- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Xiaomi 12 - az izmos 12
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- T Phone 2 Pro - majdnem mindenben jobb
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- 8000-es akksi került az IQOO Z10 Turbo+-ba
- Egy óra, két rendszer
Hirdetés
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Skillet #48305 üzenetére
Gyerek: nekünk is mindig egyre több időt mondtak nehéz időszaknak. Csak megerősíteni tudom a 20 évet., de inkább éltefogytig a valóság.
Két fiam most 4 és 6 éves. Nagyobbik szeptemberben kezdi a sulit....
Átérzem az élethelyzetedet.Hőmérséklet és egyéb monitorozásra én tudom ajánlani a HWinfo-t.
Legfrissebb VGA driver: vagy Asrock honlap, vagy hagyod, hogy a Win10 magának felrakja a (szerinte) legújabbat. Nekem nem volt gondom Win10 alatt azzal, amit felrakott magának.
Kodi nem kap netet: beállítás gond. Ha a gép kap, akkor a Kodinak is kell kapnia.
További tuningolás, csak ha érzel hozzá affinitást (
): CA fórum jó pár hasznos trükkel. BlackBird a felesleges telemetria meg hasonló adatküldések kilövéséhez. Utóbbival csak óvatosan, odafigyelve, leírását elolvasva!
(#48306) devil-k:
Melyik LE, milyen vason?
-
válasz
megema #48291 üzenetére
Nem tapasztaltam ilyet, bár mi ki-bekapcsoljuk használat előtt/után.
Amúgy letöltés/megosztás miatt fut folyamatosan, vagy más oka van?
A linkelt fórum még Ubi 15.10-ről szól, ami csak 1 évig támogatott. 16.04 (az EGL-es Kodi leírása az LTS-t javasolja alapnak) hosszú támogatottsága miatt javasolt, előfordulhat bug persze, de nem hinném, hogy ez kernel szintű.
Inkább valamelyik telepített alkalmazás, futó program okozhatja, de csak tippelni tudok ennyi infóból.
-
válasz
VViktor1990 #48285 üzenetére
Ha gyári összeállítást szeretnél venni, akkor csak barebone gépeket tudok ajánlani ilyen célra, azaz ezekbe kell még memória, SSD, meg akár egy 2,5-es HDD a letöltésekhez. Bár ha SSD-ből elég nagyot veszel, akkor arra is mehet.
Én két ilyet ismerek: Asrock Beebox-S vagy Intel NUC7i3XXX. Ezek a legutóbbi mobil (Intel) Kaby Lake procis (i3 7100U) kis gépek, amiknek a prociba integrált IGP-je (Intel HD Graphics 620) képes a 10 bites anyagok lejátszására.
-
-
válasz
Skillet #48252 üzenetére
Apollo Lake-ből eddig nem láttam DC-s verziót, ezért ha ilyen lapot veszel a régi helyett, akkor inkább lemondanék a DC-ről és PicoPSU-val helyettesíteném, amihez szerintem ugyan olyan jó lesz a külső adapter.
Akármennyire is passzív a lap, a hosszú élettartam miatt én adtam a saját N3150-emnek aktív hűtést, alacsony fordulatszámon, így nagyon halk (közelről sem hallani). Pont elég neki, hogy 40 fok alatt tartsa a procit és a lapnak sem ár, ha kicsit rá van segítve a szellőzés. Próbáltam venti nélkül, ebben a melegben, nyitott gépházzal közelítette az 50 fokot, zárt házban meg ugye ez még rosszabb lenne. 24/7-hez meg pláne ajánlott részemről.
Szerk.:
Apollo Lake utódja a Gemini Lake[link] szeptember-október környékén érkeznek állítólag. Nem tudom neked jelentős-e az a minimális fejlesztés, amit a linkelt cikkben összefoglaltak.
-
válasz
bnorci71 #48231 üzenetére
A Média Center gomb megpróbálja előhívni a Win saját Media Centerét, ami (tudtommal) Win7-ig volt benne.
Újabb rendszeren csak próbálkozik az átváltással, a Koditól visszaveszi a teljes képernyőt, ezért a Kodi visszavált ablakos módra (e kettő közül lehet amúgy is csak választani Win-en).
Újraindítás után azért nem vált vissza, mert megjegyzi az előző beállítást, és ez az esemény számára olyan, mintha te állítottad volna be.
Egy-két(#48233) fórumtársunk megmondta a megoldást. A beállítások --> Video fül alatt keresd.
-
Ősszel az Apollo Lake után itt a "ráncfelvarrás" a Gemini Lake.
Szvsz. így kellett volna kezdeni az Apollo Lake-nek.
-
válasz
bajnokpityu #48161 üzenetére
-
válasz
Egy-két #48121 üzenetére
A válasz a kérdésedre: igen. FullHD-ig tökéletes ez a lap is, HEVC kódolást a Gen8 IGP-je tudja hardveresen dekódolni, de csak 8 bitig. A HEVC + 10bitre már nem képes hardveresen.
(#48128) szasanyi:
Nem tudom. Win10 telepítés után nem lehet befogni gyorsítótárnak. Bár a sebessége alapján inkább lassítótár lenne.
Én megpróbálnám a Win10 után ide telepíteni 1-2 Linuxot játszani, kipróbálni.
(#48132) Egy-két:
Amikor a kérdésedet feltetted, akkor épp a kertet gyepáltam.
(#48136) Egy-két:
Hát, konkrétan nekem pont hétvégén van kevesebb időm fórumozni, mint ahogy a mostani példám is mutatja.
HEVC támogatás: igen, még mindig kicsit a jövő zenéje, mert még (elméletileg) csak most törhették fel az UHD BD-k másolásvédelmét, ami a kulcsa ennek az egész "iparnak".
Szvsz. 1-2 év mire a HEVC hardveres dekódolás alapkövetelmény lesz az alsó kategóriában/integrált IGP-k esetében is. Legalábbis a PC-s vonalon. ARM-on ez már pár éve megoldott dolog.
(#48137) generic:
Bármire szinte. Csak egyes magyar oldalak "nem engedik" felrakni ezeket.
Én már várom, hogy minden BD-ből csináljanak fullHD/8 bit újra kiadást HEVC kódolással is.
(A gyerekek mesegyűjteménye így kevesebb helyet foglalna.)
-
válasz
szasanyi #48101 üzenetére
Hát, nem olyan rosszak azok az értékek, de ez nem sokkal gyorsabb egy laptopvinyónál. Én megpróbálnám újrarakni úgy, hogy nincs benne az SSHD, mert nekem fura, hogy az eMMC-t másodlagos meghajtónak írja az AIDA.
Meg valami friss Win10 telepítővel próbálkozz, amiben benne vannak a frissítések. Hátha.
Amúgy ha le lehetne tiltani az eMMC-t UEFI-ből, akkor raknék bele egy gyorsabb mSATA SSD-t.
-
válasz
szasanyi #48088 üzenetére
"Kodi 17.3 esetén nincs D sem HD hang,"
Szvsz. nálad is az a probléma, ami pár hsz.-el korábban volt valakinek: a "sync playback to display be van kapcsolva, ilyenkor nincs passtrough, mivel reclockolja a hangot a kép frekvenciájához, ezt meg csak úgy tudja megtenni, ha dekódolja PCM-re. Ezeket csekkold le.
(#48090) szasanyi:
Hja, hogy SSHD...
Ezekben ha jól emlékszem csak 8 GB SSD van, amibe használat közben rakja át a leggyakrabban használt fájlokat. Amíg ez meg nem történik, addig tulajdonképpen a HDD sebességével megy minden + még rárakódik egy adag írás/olvasás művelet, amivel az SSD részre épp pakolja át a fájlokat.De légyszi javítsatok ki ha rosszul írtam!
Szóval amíg be nem lakod a rendszert, addig tekerni fog és akadni, egy idő után kellene beállnia, amit most az újrarakással sikeresen nulláztál.
Nekem az N3150-es lapom csak SSD-vel vállalható sebességű (szintén 4 GB memóriával) Win10-zel. Ehhez az kellett, hogy jó pár dolgot kilőjjek a felesleges folyamatokból, (számomra) felesleges Win szolgáltatásokból, előtelepített appokból, stb (ezen fórum alapján
).
-
válasz
bnorci71 #48059 üzenetére
1. Spórolsz egy SSD-t a HTPC-be.
2. (#48060) MasterMark(#48061) CirrMee:
Rii i7 talán itthon is kapható, de MCE (Media Center...) kompatibilis távok is teljesen jók USB-s infra vevővel. Pl. gyors gulgival találtam is egyet itthoni webshopban.
-
válasz
hódmaci #48057 üzenetére
Uborkára szerintem ezek mind könnyen megoldható dolgok.
Film - adott.
Letöltés - Transmission-t felrakod repóból. Ehhez van alap webes felület, vagy másik gépre TransGUI, így a gép még headless marad.
Samba - szintén telepíthető repóból, a smb.conf + felhasználókat kell parancssorból jól beállítani. VAGY Kodi is képes a HTPC saját HDD-it megosztani Win-es belső hálózaton, ebben az esetben az fstab-ban kell megadni, hogy induláskor hova csatolja föl a lemezeket. Pl. lehet pont a media mappába, ahol alapból keresi a tartalmakat.
Felhő - Nem tudom milyen szerver-kliens párossal, de tippem szerint itt NextCloud-ról lesz szó.
Szerintem ez is mehet headless, és mehet minden a háttérben.
-
válasz
hódmaci #48055 üzenetére
Legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás a LibreELEC (LE), akár pendrive-ra is telepíthető.
Azaz szvsz. Linux.
Ha konyítasz a parancssoros mókoláshoz, akkor meg Ubuntu Server + EGL-es Kodi (nem tudom mi van, nálam totál szétcsúszva jelenik meg most az oldal.
).
Win10-zel is jó amúgy, csak nekem az N3150 lassú a Linuxhoz képest ezzel az OP rendszerrel a sok háttérfolyamat miatt. Lehet itt is optimalizálni, kilőni/letiltani folyamatokat, de én hamarabb értem célba Linuxon.
A Win10 hangja zenén tetszik még nagyon.
-
válasz
#15490560 #48046 üzenetére
Mivel, milyen szoftverrel próbáltad? Win, vagy Linux volt az alap?
(#48048) hódmaci:
Szerintem sem éri meg annyiért a J4205. Csak prociban lenne erősebb minimálisan, az IGP tudtommal ugyan az mindkettőben.
Szerk.:
Nem követem az árak alakulását az időben, de a drágaságuk miatt én arra tippelek, hogy lehet nyáron kijön ezekből egy újabb stepping, ahogy a Braswellnél is volt. Hogy aztán jövőre jöjjön az újabb változat.
-
válasz
Skillet #48032 üzenetére
Én eladnám. Elég régi platform, ráadásul - ahogy a példa is mutatja - a DC áramkör integrálva szvsz. nem túl jó megoldás, ha terhelve van.
Inkább külön tápegység, még ha drágább is.
És akár mennyire passzív a lap én minimálisan adnék neki fújást + az alaplapnak is. Én a HTPC-mben így csináltam meg az N3150-et. Egy 10 centis slim venti leheli 800-900 as fordulaton 20 dB alatti zajjal (~ nem hallható a legnagyobb csendben sem) így a proci mindig 40 fok alatt marad jóval. Venti nélkül meg idle 40 fok, terhelésnél meg simán felkúszik 60 fokra.
-
válasz
Skillet #48026 üzenetére
FullHD Blu-rayen a kép 8 bites színmélységgel van rögzítve (4:2:0 chroma subsamplinggel) BT.709 szabvány színtérben, x264-es kódolással.
UHD Blu-rayek már ezzel szemben 10 bitet használnak, BT.2020 színteret és x265 (HEVC) kódolást.
Mivel az x.265 hatékonyabb tömörítést kínál, ezért - szerintem nagy valószínűséggel - lesznek majd FullHD enkódok ilyen tömörítéssel, amik csak 8 bitet fognak tartalmazni.
Ezeket pl. szépen fogja tudni vinni a Braswell procis lapok mindegyike (N3050, N3150, J3160, stb.)
Az újabb Apollo Lake már bírja (hibrid dekódolással) a 10 bites x.265-öt is hardveresen.
-
válasz
szasanyi #47971 üzenetére
A linken ott van, hogy Win alatt csak PowerDVD-vel sikerült 3D-t kicsikarnunk az N3150-ből.
(#47972) dunkel:
MVC build ezen a procin nem megy.
(#47991) No.01:
A legelső BeeBox-ok (N3000, N3050, N3150) csak 8biten tudtak 4K-t. Az utódok (N3060, N3160) szintén.
A BeeBox-S széria mobil Kaby Lake procikkal (7X00U) már tudja a 10bitet, de az áruk miatt inkább asztali Kaby-Lake proci jobban megérheti.
Vagy S905-ös Amlogic procis, Androidos médialejátszók LibreELEC-kel még a másik út (és olcsóbb is).
Szerk.:
(#47998) mpierre:
+ 1 AMD-re.
-
válasz
stigma #47921 üzenetére
WASAPI csak Win-nél lesz. Linuxon ALSA, vagy PulseAudio szokott lenni. ALSA-val simán mennek a HD hangok Linux alól is.
Ha durván sarkítani akarom a példát, akkor ami Win alatt a WASAPI, az Linux alatt az ALSA, ami Win alatt a DirectSound, az Linux alatt a PulseAudio.
-
-
"Kodiban be lehet állítani egyáltalán a passtrough-ot?"
Persze:
(#47910) bnorci71:
A 10 bites anyagokat megpróbálja szoftveresen dekódolni, amit proci erőből nem fog bírni, így szaggatni fog, kép: diavetítés, hang megy.
(#47911) hódmaci:
Asrock J3455-ITX a "legkisebb", ami tudja a 4K-t és megfelel a többi paraméterednek is.
-
válasz
banderasz77 #47903 üzenetére
Leírások alapján a prociban HD4000-es IGP van, Ivy Bridge i5-ben. Ez már elég pontos 23,976-ot tud.
Jó lesz Kodival kadenciahelyes filmnézésre FullHD-ig.
-
válasz
krisztianAMG #47900 üzenetére
És a rendes ára mennyi volt annak a lapnak?
-
válasz
krisztianAMG #47892 üzenetére
"Ha ragaszkodnék a 4K-hoz, melyik lap lenne a minimum hozzá?"
Intel J3455, vagy Intel J4205 integrált procis lapok. Következő lépcső Intel Kaby Lake asztali procis összeállítás lenne, még feljebb árban dedikált VGA kártya kell.
(#47897) CirrMee
Mivel a Kodi a képernyőhöz szinkronizál, ezért "figyeli", hogy hány Hz-en ketyeg és ennek megfelelő frissítésű képet tol ki magából. Amikor kikapcsolod a kijelzőt, akkor ez a figyelés megszűnik, és nem tud tovább dolgozni. Szerintem ezért dob hibát.
Nekem nem szimpatikus ez a funkció, inkább a TV csináljon magának a forrás frekvenciából olyat, amilyet akar (amilyet beállítasz) és a Kodi tolja ki azt, amilyen a forrásé.
Truemotion-nal szvsz. ugyan azt az eredményt kapod.
A problémádat szerintem megoldja az a beállítás, hogy csak induláskor/leállításkor váltson frekvenciát, menü 1080p@60Hz legyen.
-
válasz
krisztianAMG #47890 üzenetére
Annyiért bontatlanul nincs ellenfél, viszont akkor a 4K felejtős. Bár ennyiért kb. van Amlogic S905-ös kínai csoda, ami LibreElec-kel tudja a 4K-t is, viszont csak egy kimenete van képhez.
-
-
-
válasz
szilagyi92 #47799 üzenetére
Nem írtál árat, hogy mennyit szánnál az egészre, így az Ispy által linkelt korábbi hsz.-emben található ajánlat lenne az alap felállás, ha dedikált gépet szeretnél.
Innentől feljebb lehet menni dedikált VGA-val, AMD oldalon RX 460 asszem a minimum 4K-hoz.
Laptop esetében Intel oldalon Kaby Lake processzoros (~ 7XXX szériás) gépet nézegess, vagy drágább modelleknél olyat, amiben van dedikált VGA. Ezekkel nem vagyok képben, hogy most miket pakolnak beléjük.
Külső médialejátszó: jelenleg az Androidos TV boxok viszik a prímet, jól aláásva a klasszikus médialejátszók (Sigma chip ~ Dune, Popcorn; Realtek 1195 ~ Mede8er) hírnevét. Az Amlogic S905, vagy S905X (ARM) procis kütyük verhetetlen ár/érték arányúak, ha az ember rak rájuk LibreELEC-et (van külön topikja). Ebben a kategóriában versenyzik még a Realtek 1295 chip is (pl. Zidoo X8, X9, X10, Zappiti 4K), ill. a HiSilicon H3798 is (pl. HiMedia Q5, Q10).
-
válasz
castiels #47790 üzenetére
"Még annyi ha tv-rerákötöm akkor indításnál mindig várni kell 4-5mp et mire elindul a film, tehát bejön a kodi a filmet is behozza de lefagy 01-nél és 4-5mp múlva indul csak el, vagy ha lestoppolom és újra, ez tv nélkól megy akadásmentesen, ez miért lehet?"
Amikor a TV-t is rákötöd a laposra, akkor hirtelen két kijelzőt kell kezelnie a gépnek 1 helyett. Első körben a két eszköz "bemutatkozik egymásnak és kezet fog" (handshake), mindenki elmondja magáról, hogy mit tud (EDID információk kicserélése) és "megegyeznek abban", hogy milyen felbontáson + képfrissítési frekvencián tudnak együtt működni.
FullHD TV esetén a Kodi menü 1080p@60Hz alapbeállításon, de ha elindítasz egy filmet és korábban beállítottad, hogy akkor váltson frekvenciát, amikor indítod/leállítod a filmet, akkor megint kell váltania.
Ehhez kell az a pár másodperc.
-
válasz
castiels #47783 üzenetére
Delay after change of refresh rate (ennyi másodpercet vár frekiváltás után) minek van 20 másodpercen? Max. 1 másodperc általában elég.
Adjust display refresh rate (képfrekvencia állítása): On play/stop (tehát elindításkor, leállításkor) - én erre szoktam rakni.
Deinterlace method: ha nézel váltottsoros (interlaced) anyagot, akkor azt "deinterlace-elni" kell, hogy szép magyarul fogalmazzak, azaz meg kell szűntetnie a Kodinak ezt és ennek a metódusát, vagyis inkább azt, hogy mi végezze a PC-n azt lehet kiválasztani. DXVA esetén az integrált VGA hardveresen fogja ezt végezni. Ez jár a legkisebb prociterheléssel. Ha mást választasz, az már szoftveres megoldás lesz. Proci erőtől függően ezt lehet bírja a géped, vagy sem.
Vide scaling: a skálázás metódusa, ha a képernyőd max felbontásától eltérő forrást nézel, akkor azt legtöbbször fel-skálázni szükséges, pl. SD --> FullHD, vagy ha 4K anyagot akarsz nézni FullHD kijelzőn, akkor leskálázást kell csinálni. Ezt is csinálhatja hardveresen az integrált VGA, vagy szoftveresen a proci.
Mindkét esetben igaz, hogy ha van dedikált, külön VGA kártyád a gépben, akkor azok fogják hardveresen csinálni ezeket a feladatokat DXVA esetén. VGA-ja válogatja, hogy milyen további hardveres dekódoló motorok vannak még bennük.
-
válasz
ratkaics #47763 üzenetére
Az ez előtti generációs Braswell-emet is fel lehet tenni 4K kimenetre, és csak 30 Hz-ig tudja tolni, no meg 8 bit-ig. Mindezt szintén HDMI 1.4 csatlakozóval.
Első esetben szerintem a 24p anyagot 60Hz-en toltad, így láthattál "ricegést".
"...próbáltam egy 10Bit-es HEVC kódolásos filmet lejátszani, de az "kifektette" a procit. Ha jól rémlik, akkor ez a széria már hardverből tudja a HEVC-t, nem?"
A HEVC-t tudja, de a 10bitet még nem teljesen (ún. hibrid módban tudja csak).
-
válasz
pepperhaj #47755 üzenetére
A 4K követelmény miatt a legolcsóbb megoldás egy (Asrock) J3455, vagy inkább J4205 integrált procis lap.
A következő lépcső (hosszú távra) egy Intel Kaby Lake (LGA1151 foglalatos) asztali procis összerakás (pl. Intel Pentium G4560), csak ezek alá nem igazán fogsz olyan alaplapot találni most, amin van HDMI2.0.
Ergó a megoldás egy olyan külön VGA kártya, amin már HDMI2.0 van.
Ha mindenképpen kell a 4K és HTPC lesz az alap.
(#47756) dni:
Ha nem kell 4K, azaz FullHD-val megleszel egy darabig, akkor szerintem jobb választás egy Asrock BeeBox, amiben van beépített Infra és még egy (kicsit gagyi) táv is jár hozzá gyárilag. Abban a NUC-ban nincs infra.
Viszont ahogy nézem a Braswell-es NUC-ok, meg a BeeBox-ok is kifutó modellek. Én nyárra tippelnék leghamarabb (reális: Aug.-Szept.), amikorra a boltokban elérhetők lesznek az Apollo Lake-es frissítések.
Bár ezek meg nem lesznek olcsók megjelenésükkor. Emlékszem az N3150-es BeeBox ~ 60k körül nyitott, aztán lement ~ 45k környékére. -
válasz
rappit4 #47730 üzenetére
Az XMC-1 az valóban nem olcsó újonnan, alternatívája lehet használtan az Emotiva UMC-1.
Földhurok: elsőre annyit tudnok mondani rá, hogy egy elosztóban legyen a PC és a proci.
-
válasz
rappit4 #47726 üzenetére
Hát, nekem a link alapján úgy tűnik, hogy az a Tascam inkább egy több csatornás BEMENET egy PC felé, amivel kisebb stúdiókban lehet összeszedni a csatornák jelét és továbbítani a PC felé. A kimenetei szerintem monitorozásra vannak kitalálva, nem mozira.
Vagy nem tudom, lehet úgy is konfigurálni, hogy az előlapi XLR-ek kimenetek legyenek? Kétlem...
Ha mozi szempontjából nézem, akkor neked/nektek inkább egy házimozi processzorra van szükségetek, ami pl. HDMI-n fogadja a jelet és XLR kimeneten adja ki a PCM jelet és ezt lehet végfokra kötni közvetlenül. Ezt szokták úgy emlegetni a házimozi fórumban, hogy proci + végfok. Procira példa.
-
válasz
stigma #47709 üzenetére
Szépen összeszedted, gratula hozzá.
Észrevétel:
A GUI lehet hasznos a telepítésekhez, de utána csak arra használod kb. a GUI-t, hogy elindítsd a terminál ablakot ugyan azon a gépen.Az SSH és egy másik gépen a PuTTY pont ugyan erre való.Csak nem kell így GUI, mert másik gépről ugyan ezt fogod megcsinálni egy terminál ablakban, ugyan így kiadod a parancsokat és megcsinálja a célgép. Így még kevesebb dolgot raknál fel. Minden megy szépen a háttérben, egészen az EGL-es Kodi beröffentéséig. Onnantól kezdve ad képet is, a Kodi főmenüjét. Innentől kezdve meg távirányítóval ugyan úgy kell csak belőni grafikus felületen, mint más OP rendszerek esetén.
Amúgy a J3150-es gépemen is szerintem át fogok állni LibreELEC-re, mert nekem már a Server is túl sok fölösleges dolgot rak fel, amit betölt induláskor. LE alatt meg tényleg csak annyi az OP rendszer, ami éppen elég a Kodihoz. Ami a célja is volt az LE-nek. Most már van Krypton verzió is belőle.
Nekem külön gép a szerver, amit már korábban összeraktam és tökéletesen teszi a dolgát. Agyaltam amúgy rajta, hogy egyszer össze lehetne olvasztani a két funkciót, de mindig arra jutottam elméletben, hogy mivel már megvan a két külön célgép felesleges tovább kütyüznöm. Le kell állnom.
-
válasz
mr.dvid #47667 üzenetére
Bocsánat, de nem. Ha olyan kérdésed van, ami szerinted nem érdekes a topik számára, akkor azt nyugodtan felteheted nekem privátban. Ha tudok, válaszolok a kérdéseidre, de azt kérlek fogadd el, hogy az itt lévő emberek a szabadidejükben fórumoznak és nem ügyfélszolgálatosok vagyunk.
Ha olyan a kérdés, ami másnak is hasznos lehet, akkor az jöhet ide a fórumba is, mert itt többen is választ adhatnak rá.
Más részről: amilyen a kérdés, olyan a válasz. Ha nem árulsz el elég részletet, vagy nem tudod még pontosan, hogy mik az igényeid, akkor ezt fejtsd ki bővebben és akkor szerintem hamarabb is kapsz olyan választ, amiből kiindulhatunk.
Köszi!
-
válasz
mr.dvid #47652 üzenetére
Én Ispy konfigját inkább egy MS-Tech MC80-as házba raknám, amiben benne van a gyári 120W táp + egyből van (MCE kompatibilis) infra távirányítód (ez biztosan működni fog Kodival). Ha elég a FullHD felbontás
4K-hoz az alaplapot Asrock J3455-re, vagy J4205-re cserélném.
(#47654) mr.dvid:
Igen, SSD a rendszernek és egy vinyó, ahová tudod tölteni a torrenteket. Vagy LibreElec (LE)-hez elég egy pendrive is, amiről bootolhat a gép és a többi már memóriából fut.
-
válasz
envagyok #47614 üzenetére
Az LE pörgősebb lesz vele, főleg, ha SSD-n lesz. Az EGL-es Kodi Ubuntu alapokon az előzőhöz képest már lassabb picivel, de ugye több mindent kell induláskor betöltenie. Ha nem akarsz az Ubi Serverrel további funkciókat integrálni a gépbe, akkor én LE-re szavazok, pláne, hogy pendrive-ról is mehet.
(#47613) stigma:
Ha teszel föl GUI-t az UBI Serverre, akkor miért nem Ubuntu Desktop-ot raksz fel???
Vagy ha már az EGL-es Kodit akarod használni, akkor a képernyő kezelést hagyd meg a Kodinak. A többi szolgáltatás, amiket felsoroltál, azokat szerintem headless kellene felraknod és háttérben futtatnod.
-
válasz
djnice #47562 üzenetére
Tiszta Win10 telepítés...
Mostanában azt vettem észre, hogy Win10 telepítés után, vagy akár már közben elég nagy frissítési csomag érkezik rá, amivel a gépeim el is szüttyögtek jó sokat, mire megcsinálták. Ebben szerintem nagy eséllyel IGP-hez is szed le frissítést.
Nem tudom, hogy pl. ha most szednék le egy friss telepítőt a saját Tool-jukkal, akkor abban benne vannak-e már a frissítések.
Nálam a nagy frissítés után pl. több gigányi "korábbi Windows telepítés" fájlokat töröltettem Lemezkarbantartóval és így 10 GB-hoz közeli lett a Win10 az inkább 20+ giga helyett.
Milyen build van fent a Win10-ből?
-
válasz
djnice #47525 üzenetére
Nálam Chrome-ban is kék mindkét sáv. Meg a harmadik linkelt kép is OK színben.
Fura amúgy a jelenség amit csinált nálad a gép. Win alatt ki volt kapcsolva minden képbelenyúló az Intel driverben?
"Úgy néz ki mindenképp madVR vagy Linux kell, ha megakarjuk közelíteni akár egy olcsó 10k-s S905 chipes lejátszó képét."
Ezzel egyet értek. K***a jó vétel volt a Nexbox.
-
válasz
MasterMark #47506 üzenetére
Szerintem most fedezte fel a Dimitri Render-t.
-
válasz
bnorci71 #47458 üzenetére
A Kodi telepítése OK, azzal nincs gond frissítéskor sem.
Amivel gond van:
Úgy látom hozzáadtál olyan repokat is a csomaglistákhoz, amiket nem talál, vagy nem ér el.
Pl. 'happy-neko/ps3mediaserver' --> él még ez a repo? a tulajdonosa esetleg nem helyezte át?
'stedy6/stedy-minidna' --> elírás szerintem, nem minidlna akart az lenni? -
No, akkor próbálok válaszolni gyorsba mindenkinek...
(#47397) Aladaar:
Csak egy módszer jutott eszembe: a DS Player-es Kodi, mivel így a Kodi belső lejátszója fogja használni a MadVR-t és a Kodi marad végig az előtérben.(#47402) fo_di:
1. Szerintem az MKVToolnix erre a feladatra ideális.
2. Lehet, hogy erre is jó lesz az előző progi, én a lemezképeket, lemezeket a MakeMKV-val szoktam benyomni átkódolás nélkül mkv fájlba. Ennek nem tudom van-e parancssoros változata, lehetősége.Az EGL-es Kodi az IGP-vel elérhető legjobb képminőségre gyúr. Tudja a Lanczos3-at 1080p alatti anyaggal.
Ubi Serverre sima repo-kból felrakható a GUI nélküli Transmission, amit utána TransGUI-val lehet vezérelni másik gépről.
A megosztásokat pedig lehet intézni már a Kodi felületéről, pl. infrás távirányítóval.(#47410) L4D1K:
Ha FullHD-ig elég a tudás, akkor a G3220 a jobb választás, mert ha jól emlékszem böngészéshez is kell a gép. Integrált procis lapok ugyan jobbak tudnak lenni média terén, de gyengébbek proci erőben.(#47417) bnorci71:
Ezek a parancsok csak a töredéke annak, ami az EGL-es leírásban vannak. Nem csodálom, hogy még nem indult el.Amúgy a "varázsszó" (az előzmények PONTOS betartása után):
sudo systemctl start kodi
A Kodi vezérléséhez egy sima infrás MCE (Media Center...) kompatibilis táv tökéletes.
DLNA: az egy dolog, hogy a szerver már fut, de fel is kell venni a megfelelő könyvtárakat az indexálandók közé, és utána rányomni az indexálásra. -
válasz
konkolit #47392 üzenetére
Optikán kódolt Dolby Digital 5.1 és DTS 5.1 ki tud menni bitstream módban.
Hogy ezekben létezik-e 7.1 az lehet, de most meg nem mondom biztosan.
6.1-es DD-EX még szintén kimehet bitstream módban.Ha a futó program kicsomagolja PCM-be a jelet, akkor már csak sztereó tud átmenni optikán.
A HD hangokhoz (Dolby TrueHD, DTS-HD) meg már HDMI kell.
-
válasz
windlord #47389 üzenetére
Szerintem sincs sok értelme a cserének. Annyival nem fogyaszt többet, mint amennyi maradna a csere után, ha maradna.
Ha Win10 + Kodi és nincs MadVR, akkor inkább megpróbálnám visszafogni a rendszert a fogyasztása miatt kicsit, pl. proci alulfeszeléssel, RAM-ok, IGP visszafogásával, ami még akadást, fagyást nem okoz.
-
Ez a páros el fogja vinni a FullHD videókat IGP-ből is és netezésre is teljesen jó. Procihűtőt kell csak választani valami csendesebbet a gyárinál, bár ha nem lesz terhelve, akkor lehet a gyári is teljesen elég.
Ház ügyben, ha táppal kell, akkor pl. Chieftec1, Chieftec2, vagy veszel paneltápot és külső adaptert, de az lehet a végén drágábban jön majd ki.
-
Gép oldalról így akkor nem nagy mutatvány. Egy integrált procis J3455 pl. ezt a feladatot el tudja látni.
A wifis stream már inkább a router + TV kapcsolat sebességén múlik, ez helyi adottság, lehet, hogy fog működni, de időnként beszaggathat a kapcsolat stabilitásától függően.
Ez engem idegesítene, ezért ahol lehet inkább kábeleztem én is. A router elég lehet wifivel, ha nem egyszerre mennek majd a filmek, de legalább a HTPC-t kábellel kötném rá.A 4K streameléshez - bitráta függően persze - szerintem kevés a routered, ahhoz valami bikább izomrouter kellene.
HTPC-re Kodit és valamilyen DLNA szervert kell csak felraknod, hogy a filmes rész menjen.
Torrent-hez Transmission-t javaslok, valamin routerben fix IP, port forward + DDNS belövését, hogy távolról is elérd ezt a gépet, valamint asztali gépre TransGUI-t, hogy legyen webes felületed és így nem kell távoli asztal. Mobilról szerintem valamilyen appal szintén megoldható a torrent elindítás.
Hogy az alap OS mi legyen, az jó kérdés. Win általában ismerős mindenkinek én inkább Linuxot mondanék, de csak ha ismerős.
(#47354) Nirvanus:
Hajrá és jó étvágyat!
-
Mielőtt bármit is ajánlanék, előtte visszakérdeznék:
A wifi streamelést a gépnek kellene megoldania magában, vagy vezetékkel wifis routerre tudod kötni? Előbbi megoldás drágítja + bonyolítja a projektet, utóbbi könnyebb, olcsóbb, ha már van megfelelő routered hozzá.
Vagy a stream távoli filmnézést takarna internet felől?
A távoli asztal mi célt szolgálna? (Nekem a HTPC egy távirányítóval vezérelt PC a TV alatt, egyéb szolgáltatásokat háttérben futtatnám és webes felületről adminisztrálnám.)
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Battlefield 6
- Robogó, kismotor
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Autós topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Civilization VI
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3050, 96% Akkumulátor
- 11 GB-os RTX 2080 TI - HP OEM - garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3073, 100% Akkumulátor
- LG 55C2 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest