- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Motorola Edge 30 Ultra - a 200 megapixeles kérdés
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
ASUS routerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Oké, akkor írd azt, hogy Neked nem vált be!
De Te gyakorlatilag lehülyézted azokat, akik elégedettek ezzel az eszközzel -- ami viszont az elsöprő többség. Ennek tudatában írtad, hogy ipari hulladék, és hogy itt ajnározzuk -- ami a jelen kontextusban eléggé pejoratív tartalmú.
Egy eszköz nem feltétlenül válik be mindenkinél, ami a rádiófrekvenciás adatátvitelre fokozottan igaz.* Meg aztán széles körben érvényesülnek az egyedi igények, egyedi körülmények, szubjektív megítélés. Ennek a fórumnak a lényege az, hogy ezeket megosztjuk egymással, és a tíz kedvező vélemény után a tizenegyedik kedvezőtlen is nagyon hasznos, sőt...
De a szavaiddal Te nem az eszközt, hanem azokat minősítetted, akik azt ajánlották, azzal elégedettek.
Magáról az eszközről: Én nagyon régen használok egy AX58 v1-est, és kimondottan elégedett vagyok vele. A 3×80 szintes házunk háromnegyedét jól kiszolgálta wifivel, aztán vándorlása során két 2×50 négyzetméteressel maradéktalanul jól elboldogul.
Egy fél napig volt nálam az AX4200-as, és minden szempontból jobb volt, mint az AX58-as. A wifije elért az 58-as számára holt zónákba is, sokkal szélesebb területet fedett le a kertből, és a lefedett területeken sokkal gyorsabb is volt.
MaCS
*Két érdekes történet a wifi szeszélyeiről:
1. A maga idején bajnoknak számító RT-AC87-est próbáltam beüzemelni egy ismerősnél, de gyengék lettek az eredmények. Végül egy papíron és a tapasztalatok szerint is gyengébb TP-Link TL-WR841 lett a nyerő. Mivel visszaviteli lehetőség nem volt, odaadtuk a 87-est az egyik szomszédnak, ahol az kiszolgálta a kétszer akkora házat, mint ahol kudarcot vallott. Sosem jöttünk rá, hogy mi okozta mindezt.
2. Egy nagyobb lakásban állítottunk be egy tán Asus RT-AC56-ost. Minden szép és jó volt, aztán még aznap este telefonáltak, hogy vacak a wifi. Visszamentem, és tényleg az volt, a szomszéd szobában már zenét sem lehetett hallgatni vele. Pedig semmi sem változott. Nyilván arra tippeltem, hogy hazaértek a szomszédok, és elkezdték használni a hálózataikat. Mászkáltam körbe a telefonnal wifire vadászva, és egyszer csak megjavult. Miközben a nagyi elkezdett vacsorához teríteni. Kiderült, hogy egy fém dísztárgy helyzete dönti el, hogy milyen a wifi. Kevesebb, mint egy méteren belül mozgatva...
-
Nekem nagyon kedvező emlékeim vannak a 4200-as wifijével kapcsolatban. Erősségben és sebességben is csak kevéssel maradt el a GT-AX6000-től, gyakorlatilag csont nélkül lefedte a 3×80 négyzetméteres házat 5 GHz-en is.
A gazdája úgy használja, hogy a házától kb. 15 méterre levő sufniba videót streamel vele, és az utcában három háznyira csatlakozik fel rá a telefonja.
Szóval minden, csak nem ipari hulladék, és nem agyonajnározott, hanem jogosan elismert készülékről van szó.
MaCS
-
kpityu2
addikt
Másik ok lehet még a gyengeségre, hogy a kisugárzott teljesítmény 4-6 antennára is ugyanannyi mint régi routeren egy v. két antennára. Múltkor néztem egy 4 antennás AX routert, 16.5 dB-re volt korlátozva a kimenő teljesítmény antennánként. A 1043ND-t meg simán fel lehetett kapcsolni 26-30 dB-re. Ezért is lehet az új routerek kisebb hatósugara. Persze ha megvan a megfelelő dB mert közelebb vannak a kliensek, akkor a sávszélessége már nagyobb egy modern routernek. Egyébként én is szegélyléc meg küszöb alatt meg szekrény mögött vittem a kábelt a mesh kiépítéshez.
-
Szerintem érdemes a 4200-ast routerként használni, mivel kiváló router.
Összehasonlítási alapom közvetetten van az AX58-assal. A wifi erősségét és minőségét persze nehéz más helyszínre extrapolálni, de ismerősi beszámoló alapján az AX4200 érezhetően jobb lefedettséget biztosított, mint az egyébként jól teljesítő AX58. Konkrétan lett használható wifi a házon belüli garázsban -- de fogalmam sincs a részletekről.
A műszaki cikkekkel az a gond, hogy tele vannak bonyolult struktúrájú fém alkatrészekkel, amelyek össze-vissza képesek visszaverni a rádióhullámokat. Márpedig minél közelett vannak az AP-hoz, azaz minél nagyobb térszöget érint a jelenlétük, annál nagyobb mértékű ez a zavarás. Ez olyan elmélet, amelyet azért a gyakorlat is igazolni szokott, de összességében érdemes egy kicsit kísérletezni.
MaCS
-
Sajnos az a nagy helyzet, hogy a wifi egy nagyon sztochasztikus jószág. Nagyon jelentéktelennek tűnő tényezőkre is hajlamos erősen reagálni. Az eddigi kedvenc saját esetem az volt, amikor egy fém dísztárgy rakosgatása okozott drasztikus változásokat a lakás wifiellátásában.
A 4200-as a tapasztalatok szerint nagyon jó wifivel rendelkezik, jobbal, mint az egyébként nem gyenge 58-as. De tapasztaltam már olyat, hogy a selejtezésre ítélt, még pattintottkő-alkatrészeket tartalmazó, eleve olcsó router után a tényleg jónak számító utód csalódást okozott.
De zárt helyre nem teszünk AP-ot. Eleve, semmilyen más műszaki cikk közvetlen közelébe nem teszünk. Nálad viszont valami szekrényről van szó és egyéb ketyerékről -- ami szinte garancia a rossz hatásfokú rádiós működésre.
MaCS
-
mrmft
senior tag
A masodik 5GHz savban (4804Mbps amit wireless backhaulnak hasznal).
De szerintem legalabb egy XT9, ott az elso 5GHz sav mar ertelmezhetobb sebesseget tud arra amire neked kell, hogy a PC ki tudja hajtani a gigabites netet ez mar kepes - 24cm vasbeton fal es ket szoba van a for routerem es a node kozott, a PC meg 16cm vasbeton fallal arreb. Intel AX201-el mar atmegy a gigabites net teljes savszelesseggel. Nalam egy EBM68 duo van ez a XT9 uzelti valtozata. -
blakey
titán
Ha jól olvastam, akkor van egy Asus AX58U-d, ahhoz vegyél pl. egy AX57-et és próbáld ki, hogy milyen a Mesh. Próba nélkül nem lesz tapasztalatod. Komolyabb "Wifi-Mesh" rendszer, ahol a harmadik sáv biztosítja a Mesh-kapcsolatot, többe kerül, de hogy megfelelő-e az adott helyszínen, az csak beüzemelés után fog kiderülni.
-
Alex91
félisten
Az a gond, hogy amit felvazolsz abban az esetben felezodik az atviteli sebesseg! Ezt kuszobolod ki a harom savval. Mert ilyenkor az egyik sav csak a routerek kozotti kapcsolatert felel. Meg lehet probalni, hogy a szolgaltatoi szorja a WiFit, es ezt tovabbitja az Asus. Ez penzedbe nem kerul, csak konfigolni kell.... Ja, csak itt meg a barangolassal lesz gond
!
-
ElektrikusDE
senior tag
Szia!
Szerintem érdemes lenne benézned a Vodafone otthoni szolgáltatás fórumba, mert ott szinte másról nem folyik a csevej, mivel új szoftvert kaptak a végberendezések.
Azóta sokan tapasztalnak hasonló problémákat!
Szerencsére mivel én Romániában élek, még nem kaptam meg az új frissítést, de ha netán itt is telepitik nekem is lesznek (remélem csak átmeneti) problémáim vele.
-
dolon75
senior tag
-
dolon75
senior tag
-
blakey
titán
Ha eddig másik routerről kapták a netet akkor az új router esetében nem árt ha a routert és az eszközt is újraindítod. 36-48-as csatornák biztosan jók. Mindenképp maximum WPA2-t használj, WPA3 hibás és tudtommal még nem javították. 160MHz-et szintén kapcsold ki. Jelszóban ne legyen túl sok felesleges, megtévesztő karakter, angol ABC és esetlege egy két egyéb karakter, alulvonás, kukac, a több jellel problémák lehet, pl. százalék jellel, per jellel, stb.
-
Raiden_
tag
Olyan helyen ahol sok a zavaró jel felejtsd is el a WiFi használatot, a legtöbb
Okos TV nem is támogatja az 5 GHz WiFi-t csak a 2,4 GHz-t minden olyan eszközt
amin van LAN azt azzal csatlakoztasd, ezzel véglegesen megoldod a problémádat,
hidd el egyre több lesz az idő amit a WiFi polírozással töltesz egy évben,
mert a szomszéd hazajött és épp melegíti a vacsit a mikróhullámúban eközben
neked meg csak megy a homokóra ... homokóra, mert épp megszakadt amit csinálsz,
a sokadik ilyen alkalom után szétfúrod a lakást és nem dőlsz be többet
a WiFi propagandának, a WiFit használd csak olyan eszközökkel amin nincs LAN.
Ezen a WiFi polírozáson mindenki átesik, állítgatod, most jó aztán a szomszéd
is állít a sajátján valamit, megint nem jó és ez addig megy amig meg nem unod
és elő nem szeded a fúrót és megoldod örökre. Amikor eljön ez a pillanat (minél előbb) onnantól hátra dőlhetsz és élvezheted a probléma mentes otthoni hálózatod. -
blakey
titán
Ha nem 36-48-as csatornákkal indítasz akkor nagyobb az esélye annak, hogy egyes eszközök nem is látják vagy rosszul kezelik az adott csatornát. Nálam 27 eszköz "lóg" a Wifin, elég sok az olyan amelyik pl. 100-as csatorna esetében nem is látja a Wifit és olyan is amelyiknél a sebesség a felére csökken. Továbbra is a kijelölt sáv a biztos, hiába telített a környezet, akkor is nagyobb eséllyel fog működni. 160MHz-et kapcsold ki és tesztelj. Tesztelés nélkül nem lesz eredményed. Nálam nem okozott komolyabb gondot a 160MHz, viszont teljesen felesleges volt, 1 db eszközöm tudta kezelni, az összes többi 80MHz-en csatlakozott. Van akinél 160MHz esetében instabil a wifi, külföldi fórumokon olvastam ezzel kapcsolatban. Nem használom a 160MHz-et, 5GHz-en 36-os csatornán, nincs semmilyen Wifi probléma, az összes eszköz hibátlanul működik, mindig látják a Wifit, stb. Számomra bőven elég az a Wifi teljesítmény ami 5GHz-en, a 36-os csatornán adatik, elég a 800Mbps ü sebesség (AX esetében, AC-n kevesebb, de bőven elég).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Gaming notebook topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Építő/felújító topik
- PlayStation 5
- Diablo IV
- Motorola Edge 30 Ultra - a 200 megapixeles kérdés
- További aktív témák...
- BANKMENTES részletfizetés ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- Samsung Galaxy Z Fold5 , 12/256 GB , Kártyafüggetlen
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Bomba ár HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest