Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• cigam
    titán

Nem, nem az volt a megoldás.
    Fogtam az ARandR -t megnyitottam, majd beállítottam a kívánt elrendezést.
    Az elrendezések alatt van a mentés másként, mely a /home/user/.screenlayout alá létrehoz egy default.sh fájlt. Ennek tartalmát kimásoltam és beillesztettem az .config/openbox/autostart.sh -ba.

Megmutatod a tartalmát?

samujózsi
    Az évek meg a rutin ... :K

• cigam
    titán

F34R

PekWM és Fluxbox kicsit régen volt frisstíve ha jól emlékszem (anno azokkal is kacérkodtam, de aztán az Openbox lett a befutó). Tán 2018-ban utoljára az egyik, a másik tán még régebben. Az Openbox-ra meg pont ma jött egy újabb verzió.

Frawly

Csak részben nyújtják, mert pl nincs klasszikus értelemben vett asztal, így ikonokat sem lehet kipakolni, max háttérkép, meg conky ilyesmik. Hálistennek nekem ezek sem hiányoznak. Vagy bill kombóval indítok progit, vagy Rofi launcherrel. Annyira hozzászoktam ehhez, hogy a melóhelyen is kerestem olyan progit, ami Rofi szisztémát használja, így ott is ilyen elven használom már.

idesk?

• cigam
    titán

A felhasználód ~/.bashrc-jének a végére ez megy:
    if [[ "$(tty)" == "/dev/tty1" ]]
    then
    startx
    fi

A ~/.xinitrc-nek a végére meg

exec wm_indító_bináris

Így ha a tty1-en jelentkezel be, és azzal a felhasználóval, akkor a WM automatikusan indul. De csak akkor. Ha tty2-7-en jelentkezel be, akkor nem, és a tty1-en akkor sem, ha másik felhasználóval, pl. root.

Hú... Ez nagyon menő! Köszi!

• cigam
    titán

Úgy tűnik érdemes volt fent maradni olvasgatni.
    Ha jól emlékszem a reboot után kellett a dhcpcd xorg xorg-xinit és az icewm. Aztán beröffent az icewm. Igaz még kell hozzá a startx, nincs DM.

• cigam
    titán

Nagyon helyes. Szakmai fejlődés csak úgy van ha kilépsz a korábbi komfortzónából. Nehogy feladd, már van egy telepített Arch rendszered, ezt próbáld minél jobban belakni, megismerni. Az bőven nem gond, ha az első néhány telepítésnél nem sikerül valami, vagy kifejezetten gallyra megy. Az lesz a tanulópénz, meg egy jó alkalom az újratelepítés gyakorlására, meg a rendszer újra működőképessé hozására.

Nálam most ugyanez van Gentoo-n. Igaz én bonyolítom is magamnak, hogy minimalizmus möhöhőő, csak azért is legújabb RC-kernel, meg git v-9999-es bleeding edge csomagok, mert L'oreál és megérdemlem. Aztán a Gentoo meg OFF topikban ott vihognak rajtam a tapasztaltabb gentoo-sok, már előre tudják, hogy szívás lesz belőle, de szórakoznak rajta, olyan olyan vagyok, mint a prérifarkas, hogy még nem tudni hogy, de tutira szakadékban köt ki porfelhőt hagyva maga után. Meg mikor feltelepítettem, örültem, hogy van egy működő alaprendszerem. Gyorsan kiderült, hogy lófütyi nincs, nem ment az i915 driver, nem ment az Intel Wi-Fi, nem ment a Thinkpad speciális gombok és ACPI, nem volt jó az UUID az fstab-ban, nem ment semmi, csak alaposabban tesztelni kellett a rendszert, folytatni a belakását, már tornyozódnak a nehézségek. Ez az, amit nem lehet könyvből meg tanfolyamon megtanulni, csak ha az ember már azt az adott rendszert használja ténylegesen.

Nekem is voltak frusztráló dolgok az Arch Wiki-ben. Pl. eleinte Intel GPU-n állandóan lefagyott a Login Manager, mindegy melyiket raktam fel. De csak a Login Manager, az is csak néha, zároláskor fagyott le, mással nem volt gond. Hónapok után derült ki, hogy ott van a releváns infó az Intel Arch Wiki cikkben, amit ugyan el is olvastam, de ott negyedik generációról volt szó (nem szabad a X.org drivert feltenni az ezeknél újabb GPU-kre), nekem meg 2. genes Core i-s a gépem. Csak a negyedik generáció az Intel GPU-k generációjára vonatkozott, és valójában az én 2. genes procimban már 6. generációsnak számít az IGP. Nem olvastam figyelmesen, csak fourth generation, bla-bla, aztán ugrottam is át a színes dobozt, hogy csak valami nagyképű hülye okoskodik benne, mert nincs élete a lúzerjének. Kiderült nem erről van szó, kifejezetten azért volt színes dobozban, mert az inteles felhasználók zömének releváns infó, aminek a hiányától sokan szívnak.

Wiki böngészés közben még ide is eljutottam:
    5.2systemd-resolve not searching the local domain ;]
    Mivel a leírásból egy bötüt nem értettem, léptem is vissza az előző oldalra...

Kíváncsiságból most bebootoltam a telepítőt, kábel helyett a wifi-t konfigoltam fel (ilyet még nem csináltam), és a legmeglepőbb, hogy sikerült. No és mit látok a wpa_supplicant leírásának vége felé?
    Once association is complete, you must obtain an IP address, for example, using dhcpcd.
    A dhcpcd wlan0 parancs hatására szépen összebeszélt a pihole-al, és így már tudom név szerint pingelni a helyi lan gépeit is. :C

Érdekes amit az UEFI 64bites DOS-ról írtál, ezt tőled hallottam előszőr, hogy ezek az .EFI fájlok tulajdonképpen .exe-k.

Ja, és köszi a bíztatást!

• cigam
    titán

Neked sem való¹. Ehhez kell nem kevés alapismeret, a doksik precíz olvasásának, megértésének képessége és türelem. Utóbbiból elég sok. Ha van időd és kedved kísérletezni, tanulni olyan dolgokat, amikre vélhetőleg két telepítés közt nem lesz szükséged, akkor érdemes foglalkoznod vele.
    Egyébkén valószínűleg jobban jársz bármelyik egyéb, elterjedt disztróval.

¹ Én pár évtizedig ilyesmiből éltem, de elég hamar eljutottam oda, hogy nekem sem való. Öreg vagyok bohócnwk, ahogy mondaninszokták. Használninakarom a gépet és rendszert, nem hackelni.

Az asztali gépem ezért egy Macintosh. Egyszerűen csak működik :K

Viszont a laptopon, Raspberry Pi-n szeretek kísérletezni, a határaimat feszegetni.

• cigam
    titán

Ezt értem, hogy neked frusztráló, sajnálom. Nem is védeni akarom őket, de azt értsd meg, hogy az Archnak az a szemlélete, hogy semmit nem tesz be a telepítési folyamatba, ami nem minden embernek kell, vagy nem csak egy verzió van belőle. A linux csomagot is azért vették ki a base-ből, mert nem mindenki a legújabb stabil kernelt akarja használni, hanem mondjuk Zen-t vagy LTS-t, és akkor az így a base részeként nem kerül fel feleslegesen a legfrissebb kernel, és nem kell felesleges csomagot frissítgetni, meg leszedegetni. dhcpcd szintén zenész, mert mint olvasod, van, akinek nem kell. Tehát akinek kell, külön fel kell tegye, ami egyébként a legtöbb ember, mert a desktop felhasználók 99,99%-a Wi-Fi routerről nyomatja, ami tipikusan DHCP-s. Ez az Arch alapfilozófiája, ha nem feltétlenül kell az userek 100,00%-ának, akkor opcionális csak. Épp ezért nincs az Archnak telepítője. Azt honnan látnák előre, hogy te majd milyen kernelt, hálózati megoldást, stb. szeretnél? Ubuntun ez el van döntve, itt nincs.

Arch Installation Guide-ból régen kettő volt, egy felületes nagyon kezdőknek, meg egy részletes haladóknak. Ez utóbbi lett meghagyva, a kezdőknek szóló törölve lett az Arch Wiki-ből, mert párhuzamosan futottak, és a kezdős anyag nem volt rendesen karbantartva, el volt avulva, ellentmondott a másiknak. A mostani Installation Guide-ban ott van benne az a bekeretezett rész a dhcpcd-ről, amit te is észrevettél. Meg a Guide legvégén ott van a bootloader telepítésére utalás, ami elkalauzol linkekkel a vonatkozó cikkekre, amik az egyes bootloaderekkel és bootolási módokkal foglalkoznak. Tehát ott van minden, csak át kell látni, mindent el kell olvasni, nagyon figyelmesen. Nem szabad vakon csak a parancsokat követni, úgy valami könnyen kimarad.

Na de én honnan tudjam mi kell nekem? Lehet nem nekem való az Arch, mert itt elöbb tudni kell mit akarok és hogyan?! Mert olyan mélységében nem ismerem a rendszert. pl. A wiki egy eldugott zugában olvastam véletlenül azt is, hogy az os-prober csak akkor veszi észre a többi oprendszert, ha fel van csatolva. Ezt is most tanultam meg.
    Próbálom az ilyen apró (tudás)szilánkokat egy egységesz egésszé formálni, de nagyon nehéz. pl. a telepítő videók/leírások többsége elavult, nekem meg szükségem lenne egy szájbarágósabb leírásra. Egyrészt azért, hogy meglegyen a sikerélmény, hogy működik, másrészt megtanulhassam belőle, hogyan működik. Viszont amikor ilyen mellékvágányra futok(vagy inkább szakadékba) az elég frusztráló...

Az EFI-ről ne is beszéljünk, még hátra van a feketeleves. Lassan kihal alólam a BIOS-os laptopom, és az UEFI lesz a következő nagy falat.

• cigam
    titán

Akkor szerintem én vagyok a villamos, mert használtam már Archot, többféle gépen, Wi-Fi-on és Ethernet-en keresztül is netezve, és a /etc/systemd/network/ mappában soha semmit nem kellett matatnom, az pl. most is holt üres. Rendesen telepítettem őket, kézzel, semmi segédszkript, meg 3rd party installer.

A network mappában matatást két esetben tudom elképzelni, hogy fontos: 1) több Ethernet vagy több Wi-Fi-chip van ugyanabban a gépben, és választani kell melyikkel kapcsolódjon, vagy 2) speciális DNS szabályokat akarsz felállítani (piehole) csak kifejezetten arra az eszközre, de ez utóbbit lehet Network Managerben is, még csak grafikus felület sem kell hozzá, mert van TUI-s része is (nmtui vagy nm-tui vagy minek hívják), vagy módosítások ellen védeni a /etc/resolv.conf-ot.

De mint írtam, Archon sem engedem beavatkozni a systemd-t a hálózat kezelésébe. Azért mert a netctl vagy akár a NetworkManager hol elvesztette a Wi-Fi-t (ez régebben volt), vagy feleslegesen sokáig vártak rá, és feltartották a bootfolyamatot, ez utóbbiból lett elegem. Persze, működik systemd-vel is, csak köszönet nem lesz benne. Helyette a szög egyszerű, wpa_supplicant (Wi-Fi) + dhcpcd simán működik egymagában, mindenféle systemd-s beavatkozás nélkül, és megy, se Wi-Fi-ról leszakadás, se bootkor várakozás. Ethernetnél wpa_supplicant sem kell, csak dhcpcd egymagában. Az egyszerűség sokszor kifizetődő. Pedig van speciális DNS szabályom is, a szolgáltatói DNS-sel sok oldal nem jön be, ezért 1.1.1.1-es nyílt DNS-t használok. A dhcpcd meg eleve úgy van kitalálva, hogy működik systemd-vel és anélkül is.

Ezt nem hiszik el nekem a Debian, Ubuntu, Mint szentháromságon nevelt MBR GRUB Matyik sem, hogy az egyszerűség sokszor kifizetődő. Felhörögnek, hogy GPT soha, fújj UEFI, nem bootol, kiazakiesztaszrtkitatálta. Közben meg GPT UEFI EFI stub vagy EFI systemd boot holt egyszerű, semmi MBR-kód, semmi elsődleges meg kiterjesztett partíciózás, semmi bootflag, semmi GRUB meg grub.cfg meg GRUB-frissítési gikszer. Helyette csak egy FAT32 EFI partícióról betöltődik az UEFI BIOS-ban hivatkozott .EFI fájl (ez a kernel), esetleg felparaméterezve (systemd bootnál .conf fájlból), és a rendszer bootol. Sose törik el semmi bootolás megkezdésekor, mert nincs külön bootmanager, ami eltörjön, és az EFI partíció megmarad bootképesnek egy teljes rendszerújratelepítéskor is (pl. ha újrahúzza valaki az Archot). Ezt meg hiába mondod neki, lázadnak, hogy GRUB az akkor is kell, mert a fogakat is tisztíccsalya, meg Debianék jobban értenek hozzá, és ők nem tévedhetnek. Közben meg én leszek a hülye, mert simán bootol GRUB nélkül nálam, nem csak az Arch Wikiben terjedő mendemonda, még Gentoo-n is megy, ahol systemd sincs (vagyis van, ha úgy akarod, de default nincs). Persze megy az UEFI boot GRUB-bal is, meg lehet oldani, csak minek plusz egy bootloader a működési folyamatba beláncolni. Ez kb. olyan, mintha egy szekrényt kulccsal bezárnék, azt betenném egy másik szekrénybe, és azt kulcsra zárva annak a kulcsát hordoznám, ennyi erővel az első szekrény kulcsát is őrizgethetné az ember. Ez a fő rákfenéje újabban a linuxos világnak, a dolgok felesleges bonyolítása, főleg olyan átlagos desktop rendszeren, ahol csak Pistike netezik, meg ext4 partíciókat használ mindenféle LVM, RAID, LUKS, ZFS, snapshotok meg minden nélkül. Mert valóban van, ahol bonyolítani kell, de az nem desktopos felhasználás, vagy nem átlagos.

Pedig nekem GRUB-bal sem volt soha bajom, személy szerint, nálam mindig probléma nélkül működött, pöccre. De minek legyen egy felesleges telepítési lépés, felesleges csomag letöltése, (esetleg felesleges fordítása forráskódból emerge-kor), telepítése, felesleges frissítése, felesleges hibaforrás. Minek, ha egyszer felesleges, ráadásul tényleg hibaforrás, mert sok felhasználót látok vele szenvedni, hogy el-eltörik nekik frissítéskor.

Arra gondoltam, hogy ha feltettem a base linux linux-firmware csomagokat, akkor minden szükséges dolog meg lesz a használathoz.
    Ezért próbáltam dhcpcd nélkül, hogy már van benne "gyárilag" egy működő megoldás.
    A /etc/systemd/network/20-wired.network fájlt azért hoztam létre, mert nélküle nem éleszti fel azt az interface-t. Perze lehet ezt is másként kellene alapból, de a wiki telepítőjét annyira megnyírbálták, hogy az alapján egy angolul 8sem) értő kezdő simán kihagyja a bootloader telepítését.

Most vettem észre az elején a bekeretezett részt:
    The installation image enables dhcpcd
    Hát de baszki akkor ha nem is base-be, de a linux-ba illene betenni!

Holnap nekiugrok megint de talán okosabban :)

• cigam
    titán

Szerintem nem használja a helyi pihole-os DNS-t, hanem helyette azt a szolgáltatóit, amit a routertől kap, a szolgáltatói DNS-ben meg csak a WAN címek vannak, LAN-os nincs. Csak tipp. Rá kéne erőszakolni a hálózati kapcsolatok beállításánál, hogy a pihole-féle DNS-t használja. Ezt végső soron be lehet írni a /etc/resolv.conf fájlba, nameserver Mö.Hö.Hö.Hő IPv4 formában, de azt alapból felülírja a drágalátos systemtré (igen, jól mondjátok, tényleg zseniális alkotás) bootkor, amit meg lehet ugyan akadályzni, ha elveszed róla az írási jogot, de az meg nagyon favágás (amit Archon meg is léptem).

Egyébként a helyi háló neveinek feloldására egyáltalán nem kell systemd-resolvd. Az csak ahhoz kell, ha azt akarod, hogy a systemd is állítgassa a /etc/resolv.conf-ot vagy valami másik systemd-megoldást akarsz mögé, pl. Network Manager.

Nálam Archon is, system-resolvd nélkül működik a dhcpcd, simán kezeli a resolv.conf-ot. Gentoo-n meg megint csak egymagában dhcpcd, ott az OpenRC miatt szóba sem jön egyéb megoldás.

Helyi címeket fel tudsz venni a /etc/hosts fájlba is, pl.:
    192.168.2.1 router
    192.168.2.2 pihole
    192.168.2.3 gép2

Ez alapján csináltam egy linket
    ln -sf /run/systemd/resolve/stub-resolv.conf /etc/resolv.conf
    Ill. itt meg ezt tanácsolták
    /etc/systemd/network/20-wired.network
    [Match]
    Name=enp9s0
    [Network]
    DHCP=ipv4
    A resolvectl status szerint a pihole-t kapja dns-nek az enp9s0, de az /etc/resolv.conf-ban nameserver-nek a 127.0.0.53 szerepel. Ami elég fura.

• cigam
    titán

Ott a systemd-networkd.

Köszi!
    Kellett hozzá a systemd-resolved is, és már működik is az internetes címek névfeloldása. A helyi háló neveit valahogy nem akarja :(
    ...1 a router, ...2 a pihole DHCP-vel.
    Másik gépről tudom pingelni név alapján az Arch-os gépet, de én nem tudom a helyi háló gépeit név alapján elérni. Mindenikre azt írja: Átmeneti névfeloldási hiba.
    Van ötlet hogy mi kell még?

• cigam
    titán

Nagyon megritkították a base csoportot. Már csak a gcc-libs-et teszi fel, meg a pacman-t. Minden más kikerült belőle, nano, vi, dhcpcd, meg minden. Nem csak a linux, linux-firmware. Fel kell tenned kézzel: pacman -S dhcpcd, de ha már ott vagy, nézd meg mi nincs fent a rendszeren, és mindent telepíts. Bár függőségnek úgyis behozzák a programok, amiknek kell, pl. wicd, wpa_supplicant, Network Manager, stb..

Hát már az fura volt, hogy még egy vi sincs rajt, azt is utólag kellett felrakni. Köszi!

• cigam
    titán

Létezik hogy az alap rendszer (base linux linux-firmware) nem teszi fel a dhcpcd-t? Mi van helyette? A telepítő wiki oldalán nem részletezik (vagy nem kattintottam rá)

• cigam
    titán

Amit te udev-nel hivsz az a systemd resze, valsz ez van fent neked is. Alternativa pl eudev.

Mindkettő csak nem fut. [link]
    Az udevd indítja az eudevd-t?!

Az oldal szerint:
    Q. Why are there still systemd components (i.e. logind and udev) in Artix?
    A. They're elogind and eudev, which is different.

Nem értem.

• cigam
    titán

+ -Sii, -Qd, -Qe, pacman log.

Köszi! Ezeket is meglesem.

Újabb gondom lenne. Az artix-ot próbálgatom, hogy mit tud systemd nélkül. A dmesg-ben több alkalommal is megjelenik egy fura sor:
    udevd[572] RUN(builtin)'uaccess' unknown /usr/lib/udev/rules.d/73-seat-late.rules

Belekukkantva a systemd-hez tartozik. Ennyire megkerülhetetlen, vagy benne felejtették?

• cigam
    titán

Létezik olyan pacman paraméter(?) amivel kideríthetem, hogy xy csomagot melyik program függősége telepítette?
    Vagy az -Si-vel lekérdezett "Függ:" sorok mondják meg, hogy melyik program/csomag tehette fel? Vagy itt azt írja hogy még ezek a csomagok települnek fel hozzá?

• cigam
    titán

a windows gyökérpartícióját kell megadni a bootparaméterben.
    szóval ha van "Rendszer számára fenntartott" akkor nem azt.

+ utánna megint kell a grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
    Köszönöm az útbaigazítást!

• cigam
    titán

os-prober-t felraktad?

Nem, de most, hogy felraktam, semmi változás. Nem UEFI-s rendszer, BIOS van csak MBR partíciós táblával.

• cigam
    titán

Mit kell csinálni olyankor, ha a grub-mkconfig nem találja meg a W10-et?
    W10 alatt a hibernálás ki van kapcsolva.

• cigam
    titán

Nem értek az Arch telepítéshez, de a kép alapján létrehoztál sda4 néven egy extended partíciót 3,7 GB mérettel és erre szeretnél logikai partíciót sda5 néven, ami az extended mérete miatt nem lehet több 3,7 GB- nál.

Elképzelhető, hogy ennél többet írtál sda5- nek?

Ha kijelölöd a maradék területet extended- nek, akkor menni fog a dolog, overprovisioninggal se nagyon kell foglalkoznod, mivel 120 GB- os a meghajtód, nem 128 GB- os!

Képzeld magad elé a gpartedes partícionálást, akkor könnyebb ezt a parancssoros módszert is átlátni.

Nagyon az elején vagy még az Arch telepítésnek, kitartást hozzá és az ilyen apróságokra érdemes figyelni, mert szerintem ez a partícionálás volt a legegyszerűbb része! :)

Ez magyarázat lenne, ha nem csak 4,5GB-ot látna üresnek:

Aztán rájöttem: Feltünt, hogy a rendszertöltő partíció vége utáni címet ajánlja fel első szektornak. Pedig ott van még utánna a C: windows partíció.
    A windows valamiért ott hagyott 4,5GB-ot parlagon, és ezt akarta kiosztani az fdisk.

• cigam
    titán

Megpróbáltam colomb2 logout írása alapján felvarázsolni de igen érdekes problémába futottam bele.
    az fdisk-el nem tudok partíciót létrehozni.
    Van egy 120GB-os SSD-m, annak az elején a Windows (44GB) a maradék üres
    Az első 128MB még sikerült, a 4GB-os is, de utánna semmi. Elméletileg van hely, de valamiért nem látja/kezeli?
    Fotón be is jelöltem, hogy ha 234441648 szektora van, miért csak a 8282111-es az uccsó?!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés