- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- iPhone topik
- Mindent vitt az iPhone az ünnepi időszakban
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Magyarországra jött a Honor szuperzoomos mobilja
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- OnePlus 9 Pro - gyorsulási futam
- VoLTE/VoWiFi
Új hozzászólás Aktív témák
-
tbs
addikt
-
Hydra SR
addikt
Ígéretemhez híven írok a pályázatról amire készülök, és a képek amik között vacilálok.
Natehát akkor kezdeném a kiírt pályázat céljával amit a levélben írtak:
''Témakör
„TERMÉSZETES PILLANATOK”
A témakör értelmezésénél a pályázat kiírói kreatív megközelítést várnak a nevezőktől.
A fotópályázat célja ráirányítani a figyelmünket életvitelünk jórészt mesterséges környezet általi meghatározottságára. Szemünk egyre ritkábban találkozhat a természet nagybecsű szépségeivel és olykor egyik napról a másikra tűnnek el olyan területek, ahol korábban még természeti kincsek voltak. A természet értékeinek újbóli felfedezése, megőrzése kiemelt fontosságú a jelen és jövő nemzedékek számára. A ritka természeti jelenségektől az otthonunk, munkahelyünk közelében felfedezhető piciny természetes szigetekig, apró élőlényekig számtalan izgalmas, érdekes olykor szokatlan pillanatot örökíthet meg az éles szemű fotós. A pályázat kiíróinak szándéka szerint a beküldött fényképek legyenek képesek a szemlélő figyelmét a természeti értékekre irányítani, megmutatva azok egyediségét, különleges szépségét valamint védtelenségét.
A pályázat értékelésénél figyelembe vett szempontok az alábbiak:
• Kreativitás
• Egyéni látásmód
• Kivitelezés
• Kompozíció''
Sok nézegetés után végül 7 jelölt maradt de csak 6 képpel lehet indulni. Szóval az lenne a kérdés, hogy az alábbi 7-ből szerintetek melyik a legkevésbé esélyes. Bár a vállamon ülő mókusosnak a leggyengébb a minősége, a többi tulajdonsága miatt szerintem mégis ez a kép felel meg leginkább annak amit szerintem várnak a pályázóktól, ezért is nem szórtam ki elsőre:
[link] [link] [link]
[link] [link]
[link] [link]A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
válasz werttzui #142 üzenetére
Akik kiszórják azok is egyfajta zsűri, szakemberekből áll csak nem akkora szaktekintélyek és sokkal többen vannak. A kiszórt képek 90%-án olyan egészen nyilvánvaló hiba vagy inkább hibák sokasága van, ami sehol nem felel meg egy igényes pályázat színvonalának de még a minimális szépérzékkel megáldott emberek legalapvetőbb igényeinek sem. Például tájképnél látványosan de nem céltudatosan ferde horizont, berázott kép, fél képnyi kiégés stb. és ilyenekkel is pályáznak emberek de ezeket 1 másodperc alatt kiszórják.
A mentorom (de fura ezt leírni, sosem volt mentorom eddig) sok dolgot mondott amire figyelni kell, ezek jó részét példákkal is illusztrálta de most ezt nem fogom tudni pár mondatban leírni. Egy-két példát azért kiemelnék, de előtte hozzátenném, hogy kizárólag természetfotó pályázatokról beszéltünk.
Szóval:
-kompozíció
-legyen éles (kivéve a szándékosan mozgást ábrázoló bemozdulást de annak is szépnek kell lennie)
-a téma jól különüljön el a háttértől, hacsak nem a kompozíció vagy a fotózott élőlény indokolja a beleolvadást, mondjuk leveli béka megbújt a nádon
-a téma töltse ki a képnek legalább 20 de inkább 40%-át
-színek fontosak, a komplementer színek megjelenése pozitív benyomást szokott kelteni (piros a zölddel, kék a sárgával stb.) és a legtöbb esetben azokat a képeket díjazzák amin a téma 2 vagy 3 színből áll (megfigyelés alapján), mint mondjuk egy jégmadár vagy egy gyurgyalag vagy akár egy cápa. Jégmadaras képpel már tele a padlás minden pályázaton, abból nagyon überkirályt kell alkotni, hogy bárkit is érdekeljen.
-legyen ''megismételhetetlen'' persze nem szó szerint de ritka elkapott pillanat vagy élőlény vagy nézőpont legyen. Ez már nem a bekerülés feltétele, inkább már a dobogóé. De valamilyen szinten legyen egyedi, ez már a bekerülés feltétele is lehet egy magas színvonalú pályázaton, különben megy a levesbe az előzsűrinél.
-ha történik rajta valami, az mindig előny. A kutya se kíváncsi már a Máté Bence fizetős itatójának szélén ücsörgő és semmit sem csináló zöldikékre meg cinkékre, akármilyen szép a rajzolat meg a színek meg minden. Megjegyzem nekem is a könyökömön jönnek ki, egy másik fórumon valaki viccből így reagálta le az eset gyakoriságát: [link] Asszem mindenki aki sok természetfotót nézeget, egyből értette és jót kacagott rajta
-madaras képek előnyben. Még makró kategóriában is. Nem tudom, miért de ez van, engem ez egy kicsit zavar.
Ez csak pár példa, nem garancia semmire de jó irányadó lehet.
A te gépeddel én makróznék. Egészen elképesztően jó makrókat látok ilyen géppel + DCR-250-essel sok helyen. De láttam már vele jó madárfotót is. Leshely, türelem, madárismeret, idő, kitartás kérdése az egész. Alkalmas rá a gép, bár igen fényigényes. Lessátor alap, hétvégi koca madárfotózásból nem szokott semmi jó kisülni csak unatkozás. A siker kulcsa nagyrészt a megfigyelt, keresett, fotózni kívánt élőlény pontos ismerete, úgy általában a faj és a konkrét példány/csoport ismerete is ide számít. No meg a környezet ismerete. Akár a saját házad mellett is felállíthatsz egy lessátrat, ha eteted a madarakat ott is megjelennek. A munkahelyem a Szépvölgyi Business Parkban van, vagy 5000 ember dolgozik ott és van egy olyan 1000-1500 négyzetméteres erdős rész mellette. Ezen a részen rendszeres vendég a szajkó, szarka, varjú, 2-3 rigófaj, házi rozsdafarkú de láttam már nagy fakopáncsot és zöld küllőt is, meg vadgalambokat. Közelebb vannak hozzánk ezek az élőlények, mint legtöbben hiszik csak figyelni kell. A Margit szigeten mókust fotóztam az úttesten, 15 méterre a bamba turisták háta mögött.
Mára ennyi, ha konkrét kérdés van, igyekszem válaszolniA privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Smogus
őstag
válasz Szten Márs #134 üzenetére
Kicsit már régebben volt a hsz. de most jutottam odáig, hogy sikerült beszkennelnem a cikket, vagyis inkább érétkelést, nekem is hasonló volt a gondolatom, miután kicsit gondolkodtam a képen
szóval én nem írnám annyira le ezt a képet
[link]Ha az emberi agy elég egyszerű lenne ahhoz, hogy megértsük, akkor egyszerűségünkben erre már nem lehetnénk képesek. -- http://smogus.deviantart.com/ --
-
werttzui
addikt
Hát az első link az inkább amolyan kattingatások ill elkapott pillanatok röhej de ha jó helyen vagy jó időbe akár nyertes is lehetsz bár biztos van köztük ismert fotós Ég és föld ez a pályázat meg egy természet fotó pályázat most azt mondom ez a könnyebb bár mindenhol szerencse kell meg persze ismeretség és még több ismeretség
PENTAX
-
drkbl
őstag
Itt van a nyertesek galériája: [link]
Mindenki eldöntheti, a legutóbbi libanoni háborúból a plázacicákra vagy a szétlőtt panelek ff képeire fog emlékezni...
Én is nevezhettem volna mondjuk (már elvileg, ha lenne mivel) egy október 23.-ai esemély felvételével (most az minden, mikor zárult le a pályázat, lesz jövőre is), ahol esettleg tökéletesset alkottam volna (mint mondtam, ez esélytelen, tehát csak elv), de esélyem nem lenne, mert ugye, ezt az országot nem ismerik, nincsen érdekükben, hogy innen nyerjen valaki (egy indiai elöbb nyerne egy totálissan fekete képpel), nem tartozok ismert fotós rétegbe, sem megfelelő ''hátterem'' sincsen, az itteni helyzetet nem ismerik, és sorolhattnám.
Aha, persze.
Azoktól, akiket hajlandó voltam mestereimnek elfogadni, megtanultam, hogy a nem érdemes' a halva születés angyali üdvözlete, az a bizonyos unott kézlegyintés, amellyel az emberek elhárítanak minden kockázatvállalást, kezdeményezést, nagyra törő kísérletet.
Általános hírek, történetek, első díj: Szigetváry Zsolt, Magyarország, MTI
Demonstrators and police clashed in the Hungarian capital Budapest in the run-up to the 50th anniversary of the country's revolt against Soviet rule.
[link] -
werttzui
addikt
válasz Hydra SR #140 üzenetére
''pedig azért sokat kiszórnak onnan is mielőtt a nagyzsűri elé kerülnének'' Na én kis naív pedig azt hittem,hogy a zsűri az zsűri és ők válogatnakés nem holmi emberkék kiszórják a képeket mielőtt a zsűri elé kerülne pedig a zsűrinek kitudja mi tetszene Ja kérdezd már meg a mentorodat,hogy nagyjából mire kell figyelni hogy egyáltalán bekerüljenek a képek a nagyzsűri elé mikre kell figyelni ja és van-e esély kompaktal is bekerülni vagy ha már nem tű éles akkor be se jut?Pedig lehet,hogy az év fotója lenne ? Ja és szívesen válogatunk a képeidből bár nekünk nincs zsűri szemünk
PENTAX
-
Hydra SR
addikt
Nagyjából ide akartam kilyukadni pedig én is
Csak onnan közelítettem meg, hogy az a háború azért népszerű, mert...na szóval valamiért
Láttunk már Miss World választásokon is rút példát erre. Konkrétan olyan nő nyerte aki után meg sem fordulnék az utcán még ha köldökig dekoltált felsőben és miniszoknyában lenne se mert még az utcai átlagnál se volt szebb. De hát olyan országból jött ahol sok pénz van és nagy befolyás a médiára, politikára, bármire.
Most lehetne mondani, hogy ez nem tartozik ide, a fotós topicokba mert ez politika meg spekuláció...nade amikor ilyen képek nyernek akkor én amondó vagyok, hogy nagyon is ide tartozik mert masszívan betesz a jó fotósok önbecsülésének akik ott második vonalba kerültek egy ilyen kép miatt pedig sokkal jobbat alkottak.
Sajna még nem tart ott egyikünk sem, hogy emiatt kéne aggódnunk De jövőre tervezem, hogy nevezek az Év Természetfotósára. Találtam egy mentort aki segíteni fog a felkészülésben, válogatásban, fejlődésben, no meg a karbantartásban való segítség fejében használhatom a leshelyeket is. Egyelőre ott tartunk, hogy megnézte a képeimet és úgy 2-3 képre mondta, hogy azok bármikor megállnák a helyüket egy bármilyen természetfotós pályázaton. Nem feltétlenül helyezésre kell számítani de az előzsűrin szerinte 100%-os biztonsággal jutnának át magyarul részt vehetnének a pályázaton (konkrétan az Év Természetfotósa került szóba nála is) pedig azért sokat kiszórnak onnan is mielőtt a nagyzsűri elé kerülnének, mondhatni a többséget. Majd drukkoljatok
Most meg egy kisebb, zártkörű pályázatra készülök, szintén természetfotós de csak egy bizonyos cég ügyfeleinek szól és az érintett cégek kaptak felhívást a pályázatra. Október 1. a beadási határidő, még ki kell választani azt a 6 képet amit indítok. Ebben majd lehet, hogy a ti segítségeteket is kérném, linkelek majd ide jópárat amikből kérném hogy válasszatok ki 6-otA privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Allien
veterán
válasz Hydra SR #138 üzenetére
Ja, tévedsz! (szvsz) Én úgy gondolom, hogy minden mögött a pénzt kell keresni. Itt is. Az ujságok nagy része, meg amúgy az üzleti élet nagy része egy szűk népcsoporté (felesleges ''fajelmléetet'' gyártani belőle, mert az hülyeség lenne). EZEK döntik el a háttérben a dolgokat. Én is nevezhettem volna mondjuk (már elvileg, ha lenne mivel) egy október 23.-ai esemély felvételével (most az minden, mikor zárult le a pályázat, lesz jövőre is), ahol esettleg tökéletesset alkottam volna (mint mondtam, ez esélytelen, tehát csak elv), de esélyem nem lenne, mert ugye, ezt az országot nem ismerik, nincsen érdekükben, hogy innen nyerjen valaki (egy indiai elöbb nyerne egy totálissan fekete képpel), nem tartozok ismert fotós rétegbe, sem megfelelő ''hátterem'' sincsen, az itteni helyzetet nem ismerik, és sorolhattnám.
(pedig nem is vagyok pesszimista, pl a panasonic-on is pályáztam)
[Szerkesztve]Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Hydra SR
addikt
Én asszem meg tudom magyarázni (legalábbis tippelni), hogy mit láthatott benne a zsűri.
Egyrészt a már említett kontraszt, ahogy a lepukkant, szétbombázott környék közepén jól öltözött emberek egy sportkocsiban fintorognak. Nyilván büdös van és a kényes kis nózijukat bántja, ezzel egy úgymond jellemző problémát ábrázol. Másrészt számtalan, nagyon kifejező arc van a képen. A szörnyűlködéstől eltorzult arcú, sms-ező plázacica, a szagoktól fintorgó másik plázacica, a bambán néző harmadik plázacica, a flegmán vezető fickó a volánnál, és a hétköznapi arckifejezést vágó többiek akik semmi újat vagy szokatlant nem látnak a helyszínen, ők ebben élnek.
A kép ugyanakkor éles, szép színei vannak, az előtér már-már stúdiós modellfotózás jellegű, a háttér is szépen van megjelenítve fotós szemszögből nézve.
Ellenben a kép szerkesztése kaotikus, semmi ráció nincs benne, amit el lehet ugyan nézni a fotósnak de azért sok haditudósítónak sikerül életveszélyes helyzetben is jól komponált képet alkotnia szóval az első helyezést én sem értem.
Alighanem áll mögötte olyasmi is (de ez már csak a saját találgatásom), hogy az izraeli-palesztin háború most nagyon felkapott téma. Illetve nem csak most, évek-évtizedek óta.
Ez olyan, mint hogy bármelyik pontozós webgalériában jobb esélyei vannak a természetfotók között egy szépen élesen kiexponált semmit se csináló csak magában a mesterségesen kialakított beülőhelyen üldögélő jégmadárnak, mint egy egészen ritka és kivételes pillanatban elkapott hollónak. Mert az egy holló ami fekete és nem szép kék meg narancssárga, nem így a jégmadár. Szerintem ennyi. De tévedhetek isA privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Allien
veterán
válasz Mercutio_ #136 üzenetére
Nekem tisztára katasztrófa túrizmus jön le belőle.
Szten Márs, nem olyan rossz, külömben (szvsz), a szöszi napszemüvegében pl ''látni vélek'' két ágrólszakadt embert is. Bele lehet magyarázni sokmindent. Mint akár a panasonic 2006-s pályázat első helyezettjébe (amiben több a PS, mint a valós tartalom).
[Szerkesztve]Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Mercutio_
félisten
válasz werttzui #135 üzenetére
A Palesztín - Izraeli balhé idején készült, amikor elkezdtek a befejezés után visszaköltözni a lakosok, a ''szem''-magazinban is szerepelt, valami ilyen magyarázat volt mellette, hogy a hatalmas kontrasztot értékelte a zsűri a háborús övezet, és a gazdagok megjelenése, arckifejezése között.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
werttzui
addikt
Sz.tem ez a gettó vagy valami háborús övezet meg a gazdagok kapcsolatának ábrázolása bár igazán ez inkább egy lesifotó és nem hozza vissza a hangulatot lehet,hogy a zsűri érzett valamit.A kép teljesen ki van töltve de nagyon zsúfolt hát nem egy művészi fotó inkább egy elkapott szociofotó de igazad van ez a kép szar
[Szerkesztve]PENTAX
-
Szten Márs
nagyúr
válasz werttzui #133 üzenetére
Nem látom h baja lenne a linknek, de itt egy másik, vmivel kisebb méretben:
[link]
Egyébként meg a kérdés arra vonatkozott, hogy a WPP nem épp valami kis pályázat, finoman szólva és nem teljesen látom, hogy ez a kép 2006-ban az év képének kéne, hogy legyen... de hátha valaki el tudja árulni, hogy mégis miért az...
[Szerkesztve] -
werttzui
addikt
válasz Szten Márs #132 üzenetére
Nekem nem jön be a link De így látatlanba ezt választotta a zsűri
PENTAX
-
Szten Márs
nagyúr
Sziasztok, tudom van némi lagom, de most néztem meg, szóval valaki legyen szives elárulni, hogy ez a kép mitől annyira jó, hogy a 2006-os WPP-n az év képe (!!) lett Thx
[link] -
Allien
veterán
-
Latissimus Dorsi
senior tag
Volt már?
[link]MOS6510 > Intel P166 > Intel Cel400 > Intel Cel800 > AMD Athlon 2,0 Thunderbird > AMD Athlon 2,5 Barton > Intel Core2 Duo E6600 > AMD Phenom II N970 >Intel Core i5-4300U > Intel XEON E3 1505M v5 > ?
-
Mercutio_
félisten
Jaja, én ki is néztem a 3. díjat
Ez se sokkan jobb [link], főleg, hogy a nem nyertes képek készítői is lemondanak minden jogukról...Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Hacker75
aktív tag
válasz ArthurMiller #125 üzenetére
Apám... nem gyenge a díjazás...
http://www.youtube.com/user/OOooHACKERooOO
-
ArthurMiller
senior tag
Hátha érdekel valakit. [link]
-
-
Mercutio_
félisten
Tiszató [link]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Allien
veterán
Ezen felül, a Panascodik pályázatára fogytán az IDŐ!!!
[link]Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Allien
veterán
A Balcsin voltam egy hétig, és egyet se láttam. Ezek direkte elbújtak. Lehet, hogy a víz alatt vannak?
Habár, csináltam panoráma képet, melyen van legalább 150 vitorlás. Csak egyik száma se látszik. Ráfogom valamelyikre, és csá.Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
Mercutio_
félisten
Symantec fotópályázat [link]
-
Batman
őstag
[link]
1 millió a fődíj.A Rák ellen az Emberért a Holnapért! - "..ez csak azt bizonyítja, hogy a Firefoxtól maximum a pöcsöd érzed nagyobbnak, de ugyanolyan hüje maradsz a számítógéphez..." by moonman
-
Jeannie
senior tag
Nos, hogyha esetleg valaki vitorlást is fotóz:
[link] -
Hydra SR
addikt
Ezek közül egyedül az abszolút győztessel nem értek teljesen egyet, szerintem az utána következők jobbak. Mintha figyelembe vennék azt is, hogy egy képet mennyire nehéz elkészíteni pedig szerintem nem kéne. Ha könnyen lett szép, akkor is lehet szebb mint valami ami nagy szenvedés árán lett kicsit kevésbé szép, a falamra kitéve meg nézegetni szeretném, nem magyarázni hogy miért is olyan nehéz ilyet fotózni. Ettől eltekintve igen jó képek vannak. Tetszik, hogy nem kötözködnek az utómunkán pedig van olyan amin látszik, hogy van rajta rendesen de még azért fotó maradt. Kifejezetten jó képek vannak. A Panasonic pályázatnál sokkal jobban tetszenek. A leírások talán néha kicsit nyálasak és túlságosan a zsűrinek szólnak meg a szervezőknek benyalnak, tisztelet a kivételnek de ha nem olvasgatom akkor semmi baj a képekkel
A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Allien
veterán
Ha megnézed a Panasonic pályázat nyertes képét, akkor normális ember azonnal érzi, hogy nem stimmel valami. Úgy látszik, a bírák csukott szemmel néznek képeket.
Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |
-
drkbl
őstag
Nikon Photo Contest International 2006-2007 nyertesei: [link]
-
Hydra SR
addikt
Van magyar is a döntősök között
Lehet, hogy elfogult vagyok de én az ő képét tartom a legjobbnak. Néha nem is értem, milyen mennyiségű utómunkát engednek meg pályázatokon. Ezt én már manipulációnak tekinteném annyira megváltoztatta a képet a győztes. Mármint ezt a győztesre értem.A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
drkbl
őstag
A Smithsonian Magazine 4. fotópályázatának eredményei: [link]
[Szerkesztve] -
werttzui
addikt
Ez talán mindenkinek menni fog [link]
PENTAX
-
Hydra SR
addikt
A változatosság kedvéért: [link]
A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Lexus, Toyota topik
- 3D nyomtatás
- Kerékpársportok
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Építő/felújító topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- További aktív témák...