- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
-
Mobilarena
ASUSTO NAS összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
ugyes
senior tag
Persze lehet egyesével bővíteni. Viszont, ha csak ilyet teszel be, akkor rögtön kettőt javasol a gyártó RAID1-ben, a biztonságos működés érdekében (SSD-ről nem biztos, hogy vissza tudod hozni az adatokat elhalálozás után).
+1 javaslat: nézz rá a várható élettartamra is. A fentinek 320 a TBW-je. Nem tudom mennyi adatot teszel majd rá az SSD elméleti 10 éves élettartama alatt. Én biztosra mennék, 600 alattit NAS-ba nem vennék. A 960 GB-osom TBW-je 1750, de én túlbiztosítom magam (néha ez sem elég az is igaz) . -
Gawamatsu
Topikgazda
Nem kell ASUSTOR RAM bele.
Az egy 10-es szorzó a normál noti memóriákhoz képest.
Az én már 5 évesemben (AS6104T) sima DDR3L 1600-as memória volt (2*1GB) és ugrott bele 2*8GB.
Azzal nem kell foglalkozni, hogy szerintük mi a max. Azt a processzor határoza meg, ami esetemben egy kétmagos Celeron, ami 16GB-ig támogatja, az Asustor szerint meg 8-ig.Mondjuk kb sosem ment 2GB használat fölé, de nem is torrent bázis.
Plex megy rajta és 3 kamera és adatmentés. Plex meg nem transzkódol, mert ahhoz a NAS gyenge. Meg nem kell. -
Gawamatsu
Topikgazda
A rendszer nem egy lemezen van vagy külön tárolón.
Van az alap OS ami talán egy beépített, user által nem elérhető flash tárolón van.
Az csak a Boot és alpa dolgokért felel, maga az ADM egésze az összes lemezen megtalálható és a lemezek eltávolítása nincs hatással az OS-re. Nehéz értlmesen lefordítani:
All NAS include a flash device that stores basic ADM function image. It's only for boot-up and installation. Full ADM should store onto each disk. There is one partition that mirrors to every disk. The good thing is that ADM won't be impacted when you remove / lost most of disks. -
ugyes
senior tag
A gyári specifikáció szerint kezeli az eltérő méretű RAM egységeket.
Az SSD rajtad áll. Meg úgy minden. Az ADM3.5.1-től az nvme egységeket mint normál tároló meghajtókat lehet használni. Nálam egy 960GB-s egységre mennek a torrentek, legalább azok miatt nem csörög a vinyó.
Sokféleképpen tudod használni, mert igazából 6 meghajtód van: 2 SATA HDD/SSD + 4 m.2 nvme SSD.
Ha sok helyet foglal a torrented, akkor inkább HDD-re érdemes tenni, költséghatékonyság miatt. De minden mást tehetsz az SSD-kre.
Sőt a mentést is meg tudod oldani a NAS-on belül: létrehozol MyArchive kötetet (pl. NTFS vagy exFat fájlrendszerrel) az egyik HDD rekeszben és arra mentesz meghatározott időközönként. Ha bejelölöd azt, hogy a mentés után válassza le magát (majd a következő mentéskor kapcsolódjon újra), az kb. ugyanaz, mintha egy külső meghajtóra mentettél volna. Csak épp automatikus. A lemezt bármikor kiveheted és elviheted egy másik gépbe, a polcra, mindegy.Szerintem, bár hülyén hangozhat, meg kellene tervezned, hogy mit és mennyit akarsz tárolni, egyben, külön, stb. Aztán meglátod, hogy mivel jobb kezdened.
-
ugyes
senior tag
Igen, mindent meg tudsz csinálni, amit kérdeztél. Én mindkét formában mentettem: külön disk online, külön offline és csak a mentés idejére kapcsoltam rá és be. Az utóbbi verzió biztonságosabb, de kényelmetlenebb.
A RAM bővítést lehet megtenném most, szerintem szét kell csavarozni ahhoz a házat. Jobb ezen az elején túlesni. Minimum még 4GB-ot tennék bele (max. 16-ot kezel a processzor érdemben).Amit még megfontolandónak tartok a fő kötet m.2 SSD-re helyezése (leírás itt). A hátránya, hogy több programban alapértelmezett az 1-es kötetre telepítés. Előny lehet: mintha +1 tiszta tárhelyed marad.
-
ugyes
senior tag
A másik topikban is írtam neked: ha az egyszerűség kell, akkor Asustor. Ennek olykor lehet mellékhatása: nem/nem annyira jól tud dolgokat, mint pl. a Synology. Egy docker konténert beállítani itt egyszerűbb, mint a Synology-nál (Portainer-en keresztül, kb. a minta stack CTRL-C CTRL-V és megy). Viszont nem lesz aldomain-es myasustor.com-os DDNS címed, és szórakozhatsz a portok megadásával a webcímekben, ez viszont működik a Synology-nál (a Synology saját DDNS-ével).
Ha az általad megadott igények nem nagyon változnak, akkor mindegy melyiket veszed, csak Intel processzoros legyen, hogy bírja a sok torrentet és egyebeket.
Ha Asustort veszel, akkor arra számíts, hogy meg kell ismerned a docker-t és konténerek lelkivilágát, ahogy donat_sz is írta. Ha nem akarsz ezzel majd foglalkozni, maradj a Synology-nál. -
Gawamatsu
Topikgazda
A szoftver sokkal régebbi a Synology-nak és a QNAP-nak. Úgy értem elterjedtebb.
Előbbinek az az erőssége, a QNAP-nak a hardvere, az ASUSTOR-nak meg a kettő elegye.Értsd:
Synology qrva drága ugyan olyan hardverrel, mint bármelyik másik.
QNAP gyengébb szoftveresen a Synology-nál, hardverben erősebb, árban alatta van.
ASUSTOR hardveresen erősebb a Synology-nál (itt ne a top modelleket nézd, akkor kb egy szinten vannak, de az ár elég különböző), szoftveresen (itt app támogatásra gondolok) nem annyira elterjedt, de messze nem olyan sivatag mint D-Link vagy ZyXel.Alapmodellek otthonra:
- Synology DiskStation DS120j (1 lemezes)
- Synology DiskStation DS223j (2 lemezes)
- QNAP TS130 (1 lemezes)
- QNAP TS-233 (2 lemezes)
- ASUSTOR Drivestore 2 AS1102T (2 lemezes (egy lemezest már nem találtam))Összehasonlítások, amiket érdemes átnézni:
PCMAG, ZDnet, TechAdvisor... -
donat_sz
senior tag
Én egy QNAP-ot nyúztam hosszú éveken át, és amikor az az egy lemezes kevés lett, leginkább ár/érték arány miatt Asustor lett. Ez bő 3 éve volt, ma már nincs annyi okom követni, hogy pontosan hol áll a piac, de akkor érzékelhetően erősebb vast lehetett jobb áron megszerezni. SW oldalról látok előnyt a Q felé saját tapasztalatom okán, de a konténerek világa ezt is közel egálra hozza, a dolgok többségét le lehet velük fedni.
Nyilván ez se lesz tökéletes, de szerintem ha valaki kevésbé árérzékeny és hajlandó kifizetni az extra árat a kényelmeért és nem akar mindent maga állítani, akkor az Syno irányába nézelődjön, ha azért racionálisan nézi a költségeket is vagy hajlandó maga beállítani mindent jól akkor én Asustor felé billenteném a mérleg nyelvét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xbox Series X|S
- Medence topik
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- PlayStation 5
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- War Thunder - MMO Combat Game
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- Nyaralás topik
- További aktív témák...
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest