- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Milyen mobilnetet vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
Új hozzászólás Aktív témák
-
putyipapa
csendes tag
Letöltöttem a Xargon Wars játékot. A fájl kiterjesztése "TAP". DOSBOX-al nem tudom elinditani a játékot. Tudnátok-e segíteni?
-
pomorski
őstag
Nemtom, hogy kapok-e itt választ, de azért megkérdezem itt... Hol máshol?! Adott egy virtuális gép (Oracle VM VirtualBox) alatt futó DOSBOX 0.74. A DOSBOX-ot ha átrakom teljes képernyőre (ALT+Enter-el), akkor nem lesz "igazi" teljes képernyős, hanem ilyen lesz: kép. (A DOSBOX ablak egy nagy fekete keretre vált.) Ennek mi lehet az oka/baja? (Megj.: A virtuális gép tud teljesképernyős üzemmódban menni és fel van pakolva az Extension Pack is.)
-
Building
tag
válasz
Feri1977 #289 üzenetére
Szia!
DosBox és DOS2USB programok kellenek hozzá. Kissé körülményes, de talán megoldható. Nálam nagyon régi prárhuzamos porttal rendelkező 24 tűs nyomtató van portátalakítóval (LPT to USB) rábigyesztve a gépemre és ősrégi Context programmal nyomtatok szerződéseket, mint korábban DOS operációs rendszer alól.
-
-
g32167h
újonc
Azért mert már XP alatt is volt néhány olyan program ami nem feltétlen működött normálisan, vagy el sem indult. Én úgy vettem észre, hogy a "bat" fájllal induló programok sokszor fejtörést okoztak némely windows-nak. A win7-nél még kínlódósabb volt a régi ehte Dos-os programok indítása.
A win10-nél meg már teljesen megszűnt tudtommal a dos-os támogatás. Csak a parancssori ablak maradt meg. Ott már esélytelen Dosbox nélkül bármi ilyesmit elindítani.Egyébként meg windows szempontjából mindegy mire teszed fel. Lehetett volna a topic címe windows fakutya is, vagy csak simán windows / Dosbox...
Azonban nem mernék rá megesküdni, hogy wifis nyomtatóval tudsz majd nyomtatni.
USB-s megoldás még működhet. Ha visszább olvasol, akkor volt valami olyan megoldás, hogy az usb portot átcímezték virtuálisan LPT1-re azaz olyan nyomtatók által is támogatott port valameikére amit még a dos is ismer. -
Feri1977
senior tag
Sziasztok! Konkrétan nem értem miért is xp alatt van a téma, és minek oda dosbox, mert pont az xp az, ami még kezel dogos programokat is, de mind1, lenne egy kérdésem, win 7 van a gépen, és dosboxban fut egy könyvelő program, nem én konfigoltam be, valaki bekonfigolta már az ismerősömnek, és szeretnénk nyomtatni hálózatra, ez hogy lehetséges? Vagy csak ha közvetlen utp kábellel dugjuk össze vagy usb-vel akkor menne? Hogy kell ezt konfigurálni, hogy hálózatra nyomtassunk, wifis a nyomtató. Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszokat!
-
cherockee
aktív tag
g32167h kolléga megoldotta a problémát maga, a megoldás a "call" használata:
[sdl]
fullscreen=true
fulldouble=true
fullresolution=original
windowresolution=original
output=surface
autolock=true
sensitivity=100
waitonerror=true
priority=higher,pause[autoexec]
ECHO OFF
MOUNT D E:\ -t cdrom
MOUNT C C:\Games\Z\
C:
call z.bat
exit -
g32167h
újonc
válasz
cherockee #220 üzenetére
Kedves Cherockee!
Google keresgéléseim folyamán ebbe a 220. hozzászólásodba futottam.
Nos ez alapján elkezdtem egy korábban fellelt kedvenc játékommal kísérletezni a Zed-del.
A merevlemezen a következő a struktúra:C:\Games\Z
Létrehoztam a z.conf file-t, mely a következőket tartalmazza az én esetemre igazítva:
[sdl]
fullscreen=true
fulldouble=true
fullresolution=original
output=surface
autolock=true
sensitivity=100
waitonerror=true
priority=higher,pause[autoexec]
ECHO OFF
MOUNT D E:\ -t cdrom
MOUNT C C:\Games\Z\
C:
z.bat
EXITA letöltött-telepített dosbox mappából a dosbox.exe file-t, az SDL.dll és SDL_net.dll file-okat is átraktam a Z mappába, mert indításkor azokat is hiányolta.
Csináltam egy parancsikont a dosbox.exe-re mutatva, majd annak a tulajdonságainál ezt adtam meg célnak:
C:\Games\Z\DOSBox.exe -exit -c cls -fullscreen -conf z.conf -noconsole
A játék szépen elindul, de kilépéskor ott marad a fullscreen dosbox. Vajon hol rontom el?
Tudnál vagy tudna valaki segíteni?
Üdv.
G -
CseteBalu
csendes tag
Bocsánat, hogy már megint írok,de felmerült még 2 probléma. Az egyik az, hogy bizonyos játékok nagyon gyorsan mozognak, gondolom ezt be lehet állítani. A másik pedig az, hogy nem müködik a gamepad. Annyit csinál, hogy fel, le, balra, jobbra, de a többi gombra nem reagál. A DosBox turbonak (mert azt is kipróbáltam) van saját gamepadja, amit egy gombnyomással fel lehet hozni, de az meg semmire sem reagál. Szerencsére elindítani a DosBox turboval el tudom, de az aDosBoxxal nem, mert nem tudom, hogyan kell autoexec-et beállítani. Más is járt már így?
-
CseteBalu
csendes tag
Bocsànat, hogy már sokadjára írok, de sajnos nem értek valamit. Hol lehet megváltoztatni az autoexec-et? Az ingyenes aDosBoxal bajlódok.
-
CseteBalu
csendes tag
Megoldottam, bocsi.
-
CseteBalu
csendes tag
Bocsi, nem ezt írja, ezt csak azért írta, mert elgépeltem. Azt írja ki, hogy unable to change to. És itt akadtam el.
-
CseteBalu
csendes tag
Heló!
Én a szupermáriót szeretném játszani a dosbox segítségével szintén androidon. Odáig megvagyok, hogy bemountoltam a könyvtárat, de utána beírtam a cd parancsot és azt írja ki, hogy illegal command. Remélem valaki tud segíteni. -
BocsiAG
csendes tag
Hali
És működik
Z:\> mount d: /storage/sdcard1 köszi
-
kossza
tag
Szia
A Total Commanderben lépj be abba a könyvárba amit csatolni szeretnél, fent látható lesz az elérési útvonal amit használni kell. A mount paranccsal lehet itt is csatolni. Pl:
mount d /mnt/external_sd/dosbox -
BocsiAG
csendes tag
Hali
dosbox.conf megtaláltam app-data\org.hystudio.android.dosbox\.dosbox\dosbox-0.74.conf. Beállítottam és gyönyörűen működik. Volkov indul el ahogy beállítottam. sdcard rol (telefon beső memóriáját tudom használni) a 16 sd kártyát még nem jöttem rá, hogy lehet bemount-olni mellé. Remélem valaki tudja
-
BocsiAG
csendes tag
Hali
Már számítógépen úgy ahogy kezelem a dosbox-ot. Telefonon most néztem, hogy van benne potencia. Olyan problémám van: egyszer van a telefon SDCARD amit a dosbox automatikusan be is mount-ol. De a másik sd amin el is férnék nem sikerült be mount-olni. Látok itt ott beállítási lehetőséget, de inkább nem piszkálom még. És jó volna beállítani a volkov ot a dosbox.conf ba
mert nem csak játékra kéne.
Gondolom ez se bonyolult csak telefonon másabb picit. A telefon típusa (XIAOMI HONGMI RED RICE)
.
-
earth
csendes tag
Sziasztok.
Azt tudja valaki hogy hogyan tudnám kiiktatni az írásvédettséget az A:\ meghajtón a Dos-ban mert másolásnál a következő üzenetet kaptam: Disk is write-protected in drive A.
Előre is köszönök mindenféle segítséget, útmutatást.
-
earth
csendes tag
Sziasztok.
Van egy Dos-os programom amit szeretnék Xp-n futtatni de nem tudom hogyan kezdjek hozzá. Ez egy Visonet nevezetű épületfelügyeleti program de halvágy ötletem sincs hogyan kezdjek hozzá és a segítségeteket kérném. A futtatás paranccsal már próbálkoztam de kevés sikerrel lehet, hogy én rontottam el valamit.
Köszönök minden segítséget.
További kellemes napot. -
bpetya111
csendes tag
Sziasztok Guruk! Egy kis segítséget kérnék: Dosbox Xp alatt - van egy régebbi DOS-os programom, ami a COM1-en keresztül kommunikál egy külső berendezéssel. Com portot fel tudtam programozni, az oké. A régi DOS-os gépen volt egy sor a config.sys-ben - DEVICE=C:\DOS\PANEL.SYS - aminek a hatására a külső berendezésem megjelent a gépemen mint D drive és akár DOS-ból, akár Nortonból tudtam oda/onnan másolni. (ez a PANEL.SYS a berendezédhez kapott külön rutin volt.) Ezt a DosBox-nál hogy tudom konfigurálni? Köszi előre is!
-
kibelez
csendes tag
sziasztok
Setlers2-t szeretném elindítani dosbox alatt, de már a mount c-nél elakadtam.
http://www.settlers2.atw.hu/ ezen az oldalon fentvan hogykell elindítani de, nekem már a mount c-t sem fogadja el! Kérnék egy kis segítségetElőre is köszönöm Gábor
-
attiati
veterán
Akartam egyet játszani a Colonization-el, sikerül is elindítani, minden, de az új játék indítása után az intro-nál semmilyen billentyűzetet nem érzékel.
Előtte is működik a billentyűzet, és ha elmentett játékot töltök be, akkor is jó a billentyűzet, de nem tudok új játékot indítani, mert az introt nem tudom átugrani, semmilyen billentyűzetre nem reagál.
Ötlet?
-
Directors
senior tag
Sziasztok!
Nekem is megvan ez a program illetve egy játék.Méghozzá a Dune 2.Fut is minden csak sajna mikor sok egység van a képen akkor elkezd akadozni de nagyon.Tudnátok ebben segíteni,hogy mit tegyek ez ellen?
Windows 7 64bites oprendszerem van. -
Kloden
senior tag
Gugli kidob mindent: DOSBOX GYIK.
De én is kérdeznék: régebben már sikerült megoldanom hogy fullscreen legyen egy játék, ergo a monitor átváltson a játék felbontására. Mert hiába írom át hogy fullscreen, a felbontásom marad 1200x800. Felbontással is szenvedtem de nem jött össze...
-
patyzy
csendes tag
en nem tudom , hogy hogy kell ezt a programot hasznalni. segitene valki
-
ArchElf
addikt
Használj dosbox frontend-et, és akkor nem kell dos parancsokkal vacakolnod.
AE
-
föccer
nagyúr
Nem használtam még a dosboxot, de ha úgy működik, mint a dos, akkor cd parancsal tudsz alköönvytárab menni. Szépen belépegetsz az aktuális könyvtárba, majd ha ott van a prompt, akkor simán beírod az indítofájl nevét, kiterjesztéssel együtt.
Érdemes a C gyökérbe csinálni neki egy 8 karakternél rövidebb nevet, ami nem tartalmaz sem ékezetes, sem speciális karaktert. Úgy tuti menni fog
üdv, föccer
-
3harom3
csendes tag
hello,sziasztok.jónapot,örvendek
lenne egy problémám.
egy dos-os játékot akarok feltenni win-re.
hallottam erről a dosbox progiról, de fogalmam sincs hogy hogy kell használni.
XYZ:\>help (enter)akkor:
a játék neve Prehistorik 2. (nagyon jó játék)
a játékot egy torrentoldalról töltöttem le telelpítenem se kellett. (és ha elindítom az exe-t akkor restartol a gép)
lehúztam a dosbox0.74-et
a kérdésem:
mit kell beírnom ahhoz hogy elinduljon? A mount-oláshoz? -
salvo90
csendes tag
Sziasztok. A Problémám a következő: van egy HP Pavilion dv6 típusú laptopom, ranjta 64bites Windows 7 fut. A Turbo C nevű programot szeretném futtatni rajta. Telepítés után nem indul mert a program 32-bites operácis rendszerre van terveze, az enyém meg ugye 64-es. Láttam egy olyan megoldást miszerint ezzel a Dosbox nevű programmal el lehetne indítani a progit. Letöltöttem a 0.74-es verziót, de nem akarta az igazságot. Egyszerűen nem tudtam begépelni, hogy "mount d:" mert a :-ot nem vitte be... Csak ;-t meg minden baromságot, de azt nem. Próbáltam átálítani a billentyűzet neyelvét angolra akkor sem. Valaki tudna segíteni?
-
Foby
csendes tag
válasz
cherockee #220 üzenetére
Szervusz Cherockee.
A leírásod alapján (#220 - 2010-02-16 15:49:17) egy számlázó programot próbálok használhatóbbá tenni. Addig nincs is semmi baj, amíg a program kevesebb mit 10 fájt nyit meg. Utána hibaüzenet jön
pl: " Proc SSZAMLA Line 0, open error. SRT INDEX OSZALIND.NTX .... "
A létrehozott " .conf " fájlba az [autoexec] után beírtam a SET CLIPPER=F80 de nem működik a program.
A DOSBOX saját konfigurációs fájljába szintén az [autoexec] után is beírtam, de akkor sem megy.
Van-e ötleted mit lehet tenni? Előre is köszönöm: Foby -
antalze
tag
Sziasztok!
Remélem még irogat ide valaki.
A DOSbox-szal az a gondom, hogy mikor elindítom akkor promtban kiírja a ';' jelet, de a BorladC szerkesztő felületén már nem akarja. Mi lehet a gond?OFF: win7 parancssorban is el tudom indítani, bár nem teljes képernyőben. Ott meg nem tudom átállítani magyar billentyűzetre a kiosztást. Mit lehetne tenni?
-
Building
tag
válasz
sz.Katinka #257 üzenetére
Szia!
Keress meg privátban az alábbi mail-en:
building@freemail.hu
Segítek!
-
sorbit_4
csendes tag
Sziasztok!
Felinstalláltam a DosBox 0.72 -t, még valamikor tavaly XP alá (sajnos ez a gép már
nem támogatja a Win98-t, mert ott ment a progi úgy ahogy kellett).
Nem játékot futtatok alatta, hanem régi DOS programot.
Nos az egyik azt írja ki, hogy Share nincs installálva és kilép.
Honnan lehet Share-t szerezni (amit be lehetne tenni az autoexec szekcióba)?
Másik kérdés: hogy kizárólag a PC speakert használja azt hogy lehet beállítani (egy
másik program azt használja, de nem szól)?
Köszi a segítséget. -
elisha
tag
Üdv népek!
Érdekes is ez... No, én nem konkrétan dosbox kérdéssel jönnék, de ide tartozik.
Szerintetek, melyiknek kisebb a gépigénye?Dosbox használata, vagy virtualbox-on, vagy virtualpc-n érdemesebb feldobni ami kell és úgy játszani? Egyszerűen időhiány miatt most nincs időm tesztelgetni.
A DOS telepítése, belövése nem gond, azon nőttem fel, és szoktam is használni (nem nevetni).
Ui.: Régebben volt egy külföldi címem, játékokkal foglalkozott. Alapvetően kék volt az egész oldal (bő infó, tudom...), de ami a lényege volt. Ha kiválasztottam hogy PC, utána FPS,
akkor nem csak a mostani, hanem a még meg sem jelent de tervezett, a tervezett de törölt, és ami a lényeg, még 15 éves játékokat is listázta, képekkel, akár videoval is.Esetleg valakinek nincs tippje, melyik oldal lehet ez?
-
válasz
Repdider #245 üzenetére
"nagyon nem értek a Dos Box-hoz"
Nem a dosboxhoz értesz nem nagyon, hanem egyáltalán a doshoz."erre ráírta h : Drive C is mounted as local directory c:\dosgames\
utána mit kell írni?"
Legközelebb próbáld meg hogy c: [enter] (bár ha jól értem későbbi postokból ez már sikerült)"és a setup menü hol van ahol a hangot lehet beállítani?"
(sehol, mert mint előttem már kifejtették ez már 32bites windows alól fut)"REMÉLEM GYORSAN KAPOK VÁLASZT MERT NON SÜRGŐS"
REMÉLEM FELCSAPSZ EGY DOS TO DUMMY KÖNYVET"ezen segít ha átállítom a kompoatibilitását?"
Minek? És hogy? Ez DOS..."csak ezzel az a baj hogy kipróbáltam a Destruction Derby 1-et és azt rendesen vitte, pedig az még régebbi is.xD"
Ezzel semmi baj nincs, ugyanis az még DOS-os játék, mert régebbi is."Nem értem hogy a 2.-t miért nem viszi"
Mint Ziog kifejtette, win95 executable a dolog...nem fog menni, de még win xp/vista/7 alól se valószínűleg. Win9x leginkább.No offense, de ezek egyike se dosbox kérdés. Ha legközelebb "non sürgős"-en akarsz játszani valamivel amivel előtte még valószínűleg életedben nem, akkor nézz utána alaposabban hogy milyen oprendszer alól fut, mi az-az oprendszer, és hogyan kell kezelni.
-
Repdider
csendes tag
csak ezzel az a baj hogy kipróbáltam a Destruction Derby 1-et és azt rendesen vitte, pedig az még régebbi is.xD Nem értem hogy a 2.-t miért nem viszi, de mind1.
-
-
Repdider
csendes tag
jah azt meg elfelejtettem írni hogy amikor végre eljutok vmeddig akkor kiírja : this is a Windows95 executable
ezen segít ha átállítom a kompoatibilitását?
-
Repdider
csendes tag
Sziasztok !
Nekem az lenne a problémám hogy nagyon nem értek a Dos Box-hoz és kéne egy kis segítség.
Létrehoztam a C meghajtóban egy dosgames nevű mappát, beletettem egy játékot. (ha vkit érdekel : Destruction Derby 2)
elindítottam a dosbox-ot és a következőt írtam be(majd amit ráírt) :
mount C c:\dosgames
erre ráírta h : Drive C is mounted as local directory c:\dosgames\utána mit kell írni? a mappában a játék indító ikonjának a neve: dd2h
Miután kiírta h mountolta, utána megpróbáltam ezt : mount C c:\dosgames\dd2h
erre ráírta : Directory c:\dosgames\dd2h doesn't exist
itt ilyenkor mi a teendő?
(úgfy is megpróbáltam h a dd2h-után nyomtam egy pontot és exe a végére, de úgy meg ráírta hogy isn't a directory)és a setup menü hol van ahol a hangot lehet beállítani?
REMÉLEM GYORSAN KAPOK VÁLASZT MERT NON SÜRGŐS
ELŐRE IS KÖSZI
-
Ziog
aktív tag
válasz
cherockee #243 üzenetére
A felbontás beállításával már játszadoztam. Én is erre jutottam, hogy ez a leghasználhatóbb megoldás. Bár ezen a téren majdhogynem nincs is szükség már a dosboxra, mert rendesen ha command promptban nyitom meg, akkor ott is megnyílik. És a command prompt betűméretét megfelelően beállítva majdhogynem ugyanott vagyok.
Persze szebb megoldás a dosboxos...
Még ezt teszteljük, hogy menne aztán megírom a fejleményeket.
-
cherockee
aktív tag
Nem próbáltam amit akarsz, de anno használtam videólejátszót egyik monitoron teljes méretben, míg neteztem a másikon.
A dosbox config-jával be tudod állítani a dosbox felbontását, és azt, hogy ablakos legyen. Az ablakot ugyan nem tudod teljes méretre rakni, mert akkor a másik monitort is átváltja arra a megjelenítő rétegre, de meg tudod oldani, hogy a képernyővel megegyező felbontású legyen az ablak, és akár odamozgasd az ablakot kézzel, hogy a kerete pont kilógjon.
Ha gondolod, van egy autohotkey script, amivel meg lehet oldani az ablakok mozgatását úgy, ahogy gnome alatt linux-on, hogy ha az alt billentyűt lenyomva tartod, és kattintasz-és-húzol egy ablakot, mintha egy ikont, az ablakot is áthelyezheted. Egyszerűbb, mint ahogy leírtam, drag-and-drop ablakokkal végülis, de akárhova kattinthatsz az ablakra, nem muszáj a fejlécére, csak az alt nyomva legyen. Ezzel be tudod igazítani az ablakot egyszerűen.
Dosbox-ban azt is be lehet állítani, hogy mit csináljon, ha nem a dosbox ablak van kijelölve, hanem más, pause legyen az emulálásra, játékoknál hasznos, vagy csak menjen tovább. Alt-tab-bal tudsz leggyorsabban váltani, mert ha az egérrel próbálod nem hagyja elhagyni az ablakot, de alt-tabbal azonnal kiugrasz.
Írd majd meg, hogy sikerült-e.
-
Ziog
aktív tag
Meg lehet oldani, valahogy, hogy másodlagos monitoron menjen full screen-ben a dosbox?
A gond az, hogy ablakosan megy rendesen a másodlagos képernyőn, de mihelyst full screen-re vált az ember visszaugrik az elsődleges képernyőre és a másodikon nem marad semmi, csak az asztal háttere.Azt már sikerült megoldani, hogy a tálca átkerüljön a másodlagos asztalra, de ekkor ha az elsődleges képernyőn fut a dosbox teljes képernyőn, akkor eltűnik az egér teljesen.
Eddig csak az a megoldás játszott, hogy az ablak beállításait variálva közel full screen méretű ablakot megjeleníteni.
Válaszokat ötletet előre is köszi.
-
válasz
Building #236 üzenetére
Látod, jó kérdés. Utána néztem, lpt-t hogyan kell konfigurálni dosboxon belül, de nem találtam róla semmit, mert nincs is. Soros portot lehet állítgatni, hogy modem legyen, ne legyen, null modem legyen, mi legyen, stb...azt hittem ilyen van dosboxra is.
Sajnos előfordulhat hogy dosbox egyáltalán nem nyomtat akkor. Próbáld meg virtualboxal, vagy más ingyenes virtualizációs softwarrel. FreeDOS-t beledobod, és remekül fog menni valószínűleg.
-
Building
tag
Szia!
Panasonic KX-P1624-es, 24 tűs mátrix nyomtatóm van, mely LPT csatlakozású. Az alaplapomon nincs LPT port, ezért egy USB to LPT portátalakítóval kapcsoltam őket össze. Ahhoz, hogy Windowsból tudjak nyomtatni, letöltöttem és használom a DOS2USB nevezetű programot, ami átirányítja a nyomtatást az LPT-re. Szóval... DOS ablakból is képes nyomtatni, a régi Norton Commander 5.0-s programmal sikerült is ezt összehoznom, kifogástalanul működött. DOSBox progiból pedig nem látja a Context szövegszerkesztő a nyomtatót. Röviden ennyi.
Üdv.: Building
-
Building
tag
Sziasztok!
Van egy régi szövegszerkesztő programom, ami DOS alól futkorászik. Context a neve. Sokat használom a mai napig. A problémám az, hogy Win 7 alól a DOSBox-ot használva nem tudok nyomtatni, a szövegszerkesztő kiírja, hogy nem talál nyomtatót. Tudtok ebben nekem segíteni?
Üdv.: Building
-
Tibor89
csendes tag
Köze az, hogy abban próbálom... , azt meg hogy a DosBox okozza NEM mondtam! Csak gondoltam hátha van itt valaki aki találkozott evvel a hibával!
-
Tibor89
csendes tag
Hali, felraktam a DosBoxot, Assembler programozásra használnám, emulátor helyett.
Nos megírom a programot ".asm" kiterjesztésben, benn vagyok a dosboxban, beírom, hogy "tasm programneve.asm" kidobja, hogy oké rendben nincs benne hiba, aztán jön "tlink programneve" no itt simán tovább kéne hogy menjen erre kidobja "Failed to locate DPMI sever (DPMI16BI.OVL)"
Ha valaki ért hozzá segítsen ...... :S -
cherockee
aktív tag
Kollegával, ki lentebb kérte segítségem majdnem sikerült megoldanunk, tökéletesen fut, miegymás, csak vagy egy kicsi hiba...a program karakteres alapú (80x25), és:
Az ö betű helyett "kettőspontos i-t", az Á helyett speciális keretező karaktert rajzol ki, tehát karakterkódolási hibás.
Hogy lehet megadni dosbox.conf-ban, hogy a 852-es kódtáblát használja?
-
cherockee
aktív tag
válasz
gabcsikovo #227 üzenetére
Megoldás úton, megkaptam a privit és mail-t is, jelentkezem mailben órákon belül.
-
-
cherockee
aktív tag
válasz
gabcsikovo #219 üzenetére
Lehet, hogy nem csak a dosbox.exe kell majd a mappába, hanem az SDL.dll is...próbáld meg annélkül, ha nem megy, akkor dobd be azt is...
-
moha21
veterán
Nem tudja valaki a Dos-box-ból nincs olyan ami NTFS fáljrendszert kezel?
-
cherockee
aktív tag
válasz
gabcsikovo #219 üzenetére
0. Használjuk csak a DKON2001 mappát, az tökéletesen elég, nem kell összerondítani mindent...
1. Csinálj a mappába egy DKON2001.conf file-t, és másold bele az alábbit:
[sdl]
fullscreen=true
fulldouble=true
fullresolution=original
output=surface
autolock=true
sensitivity=100
waitonerror=true
priority=higher,pause
[autoexec]
ECHO OFF
MOUNT T C:\DKON2001\
T:
DKON2001.exe
EXIT(bezárás-elmentés, örülés)
2. Fenti rész annyit tesz, hogy a lentebb létrehozott link-el a dosbox szépen teljes képernyőn, duplázott felbontásban fogja elindítani neked a programot, ha alt-enterrel akarod, akár vissza is válthatsz majd ablakosra, elvileg az is duplázva lesz. Ha ez a rész nem jó, akkor majd szólsz, van egy rakás lehetőség felbontás-képarány dolgában.
Ezen felül még annyit tesz, hogy mount-olja az általad megadott mappát T meghajtóként, és elindítja onnan a DKON2001.exe-t (fentebb megtalálod a sorát, ha nem jó, majd átírod, nem tudhatom én mi az exe neve, ha egyáltalán exe van). Majd amikor kiléptél a könyvelő programból, bezárja a dosbox-ot is.
3. Letöltött-telepített dosbox mappából CSAK a dosbox.exe file-t, de azt nagyon, rakd át a DKON2001 mappába.
4. Kényelem mindenek felett. Csinálj egy parancsikont a dosbox.exe-re mutatva, majd annak a tulajdonságainál ezt add meg célnak:
C:\DKON2001\dosbox.exe -exit -c cls -fullscreen -conf DKON2001.conf -noconsole
Ezzel eléred, hogy ne jelenjen meg a konzol, a fenti beállításokat használjuk, teljes képernyőre legyen kényszerítve a program, bezárja magát maradéktalanul amikor kilépsz, ilyesmik. Így nem is fog látszódni semmi különös a dologból, csak indulás után kb. egy másodpercig a dosbox logo, majd a könyvelés teljes képernyőn.
5. Örülj, és add tovább. Valakin segíts, nekem most mennem kell dolgozni.
(mindezt csak azért, mert ellenzője vagyok a programok divatból való cserélésének, visszafelé való kompatibilitás is rákfene, de itt most inkább költséghatékonyság és kényelem...gondolom neked meg nem volt nagy tapasztalatod a dos-os korból, vagy csak nem tudtad a súgót eredményesen használni, mind1 is)6. Ha van valami gond a fentivel (nem lesz, rohadjak meg), akkor írd meg részletesen, és módosítunk.
-
gabcsikovo
csendes tag
Letöltöttem a dosboxot, feltelepítettem a könyvelő progit..A program helye C:\DKON2001 és ezen belül a MAIN exe ezzel indítom..Ez a progi notebookon fut..Csak c partíciom van..Mergnéztem ezt az introt is...létrehoztam egy külön mappát a c-n aminek a neve dos.Nem tudom ennek mennyi jelentősége lesz? a dosboxba beírtam hogy mount c c:\dkon2001\ elvileg lehet hogy nem is ezt kellett volna írnom.. nem tudom milyen lépések vannak hogy menjek tovább ill. jó e amit csináltam?
nagyon megköszönném ha tudnátok segíteni...kipróbáltam az alt+entert is de nagyablakban el vannak csúszva a szövegek -
cherockee
aktív tag
válasz
gabcsikovo #217 üzenetére
Amit leírtál, arra tökéletes a dosbox, ha elsőre nem is, akkor a megjelenítési módok változtatásával, de szerintem erre nem lesz szükség. Töltsd le, telepítsd, intro vagy mount intro parancsokkal megkapod az alapvető tudnivalókat, hogy hogyan teheted dosbox alatt láthatóvá a programot, és remélhetőleg hogyan tudod ezt automatizálni később...
-
gabcsikovo
csendes tag
Sziasztok
Légyszi segítsetek..Van egy doszos könyvelési progi csak win 98 alatt fut úgy hogy teljes képernyős és nagyon könnyű vele dolgozni. Tehát dos alatt fut.Felraktuk xp-re is de ott a teljes képernyőnél duplázodnak az írások tehát eltolja felesben egymás alá stb....tehát xp alatt úgy fut hogy csak kis ablakba látszódik kb akkora mint amibe most írom a hozzászólást...Tehát meló végére az ember szeme jojozik...Hogy tudnám megoldani hogy xp alatt is teljes képernyősbe menjen a progi???Lehet hogy ez a program megoldás a problémámra?Vagy esetleg valami másik program?,
Váram válaszotokat....előre is köszönöm -
Nem igazán értelek.
Először azt mondod a "dos nyelvet" nem ismered. Ez biztos, mert a dos egy operációs rendszer, nem programozási nyelv.
Nem tudom miért akarsz te viszont olyan játékkal játszani, ami nagy valószínűséggel idősebb nálad, és még csak a hostként szolgáló operációs rendszert se ismered egyáltalán.
Én (és sokan mások) azért játszunk még ilyenekkel, mert nekünk azok voltak gyerekkorunk játékai.Valószínűleg akkor fog legkorábban menni neked a játék, ha a dosbox honlapjáról kiválasztasz egy szimpatikus frontendet, ami egy olyan grafikus felület ahol elég megadni a dosbox helyét, a játék helyét, és után el lehet indítani a játékot nagyobb macera nélkül
-
mla25
csendes tag
Üdvözlök mindenkit!
Van egy problémám és ebben szeretnék segítséget kérni. Van egy régi játék, Lurid Land, vagy másképp Lland a neve. Szeretném feltenni XP-re, de nem engedi, még elindítani se, pedig azt olvastam egy külfüldi oldalon, hogy akár telepítés nélkül is használható.
Mikor böngésztem a neten és ráakadtam egy angol fórumon arra, hogy az ilyen tipusú régi dos os játékokat az u.n. DosBox-al lehet elindítani, akkor azonnal letöltöttem ezt a progit. Nekem a 0.73-as van meg... egyáltalán nem értek hozzá, a Dos nyelvet se ismerem, szóval segítséget szeretnék kérni, hogy hogyan lehet ezt elindítani.Olvastam az eddigi kommenteket és nem találtam számomra használható információt.
Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!
-
cs89
csendes tag
Helló mindenkinek!
Nekem az lenne a nagy probléma, hogy egy retro-játékokkal foglalkozó torrentoldalról letöltöttem a Spear Of Destiny című FPS játék olyan verzióját, amely floppylemez-képfájlokba van tömörítve. A DosBox-szal be tudom mountolni az első lemezképfájlját meg egy tetszőleges mappát és amikor elindítanám a telepítést, azt írja ki, hogy "kérem a Spear 1 lemezt", habát azt bemountoltam.
Kérem segítsetek nekem, hogyan tovább! -
Mauna
csendes tag
Üdv!
Jó hogy felvetetted ezt a témát, ugyan is nem kis bánatomra rengeteg bajom gyűlt meg a DOSBOX-al XP-alatt.Hallottam valami olyan tippet, hogy jogosultságot kell beállítani az XP-ben és akkor nem fagyasztja le a DOSBOX-ban futó játékot.
Aki tud segítsen, megköszönöm neki -
balogh.88
csendes tag
Hali! Ott kezdeném hogy Vistám van, és nem értek a gépekhez!
egyik játék sem fut a gépen. Van dosboxom, a config alján beírtam azt a mountos cuccot hogy lássa a dosbox a játékot. ezenfelül valamit még a videókártyával vagy képernyővel is baszakodni kellett hogy ne írja ki a játékok indításakor hogy nem támogatja a fullscreen módot hiába van beállítva fullscreen=false. ezenfelül nem tudom mit kéne még tennem hogy elinduljon a játék.
ha elindítom nagy fekete képernyő jön be és semmi nem történik. kezdek ideges lennipls help me
-
SILVER187
csendes tag
tömöritve vagy kicsomagolva adjam meg
-
SILVER187
csendes tag
0,63 verzió és az istennek sem tudom működésre bírni
-
Munkas
aktív tag
Célszerű még a
fulldouble=true
Ez lassít egy kicsit, viszont megszűnik vele, hogy némly játékban nem vált jól háttérképet, és csak az egérrel lehet "átsatírozni a" a képet.
-
Munkas
aktív tag
Ezekre nem gondoltam. Lehet, hogy eljárt felettem az idő (talán ezért is szeretem a dosemut
), de nálam csak a Win hülyeségei vannak files-ba, és csak egy user van a gépen.
Config fájlból meg nem userenként kell több, hanem játékonként, és egyszerűbb átnevezgetni ahol vannak. Na de, biztos nem ez jön be a többségnek, ezért lett ilyen.
Hasonlóan jártam, mint fent többen is. Full screenben nagyon belassul a játék. Cyclestől és frameskipptől függetlenül, mivel elég erős gépen fut. Inkább akkor csinálja, ha valami nagyobb „videószerűség” van a képen. Néha képregény szintre süllyed. Ekkor Alt-Enter és ablakban szépen gyorsan fut tovább, ha visszaváltok akkor megint lassú.
Próbáltam hátha a Win HD felbontása miatt nehéz a dolga, de annak visszavétele sem segített.
A scales2x-el meg az a baj, hogy a játékok alatt visszavált egyszeres méretre. Evvel lehet valamit kezdeni?
A videokártya emulció változatása sem hozott eredményt.
Az előző dosbox-al mintha nem lettek volna ilyen gondok. Igaz az még egy másik lassúbb hardveren volt. Esetleg csak nem tűnt fel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nintendo Switch
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Google Pixel topik
- Tudományos Pandémia Klub
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest