Új hozzászólás Aktív témák
-
Oslo
csendes tag
az előző hozzászólásomat kiegészítve adódik a kérdés
Minden nyelvtannal leírt nyelv parciálisan rekurziv IGAZ - HAMIS ?
(ez a dec.21-eiben volt)Ha a parc.rek. nyelvek = rek. fels. nyelvek, akkor a kérdés értelmezhető ugyanannak mint az előző hozzászólásomban irt igaz-hamis?
(Mert valaki erre azt mondta hogy igaz, de akkor az is igaz lenne....) -
Oslo
csendes tag
Köszi.
Közben egy újabb kérdés merült fel amit meg szeretnék kérdezni:
Minden nyelvtannal leírt nyelv rekurzivan felsorolható. IGAZ - HAMIS ?
A Chomsky féle 0-ás nyelvtanra nincs semmi megkötés. Csak az ami minden nyelvtannál meg van kötve: miszerint minden szabály bal oldalán szerepelnie kell min. egy nyelvtani jelnek. (vagy ez csak a formális nyelvtanoknál van? ) És mivel az Lo rek.felsorolható ezért az igaz válasz felé hajlana az ember.
De van egy olyan tétel hogy Lo része de nem egyenlő Lösszes -nek.... na ez alapján meg simán Hamis.
Szóval egy kicsit zavaros, de hátha valaki tud segíteni és biztosan állítani hogy hamis...
Ezt is kösz előre
-
Oslo
csendes tag
Közben nekiestem a 2007.dec.21-eiben találhatóaknak.
a könnyebb megoldása:
n darab c-vel kezdődik és n darab d-vel folytatódik.
L = { c^nd^n | n eleme N }a nehezebbik megoldása:
b-vel kezdődik és végződik a szó, közte páros számú d + amikor egy d van csak köztük
L = { b(dd)^nb } unió { bdb }ha valaki más is megnézte és neki más jött ki akor javítson ki!
illetve ha szebben/részletesebben lehetne formalizálni akkor is szóljatok!
-
Oslo
csendes tag
válasz
peterszky #848 üzenetére
Nem lehet, sztem elnézted, és a másiknak a szabályait is belekeverted mert ott van
bA->Ab és Ab->bA szabály de az elsőban (3 pontos könnyebb) nincs.Tehát amit irtál:
ASb -> ASSb -> AAbSb -> AAbAbb -> bAAAbb -> baaaaaabb
-------------------------------------> AAbAbb (eddig ok, de ebből már csak) -> aaaabaabb lehet.közben rájöttem a nehezebbikre is, leírom hátha érdekel valakit
olyan szavak amiknek a közepén van egy c, előtte és utána pedig ugyanaz a szó a-ból és b-ből kirakva tetszőleges sorrendben
valahogy igy kell leírni: L = { tct | t eleme (a,b)* és l(t) >=1 }
ha valaki tud részeltesebb /szebb formalizálást, akkor írja meg!
vagy talán így is elfogadja? -
Oslo
csendes tag
Én is úgy láttam hogy pl ezt ki lehetne kötni, hiszen a bA-t nem tudod sehogy sem felcserélni, azaz a b-ket nem tudod pakolgatni (a másikban amiről még nem tudom hogy mit generál, abban lehet)
Szóval tényleg lehet olyat mondani hogy ha b-vel kezdődik a-ra végződik.
De akkor olyat is ki tudok még találni hogy minden egyes b után legalább 2 a van még a szóban.
Szóval lehet szűkítgetni, csak rájöjjön az ember...
A nehezebbiknél az alapra is nehéz rájönni, nemhogy még a kikötésekre...
Talán részponozzta ha nem a legszűkebbet adod meg, hanem valami jó irányba mutató bővebb nyelvet? -
Oslo
csendes tag
Köszi a segtséget, megnéztem a linken található anyagokat!
Hát igen, akkor ezeket úgy kell csinálni ahogy irtad. pl
egyik zh ban szereplő szabályok:S->ASb| bSA| Ab| bA| SS, A->aa
Ezt "kigolyózva"az jön ki hogy az a-k kétszer annyian vannak mint a b-k (más rendszert nem tudtam felfedezni, tehát a megoldás:
L={ u eleme (a,b)* | la(u) = 2x lb(u) } és semmi indoklás nem kell csak ez.Javíts ki ha rossz!
Na a másik már nehezebb (nem hiába ér több pontot
)
S-> SaA| SbB| Z, ZA->aZ, ZB->bZ, aB->Ba, aA->Aa, bB->Bb, bA->Ab, Z->c
Ezen még gondolkodom.Ha esetleg valaki tudná mi a megoldása, vagy vannak ilyen feladatokhoz megoldásai légyszi szóljon!
Köszönöm szépen!
-
Oslo
csendes tag
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni abban hogy a formnyelvek vizsgán a 7-es feladatot (milyen nyelvet generál az alábbi nyelvtan) hogy kell megoldani?
Nagyon rég csináltam a gyakot és sajnos nem tudom hogy pontosan mit kell csinálni... :SValaki le tudná írni ha megkérhetem?
(esetleg van valahol a neten megoldása ilyen feladatnak?)Előre is köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os Sata SSD teszt. (Blue)
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- LEGO klub
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Lexus, Toyota topik
- Kedvenc zene a mai napra
- EAFC 25
- iPhone topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Thinkpad X13 Gen2i 13.3" FHD+ IPS i5-1145G7 16GB 512GB NVMe gar
- Gyakorlatilag új, GARANCIÁLIS (2026.12.23-ig!) Asus ROG Strix G16 (G614JV) gamer laptop RTX 4060-nal
- Switch OLED piros-kék, 2025. novemberig Alza garis, dobozával és minden tartozékkal
- Eladó! MSI mag 360r-v2 komplett cpu hűtő (Csomagküldés az árban)+vezérlő
- NEOS BAZÁR számtek kellékek, kábelek, tartozékok, egerek
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Exkluzív AMD Ryzen 7 Setup - Nem csak vásárolhatod, bérelheted is! Kamatmentes rèszletre is!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- LG 34GS95UE - 34" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- PlayStation Plus Premium előfizetések
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest