- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Yettel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Beárazták az projektoros Ulefone-t
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
A_ScHuLcZ
addikt
Végül még péntek délután reseteltem az egészet és kezdtem elölről, de ezúttal már SCCP-vel. Így a telefonok simán beregisztráltak és letöltötték a megfelelő fw-t. A 7940-ek között szépen megy a hívás, viszont a 7911 és 7906-on nem működnek a funkciógombok, nem tudok hívást indítani, sem elfogadni, sem elutasítani, valamint vonal sincs. De ha hívom az azokhoz rendelt melléket, akkor megjelenik a bejövő hívás a kijelzőjükön. Valami hiányozhat?
A konfig érdemleges részei:
ip dhcp pool voice
network 172.22.100.0 255.255.255.0
option 150 ip 172.22.100.1
default-router 172.22.100.1tftp-server flash
00307010200.bin
tftp-server flash00307010200.loads
tftp-server flash00307010200.sb2
tftp-server flash00307010200.sbn
tftp-server flash:apps11.9-2-1TH1-13.sbn
tftp-server flash:cnu11.9-2-1TH1-13.sbn
tftp-server flash:cvm11sccp.9-2-1TH1-13.sbn
tftp-server flash:dsp11.9-2-1TH1-13.sbn
tftp-server flash:jar11sccp.9-2-1TH1-13.sbn
tftp-server flash:SCCP11.9-2-1S.loads
tftp-server flash:term06.default.loads
tftp-server flash:term11.default.loadstelephony-service
no auto-reg-ephone
max-ephones 144
max-dn 500
ip source-address 172.22.100.1 port 2000
load 7911 term11.default
load 7960-7940 P00307010200
dialplan-pattern 1 5123781291 extension-length 4
max-conferences 12 gain -6
transfer-system full-consult
secondary-dialtone 9
create cnf-files version-stamp Jan 01 2002 00:00:00ephone-dn 1 dual-line
number 1001
name Teszt1
!
ephone-dn 2 dual-line
number 1002
name Teszt2
!
ephone-dn 3 dual-line
number 1003
name Teszt3
!
ephone-dn 4 dual-line
number 1004
name Teszt4
!
ephone-dn 5 dual-line
number 1005
name Teszt5
!
ephone-dn 6 dual-line
number 1006
name Teszt6
!
ephone-dn 7 dual-line
number 1007
name Teszt7
!
ephone-dn 8 dual-line
number 1008
name Teszt8
!
ephone 1
device-security-mode none
mac-address 0022.905A.9BBC
type 7940
button 1:1
!
ephone 2
mac-address 0022.905A.9D9C
type 7940
button 1:2
!
ephone 3
mac-address 0022.9003.955C
type 7940
button 1:3
!
ephone 4
mac-address 0024.C444.6BD1
type 7962
button 1:4
!
ephone 5
mac-address 0021.A084.A71B
type 7911
button 1:5
!
ephone 6
mac-address 0021.A02E.5BBB
type 7911
button 1:6
!
ephone 7
mac-address E804.62EA.6732
type 7911
button 1:7
!
ephone 8
mac-address 0023.5EB8.78B8
type 7906
button 1:8 -
zsolti.22
senior tag
Szia!
Sikerült megoldanom, de már ki is ment a fejemből, hogy mi volt a konkrét megoldás. Jó sok ACL-em volt, amit nem is használt végül a router. Onnan jöttem rá, mi a gond, hogy a show crypto engine connections active mutatta, hogy decryptálni tudta a csomagot, de encryptálni már nem akart. Ekkor nézegettem az ACL-eket és azokból az látszott, hogy a NAT-os deny-os ACL sorra is van találat, a crypto ACL-re visszafelé szintén, ennek ellenére mégsem történt meg a csomagok titkosítása. Aztán nézegettem a class-mapokat és ott egy inspectet átírtam pass-ra és egyből ment az egész. Nem is hittem volna, hogy nem lesz lassú a kapcsolat és a router se fog pörögni tőle, így pozitívat csalódtam.
Aztért lehetett ennyire kusza megtalálni a megoldást, mert szerintem nem jól értettem meg a ZBF alapjait és emiatt fölösleges zóna-párjaim lehetnek, amik csak bezavarnak.
Itt ragadnám meg az alkalmat és fejtágítást szeretnék kérni a ZBF-et illetően és nézzük is a konkrét, használatban lévő routerem konfigját. Jelenleg a routeremben 3 zóna van: VOIP, INSIDE, OUTSIDE. Szerintem beszédes zónák, nem kell túlmagyarázni.
A VOIP az VLAN700 SVI-re van felkonfigurálva a routeren és csak egyetlen port tagja ennek a VLAN-nak, mert csak egy telefon van. Ő egy /30-as címet kapott (192.168.20.0/30).
Az INSIDE zóna már nehezebb, ide a VLAN600 és VLAN500 tartozik. A VLAN600 a vezetékes belső hálózat, ami 192.168.15.0/29-es tartományban csücsül, a VLAN500 pedig a belső vezeték nélküli hálózat, az ő címtartománya a 192.168.10.0/29 lett.
Olvastam olyanról, hogy ahol lehet, kerülni kell a SELF zóna használatát, mert igencsak meg tudja nehezíteni az ember életét. Lehet, hogy pont te írtad itt valahol.
Amilyen szabályokat én zónákat csináltam, azok a következők:INSIDE-to-OUTSIDE
Egyértelmű, a wifis és belső vezetékes gépek érjék el az internetet
itt ezeket használom a class-mapomban:
match protocol pop3s
match protocol dns
match protocol icmp
match protocol ntp
match protocol tcp
match protocol udpA policy-mapban őket inspektálom, a class class-defaultot droppolom. Szóval elvileg ha bentről szinte bármit csinálok, akkor arra mindig érkezik vissza válasz, ezzel elvileg nem kell foglalkoznom.
INSIDE-to-VOIP
Egyértelmű, a VOIP telefonomnak van webes felülete, azt szeretném elérni néha, ha konfigurálni kell. Itt én most azt látom, hogy van egy ACL-em, ami engedélyezi a belső gépek számára a VOIP telefon IP címét és TCP 80-as port elérését (permit tcp 192.168.10.0 0.0.0.31 host 192.168.20.2 eq www), de nem inspektál a policy-mapom, hanem passol. Na most ahogy gondolkodom közben, ez jó nagy hülyeség: ha inspect lenne, akkor automatikusan beengedné a router a telefontól érkező HTML tartalmat. Olyan eset önmagától, hogy a telefon 80-as porton egyszer csak forgalmat kezdeményezzen a belső hálózat bármely gépére, olyan soha nem lesz, így ez az INSIDE-to-VOIP és VOIP-to-INSIDE policy-map, ami passol, az szerintem felesleges, és inkább INSIDE-to-VOIP inspect kellene helyette.
Ezek voltak az egyértelmű dolgok, most jön a neheze.
VOIP-to-OUTSIDE
Itt ezeket inspektálom:
match protocol ntp
match protocol dns
match protocol tcp
match protocol udp
(SIP-et ha ideveszem, akkor katasztrófa történik, nem működik)A telefon ugye 5060 forrás- és 5060 cél UDP porton kommunikál kettő szolgáltatóval. Ha inspektálom ezt ACL alapján, akkor elvileg a szolgáltatótól visszaérkező választ a router beengedi. Na de amikor engem megpróbálnak elérni telefonon, akkor a szolgáltató kezdeményez 5060-as porton (vagy STUN 3478-es UDP porton), hogy egyeztessen a telóval és elkezdjen kicsörgetni, emiatt szükség van OUTSIDE-to-VOIP zónára is (jól látom, ugye?). A telefon és a teljes belső hálózat NAT-olva van, tehát ELVILEG a SELF zóna eddig nem jön szóba, mert a router amikor NAT-ol, szépen NAT táblában feljegyzi, milyen forrás socketet milyen cél socketre fordított, ennek alapján dönti el, hogy mely zónákat érinti a forgalom, így elgondolásom szerint nincs szükség OUTSIDE-to-SELF és SELF-to-VOIP zónára. A telefon NTP-n keresztül szereti lekérdezni az időt, ez szintén benne van az inspectben, tehát elvileg az időt is leszinkronizálja magának. Kérdés, hogy az OUTSIDE-to-VOIP az ispect legyen, vagy pass és akkor kell visszafelé is pass? Ha inspect, akkor egy esetleges hívásnál mennyire szopatja a routert a sok dynamikus visszaengedés (egy pár másodperces hívás is több száz vagy már 1000 fölötti darabszámú UDP oda-vissza csomag)?
OUTSIDE-to-SELF
Vannak olyan forgalmak, ami egy az egyben csak a routernek szól és nem mögöttes eszköznek, ilyen forgalom: az SSH, router órájának szinkonizációja, DDNS, uplink DHCP egyeztetés, DNS lekérdezés (konfigurációban meglévő domain-név feloldása). Ha jól látom, akkor ezeket a self zóna nélkül nem tudnám implementálni. Ezeket hiába inspektálom, mert azt hiszem, hogy azt nem is lehet és marad a drop és pass, pass esetén akkor nyilván kell a fordítottja is, azaz SELF-to-OUTSIDE irány is. Ha csinálok SELF-ot-OUTSIDE-ot is, akkor a router kezdi minden forgalomról azt hinni, hogy az a SELF zónából származik (NAT-olás miatt a publikus IP lesz minden internet felé szánt forgalom forrás IP-je, de akkor hülyeség, amit erről korábban fenti írtam?) és elkezdi nem kiengedni a dolgokat. Ez szépen látszik ebben az irányban a class class-default drop logjában (NTP-t biztosan eldobta kifelére menet, SIP-et is, mint a huzat).
És akkor a fentiek tudatában szeretne az ember VPN-t konfigurálni: kérdés, hogy mely zónákat érinti ez? OUTSIDE-to-VOIP egyből, hiszen publikus forrás- és cél IP-jű a csomag, amit a router kap, majd miután kihámozza az ESP részt, akkor egyből megy is a VOIP zónába (tehát a router megvárja, míg kiderül, hogy csak neki szól vagy továbbítani kell valahova és annak megfelelően érinti a zónákat)? Vagy OUTSIDE-to-SELF, mert a router publikus IP-je a csomag célja és egyelőre ennyi látszik, míg a titkosítás nincs decryptálva, majd onnan SELF-to-VOIP és visszafelé VOIP-to-SELF és SELF-to-OUTSIDE vagy egyből VOIP-to-OUTSIDE?
Melyik irány és miért az?
Ja igen, a cél itt az, hogy egy másik telephelyen lévő Cisco router mögüli RFC1918-es IP-jű gép böngészőjébe beírva a 192.168.20.2-t, megjelenjen a VOIP telefon webes felülete.
Nah, túl hosszú lett, remélem, hogy valaki azért elolvassa és tésztavizet önt a poharamba
Új hozzászólás Aktív témák
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Linux kezdőknek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Autós topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Bittorrent topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Xbox tulajok OFF topicja
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy A34 5G 128GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
- Apple iPhone 15 Pro Max 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged