- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- MIUI / HyperOS topik
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- iPhone topik
- Dőlnek az S25 Slim és Ultra infók
- Poco X6 Pro - ötös alá
Új hozzászólás Aktív témák
-
csiga997
őstag
amit leírtál az a rekurzív DNS lekérdezés. Ilyenkor az első DNS csinálja az összes további lekérdezést neked és ha megvan visszaadja a választ. Iteratív lekérdezésnél viszont a te DNS resolverednek dobálja csak vissza az NS rekordokat, hogy hát, ezt nem tudom, de prübáld itt. Pl. root DNS-ek csak iteratív lekérdezést engednek, de sok corporate DNS-nél is ez be van állítva, legalábbis a kívülről jövő lekérdezésekre célszerű.
-
csiga997
őstag
A root DNS-ek csak a TLD alá (top level domain) bejegyzett NS rekordokat tartalmazzák és semmi mást. Nincsenek pl www.akármi.com meg ilyesmik, csak az, hogy a .com meg .edu cuccnak hova mutatnak az NS rekordjai. Ergo a root DNS nem tekinthető egyfajta master adatbázisnak amiben minden benne van.
A DNS hierarchikus, tehát a root DNS mutat a TLD hostolójára (.hu), ott megvannak a másodszintű NS rekordok, pl lajoska.hu, zizi.hu, amik aztán mutatnak az adott szervezet DNS-ére, ahol aztán az alacsonyabb szintű információk/aldomainek megtalálhatók (pl www.lajoska.hu)
nslookuppal érdemes játszani, hogy jobban megértsd. -
lesaux
veterán
Már csak azt nem értem, hogy elvileg kéne lennie egyetlen kitüntetett szervernek, ami meg van adva pl. domainregisztrációnál, hogy melyik szolgáltató biztosítja a DNS-t.
Szóval az én domainnevemet az ns1.c3.hu és az ns2.c3.hu tárolja. Ez nyilván root DNS-szerver. Tegnap átírták az Interware-nél, biztos az is root szerver, valahonnan mégis tudta minden kis DNS-szerver, hogy a c3-nál kell szétnézni IP-cím ügyében, és nem kell foglalkozni az interware-essel.
Na ezt vajon honnan tudják? -
Fisha
őstag
Hehe use google lame myself.
Naszoval egy host elerese, onnantol kezdve, hogy a nem talalhto meg kliensoldalon a kert ip, igy hat kulso segitsegre van szuksegunk :
1. elkuldjuk a kerest az elso elerheto dns servernek. Ez jellemzoen a szolgaltatonk dns servere, mint ahogy azt irtam az elobb .
2. A szolgaltato megnezi a dns serverenek a cache-eben, hogy megvan-e a kert host ip-je. Ha megvan, mindenki happy, es kuldi is. (eszerint inkabb cache-eles van, semmint csere-bere)
3. Ha nincs a cache-ben, megnezi a naluk hostolt ns-ek kozott megvan-e.
4. Ha itt sincs meg, akkor elkuld egy kerest egy Root DNS Server fele (na ez itt a lenyeg. Van am root server . A root server megkeresi az adott zonaban a megfelelo ns bejegyzest, es visszakuldi a szolgaltato serverenek.
5. A szolgaltato servere ezutan elkeri a megadott ns-tol a hosthoz tartozo ip-cimet. Ha nem elerheto az elsodleges ns, akkor a masodlagoshoz nyul.
6. az ns1 vagy az ns2 elkuldi a kert ip-t a szolgaltato serverenek.
7. a server cache-eli a cimet a kesobbi felhasznalashoz.
8. visszakuldi a kliensnek a kert ip-t.
Hat ennyi . -
lesaux
veterán
Próbáltam biztosan ott hostolt domaint, de amikre gondoltam, azok mégse ott voltak hostolva.
Aztán kénytelen voltam beszélni a supporttal, ők azt mondták, minden rendben, a DNS-ükben minden oké. De aztán csak elárulták az IP-címet, hogy én is átírhassam a saját DNS-emben.
Most várok, hogy működik-e.
Szerk.: hát valahogy qrvára nem az igazi -
lesaux
veterán
-
lesaux
veterán
Aha. Akkor tényleg félreértettem. Azt hittem, feldobja a default levelezőprogramot. Azt utálom. A mailto action megy statikus szerveren, vagy kell hozzá szerveroldali program?
Szerk.: egyébként mindenképpen e-mailen küldené el a cuccot, nem lesz nagy mennyiség, csak online ajánlatkérés.
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Linux kezdőknek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Autós topik
- Milyen routert?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Gyúrósok ide!
- Trollok komolyan
- További aktív témák...
- AMD GAMER KONFIGURÁCIÓ/RYZEN 5 4500/16GB/3060Ti/1TB/ Rendelhető
- Gaming gép - Windows 11 - i5-9400f/GTX1050Ti 4Gb/16Gb DDR4/256Gb M.2 SSD/ASROCK Steel Legend Z390
- Apple MacBook Pro Touch bar 15" A1990 2018 Silver (EMC 3215) 15"4 2880 x 1800 - 16GB - 256GB SSD -
- Apple Watch Series 8 45mm,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Bigfun BF-730A2 szintetizátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest