Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Egon

nagyúr

Ami még jobban tetszik a 3. részben, az a városok kvázi fix vonzáskörzete. Jóval könnyebb az elején megtervezni a majdani városok helyét, mert nem kell belekalkulálni azt az - egyébként abszolút életszerű - fícsört, hogy X méret felett már nem a környező 2, hanem 3 stb. kockát tud az adott város megművelni (és így adott esetben a szomszédos város elöl szívva el az életteret).

• Egon

nagyúr

válasz adalbert1 #39 üzenetére

Vallás nem volt a 3-ban. Arról van szó, hogy amikor választottál egy civilizációt a játék kezdetén, akkor kptál két tulajdonságot, amik elvileg az adott nemzetet jellemezték. Asszem 7 vagy 8 féle jellemzőről van szó: katonai, vallásos, tudományos, ipari, felfedező, mezőgazdasági stb. Ezek különböző bónuszokkal jártak (pl. a vallásosnál többek között fele termelésbe kerültek a valláshoz köthető épületek stb.). Ezen kívül csak az adott ország államformája volt az, ami befolyásolta a játék paramétereit.
    A Civics nevezetű újításra céloztam a bonyolutsággal kapcsolatban.
    Kémkedés volt már az első részben is (csak akkor még egy diplomatát kellett képezni valamelyik városban, és azt elvinni egy ellenséges városhoz). A 3. részben is tudsz mindenféle csúnyaságot művelni, de nekem nem tűnt túl hatékonynak. Sajna a 3. részben jóval ritkábban állnak át városok (csak ha drasztikus a kultúra-fölényed, majdnem minden oldalról körülvetted, és ha az államformája is úgymond megengedi - demokráciában nem nagyon szoktak átállni).

• Egon

nagyúr

válasz adalbert1 #35 üzenetére

Hát, nekem stratégiai játékokban a grafika sokadlagos, a lényeg a hangulat, meg hogy "megfogjon" az adott játék. A mai napig szívesen eljátszogatok pl. a Master of Magic-kal, ami nem sokkal szebb a Civ1-nél...:)
    A Civ 2 anno azért nem (sem) tetszett, mert baromira idegesített a 45 fokkal elfordított izometrikus nézet (szemben a korábbi próbálkozások full felülnézetével). A Civ3 dettó, de azt pár év alatt (pár sikertelen próbálkozás után) megszoktam. Tetszettek a javítások és újítások az első részhez képest, bár néhány dolog nem jött be (utálom, ha egy stratégiai játékban túl nagy szerepe van a szerencsének: ha a stratégiai nyersanyagok zöme hiányzik és csak pár luxuscikked van, irgalmatlanul nagyot szívhatsz). A 4. rész egyelőre talonban van: elsőre nem tetszett, nagyrészt a hiányos angoltudásom végett, de aztán megvettem normális magyar kézikönyvvel, szóval most van sansza (csak időm nincs, meg őszintén szólva kedvem sem, hogy új dolgokat tanuljak). Első blikkre nem tetszett, hogy tovább bonyolították a játékmenetet (pl. a vallással). Szerintem a 3. rész az, ahol még tolerálható mértékű a civilizációk alap irányultsága (vallásos, tudományos, felfedező, ipari stb.), az államforma stb. alkotta komplett rendszer összetettségi foka.

• Egon

nagyúr

Talán én is ránézek majd erre a remake-re, bár őszintén szólva - annak ellenére, hogy egyszer én is hajnalig nyomtam anno a Coloniz-t - a Civilization 1 és 3, valamint (főleg) a Master of Magic sokkalta jobban lekötött, szerintem jobban sikerült alkotások (bár az utóbbiból készülne végre egy folytatás).

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés