Új hozzászólás Aktív témák

• codec

senior tag

válasz Speccymaster #5 üzenetére

És ha csinálnál egy tiszta telepítést a kártyával?
    Annyit szerintem megérne.

• Speccymaster

csendes tag

válasz Loha #4 üzenetére

Kipróbáltam szinte az összes biost TPU-ról, ami alap órajeles volt. Párral elindult, a többivel szétesett a kép, de sajnos mindegyikre maradt az eredeti windowsos hiba. Próbáltam másik gépben is, de ott sem jártam sikerrel.
    Találtam egy Video Memory Stress test nevű programot, aminek van egy kvázi live CD változata, amivel teszteltem a kártyát. Azért gondoltam a live cd-t mert drivertől és OStől független. Egy adott cím után már az elején jönnek a hibák, és ez megy végig. A saját kártyámon többször egymás után végigment a test hiba nélkül.
    Ami még feltűnt, hogy 1,6V körül mértem a memóriák feszültségét, ami elég magasnak tűnik egy alap órajeles kártyán, főleg úgy, hogy a top változaton csak 1,3V.

• Loha

veterán

válasz Speccymaster #3 üzenetére

Mi a helyzet, jutottál vmire a karival?
    Ezt a BIOSt próbáld meg rá, vagy még ezt érdemes, a Zotacos nagyon eltér a többitől...
    Más gyártóéval simán működik, ha hasonló kártyára való.

• Speccymaster

csendes tag

válasz Loha #2 üzenetére

Az ASUS kártyám sajnos TOP változat 925M-ig húzva, azt nem mertem rátenni. TechPowerUpról szedtem le egy alap ASUS biost, az nem nyert. Azzal széthullott a kép. Próbálkozok majd még párral, de sajnos több helyen olvastam, hogy más gyártóéval nem szoktak működni.

• Loha

veterán

válasz Speccymaster #1 üzenetére

Én a helyedben lementeném az ASUS 560-as BIOS-át, ha alapórajeles, és áttenném 1/1-ben a PNY-re, vagy válasz innen egy alapórajelest (810 GPU). Ha a másik kártyádét teszed rá, annak lesz egy olyan előnye, hogy nem fog meghülyülni a driver a kártyacserélgetéstől, mert nem fogja észrevenni.

• Speccymaster

csendes tag

Sziasztok!

Egy PNY GTX 560 videokártya javításának történetét szeretném megosztani veletek, és a segítségeteket kérni.
    Vaterán vettem a kártyát hibásként. A tulaj szerint módosították a biost, hogy magasabb órajelen járjon, de flash után fekete képernyő fogadta őket.Van már egy ASUS GTX 560 a gépembe, gondoltam dobok rá egy új biost, és beteszem mellé SLibe. Megjött a kártya, be is tettem a gépbe. Biost ugyan nem találtam hozzá, de meg akartam nézni, mit égettek bele. Az nvflash viszont nem látta a kártyát, csak a másikat. Minden ismert módszert kipróbáltam: végignéztem az összes nvflash verziót, az elsőtől az utolsóig ami támogatja a kártyát, és még az epromot is letiltottam az #EN láb 3,3-as tápra húzásával, hátha a félig hibás bios miatt nem látja, de nem jártam sikerrel. Ekkor kezdtem el hardveres hibára gyanakodni.
    Egy másik alaplapba tettem a kártyát, amin van integrált VGA, és nincs gépházban, mert így jobban hozzáfértem, és elkezdtem méregetni. 12V a 2db 6 pólusú PEG csatin megvolt, eddig jó, memória fesz 1,5v körül ez is jónak tűnik. Magfeszültség? Hoppá, az nincs. Nem jár a négy DC-DC modulból egy sem. Nem csoda, hogy nem látszik a kártya. Oszcilloszkóppal mérve egyik feten sincs pwm jel. Visszafelé haladva, eljutottam egészen a pwm vezérlőig, aminek a jelet kéne biztosítania, de nem teszi. Tipusa: uP6206

A pwm lábakat végignézve sehol semmi, áll az egész. Végignézve a tápfeszültségeket az 5Vcc lábon 10,8V-ot találtam 5V helyett. Ez hatalmas probléma, jó eséllyel az egész IC tönkrement a kétszeres tápfesz miatt. Honnan jöhet ez a fesz? A PCIe x16 csatin nem érkezik 5V a kártyára és a 6pines tápcsatikon sem. Akkor valahol helyben állítja elő valami. A nyákot végignézve meg is találtam az egyetlen stabilizátort egy APL1117 személyében. Az Out lábán pedig valóban 10,8V jött ki.

Tovább méregetve a nyákon kiderült, hogy a DVI kimeneten lévő 5V is innen származik, és jelen esetben az is 10V felett volt. Hihetetlen mázli, hogy DVI-VGA átalakítóval dugtam rá a monitoromat, amin ez az 5V nem halad keresztül, így fel sem tűnt ez a hiba. Ha DVI kábellel kötöm be, a monitorom bánhatta volna.
    Kicsit elkeseredtem, hogy kidobott pénz a kártya, mert a pwm vezérlő beszerezhetetlen, maximum bontani lehetne, de a cseréjéhez forró levegős forrasztóállomás kéne, amim sajnos nincs. Volt viszont itthon új stabilizátor, próba szerencse alapon azt kicseréltem.
    Bekapcsolás után nem volt kép az integrált vga-n. Hatalmas meglepetésemre megjelent a 0,950V magfeszültség mind a négy tápmodulon. A kártyára átdugva a monitort az alaplap logója fogadott.
    Nem tudom hogyan, de túlélte a több mint kétszeres tápfeszültséget az IC, és újra működött a kártya.

A történet azonban még nem teljes happy end, mert sajnos a win7 az nvidia drivereket feltéve letiltja a kártyát, és csak VGA módban működik. Az eszközkezelőben azt írja, hogy az eszköz hibát jelentett, ezért leállította (43 hibakód). A másik 560-al nem jön ez elő, az tökéletesen működik ennek a helyére betéve.
    A biost sikerült nvflash-el kimenteni a kártyából. Nibitorral megnyitva sárga, és valóban a gyárinál magasabb fesz és órajel értékek vannak benne, de semmi extrém. VGA módban hibátlannak tűnik a kártya, nem csíkoz, nem fagy, nincsenek foltok.
    Szeretném az eredeti biost visszatenni rá, de sehol nem találtam.
    Ha valaki, akinek van ilyen kártyája megtenné, hogy lementi a biost, és elküldi, nagyon megköszönném. Esetleg ha van egyéb ötlet a problémára azt is szívesen fogadom.

A kártya pontos tipusa: PNY GTX 560 1GB GDDR5 PCIe 2.0 (nem TI)
    Ez szerepel még rajta: GMGTX56N2H1GZ+OTE

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés