- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Milyen okostelefont vegyek?
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
Új hozzászólás Aktív témák
-
katt777
félisten
válasz
TomBoy1986 #40221 üzenetére
Crysis sem használja ki a 4 magot. A többi 4-magot kezelő alkalmazást meg nem tekintem játéknak.
Vantage-ben azért van VGA-limited, mert mind a 4 CPU-magot használja!Nem. Kamuznak 1000-rel, vagy kussolnak róla, valaki meg vsz. kedvére használja az olcsón szerzett cserekártyát. De infóim szerint komp. hiba van egyes P45 lapok és a HD4870 között (lehet, hogy csak Sapphire), azért csinál ilyen hibákat, miközben más lapokban meg gond nélkül megy.
-
katt777
félisten
válasz
kriszbon #40211 üzenetére
Akkor minden OK.
TomBoy1986: Csak lecserélted...
Procidat tuningolhatnád kicsit feljebb, mennyi + van még a kártyában. Persze 3D06 alatt, mert a játékok többsége is csak 2 magot használ, szóval az esetek túlnyomó többségében a Vantage-ben mutatott teljesítmény nem realizálódik.
szitaati: Nem feltétlenül indul el minden lapban.
-
katt777
félisten
válasz
sanokan #40206 üzenetére
Kb. 100X írtuk le, (én is éppen pár hsz-szal ezelőtt megint), hogy 8.7-es driverrel kell próbálkozni, és azt is, hogy miért. Ha túlhevül a VGA, tuningolva van a géped, vagy kevés a tápod, az is lehet baj (mondjuk minimum a saját érdekedben kitölthetnéd a konfigodat, ha már segítséget kérsz
). A játékokra természetesen fel kell telepíteni a patch-eiket, mert alapból ezek is kb. gamma-verziósan jelentek meg. Az, hogy 9600XT-vel nem volt gond, most meg van, táp-gyanús, de az is lehet, hogy a lapodon csak PCI-E1.0 slot van (amit szintén nem tudhatunk).
-
katt777
félisten
válasz
MATEO6600 #40192 üzenetére
Az a hülyeség, ha nem tud valaki számolni. Ha most veszel egy 4830-at 30k-ért, és használod mondjuk novemberig (amikor már az 5-ös széria sem lesz drága, noha driver még mindig nem lesz hozzá normális), akkor havi 3000 Ft-ba kerül; ha veszel júliusban 20k-ért, és használod októberig, akkor havi 5000 Ft-ba kerül, ráadásul az első esetben 10 hónapig élvezted a magas grafikai minőséget, míg utóbbiban csak 4-ig. Csak mindez nem jut el a homo sapiens olcsónvesecus agyáig.
-
katt777
félisten
válasz
kriszbon #40196 üzenetére
Használj ATI Tray Tools-t, de Everest is kiírja, vagy ha van a gyártónak saját szoftja, mint ASUSnál a Smartdoc. Tudtommal MSI-nek is van valami ilyemije.
Azon gyártók esetében, akik hozzányúlnak akár még a ref. kinézetű VGA-khoz is, célszerű saját drivert használni. Más gyártók csak simán belinkelik a ref. drivert. ASUS 1950XT-mmel sosem volt bajom, miközben mindenki panaszkodott, hogy melyik játékban mi csesződik el éppen. De én ASUS drivert használtam, még ha régebbi volt is. AMD-s alaplapommal is jártam hasonlóképpen, 8.2-es Catalyst-től kezdve nem volt szabad újabb SB drivert feltenni rá, mert meghalt a CF (akkor jött ki a CFX). A mostani lapommal meg a Realtek driver veszi el a hangot 2.11 fölött. Szóval ami jó, az jobb úgy hagyni, ahogy van. VGA-t persze próbálgatja az ember, de AMD/ATI-nál egy újabb hardver széria kiadásával szarnak már a régi hardverekre (ezért sok gyártónál nem is találsz újabbat utána), és a 38xx sorozathoz a 8.7-es Catalyst volt az utolsó direkt erre fejlesztett meghajtó. Persze az is lehet, hogy nem használsz olyan játékokat, amelyeknél kijön a hiba, ilyenkor felteheted az újabb drivert, viszont minél több új játék jön ki, annál nagyobb esély lesz a hibára.
Az aug 8.-i, látod, pont a 8.7-es Catalyst MSI verziója.MSI driverben ráadásul benne van a gyári tuning is (DOT), amit CCC-ből aktiválhatsz.
-
katt777
félisten
Nézz után a CF-nek.
A 2. híd CFX-hez kell, CF-höz elég 1. Semmi előnyt nem jelent a 2. 3850 gyári hűtővel jó lehet a kártyák alatti slotokat szabaddá tenni a gép hátoldalán. A Chillák (és a hasonló hűtők), jól hűtik a kártyát, de a meleg elvezetése (egy erős hátsó, ill. felső ventilátor), ill. a hideg levegő biztosítása (oldalsó befúvás, és esetleg első is) nélkül drasztikusan romlik a hűtés hatékonysága.
-
katt777
félisten
válasz
karell2324 #40153 üzenetére
Nagyon jó az E5200, 2.8GHz körül már szépen kihatja, de magas összetettséggel még talán kevesebb is elég..
ollie: Hé, nem 4870-et vesz, és nem AMD 5200+ mellé!!!
Bőven jó az E5200 a 3870 alá minimális tuninggal. Az E5200 3.0 GHz fölött már 4870 alá is OK (persze szűrőkkel, nem 3DMark default beállításokkal), nem kell oda 4 GHz.
-
katt777
félisten
válasz
Andrej1 #40110 üzenetére
CCC-ben overdrive-nál beállítod mindegyik magot külön, egymás után. Állítólag ATT-ban is bent van már a 2 mag támogatása, de amikor anno CF-öm volt (Cat. 8.3), mindig csak az éppen kiválasztott karit vezérelte, a másikat elfelejtette. Ki kell próbálni (CF támogatást persze kapcsold be benne).
ADAM1337: Aztán egy rakás 48xx karira már optimalizált játéknál besz.patja. Inkább a 8.7.
-
katt777
félisten
válasz
chrisnorman #40102 üzenetére
Jó kérdés! Haveromnak van egy 14A-es Ct-je, és az 1GB-os 4850-e áramhiányt jelez.
-
katt777
félisten
válasz
chrisnorman #40092 üzenetére
Legalább 16A-t adjon le a 12V-okon, de azt aztán tényleg, mert amúgy határeset.
-
katt777
félisten
válasz
chrisnorman #40088 üzenetére
A 13A nagy eséllyel kevés. GB vsz. jó, de tényleg nézz körül ár/teljesítmény (főleg áramerősség) tulajdonságokat illetően, és persze táp topic. Még jobb lenne előbb egy jó táppal tesztelned a cuccot, mert az alaplapot továbbra sem zártuk ki. Én legalábbis nem zárnám ki, amíg nem teszteltem. Persze rosszul nem jársz, ha veszel egy jó tápot.
-
katt777
félisten
válasz
chrisnorman #40078 üzenetére
Hiába ugyanannyi Watt-ban, nézd meg, hány A megy a 12V ágakon. Ha a Deer csak szétoszt valamennyit, a CM meg külön ágakon is biztosítja ugyanezt, már nagy eséllyel megvan a hiba oka.
Na, látom minden kérdésedre 2-en is válaszolunk.
-
katt777
félisten
válasz
chrisnorman #40073 üzenetére
Ki tudja? Legalább töltenéd ki az adatlapodat. A táp sem egy izom.
-
katt777
félisten
válasz
Hurkafej #40070 üzenetére
Nem, amiről te beszélsz, az az RGB csatlakozó. Azt akkor használd, ha ilyen bemenete van a monitornak. Amire te gondolsz RCA annál a csatlakozó sárga(video)-piros-fehér(hang jobb és bal), nekem a videómon van ilyen.
Színház módban aut. TV-re kéne menni a video jelnek, mert video jel, lejátszótól függetlenül. Elméletileg persze. Nero ShT egyfolytában codec-aktiválást fog kérni, ha ezzel tudsz élni, használd azt. De én kipróbálnám a helyedben az MPlayert.
-
katt777
félisten
válasz
Hurkafej #40068 üzenetére
Mit akarsz a TV-re tenni? Ha csak videót, akkor pont jó a beállítás, mert színház módban vagy (akkor látszik csak a háttér). Klón módot kereshetted volna a topicban is, de legegyszerűbben CCC egyszerű módban, varázslóval tudod beállítani a 2. monitort (vagy persze kiterjesztett módban is lehet az erre vonatkozó alpontban).
-
katt777
félisten
válasz
ADAM1337 #40066 üzenetére
Azt nem tudtam, én csak a saját VGA-imhoz szoktam megnézni őket.
Mindenesetre egy újabb rossz pont a TPU-nak.
Hyper Z600 teszt, ha érdekel valakit.
-
katt777
félisten
válasz
lizakattila #40057 üzenetére
De akkor még a VGA is jóval drágább lesz!
Szóval sztem spór + használt AM2-es lap használt, de tuningolható X2 procival (3GHz-képesség ajánlott), Tomboy1986 bizonyosan tud segíteni. Persze Intelben is lehet gondolkodni, abból is lehet olcsón jó cuccot beszerezni. De erre az alapra minden fejlesztés ráfizetés. Persze ez csak az én véleményem.
-
katt777
félisten
-
katt777
félisten
válasz
ADAM1337 #40010 üzenetére
Tudtommal csak a CCC, de ott is mindkét magnak meg kell adni külön a tuningot. Amikor CF-öm volt, ATT és RT is csak 1-1magot szabályozott. Azóta állítólag javítottak előbbiben a CF-támogatáson, érdemes lehet egy próbát tenni vele. Viszont monitorozni megint csak a kiválasztott magot tudta/tudja. Talán úgy nézheted meg, hogy RivaTuner monitorozását az 1. VGA-ra teszed, de nem állítasz semmit, ATT-ban meg a 2. magot húzod (ill. egymás után mind2t, ha úgy műxik, mint CCC-ben), és akkor elválik.
-
katt777
félisten
válasz
Bluegene #40004 üzenetére
Ja, meg egy rakás ember ma is találgathatná, mit hogyan csináljon, vagy mi baja volt a VGA-jának, esetleg hogy milyet érdemes vennie, mit hogyan állítson be. A nyilvános belém kötésekért meg nem vállalom a felelősséget, amelyekhez nem kevés közöd volt neked is a régi neveden (is).
-
katt777
félisten
válasz
Bluegene #40002 üzenetére
A 48xx topcból vonj le kb. 15000 hsz-t, amikor hónapokon keresztül vagy 100 ember volt lusta olvasni, és tette föl ua. kérdéseket újra + újra, meg a minden hónap 7-8-ától a driver megjelenéséig szaporított "Mikor jön már a következő driver???"-hsz-okat.
Itt is volt pár ismétlődés, de annyi, mint amott, egyetlen más topicban sem.
-
katt777
félisten
válasz
TomBoy1986 #39960 üzenetére
Én csak akkor vettem ki, amikor eladtam, 3X néztem végig, hogy 1-2 sarokban találjak rajta port. És hát ritka csöndes egy cucc.
Mondjuk nálam a RAM-sünik fele potyogós kiadás volt.
-
katt777
félisten
válasz
TomBoy1986 #39960 üzenetére
dupla
-
katt777
félisten
válasz
Bunker #39945 üzenetére
Dehogy vagyok rendőr!
Te mondtad, hogy eladod az egyiket, meg többszöri vétel-eladásról is volt szó, én csak ezért szóltam. Egyébként saját használatnál is rád tudnak verni pár dolgot: számla hiánya, nem hivatalos vásárlás, stb. Pénzbüntetés biztos, persze, csak ha kiderül. De a te dolgod, mit csinálsz, csak sztem ne itt tedd fórumon, mert vadászgat itt szerte a PH-n jó pár feljelentgető alak, akik csak az alkalomra várnak, és máris jelentenek, akinek és amit csak tudnak. Persze nem kell megfogadnod a tanácsomat.
#39945: Ha ezt elhiszed, akkor totál naiv vagy (nem tolvajozott le senki, ahhoz neked kéne beszerezned az árut
). Ajándékhoz is kötelezően jár a garancia!!! Tudom, én is nyertem már tombolán nyomtatót. Igaz, 8 éve semmi baj vele (kop-kop).
-
katt777
félisten
Hát én ezt mondogatom jó ideje, de kevesen hiszik el.
ATI-nál az a helyes taktika, ha min. fél évvel a kiadás után veszel meg egy VGA-t, és az új széria megjelenése után nem frissítesz drivert. Akkor lesz a legkevesebb gond a driverekkel. Kár, hogy az nV meg másért szar.
-
katt777
félisten
válasz
sereeff #39890 üzenetére
CCC-ben állítsd be, hogy melyik monitor milyen felbontásban menjen. Arra azért figyelj, hogy ha az 1. monitorét növeled, a 2.-é csökken, és vice versa.
Gaboman: Ez egy remek kérdés, és egyben remek válasz is.
Majd 9.1-gyel megtudod, ennél többet én sem tudok.
Esetleg 8.7 XG megér egy próbát, de ez már csak az én vesszőparipám.
Ha abban sem jó a CF-optimalizálás, akkor nem nyert. De mivel ATI-ék 48xx szériára gyúrnak, én nem adnék sok esélyt a javulásnak.
-
katt777
félisten
válasz
Gaboman #39892 üzenetére
Annyi az egész, hogy nem megfelelően kezeli a VRAM-ot. Ha kilépsz kiürül, ezért utána megint rendben lesz (egy darabig).
NFS király! Mármint AZ NFS. Nem ezek a mai vackok.proper: Próbáld CCC nélkül, vagy a CCC beállításait variálni. Geometry Instancing ki/be kapcsolással is lehet játszani, nálam Witcherben és 1-2 más progiban is ennek az engedélyezése orvosolta a grafikai hibákat.
-
katt777
félisten
válasz
Gaboman #39885 üzenetére
Ezt, hogy "langol", még mindig nem értem, bár sejtem, mit akarsz mondani vele.
Laggolás (magyarul akadás, röccenés) DX10 benchmarkban, és DX10 játékban jött elő nálam, de hát még 8.10-es driver volt, és 1.0 a FC verzió. Vsz. te már a CF-javított drivert használtad, és talán a progi is 1.02-es volt. -
katt777
félisten
válasz
Bunker #39872 üzenetére
Nálam a lap okozna némi nehézséget... (éppen ezért vettem).
De add el az egyiket, azt már mások is írták, hogy megéri, bár kíváncsi lennék, hogy annak az árából milyen E8400-at elkenő procit veszel...
Csak mert olyan nincs, max. E8500/8600, ami viszont sokkal drágább, és tuningban sem biztos, hogy erősebb (hosszú távon azokból is 4.0-4.2GHz-et lehet üzembiztosan kihozni, extrém hűtéssel meg ismét csak mindegy).
Kicsimix: Teszteld inkább GRID-del v. GTA 4-gyel...
Zoleee93: Nincsen 1GB-os 3870X2, csak 2x512MB-os. 1GB-os karit meg fölösleges venni 1600-as felbontás alatt.
-
katt777
félisten
válasz
scope2007 #39854 üzenetére
OK, de csak max szűrőkkel tudod kihajtani, tehát ha nem úgy használod, akkor hűvösebb a kari, mint teljes terhelésen lenne.
Gaboman. Ezért jók a hőfokok (lásd fent).
TomBoy1986: Kivéve ott, ahol nem működik a CF.
Bunker: Most szólok, hogy a procid 1 db 3850 alá is kevés.
-
katt777
félisten
válasz
scope2007 #39844 üzenetére
1280x1024-ben nincs kihajtva a VGA-d, max grafikai összetettséggel sem (már ha megy legalább 3 GHz-en a proci). CPU-tuninggal megnézheted, mennyivel növexik a 3D teljesítmény. Ha már nem, ott OK a proci a VGA alá.
Ez egyébként nem a Fur rendering teszt, de már így is melegebb a kari.Gaboman: Az elég durva! Olybá tűnik, mintha az egyik mag nem váltana 3D-be. Én 5-6°C-os különbségekről tudok X2-tulajoktól. CF-ben egyébként pont akkor fordult elő ekkora különbség a karik között, amikor az egyiket nem használta rendesen a driver.
nygma: Már ha pár beállítást eszközöl a Poweruser fülön, ill. a RT ismeri az ATI drivert. ATT sokkal jobb szerintem, de ez már csak ízlés kérdése.
-
katt777
félisten
válasz
whited #39835 üzenetére
"rivatunerezzem meg a ventit" - ez meg mi?
Az említett topicban számtalanszor kitárgyaltuk a VGA-k különböző beállítási és felülvezérlési lehetőségeit, keresővel könnyen megtalálhatod.
Mindemellett ott van az Ati Tray Tools-ról készült cikkem a honlapomon / logouton / 1. hsz-ban is (de még RivaTuner-beállítások is). Olvasd el, akkor neked is segíthet.
-
katt777
félisten
válasz
scope2007 #39830 üzenetére
És mivel terhelted 4 órán keresztül, illetve milyen órajelen ment a proci, milyen felbontás és graf. összetettség mellett? Mert ha nincsen rendesen leterhelve a VGA (azaz CPU limited van, ami X2-vel könnyen megesik), akkor könnyen érsz el alacsony hőmérsékletet.
Egy fél órás stress-teszt (Furmark, GPU-CV Fur rendering, stb.) legalább 3.0GHz-en járatott processzorral, 8XAA 24X ED 16XAF (driverből) mellett, nagy felbontásban (1680+) sokkal mérvadóbb lenne, így könnyen becsapod magad.
-
katt777
félisten
De, a HD3450 együttműködik az AMD IGP-kkel (780GX, 790GX), ami a jelen esetben persze nem játszik. Viszont a lekapcsolós funkciót tudtommal csak az nV csinálta meg eddig (vagy ők is csak tervezik?
).
Tom19: Beépített tuningja van (DOT), amit CCC-rel kihasználhatsz, MSI Radeon driver alkalmazása mellett. Hybrid CF még nagyon gyerekcipős, asszim. CF már működik. Az IGP, ill. kisebb ATI kártya egy erős mellett Havok PhysX-re jó még ezt támogató alkalmazásokban.
tsigalko87: Konkrétan a 790GX-ről olvastam, hogy csak 3450-nel működik együtt az IGP, ha ez változott, linkeld már be, légyszí, mert akkor lemaradtam róla.
-
katt777
félisten
válasz
energy9 #39604 üzenetére
Nem. Túlhúzás esetén a GPU recovery "vágja le" a karit. A powerplay 2D/3D között vált, illetve a 48xx kariknál 2D-ben is folyton ugrál. Ha mondjuk Everest-tel nézed, amely 5 mp-enként mér, lehet, hogy mindig a magasabb órajelet méri. HIS 38x0 IceQ3-nál volt olyan széria, hogy ha már jó a hűtés, 2D-re is 3D beállításokat adtak meg neki, aztán anno orrba-szájba modolta mindenki a HIS kariját.
WesTM: Keresd vissza, hányszor szerepelt e kérdés: "Hogyan tudom kikapcsolni a powerplay-t, hogy a kari mindig ugyanazon az órajelen menken?"
-
katt777
félisten
válasz
zsolti1902 #39527 üzenetére
nV-ból valami fent maradhatott, vagy esetleg kevés a táp.
WesTM: Mivel a nyilvánosságra lépés után végre válaszra méltattak, még ha ez nem is volt pozitív, megígértem nekik, hogy nem nyilatkozom a témában, amíg az ügy nem rendeződik, és töröltettem a kifogásolt hsz-okat. A többi rajtuk múlik.
-
katt777
félisten
Sztem meg egyszerűen nem futtatsz olyan játékokat, amelyeknél kijön a hiba, és nem is feltétlenül csak ott van a hiba, emlékezzünk csak Bali27-re, akinek a 8.7-es driveren kívül semmivel nem ment a TV-kezelés.
Nem mondtam, hogy nem foglalkoznak a 38xx kártyákkal, csak azt, hogy hanyagolják. 48xx-re gyúrnak, és ezek a javítások vagy jól hatnak a régebbi kártyákra, vagy rosszul, vagy sehogy.
A 8.3-as driver kiadása taccsara vágta a CF-ömet (és másokét is), mert akkor jött ki az AMD új alaplapi chipkészlete, és attól kezdve a CF lassabb lett 1 VGA-nál. Hiába akartam a 8.5-ös csodadrivert feltenni mert akkor a lap vágta haza a teljesítményt, ha a 8.2-eset használtam, akkor meg a VGA teljesített gyengén. Intel chipsettel semmi problémám azóta.Gaboman: Hát, most legalább alkalmad lesz megtudni.
Ez a lényeg. Én itt csak mások tapasztalatára tudok már hagyatkozni az újabb drivereket illetően.
-
katt777
félisten
válasz
Gaboman #39512 üzenetére
Az a legbiztosabb információ, hajrá!
Én spec jobban örülök ennek, mintha valaki belinkel egy bármiféle (akár régi) tesztet, miközben saját maga nem próbált ki semmit.
Egy jó tanács, ha elfogadod: Tesztelj pár progit maximumon XG8.7-essel, majd ref. 8.12-essel (az XG a 8.12 csak egy átgyúrt 8.11, a ref--nál előbb jelent meg), aztán azzal folytasd, amelyik jobban teljesít (drivercsere miatt ajánlottam a partíciómentést, hogy ne legyen gond). Amíg viszont 8.12-essel sok program rendben megy, jó pár meg nem (48xx fejlesztés), addig a 8.7-essel eddig mindenkinek minden OK volt, szóval végeredményben én a 8.7 mellett maradnék a helyedben, mert az újabbal nem tudhatod, mikor borul meg egy újabb játék. -
katt777
félisten
válasz
Gaboman #39510 üzenetére
Én nagy összegben fogadnék a Catalyst-re (azon belül a CF-hiányosságokra). Lehet, hogy a 2XAA-t egy kari számolja, a 8X-t meg megosztják? Egyébként ha jól rémlik, pont a maximális (8XAA 24XEdgeDetect) beállításokkal dolgozik össze legjobban a 2 GPU.
Ha megnézed a tesztjeimet, ott is látni, hogy bizonyos beállítással egy-egy program egy nagy nulla, egy esetleg magasabbal viszont megy, mint az állat.
Crysis volt olyan, amely 1280-ban remekül futott max. beállításokkal, 1680-ban meg 1/3 sebességet produkált a 3870-hez képest, csak mert annak a támogatását kihagyták a driverből. Clear Sky az élelmosással csinálta ugyanezt bármely felbontásban.
CoJ-ban 4XAA mellett 3.0GHz-en ki volt hajtva a 4870 max beállításokkal, 8XAA mellett meg 3.3GHz-ig CPU limites voltam!Na, ez sem a kiegyensúlyozott driver jellemzője!
A legtutibb a Vantage teszt volt: alapból ki volt hajtva a 4870, viszont amikor feltettem extrém minőségre 1680x1050-ben (ebben persze 8XAA és 16XAF is benne van), akkor 3.8GHz és 4.05GHz között a VGA-m még 3.89%-ot gyorsult, azaz 4GHz-en CPU-limites voltam agyonmaximalizált beállításokkal, míg default-ban VGA limites 3.0GHz-en. Logikusan az extrém teszt azt jelentené, hogy default-ban kb. 5GHz körül kéne kihajtania a procinak a 4870-et, már ha a driver tökéletes lenne. Persze ez csak 1 teszt, amiből messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, viszont a jelenség nem egyszeri (lásd CoJ).
Fentieket avégett mondtam el, hogy lásd, mennyiféle érdekességet okozhat a Catalyst, és mindig szolgál újabb meglepetésekkel.Amúgy ez tényleg jó.
De, látod, mondtam, hogy próbáld a 8XAA-t, és meg fogsz lepődni.
Azért a poén kedvéért egy 16XAA-t megnéznék.
Mármint FPS-ben.
-
katt777
félisten
válasz
MZsoltee #39506 üzenetére
Te, a 8.8-as Catalyst az nagyon-nagyon gáz volt!!!
Ha nincs az MSI oldalán újabb, akkor abból is inkább a 8.7-et töltsd le! Mivel viszont azt írod, hogy 08.07-i, az még bizony a 8.7-es lesz, mert a 8.8 jóval később jelent meg. Sztem ők is pontosan tudják, hogy a 38xx karikhoz ez az utolsó, mindenben megfelelő driver.
Az MSI OC karikban ott a beépített tuning, ezért jobb a sajád driverüket/Catalyst-jüket használni.
-
katt777
félisten
válasz
Gaboman #39507 üzenetére
Amiért már sokan lehülyéztek (akik előszeretettel telepítgetik újra az egész rendszerüket, ha elcsesződik
), de mondom neked is: a tiszta, full rendszerről mindenképpen készíts partíció-mentést, bármiféle VGA-driver telepítése előtt. Nekem soxor jött már jól. Inkább 15p a mentésre 1x, és 5 p a visszaállításra, ha szükséges, mint annyiszor 1 teljes napos játék telepítésre, beállításra, pucolásra, stb, ahányszor valami belecseszik a rendszerbe.
És ha a mentés megvan, én a 8.7XG-vel próbálnám először a helyedben. Ha jól rémlik hakos1987 1 hétig szívott a 8.7 után (amikor a nagy 3870X2 vs. 4870 párbajt csináltuk), úgy akadtak, estek-keltek az ATI driverek, végül már 3D módja sem volt, pedig mindig rendesen pucolt telepítés előtt. -
katt777
félisten
válasz
MZsoltee #39498 üzenetére
XG-t érdemes, de mivel MSI OC karid van, én mindenképpen az MSI saját driverét ajánlom.
1280x1024 felett a 256MB-os 3850-nek annyi. 1920-as felbontásba még 4850/70-ből is 1 GB-os kell, nem is 512-es. Szóval sztem ez kicsit elhamarkodott fejlesztés volt így. Persze cserélhetsz később VGA-t.
Ablakban játszani?Ablakban sokszor rosszabbul mennek a 3D alkalmazások.
-
katt777
félisten
válasz
Gaboman #39497 üzenetére
Dehogy kevés, magasabb összetettséggel elég gyengébb proci is, szóval minél hig-abb grafikát használsz, relatíve annál jobb lesz a VGA-d teljesítménye.
Mindensetre a 3870CF-ömet (maximális összetettséggel) éppen kihajtotta 3.3GHz-en egy 6000+, szóval nem kell aggódnod a proci matt.
Az említett "játékok" akkor szerencsére még nem léteztek, de a 8XAA-t tényleg vitte, amivel akkor tudtam próbálni, sőt, még a 16XAA-t is. CoD4-et és MoHA-t is már 1 db 3870-nel játszottam, problémamentesen (viszont nem AA-gel). Előbbi nem alkalmazta az AA-t az UE3 miatt. -
katt777
félisten
válasz
Gaboman #39495 üzenetére
Ezt nem értem, nálam a 3870CF 16XAA-t is tudott.
Talán a Cat. AI-val kéne játszani, azt ált. OFF-nak ajánlják.
ATI-nál éppen a minőség megy jól, pl. a 8800GT, amely alapból még a 8.5-ös Catalyst ellenében is verte a 3870-et, 16XAF és 8XAA mellett már nem volt sehol. Ez ált. megfigyelhető: minél magasabb minőséget használsz, annál inkább az ATI javára billen a mérleg. Tudom, megrónak páran az ilyen maximalista tesztekért, de ha már egy erős ATI VGA-t vesz az ember, használja ki.
Ált. mindenesetre az elmondható, hogy 8XAA használatával relatíve kevésbé esik vissza a grafikus teljesítmény. Ha a 8XAA azonos sebességű, vagy akár önmagában még gyorsabb is, mint a 4XAA ugyanazon a kártyán, akkor vagy driver hiba van, vagy az alkalmazás nem tud többet. Mindkettőre számos példa van.
-
katt777
félisten
válasz
Gaboman #39490 üzenetére
Csak képet kell beszúrni, és arra a linket, én is úgy szoktam. Ha képfeltöltős oldalt használsz, akkor értelemszerűen nem az oldal linkjét kell betenni, hanem a nagy képét, pl. így:
Ezért célszerű kis képet feltenni kis képnek, próbáld csak ki. Feltöltesz egy mondjuk 320x200-ast, az itt remekül mutat, és rálinkeled a képre a nagyot, ahogy én is tettem, de a feltöltésed miatt kicsiben is a nagy jelenik meg. Így kéne kinéznie a dolognak:
Segítség:
[P:C]
[L:http://www.joruska.com/katt/pictures//Oblivion%202008-01-04%2013-49-12-04.jpg][IMG:http://www.joruska.com/katt/pictures//Oblivion%202008-01-04%2013-49-12-04k.jpg][/IMG][/L]
[I]AA nélkül[/I]
[L:http://www.joruska.com/katt/pictures//Oblivion%202008-01-10%2017-49-19-05.jpg][IMG:http://www.joruska.com/katt/pictures//Oblivion%202008-01-10%2017-49-19-05k.jpg][/IMG][/L]
4XAA
[/P]Hát én szeretek megállni és körülnézni egy játékban, de biztosan érzékeny lehetek az ilyesmire, mert amikor az Oblivionban bementem az arénába, még körül sem néztem, és máris észrevettem, hogy még a távoli élek is recések. Ez akkor volt, amikor High-ra tettem a Catalyst AI-t, és azzal (meg kikapcsolva) nem működik a kényszerítés driverből. És ez engem SZEMély szerint piszkusul szavar.
A te képeiden is zavaró az AA hiánya (nekem), egy 4XAA vs. 8XAA vsz. észrevehetetlenebb lenne.
-
katt777
félisten
válasz
Gaboman #39465 üzenetére
Igen, de a 38xx szériából már kihozták, amire volt idejük, azóta meg 48xx-re gyúrnak, no de főleg DX10-re, mert lényegében DX9-ben úgyis visz mindent a kari, minek foglalkozzanak vele.
Én azért megpróbálnám a helyedben a 8XAA-t, abban nagyon jók az ATI-k. No meg FC2-ben, amit lehet, ultrára.
Ne válts Vistára, és elégedett is maradsz. -
katt777
félisten
válasz
Gaboman #39461 üzenetére
Nem, ez kimondottam 2900-hűtő, ott van a supportjánál. 3 féle ilyet csinál az AC, 3 különböző VGA-ra, de 3870X2-re nem ők készítettek, és nem jut eszembe, hogy kik, a kereső meg kismillió találatot hoz ki +3870X2 cooler+-re, és persze minden más előbb van.
Drivert illetően egyrészt lehet, hogy nálad is az van, ami ATI-nál előfordul, hogy hiába pucolod le a drivereket, az új nem lesz olyan jó, mintha üresbe pakolnád fel. Másrészt, mivel az új VGA-kra (48xx) fejlesztenek, lehet, hogy a 38xx karikon semmi javulást nem tapasztalsz. Még az is előfordulhat, hogy a 8.7-es driverrel jobb eredményeket kapnál.
No meg DX10-re gyúrnak, amit te nem használsz.
Tudom, páran kioktatásnak veszik, ha ezt mondom, de próbálkoznod kéne a topicban a keresővel, mert mintha ide linkelte volna be valaki, de nem vennék rá mérget.
-
katt777
félisten
válasz
Gaboman #39459 üzenetére
Miért nem tudtad a véglegeset? Egyébként több programhoz is van benne CF-támogatás-javítás.
Talán 1-2 erre való hűtő van, vagy vizesblokk, hakos1987 árulta. Tőle mondjuk megvehetted volna komplett az egészet.
Valami ilyesfélét keress, most nem találom sehol, de létezik léghűtés rá.
-
katt777
félisten
válasz
TomBoy1986 #39452 üzenetére
Én úgy tudtam, hogy nem egyszerre volt fent a RivaTuner és az ATT nála, hanem miután folyton felpörgött és úgy maradt a hűtő, megpróbálta a RivaTuner-t, aztán mivel annál is elkezdte a kari az említett hibát produkálni, utána tette fel az ATT-t helyette. Ez privát ment köztünk anno, szóval nem tudhatsz róla.
De ha rosszul értelmeztem szavait, majd úgyis szól.
-
katt777
félisten
válasz
TomBoy1986 #39445 üzenetére
Ha valaki ügyes, akkor semmi. De ha szétszedik, és nem az AMD-s ragacsot találják ott...
Én mindenesetre először ált. megpróbálkoznék ATT-szabályozással, aztán a ház hűtésének javításával, majd cserével. Mivel viszont nála még ATT-szal is egyszer csak megugrik a hőmérséklet (és felpörög a hűtő), én mindenképpen VGA-hibára gyanakodnék, nem a pasztára, ha ugyanis utóbbi lenne, akkor Furmark alatt is levágta volna a gépet. -
katt777
félisten
válasz
jobbman #39440 üzenetére
Ray Adams, aki csinálta. És volt, akinél hiába jelent meg a menüpont, bizonyos beállítások nem működtek.
dzseron: Azt jól is tetted! Mondtam én, hogy túlmelegedés lesz. A karit inkább vidd vissza, és mondd meg, hogy ez és ez a baja, mert ha nyoma marad a szétszedésnek és az újrapasztázásnak, aztán mégis bekrepál, akkor cseszheted a garanciát.
Amúgy 120°C hivatalosan a tűréshatár, és akiknek ezt akár már a VRM-mel sikerült túlteljesíteniük (bár ez inkább 4870-probléma), azoknál le is kapcsolgatott a kari rendesen. Erre utaltam anno. Mindenesetre úgy fest, hogy az intenzív, de egyenletes terhelés nem fexi meg annyira a VGA-dat, mint a változó, tehát még valamelyik szabályozó kütyü gyengesége is okozhatja a hibajelenséget.
-
katt777
félisten
válasz
dzseron #39429 üzenetére
Furmarkot mondtam, és GPU-CapsViewert. Ezek izzasztják meg a VGA-t, ha hibás, hamar megtudod.
Alaplap és VGA ilyen szempontból független egymástól, bár főleg az alaplapon. Viszont, ahogy én MSI-s korszakomban tapasztaltam, ez nem oszt, nem szoroz, mert mindegyik bios-ban nagyon el volt qrva valami.
RBE-ral ne csinálj semmit, csak nézd meg a biost, esetleg feltehetnéd a képeket. A kari bios-át GPU-Z-vel el tudod menteni arra a pici kis ikonra kattintva a bios verziója mellett. -
katt777
félisten
Hát nekem eddig korrekt volt a boltosom, amióta rátaláltam, az új VGA-mat mégsem sikerül legariztatni, ami még hagyján lenne, ha nem mondana ő is mindig mást és mást. De most más is láthatja, hogy bontatni kell a cuccot. Volt régebben több más boltban ismerősöm, de amikor valaki megkért, hogy állítsak össze neki a gépet, aztán annyira sietett, hogy az gyorsabb, ha neki ott rögtön összerakják, kapott gagyi VGA-t, 800-as helyett 533-as RAM-okat (mert az jó), stb. ugyanitt ajánlottak, amikor 1x bent voltam, 8500GT-t valakinek, aki direkt filmnézéshez keresett karit... Nem ám egy 3650-et...
-
katt777
félisten
válasz
katt777 #39419 üzenetére
kieg dzseron: És hát az MSI pont olyan gyártó, amelynek célszerűbb a saját bios-át feltenni a VGA-ira, ahogy az ASUS is. Amikor mindenki szívott anno 1950XT-kkel driver hibák miatt, én ugyanabból a driverből az ASUS-félét feltelepítve az ASUS karimra semmi hibával nem találkoztam.
-
katt777
félisten
válasz
gtasystem #39411 üzenetére
Hát, jogod lenne hozzá... Esetleg ha valahol szórakoznak veled, oda visszamehetsz tesztelni, és ha nem hajlandóak rá, küldd rájuk az FVF-et...
Hurkafej: Ha minden be volt zacskózva, akkor nem is hiányzott semmi...
Az én VGA-imnál minden tartozék külön volt csomagolva kis zacsikba, és minden megvolt hiánytalanul. Ha vkinek megmaradt a hiányzó (vagy nem?
) alkatrészed, biztosan szívesen ad egyet. Én nem tudok, mert a garral megy vissza minden cucc.
dzseron: Sztem a VGA-d forr, de 38xx karikhoz tényleg a legbiztosabba 8.7-es XG driver. FurMarkkal vagy GPU-CV Fur Renderinggel izzaszd a karit, és ATT-szal vagy RT-rel, vagy más progival monitorozd a VGA hőmérsékletét. Ha a venti felpörög, akkor vsz. olyasmi melegszik túl, amit mérni tud a kari (GPU és környéke), VRM-forrás esetén szépen meghalna. De attól még ez sincs kizárva, hiszen a túlmelegedő VRM-ek is átforrósíthatják a VGA-t (és így felugrik a venti), igaz, akkor már 100°C felett kell menniük (ami gyakran előfordul, csak roppant kevesen mérik meg, hogy kiderüljön).
Nincs a VGA-dban biztonsági üzemmód, amely túlhevülés esetén leveszi az órajeleket és a feszt, valamint felnyomja a hűtőt? RBE-ral megnézheted, ha kimented a bios-át. -
katt777
félisten
válasz
gtasystem #39403 üzenetére
Nem KELL leellenőrizned, meg is bízhatsz benne...
Van még egy szabály: az általad vásárolt terméket be kell mutatniuk működés közben, ha kéred. Láttál már ilyet? Próbáld csak ki!Nem, inkább mindenki futkos vissza a boltba, amikor otthon kiderül, hogy szar a cucc, amit vett, mert ez sem jut eszébe előre.
ollie: Akkor csak 1 kérdés: Vista alatt mitől sárgul be a képnézegetőben minden fehér, amikor feltelepítem a monitorom driverét? Aztán hiába távolítom el, törlök szín-profilt, minden úgy marad.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Autós topik
- Milyen program, ami...?
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Dell asztali gépek
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Samsung Watch Ultra - Használt, karcmentes
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Bomba ár! Dell Latitude E6530 - i5-3GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest