- Telekom mobilszolgáltatások
- Egy óra, két rendszer
- iOS alkalmazások
- Melyik napszakban merül majd le az iPhone 17 Air?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Macrodroid
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
envagyok #45067 üzenetére
LibreELEC ebből a szempontból szerintem zsákutca. Az csak lejátszáshoz kitalált OP rendszer.
Ahhoz, hogy ki tudd használni jobban a hardver képességeit, meg a tunereket, ahhoz általánosabb OP rendszer kell rá. Pl. rákerestem és találtam, hogy megy rajta az Ubuntu is, vagy a Lakka. Uborkával indulj szerintem. A sima WeTek Play-re 14.04-est találtam (+egy kis segítség).Ha már megy SD kártyáról az Ubi, akkor már nem lesz nehéz telepíteni a szükséges csomagokat/szervereket a célodhoz.
-
válasz
envagyok #45028 üzenetére
Utánaolvastam, kerestem kicsit a docker témának Raspberry-n, Amlogic S905-ön, stb. és agyaltam azon, hogy miért nem Kodi addon-okat használnak, vagy miért nem maguk telepítik SSH-n keresztül ezeket a dolgokat, de igazán jó választ nem találtam rá.
Talán a lustaság, hogy nem az addonokkal kell szenvedni és várni, hogy az addon készítője frissítse az adott kiegészítőt, hanem mindenki magának csinálhat akár saját container-t, vagy az ügyesebbek simán megosztják az általuk létrehozottat és az működik másnál is, más vason.
Így lehet pl. használni torrentezésre ezeket a mini-gépeket, mert sokszor erősebb bennük a proci, mint egy alap NAS-ban, és ha már letöltésre használják, akkor miért ne pakolnának mellé egy DLNA szervert, egy Spotify Connectet, stb. Szóval igyekeznek maximálisan kihasználni az olcsó kütyüket.
A közös adatbázis esetében azt olvastam, hogy egy headless-kodi szerveren való futtatásával oldják meg, hogy a médiatár frissüljön automatikusan és ne a kliensek csinálják ezt. Így tényleg a klienseknek csak a lejátszás a dolga, meg a médiatár megmutatása. Kicsit olyan eredmény lesz belőle, mint a Plex mondjuk, csak kicsit másképp.
De úgy látom ez a jövő: minden átköltözik egy szerverre az otthonokban is, mindent elintéz egy központi gép, nekünk csak annyi lesz a dolgunk, hogy telefonon, tableten kiválasszuk, hogy mit akarunk nézni, hallani és hogy hol.
Pl. kedden jelentette be Gugli a Chromecast Ultrát. Ha ez már kadenciahelyes lesz, akkor a Föld népességének bőven megfelelő megoldás lesz. TV mögött elrejthető, újabb TV-kből a DD, DTS továbbküldhető egy AVR-nek, vagy bármilyen hangcuccnak. Problem solved.
Advanced Kodi user-ek a szerveren megoldják a TV adásokat is, így a felvett sorozatok is szépen bekerülnek a médiatárba és kész is a házi "on-demand" videótár.
-
válasz
dunkel #45046 üzenetére
Az EGL-es Kodi fejlesztésben pont az a lényeg, hogy felesleges köröktől kíméli meg a hardvert és így a képfeldolgozást is. Ergó minimál vasakon is nagyon jól fut.
A 17-es Kodi fejlesztése kb. tavaly ilyenkor kezdődött és most már a mainline-ba érkezik. Az összes fejlesztés, amit az EGL-es Kodiban megcsináltak, az most már benne van a 17-es bétában.
"Napi béta buildekre nem alapozunk rendszert. Azzal játsszon akinek ehhez van kedve."
Pedig tavaly óta a nightly-t használom tőlük.
Win-en a driver a lényeg a memória kezelés szempontjából. Azt nem tudom, hogy a Linuxos és a Win-es driver hogy viszonyul egymáshoz, de abból kiindulva, hogy Linuxon van HD hang, Win-en meg nincs (és az összes Intel IGP-hez ugyan azt a drivert használják Linuxnál), ezért arra merek következtetni, hogy bizony vannak elég nagy eltérések.
Lehet újra kellene tesztelnem valakinél, hogy a Braswell-en van-e már HD hang (meg 3D) Win alatt.
Ugorhatjuk a témát, én csak indokolni akartam a kérdezőnek, hogy miért vegye inkább a dual chanel-es gépet.
-
válasz
dunkel #45036 üzenetére
Azért nem egészen:
EGL Kodi bevezető:
"Introduction
This is a new era for VAAPI. We worked together with the intel mesa people in order to get rid of the vaPutSurface method, that was the only way, besides some cpu intensive copying, to get the decoded surfaces via a texture from pixmap method to display. This always needed twice the amount of surfaces, as all the decoded surfaces needed to be copied and transfered to a texture again. Besides the additional gpu memory, this copy used too much performance and therefore high quality content like 3840x2160 with 60 frames (60p) were not really watchable even on highly performant hardware."Azaz két kör oda-vissza másolás történik még most is a rendszer RAM és a GPU memóriája között. IGP esetén ez a két memória egy egység, de mivel még nincs egységes memóra kezelés asztali PC-k esetében (úgy, ahogy ez pl. ARM platformon már megoldott), ezért igen is fontos IGP esetén a RAM sebesség.
Ergó számít, hogy single vagy dual channel a memória. Braswell esetében is prociba integrált a memória vezérlő, azaz a Gigabyte implementációja kapásból sz*r.
-
válasz
AxBattler #45032 üzenetére
Ebben az esetben van jelentősége a dual-channel-nek.
Braswell esetén is az IGP a rendszermemóriából kér magának, és nagyon nem mindegy a videók gyorsításánál, hogy a RAM milyen gyors. Ez a videó talán jól szemlélteti a lényeget - OK, fenntartásokkal kezelendő, marketingszagú anyag, de én ezen a pár ezer forinton nem spórolnék.
-
válasz
envagyok #45023 üzenetére
Röviden: alkalmazás virtualizáció.
A klasszikus virtualizáció esetében egy egész gép hardverét kell virtualizálni, amire még rakod a szoftvert is. Ez elég nagy számítási igényű feladat, sok erőforrás kell hozzá, viszont maximális szeparációt biztosít az egyes alkalmazások (szerverek) között.
A Docker egy olyan szoftveres platform, ahol csak adott (általában egy) alkalmazás virtualizációja történik csak és a Docker konténer tartalmazza hozzá azt a szoftveres körítést, amivel futni tud az adott alkalmazás. Természetesen a szoftveres alapokat a host OP rendszer adja, így pl. Linuxon csak Linuxos Docker container futtatható, mivel ugyan azt a kernelt és alap rendszert használja mindegyik Docker container. Megvan ugyan a szoftveres elkülönítés, de ez nem olyan mértékű, mint a teljes hardveres virtualizáció. Ez a kompromisszum benne. Viszont nagyon kevés erőforrást eszik, nagyon gyorsan indítható egy új Docker image és nagyon gyorsan le is állítható/törölhető, több klón futhat egyidejűleg, egyszerűbb egyik szerverről a másikra migrálni (áthelyezni), szóval dinamikusabb felhasználást tesz lehetővé.
Csak érzékeltetés képen: egy Raspberry Pi-n 2500 web szerver alkalmazás futtatásával nyertek egy versenyen.
Elég sok alkalmazáshoz jó, pláne ha valaki csak kísérletezni akar otthon kódolás közben, pl. csinálni akar egy honlapot és hozzá kell még pár szerver alkalmazás, amiket (repoókból) letölthető Docker image-ekből gyorsan létre lehet hozni, nem kell vesződni a telepítéssel, konfigolással.
Ilyen Docker image-ből fut tudtommal az is, amikor Google Drive-ból megnyitsz böngészőben egy Word dokumentumot és egyből tudod szerkeszteni. Na ehhez az egyik Google szerveren elindul egy Docker image, aztán, ha végeztél és mentetted a doksit, akkor törlődik is.
Az LXC az a hardveres virtualizáció és a Docker között van, talán a Docker-hez közelebb. Szintén szoftveres környezetet virtualizál, de a kernel használat közös itt is.
A Docker a Microsoftnak is megtetszett, ezért lesznek (már vannak) Win-es Docker image-ek is, és a fentieket el lehet majd játszani Windows Server környezetben is, pl. a nemrég véglegesítődött Win Server 2016 egyik telepíthető változata a (Core) Nano Server, ami tulajdonképpen csak Docker image-ek futtatásához jó. Távolról menedzselhető (ún. headless) szerver.
-
-
válasz
canniball #44984 üzenetére
Jobb később, mint soha alapon próbálok válaszolni...
Braswell vs. Apollo Lake, konkrétan a J3455 proci esetében, ami a lényeg, hogy 6W helyett 10W a TDP így valamivel nagyobb proci erőre számíthatunk, bár kedvenc német majmos oldalam már csak alig 20%-ot ír az Intel bemutatóin korábban 30%-os ígérettel szemben. IGP-t illetően a Gen8 architektúrát leváltotta a SkyLake Gen9 felépítése, ami HTPC szempontból nem hiszem, hogy nagyon előrelépés lenne, inkább csak optimalizáció(?) - bár a TDP keret emelkedése nem erre utal.
Ami még szemet szúrt nekem, a J3455 speckóiban, hogy támogatja a VT-d technológiát (!), azaz virtuális gépek futtatásakor "oda lehet adni egyes hardverkomponenseket" a virtuális gépnek, így úgy használhatja a VM pl. a videókártyát, mintha natívan futna. De ez inkább szerverekben lesz hasznos, HTPC-s felhasználás esetén max. akkor, ha másra is akarjuk használni a vasat. Korábban ez a szolgáltatás csak Core i5, i7 esetén volt elérhető, így pl. szervernek még jobb alap lehet a J3455. NAS gyártók szvsz. harapni fognak erre, mert most ott is a virtualizáció, LXC, meg a Docker a nagy újítás, no meg persze a btrfs fájlrendszer.
-
válasz
AxBattler #45008 üzenetére
Ha már az ilyen kis gépek tetszenek, akkor inkább egy Asrock BeeBox-ot vennék Braswell-el. Ez nagy valószínűséggel Win10-zel is egész jól elketyegne, ahogy nálam az N3150-es lap.
A szívást azzal az egybegéppel előttem leírták, nagyjából én is ezeket mondtam volna. 2/32GB RAM/SSD inkább Linuxhoz lenne elég, nem Win10-hez, de ezt meg kizártad. Linuxszal szerintem nem is melegedne annyira, csak kérdéses, hogy mennyire lesz működőképes minden funkciója, ha Linuxot raknánk rá.
Win10 támogatottsága is kérdéses számomra azon a boxon.
Amúgy az AMD-s konfigot is bele tudod rakni egy kis ITX házba (pl. Chieftec IX-03) és nem lesz sokkal nagyobb a minigépnél, cserébe jobban szellőzhet.
Én mostanában azon agyalok, hogy jó lenne egy thin miniITX lapot venni és azt felbarkácsolom a TV fali konzolra a TV mögé és ott lenne elég helye szellőzni, stb. és láthatatlan maradna.
-
Megérkezett az első Apollo Lake fecske....
-
Szerintem csak idő kérdése, hogy mikor kerül a repo-kba. 1-2 hetet saccolok...
Hogy ez meg fogja-e oldani a passtrough problémát, az is sajnos kérdés részemről. Részleteket nem tudok erről a frissítésről, csak olvastam róla és linkeltem, mert sok AMD-snek jó hír lehet, hogy ha Linuxot használnak.
Amúgy Kodi-n belül milyen beállításokkal nincs átengedés?
Pár hete volt asszem devil-k fórumtársunknak is problémája ezzel. Nála, ha jól emlékszem a HD hangok nem mentek, és PulseAudio <--> ALSA problémák voltak. Nála asszem az volt a megoldás, hogy a PulseAudio-t vagy letiltotta, vagy letörölte.
-
válasz
bajnokpityu #44912 üzenetére
Értem.
Azaz ebben az esetben az i3-4330-as proci mellé raktál egy AMD 6450-es VGA kártyát.
-
válasz
bajnokpityu #44908 üzenetére
Ez melyik Intel proci volt konkrétan? Ez, hogy "3xxx" ez lehet (első körös Haswell) Pentium (G3XXX), vagy Core i3 (i3-3XXX), de akár Core i5 (i5-3XXX) is...
És azért nem teljesen mindegy, hogy ezekben milyen az IGP.
-
válasz
adodaniel #44883 üzenetére
Volt Dune HD-TV301-em, amibe lehetett rakni 2,5-es HDD-t. Ez még a NAS beszerzése előtt volt. Raktam is bele. Aztán kipróbáltam, hogy mennyivel tudok rá adatot másolni (max. 11-12 MB/s) - nekem ez lassú volt, használhatatlan erre a célra NEKEM. Aztán egyszer kipróbáltam hogy tud letölteni, k**a lassan számomra - szintén csak egy fícsör, amivel el lehet adni jobban.
Aztán megoldottam USB3-as HDD dokkolóval a filmek másolását és így raktam bele a Dune-be. Mivel állandóan benne volt, mindig pörgött az 5400-as HDD eléggé melegítette a gépet mert eléggé tré a szellőzése és random fagyásokat okozott a Dune-n. Miután nem raktam bele a HDD-t (ekkor már megvolt a NAS) ezek a random fagyások megszűntek. Megint egy tök felesleges dolog a MP-ben.
Szvsz. adattárolás jelenleg nagy HDD-ken ajánlott, ezeknek viszont KELL az aktív hűtés, ami mindig valamennyi zajjal fog járni. A NAS erre tökéletes, mert ezt erre találták ki.
A routeremet is csak arra használom, ami a fő célja. Ossza a netet és legyen DHPC szerver. Ezt csinálja úgy is a legjobban. Torrentre, médiaszervernek is használhatnám, de minek, ha van mellette egy erősebb procis NAS.
De a NAS is be van korlátozva, hogy ne ölje meg a letöltés. Állandóan megy így bőven van ideje mindent letölteni és visszatölteni is. Egyszer beállítottam és azóta töretlenül és stabilan teszi a dolgát, immáron 4 éve.
Mióta megvan a NAS nem teszek HDD-t a gépeimbe, csak külső dokkolóba rakom őket, OP rendszer(ek) SSD-n vannak. Így van aktív pörgő lemezes rendszer központi eléréssel, és van off-line backup.
A két lemezes NAS lassan szűkös lett, mert nem akartam 4-5-6-8-10 TB-os HDD-t venni, mert már lett/van otthon jó pár 2-3 TB HDD, így inkább építeni kezdtem egy többlemezes PC-t szervernek. Jelenleg azon agyalok, hogy hogyan tudnám megcsinálni azt, hogy a HTPC-be ne kelljen SSD-t se rakni, hanem közvetlenül a szerverről töltse be a memóriájába a gép az egész OP rendszert bootoláskor (PXE boot).
Mert így csak annyi lenne a dolgom, hogy ha ki akarok próbálni egy újabb rendszert, akkor csak ki tudjam választani a listából melyiket akarom indítani és ne kelljen nagyobb SSD-t sem vennem, mert a 64GB-ost kezdem kinőni (jelenleg 3 rendszer van rajta).Olyan mértékű a fejlődés audio- és video lejátszói fronton, hogy a gyári MP-ek szerintem a fasorban sincsenek már. Vagy ha lépést akarnak/tudnak is tartani, akkor ugyan azt a szoftvert fogják rárakni, amit PC-n használnak az emberek (Kodi, androidos Kodi boxok), mert a szoftverezésre nincs idejük és pénzük, ezért egy meglévő rendszert fognak használni.
A hardver és szoftver fejlesztés is szétvált már. Régen egy cég próbálta meg egymaga ezt megcsinálni, ma már kb. lehetetlen. És ez talán jobb is, mert mindenki azt csinálja amihez ért. Egyik célgépet épít, másik célszoftvert ír hozzá. --> Ez a jövő...
SZVSZ.
-
válasz
Sanchez997 #44868 üzenetére
Egy HTPC attól lesz HTPC, mert speciális feladatra szánt CÉLESZKÖZ. Egy céleszköznek pedig nem lehet - definitíve - más funkciója, mint az, amire szánták.
Innentől kezdve ha már másra is használod a HTPC-nek szánt gépet, akkor onnantól kezdve nem illik bele a definícióba.
Általában csak ennyi a "gondunk" az ilyen gépekkel. Amit te szeretnél az már inkább HTPC + NAS lesz, azaz már több célú eszköz.
-
válasz
#48613632 #44864 üzenetére
De az, legalábbis nekem. Egy éjszaka alatt nem volt gond ezek lecsorgása. Éjszakára meg nincs korlátozva a NAS, birkózzon csak vele pár órát, aztán reggel vissza.
De amúgy sem ajánlott a torentezés ugyan azon a gépen, amin pl. zenelejátszás megy.
De nem akarok flémelni.
Erős szervert csináltam második NAS-nak, azzal nem kell majd limitálnom semmit, de nem az lesz médialejátszónak berakva.
-
válasz
#48613632 #44861 üzenetére
És egy 24/7 NAS-nak miért rossz, ha korlátozva a letöltést nem max.-on fog pörögni, pont azért, hogy más folymatot érezhetően ne zavarjon? Nincs elég ideje? Tartalmat nem akkor szedünk, amikor nézni akarjuk - általában.
100/50-es DIGI-s netem van, és a NAS nap közben 5 MB/s-re van korlátozva. Soha semmi gondom nem volt ebből. Éjszakára időzítem a letöltéseket...
-
válasz
MasterMark #44857 üzenetére
Hát, nem venném biztosra, hogy az új lapok már újabb BIOS-szal jönnek automatikusan.
De mindegy is, csak oda kell majd erre figyelni, ha esetleg aktuális lesz.
-
válasz
MasterMark #44855 üzenetére
Igen, de ahogy a Haswell --> Haswell Refresh prociknál volt 8X --> 9X chipset (1150 foglalat), úgy lesz itt is SkyLake --> Kaby Lake esetében 1XX --> 2XX chipset (1151 foglalat). BIOS/UEFI frissítést kell majd csinálni, csak a példánál maradva, ha 110-es lapba beleraksz egy Kaby Lake procit, akkor szerencsésebb esetben UEFI-ig jutsz, vagy még addig sem.
Jártam így Asus H87-es lappal + Pentium G3450 (Haswell-refresh) procival. Bekapcsolt a gép, de se kép se hang, se semmi. Még az UEFI-t sem adta be. Megoldás az volt, hogy régi proci vissza, UEFI frissít gyártói honlapról, aztán új proci csere és onnantól OK.
-
válasz
atika88 #44851 üzenetére
A körítés jó, csak HTPC vonalon nincs még igazán jó megoldás a 4K-ra, vagyis de, az Intel Kaby Lake, ha ilyen mini-PC-ben gondolkozol. Viszont a Kaby Lake még csak most fog kijönni, így én lehet 1-2 hónapot még várnék a vásárlással. Le is írom miért:
Asrock DeskMini --> alapnak jó. Van hozzá táp, és ház. ~ 45k
Procinak én inkább egy "T"-s, azaz alacsonyabb TDP-jű asztalit választanék, pl. INTEL Core i3-6300T, minimálisan drágább csak, de 51W helyett csak 35W TDP. Kevesebb zaj a gyári hűtővel, nem melegszik annyira. Bár a sima 6300 sem lenne forró fejű szvsz. ~ 44k
RAM: Mivel prociba integrált IGP-t használnál, ezért kell a dual-channel, mivel a proci tudja kezelni az integrált memória-vezérlőjével, ami 2133 MHz-ig "viszi" felette már tuningnak számít, azaz neked kell belőnöd a RAM frekit. Asrock DeskMini-be DDR4 notebook memória (SO-DIMM) kell, így inkább ezt választanám:
HyperX 8GB Impact Notebook DDR4 2133MHz CL13 KIT HX421S13IBK2/8 ~ 15kSSD: szerintem tök felesleges a 240GB, ha csak a rendszer és pár program lesz rajta, akkor egy 120-128GB-os is bőven elég, ami így kb. 55k helyett 30k. Pl. SAMSUNG 128GB SM951 M.2 PCIe 2260 MZVPV128HDGL
A laptop HDD-t kihagynám belőle, így marad még a keretből 50k + SSD-nél spórólt kb. 20k (mert fentiek pár ezresel többe kerülnek).
Szóval 70k-ból kellene megoldani a torrentezést és fájltárolást. Ha van már routered, akkor egy NAS-sal is meglépheted, aminek nem kell a HTPC közelében lennie, hanem LAN kábellel kötöd össze ezeket a routeren keresztül.
Zyxel 326-os, két fiókos NAS ~ 30k (vagy alatta)
+ WD RED 3TB HDD ~ 33kMarad még pár ezres a szállítási díjakra.
Intel Kaby Lake Októberben jön elvileg. Nem tudom, hogy pl. egy fenti 110-es chipsetes lapba UEFI frissítéssel belerakható lesz-e (talán igen, de most még lutri).
Kaby Lake + 200-as sorozató chipset fog jönni elméletileg HDMI 2.0-val, ami kell a 4K/HEVC/10bit/HDR kompatibilitáshoz.
Szóval, ha tudsz még 1-2 hónapot várni a géppel, akkor már okosabbak leszünk.
-
-
válasz
devil-k #44814 üzenetére
Nekem Október rémlik start időpontnak, asztali proci fronton....
(#44816) dunkel:
Hát, interlaced anyagokkal meggyűlik a baja, de csak lesz javítva megfelelő szoftverrel.
(#44817) pitepeti71:
Nem frissítettél Kodi verziót véletlenül? Adatbázis szerkezete verzióról verzióra változik és lehet ez akadt össze nálad.
-
válasz
Calogero #44802 üzenetére
Én a 2x2GB-ommal tökéletesen elvagyok, ebből is legtöbbször bőven 2 GB alatt marad a használt mennyiség pl. Ubuntu + Kodi közben. De Windos esetében sem szólt még, hogy kevés lenne neki.
Asrock Braswell lapjain dual-channel-es a memóriavezérlő a prociban és mivel az IGP a rendszermemóriából kap saját részt, így a sebesség miatt szvsz. fontos a dual-channel. Lehet amúgy, hogy FullHD-ig nem számít nagyon ez, így azt javaslom, hogy indulj el a meglévő 4 GB-al és majd látod mire elég. Ha nem elég, akkor mondjuk veszel még mellé egy másik 4 GB modult (és így lesz a jövőben is bőven), vagy cserélsz 2x2 GB-ra.
Max. 1600 MHz DDR3-at kezel, én ilyet vettem a sajátomba.
-
válasz
sixer66 #44778 üzenetére
Igen, jó lehet, ha nem akarsz adattárolást is megvalósítani benne.
Ahogy előttem is tanácsolták, kérdezz rá, hogy a "táp" ez esetben mit jelent, a paneltápot a házban, vagy a külső kockát is? Ha a kocka is megvan a csomagban, akkor jó vétel.
10K-ért biztosan nincs benne a táp.
Táppal inkább a duplája.
Braswell DC-s lapokhoz elméletileg adják a tápkockát, azért kerülnek annyival többe, így ezekhez elég lenne a 10K-s üres ház, de számolj utána, lehet a tápos házzal jobban jössz ki.
(#44780) Celtis:
Köszi az infót!
Ez még nekem új volt.
Úgy érzem kell egy nagyobb SSD a HTPC-be, hogy a tripla boot helyett lehessen 5-6 rendszer is rajta.
-
válasz
Calogero #44769 üzenetére
Grat a házhoz, pofás darab.
Optikában nem tudok véleményt mondani, szerintem mindegy melyik. Amelyik halkabb lejátszás közben.
Hangkártya szerintem nem szükséges, max. akkor, ha aktív PC-s hangfalakat hallgatsz, bár ezekkel szvsz. csak a gond van.
Én is inkább az előttem linkelt ITX-es lapot választanám a több csatlakozó miatt.
Szoftver: LibreELEC. Csinálsz a linkelt tool-lal egy Pendrive-ot és erről bootoltatod a gépet.
(#44773) sixer66:
N3150: 4 magos CPU, IGP-ben 12 EU, 6 W TDP
J3160: 4 magos CPU, IGP-ben 12 EU, 6 W TDP, csak újabb stepping, minimálisan magasabb Turbo órajelekkel.
J3710: 4 magos CPU, IGP-ben 18 EU, 6.5 W TDP, legerősebb variáns a Braswellből, legnagyobb órajelekkel.A J3710 szerintem nem ér 10.000-rel többet a J3160-tól, de ha szükséges a valamivel erősebb proci, akkor tényleg minden HTPC-s igényt képes kielégíteni (madVR-t leszámítva
)
(#44774) zsolt501:
N3150-es lapom van, 4K HEVC 8bit nem gond neki. Az 1.4-es HDMI miatt max. 30 fps megy át a 4K-ból.
Pár ilyen filmmel próbáltam és nálam vitte az N3150 is. Persze vannak olyan demo videók, amik megakasztják, de elég jó kis mindenes proci szvsz. -
válasz
zsolt501 #44753 üzenetére
Szerintem igen.
Én is hasonlót használok HTPC-nek. Távirányítani kínai USB-s infra vevő + táv párossal tökéletesen lehet, max. a ki-be kapcsolás nem fog működni nagy valószínűséggel.
Szoftver: én az EGL-es Kodi-t javasolnám, de ez sokaknak nehéz telepíteni, lehet LibreELEC, vagy Win10 is Kodi-val (+ Launcher4Kodi az automatikus induláshoz).
-
válasz
sixer66 #44742 üzenetére
Ebből a keretből lehet meggondolnám az AMD-s vonalat is, egy AMD APU-val, mert azoknak is elég jó képe van és már normalizálódott az áruk bőven, mióta piacon vannak. Meg driver ügyileg is OK. Így maradhatna Win10 alapon a rendszer, ha a Linux nem barátod.
Apollo Lake annyival szvsz. nem fog többet tudni, mint amennyibe kerülni fog, így ha váltani szeretnél, akkor inkább egy DC tápos Braswell lapot ajánlanék Intel oldalról. Ehhez legegyszerűbb egy OpenELEC-t, vagy inkáb LibreELEC-t párosítani és akkor nem kell sok energiát fektetned a Linuxozásba, viszont pazarlás lenne az SSD-t kihasználatlanul hagyni.
AMD és Intel esetében is én multiboot környezetet alakítanék ki, Win10, Ubuntu Server + EGL-es Kodi, valamint valamilyen Audio Only Linux, pl. Voyage MPD, vagy Daphile.
Vagy ha hajlandó vagy fizetni is ilyen rendszerért, akkor Win10 + JRiver, de ez már túlmutatna a kereteden a hardverrel együtt.
(#44744) sixer66:
DisplaPort to HDMI kábel problémamentesebb lenne...
-
válasz
sixer66 #44738 üzenetére
Pár kérdést még feltennék, mielőtt mondanék tanácsot/megerősítést...
Jelenlegi gépet is csak erre a feladatra használod? Van hálózati tárhelyed?
A lehető legjobb minőség és a 60-70K nekem kicsit üti egymást. Ha a 60-70K-ból indulok ki, akkor ezen az árszinten elérhető legjobb kép- és hangminőségről kell beszélnünk.
Linux mennyire ismerős? Win10-en milyen szoftvereket használsz most?
-
válasz
rappit4 #44714 üzenetére
Szerintem próbáld meg LibreELEC-kel. Végső megoldás esetleg EGL-es Kodi.
(#44715) adodaniel:
Én az Intel-re szavaznék. De elfogult vagyok.
(#44718) djnice:
10bit a Kaby Lake kiváltsága lesz a Gen9.5 IGP-vel. Apollo Lake a Gen9-es Skylake IGP egy változatát örökli meg, így 10bitet még nem fog tudni. Szvsz. így meg még felesleges Apollo Lake-re várni, Braswell is tudja, amit kell.
(#44719) adodaniel:
Win10, de inkább a hsz.-em elején linkelt EGL-es Kodi.
Szerintem.
-
válasz
Calogero #44707 üzenetére
Ilyen igényekkel csodálkozom, hogy HTPC-ben gondolkozol és nem valamilyen gyári megoldásban. Pl. lehet egy blu-ray lejátszó pontosan ellátná azt a feladatot, amit várnál a HTPC-től.
Na de ha HTPC + kell optikai meghajtó, ráadásul blu-ray, akkor első lenne a ház, ami az egészhez megadná a "keretet".
Mivel inkább lemezeid vannnak, ezért gondolom túl sok tárhely nem kell a gépbe, ezért akár egy pendrive is elég lehet a rendszerhez, ami ha minél egyszerűbb megoldás kell, akkor OpenELEC, vagy LibreELEC lehet. Ehhez nem kell Linux tudás, elkészíthető a pen Win alatt is és kész. DVD lemezeket fog tudni kezelni, max. eredeti Blu-ray nem fog menni vele, gyakorlatilag csak olyan amin nincs másolásvédelem.Szóval először nézz ki egy házat magadnak és utána tudunk tovább gondolkodni, segíteni a komponensek kiválasztásában.
-
Asrock első Apollo Lake-es lapja megszellőztetve @ FanlessTech
(#44698) sb:
Párszor már linkelt leírások, útmutatók belezéshez, csontozáshoz, oszt lehet otthon henteskedni.
-
válasz
bajnokpityu #44690 üzenetére
Nem. A h.265/HEVC és 10 bit natív (hardveres) dekódolásában, ami ARM-on már megoldott.
-
válasz
bajnokpityu #44686 üzenetére
Többet tud, mint a Brazos.
-
válasz
bajnokpityu #44679 üzenetére
Üdv. a klubban!
-
válasz
zimi1991 #44649 üzenetére
OK. Tőlem akkor mehet AMD-s lapba is a vidkari.
(#44651) bajnokpityu:
Nem az IGP-re értettem, hogy gagyi, hanem a proci résznél van (állítólag) hátránya..
És tudtommal kell azért a proci is, hogy egy dedikált vidkari erejét maximálisan ki tudjuk használni.
(#44652) StLui:
Ahogy előttem is írták: pendrive-ról LibreELEC és még egy jó darabig elég lesz. Hűtést meg megoldod másik ventivel.
Vagy USB-s HDD-kkel lehet letöltőgép, médiaszerver, vagy zenelejátszó.
(#44658) StLui:
Hát, pedig Linux-os gépnek épp ideális lenne.
-
válasz
zimi1991 #44644 üzenetére
Valszeg a kijelző saját szoftverét rá lehet majd rakni Win10-re is, RX 460 is szerintem okés lesz, bár még sosem próbáltam.
"processzorban ha bírja akkor megint csak amd-ben gondolkodnék, nem igazán akarnék intelre költeni inkább azt az összeget rádobnám egy erősebb rx-re..."
Ezt viszont annyira nem értem. AMD-ből az integrált IGP-s APU-k a kommerszebbek, ergó ha AMD procit veszel, abban ugyan úgy lesz "videókártya", mint egy Intelben, viszont procierőben Intelek jobbak és ezért - SZERINTEM - érdemesebb dedikált VGA mellé Intel procit venni.
Árban kb. egál, viszont Intel proci így több task-ot fog bírni és nem néztem utána, de kb. ugyan annyi egy Inteles lap + proci kombó, mint egy AMD-s.
-
válasz
bajnokpityu #44641 üzenetére
Elég sokszor nem Windows-ban gondolkodom.
Sorry.
-
válasz
zimi1991 #44618 üzenetére
Jelenleg a 4K-t a nemsokára megjelenő Intel Kaby Lake procik integrált IGP-je, vagy AMD oldalon a már megjelent RX480/470-es videókártyák támogatják. AMD oldalon a Bristol Ridge APU-k tulajdonképpen csak a Carizzo-k optimalizált változatai, így pontosan nem tudom, de szerintem nincs teljes 4K támogatás (10bit, HDR, HDMI2.0). nVidia kártyák ebből a szempontból állítólag felejtősek, mert gondjuk van driver szinten a kadenciahelyes lejátszással.
Ha videókártyás rendszert akarsz, akkor a vidkari lesz a legdrágább komponens, alsó hangon a költségvetés felét (100-150rugó között mennek, ha jól tájékozott vagyok) viszi is, viszont ezzel akár madVR renderelő algoritmusokat is tudsz futtatni. Ha ez nem kell, akkor jelenleg az egyetlen járható út a Kaby Lake, ami 1-2 hónapon belül fog megjelenni a boltokban. Ezek ugyan úgy 1151-es foglalatba mennek, mint a SkyLake procik, csak fognak jönni a 200-as sorozatú chipset-ek az új procik mellé, azaz idén év végén új, drága procival + új, drága lappal tudod csak ezt elérni.
Szóval a 4K a hardverek szintjén sem annyira támogatott még natívan, ha épp most akarsz "4K Ready" HTPC-t.
Szoftver ügyileg a legegyszerűbb megoldás a Win10 + Kodi 17.0 (+ Launcher4Kodi, az automatikus induláshoz), esetleg Fidelizer, vagy Audiophil Optimizer, hogy jobban szóljon. Távirányítani Yatse-val, vagy Kore alkalmazásokkal tudod képernyő nélkül.
(A nehezebb megoldás az Ubuntu Server + EGL-es Kodi, a többi "körítés" ugyan az.)
A meglévő házadon lévő érintőkijelző programozásában nem tudok segíteni. Nem ismerem és nem is akarok ilyesmit.
Távirányító amúgy van a házhoz? Szoftver van a kijelzőhöz? Ha igen, akkor milyen OP rendszerhez?
-
válasz
Pgabor79 #44596 üzenetére
Fent van a Kodi oldalán, csak nem frissült már jó pár release óta, így az 'Older releases' alatt találod. Ebben még a 14.0 Kodi van
Ha felraktad, akkor itt van hozzá a Wiki, hogy hogyan tudod a Kodit frissíteni. De amúgy ezt a két parancsot kell csak megadnod SSH-n (pl. PuTTY-al) belépve:
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade -
-
válasz
bajnokpityu #44582 üzenetére
Esetleg annyi, hogy az eBay-es cuccon Windows Embedded van, ami 365 napig érvényes, aztán lejár (kérdés, hogy mettől ketyeg a 365 nap
), phyton1-én meg OpenELEC natívan telepítve.
Ahogy olvasgattam az általad linkelt oldalt, azért még lehet pár akadály (pl. BIOS jelszó) a natív telepítés előtt, vagy marad addig a pendrive-ról futtatás.
-
válasz
bajnokpityu #44536 üzenetére
OK, hagyjuk a fogyasztást.
Androidos kütyüt vettem próbának, játékgépnek gyerekeknek, 4K TV-n elvolt. Nem tudom, hogy trükkel, de vezetékes hálóról nekem vitte pl. The Martian 2160p h.264 mkv-t
HD hangot nem tudtam még kipróbálni rajta, mert nincs hozzá erősítőm.(#44537) python1:
OK, ennyiből tényleg nehéz mást vennni, ami jobb, de ennek is a szoftver a rákfenéje. OpenELEC-kel OK, lehet másféle Linux is rárakható, meg a SATA csatit kihasználva Win is, kérdés, hogy erre a procira mennyire van támogatás (meddig lesz), driver bármelyik oldalról és amúgy kadenciahelyes?
Én inkább azon gondolkodtam el, hogy arra lenne nekem jó, amire építették: vékonykliensnek. Szerveren lőném inkább be hozzá a virtuális gép párját, vagy PXE-n bootoltatnám egyből szerverről szintén. Így még külön tároló sem kellene bele (csak kérdés tudja-e ezt).
Szerk.:
(#44542) python1:
Miért nem a DisplayPortot "butítod vissza" HDMI-re?
-
Inkább HTPC --> Erősítő --> TV.
Persze ez csak akkor kivitelezhető, ha van HDMI kimenet az erősítőn.
Ha nincs, akkor a HTPC-t a TV-re kösd és koax, vagy optikai kimeneten kösd össze az erősítővel, így viszont nem lesz HD hangod.
Vagy ha a HTPC-n két HDMI van, akkor mehet az egyiken a kép a másikon a hang.
-
Anno még a 2 TB-os WD RED megvételekor csináltam otthon velük HDD Sentinel-lel átviteli sebesség tesztet.
A lemezek elején kb. 160 MB/s-et tudnak, a végén 70 MB/s-et. (MB/s = Megabyte/secundum)Konstans 100 Mb/s bitrátájú filmek elég ritkák, jellemzően minden film ez alatt van jelenleg. (Mb/s = Megabit/s)
100 Mb/s = 12,5 MB/s, azaz egy 2 TB WD RED még a leglassabb esetben is több mint az ötszörösét tudja átviteli sebességben a filmek maximum bitrátájához képest.
Egy BD film bitrátája átlag 30-40 Mb/s...
Szóval az 5400-as vinyó is bőven elegendő.
Ha hálózaton lóg egy ilyen vinyó, akkor pl. a vezetékes hálózat és a kiszolgáló gép (NAS/szerver) képességei lehetnek limitálóak.
Otthoni gigabites hálózat elméletileg 1000 Mb/s-et tud, ez ugye 125 MB/s. Szóval sem HTPC-ben SATA-ra (SATAIII = 6 Gb/s = 750 MB/s) kötve, sem gigabites hálózaton sincs nagyon limitálva.
-
Háttértárnak feleslegesen drága még az SSD, de ha sok elköltendő pénzed van, akkor hajrá. 1 TB-os darabok is kaphatóak már.
Amúgy HDD a jobb erre a célra. WD RED szvsz. optimális megoldás, elég csendes. A HTPC még csendesebb lehet, ha NAS-on, házi szerveren tárolod a médiatartalmakat és LAN-on kapja a kliens gép az anyagot.
-
válasz
SunMount3r #44389 üzenetére
Az "All-In-One" ötlete nem rossz, a megvalósítás már nem olyan könnyű, de szvsz. nem lehetetlen.
nVidia kártyával sincs szerintem gond mondjuk Kodival, de nincs tapasztalatom.
Ha úgy is veszel új gépet a játékra, akkor utána szoftveresen tudsz próbálkozni, hogy filmezéshez is megfelelő legyen.
A két videókártyás felállást felejtsd el.
Hajrá!
-
válasz
#39445248 #44375 üzenetére
Intel oldalon a Celeron és Pentium procik IGP-i driveresen limitáltak, de vannak kivételek, Core i3-tól fölfelé megy IGP-vel a HD hang biztosan. Ezért vágta rá.
Videókártyák esetében az újak biztosan tudják a HD hangok kiküldését, a régieknél változatos volt a kép.
Tehát megint inkább driver és szoftverfüggő, hogy mennek-e a HD hangok, és ezek sajnos nincsenek összhangban a hardverek képességeivel.
Sajnos nincs olyan paraméter, ami alapján biztosan megmondható lenne a HD hang kiküldés.
-
válasz
#39445248 #44352 üzenetére
WeTek Core pl. LibreELEC-kel nem adta ki a HD hangokat?
Amúgy eléggé szoftverfüggő szerintem, hogy adott alaplap képes-e a HD hangokra. Ha az én példámat nézzük, az N3150-es lapom a HTPC-ben Windows alatt nem tudja a HD hangokat, Linux alatt meg igen. (A titok nyitja az, hogy a Windows-os driverben nincs támogatás hozzá, a Linux-os fejlesztéshez meg adott drivert kérésre...)
(#44362) tamasgal:
KODI-ból csinálnék mentést pl. pendrive-ra, vagy külső vinyóra a beállításokról, adatbázisból, meg ha csináltál külön akkor a userdata mappából a .xml fájlokat.
Új telepítés után ezeket tudod importálni, userdata mappába áthelyezni. -
válasz
dave118 #44296 üzenetére
Az olcsó kábelek is egész korrekt sebességeket tudnak, bár sok gagyi lehet a piacon, de a CAT5e annyira elterjedt, hogy már azért olcsó.
Mindent meg lehet oldani, csak akarni kell.
Vagy falba rakod a kábelt, vagy kábelvezetős szegőlécbe, kábelvezetőbe, stb. Sok módja van az elrejtésnek.
(Attól függ persze, hogy saját lakás, vagy bérlemény.)
Egyik ismerősömnek is azt javasoltam lakásfelújításkor, hogy mindenhova húzassa be a vezetéket, akár több pontra is, vagy egy pontra két szálat is és alakítson ki helyet a switchnek, routernek, modemnek, stb.
Ha otthoni hálózatos lejátszást akarsz, akkor érdemes kábeles hálóban gondolkozni. Persze kiegészíthető wifi-vel, de csak egyszer kell jól megcsinálni.
-
válasz
dave118 #44292 üzenetére
A vezetékes összekötés erősen ajánlott, ahogy a példa is mutatja és elég nagy valószínűséggel meg fogja oldani a problémáidat.
Minimum CAT5e kábeleket használj majd!
Szerintem a legolcsóbb megoldás, ha veszel egy gigabites switch-et (5-8 portos elég olcsón van) és ezzel összekötöd a modemet, a TV-t, a PC-t, stb. Így a PC és a TV között lesz gigabites sebességed és a PC-ből is kihúzhatod majd a WiFi adaptert.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Apple iPhone 13 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Honor Magic V2 Black Használt, karcmentes állapotban 16 GB RAM / 512 GB tárhely
- Olcsó Notebook! Dell Latitude E6540! I7 4600U / 8GB DDR3 / 128GB SSD! / HD8790M
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG 255XF FHD IPS 300Hz 0,5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest