- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ebben a topicban tehetitek fel a videokártyákkal kapcsolatos azonnali, sürgős kérdéseiteket! Javasoljuk, hogy mielőtt kérdeztek töltsétek ki az adatlapotokon a konfigurációra vonatkozó részt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
xtremist #91330 üzenetére
R9 380-assal lesz összevetve ami kb GTX960/1050. De hogy fair legyen a 380-ason is rebar enabled (AMD SAM) és ugyan az a moddolt driver ugyan az az OS lesz ugyan azon gépben.
(a gépben szándékosan van egy HD7750-es (250x) rebar teszt miatt, az nem támogatja még csak GCN2.0-tól megy) -
válasz
xtremist #91325 üzenetére
írok róla egy rövid bejegyzést, ahogy nézem 1050 szint megvan. Szerinted ez megállja a helyét?
RX6300-as AMD kártyákból 7970/280/285/380/460/560 nvidiából pedig GTX770/960/1050 szinten van a kártya játékok alatt, így gyakorlatilag ezen kártyákat kivállthatná persze nem mint upgrade de aki megelégszik ilyen teljesítménnyel annak ez jó választás lehet. -
válasz
Csupingo #91322 üzenetére
Használtból már lehet azért kapni jó kártyákat. pl:
GTX950/Quadro M2000 ha van 20eft alatt akkor jó vétel VP9 miatt
GT1030 lehet jó ha olcsón van használtba
RX580 20eft körül szerintem jó VP9 nélkül is, annak ellenére hogy esélyesen bányaszökevény van ennyiért de jó teljesítményt nyújt
GTX1050/1060-asok túlárazottak.
Vega56 best buy lehet nagytáposoknak bár az már 30-40eft viszont GTX1080 szintre húzható.
P106 bányász az jó lehet valami dzsunka másik kártya mellett de macerásabb használni.GT210-710 egyéb fermi leszármazottak kukák el nem tudom képzelni honnan vesznek a boltok még ilyen kártyákat.
Újonnan hát nem is tudom Intel A310-esek lehetnének 20-25eft körül az lenne az ideális.xtremist
Én igazából kísérletezni vettem, azaz cikk lesz és megy eladásra (kettőt vettem 50eft-ért áfával vámmal postával, ~10eft/db lenne az igazi ára amicsiból de mindenestül 25eft/db). Bár ha jó akkor gyerek gépébe lehet bekerül. (most éppen Hd7750-van meg ugye menne bele R9 380-as de ez sokat eszik)
Hmmm 3d mark nem is rossz ötlet, egy darabig én voltam IrisXE-vel és Tesla P4-essel is az első oldalon, persze nem érdekelt mert totál defaulton a proci miatt lett erős. De kipróbálom, berakom a 7900XT mellé az alsó slotba úgyis elég neki 4x sávszél is.
-
válasz
Csupingo #91320 üzenetére
VP9 totál nincs, ez a legnagyobb baja mert ha lenne akkor megérné. Nyilván mai gépen nem fog akadni szoftverből sem youtube de a procit terheli ami fogyaszt, ezzel a kártyával ha tudná meg lehetne spórolni a wattokon.
Pcie 4x ami nincs megvágva rendesen azaz fölöslegesen 16x hosszú, semmi nem indokolja. A 32bit miatt meg amúgy is annyira vissza van fogva hogy már nem oszt nem szoroz hogy 3.0 4x-en lesz. 2 DP port van rajta (van HDMI-s verzió is)
2GB ram, hát igazán 720p lownak mindegy szerintem.De tesztelem amit megérkezik.
Nem tudom AMD mit gondolt hogy mire lenne jó.
Helyükben egy VP9/AV1 képes kártyát adtam volna ki ugyan így maradna a 32bites busz meg 2GB vram csak éppen pcie 1x portba. Gyakorlatilag ezzel lehetővé válna a korábbi tesla kártyák használata (M40/P40/P100) otthoni AI-ra intvga nélkül. Vagy simán invga nélküli procik mellé gyorsítónak. Egyszerűen pont amire kellene arra nem jó. A hűtésről ne is beszéljünk...
Intelből az A310 lenne az igazi ellenfele, az jobb nála de jóval drágább is. Nvidia meg nincs jelen ezen a részen semmivel, talán a 1630 vagy mi volt az utolsó ilyen kategóriás kártyájuk. -
válasz
Csupingo #91315 üzenetére
Ja jut eszembe lesz AMD RX6300 teszt mint a legolcsóbb 10-20eft kategória, bár nehezen vettem rá magam mert ugyan az a trágya gpu mint az RX6400/6500 ami rajta van. VP9 gyorsítása nincs így nem ajánlom igazából senkinek csak tényleg poénkodni jó vele.
-
válasz
Csupingo #91315 üzenetére
GCN 2.0 és felette támogatott AMD részről.
Driverileg szükséges a moddolt (jelenleg RadeonID névű korábban nimez féle driver) ebben aktiválni SAM-et.
Biosban above4G, meg ugye rebar gyárilag vagy ha nincs akkor uefi modul és windows moddolás hozzá. Ha a kártya már tud nagy címzést akkor szokott menni a rebar méret is.Ugyanakkor szoftveresen elméletileg megoldható régebbi platformon is, vicces de múltkor találtam (most isten tudja hol van az a link) core2-es gépre hacket rebar-hoz, persze sok értelme nincs.
Nvidia szemét módon a driverből tiltja így hiába tudná maga a kártya ha a driverek nem engedik.Ja és a korábbi infókkal ellentétben nem szükséges PCIe 3.0 sem, bár hivatalosan az vezette be.
ugyanakkor találtam még ennél régebbi i5 2500k és még régebbi core2 sikeres próbálkozásokat is. Ezzel azt akarom jelezni hogy ez egy totálisan szoftveres dolog, nem chipset, nem proci és nem pcie függő csak hivatalosan így egyszerűbb megmagyarázni.
B580-ast nem próbáltam még, most elengedtem az intel vonalat de azért majd ha kijön akkor inkább a B770/780 vagy mi lesz a neve az érdekel meg a low end verziók. Illetve nemrég adtam el az irisxe kártyát is.
Szeretnék rámenni valahogy az nvidia hackelésre, fel kellene törni azt a nyomorult bios védelmet mert rohadt mód irritál hogy semmit nem lehet kezdeni a CMP kártyákkal. Leginkább a CMP 170HX lenne érdekes. De ugyan így AMD oldalról is, ott leginkább a TDP limit kilövése lenne érdekes. (7000 szériát ez fogja le leginkább bár való igaz hatékonysága menne a levesbe nagyobb limitekkel) -
válasz
MasterDeeJay #91309 üzenetére
Benne volt a válasz a kérdésembe. Újraraktam a win-t és elfejeltettem beállítani a bar méretet. Ez a kártya meg már támogatja a rebar-t is ha már biosban rá van hackelve. Megcsinálom aztán írok mi van.
-
Dell T5810, uefi only bios, all core hack, rebar hack, win11,
Valamiért R9 380-as (gigabyte g1 windforce 4gb) nem működik benne, elsőre azt gondoltam hogy nem uefi a biosa pedig az. Képet nem ad már biosnál sem, nem talál erőforrást. Több másik régebbi gépben jó. Távoli eléréssel az alábbiakat látom:
Biosa a legújabb uefi kompatibilis, bár furcsa hogy 2048 shadert ír pedig ez nem 380x hanem sima 380-as.
Lenovo gépben látszik az új bios.
Működött benne régebbi kártya is, ez valamiért nem megy. Ötletek? -
válasz
Csabi1984 #90763 üzenetére
Átalakítót nyugodtan megveheted, analógnál maga a kábel számít sokat minőségben. Youtubera mindkét választott kártya alkalmatlan, pontosabban képet ad de tisztán szoftveres módban fog futni.
Mai minimum az a VP9 támogatás GTX950/Quadro M2000 és felfelé youtubehoz.
Legegyszerűbb venni egy GTX1030-ast használtan vagy quadro P400, P600 de ahhoz is kell átalakító mert mini dp portos.
GT710 nagyon elavult 2011-es GPU van rajta és nincs is hozzá már friss driver. (win11 is szerintem csak a 10-es driverrel kezeli)
Nagy valószínűséggel a jelenlegi integrált kimenetű GPU-d támogatja rendesen a youtube-ot (bár nem biztos hogy nagyobb felbontásokban is azaz 4K és felette) -
-
-
-
válasz
mpierre #90345 üzenetére
Padozva vannak mindenhol a többi gyártónál is.
Asrock A380-asnál paddal van megoldva de eléggé furcsán nem 100%-ban érintkeznek a borda felöli részen.GPU az nem lenne gond mert 75w de gondolom amúgy is közel idle menne azzal meg akár passzívban is megbírkózna egy nagyobb borda.
Ha halkítani akarnám én leszedném a műanyag borítást ha le lehet és valami silences ventivel oldanám meg kézzel szabályozva.
Az a gond hogy ezek a ramok 16Gbp mint a nagyobb kártyákon így ugyan úgy kell őket hűteni.
GDDR5-öset nem kellett ennyire hűteni.
Illetve a nagyon kis intel kártyán az Iris Xe-n nincs hűtve a ram de az meg valami LPDDR4X.Nagy ramsünivel kevés szellővel menne szerintem, de ha teheted inkább bazi nagy borda, padok és a borda felülete elég lenne idle módon totál passzívra a ramoknak is.
-
-
válasz
sacren #90286 üzenetére
Ultra grafika legtöbb esetben luxus. Sok játéknál van ésszerű beállítás is azaz 99% képi minőség viszont az ultra grafikához képest kevesebb videókártya igénnyel.
Aztán szokott lenni ultra felett is pl Cyberpunk Path tracing módja, na ahhoz azért kell egy RTX3080-as frame gennel.
3060Ti jó kártya fullhd-re de nem lehet/érdemes mindent ultrára pakolni.
Igen sok mai játék szarul van megírva, még nagyobb kártyával is necces tud lenni. -
AMD RX5000 széria is támogat frame gent? (pontosabban Radeon Pro Rx5500 ami ugyan az mint az asztali megfelelője csak 8gb rammal)
Ha igen akkor driverből erőltethető? Vagy kell hozzá a játék támogatása? -
-
-
válasz
Teasüti #90145 üzenetére
4070 Super az 220w.
Csatlakozó 150w, de a kábelek ennek sokszorosa, ezért lehet akár több csatlakozó egy kábelen.
Önmagában egy szál kábel is elbír 150w-al viszont a csatlakozó a gyenge pont.
Illetve valóságban a csatlakozó is nyilván többet bír de a nagy minőségi szórás miatt írnak csak rá 150w-ot. -
-
Teljesítményileg befolyásol-e valamit ha egy kijelző 8 vagy 10 bites?
Illetve játékok mennyire vannak felkészítve ilyesmire? -
-
Ha valakinek kellene:
Gtx 470-780 VBIOS modification utility that performs disabling of a problematic memory channel.
-
válasz
Leone743 #89567 üzenetére
Ilyenkor illene ezt megbeszélni az eladóval. Feltételezem rx580/480 lehet amik már azért kissé kezdenek öregedni és nagy részük több bányát is megjárt.
Esetleg megírhatnád az eladót is honnan vetted. Nekem is volt egy pár negatív élményem apróról, volt hogy megkárosítottak és még negatívot sem adhatam. De nagyon nagy részt pozitív véleménnyel vagyok, az is igaz hogy nem veszek újonctól drágább dolgot. -
válasz
Iceman821 #89267 üzenetére
Én kérdeztem helyi boltosokat és rohadtul nincs fogalmuk sem hogyan kell padozni. Az egyik nagyobb nevű tizenx éve tapasztalt azzal sem volt tisztában hogy nem mindegy a pad vastagsága. Helyi bolt meg adott volna padot valami 100k-ért... Szóval NE vidd szervízbe/boltba, csak olyanhoz aki ténylegesen ilyennel foglalkozik.
Pasztázást is el lehet cseszni ha akár egy kis felületet nem ér a paszta akkor már throthlingol az egész. -
-
-
válasz
5leteseN #88744 üzenetére
HBM 85 foknál visszavesz, ezért szokás az alatt tartani. A GPU mehetne többet.
Volt-e újrapasztázva?
Rémlik valami hogy a HBM nincs egy síkban a GPU-val és ott nem elég a sima paszta.
Nekem a vega előd radeon pro duo 65! foknál throtlingolt gyárilag. Vegáknál 75-85 körül volt.
Okkal jöttek ki egyes vega64-esek vízzel.
Gyárilag a Fury, Vega asztali verziójai is túl voltak feszelve, azaz volt mit visszavenni és kellett is. De ezek mind olyanok ha már kicsit gyenge a hűtés akkor szarul működnek.
Bazi nagy és bonyult GPU meg hozzá extra széles buszú HBM érzékeny volt a melegedésre. -
válasz
ricsip #88668 üzenetére
Nálam sima méretre vágott kis kartondobozok, két videókárgya közé meg papírzsepi.
Szertintem lehet kapni direkt erre a célra eszközöket ha milliós GPU-d van. Nekem a 100k vagy az alattiakra marad a barkács.
De van aki legóra esküszik talán az a best buy. Nem kell miliméterezni elég ha nem lóg a kártya. Elég nagy játéka van, nem szükséges precízen belőni. -
-
válasz
MasterDeeJay #88542 üzenetére
A kártya elég furcsa 2000 felett boost, ramok is 1300 vagy mennyi, tdp limit 270w. Gainward, hűtése alapján golden sample lehetett. Megvan GLH van rajta. [link]
Raktam rá egy alap biost (sima phoenix, nem a gs). Eddig hibátlan. Megfáradt valószínű..vagy döglött rajta a paszta.
Most így megy:
Eléggé forró. Szét fogom szedni ha ad rá enedélyt a tulaja.
Nekem 1080-asok nem voltak ennyire melegek, gondolom a gyári 270w-os biosával is ezért voltak gondok. -
-
-
válasz
Grave_444 #88575 üzenetére
Régi szép kocka idők. Nekem inkább csak cod1/uo és 4 volt. A 2. rész nem jött be, ronda volt, hangok is rosszabbak voltak. Aztán átmentem Red orchestrázni ami azért messze komolyabb széria mint a Cod.
X-team, Fallscrimjager ezek voltak a klánjaim.
Még megvannak a warerdmények is 2004-ből. [link] -
válasz
kolopele #88571 üzenetére
Leszámítva az irányítás késleltetést mert az bizony kevesebb. Multiba egyértelműen jobb a nagyobb fps, még akkor is ha frissítés felett van.
Grave_444
Jó öreg quake3 motor minden hibájával, már a Cod1-nél elavult volt. Micsoda király voltam 400-500 fps-el amivel a motor már nem tudott mit kezdeni, nem volt lépéshang sem és lehetett csúszni baromi gyorsan ha sebeztek, meg persze fejeseket osztogattam a pálya végéből célzás nélkül. Utólag visszagondolva nevehető volt csalásnak de hát senkit sem érdekelt. Hozzáteszem nekem akkor 100hz+ monitorjaim voltak. (volt hogy 160hz-en játszottam).
Nem tudom meddig volt ilyen bugos a motor, azaz melyik codtól nem számított az fps. 4-esig játszottam csak, annál még volt ilyen. -
Hoznak hozzám napokon belül egy elléggé frucsa hibát produkáló kártyát. Valami GTX 1080-as. Furmark megy egy óráig, superposition is kimaxolt rammal végig megy többször is. 70-80 fok körül megy, 100% kihasználtságon. Boostol rendesen.
Játékok alatt viszont random kilépked több gépben is többfélre driverrel is (DDU-zva is), úgy is hogy visszaveszik az órajeleket. Eseménynaplóban "error occurred on gpuid 100"
Ha megkapom tesztelni mit próbáljak ki? Tippre amúgy szerintem bios lehet piszkálva mert furcsa hogy tesztek alatt stabil. Okozhat bányászbios ilyet? -
válasz
Enigma1945 #88511 üzenetére
Msi afterburner telepítve van? Ott álíts be egy az auto fan speedet és beálíltásokban ha van akkor kapcsold be "Enable low-level hardware access interface" Elvileg ekkor nem a kártya végzi a venti vezérlést.
Asus féle 750-eseknek típushibája, azaz sok helyen olvastam fórumokon hogy ilyen gondjuk van. Lehet a kártyán lévő bios frissítése is megoldja de az legyen az utolsó. -
Titan V-re (cmp v100-210) jó a gtx1080ti hűtése?
-
válasz
5leteseN #88390 üzenetére
Pont itt van elöttem egy Quadro NVS 450 ami gyárilak 4 DP porton tudja egyenként az 2560x1600-at 60hz-en. Két gpu-s 256mb ram/gpu.
Pikari
Van nálam még egy 64mb-os kártya amely 1080p-t is csak 16bit-en tud. [link]
Mondjuk az talán a föld legbutább pcie kártyája.
D-sub sávszéle pedig elég kellene hogy legyen rá, még ősidőkben CRT monitorm volt 2048x1560@86hz-el de nem emlékszem milyen kártyával hajtottam. -
válasz
Pikari #88169 üzenetére
A nagyobb modell pcbjével osztozik, a nagyobbakon lehet több az alkatrész.
Nagyobb borda, több alkatrész ugyanakkor nem jelent jobb tápot. Hatékonyabbak kevesebb hőt termelnek. Kondi téma hasonló ha jobbakat kapott az jobban bírja a hőt. (Ennyi év után persze esélyes hogy cserések)
-
válasz
Pikari #88167 üzenetére
Ha a VX450-esről van szó az simán viszi azt ami rá van írva. Pontosabban az pont az a táp ami 500w+ szokott bírni. Sokáig volt olyanom 570w-ot mértem konektorból CF rendszeren terhelésen.
De amúgy is rosszul számolod a watt az a hatásfok nélküli értékre vonatkozik. Azaz a 450w arra rámegy még a hatásfok és úgy vehet fel 550+w-ot. (80% hatásfoka van 100%-on és ez felett csökken még)
Emlékeim szerint 667w volt ami felett már lekapcsolt.Nálam 750w-os táp hajt egy 500+w TDP-s 7980XE-et (4,7ghz all core), 8x16gb rammal, két videókártyával... De volt már dupla procis rendszer is rajta két videókártyával. (2x2643v3, 2x 1070ti de teszteltem 2x R9 380-assal is). Sőt 3 GPU-t is hajtott (3x FuryX-et)
Egyedüli probléma az az öregedés lehetne, mondanám azt hogy ki kellene mérni terhelve mi mennyit esik és az alapján dönteni de biztosabb cserélni. Csak ez miatt lenne érdemes válltani mert ha hozza a gyári értékeit akkor hagynám azt a tápot..
Persze van olyan hogy ráhazudnak egy tápra valamit, ha gondolod ki lehet mérni aztán mehet vissza gariba. Nekem is döglött már meg márkás táp is.
-
válasz
5leteseN #88121 üzenetére
Van egy igen érdekes kártya a CMP 170HX, igazából ha azt sikerülne moddolni akkor vinne mindent (mármint a 100-200eft kategóriában bár 100 felett nem adnék ki használt kártyáért). Mármint ha Vram kell és nagy sávszél.
A 170HX abból a szempontból különleges hogy csak 8-10Gb vram van rajta engedélyezve, HBM2-es elég széles busz miatt nem vehetnek csak úgy le ram chippeket tehát merem állítani hogy fizikailag 32-40Gb vram van rajta. (nem gyártottak külön kis kapacítású hbm2 ramot) A GPU valószínű a selejtből való, kérdéses hogy itt oldható-e fel valami is. [link]
P40 esetén:
Nem csak a biossal van a baj sajnos, mindenképpen moddolni kell hozzá a kártyát, azaz a kártya hátoldalán el is kell hitetni a GPU-val hogy ő micsoda mert a bios kevés hozzá. pl GTX1080 beállítása smd strapokkal: -
válasz
mefistofeles #88118 üzenetére
Igazából ha a kimeneteket is meg lehetne oldani rajtuk akkor akár sokaknak lehetne igen olcsón használható kártyájuk. Pontosabban ha totál sikerülne asztali biossal, moddolatlan driverrel használatra bírni őket. Csak idő kérdése szerintem mert egyre több ilyen kártya lesz a piacon a lebontott bányák miatt és egyre több nálam messze okosabb emberhez jutnak el.
-
válasz
5leteseN #88111 üzenetére
Rálicitálok bár még nem kész a projekt. 20eft-ért vannak GTX1080 alapú bányászkártyák is. De majd csak akkor merem ajánlani hogy ha teljes értékűvé tudom tenni őket, most csak ilyen 1070 szint körül vannak.
De kis forrasztási tudással 50eft körül már RTX2070-es szintű is van.https://logout.hu/bejegyzes/masterdeejay/asus_p104-100_banyaszkartya_jatekra_gtx1070_8gb_gd.html
https://logout.hu/bejegyzes/masterdeejay/nvidia_cmp_banyaszkargyak_jatekra.html
Na jó persze még inkább nem ajánlom őket csak később lehet lehetőség ha összejön a projekt.
-
válasz
MasterDeeJay #88042 üzenetére
Na a front is megvan, az is hasonlít igen nagyban leszámítva a kimeneteket.
Szerencsére megvannak az ID strapok értékei is, azt megnézem közelebbről. Remélem azt moddolva összejöhet a dolog. -
-
válasz
ricsi99 #88038 üzenetére
Elvileg már feltörték hogy lehessen valami bios mókolást véghezvinni. [Flash any BIOS to NVIDIA GPUs - Safe board ID bypass up to 4xxx series including Founders Edition cards]
Gyakorlatban nekem cseszik beleírni, már felvettem a kapcsolatot a készítőkkel.
A másik dolog hogy kézzel íróval beleírom az a biost ami leginkább hasonlít a kártyára (1080) viszont az azonosító részeket hagyom gyári értéken (bios első része). Kellene szereznem egy GTX1080 turbo kártyát akár döglötten is hogy össze tudjam hasonlítani a kettőt. Ami még lehet hogy valami gpu strap id smd-k máshogy vannak variálva a pcb hátoldalán.
Hex-ben összehasonlítgattam a biosokat, az a tippem hogy a pcie verziót a bios adja meg neki de nem jöttem rá melyik rész, így marad a favágó mód hogy kézzel tesztelgetem.Sem a P106 sem a P104 nem ment sosem 1.0-1.1 felett. Techpowerup oldalán rosszul van leírva, mindegyik p106 1.0-1.1 módban megy de legalább 16x-en.
-
válasz
ricsi99 #88036 üzenetére
Igen, a P106-100, P106-90 az 16x bios és fizikai szinten is.
A P104 és P102 meg 4x bios szinten de fizikailag 16x.
A CMP kártyák meg fizikailag 4x viszont helyreállítható 16x-re smd-k forrasztásával.
Igazából a pcie verzió már javítana rajta sokat azaz 1.1 helyett 3.0 módban már messze jobb lenne 4x-el is.
Kiszedem és megnézem ki tudom-e mérni valahogy de tényleg úgy néz ki mintha érintetlen lenne a 16x rész.
Annyi biztos hogy az 1.1 mód bios szintű.Kipróbáltam amúgy stable diffusion alatt számol szépen és generál, annál nem okoz gondot a limitált pcie, de játékok alatt ahol kell a sok pcie sávszél (pl: texture streaming) ott gtx1060 szint alá is beesik.
-
-
válasz
MasterDeeJay #88028 üzenetére
Asus 1080 turbo biost fogom rárakni. Pcb ~100% egyezik leszámítva a kimeneteket. Ram típus is stimmel, gpu az nem teljesen.
-
-
-
-
-
Moddolt itt valaki bányász kártyát?
Pcie 4x módban megy, látszólag az összes sáv ép és a szűrőkondik is rajta vannak így szoftveres limitre gyanakszom.
Játékok már mennek az nem volt nagy szám de a pcie sáv limitált. Az se baj ha forrasztani kell vagy biost írni (van író is) nem gáz ha belehal, mert 20eft volt, kísérletezni vettem.
Kimenetek nem érdekelnek, bár van rajta az is
4gb ról 8gb-ra már moddolta valaki a biosát. Nem egy nagy szám gtx1070 lehet kb.
Ramok jobbak rajta mint egy 1070-esen de nincsenek hűtve.
Szóval a pcie sávokkal kellene kezdenem valamit. -
válasz
5leteseN #87688 üzenetére
Annál a Dellnél F2-t szoktam nyomkodni (Del is jó), F12 meg a boot menü. Viszont PS/2 bill-el.
Above 4G decoding beállítás az ma már ajánlott (Rebar feltétele is), nem tudom melyik biostól került bele.
Nekem alapból rohadt lassan bootol. Rebar és all core turbo megy hackelt biossal. -
válasz
5leteseN #87613 üzenetére
Nem véletlenül vannak egy slotos blower Quadro kártyák. Workstationokba olyanokat szántak, nem a gémer dupla slotos kártyákat amik belülre is nyomják a hőt
A 2.0-ás slot az a chipsetből jön, inkább csak raid vezérlőnek vagy hálókártyának.
Gondolom arra gondoltak hogy 8x-es kártyát stabilabban tart. (némely raid kártya 8x de a sávszélét meg úgysem használod ki mert fizikailag nem fér annyi vincsi a gépbe)
Annál a gépnél amúgy feliratozva vannak szépen, még wattot is jelölnek (ami persze csak szabvány miatt kell mert simán megy a 75w-os kártya is a 25w-os slotban) -
válasz
Ghost84 #86965 üzenetére
Minőségi kábel nem ronthat rajta. Nálam kínai vacak árnyékolatlan kábelekkel néha még instabil is volt a tesztelt kártya. Illetve van olyan hogy nem 4.0 képes a kábel, de szokott menni 4.0 módban is a jobbféle 3.0 kábel.
Amit linkeltél az pont árnyékolt jó minőségű 4.0, nem lesz vele gond. -
válasz
Wasquez #86169 üzenetére
kb 10 éves technika (2013?), csak nem érdekelt senkit desktop vonalon eddig. Alaplapgyártók csesztek rá pedig totál szabvány és alapból tudná minden pcie 3.0 lap ami uefi biosos. (videókarikból is kb 10 éve tudná mindegyik, azaz nvidia részről GTX 7xx szériától, AMD-nél pedig GNC1 ami már elvileg tudná, gyakorlatban meg drivertől függ. AMD-nél moddolt driverrel R9 290-essel láttam mérhetően működni, nvidiánál pedig tesla K20c azaz GTX780ti aminél ment.)
A te szempontodból csak annyi a lényeg hogy a lapot támogassa, ma már minden modern lap alapból tudja. Régebbi lapoknál előfordul olyan hogy nincs támogatás.
-
-
válasz
Wasquez #86118 üzenetére
Intel A770 16Gb kapcsolatban:
Elég kevés új teszt van, kb januárban volt nagyobb előrelépés driverekkel így a múlt évi tesztek semmilyen formában nem hasznosak.
Teljesítmény hullámzó, átlag rx6600/rtx3060 szint de van hogy 3070-et is beéri.
Ray tracingben hasít, pl cypberpunk 2077 maxon minden RT-t is beleérve (path tracing nélkül) hasít rendesen, nemrég jött ki rá driver és patch. (ott kb 3070+ szint)
Dx11 és korábbi Dx9-es játékokban néhol rx6600 szint vagy alatt van de eleve bőven játszható minden ilyen régi játék vele.
Akkor nem ajánlom a multizni dx12 alatti játékokkal akarsz és minden fps számít.
TDP állítható, akár 130w ra levéve is [link] , alapesetben kb annyira hatékony mint egy 6600Xt [link] ez miatt nem mondható hogy arányaiban többet fogyasztana a konkurenciánál, sőt inkább átlagban kevesebbet hogy ha belenyúlsz kicsit.
Az intel féle refrerencia kártyák jó minőségűek. Pontosabban jobbak mint a konkurencia átlagos kártyái.Összegezve:
hullámzó teljesítmény 6600-6700 / 3060-3070 szintig.előnyök
Ray tracing teljesítménye jó, legalább egy szinten van az nvidia karikkal
16Gb ram miatt időtállóbb lehet (de a fene se tudja előre megmondani)
elég gyakori driver frissítések
dx12/vulkan amiben erőshátrányok
kötelező hozzá REBAR támogatás a lap/procitól
nagyon régi dx9-es játékoknál DXVK api fordítót kell használni ha nem fut jól a játék (ez egy darab dll file a játék mappájába ami dx9-et fordít vulkanra)
Inkább dx12/vulkan amiben erősja és PH cseszik tesztelni (pedig adnék én kártyákat), ezt mindig leírom hátha valami csoda folytán fogják.
Nekem van Asrock A380 ITX OC és Intel A770 16Gb LE is. Én 150eft-ért vettem az a770-est és 35eft-ért a a380-ast, mindkettőt használtan. -
válasz
Aprósólyom #86056 üzenetére
A C2075-ös tesztem nincs meg.
De második tesztnek Tesla K20c moddolva (első gen titanx kissé nyesve) 8 magos 10 gen xeonnal.
FSP 350w-os táp egy molexén y osztók, 6 és 8 pin pcie csatikkal.
Videókari 150w-ra állt be, proci 100w. Gondolom a tesla számítások alatt fogyaszt többet. (furmark nem terhelte meg)
https://itcafe.hu/tema/tapokrol_alaposan_melyviz/hsz_11909-11909.html
https://itcafe.hu/tema/tapokrol_alaposan_melyviz/hsz_11910-11910.html
Na tehát érdekesebb az hogy egy 350w-os táp vitt 10 gen 135w-os xeont és első gen titant (225w) Bár ezt összeadva is csak 360w jön ki. -
válasz
Aprósólyom #86048 üzenetére
Saját teszt alapján egy szálnyi kábel és egy molex csati (értsd egy darab sárga és egy fekete Molex csatival) képes ellátni 240w-os kártyát (-75w a pcieből)
De persze ez extrém érték és valóban nem ajánlott.
Alapból kb a 2x-ese ráköthető a pcie tápcsatikra de ez kizárólag a csatlakozók minőségén múlik. Csak azért adnak meg alacsonyabbra mert ez minden akár totál noname táp csatijának tudnia kell.
Szerverekbe való kártyákon használtam 8 pin EPS to 6 pin PCIE adaptereket minden gond nélkül, ezért merem állítani hogy egy 6 pin pcie kiszolgál hosszú távon is 200-300w között. De ez csak a szerverekben, workstatonokban használt kártyánál merem állítani, asztaliak csatija nem tudom mennyire jó minőségű. Kábel maga bőven elbír többszöröstét mint amit a csati. -
Intel XE DG1 kártyája van itt valakinek?
A kínai márkás kártyákhoz is kell alaplapi támogatás?
Mármint valószínű meg tudom csinálni mert meg van hozzá a rom file de ha a kínai mondjuk TECLAST márkájúba benne van alapból a hiányzó bios akkor nem kell vele reszelnem hogy menjen. -
-
-
Szerencsésnek érzem magam hogy nem érdekel mi hogy néz ki a gépben.
Persze volt olyan korszakom még 2004-2008 amikor hangvezérelt neoncsövek meg kékledes ventik és átlátszó oldallapos gépem volt.
Mondjuk most asztali kártyám van de az elég egyszerű kinézetű (Intel A770 16Gb LE) és az RGB részét is addig kötöttem be amíg átprogramoztam all off beállításra.Ugyanígy a lapomnál is letiltottam mindent amit csak lehet. Továbbmegyek a routeremen leragasztottam a kék power ledet is hogy ne lássam.
-
Ha lenne szabvány kártyahosszra akkor eleve nem is kellene játszani, bár tudom desktop gémer cuccok amúgy is pár év alatt elkopnak és talán azért nem lényeges hogy elgörbül a kártya de azért egy nagy Quadródt vagy Firepro-t nem lenne jó elgörbülve látni azokon van gyárilag fül. Pl: RTX 4090-esen nincs de testvérén az A5000-esen meg ott a furat rá.
-
-
válasz
MasterDeeJay #85146 üzenetére
AMD support fórumán is regisztráltam háta segít valaki ha a hivatalos spport eküldött a fenébe v540/V520 ügyében, elég rövid életű volt a dolog tekintve minden hozzászólásom spamnek lett jelölve. Szóval sikerült megutáltatnom magam velük.
Ez is egy eredmény.
-
válasz
Peddy789 #85145 üzenetére
Ez a lényeg hogy ingyenes lenne, AMD nem kér licencdíjat a V szériára. Maga a kártyákat viszont csak cloud service-nek adták el. Onnan került selejtezésre vagy isten tudja hogyan de kikerült több száz (ha nem ezer) kártya. Magyarán én használtként vettem, nem volt limitálva hogy nem továbbadható. (ezért is van ebayen még párszáz darab [link], ez az eladó adja el az amazonos szerver cuccokat haszáltan viszont ez hulladék szintjén mert semennyire sem ért hozzá hogy mit ad el)
Eddig is volt ilyen, nvidia tesla és grid kártyái ezerszám vannak ebayen (geforce now szerverekből is). Viszont ott a grid esetén licenc kell, ezért is nem volt elterjedt játékra. Ennek ellenére nvidia nem tagadja le és nem rejti el hanem közzéteszi az összes driverét (beleértve olyat is aminél még a licenc is ki van ütve, tudnak róla és nem érdekli őket mert rohadtul mindegy hogy home user játszogat otthon vele hiszen már úgyis megkapta érte a pénzét)
Az ilyen kártyákat használják mai napig Amazonnál és ott azokon a szervereken letölthető a drivere. De ahhoz hogy letöltsem bérelni kellene egy szervert az amazontól (nem az AMD-től) csak azért hogy letöltsek kb 300mb-ot a VM-be majd kimásolgassam onnan.
Azzal van a bajom hogy demóztak egy kártyát egy windows driverrel, aminek még verziószáma is van. [link]
Testing conducted by AMD Performance Labs as of 09/09/2020 the Radeon™ Pro V520 GPU with 8GB HBM2 (GPU clock 1650MHz), Driver 20.10.01.05.Aztán ezt eladák nagy cégeknek szintén egy driverrel amit mai napig fejlesztenek. Igen ám de ehhez a driverhez nincs sehol se letöltési lehetőség. Nincs benne semmi titok, nem egy bugos félig kész driverről van szó amit le akarnának tagadni hanem kész kiadott driverről. Amit le lehet tölteni de csak a vm-en belül amihez én földi halandóként nem férek hozzá csak ha előfizetek amazonra.
Zero-Cost GPU License Model
A fully discrete GPU experience that requires no additional GPU licenses and pricing models to support the virtualized functions.
Tehát a driver is hozzáférhető lehetne mivel amúgy is az csak az amazonról (vagy akár melyik ilyen akinek eladták) nem tudom leszedni.
A másik ilyen pedig az XFX, ők BC-160 típusú kártyák gyártottak (az gyak v520 aktív hűtővel), ennek ellenére XFX nem tud róla, supportot sem ad rá. Az mondjuk kicsit más mert ott lehet a kínai XFX nem ugyan az mint az angol nyelvű (usa?).
Lényeg hogy AMD-nek nem kellene hogy problémája legyen egy eleve kifutott hardver esetén egy drivert adni (gyakorlatilag kész driverről beszélünk, illetve már nem is adnak el ilyen kártyát), veszíteni nem veszít vele semmit de tény hogy nem is nyer vele semmit. Azaz igazából úgyis lesz moddolt driver hozzá ha akarja ha nem, csak nekik lenne jobb benyomás hogy pl Miyconst promózná a lefutott kártyáikat.
Ha valamiért ez miatt kárt okozok az AMD-nek akkor oké teljesen érthető lenne hogy nem segítenek. De itt nem erről van szó. Eddig is használtam többféle hasonló kártyát AMD oldalon (Mi8, 9300X2), meg még többet nvidia oldalon. (Tesla c2075,m2090, K20c, M40, P4, K2...) -
-
Amd support nekem leírta magát rendesen. Csak bot válaszol. [link]
A válasza minden esetben az volt hogy keressem meg a cloud service providert... agyas nem fogja fel hogy tőlük lett kicsempészve a kártya vagy isten tudja hogyan de nálam van a kártya nem pedig az amazonnál és onnan nem leszedni csak ha kicsöngetek x ezer dollárt egy virtuális szerverért. Holott amd reklámozza azt hogy 0 dolcsi a licenc, szabadon használható mindenre. Most csak ezért moddolt drivert kell használnom... -
-
válasz
AxBattler #85034 üzenetére
Átalában jobb minőségűek, strapabíróak. Én többre tartom az ilyen kártyákat mint az asztali bucsúfényes agyonhypeolt kártyákat.
Amúgy totál referencia mindene. Talán annyi hogy DP portokkal vannak tele, az elterjedtebb workstation körökben.
Van rá Pro (kék) driver de nem kötelező azt használni.
Ha használt akkor ezek legtöbbször jobb álapotúak, azaz nem ki be kapcsolgatva volt hanem folyamatosan ment ami alapvetően jobb videókártyánál.BTW Pár órája reggeltől aki még egy normális hírdetést sem rak fel és még képet sem azt én kerülném. Szóval szerintem ez a biztos átverés kategória, ha nem az akkor meg elég igénytelen módon hírdet.
nrg_52
Elvileg lehetne igazi, de nem így ahogy hírdeti. Pro kártyákat szórják ki, usában dual Rx5700 50-60eft körül van [link] , simán reális lenne 6600-as is 25-30 körül ha valaki 100-as tételben veszi. Olyanra kell gondolni hogy cégek nem veszik meg gari nélkül. Vagy mondjuk szerverfarmról kiszórták 0 értékkel, bányából maradt meg stb. Millió egy oka van hogy ennyi az ára. -
-
válasz
Adam9503 #85027 üzenetére
Ahhoz majd moddolt driver illene hogy jobban fussanak rajta a dolgok.
https://forums.guru3d.com/threads/amernime-zone-amd-software-adrenalin-pro-driver-release-discovery-remix-23-4-1-whql.436611/
LEGACY TERASCALE ARCHITECTURE résznél vannak a driverek.Nem lesz túl kiegyensúlyozott konfig az biztos de régebbi címeket vinni fogja amihez dx10-11 kell. Meg zabálni fog mint az állat.
-
Amd Navi 10 és 12 között mik az eltérések?
Lesz egy ES kártyám ami navi 12-es. Gondolom rx5700-5700XT szint lehet. -
Tesla P4 kártyája van itt valakinek?
Szeretnék írni egy cikket, talán nevezhető a legerősebb low profile kártyának persze hűtést meg kell rá oldani. (lesz egy P40-es cikk de jobb lenne budget kategória is.) Ugyan az a GPU mint a 1080ti csak fele órajelen limitált tdp-vel. Nem tudom hogy teljesít.
Ha esetleg van valakinek tapasztalata az írjon! -
-
Van hivatalos ms pakk ami elvileg dx12-re fordítja [link]
Furcsa hogy nem reagál a maxfps parancsra.
unnamedsoldier.cfg lesz a fő konfig
Próbáld hogy játék alatt írod be konzolba a com_maxfps 60 parancsot.
Iletve cg_drawfps 1 parancs kiírja az fps-t. Mondjuk furcsa mert nekem a coduo több száz fpsnél sem töri a képet zavaróan.
Talán még ablakos módban kirpóbálhatnád. -
Opengl nem volt soha ati kedvence, meg tényleg a driverben profil sincs rá szerintem és nem lennék meglepve ha totál emulálva futna. Én mondjuk ablakban játszom inkább az eredeti képaránnyal. Az ilyen régebbi játékoknak inkább nvidia fekszik jobban.
Lehet amúgy moddolni q3 játékokat modernebb grafikával akár amolyan hamis raytracingel is dx12 effektekkel. Emulálva is ma már egy kenyérpirítón is fut többszáz fps-el.
Coduo, ez is quake3. -
Az quake3 motor szerintem, configból (játék könyvtárában keress cfg fileokat main/config vagy hasonló helyen lesz) írd át a felbontást és maxfps-t. (bár nem tudom mi a max felbontás amit a motor tud, 4k-ban nem vagyok biztos)
seta developer "1"
seta r_customheight "1080"
seta r_customwidth "1920"
seta ui_console "1"
seta r_mode "-1"
seta com_maxfps "144"
seta r_smp "1"az utolsó nem is feltétlenül szükséges az a több processzor támogatása azaz modern rendszerekben kettő mag kihasználását jelenti egy helyett.
Értelem szerűen a max fps legyen a montorod vsync értéke.
Ha valamiért nem lenne jó írd át újra és tedd írásvédetté a file-t. -
-
Szerintem kamu de ha más is látja több helyen akkor írjon!
AMD Radeon RX 6000 GPUs Mysteriously Start Dying, German Repair Shop Receives 48 Cards With Cracked Chips -
válasz
Aprósólyom #83991 üzenetére
-
válasz
Aprósólyom #83988 üzenetére
Köszi, lementem, később ha lesz ramtuning akkor tudjam mik a lehetőségeim.
-
Nem találok infót.
Az Intel A770 LE 16gb kártyán ugyan azok a ramok mint a sima 8gb-oson? Azt látom hogy nagyobb az órajele. Nincs valahol szétszedett kép az róla?
Nem akarnám szétszedni gari miatt, de később tuning miatt lenne érdekes. -
-
-
-
-
válasz
Moonwolf #83538 üzenetére
Annál elvileg nem lehet ilyen gond, a cpu0-ra van kötve minden. Ha a ramslotok is fullosak akkor az sem jelent limitet. (Nekem D20-asom volt)
Esetleg a feladatkezelőben próbáld meg limitálni hogy csak az egyik procit használja (az alacsonyabb cpu azonosítójúra állítani az affinitást), ekkor talán kevesebb magra nagyobb turbóra kapcsol és nem osztja szét a terhelést sok magra de alacsonyabb órajelre.
Valamint energiagazdálkodásnál teljesítményre rakni a profilt. -
válasz
Moonwolf #83531 üzenetére
Két procis rendszer esetén ha szerencsétlenül is el tudja osztani a windows a terhelést.
Gondolok itt arra hogy a program valamiért nem azon a procit fut amelyen a videókártya pcie sávja van, vagy az adatok nem abban a ramban vannak azaz másik proci imc-jén lógnak. Mivel azt tudni kell hogy másik prociba dolgozni késeltetéssel jár, ez játékoknál eléggé kritikus.
Alapesetben a windows az egyes procival dolgoztat és az egyes procin lévő ramokba dolgozik ha a progi másképpen nincs konfigurálva.
Kellene tudni a többi részét a gépnek. Azaz manual szerint az egyes procihoz tartozó pcie slotba legyen rakva a kártya és az első proci összes ramcsatornája legyen feltöltve. Mert előállhat olyan szerencsétlen elosztás hogy a proci hiába erős ha rosszul van elosztva az erőforrás.
A superposition teszt amúgy nem érzékeny a procira de számít neki hogy a pcie slot hogyan van konfigurálva.Játékok alatt ha valami kihasználja a sok magot (BF széria multiban sok playerrel tipikusan) akkor akár gyorsabb is lehet mint egy modernebb kevesebb magos konfig. (persze csak ez miatt nem jó ötlet játékra építeni ilyet)
Sajnos nem elég úgy kezelni mint 16 mag 32 szál, a kétprocis rendszereknél figyelembe kell venni a ram/pcie elrendezést.varmi2
Az oké de egy Ryzen 3600 többször annyiba került konfig szintjén, ha játékokat nem nézzük akkor több szálon ez a régi dual xeon erősebb (persze arányiban sokkal többet is fogyaszt)
A Ryzen 3600 használt árából kijön egy HPZ620-as konfig videókártya nélkül. (35-40e körül mennek)
Ha hasonló árú procit néznénk xeonból akkor fair-ab lenne 2699v3-at hasonlítani azaz all core hack-el (QS-el is megy) 18 magon 3,6ghz már közelíti a ryzent kevés magot használó játékokban (több magot támogató játékokban meg meg is veri). (https://www.ebay.com/itm/155242013808)
Ehhez sima kínai lap is jó (vagy valami brand gép), ecc reg-et eszik ami olcsóbb.
Szóval szerintem lehet hasonlítani a ryzenhez is a xeonokat de nyilván nem az ősi sandy bridge alapút hanem valami modernebbet.
Nyilván csak játékra nem ajánlanék csak ryzent de ha kell több mag akkor xeon nyerőbb. -
-
válasz
bobalazs #83499 üzenetére
Írtam egy cikket, lényegében akár milyen uefi és pcie 3.0 lapban bekapcsolható ha van above4g. [link]
Nem függ procitól, laptól mivel ez inkább szoftveres dolog mint hardveres. 10 éves szabványról van szó csak eddig nem volt rá szükség asztali gépeknél.
Gpu oldalról már neccesebb, amd kártyákból ahogy olvastam 4gb+ vram méretűekkel megy (pl rx580 8gb). Nvidia oldalon nem jöttem rá mitől függ. -
-
-
Írok egy cikket a resizable bar-ról és kellene infó akinek működik a GPU-Z Advanced fülön Vulcan résznél a memory.
Arra lennék kíváncsi hogy a memory rész rebar enabled kártyánál is ilyen nagy értékeket mutat, illetve rebar disabled esetén a memory 12 az 2xxMb körül van.
A gond az hogy nem tudom kikapcsolni a rebar-t meg a kártya csak azzal működik így nincs viszonyítási alapom csak a másik kártya aminél van memory 12.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen / Elitedesk 800 G4 /Win11- Számla, garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest