-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
epzon
őstag
válasz
gyulank #6278 üzenetére
de bizony megint értelmetlen amiről beszélsz, látom az előző témát feladtad (természetesen arról hallgatva hogy akkor mi van a ppi, meg dpi meg négyzetet nyomtat e nyomtató)
ahogy atala mondja a fúvókaszám a sebességet (illetve fejméretet, de annak megint csak a sebességhez van köze). A cseppméret az epsonál a piezo kristály rezgésének nagyságától függ, azaz 1 fúvóka több cseppméret előállítására is képes (homogén területen nagyobb cseppméret, kontúros/átmenetes részeknél kisebb cseppméret). Éppen ettől a technológiától nyomtatja a legszebben az epson a fotókat. És azért van fotónyomtatónál több fúvóka, mert fotót nyomtatni festék (azaz idő) igényes dolog, azaz minél több a fúvóka annál gyorsabb (a nagyobb felbontás miatt egyébként is lassú) fotó nyomtatás.
A hp/canon esetében jellemzően 1 cseppmérettel dolgoznak, vagy több méretű fúvóka is van a fejen (nyilván itt is a fotós gépeknél és itt is azért mivel a fotó nyomtatás lassú)
más egyéb kérdés?
-
epzon
őstag
válasz
gyulank #6274 üzenetére
rajtad kívül mindenki érti hogy a (pixel) ppi és a (dot) dpi két külön dolog
1 pixel kvázi bármennyi dotból állhat annak csak technológiai korlátja van. minél több dotból áll egy pixel annál szebb lesz a nyomat. Persze kell az is hogy a kép sok pixelből álljon hogy ne legyen "kockás" a kép.
A kép arányát a pixelek határozzák meg
tehát 100x100 pixeles képet, mindegy milyen felbontással nyomtatsz az 100x100-as leszha még ezután sem érted akkor ne is foglalkozz vele tovább
-
atala
Topikgazda
válasz
gyulank #6269 üzenetére
Nem értem mi is a célod ezzel az egésszel! Azt akarod bebizonyítani, hogy a nagyobb felbontású nyomtatók rosszabbak? Ha te így látod, ne vegyél olyat. Pont.
Én is rákérdeztem erre a felbontásra régebben, de epzon megnyugtatott, hogy nem fogom szemmel észrevenni a különbséget, és tényleg nem veszem észre. Innentől fogva meg nem érdekel. -
epzon
őstag
válasz
gyulank #6269 üzenetére
Tényleg nem értem hogy miért fáj elolvasni valamit amit jó szándékkal csatoltam be. Persze ha a hőzöngés a cél akkor megértem.
De nézzük néhány mondatot az anyagból:
Pixelméret: a képet alkotó képpontok száma
Gyakran "felbontásnak" hívják (sajnos!)
A pixeleknek nincs eredeti fizikai mérete! A méret a megjelenítő eszköztől függ
Képfelbontás: az egy hüvelyken egymás mellé kerülő pixelek száma -----> erről beszélsz te, de ez nem a nyomtató felbontása
Mértékegysége a ppi - pixel per inch
Nyomtatófelbontás: az egy hüvelyken egymás mellé kerülő festékszemcsék (NEM PIXELEK) száma
Mértékegysége: dpi - dot per inch
Nyomtatófelbontás=képfelbontás!!! Teljesen független a képfelbontástól, nem befolyásolja a kinyomtatott kép méretét.
1 pixelhez több (sok) festékcsepp (dot) kell
PPI kontra DPI
Pixel - színekkel árnyalatokkal rendelkező képelem
Dot - egyetlen meghatározott festékcsepp. Nincsenek különböző árnyalatai -
atala
Topikgazda
válasz
gyulank #6267 üzenetére
De éppen ez az, hogy nem rakja ki! Vízszintesen 5760 pontot tesz, függőlegesen csak 1440 pontot. Tehát függőlegesen ritkábban lesznek a pontok. Pont úgy ahogy az előbbi ábrán mutattam. De az csak egy vázlat.
Egyébként nincs szemmel látható különbség!
Nekem volt 5760x1440-es nyomtatóm, és volt 2400x1200-as. A mostani 4800x2400-as. Szemmel nem látod a különbséget egyiknél sem, hogy jobb, vagy rosszabb lenne. -
atala
Topikgazda
válasz
gyulank #6259 üzenetére
Nem jól fogod fel a dolgot.
Úgy képzeld el, hogy ha nyomtatsz egy 1x1 ich-es négyzetet, akkor visszintesen sűrűbb pöttyöket tesz a papírra mint függőlegesen.
Nagyon elnagyolva ilyesmi a lényeg.Ha téglalapot nyomtatsz akkor is ugyan ez a lényeg. vízszintesen sűrűbben lesznek a pöttyök, mint függőlegesen.
-
epzon
őstag
-
epzon
őstag
válasz
gyulank #6259 üzenetére
nyomtattál már nyomtatóval négyzetet?
én igen, és a négyzet négyzet lett, a kör kör, a háromszög háromszög. kész. Ezt állítom, és semmi többet.nincs energiám átgondolni a te okfejtésedet és megkeresni hol a hiba, gondolom valamit keversz a pixel, inch, felbontás, képpont fogalmak közül, vagy itt mást jelent mint ha máshol használnád.
-
epzon
őstag
válasz
gyulank #6257 üzenetére
Nem kell nekem semmit sem bizonyítani, te kérdeztél.
De neked sem kell semmit sem bizonyítani.Ez volt az eredeti kérdésed:
"Mit jelent az, hogy: Maximum Print Resolution: 5760 x 1440 optimized dpi?
Mit jelent az optimalizált, és mit jelent, hogy nem egyforma a dpi a 2 irányba?
Így mondjuk egy négyzetet egyik irányba meg kell nyújtani, hogy négyzet legyen a végeredmény?
Szóval, ha így akarok nyomtatni, akkor azt hogy kell, hogy ne nyúljon? Mire jó, hogy nem egyforma?"1, max resoluttion - felbontás, ennyit tud a gép maximum
2, két irányba azért más mert az egyik vízszintes, másik függőleges, és a mivel a kép minősége nem javítja a függőlegesen nagyobb felbontás, viszont a sebességet csökkenti és a tinta fogyást növeli, ezért nem növeli tovább a gyártó
3, nem kell semmit mókolni. Ha négyzetet akarsz nyomtatni, akkor rajzolsz egy négyzetet és a nyomtató négyzetként fogja kinyomtatni, függetlenül a beállított felbontástólminden további szócséplés felesleges.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- PlayStation 4
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Sorozatok
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest