- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Nem túl penge, viszont olcsó az új ZTE Blade
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Fotók, videók mobillal
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
-
Mobilarena
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
FecoGee
Topikgazda
válasz
FecoGee #1342 üzenetére
Nem megbantani akarok senkit, de ezek az eszreveteleim:
- mielott utana olvasna valaki valaminek kerdez. Google-zni kell, olvasni, laborozni, es ha valami nem tiszta, kerdezni. En is igy csinalom...
- Packet Tracertol tul sokat vartok. Az egy CCNA szimulator. Sok feature nincs benne, ami az igazi IOS-ben van. Nem veletlenul, hiszen egy CCNA szimulator. Ha nem az lenne, CCIE-ra is azzal lehetne keszulni...
- Tul sokat vartok a CCNA-tol. A CCNA arra valo, hogy adjon egy alapot, egy altalanos kepet. Melyebb ismereteket a CCNP-bol lehet kapni. Es tapasztalatbol. Konyvekbol. Blogokbol. Forumokbol is cAkinek nem inge...
Persze szivesen segitek ez utan is ha tudok ha valaki elakadna.
-
Tsory
tag
válasz
FecoGee #1251 üzenetére
Arra gondoltam, hogy ha több switch van felfűzve egymás után, akkor mi történik.Pl. SW1-SW2-SW3-SW4-SW5 esetében tegyük fel, hogy a 100-as vlan csak SW1 és SW5 switcheken létezik. Ebben az esetben SW2, SW3, SW4 switcheknek nem szabad pruningolni a 100-as vlant, hiszen akkor a két szélső switchen lévő 100-as vlanba tartozó eszközök nem tudnának kommunikálni egymással. Ebben az esetben hogyan működik a vlan pruning?
RSS megjavult
.
-
zsolti.22
senior tag
-
zsolti.22
senior tag
válasz
FecoGee #1232 üzenetére
Engem a Written Exam Topics arra enged következtetni, hogy beza van írásbeli.
-
Lokids
addikt
válasz
FecoGee #1221 üzenetére
Csak semmiképpen sem akarok L3 switchet a hálózatba. 1 router a többi mind L2.
Azon gondolkodtam, hogy a routerből megy 1 vonal a switch felé, majd abból ágazik el, hogy a vtp-nek legyen értelme. Vagy vissza az eredetihez, egyből megy minden a routerbe. Viszont akkor nincs redundancia. -
Lokids
addikt
válasz
FecoGee #1213 üzenetére
Fene a ciscoba. Ha már kiad egy szimulátort mi a fenéért nem tölti rá a teljes IOS-t? Miért kell letiltani funkciókat?
Hogy tanuljon így az ember.
Vagy elvárják, hogy aki tanulni akar az is vegyen otthonra 3-4 routert meg ugyanennyi switchet?
Azt hogy lehet megcsinálni, hogy az distrib layerben lévő switcheket kötöm össze egymással, pl két épületben lévőt egy külön kábellel, hogy ha valaki kapával neki esik a core switch és a distrib közötti kábelnek, akkor küldje át az adatot a másik switchen keresztül?
Vagy ilyenkor ha lehal akkor a másik felél broadcastol egyet, hogy tudja-e a címet a gw felé (mivel annak a switchnek is ugyanaz)?(ma sok a meló fene enné meg, nem nagyon fogok tudni foglalkozni a hálóval
)
-
Tsory
tag
válasz
FecoGee #1158 üzenetére
Na én is kipróbáltam a dtp-t access porton. Úgy tűnik, mindenkinek igaza van
. Amint beállítom access módba a portot, akkor elindul a dtp, mint az őrült, és megpróbálja a túloldalt rávenni, hogy szintén access port legyen. Ezután főbelövi magát.
SW2940(config-if)#switchport mode access
SW2940(config-if)#
00:08:09: DTP-decision:Fa0/5:old NS/NT = 0x01/0x05
../dyntrk/dyntrk_core.c:629
00:08:09: DTP-decision:Fa0/5:Loc/Nbr Comb = 0xDF/0xBF ../dyntrk/dyntrk_core.c:638
00:08:09: DTP-decision:Fa0/5:loc_start = 30, nbr_start = 42, loc_end = 40, nbr_end = 50 ../dyntrk/dyntrk_core.c:695
00:08:09: DTP-decision:Fa0/5:Local Search: ../dyntrk/dyntrk_core.c:703
00:08:09: DTP-decision:Fa0/5:loc_ind = 30, loc_comb_tab = 0xA0, loc_dont_care_tab = 0xE0 ../dyntrk/dyntrk_core.c:710
00:08:09: DTP-decision:Fa0/5:loc_ind
SW2940(config-if)#= 31, loc_comb_tab = 0x84, loc_dont_care_tab = 0xFF ../dyntrk/dyntrk_core.c:710
00:08:09: DTP-decision:Fa0/5:loc_ind = 32, loc_comb_tab = 0xC4, loc_dont_care_tab = 0xFF ../dyntrk/dyntrk_core.c:710
00:08:09: DTP-decision:Fa0/5:loc_ind = 33, loc_comb_tab = 0xE4, loc_dont_care_tab = 0xFF ../dyntrk/dyntrk_core.c:710
00:08:09: DTP-decision:Fa0/5:loc_ind = 34, loc_comb_tab = 0x9F, loc_dont_care_tab = 0xFF ../dyntrk/dyntrk_core.c:710
00:08:09: DTP-decision:Fa0/5:loc_ind = 35, loc_comb_tab = 0xDF, loc_dont_car
SW2940(config-if)#e_tab = 0xFF ../dyntrk/dyntrk_core.c:710
00:08:09: DTP-decision:Fa0/5:Done with Local Search, loc_ind = 5, loc_found = 1 ../dyntrk/dyntrk_core.c:716
00:08:09: DTP-decision:Fa0/5:Neighbor Search: ../dyntrk/dyntrk_core.c:723
00:08:09: DTP-decision:Fa0/5:nbr_ind = 42, nbr_comb_tab = 0x40, nbr_dont_care_tab = 0x67 ../dyntrk/dyntrk_core.c:730
00:08:09: DTP-decision:Fa0/5:nbr_ind = 43, nbr_comb_tab = 0x04, nbr_dont_care_tab = 0x67 ../dyntrk/dyntrk_core.c:730
00:08:09: DTP-decision:Fa0/5:nbr_ind = 44, nbr_co
SW2940(config-if)#mb_tab = 0x07, nbr_dont_care_tab = 0x67 ../dyntrk/dyntrk_core.c:730
00:08:09: DTP-decision:Fa0/5:nbr_ind = 45, nbr_comb_tab = 0x20, nbr_dont_care_tab = 0x60 ../dyntrk/dyntrk_core.c:730
00:08:09: DTP-decision:Fa0/5:Done with Neighbor Search, nbr_ind = 45, nbr_found = 1 ../dyntrk/dyntrk_core.c:735
00:08:09: DTP-decision:Fa0/5:tos_map = 0x00007FE0 ../dyntrk/dyntrk_core.c:749
00:08:09: DTP-decision:Fa0/5:tot_map = 0x00000000 ../dyntrk/dyntrk_core.c:750
00:08:09: DTP-decision:Fa0/5:tos_mask = 0x0400 ../dyn
SW2940(config-if)#trk/dyntrk_core.c:760
00:08:09: DTP-decision:Fa0/5:tot_mask = 0x00300000 ../dyntrk/dyntrk_core.c:761
00:08:09: DTP-decision:Fa0/5:tot_result = 0x00000000 ../dyntrk/dyntrk_core.c:768
00:08:09: DTP-state:Fa0/5:Starting state transition from state S6:TRUNK, event 3a:CFG TO ACC ../dyntrk/dyntrk_fsm.c:631
00:08:09: DTP-state:Fa0/5:Executing action 5 ../dyntrk/dyntrk_fsm.c:756
00:08:09: DTP-timer:Fa0/5:Stopping access timer ../dyntrk/dyntrk_process.c:1812
00:08:09: DTP-pkt:Fa0/5:Sending packet ../dyntrk/dy
SW2940(config-if)#ntrk_process.c:1235
00:08:09: DTP-pkt:Fa0/5: TOS/TAS = ACCESS/OFF ../dyntrk/dyntrk_process.c:1238
00:08:09: DTP-pkt:Fa0/5: TOT/TAT = 802.1Q/802.1Q ../dyntrk/dyntrk_process.c:1241
00:08:09: DTP-pkt:Fa0/5:datagram_out ../dyntrk/dyntrk_process.c:1273
00:08:09: DTP-timer:Fa0/5:Starting negotiation timer on interface FastEthernet0/5 ../dyntrk/dyntrk_process.c:1766
00:08:09: DTP-timer:Fa0/5:Starting hello timer on interface FastEthernet0/5 ../dyntrk/dyntrk_process.c:1736
00:08:09: DTP-state:Fa0/5:Ending
SW2940(config-if)#state transition to state S5:T-DTP ../dyntrk/dyntrk_fsm.c:659
00:08:09: DTP-state:Fa0/5:Starting state transition from state S5:T-DTP, event 1:IF DOWN ../dyntrk/dyntrk_fsm.c:631
00:08:09: DTP-state:Fa0/5:Executing action 1 ../dyntrk/dyntrk_fsm.c:680
00:08:09: DTP-state:Fa0/5:Ending state transition to state S1:OFF ../dyntrk/dyntrk_fsm.c:659 -
Lokids
addikt
válasz
FecoGee #1143 üzenetére
akkor ezt a részt lehet újra kell kreálnom a switcheken. Jelenleg minden switchen kézzel hoztam létre.
A routolást "router on a stick" módszerrel oldanám meg (nincs L3 switch).
De a mostani konfigom szerint, ha átírnám minden épületben az a switch ami a routerhez csatlakozik lenne a server és a maradék access. Routeren keresztül képesek hírdetni a vtp beállításokat? (nem változtattam a múltkor belinkelt struktúrán) -
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #1126 üzenetére
Biztos. Amennyiben /24-st kell adni. Az érdekes az, hogy csak egy router cuccait nem szűri. (R4) . R2-t tökélesetesen tudom szűrni és ott is loopbackok vannak. Egymás mellé tettem a panelt és nyomtam egy sh run int lo 1. Ugyanolyan, mégsem működik rendesen. Ha ugyanezeket a beállításokat áttettem f0/0 f0/1 re, akkor ment a szűrés. Persze ott a net type alapból brcast.
-
tusi_
addikt
válasz
FecoGee #1058 üzenetére
Na most bele futottam ebbe
Visszaolvastam, beálitottam úgy, ahogy irtad és még sem ment a filter-list. Már mindent állitgattam és úgy sem. Felkonfigoltam a f0/0-t és egyből szűrte a routot, amit ki akartam szedni. Ez mitől lehet? Miért nem akarta a lo 1-t szűrni, pedig point-2-point volt?
-
Lokids
addikt
válasz
FecoGee #1092 üzenetére
A router és a switchek között az van.
A szakdogát amúgy jelenleg úgy csinálom, hogy nézem a CBTNuggets ccna videót és azt követem. A faszi nem magyaráz rosszul és folyamatosan építi a hálózatot 0-ról, szóval követhető és közben megismerem a technológiákat is.
VLSM-ről egyenlőre cska annyit tudok, hogy mit jelent. Használni egy kicsit később, ha odaérek az anyagban.
-
Lokids
addikt
válasz
FecoGee #1088 üzenetére
Hogy lesz 172? Jó nagy elírással
az is 192.És tudom, hogy ez hülye krédés lesz, de:
Hogy érted, hogy a switcheken routoljak? Sorry, hogy értetlenkedek, de nekem a routolás az ospf-et jelenti. Ha jól tudom azt csak a router kezeli.
2900-as switch képes erre?Ráadásul a jelenlegi hálózatban a distribúciós switch is 48 portos és csatlakozik hozzá valamilyen kliens.
-
Lokids
addikt
válasz
FecoGee #1078 üzenetére
Tudom, hogy az ISP-től jön az is, de dedikálva van a wanra. Meg talán szakdogánál ebbe nem kötnek bele.
Eddig annyit csináltam meg, hogy összedrótoztam a cuccot, és az interfészeket bekonfigoltam, hogy mi milyen IP-n kommunikál. Routing még nincs állítva.
VLAN-t is úgy tervezem, hogy az összes switch interfész VLAN1, kivétel azok a portok, amire az Access point fog kerülni, az külön VLAN és IP cím poolt kap. Nem találtam szükségesnek az épületeket külön más más VLANra rakni. Vagy tévednék?
És sorry, ha hülyeségeket beszélek. -
Lokids
addikt
válasz
FecoGee #1076 üzenetére
A helyzet az, hogy a szakdogámban egy hálózatot hozok össze ciscos eszközökkel.
Namost a sok rizsa után, én úgy húztam fel, hogy 1 router amibe bejön 1 wanlink egy másik telephelyről, és egy másik az ISP-től. A router (3900-as széria) kapott egy bővítő karit, így közvetlen 6 switch felé van gigabit portja. A 6 switch 6 külön épület 1 telephelyen. Majd ez a 6 switch osztja tovább. A szakdoga végén meg úgyis kell írni bővítési lehetőségeket, oda terveztem a redundáns kapcsolatot. És OSPF-et a routernak a cég másik telepe felé. Az ISP meg egyszerűen last resort 0.0.0.0
Ez így jó elgondolás, vagy alakítsak? (hálózatot packet tracerben szimulálok) -
zsolti.22
senior tag
válasz
FecoGee #1065 üzenetére
Oké oké, de pont erre nem jöttem volna rá .
@tusi_: értem én, hogy a .net fájl onnan nyitod meg, ahonnan akarod, de ha szövegszerkesztővel nyitod meg, akkor benne vannak az én elérési utaim. Na ha most neked linuxod van, akkor nem hiszem, hogy a C:\Users\akármi mond valamit a linuxnak, ezért kell átírnod benne az elérési utakat, hogy a te géped is megegye a topológiát és a konzolt is.
-
-
zsolti.22
senior tag
-
djtrancevo
csendes tag
válasz
FecoGee #1020 üzenetére
Hmmm, és milyen Windowson futtatod a GNS-t? XP vagy 7?
Mert épp próbálom itt melóban ugyanazt a topológiát, mint az otthoni gépen, csak itt a céges bookon ugyebár XP van, és itt nem eszik annyi memóriát mint otthon. IOS és GNS verziója ugyanaz. Nagyon érdekes...
Egyébként a melós notebook egy Core i5 2 giga memóriával. -
tusi_
addikt
"tusi_: a forumrol gondolsz dump ccnp-re
? Vagy nagy altalanossagban?"
Dehogyis. Te említetted, hogy ha valaki leteszi egy hét alatt, amit Te 8 hónap alatt nyomtál le, akkor papírban ugyanott van, ahol Te, viszont sok köze nincs hozzá. Az ilyenek szokták ki googlizni a dolgokat, aztán egy az egyben benyomni egy konfigba, aztán néznek, hogy miért nem megy és anyáznak a topikokban, hogy szar a konfig, pedig csak nem az adott rendszerre van beállítva.
Senkiről nem feltételezem, hogy CSAK kidumpolta. Szvsz nehéz lenne úgy elmenni vizsgázni, hogy csak dumpoltak, attól összességében még nem lesz meg a rálátása az egészre. Itt pedig tök okos dolgokat mond mindenki.
"Mi egy db B osztalyu tartomanyt hasznalunk, de lassan keves lesz
. Sok elfogy am tranzit linkekre, loopback-ekre stb."
Ez hány végpontot jelent nálatok? Illetve már szerettem volna kérdezni, hogy más rendszerét is karban tartjátok, vagy a Tieteknél kell naponta konfigolni routemapokat? Egy átlagos rendszert az emberke beállít és amíg nem jelennek meg új subnetek, addog nem kell hozzányúlni. Nekem eddig csak kis hálókkal volt dolgom, bocsi a kérdésért.
-
tusi_
addikt
Köszönöm. Tehát, ha februárban leteszem a vizsgát (routing), akkor még 3 évem van, hogy letegyem a switc és trshoot és ha megvan, akkor onnantól 3 év érvényesség.
Fasza. 2013 végére akkor meglenne a CCNP. 2017-től meg majd meglátjuk
(Az benne a furcs, hogy ha valaki leteszi a routingot és mondjuk 3 múlva a tshootot, már emmire nem emléxik a routingból
)
-
zsolti.22
senior tag
Jójó, csak sipákoltam egyet.
Megnéztem, hogy reagál-e valaki az írásomra
Az 1-es és kettes leírását átfordítottam magyarra, így már sokkal jobban érthető, de mivel még stubokról nem igazán volt szó (csak említés szintjén, hogy a LSA 1 a stub), így annak a tudásnak a híján beérem egyelőre ennyivel is.Hadd kérdezzem már meg: ahány DR egy areán belül, nyilván annyi LSA 2 is lesz? Mert packet tracerrel szórakoztam ezzel a LSA-val, de nem igazán műxik, ahogy kéne, mert a sh ip ospf database-ban szerepeltet olyan adatot is ami a DR-ek korábbi RID-je volt, holott azóta már a router-id paranccsal megváltoztattam a RID-eket, majd int fa 0/0; sh ; clear ip o p [y] és no sh, de ennek ellenére is maradtak bent korábbi LSA1-ek korábbi RID-ekkel. Ist es normal?
-
zsolti.22
senior tag
Idióta angolok nem tudják használni a vesszőt, így nehéz érteni őket. Az egész nyelvük egy bétaverziójú valami
Annyit értettem meg a LSA Type 1-ből, hogy minden egyes router a saját auráján belül elküldi minden más, abban az areában lévő routernak, mely tartalmazza a RID-jét. Aztán jön a DR, ő meg nekiáll 2-es LSA-kat küldözgetni szerteszét.
És ha az LSA 3-ből kivonjuk a LSA 1 négyzetét, akkor meg van, mi a router enable secret jelszava. -
zsolti.22
senior tag
Meglátjuk, holnap kiderül. (Nehezen is hittem el, hogy a C2D E6550-ösön kifog egy ilyen program)
Ahogy haladok a könyvvel és már az OSPF-nél tartok, úgy egyre könnyebbnek tűnik a dolog, pedig azt hittem, hogy kb. olyan nehéz, mint 15 km magasról ejtőernyő nélkül földet érni épkézláb.
Olvastam ebben a topicban az első hsz-ek között, hogy annak idején volt ez a vizsga magyarul is, de alig voltak, akik magyarul vizsgáztak, ezért levették.Most, hogy néztem ezt a CCNA Security-t, jól értelmeztem, hogy abból lesz majd írásbeli?
-
-
zsolti.22
senior tag
Ebből annyi jött le, hogy jobb katt egy routeren, IDLE PC és a csillagosok közül a [ ]-ben lévő legkisebb számút kell választani. Meg talán még annyit mondott, hogy ugyanilyen típusú routerek esetében többször ezt nem kell eljátszani. Jól értem? Vagy igyak még egy sört rá?
-
FecoGee
Topikgazda
1,5 óta múlva kezdődik!
FREE vSeminar Wednesday, May 30th, 2012
Instructed by 5xCCIE #2210, Brian DennisCourse Topic:
How to Prepare for the CCIE Routing & Switching Lab Exam!
In this vSeminar Brian Dennis be reviewing the proper techniques to prepare for the CCIE R&S lab exam. -
zsolti.22
senior tag
El tudod nekem magyarázni a distribute-list alkalmazását, amikor route-map-pal akarjuk létrehozni az útvonalszűrést? Jól értettem meg a könyvből, hogy kell hozzá prefix-list, amiben permit-tel vannak meghatározva a kiszűrendő útvonalak, majd egy route-map paranccsal hivatkozva a prefix-list nevére deny-jal szerepel. Ez így működik? Mert a prefix-list és az ACL-es szűrést nem volna nehéz megjegyezni, de ez csak azért is más
-
zsolti.22
senior tag
Ez már csak böngészőkkel való szívás: a firefox örökké not enabledet ír a Java-ra, még akkor is, ha a bővítményekben engedélyezem. Explorer, mily meglepő, Enabledet ír Java-ra, de nem nyitja meg azt az előugró ablakot, amit a firefox igen. Most gyűlölöm mind a kettő böngészőt
Győzött az Explorer, ennyit a firefoxról...sikerült
-
zsolti.22
senior tag
Most is úgy próbálom, de semmi. Loading Cisco SDM, please wait, megy a homokóra és ennyi. A Java-ra továbbra is azt írja a firefoxban, hogy not enabled. De miért pont a firefoxot nyitja meg? Alapértelmezettre állítottam az exlorert, azért se azzal nyitja meg. Széttépem mindjárt.
-
zsolti.22
senior tag
Csak
Untam, hogy állandóan 2002-t mutat és most már a frisset mutatja.
Na tudtam én, hogy nem lesz jó. Copy ooperation failed, örökké itt akad meg. Néztem konzolom a show file systems-szel, hogy csökken-e a terület, de abszolút nem csökkent, hát meg is lett az eredménye. Én azt olvastam, hogy ez a Java 6 upd 5 a jó hozzá. De amúgy a Javának nincs semmi köze ahhoz, hogy nem tud fájlt másolni ez a szegény. A java nem jó verziója miatt a setup is rinyálna már, a SDM másolása a routerre meg már azon túl van. -
zsolti.22
senior tag
Ha már van, akkor kipróbálom, de nem nagyon jutok egyről a kettőre.
Enabling RCP on your router szöveget ír, okés, konzolon nézem szépen, hogy már az rcp be is van állítva, azt viszont látás. Azt sem értem, hogy felraktam a gépemre ezt az SDM-et, ehhez ugye minimum egy JAVA kell, le is szedtem a Java 6 update 5-öt, én a böngészőben már azt írja a nyomorult, hogy Java disabled...noscript le van tiltva, más nem játszhat közbe. Kitépem az összes hajamat
Az SDM telepítője is hülyemód leírja, hogy hogyan állítsam be a routert az SDM-hez, megtettem, és még ez sem jó neki....
Más: ez a dalfesztivál nagyon gyenge "zenéket" ad, egész sok esélyünk van döntőbe jutni
Nesze neked 5 milliárd dolláros költségvetés
Vissza a témához: egész jó dolog ez az ntp server parancs
-
tusi_
addikt
Ami megy a 2950-en
- sima ACL
- VTP,STP, PVST, RSTP
- DHCP snooping ( bár kijelölve 1 trust portot, elfogad máshonnan is dhcp-t)
- Bpdu guard, root guardAmi nem megy:
- Arp DAI
- Bpdu filterSajnos nem úszom meg a 3550-t. Csak bazi nehéz szerezni. 90$ mire ideér vagy 140$. Ezt szorozva 4-el.....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- BESZÁMÍTÁS! AOC 24P1 24 FHD 60Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R7 3750H / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged