- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Redmi Note 8 Pro - Redmi, a profi
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
válasz schawo #10591 üzenetére
1. origi
1. szerkesztett
2. original
2. szerkesztettElsőnél még auto WB volt, másodiknál fix napsütéses.
-
tbs
addikt
válasz Teasüti #10601 üzenetére
Hiszen tökéletes fehér lapok vannak mindegyik képen..!
Szerk.: Az arcbőr is elég jó wb sample pont. Csak a ződet kell majd lehúzni. Mivel a környezeti fények eléggé délutániak, ezért "tökéletes" bőrszínnel irreális környezeti színeket fogsz kapni. A fényképezés nevében benne van "FÉNY"le"KÉPEZÉS". Csak azt tudod megfogni ami van. A többi rajz.
[ Szerkesztve ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Zozzant #10604 üzenetére
Ez nem az az élethelyzet. Itt nem a jelenet megkomponálására helyeztük a hangsúlyt.
Főleg, hogy csak random magam elé tartottam a telefont.(#10602) cOxeR
Mit csináljak vele, máskor zavarjam el onnan?
Bár ahogy nézem pont nem tartana semeddig eltüntetni.(#10603) tbs
Arcbőrt hogy tudom felhasználni? Az milyen referencia pont, hisz mindenkinek más színe van.
Amúgy a pólómról vettem a fehér mintát és kerestem még egy feketét vagy egy árnyékból, vagy a fás területről. Nem minta a fekete minta sok vizet zavart volna... Szürke mintát szoktam még látni az opciók közt, de azt nem tudom használni. Vagyis fogalmam sincs, h miről kéne vennem.
(talán arra lenne hivatott, h egy szabvány középszürke papírt is lefényképezek?)Akkor szumma szummarum, mi lenne a kívánatos szín az ilyen képeknél? A Narancssárga bőrt azért túlzásnak érzem.
[ Szerkesztve ]
-
tbs
addikt
válasz Teasüti #10605 üzenetére
Nos, mindenkinek más színe van, de azért emlékszel az IGAZI színére nem..? Az arcbőrről (fehérember) visszaverődő fénysűrűség erősen hasonlít a szürkelapéra, utána kézzel meghúzogatva egyszerűen megtalálható a jó arcszín.
A mintaképet eléggé "durva" fényviszonyok között lőtted, ne várj túl sokat tőle.
Nagyon fontos a megvilágítás. Tévéstúdióban készült felvételek esetén is csak akkor találkozol cigányemberrel ha ez fontos. Mindenkit egyformára világítanak.
-
Teasüti
nagyúr
Nos, mindenkinek más színe van, de azért emlékszel az IGAZI színére nem..?
Más jól sikerült képekhez tudom hasonlítani magam. Ez olyan kérdés volt, mint hogy emlékezetből rajzold meg a karórád számlapját, amire minden nap ránézel életed során. Nos, az emberek legnagyobb hányada nem lesz képes rá. -
-
tbs
addikt
válasz schawo #10609 üzenetére
Látszik az orig színén is, de ->
:
Date Time Original: 2012:03:22 17:17:53
Exposure Time: 1/280
F Number: f / 2.6
Exposure Program: Aperture priority
ISO Speed Ratings: 50
Metering Mode: Average
Flash: Flash did not fire
Focal Length: 3.55mm
White Balance: Auto white balance
Make: SAMSUNG
Model: GT-S5830 -
zolka78
senior tag
válasz kiskornel #10600 üzenetére
"Nem megfelelő WB esetén elő szokott fordulni, hogy mind a fénymérő, mind a visszanézett hisztogramm nem jelez kiégést. Mikor utólag megnyitom és kezdem visszaállítani a fehéregyensúlyt, kezd minden kiégni, mert csak bizonyos színcsatornák dominálnak az izzó fényében."
Sőt ez még akkor is előfordul ha fehér lapra csinálok egyedi WB-t. Szürke lapot nem tudom, csak ezért nem veszek. Azt tudom, hogy lehet belőni a WB-t egyedi módon, vagy miként hozom vissza a normál színeket a RAW-on. De nem mindig lesz tökéletes a nyamvadt energiatakarékos izzók miatt. Mivel be tudom lőni kelvinben a színhőmérsékletet gondoltam egyszerűbb lesz a dolgom az utómunkánál, és egyszerűbb az élet . Ráadásul nem akarok minden képnél túl sokat mókolni. Számomra még mindig ez tűnik egyszerűbbnek és használhatóbbnak.
Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!
-
veterán
válasz Teasüti #10601 üzenetére
a napsütés wb beállítás déli napsütésre vonatkozik
(kompakt) fénycsöves ügy: nem az a baj, hogy milyen a fehér benne, hanem hogy vonalas a színképe, leegyszerűsítve a fehér nem az egész színspektrumból áll össze, csak kis részleteiből. így nem is lehet jól visszaadni a színeket. van jó színhűségű fénycső, de az meg nem olcsó. ezt az adatot meg is szokták adni a cső/led/akármi adatlapját, ez a cri.
hanyas vagy, te disznó?
-
kiskornel
addikt
válasz zolka78 #10614 üzenetére
Azért azt tudomásul kell venni, hogy ami hiányzik a fényből, azt nem tudod kompenzálni. Energiatakarékos izzóknak (általában, merthogy lehet ilyeneket kapni) hiányos spektrumú fénye van... ennyi.
A fénymérőt még megkavarhatja, de ha a WB-t jól állítod be, akkor a hisztogramm, meg a blinkiz legalább mutatja ha túlexpód van.
Én a fehér lap, egyedi WB-re szavazok. Xar lesz a zöld, cián szín (ez tapasztalat), sose fog stimmelni, de úgy általába jó képet kapsz.Akár kicserélheted az izzókat otthon fotós energiatakarékos csövekre. Pár 1000 Ft-os tétel. Fényképezésben a 10-20k alatti tételek olyan bagatel tételek... Rohadt egy pénznyelő hobby.
[ Szerkesztve ]
http://www.flickr.com/photos/34330024@N05/sets/
-
Anios
csendes tag
Üdv
Sajnos nem tudtam hogy hova is írhatnék a problémámmal igy remélem nem gond hogy ide írom.
Az egyik ismerősömnek van egy Olympus Fe-46 fényképezőgépe. Egyik napról a másikra fellépett nála egy olyan hiba hogy a számítógép nem engedi másolni a file-okat a memória kártyáról, illetve egy kis idő után leválasztja a számítógép a fényképezőt... kábel hiba nem lehet (nincs megtörve) ha ujjra rá dugjuk a fényképezőt a gépre akkor megint látja... meg is tudjuk nyitni a memória kártyát, ahogy másolni szeretnénk róla leválasztja a gépről a fényképezőt...
Próbáltuk három számítógépen is a fényképezőt hátha szoftverhiba vagy valami hasonló lehet, de minden gépen ugyan azzal a hibával találkozunk....
Viszont ha kártya olvasóba rakjuk a memória kártyát tökéletesen működik, illetve ha fényképezünk normálisan elmenti a képet, és a fényképezőn meg is tudjuk nézni azt...
Szeretném kérni a véleményeteket hogy mégis mi lehet a hiba...
Előre is köszönöm
Üdv:Anios -
Balinov
titán
WIKI szerint 2009 nyaran mutattak be, ha nem sokkal ezutan lett veve, es eleg sokat lett hasznalva, siman elkepzelheto, hogy a gyari kabele kehes. Esetleg egy masik usb-s tikbéllel meg kene nezni, ugy tutira ki lehet szurni a kabelhibat
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Csillagkuty
tag
Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni Tőletek.
Kb 2 hónapja vettem meg az első tökörreflexes gépemet, egy Canon 1100D-t, a szokásos 18-55 kit objektív van hozzá. max 1000-1500 kép készült vele eddig, nem volt vele semmi probléma. Most tanulom a fotózást, próbálgatom a gépet, a jövő hónaptól fogok fotós klubba is járni. A lényeg az, h egy hetet külföldön voltam, és rengeteget fotóztam, és gyakorlatlanságom lévén nem manuális beállítást használtam, hanem sokszor a tájkép funkciót. Eddig összesen 4 helyszínen történt az, h a gép ezzel az automata beállítással nagyon kiégett képeket készített, pár perccel később ugyanezen beállítással meg normális kép jött létre. Volt olyan is, h a tájkép beállítással nem is tudtam az adott helyen nem kiégett képet készíteni, akkor átraktam már beállításra, vagy manulálisan fotóztam. Velem volt egy barátnőm, akinek kicsit régebben van ugyanilyen fényképező gépe, és szerinte a gépnek hibás a fényérzékelője, nála soha nem fordult elő ilyen, h automatán így mérje a fényt. Hoztam képeket, kérlek nézzétek meg, h tényleg a gépnek lehet gondja, vagy épp olyan szögben tartottam, h lehetséges ilyen képek keletkezése. Tudom, fórumon nem lehet "távdiagnózist" felállítani, a tapasztaltabb fotósok véleménye érdekel, h láttak már e ilyet, ilyen beállítássalElőre is köszönöm
QE55QN90BATXXH, S20+, Canon 70D + 18-55 IS STM, 55-250 IS II, 28-135 IS USM
-
PRO-peller
senior tag
válasz Csillagkuty #10628 üzenetére
Lehet, h az obi gyengélkedik. Nem ugrik be a rekesz. Át kell tenni a másik vázra ha lehet. A vázat meg a másik obival kipróbálni. Kiderülhet, h hol a hiba.
-
fattyu
veterán
válasz Csillagkuty #10628 üzenetére
hülye kérdés? Nem lehet hogy spotmérésen volt a géped?
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
Csillagkuty
tag
PRO-peller:
Én is gondoltam rá, mert az obit külön vettem (mivel egyben pont elfogyott a webáruházból és több pénzem nem volt akkor, h ne kit obit vegyek) egy másik webáruháztól és utána olvastam olyan bolt értékelést, h vkinek nem hibátlan árut küldtek. Lehet kifogtam. Jobban örülnék, ha az obi lenne a ludas, bár mindkettő garanciás még...
Jövő héten tudnám kipróbálni egy másik házzal. Az az érdekes, h azóta nem volt ilyen problémám, pedig próbálgatom.fattyu:
Tuti nem, azon nem állítottam, témánál nem is találtam ilyen beállítást. A manuális beállításnál meg kiértékelő fénymérésen volt.QE55QN90BATXXH, S20+, Canon 70D + 18-55 IS STM, 55-250 IS II, 28-135 IS USM
-
veterán
válasz fattyu #10622 üzenetére
gépe/szervize válogatja, van amelyiknél cserélhető külön. ha a szerviz is úgy akarja óvatosan kell vele bánni, de nem fog egy direkt érzékelőtisztításra tervezett dologtól karcolódni. (persze ez sose 100% garancia erre, de tényleg valószínűtlen)
hanyas vagy, te disznó?
-
total90
veterán
Hali!
Akarok venni egy ilyen ND filter szettet, mert így nem kötött, hogy mekkora az obi lencséje... de sehol sem találok bele ND 8-nál erősebb üveget. Nem is létezik, vagy csak én nem találok? Gondolok itt ND 64, 128... erősségűekre.
Vagy találtam ilyet, hogy ND 2-400, ami elvileg állítható, de csak egy méretben van, ergó csak egy adott obira menne rá esetemben. Ám, az érdekelne, hogy mennyire jó ez? Valaki vett, használ ilyet már?
Ha nincs jó, ló a szamár is.
-
zolka78
senior tag
válasz total90 #10633 üzenetére
A Cokinnak nincsen ND8-nál nagyobb filterje ha jól tudom, ennek valószínűleg az az oka, hogy nem teljesen fedi le a frontlencse előtti területet és így fény juthat be a filter és a keret között. Sötétebb szűrőnél már érzékelhető a probléma. Ilyen állítható szűrőn én is gondolkoztam, de sok helyen olvastam, hogy ha kezded a vége felé tekerni akkor sávosodást okoz.
Meg ne idd a vizet! Az egy nagyon erős ital, fenn tartja azokat a nagy nehéz hajókat!
-
kiskornel
addikt
válasz Csillagkuty #10631 üzenetére
Ellenőrizd le az EXIF infok FNumber és ApertureValue értékeit. Sztem az egyik mért adat lesz... Ha nem ugrott be a blende, akkor ezek elétrnek...
Meg lehet számolgatni is. Ha a normál expos képed és a túlexpós közt annyi különbség van, mint a max rekesz és a beállított érték közt, akkor valóban a rekesz lesz a ludas.
-
kiskornel
addikt
válasz total90 #10633 üzenetére
"Akarok venni egy ilyen ND filter szettet, mert így nem kötött..." lenne egy megjegyzésem. Az eredeti Cokin átmenets szűrők lapja hosszabb, mint a sima ND szűrőké. Ez azért van, hogy föl le lehessen csúsztatni az átmenetet. A képeken látható átmenetes és sima szűrők mérete közt nincs eltérés.
A vario szűrők meg két polár szűrő egybefordítását jelentik. Azzal meg az a baj, hogy végállásban már indigó kék foltokat hagynak a képen, ráadásul nem egyenletesen, hanem csíkokban.
Én két egybefordított CPL-t használtam. Pár FE-ig azért jól működtek.http://www.flickr.com/photos/34330024@N05/sets/
-
spanyoll
addikt
Az igaz, hogy a régi (jó öreg átkosbéli cirillbetűs) vakuknak a hotshoe-ja nagyfeszes? Csak mert akkor nem rakom rá a gépemre, max miután levettem a papucsról a feszültséget.
"Super perfundo on the early eve of your day."
-
total90
veterán
-
Balinov
titán
sracok, lenne egy kerdesem:
Korabban azt olvastam, hogy a Picasa a Nikon RAW (nef) fajlokat nem megfeleloen jeleniti meg, kb csak az embedded jpeg-et jeleniti meg. Most viszont azt olvastam itt, hogy tamogatja a Nikon-t (.NEF, .NRW).
A kerdes az az, hogy kinek mi a tapasztalata Nikon NEF vs. Picasa-val kapcsolatban. D5000 vazbol szarmazo NEF-ekre hasznalnam, album feltoltesre foleg, mivel a LR Picasa export plugint meg ki kell tapasztalnom
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Balinov
titán
válasz total90 #10642 üzenetére
en is hasznalom, tobb mint 2eve a D5000 vazzal, csak nemreg olvastam egy topikot (lehet nem PH!-n), hogy picasa nem bir, csak a beagyazott jpeg-el. Viszont a P FAQ-jaban is irjak, hogy Nikon NEF ok, max ujabb modelleknel kesobbi P verzioval fog csak menni, a D5000 meg mar 3 eve kinnvan. Halistennek, gondom nem volt vele, utolso verzio meg kimondott meglepetes, hogy mennyit tud es viszonylag milyen jol
-
acsati
aktív tag
Sziasztok!
Ilyet vagy ehhez hasonlót hol tudnék venni a legolcsóbban? -
Mr.Csizmás
titán
üdv,
tekergetős (állítható) ND szűrőt akarok venni. milyet érdemes, hogy ne bssza agyon a WB-t?
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
kiskornel
addikt
válasz Mr.Csizmás #10648 üzenetére
Az én eddigi tapasztalataim alapján: eddig kettőt próbáltam, és mindkettő állított a hőmérsékleten.(*) Teljes állás mellett meg lilás színekbe mennek át. De az első pár Fé alatt jók.
Ha van két CPL szűrőd, akkor ki tudod próbálni, egybefordítva őket...
szerk: ha van mégis olyan, ami ezektől a hibáktól nem szenved, akkor majd beírják.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest