- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Mobil flották
- 65 órányi zenét ígér az Audio-Technica új TWS fülese
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Yettel topik
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
ZIL
tag
válasz
#58660352 #3993 üzenetére
A Phenom II X4-esek 1600-1800 közt korlátosak a ramra, a Thubanok 1800-2000 közt (tehát csodát ne várj). A procit ne feszeld túl annyira (1,45V fölött nem érdemes hajtani, úgysem gyorsul tovább), a NB feszt pedig általában kifejezetten kikérik maguknak ezek a procik (általában 1,3V NB fölött már nem gyorsul, max instabil lesz). Kissebb fesz= kissebb hőterhelés= nagyobb stabilitás (nem az a mérvadó, hogy milyen meleg, abból lényeges előnyt max nitrogénnel tudnál kovácsolni).
Egyébként nagyon szépek az eredményeid!
Sok szerencsét! -
ZIL
tag
Sziasztok!
Vélemény tapasztalat erről? [link] -
ZIL
tag
Bocs félreolvastam a kérdésed.
Szóval valami 'memory bank interleaving' nevű menüben az egyik beállítás hatására ugrott meg a másolási sebesség. -
ZIL
tag
válasz
wwenigma #3641 üzenetére
A szoros időzítésekből csak az újabb intel procik profitálnak érezhetően. Core2-re abszolut semmilyen hatással nincs (se DDR2 se DDR3 esetén) AM3-nál meg csak 1600MHz fölött cl8 alatt kezd el érezhetően gyorsulni, de ahhoz már nem elegek a mezei ramok. Nálam ez volt a max, bár azóta kb 5%-al megjavítottam egy Athlon II 250-essel, de sajna az a proci nem volt jó...
És viszonyításként a default beállítások:
Szóval igenis van értelme a tuningnak, de inkább az órajelekre kell koncentrálni, meg néha vannak rejtett okosságok a lapok biosában is (nekem emiatt szokatlanul magas a másolási érték). -
ZIL
tag
-
ZIL
tag
De akkor egy biztosabb megoldás: FSB: 225; magszorzó: 15; NB szorzó: 11; Ramszorzó úgy, hogy 1800-at adjon ki. Időzítés: 8-9-8-24
Ezt állítsd be a BIOSBAN!!!, és ne változtass semmin szoftveresen! Ha így kitesztelve stabil, akkor lehet keresni az NB max órajelét...
Várom a fejleményeket! -
ZIL
tag
1800-on az adott időzítésekkel tesztelj fölötte nem érdemes. Az a +66MHz effektív úgysem számít a teljesítményben szinte semmit, max instabilitást okoz! Ha átállítod CR1-re kapásból nyersz kb. 10%-ot. Nem a ram ott a rossz, egyszerűen az AMD procik memóriavezérlője nem bír többet! Nekem 2 Phenom II-esem is 1700-nál volt korlátos, szóval itt sem a ram korlátoz (valakinek ugyanilyenek mentek 1800 CL9-et 1,5V-on de Intel rendszerben).
Próbáld ki így! Gyorsabb és stabilabb lesz! -
ZIL
tag
Na akkor nagy vonalakban, nem csak neked! Leírom néhány pontban az AMD tuninggal kapcsolatban szerzett tapasztalataim.
1. Az északi hidat érdemes mindig alulfeszelni!
2. A HT órajelét is érdemes visszavenni (a postolt képen nekem 1400körül van) 1600 mindig elég
3. A ramsebesség elsősorban a NB és a Ramórajel függvénye
4. Az időzítésekkel csak akkor érdemes pöcsölni, ha extrém tuning ramjai vannak az embernek, mert csak CL7 alatt kezd igazán gyorsítani
5. A procit általában nem érdemes határra pörgetni, mert 3,5-3,7GHz fölött már rosszul skálázódik, így minimális teljesítménytöbbletért óriási hő, és fogyasztástöbblettel kell fizetni
6. Mindig érdemes a biosopciókat végigböngészni, mert némelyik lap biosa olyan beállítási lehetőségeket is tartalmaz amitől jelentősen megugrik a ramsebesség (nekem pl memory bank interleaving +20% a másolásban, és egy kicsi az írásban)
7. A ramok jellemzően +0,1-0,15Vot tolerálnak kényelmesen napi használatban
8. Az FSB-t önmagában nem érdemes túráztatni, mert közvetlenül semminek nem befolyásolja a sebességét csupán egy referenciaérték a szorzókhoz (persze csak ha BE procija van az embernek, amúgy nem lehet elkerülni), magas értéke random instabilitást kozhat
9. Érdemes minden komponenst külön kitesztelni, hogy adott feszen (és időzítésen ramnál) hol korlátos, és ezeket táblázatban le is jegyezni, majd amikor a végleges beállításokat kitaláljuk ennél egy kicsit alacsonyabbra állítani, hogy azért maradjon benne némi biztonsági tartalék
10. Ha a ramra keresünk optimumot (végülis elsősorban arra érdemes), akkor a kitesztelt NB és Ramórajeleket táblázatba szedve olyan FSB és szorzó értékeket tudunk majd találni (nyilván a ramszorzó/órajel az elsődleges irányadó) amivel ez a kettő maximalizálható, aztán szimplán belőjük a procimag szorzóját egy stabil értékre
11. Ha nem akarunk vég nélkül tesztelgetni, akkor futtassunk intenzív terhelőteszteket, és ha lefutott, akkor vegyünk vissza egy kicsit a beállításokból, úgy biztos stabil lesz, és csak egy kis fölösleget hagyunk benne
Ez így leírva hosszúnak tűnik, de a random tesztelgetésnél gyorsabban vezet célra, és stabilabb eredményt ad. Természetesen ez a metódus elsősorban a hatékonyságnövelő (ár/teljesítmény javító) tuningosoknak használható. A High-Score Tuningosok, és 3DMark huszárok, úgyis durvábban, és több kompromisszumot bevállalva tolják.
Itt az én Excel táblám mintának (nem aktuális, már újabb procim van):
De vigyázat, minden alkatrész eltérően viselkedik, így fontos, hogy mindenki a saját kitesztelt értékeit használja!
Sok szerencsét! -
ZIL
tag
Az AMD-n a memóriatuning igen furcsa dolog. Sokkal inkább optimalizációs probléma, mint puszta órajeldömping. Szerintem valószínű a deszka miatt gyorsabb, mint máshol szokott.
De ennek ellenére nagyon meglepődnék, ha a te hardverodból nem lehetne legalább 10%-al jobbat kihozni.
Egy kis inspiráció:
[link]
[link]
[link] -
ZIL
tag
válasz
KukkSteve #3280 üzenetére
Olvass vissza néhány oldalt a fórumban és meglátod mire értem. Egyébként nekem is próbáltak már eladni áron alul vadiúj Geil ramokat kompatibilitási hiba miatt. Akkor még nem tudtam milyenek, de szerencsére nem vettem meg.
Egyébként a Samsung, és a Kingmax pl. igenis jó az olcsó kategóriában. -
ZIL
tag
Kíváncsi vagyok mi kell még, hogy ezeknek a fos Geil ramoknak leállítsák az importját... Ez már tényleg szánalmas!
-
ZIL
tag
Én a helyedben megpróbálnám 1,65V-on. Nekem annak idején OCZ 1100-as DDR2-esem volt. Gyárilag valami 2,1-2,3V-ot írtak rá. Ezzel szemben 1,85V-on volt a leggyorsabb, és 1,95V-on vagy afölött bármikor képes volt kifagyni.
Nem biztos, hogy ugyanaz a helyzet, de egy próbát megér. -
ZIL
tag
Pendrive-ot kéne vennem, de fontos szempont, hogy bootolhatóvá lehessen tenni. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet ellenőrizni, hogy az adott termék bootolható-e, vagy nem. Tudom a Kingstonok többsége bootolható, de azt a márkát nem vagyok hajlandó venni. Segítségetekért előre is köszi!
-
ZIL
tag
Nem tudom névleg mivel kompatibilis, vagy nem, de az biztos, hogy több embert láttam már Geil ramokkal szopni, mint az összes többi gyártó termékeivel együttvéve. Nagyívben kerülni, de ha már van és működik, hálát adni az Úrnak, mert tényleg szerencse! Ha meg nem, szopi...
-
ZIL
tag
Nem ismerem azt a ramot, de AMD-nél az szokott segíteni, ha csökkented a HT-link sebességét, akár sokkal is (nekem rommá tuningolva sem volt különbség 1400-as és 2000-es HT-link sebesség közt), nameg lazább időzítéseket hagysz neki. Proci oldalról asszem nincs limitálva a ramfesz, de attól még semminek sem használ, ha ész nélkül pörkölöd neki...
-
ZIL
tag
válasz
John Rose #3239 üzenetére
Egyébként nyomd át 250-re az FSB-t, CR1-en, és láss csodát. A HT szorzója legyen 6, a többi változatlan! A CL8-at nem biztos, hogy úgy is viszi (mármint a Kingston). Feszültségeket valószínű nem kell elálítani a gyáriról!
Ha CL9-en is instabil, a proci magszorzóját csökkentsd! -
ZIL
tag
De, ha ez nem elég, a G-Skil ECO series ramok némelyike megy 1800 CL-7-et is 1,4V körüli feszen. És a Kigston is kínál néhány érdekesebb ramot a kategóriában. Kérdezd csak SubaruWRC kollégát!
-
ZIL
tag
Szóval, én vagyok a ludas...
Na akkor vegyél 1333-as Samsung original modulokat. 1333 CL-9 gyárilag 1,5 V-on. Ezzel szemben nekem 1600 CL-8 on megy, Kisza kollégának 1800 CL-9-en ment. Kurva olcsó, nincs rajta magas borda (konkrétan semilyen) és a ventik zajával sem kell számolnod. Ha ügyes vagy 30 alatt kijön belőle 6GB. És persze takarékos is! -
ZIL
tag
A képletben csak kettő hiba van: Az Asus lap meg a Geil ram.
Geil ramokkal szopni rengeteg embert láttam már, egyszer nekem is kínáltak valamilyen Geil ramokat újonnan megvételre, mert nem ment a gépükben (én sem mertem megvenni).
Az Asus lapokról is megvan a véleményem... Persze nem azt mondom, hogy szarok, csak Brand Feature, hogy mindig van velük valami, és úgy alapvetően nem azt kapja az ember a legtöbbször amit várna.Nagyon talán egy biosfrissítés segíthet.
Tudom ezzel nem segítettem semmit, de sztem Core2-es alá amúgy is fölösleges a DDR3, szóval vagy végezd ki és gariztasd videókártyára, vagy add el. -
ZIL
tag
A hozzászólásaid alapján úgy tűnik nem szívbajoskodnál költeni a gépre. Ha már így van, én a helyedben alacsony feszültségű ramokat vennék, mert ugye ki tudja milyen max feszt tolerálnak majd a következő generációs procik, meg aztán az ilyen ramok elég jól tuningolhatóak is általában.
-
ZIL
tag
válasz
peetmaster #3151 üzenetére
Az everest skszor nem tudja helyesen követni a szoftveresen beállított tuning paramétereket. Kb. semmit nem jelent.
-
ZIL
tag
válasz
Overlocker #3066 üzenetére
Szép!
-
-
ZIL
tag
Szerintem menne, de hasznát nem látnád úgyse, szóval ha van benne akármilyen ramod, akkor várj vele inkább a platformcseréig.
Csak azért mondom, mert a Core2-esek még a ddr2-n sem tudnak profitálni a szoros időzítésekből. Íme a saját korábi gépem:
Ehhez képest csak kíváncsiságból kipróbáltam 7-7-7-21-en, és az eredmények kevesebb mint 3%-ot romlottak. -
ZIL
tag
Szép a bordája, bár nekem azért jobban tetszene nélküle... Nem hiszem, hogy egy 1,35V-os ramra tényleg indokolt bordát rakni (bár mentségükre, ez legalább csíptetett, és nem ragasztott borda).
Remélem az ilyesmi termékek a közeli jövőben már az átlagot fogják képviselni.Jut eszembe, majd valamikor kitesztelem az enyém mennyi feszt igényel a szabványos órajeleken, bár az 1800 nem lesz meg, mert az AM3 azt már nem szereti, pedig a ram úgy tűnik bírná...
-
ZIL
tag
Amúgy miért adod el?
-
ZIL
tag
válasz
subaruwrc #3008 üzenetére
Nem rossz! Asszem azok a ramok kicsit más ligában játszanak mint az enyémek. De gondolom nem is 20000 alatt voltak újonnan.
Most épp egy C3-as proci beszerzésén fáradozok, majd azzal nyomom tovább.
Ez az utolsó teljesen stabil eredményem:
Csak kár, hogy az AM3-as rendszerek túlnyomó többsége 1800MHz alá korlátozza a ramokat. Mert amúgy még tuti menne ez is... -
ZIL
tag
A múltkoriban amikor még magamnak kerestem ramokat valaki szopott Geil ramokkal, emlékszem hirdette őket újonnan, mert inkompatibilisek voltak a lapjával. Arra már nem emlékszem, hogy Core-i5 vagy AM3-as rendszer volt-e, de a ramok a tiedhez nagyon hasonlóak, vagy azonosak voltak (2x2GB Value).
-
ZIL
tag
Szia! Szerintem 1,7V is elég lesz annak, de ez majd kiderül...
Amúgy annyit kell tenned, hogy beállítod a szorzóját oda, hogy 1600-at mutasson, aztán az időzítések általad írt első 4 értékét (CL-RCD-RP-RAS) a ram tulajdonságainak megfelelően. Ha a deszka nem abszolut fogalmatlan a dologban, a többi értéketr automatikusan be kell tudnia állítani magának következő indításkor. Szóval a többi marad auto.
Elméletileg ennyinek elégnek kell lennie, hogy működjön.
Sok szerncsét! -
ZIL
tag
CpuTweaker 1.5-öt szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe, nagyon jó, ráadásul bootup funkció is van benne.
-
ZIL
tag
-
ZIL
tag
Egy újabb eredmény a rammal:
Az időzítéseket még mindig nem maceráltam. Ramfesz 1,59V, Procifesz 1,35V.
Összehasonlításként itt egy hardcore AM3 ramtuning fórum: [Extremesystems.org]
A poén, hogy a másolási értékeim már így is verik az övéket, sokkal alacsonyabb órajeleken, magasabb időzítésekkel. -
ZIL
tag
Ne feszeld túl, úgy legfeljebb az oprendszert vágod hanyatt vele, de hardverkárt nem okozol.
Komolyra fordítva a szót, mivel a ram az fsb felől kap szorzót, valószínű a legtöbb beállításod újra kell gondolnod, hacsak nem olyan szerencsés ramjaid vannak, hogy pöccre indulnak a következő (egyel nagybb) szorzóval is. Lehetséges ugyan (nekem bejött, igaz nagyon más ramokkal), de ugyanakkor tudom, hogy nem ez a valószínűbbik eset. Állandó használatra +0,15V túlfesznét többet semmiképp sem ajánlanék.
Remélem tudtam segíteni!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo Legion 2026ig Garis Gamer Laptop 165hz i5 11400H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB 130W
- 16GB-os SODIMM (notebook) DDR4 RAM bazár - nézz be, lesz, ami kell neked!
- Asrock B360M Pro4 microATX
- Gigabyte GA-Z68A-D3-B3 LGA 1155 alaplap
- Kingston FURY Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6400MHz KF564C32RSK2-32
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA 600W
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged