Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz sirály12 #18099 üzenetére

Bocsánat, ha butaságot mondok, de ez nem SPI protokolhoz van? Az enyém, ha jól látom, csak parallel protokolt támogat. Ennek a hátulján nincs egyéb alkatrész.

törölt tag

Azt hiszem elakadtam, szeretnék segítséget kérni.
    Szerettem volna az STM32F103-hoz a Open-Smart kijelzőmet illeszteni a következő Library segítségével: [link]

Viszont valamiért az ArduinoIDE inkompatibilis-nek látja. [kép]

Fordítok vele binárist, de feltöltve nem jelenik meg semmi csak fehér képet látok. Próbáltam pár example-t, serial konzolon figyelve jönnek üzenetek, de nem látszik amit éppen csinál a konzol szerint.
    A bekötést többször ellenőriztem, a "STM32_TFT_8bit.h" header-ben is a "GPIOA" az aktív.

Mit szúrok el? Valamit helytelenül próbálok használni?

törölt tag

válasz sirály12 #18096 üzenetére

Igazából megfelelő lesz az USB csak a tápláláshoz és az STLink a programozáshoz.
    Az USB tápfesz egy külön 5V adapterről megy, nem a PC-ről. Ezért volt fontos, hogy ne az STLink adja a 3.3VDC-t.

Közben felmerült egy furcsaság. Az STLink Utility-ben ránézve a kártyára a program 128kB Flash-t jelez, miközben F103C8 a chip. Szóval valami nem klappol. Annak nem csak 64KB-nak kellene lenni? (A 20kB RAM az passzol)

törölt tag

válasz sirály12 #18094 üzenetére

Köszönöm a tippet. Ki is próbáltam. Kényelmes, hogy ezzel nem kell reset-elni, hanem csak feltöltöm és csinál resetet automatikusan.

Ha mondjuk szükségem van fejlesztés közben 5V-ra is, akkor megtáplálhatom a microUSB-n keresztül miközben az STLink is kapcsolódva van vagy ilyenkor le kell húznom az STLink-ről a 3.3V-os pint?
    Gondolom microUSB esetén eleve kap a chip 3.3V-ot a saját stabilizátoráról, nem?

törölt tag

Bluepill panelt programozni melyik eszközt volna kényelmesebb használnom?

1. CH341A Pro (moddolva 3.3V IO-ra) [kép]
    2. STLink V2 [kép]

Úgy tudom a "2." megoldással van lehetőség program közbeni debug-ra is. Még nem tudom miként (a mai nappal együtt már 2 napja foglalkozom a témával :) ), de esetleg a későbbiekben jól jöhet.
    Melyik megoldást javasoljátok?

törölt tag

válasz ekkold #18080 üzenetére

Köszönöm az infokat.
    Telepítettem at Arduino 1.8.19-et. Az STM32 támogatáshoz nekem kellett egy linket adni egy json-höz, hogy letöltse a paramétereket.
    Link: http://dan.drown.org/stm32duino/package_STM32duino_index.json

Ma este megyek 2db STM32F103C8T6 (Bluepill) eszközért. Remélem eredeti ST van rajtuk :)
    Illetve vettem egy olcsó kijelzőt is, hátha a szkóp kijelzőjét problémás lesz beindítani.

Az oscilloszkóp kit amúgy a Hestore-ból származik, ott adták ezzel a chippel a készletet.
    Elméletileg 64kB a flash ebben is és 20kB a RAM. Próbáltam egy OpenSource FW-t feltenni, de az STLink programja ott azonnal jelezte, hogy nem fér bele a flash-be. Viszont a gyári FW simán belemegy, mert STM32F103C8T6 van az eredetiben, ami szintén ugyanilyen paraméterekkel bír. Működésbeli különbség van viszont a kettő között és szerintem ezért nem fut rajta az eredeti. Csere biztosan megoldja a problémát, olvastam a neten már erről. Sőt, van aki STM32F103CBT6 verzióra cserélte, amibe belefér a DLO-138 OpenSource firmware is. Átalakítható két csatornára is akár a készlet.
    Mindegy, ez a jövő zenéje. :)

törölt tag

válasz Aryes #18074 üzenetére

Sajnos nem tudom milyen vezérlő van a kijelzőhöz. Annyi biztos, hogy az eredeti (Jyetech) FW-el is beindul a kijező, kiírja a firmware adatokat és a cég logóját, de a "booting..." felirat ott marad és nem indul be a scope. [kép] (netes kép, más is futott már bele ugyanebbe)

Itt egy pdf, ami az eredeti kapcsolást tartalmazza. Ezt az enyémmel már összenéztem, az STM32F103 kontrollert leszámítva ugyanilyen.

Sanszos amúgy, hogy kicserélve ST-re a kínai chip-et, simán működne az eszköz.
    Viszont sajnos az smd forrasztási készségemen túlmutat ez a lábsűrűség.
    Még forró levegővel le is tudnám venni róla a régit, de az ST-t már nem tudnám ráforrasztani.

törölt tag

válasz Aryes #18071 üzenetére

Szia, köszönöm a válaszod.
    Igen, ahogy fentebb is írtam az "ST FlashLoader Demonstrator" nevű program, ami USB-UART porton gyakorlatilag soros módon flash-elné, az nem kompatibilis vele. Erre a saját "WCHISPTool" nevű programja kell vagy ennél működik az USB is elméletileg. Viszont én STLink V2-vel flash-eltem SWD interfészen keresztül, amivel debug-olni is lehet. Azzal szépen működik megy az írás/olvasás. Viszont sajnos nem 100%-ig kompatibilis az ST-vel a chip, gondolom ez lehet a probléma okai is amiért nem indul a FW.
    (Közben egy lengyel oldalon tökéletesen ugyanúgy járt valaki, mint én)

Arduino IDE-t megnézem, köszönöm.
    A neten még ezt találtam ehhez a chip-hez:
    "A Keil IDE-hez elérhető dedikált CPU library, ezzel a legtöbb eltérés eltűntethető, a kód kifejezetten erre a mikrokontrollerre optimalizálható."

Remélem akkor majd ekkold fórumtárs is olvassa és lesz pár meglátása a témában.

törölt tag

Sziasztok.

Teljesen kezdőként szeretnék foglalkozni mikrokontrollerrel.
    A kiinduló ötletet a napokban tönkretett "DSO-138 szerű" mini szkópom hozta.
    Az én példányom annyira hamisítvány, hogy a hivatalos STM32F103C8T6 helyett CH32F103C8T6 kontrollerrel van szerelve és a felület is más volt, mint a többi ilyen szkópon. Én nem tudtam erről és egy nem hozzá való, hivatalos FW-et raktam rá STLinkV2-vel. Persze nem indul, csak pár FW infót és "booting..." feliratot látok, de a felület már nem jön be.
    Az eredeti FW pedig nincs meg, mert ReadProtect volt. Bootloader is másképp van ezen a kontrolleren, a sima UART módszerrel nem is látja például a FlashLoader Demonstrator.

Ez alapján elindult egy gondolatmenet, hogy mi lenne, ha elkezdeném magam fejleszteni és programozni a kontrollert, felhasználva a szkóp digitális részét és valamit kiírni vele a kijelzőre. Például egy sima óra is lehetne. Aztán később kimenet-bemenet használata nyomógombokkal, mondjuk az óra beállításáshoz. Szóval ilyesmi...

Az induláshoz szeretnék segítséget kérni tőletek. Milyen eszközök (IDE, Flash, etc) és dokumentáció kellene ahhoz, hogy az Arm vonalon elindulhassak és konkrétan ezt az eszközt fel tudjam használni valami szöveg megjelenítésére?
    (Win és Linux rendszereket használok)

Köszönöm.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés