Hirdetés
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- CES 2026: Minden kiszivárgott bemutatója előtt a Motorola új csúcstelefonjáról
- Mobilhasználat külföldön
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Yettel topik
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szten Márs
nagyúr
Ha kicsit visszaolvasol, akkor sok véleményt láthatsz pont erről. Igazából az 50D egyáltalán nem éri meg a plusz árat, egy két dologban még roszabb is a 40D-nél, szóval vedd nyugodtan a 40D-t. A két gép közötti érkülönbözetet pedig fektesd objektívbe, sokkal jobban jársz

-
Szten Márs
nagyúr
Persze, hogy tisztában vannak a dolgokkal. Csupán nem érdekli őket, pontosabban nem érdekük erre tekintettel lenni, mert a vásárlók etetése a húzóspecifikáció puszta számaival sokkal nagyobb haszonnal kecsegtet. Erre céloztam hozzáállás alatt. A végterméknél pedig nem gondoltam semmi rosszra
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
philoxenia
üzenetére
Jaja, ere írtam az objektívhez hangolhatóságot
Ez, meg a jobb LCD, ami tényleg fejlődé benne. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
s.illes79
üzenetére
Inkább Dtomi rémképe alapján tudom elképzelni a 60D-t, amit éppeszű fotós max bottal fog megpiszkálni
[link] - igaz ő ezt az 500D-re tippelte, de itt annyi különbséget tudok elképzelni, hogy a nagyobb váz miatt jobban ki tudják majd dolgozni a Hello Kitty designet a 60D-nél. 
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
s.illes79
üzenetére
"Igen olvastam parszor oda vissza a cikket"
Mondjuk igen, ezt sejtettem valójában
Szerintem minnél több user véleményét próbáld összevadászni forumokról, és ami még fontosabb, minnél több képet, akár tesztoldalakról, akár pixel-peeper.com -ról, a lehető legváltozatosabb érzékenységeken és rekeszértékeken, amennyiben lehetséges.A 350D JPG-ben valóban nem egy zajbajnok, RAW-ban nem fotóztam vele, szóval arról nincs személyes tapasztalatom.
Ha azonos árban lenne az EOS 50D és az EOS 40D (bár akkor sem lenne kétséges, hogy a 40D-t választom) akkor érteném, hogy okés, próbálunk az új felé húzni, így azonban teljesen egyértelműnek látom a helyzetet.
A döntés természetesen azonban a tiéd, mi leírtuk, hogy látjuk a dolgot (és ha megnézed elég sokan ugyanabba az irányba próbáltunk terelni), innentől a te dolgod dönteni. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
s.illes79
üzenetére
Nem tudom, én dpreviewen néztem a dinamikatesztet, ott ezt látom:
Camera (ISO 100) Shadow range Highlight range Usable range
Canon EOS 50D -4.8 EV 3.5 EV 8.3 EV
Canon EOS 40D -5.7 EV 3.4 EV 9.1 EVEz 0,8 EV a 40D részére. A RAW-ban kicsalogatható dinamika nagyobb, mint amit JPG-ben tud (persze, hogy az), de nem látok számértéket
És ehhez tényleg varázsolgatni kell a RAW konvertálás során, ami nem lesz mellékhatásoktól mentes. Az ACR defaultot meg nézd meg az ábrán ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Apropó mellékhatások? Ezt a részt olvastad?
"WARNING: Although ACR was able to retrieve the 'luminance' (brightness) of wedge steps which were previously clipped there's no guarantee of color accuracy as individual channels clip before others" - szóval talán az ACR best dinamikája több kompromisszumot von maga után, mint amennyi elfogadható.És ha már a dpreview merült fel olvastad a konkúziót?
- "Reduced dynamic range in the shadow areas compared to EOS 40D" - szóval ha a dpreview szerint jobb az EOS 50D dinamikája, hogyhogy ezt elfelejtik a konkúzióra és pont fordítva emlékeznek?
Ja igen, és bár a zaj témát kerültem az előző hsz-emben, most hogy olvasom a konklúziót, még egy dolgot beidéznék, ha már feljött a dpreview. Szóval szerintük:
- "High ISO performance worse than 40D" -
Szten Márs
nagyúr
válasz
s.illes79
üzenetére
- A zaj egy dolog, amikor a Canon EOS 50D szóba jön mindig igyekszem hangsúlyozni, hogy ez a gép nem a zajszintje miatt rossz. Egészen másról van szó. Egyrészről a diffrakció képrészleteket kinyíró ereje már nagyobb blendenyílásnál is jelentkezik a kisebb elemi pixelekből összeállított érzékelőn. Ezen nem javít semmilyen beállítás, semmi trükközés, ez van sajnos, és bár a mértékét nem tapasztaltam még, így nem tudok róla mélyebben nyilatkozni, annyi bizonyos, hogy a jelenség puszta megléte nem tölt el feltétlen örömmel.
- A másik, nekem még inkább kulcselemnek számító dolog pedig a dinamika. Ugye az a megvilágítás tartomány, amit egyetlen kattintással ki tud a gép úgy exponálni, hogy a kép sehol nem fog bebukni, sem kiégni - igencsak fontos tulajdonsága egy érzékelőnek. A kisebb elemi pixelek a nagyobb zaj mellett a kisebb dinamikát is magukkal hozzák, és itt bizony ez bejött, pontos értékre nem emlékszem, de nagyjából egy teljes fényértékkel kisebb dinamikája van az EOS 50D-nek, mint a 40D-nek.
- A harmadik dolog a 15 MP kihasználhatatlansága APS-C-n. Igen durva L-es objektívek kellenek ahhoz, hogy ezt a felbontást úgy-ahogy kihasználd, bár ahogy a tesztekből számomra lejött, még a legendásan jó felbontású fix objektívek sem voltak képesek a 15 megapixel kirajzolására ezen a szenzoron. Magyarán nagyon szép dolog elméletben, hogy ennyivel nagyobb felbontású a szenzorod, de mivel az objektívek nem képesek ennyi különálló képpont rárajzolására, ez a plusz csupán üresnagyítás lesz - egyrészt épp ezért nem lesz részletgazdagabb képed ezzel a géppel, másrészt épp ezért a pixelekénti élességtől el lehet búcsúzni.
- A negyedik dolog, ami nekem nagyon nem tetszik, az a Canon hozzáállása. Egyrészt sikerült fejleszteni az érzékelőt és képfeldolgozó rendszert úgy, hogy a másfélszer annyi pixel ne nagyon rontson a zajszinten, ennek mi nagyon örülünk. Viszont mit is ér nekünk ez a "fejlesztés": A zajszintet kb, neccesen, sikítva talán-talán sikerült szinten tartani, tehát ez nem előrelépés, de talán nem is hátralépés. (Bár sokak szerint roszabb zajszinttel rendelkezik, mint a 40D, ettől most tekintsünk el, legyen egál és essen ki a versenyből a zaj) A kép részletgazdagsága nem lett jobb, mint a 40D esetében, szóval itt sem nyertünk, a dinamika-átfogás viszont romlott és a diffrakció réme is lebeg a fejünk felett. Magyarul hülyének nézik a vásárlókat: a 15MP puszta marketingerejére ("nééémá mennyire sok megapixeles gép!") építette az egész gépet, miközben előrelépés a képminőséget tekintve egyáltalán nincs, hátralépés pedig igenis van. Ha ugyanilyen fejlesztéseket eszközöltek volna egy 12, vagy ad abszurdum 10 megapixeles gépen, akkor az EOS 40D-nél sokkal jobb zajszinttel rendelkező gépet tudtak volna kihozni, és valószínűleg a dinamika is előrefelé mozdult volna nem hátra - tehát tényleges fejlesztés lett volna, igaz a megapixelek mókusvakító erejétől búcsút kellett volna mondani. A cég pedig választott: inkább visszafelé fejlődjön a gépe, csak vakíthassák az embereket az idióta számokkal. Kb olyan ez, mint a Netburst időszakban az Intel vs AMD dolog: "Némááá, ez a Prescott 3200MHz-s, az a sz@r AMD meg csak 2000MHz-n döcög, hát mennyivel jobb már az Intel, a hülye is lássa" - ugyanez az effekt manapság a megapixelekkel.
Persze, fejlődött a gép valamiben: jobb LCD képernyője van
Az objektívhez hangolásos buli persze jónak tűnik, de hát khmm... ismét visszatérünk oda, hogy talán ha ezeket az újdonságokat egy olyan érzékelő mellé pakolják, amit valójában fejlesztettek, nem csak a számokat tornászták fel, tökjó gép lenne, így csak a vásárlóikat nézik hülyének 
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Dare2Live
üzenetére
Na ne terelj, nem az árakról meg D90 - 50D összehasonlításról beszéltem, hanem arról, hogy mégis miféle előrelépést is csinált a Canon az 50D képében, ugyanis, mint látod arra a sorodra reagáltam, hogy ez a gép szerinted igenis előrelépés... de kb az egyetlen, amit látok az a jobb LCD, és úgy látom, ennél többet te sem tudsz felhozni mellette.
Új hozzászólás Aktív témák
- Akció!!! Microsoft Surface Laptop 4 13.5" i7-1185G7 16GB 512GB 1 év garancia
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3584
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Ez, meg a jobb LCD, ami tényleg fejlődé benne.

És ehhez tényleg varázsolgatni kell a RAW konvertálás során, ami nem lesz mellékhatásoktól mentes. Az ACR defaultot meg nézd meg az ábrán
Az objektívhez hangolásos buli persze jónak tűnik, de hát khmm... ismét visszatérünk oda, hogy talán ha ezeket az újdonságokat egy olyan érzékelő mellé pakolják, amit valójában fejlesztettek, nem csak a számokat tornászták fel, tökjó gép lenne, így csak a vásárlóikat nézik hülyének