Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• GuMipOkE

senior tag

válasz szilard28 #2055 üzenetére

Ha lehetne FED és EKB, esetleg IMF részvényeket venni, valószínűleg vennék is. :DDD
    Nem a kereskedelmi bankokról beszéltem, hanem a pénzkibocsátási joggal rendelkezőkről.

A kisemberek jelenleg tényleg hitelekben ülnek, de ez csak az elmúlt 10-15 év eredménye. Történelmi távlatokban ez azért nem volt jellemző.

A "milliárdosok" nem járnak jól a deflációval, mert a vagyonuk gyarapodása a kisemberek költésétől függ. A tömegek fogyasztásán nagyságrendekkel nagyobbat kaszálnak, mint amekkorát egy esetleges defláción, így a konkrétan előfordult német és japán esetekben is. A defláció mérsékelné a fogyasztást (szerintem némileg racionalizálná), ami a gazdasági elit számára visszaesést jelentene. A kisembereknek meg a pénzének az értéke is gyarapodna, és a fölösleges pénzköltések aránya is csökkenne. Hosszú távon statisztikailag kimutatható lenne, hogy széles rétegeknek nőtt a megtakarítása és az anyagi biztonsága is. Legalábbis elvileg. Szerintem a GDP-re csak addig gyakorolna negatív hatást, amíg a középosztály el nem érne egy bizonyos társadalmi részarányt, mert utána már emelkedne defláció mellett is a GDP. Sőt, sokkal dinamikusabban nőne, mint a defláció előtti időkben.

Egyébként én nem a deflációt tartom a legjobbnak, hanem az inflációmentes állandó értékű stabil pénzt.

Új hozzászólás Aktív témák