- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Instagram közösségi fényképezés
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
Benmartin #12 üzenetére
kérdésedre már többen is választ adtak.
Na ne vicceljünk, mire adtak itt választ??? Gyakorlatilag semmire, de azt legalább rosszul... Sajnálom, de maximálisan elégedetlen vagyok a válaszok színvonalával, egyik nagyobb tájékozatlanságról árulkodik, mint a másik.
Tetszés szerint lehet telepítgetni multibootban akármilyen oprendszereket, különböző Windows verziókat is egymás mellé, Linuxot is, amit akarok, tetszés szerinti sorrendben, csak tudni kell a módját.
Kezdhetnénk ott, hogy a boot.ini-ben nem a disk(), hanem az rdisk() változó határozza meg az IDE eszközöket:
rdisk(0) --- első HDD
rdisk(1) --- második HDD
stb.
Hogy melyik HDD minősül elsőnek, másodiknak stb, az BIOS beállításoktól és a fizikai csatlakozástól is függ, valamint lényeges, hogy ilyen módszerrel csak NT alapú rendszereket lehet indítani, mivel a boot.ini-nek ez a sora az NT kernel elérési útját mutatja meg az Ntldr számára.
Ntldr/boot.ini segítségével egyébként bármilyen partíciót is lehet indítani bootszektor image fájlon keresztül. Utána azon a partíción már akármi lehet, DOS, Win98, Linux, bármi.
Különböző MS rendszerek telepítése egymás mellé pedig borzasztó egyszerű, hiszen minden telepítő az aktív partíciót tekinti C: meghajtónak. Tehát aktívvá teszem, amelyiket éppen akarom, és ő arra fog szépen felmászni, az lesz neki a C: meghajtó, ennyi. Bár lehetnek még árnyalatai a dolognak, de ezt most inkább nem részletezném jobban.
Utána pedig megszámlálhatatlan lehetőségem van egy bootmenü kialakítására, de legalább háromféle biztosan:
- Bootmanager telepítése
- NT rendszertöltő használata (Ntldr/boot.ini)
- Linux rendszertöltő használata (LiLo, GRUB)
Tehát például a LiLo (Linux Loader) is természetesen indíthat Windowst és bármit, de az Ntldr is indíthat Linuxot, ahogy már utaltam rá.
[Szerkesztve] -
Juhtúró
tag
sziasztok
azt tudom, h a biosban be lehet állítani elsődleges winchestert, cd-romot, floppyt. és a bootnál ezek közül lehet kiválasztani amit elsődlegesnekállítottam be. de én azt szeretném, hogy két különböző winchesterről lehessen bootolni. két windows különben.
[Szerkesztve] -
Benmartin
senior tag
jogos, de tegyük fel hogy van két hdd-je az egyik az ide1-en ez az alapértelmezett bootoló a másik az ide2-őn amin van az op rendszer ide1-en nincs semmi csak adat tárolásra használja akkor nem jó ez módszer mert az ide1 lévő wincsire nem boot.ini fájlt mert attól még nem bootolna az ide2-re. a te módszered akkor jó ha az ide1-van op rendszer és mondjuk azon akarja megváltoztatni a bootoolást a boot.ini szerkesztésével pl amit írtál az rendben csak a first boot device-t megváltoztatva is rendesen bootolna és sokkal egyszerűbb és nem kell piszkálni a rendszerfájlokat.
-
sh4d0w
félisten
-
czappa
aktív tag
Nem értekhozzá ne vedd 100%-osnak:
Elvileg léteznek boot-managerek és ezek értelemszerűen tudnak ilyet, én pl ideág két linuxot próbáltam ki és mivel fenn van xp mellette, így automatikusan telepített nekem egy boot managert.
Igaz én 1 vincsit használtam két particióval, de mennie kell két vinyóval is. -
Juhtúró
tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e két különböző winchesterről bootolni, úgy, hogy nem cserélem ki a gépben???
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Apple iPhone 12 Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- AKCIÓ! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Eladó szép állapotban levő Huawei P30 Pro kék 6/128GB 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest