Hirdetés
- One mobilszolgáltatások
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- iPhone topik
- Snapdragon 695 és 120 Hz-es kijelző a Motorola G34-ben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Google Pixel topik
- Ez nem futótűz, inkább csak égés
- Garmin Fenix 7 és 7S - profi sport megszokásból
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
ozzy711 #2189 üzenetére
Nem a "motorzaj" hiányára gondoltam, mikor azt írtam, jobb a hangja.. és valóban jobb. Nyugodtabb, tisztább, nyíltabb, "érdekesebb", torzítatlanabb. HDD: "egyszerűbb", darabosabb, unottabb, torzabb....tudom, ugyanazok a bitek mennek ezen is, oszt jól van, de akkor is..
Ja, nem kell hatalmas eltérésekre gondolni és szerintem egy bizonyos hangminőségi szint alatt át sem jön a különbség, de ott van, könnyedén észlelhető és megismételhető. Hangulatában lesz azonnal más, ha SSD-ről szól a zene. Hallani kell, mert érdemes, de belépő szinten biztosan (gondolom) nem hoz semit a konyhára egy HDD - SSD csere.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
Doriannal is egyetértek, csak mint mindenben, ebben az új online világban azon is el kell rendszerépítőknek gondolkodni, hogy mit hova tesznek. Mióta a zene digitalizálódott és számítógépeken (-ről) játszunk le, muszáj felvenni az őrülten fejlődő IT szakma tempóját. Ez nem az, ahol be lehet aludni a fejlődést évtizedekig.
Rossz helyre tesszük a háttértárat.
Ő forrás kategória lenne sokak szemében, de itt sokkal nagyobb szabadságunk van, mint régen. HDD esetén úgy kell rá tekinteni, hogy vihetjük minél messzebb a lejátszó egységtől, mintha csak a szomszéd kontinensről stream-elnél egy 24/96-os anyagot, tehát a forrás is tovább bomlik egy távoli (NAS, fájlmegosztás, streaming) és egy közeli komponensre (maga a lejátszó elektronika). A NAS-omban 6db 4T-s HDD zümmög és eszem ágában nem lesz bevinni a hifi szobába, az aktuátor tápcibálása meg pont annyira fog WiFi kapcsolat esetén érdekelni, mint a moszkvai metrók menetrendje. (Főleg, hogy a HDD-ket etető kapcsolóüzemű tápok k* nagy sebességgel követik le a terhelés oldali cibálásokat, ellentétben egy "lusta" lineárissal, de még mielőtt eddig elmotoroznánk, van ott is az útban azért 1-2 kondi. Ha nem is nagy, de a HDD gyártók is gondolkodnak, a táp gyártók is, nem véletlen működik összesen 7 HDD és 1 SSD a NAS-omban, ECC RAM és modern processzor mellett úgy, hogy 7/24 nem kakálja össze magát semmi, és itt az érzékenység tűréshatára összehasonlíthatatlanul kisebb annál, mint amikor kiszalad X watt egy hangszóróra. Az más, hogy helyileg is vannak fesszabályzók az útban még pont elegen, HDD elektronikán is, tápoldalt is, szóval.. tápcibálás, HDD, nem az a lépték, aminek bármi értelme is lenne beszélgetni róla).
Erről sokat lehetne még lamentálni, felesleges. A HDD-t el tudjuk suvasztani bárhova, és egy komolyabb lejátszó vagy HTPC eleve ott indul, hogy "végy egy hangszigetelt házat", ha már feltétlen helyben és feltétlen a lejátszó eszköz tárol.
No vita, no flame, de vannak rendkívül egyszerű "barbár" megoldások arra, hogy a HDD konkrétan tényleg annyira érdekeljen, mint az, hogy most egy kontinenssel arrébb a Tidal szervereiről a 24bit eredetileg miről olvasódik be, mire hozzám elér.
Ismétlem: egyetértek, valid pont. Este netes olvasgatás közben a síri csendben engem is zavarna, ha HDD lenne a gépben, nem SSD.
Csak a kontextus nem mindegy, amibe helyezzük, mert az, hogy HDD vagy SSD és ezek hangminőségbeli eltérést mutatnak-e egymáshoz képest, nos, hogyne:
- ha a lejátszó eszközöd tárva nyitva, esetleg egy visszhangos, szigeteletlen házikó, akkor a HDD kihat a hangra. Nem arra, ami a hangszóródból kijön, hanem ami a füledbe a szobaakusztikával együtt eljut, mivel belecseszikél a szoba alapzajába. Apropó, fej/fülhallgató ?
- ha a lejátszó eszközömhöz közel helyezem az áramfejlesztő erőművet, valszeg ott is eléggé torzul az élményem zenehallgatás közben.
De mivel itt már egy ideje rájöttek az emberek, főleg Tesla, hogy ezt jóóó messzire, többszáz kilométerre is el lehet távolítani tőlünk, ideje lenne talán meglépni audio láncban is hasonló trükköket forrás oldalon.
Tehát kontextus.
Ha a kérdés úgy szól, hogy a HDD-nek vagy az SSD-nek van-e jobb hangja, bár ízlés dolga, azt mondanám, egyik kerreg, másik meg vagy néma, vagy halkan ciripel a tokjában, mint jópár elektronika.
De ez ugye mindenki látja, nem olyan kérdés, amit mondjuk bedobnánk egy akármilyen fórumon, mert egyelőre még hifi címszó alatt mégiscsak hangszórókat, erősítőket és hasonlókat hallgatunk, nem merevlemezeket meg SSD-ket. Utóbbiak hallgatására ajánlom a Dataplex-et, Victor Hugo utcát és ekvivalens helyszíneket.
-
Dißnäëß
nagyúr
Az analóg jelekre még a kozmikus sugárzás is kihat... minden... a digitális jelre is persze, míg nem lesz belôle adat (ami egy eggyel fentebbi logikai réteget hoz magával és immunis mindazokra a zavarokra, ami a hordozó rétegben, pl. vezetékek, keletkezik, míg az analóg totál ezekre a fizikai rétegekre van utalva, ezért mûködik ott a kábelcsere, és ezért nem szól jobban egy SSD egy HDD-hez képest).
-
AMDFan
addikt
Ez már csak azért is hülyeség, mert a létező legjobb hangkártyával sem tudsz két ugyanolyan felvételt digitalizálni analóg forrásból, ugyanazzal a kábellel sem. Mérhető különbségek lesznek köztük, hiszen az órajelgenerátorok sosem ugyanúgy "ütnek". Legalábbis 24-es bitmélységnél tutira különbözni fognak. 16 bitnél már lehet, hogy ugyanaz lesz, de ez is esetleges.
-
p76
senior tag
Szerintem szélhámos lehet a szakmájuk.
Azt javasolták hogy a pc alaplapi hangkártya is kiváló felvenni 2 rca kábel közti különbséget.
Már csak azért is hogy egyből mondhassák, na ugye hogy nincs is különbség, mert nem is lehet!
Aha, de akkor ez lehet a megoldás arra is hogy miért nem hallanak 2 fejhallgató erősítő között különbséget -
bta1
őstag
válasz
#10726912 #2178 üzenetére
Tehát burkolt vallási intoleranciára sincs szükség
Vidéken manapság sokkal nagyobb eséllyel lehet sarokcsiszoló bőgésére ébredni, mint harangszóra – érdekes módon mégis a keresztény közösség korlátozása került napirendre. Egy állítólag szalontopikban. Van itt még egy óriási különbség... intelligens, toleráns ember, tudja jól, mire számíthat, ha templomhoz közel vásárol házat.
-
bta1
őstag
"Szakmai" fórumon azt mondták hogy akármilyen pc-s hangeszköz jó digitalizálásra
Milyen szakma, vasutas, rendőr, vagy tűzoltó? Fűszerész? Mindenhez is értő pogramozó, rendszergizda? Övék lenne minden tiszteletem, ha nem szólnának bele olyan dolgokba, amihez nem sokat értenek...
-
bta1
őstag
válasz
fehér_ember #2101 üzenetére
Amikor ilyeneket olvasok, tartok tőle, hogy már nem sokáig kell elviselned a déli harangszót. Jön majd helyette a müezzin nem kevésbé harsány hajnali imája, + még naponta 4x. Ha nem tetszik, a saria-rendőrség for megnevelni, és talán rájössz, kinek kellett volna elgondolkoznia
-
bta1
őstag
Nekem átmegy, csak amíg a magyar fórumok LP vs. CD témában elképesztő hülyeségekkel van tele, és rendre olyanok írják a leghatározott véleményeket, akik életükben nem hallottak rendesen megszólaltatott hanglemezt (de jól megszólaltatott digitálist sem), addig nem igazán lehet rajta nevetni.
"bár én ezer helyen olvastam hogy le kell vonni."
1000egymilliárd légy ugye nem tévedhet
Átlagzajszintet levonni semmiből sem kell (a zajelfedés soktényezős dolog; fluktuáló illetve sok-sok oktávval távolabbi tartományban koncentrálódó környezeti zaj mellett 6-10 dB-vel kisebb energiájú hang is észlelhető), összevetni pedig a minimális hangnyomással érdemes. Utóbbit valóban kivonással kell számolni: adott hangerőhöz tartozó, a hallgatási helyen mérhető maximális hangnyomásból levonandó a hanghordozó valós (nem elméleti!) dinamikatartománya. 16 bites digitálisnál a tényleges dinamikatartomány akkor is döbbenetesen kicsi szokott lenni, ha nem a Loudness War jegyében maszterelt slágerzenével van dolgunk. Elégedetten ugrálhatunk a kanapén, ha legalább szimfonikus nagyzenekarra megvan az 50dB... -
Pazolini
senior tag
válasz
liszi70 #2136 üzenetére
Valójában sokan vagyunk még mi, plazmások; és sokan keresnek is még ilyen jószágokat. Az áruk a használtpiacon még mindig viszonylag magas. Amint te is tudod, a 65VT60 valaha referenciatípusa volt a Panasonicnak, persze igaza van dgyurinak, nyilván vannak már olyan tv-k, amik meghaladják ezt a szintet, de minden bizonnyal nem sok.
Óriási örömöt okoz még mindig... -
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
python1 #2165 üzenetére
Nem tudom, mennyi zenéd van, méretre. Ha 512G - 1T körül, lehet elgondolkodnék 2x 512 vagy 2x 1T SSD-n (WD Blue NAND 3D, ajánlják). Raid1-be téve őket, szoftveresen, linux-ban, zfs-el, de ha idegen Tőled nagyon, akkor klasszik mdadm módon. Bár nem kell a zenéléshez SSD sebesség, sok lejátszó szoftver katalogizál, felépít egy mini adatbázist a zenékről, amiket beolvas... ha ez HDD, egy ideig kerreghet, mire megvan minden, tehát ha anyagilag belefér, SSD-zz. Halkabb is, meg biztonságosabb is talán.
Illetve szokták mondani, én is elmondom, hogy a raid magas rendelkezésre állást biztosít, nem helyettesít biztonsági mentést, backup-ot. Szóval ha ultrafontos anyagok, akkor az egészet egy raid1 tömbön tárolni + háttérben a polcon egy külső USB-s HDD/SSD, amit néha bedugsz, rámásolod azt, ami még nincs rajta, mondjuk havonta 1x, és visszateszed a polcra., vagy beadod mamához a tyúkólba a gerenda tetejére, ahonnan nem esik le. Akkor jó eséllyel túlél felhasználói hibát is, hardver hibát is és lopást is, a gyűjteményed.
Mindenre felkészülni nem lehet, de ésszel belőhető, mi éri meg még, mint óvintézkedés
Ezt kell kibalanszolni és ennyi. Nálam nincs biztonsági mentés külső "alvó" eszközön. (Még).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
python1 #2165 üzenetére
Aha, akkor valszeg raid0-zol (stripe), ha írást is gyorsítasz. Igen, őket is lehet "IT" módba (néhol HBA módnak hívják ugyanezt) állítani, vagy flash-eléssel, vagy anélkül. Mármint ha nem H310-esek, akkor 99% hogy igen, ha H310-esek vagy ekvivalens LSI SAS2008-as chip-esek, akkor 100%. És valszeg integritást is ellenőriznek ők is, most is.
A régi szerveres időkben ezért volt rossz, ha elszállt egy raid vezérlő, mert mindnek más és más metaadat fajtája volt, meg ellenőrző blokkok, stb, amiket a fizikai szektorokra, logikai adatblokkok közé tett. Emiatt sokszor volt az 10+ éve, hogy egyik raid kártya kihalt, jött egy másik, másik fajta és vagy vitte a diszkeket, vagy újraformáz és adatvesztés, mert nem volt mivel olvasni őket.
Szoftver - ami univerzális ugye és könnyen változtatható - ilyen gondot nem hordoz magában. Ezért jó ma már az a softraid, amire régen azt mondták, hulladék, vacak, szar, nehasználd. Ma a raid kártyák cache-elésben, integritásban, diszkek egyenkénti indításában és pár okosságban többet tudnak még mindig ugyan, mint egy szoftveres megoldás, de utóbbiak már rég nem szarok, rá lehet bízni magunkat.
Meg ugye szoktam mondani: logikai hiba ellen sosem véd semmi
(Amikor a user véletlen töröl)
Bár most hogy ezt leírtam, nem igaz, mert a zfs egy ideig véd és visszahozható a törölt adat..
-
python1
veterán
válasz
Dißnäëß #2162 üzenetére
Nekem is van 2 olyan raid kártyám, kaptam a szerver konfighoz, de én simán win alól használom, a kártya saját bioszában állítottam mindent a raid tömböt, igaz sebesség növelés céljából virágbolti vásárlásokhoz.
Akkor marad tárolásra, bár van elég sata portom az alaplapokon.Akkor még annyi, hogy érdemes a zenéim tárolását RAID tömbre bízni, hogy ne vesszenek oda,HDD vagy SSD-t ajánlanál erre a célra?
Köszi az infót! -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
python1 #2156 üzenetére
Hát direktben mivel +1 elektronika, inkább nem, mint igen, hiszen +1 elektromágneses zavart hoz a gép belsejébe, de az amúgyis elég zajos odabent, szóval igazából szinte mindegy.
Ha arról van szó, hogy fájl tárolás, akkor már igen, mert vagy szoftveresen használsz "raid"-et ZFS-el, vagy raid kártyával oldod meg minimum 2 lemezzel azt a féle raid-et, olyan kártyával, ami az integritást is ellenőrzi hardveresen. Ezek azért általában nem az 5e Ft-os SATA karik, hanem a súlyos pénzekért kapható nagyvállalati szerverekbe szánt SAS kártyák (amiről 1 vagy 2 kábellel 4 vagy 8 SATA portot veszel le). Kivéve, ha nem ph-n nézelődsz, mert pl. itt pl. vannak jó áron raid kártyák, amik integritást is adnak, lásd PERC H310-es (ilyet vettem én is).
Viszont raid kártya módban használva külön szoftver kell hozzá, hogy menedzseld a diszkjeidet, tanulás, tudás hozzá, stb, szerintem egyszerűbb a zfs, a szoftveres megoldás és kitanulni 3-4 fontos parancsot és így aludni nyugodtan. (Igaz, ekkor Windows bukta, de ha amúgyis Linuxban gondolkozol...)
Én is csak azért vettem a karit, mert elfogyott az alaplapi 6 SATA-m. Buta módban, ún. "IT" módban használom a kontrollert, ilyenkor minden vezérlést átad a BIOS-nak illetve az OS-nek, ő maga semmit nem menedzsel, csak szimplán egy SATA vezérlő 8 SATA porttal és nekem a zfs-hez ez kellett.
Ha nem lesz ennyi diszked, zfs-ezel, és elég az alaplapi SATA port számod, ne vezérlőzz, felesleges, erre a szakma is ezt mondaná és én is így gondolom. Kezdőknek a menedzsmentes vezérlőt nem ajánlom, a butított "IT" módba tett verzióját igen, mert ott ő csak egy buta SATA vezérlő. Azért kell lebutítani, mert a zfs fájlrendszer (ami nem csak fájlrendszer, hanem kötetkezelő is egyben, LVM) direktben igényli látni a HDD-k összes adatát, ő menedzsel, ne a kontroller szóljon közbe és maszkoljon el esetleges olvasási hibákat, amiket a hardware úgy ad át a zfs-nek, mintha ott sem lenne, vagy ilyesmi. A zfs egyik előnye, hogy minden fájlrendszer és diszk kezelési logika a szoftverben van, a hardver oldal kifejezetten káros, ha ebbe beleszól. Totál transzparens üzemmódban használt hardware oldal kell alá és akkor nagyon jó.
-
törölt tag
válasz
dgyuri0123 #2157 üzenetére
Hát...hazudgált már vagy 8 kábel, mert mind más volt...
-
törölt tag
válasz
#71562240 #2151 üzenetére
A Kondoról azt sejtem, hogy túl erős lenne, túl szikár, túlzottan harsány, kevés térrel. A dinamika nagyszerű, az kell, a megfogottsága s, az irányhatása jó tett a rendszernek. A két Wireworld...nem tudom. Nagyobb a Wireworld-Kondo párosnál a dinamika, mint a Kondo-Vector 2 esetében. Nem tudom, mennyire "teresedne" vissza, s az a tér mennyire lenne szerethető. Próbát természetesen mindenképp megejtenék mindkét irányban.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fehér_ember #2153 üzenetére
Ezek csicsa dolgok, hogy PRO, GAMING vagy mi hogy merre. A lényeg, hogy ténylegesen mit tud, nyugodtan lehet GAMING lappal is szervereskedni, nem lesz szarabb a rátett kondenzátor, mint amit szerver lapokra tesznek, ugyanaz az egykaptafa üzem gyártja le őket a világ már gyógyulófélben lévő oldalán. Sőt, a hűtések általában jobbak, legalábbis ennél a lapnál jó nagy bordák vannak. De mire oda jutsz, érdemes majd a "milyen alaplapot vegyek"-be benézni és körbekérdezni, hogy akkor mi lesz a "menő".
-
fehér_ember
addikt
válasz
Dißnäëß #2152 üzenetére
Köszi!
Így legalább látom merre érdemes továbblépnem a jelenlegi i7 3770-ről, majd ha egyszer véget ér az eljövendő helyzet (és túléljük). NAS-ban még nem gondolkodtam
Ez a proci tényleg jó ár/érték arányú és az említett lap se húzós (bár még soha nem volt "gaming" jelzésűm) .
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fehér_ember #2147 üzenetére
Alapvetően olyat, aminek a VRM-je (fesszabályzók a proci körül) nem melegedős fajta. Ebben jelenleg az MSI vezető (és egyéb téren is), ASUS szó-szó, utóbbi már nem az a név most, mint régen. De vannak jó lapjai. Gigabyte szintén ASUS színvonal ebben, van, aminek jobb a VRM része és kevésbé melegedős, van, aminek nagyon melegedős.
Összkép:
Bár az R5 3600-at bármi elviszi forróság nélkül, ha később frissít az ember R7/R9-re, nem mindegy, mi van ott. Papíron mind bírja a nagy R9-eket is, alapórajelen fogja is vinni, tuningban már nagyon kevés és az is épphogy. De mi nem erre lövünk és az R5 nem egy forrófejű játékos a 6 maggal, 12 szállal, szinte bármi választható.És akkor most jön az, hogy egy semmi különösnek nem tartott, de nem is hulladék arany középút lapot lehet választani, például én az MSI-met cseréltem egy ASUS TUF B450M-PRO GAMING-re. Ebbe belemegy a DDR4 ECC UDIMM és támogatja is azonnal, működik is. MSI-k egyike sem tudja, Giga pedig melyik hogy. ASRock is jó lehet még, de nekem ez az ASUS volt elérhető azonnalira, mikor vettem (ma is kapható).
ECC RAM-nál vigyázni kell: kétfajta van, RDIMM és UDIMM. Előbbi a registered (regiszterrel ellátott, bufferelt), ezt NEM tudják Desktop lapok, csak workstation és szerver lapok. UDIMM pedig az unregistered/unbuffered DIMM, ilyen alapból a sima DDR3/DDR4 is, bármilyen desktop memória, és ezekből is van ECC. Tehát ECC UDIMM kell, onnantól nem lehet gond és menni fog az általam említett lapban pl.
A legjobb az, mikor egy nagyobb nevű online boltot kérdezel meg róla, hogy amit árulnak, melyik a két fajtából és lövésük sincs, mit kérdezel. ECC RDIMM-ből sok van, UDIMM-ből kevesebb, mert még nem jött rá a jónép, hogy ez mekkora király dolog egyébként.
Mert nem kellett nekik. Itthon nincs úgy, mint nyugaton, hogy a mérnök ügyel arra, hogy ECC RAM-os Workstation-el dolgozzon sima bika desktop helyett, másfélszeres áron, vagy urambocsá, rendes szerveren meg Xeon-on, 2x-3x-os áron. Meggyőződésem, hogy desktophoz képest a Mac-ek is azért annyira stabilak egyébként, túl a BSD géneken persze, mert ECC-sek például a Mac Pro-k is, ott nincs elhasalás egy alapvetően nem hardware hibás gépen Photoshop alatt.
Ha csak NAS-nak használod, ajánlás fentebb. Egyébként az R5 is sok alá, mehetsz nyugodtan R3-ra is, ha nincsenek nagy CPU erő igényeid (de még ők is tepernek nagyon jól amúgy). Ha csak NAS még mindig a cél, akkor integrált procis Ryzen ideális. Ha NAS + HTPC egyben lenne, akkor integrált VGA nélküli procit néznék és külön VGA-t, amit driver ügyileg szeret a Linux is ( -> nVidia), és hw-ból dekódol 4K60FPS-en h.265-öt/HEVC-t/VP9-et. Oprendszernek ha ZFS-ezel, akkor Linux, ha audiora kritikus vagy és hiszel a kis latency-s voodoo-ban, akkor Ubuntu Studio, ez az Ubuntunak egy médiázásra kialakított, könnyen kezelhető változata, ami "gyárilag" alacsonyabb késleltetésű kernellel jön, kifejezetten ajánlott lehet hívőknek arra, hogy a placebo-jukat megnyugtassa az a pár milliszekundum, amivel vezet egy standard Linux előtt.
Hát ... kb.
Ha sok HDD lesz, szólj és bonyizzuk tovább
-
PuMbA
titán
Hozzá vagy szokva a jóhoz
Nekem elromlott a jobb oldali hangfalam és 3 hónapig csak a bal oldalin hallgattam mindent. Valamint állj át a YouTube-ról zenehallgatásra. Ha ezt kibírod 1-2 hónapig, akkor utána szuper élménynek fogod tekinteni a mostanit. Dejavu-d lesz, ez komoly.
Nekem most, ahogy meglett a jobb oldali hangfalam, megint olyan élményben volt részem, mintha most vettem volna először a hangcuccot és rácsodálkozok sok mindenre
Sok audiofilnek ez ajánlott módszer lehetne, mert sosem kéne új hangrendszert venniük
-
p76
senior tag
Nálam nagyon erősen erősen dolgozik a placebo.
Ha mp3-at hallgatok akkor automatikusan rosszabbnak hallom.
Vinyl rip esetén meg jobb a 192k mint a 96k.
Ez rettenetes. Még jó hogy nincs 384, 768 stb. -
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
dgyuri0123 #2144 üzenetére
Ezt nem ertem...
Jo csaj ? -
Dißnäëß
nagyúr
Persze, hogy van. Nem minden PCM-be digitalizalodik, eredeti, feltve orzott szalagokat DSD-be is szoktak tenni archivalas cellal, ami 1 bit (neha 2, kiserleteznek vele) es a PCM-el ellentetben az ido az, ami kritikus fontossagu es nagy precizitast kovetel (orajel generator), bar ez lejatszas oldalra is igaz. Es hat minden ADC-nek van ugyanugy csomo merheto parametere, szamit a minosege.
-
p76
senior tag
[E-MU 1212M PCIe ADC]
"kisebb testvéréhez, a 0404-hez képest itt már olyan hang tisztasággal, dinamikával, sztereó pontossággal találkozunk, ami azon túl, hogy felejthetetlen zenei élményt ad, alkalmassá teszi utómunkák, mastering készítésére is"Van minőségbeli különbség Analóg-Digitális Konverterek között? Vagy mindegy mert úgyis bitek lesznek az analóg anyagból?
"Szakmai" fórumon azt mondták hogy akármilyen pc-s hangeszköz jó digitalizálásra. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
dgyuri0123 #2140 üzenetére
Jogos
De en legalabb a sajat farkammal verem a csalant -
migabi24
nagyúr
válasz
dgyuri0123 #2140 üzenetére
🤣🤣
-
törölt tag
Urak, kis beszámoló a hifi életemről
Elhurcoltam pár helyre a rendszeremet meghallgatásra, erről már többen irtunk, volt hárásónál, tapaizonál. Mindig az volt a tapasztalat, hogy a Taralabs Vector 2 IC nem maradt a rendszerben. Került helyére Kondo, Alisca, TMP arany-ezüst. Mindig el lett verve a Vector.
Számomra legjobb hangzás akkor volt, mikor a forrás-előfok közé ezüst került, elő-végfok közé pedig réz, ott még a Vector 2-met is jobbnak hallottam, mint a 100 ezres ezüstöt.
Ezen tapasztalatok miatt elkezdtem túrni az AVX-et. Találtam Kondo KSL SPC 2-őt WBT dugókkal, és felfigyeltem migabi Wireworld Micro Platinum kábelére Furutech dugokkal szerelt darabjára.
Magában a Kondo nem teljesitett jól. Rév-vám esete, itt jobb lett, ott rosszabb. KONDO! Pontositva nem magában Kondo, hanem mellette maradt egy Vector 2-es. Helyenként torzult a hang, túl harsány lett, túl konkrét, túl sok, cserébe a dinamika javult, a magastartomány több lett (nem szebb, több), nyitottabb lett a hang, de szikáran nyitott. Jazz jobb lett, Vivaldi rosszabb, térből elvett, pontositotta Kondo. Tehát húzd meg-ereszd meg jelenség. Volt tervemben, hogy a Kondot ketté vágom, s csak Kondom lesz. De nem vágyok ARRA a hangra. Nem kell tisztán Kondo hang!
2 nap késéssel érkezett meg a Wireworld. Ekkor a Kondo az elő-végfok között volt, igy az ezüst ic az USB DAC-előfok közé került.
Ebben a felálásban több a magashang, tiszta marad a hang, sehol nincs torzulás, van tér visszafogottan, van nyitott részletesség, miközben a mélyhang odaver, dinamikus, pontos lett, s a dinamika nem csak a mélytartománynál figyelhető meg, nagyobb a kiugrás egy-egy középhangnál is, azaz általánosan nagyobb a dinamikája a rendszernek. Az ezüst szépen simitja a harsányságot, nincs reszelős, durva hang, ami a Kondo-Vector 2 kábelnél figyelhető meg, az ezüst-réz kombináció bevállt ismét.
Ha megforditom a sorrendet, akkor a dinamika lecsökken, a magas és a mélytartomány visszább vesz, ellenben a teresség túlzott lesz, és jön egy kis torz hang is. Mosottabbá válik minden hang, de nem olyan mértékben, mint a tisztán Vector 2-nél, ami viszont torzitás mentesen dolgoztatja a rendszert, azaz megfogottan szűr, cserében pontatlanabb a térábrázolás, mint a Kondo-ezüst sorrendnél.
Próbáltam a Wireworld-Vector 2 párost is. Ekkor torzitásmentesen, nagyon teresen dolgozik a rendszer, de minden elkezd nagyon teres lenni, s nincs meg a dinamika, nem ver oda a mély, a pontosság részben megmarad, de a visszhangosság túl sok lesz, dinamika lecsökken.
Kell a Kondo és kell a Wireworld Platinum is. Az elő-végfokom a rezet akarja, a Kondot szereti, dinamika jön, erő jön, pontos hangok jönnek, de az USB DAC, s előtte a Marantz NA 6005 is az ezüstöt akarta, ha réz kerül oda is, akkor a Kondo túl nyers lesz, üvöltve, durván, helyenként torzan tolja az erősitőbe a hangot, amit jelen esetben a Vector 2-től kap, ami viszont végig Vector 2-ként nem torzit, azaz a Kondót kell megfogni, megzabolázni. Ezt kiváló tisztasággal, részletességgel, finomsággal teszi meg a migabi ezüstje.
Urak...sosem hallott cintányér hang van...a fiam, lányom, s még egy huszonáves, akik nem hallgatnak jazzt, jár a lábuk, meg a fejük Bohém Ragtime jazzband lemezére . Velük együtt csináltam a teszteket, 20 év körüli fiatalok, egészséges hallásúak, elfogultságtól mentesek, nem érdekli őket a Kondo szelleme, nem foglalkoznak az ezüst kábel szerepével, csak a hangot nézik.
Tehát Wireworld-Kondo páros marad, referencia ezüst a japán durva, csontos rezével -
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
Nálam zasszony és a 15-ös lurkó lyány. Utóbbi még lebzsel, holnap indul a tanítás, zasszony meg épp Pronto-val mászkál körbe, azt hittem az előbb, hogy a haját fújja és kérdezni akartam tőle a fürdőben, hogy hova megy, bál lesz vagy mi
, erre látom Pronto... Az se rossz. (Mármint bútorra)
-
Dorian
félisten
válasz
Dißnäëß #2118 üzenetére
Nem zavar meg senki
Nálam itthon vagy egy kétéves gyerek és egy újszülött. Már ettől is lehetetlen a munka. Ráadásul van egy külön szoba irodának berendezve, amit eddig raktárnak használtunk, most gondoltam beülök oda dolgozni, persze vmiért nem működnek az ottani radiátorok
-
Dißnäëß
nagyúr
Itt is. Abban igaza van Dorian-nak, hogy nem túl hatékony lehet sokszor, de nálunk egész jó. Eleve agyalós munkaköröm van, az irodában is jobb, ha nyugi van körülöttem és kollégáim körül, aztán néha elviharzunk 1-1 megbesz-re, de ennyi kb. Ez itthon szuperül megy (a tervezés, agyalás)
, azt a pár megbeszélnivalót meg online lezavarjuk. Eddig műx.
-
Dorian
félisten
válasz
Hálistenek
ide nem hallatszik harangozás, meg forgalom zaja sem, ez egy kertvárosi zsákutca. Tücsök van, meg kutya.
Ha ezek csendben vannak, akkor viszont az alapzaj max a radiátorokban áramló víz, ha bekapcsol a termosztát és kintről a szél hangja. -
dgyuri0123
nagyúr
válasz
szazbolha #2109 üzenetére
"Légy elfogadó azokkal szemben akiknek jelent ez valamit, akkor is ha csökkenti a komfort érzeted, ha a templom harangja megszólal a távolban."
Bár távolban lenne...de mikor minden vasárnap reggel 7-kor arra ébredsz, hogy kiesel az ágyból, mert 100m-re van a templom és qrva nagy a harangja, akkor nem tudsz arra gondolni, hogy a híveknek ez Isteni hívószó.
Egész más jár a fejemben... És ez csak egy harangozás, de naponta úgy 5-6x kongatnak, ami igen kellemetlen tud lenni ilyen közelségből. Ha ezt én csinálnám, megbírságolnának csendháborításért.
-
szazbolha
addikt
válasz
fehér_ember #2108 üzenetére
Most is van értelme csak nem mindenkinek tetszik ez. Kultúránk vallásunk része lett és az is marad még egy darabig. Légy elfogadó azokkal szemben akiknek jelent ez valamit, akkor is ha csökkenti a komfort érzeted, ha a templom harangja megszólal a távolban.
-
fehér_ember
addikt
Ennek kb. akkor volt értelme amikor jöttek a törökök (ja persze, tudjuk hogy most is folyamatosan jönnek). Csak akkoriban nem volt tv meg híradó. Belátható hogy valamelyik jelen esetben akkor totál felesleges.
(#2107) dgyuri0123
Itt Gyöngyösön a főtérnél alapból olyan van. Bizony számomra is fizikai fájdalmat okoz ha véletlenül épp szabadtéren kapom. -
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Tudom miről beszélsz. Közelemben van templom... hááát, kap is az egyház dicsérő szavakat tőlem nap mint nap.
Ráadásul nemrég cserélték a harangot, valami elviselhetetlen szar, agresszív hangú darabra, aminek fizikai fájdalmat okoz a hangja.
-
szazbolha
addikt
válasz
"Soha nem értettem hogy ilyet miért hagynak."
A müezzin hangja lehet kevésbé lenne zavaró mint a harang, a zsidó templomokból meg szinte hang se hallik.
Egyébként Magyarországon főleg 2 okból harangoznak a keresztény templomokban. 1. délben hagyomány + megemlékezés, más időpontokban halottért húzzák meg. (ezért általában fizetnek a hozzátartozók)
.
Szerintem a század végéig ez a "zajterhelés" sokat nem fog változni... -
fehér_ember
addikt
Kinek mi, ki mihez van szokva. Engem alapzaj sőt forgalom zaja sem zavar, viszont tücsökciripelést meg béka brekegés/kuruttyolás igen.
Az ocsmány, brutális, fülsértő ...stb. harangozást meg sehol sem tudom elviselni. Soha nem értettem hogy ilyet miért hagynak. Én betiltanám/durván birságolnák érte. Egyszerűen felháborító hogy ilyen értelmetlen, fölösleges szándékos zajongást megengednek a törvények. És most meg sem említettem azokat akik éjszakás műszak után, vagy csupán a reggeli órákban szeretnének aludni; de amúgy is sorscsapás a harangozás miatt egy templom közelében lakni. Aki elindítja, meg aki hagyja, azokat szívesen kikötözném pár napra a toronyba, és sűrűn kolompolnák. Talán elgondolkoznának azon, hogy ez jól van-e így.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen Blu-ray írót?
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Delta Force (2024)
- A komplett platformot kínáló cégeknek kedvez Donald Trump vámpolitikája
- Battlefield 2042
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Viccrovat
- Külpolitika
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Életre szóló garancia Bennem bízhatsz!
- Expressz kézbesítés 5 percen belül e-mailben!
- Ohh! Dell Latitude 7430 "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 14" -60% i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- Windows 11 Pro + AJÁNDÉK AAA játék!
- Akció! Dell Latitude 7410 Üzleti Strapabíró Profi Fémházas Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/256 4K
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest