Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• kovisoft
    őstag

Üdv!
    Teljes mértékben vakon vagyok C programozásban(meg ugy alapból is programozásban), viszont az egyik szabadon választható tárgyamban azt kaptuk feladatnak, hogy írjak programot egy fájlban( gondolom sima .txt) megadott számsorozat növekvő sorrendbe rendezésére. A rendezett számsort egy fájlba kell kiíratnom.
    Ha esetleg tudna valaki nekem valamennyire elmagyarázva írni egy ilyen programot, azt nagyon meghálálnám!

Úgy látom, nem kaptál erre itt választ, szerintem nem is nagyon fogja senki helyetted megírni (én legalábbis nem ;] ), mert az oktatásnak pont az a lényege, hogy magadtól csináld meg, max ha eladkadsz, akkor szívesen segítünk. Ezért inkább csak gondolatébresztőnek felvázolnám egy lehetséges megoldás menetét:

- Létrehozol egy tömböt, ebbe fogod pakolni a fájlból beolvasott számokat. Itt kapásból gond lehet, ha tetszőlegesen nagy fájlod lehet, ekkor ugyanis dinamikusan kell a tömb méretét kezelni és a tömböt allokálni, de gondolom elfogadják azt is, ha szimplán egy fix és elég nagy méretű tömböt definiálsz (pl. int numbers[10000]).
    - Megnyitod olvasásra a fájlt (fopen "r" módban), majd egy ciklussal soronként beolvasod a tartalmát. Minden egyes számot a beolvasás után át kell konvertálni egész típusra (a fájlban szövegesen van tárolva), de olvashatod fscanf-fel is (a "%d" formátumvezérlővel), ami rögtön egészre is konvertál. Olvasási módtól függően ügyelni kellhet a sorvége karakterek "lenyelésére". A számokat egyesével belerakod a tömbödbe a soron követhező pozícióba, ehhez kell egy indexváltozó, ami 0-ról indul és amit minden szám beolvasása után megnövelsz 1-gyel, amíg a fájl végére nem értél (azaz hibára fut az olvasás). A legvégén ez a változó mondja meg a tömbben lévő elemek darabszámát.
    - A rendezést végezheted egy könyvtári függvénnyel is (qsort), de magad is írhatsz egy egyszerű buborékos rendezést. Ha kell, részletesen elmagyarázom a buborékos rendezés menetét is.
    - A rendezés tehát helyben történt a tömbödben, ezt kell kiírni egy másik fájlba. Megnyitod írásra a kimeneti fájlt (fopen "w" módban), majd egy ciklussal mész a tömbbe került elemek darabszámáig, és fprintf-fel kiírod az aktuális számot a fájlba ("%d\n" formátumvezérlővel, ez egy sortörést is a szám után tesz).
    - fclose-szal lezárod a megnyitott fájlokat és kész vagy.

Új hozzászólás Aktív témák