- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- iPhone topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
ThufirHawat
senior tag
válasz
csiga997 #215 üzenetére
Digilab az Arany János utcában? (Nem vagyok már egy ideje Bp-i...)
Velvia sztori:
Velvia: Ez volt az eredeti, már kivonták mert elavult a hordozó
Velvia 100 pár éve mutatták be, modernebb film, talán mégfinomabb szemcsézettel, de gyengébb szaturácóval, "közönséges" sárgákkal.
Velvia 50: 1-2 hónapos ÚJDONSÁG. Ugyanaz a színvilág mint régen, csak modern horozóra felhordva. Éljen-éljen! Na ez kellene nékem, roll-ban. -
attilav
tag
válasz
csiga997 #201 üzenetére
Mert ez kevesebb macerával jár, a diákat felküldik(nem készül el időben, stb), a negát meg ott helyben hívják, olcsóbb diával ki fogom próbálni.
Itt lett kitárgyalva hogy a film felbontóképessége a gyártás során dől el, tehát ha negaként hívom akkoris elvileg ugyanolyan jó felbontást kapok mint diaként.
[Szerkesztve] -
Szten Márs
nagyúr
válasz
csiga997 #185 üzenetére
Nem, azóta beláttam tévedésem a Chinonnal kapcsolatban, csak megjegyeztem, h a másik csodának nem kell, ne érts félre
Egyébként valóban drágább, de gondoltam vmi egzotikus utat választok
(Na meg ez volt kéznél így hirtelen... most a Chinon sincs nálam, ha legközelebb megyek viszek elemet és lehet csoda fog történni)
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
csiga997 #180 üzenetére
Hmmm... az ilyen gépekbe általában mechanikusan történt minden, ebben a tudatban voltam, úgyhogy elemet nem tettünk bele
Thx a manualt
Mindenesetre valamilyen módon egy fotósiskola selejt-állományából lett mentve, szóval valszeg van baja, mindenesetre ki lesz próbálva. -
Adrian Mole
senior tag
válasz
csiga997 #176 üzenetére
Hopsz, nekem 1/4000 rémlett. Köszi.
Azért az F4 egy kicsit más kategória, mint a 8000i, vagy a 801. Hangtompítós tükör, cserélhető prizma, stb.
Nagyon bánom, hogy nem cseréltem le a 8000i-met egy 9xi-re. Az már majdnem egálban volt az F4-gyel. De ugyanúgy, ahogy 8000i-t nem látni, 9xi-ből még annyi sincs. -
-
pacorro
aktív tag
Az én Minolta rawjaim helyébe már most másikat csinált a Sony, szóval lesznek itt bőven gondok. Szerintem a jpg bukására sem kell 20 évet várni.
Viszont a negatívok meg a diák sem örökéletűek...
Az enyémeimen is van minden: ujjlenyomat, karc, van amelyiknek fakultak a színei...
Annyiból talán jobb a digitális állomány, hogy ott nincs minőségromlás. Vagy teljesen jó, vagy teljesen tönkremegy. -
adik
őstag
A másik lehetőség, a kromogenikus film: ez egy szines C-41 eljárással hívható film, ami fekete-fehér negatívot ad. Ezt aztán bármilyen fotólabor elő tudja hívni neked. Mondjuk, a papírképekhez már ideálisan fekete-fehér papír lenne a legjobb, de olyat már nem hiszem, hogy sok helyen csinálnak manapság. (Szines papíron nem feltétlen kapsz igazi feketéket és szürkéket.) Ilyen film pl. az Ilford XP2 vagy a Kodak BW400CN, de a Konicának is volt, nem tudom azt gyártják-e még.
pont az említett Konicát próbáltam ki kisérletező-kínom-kedvemben. Két különböző objektívvel kattogtam. Az egyik szürkeárnyalatos képeket adott, a másik az igencsak zöldes-beütésű volt. Egész mókásan nézett ki, de jó voltigen, színes papírra ment, minden kérésem dacára, de a zöldes képek egész jók lettek, így még örültem is neki, de többet azért ilyet nem veszek.
-
zsiga667
addikt
Ez mind igaz, de én nem a mai ~4,5GB/lemez kapacitású DVD-ről beszélek, hanem a nemsokára (mondjuk 5 év) elérhetővé váló holografikus tárolásról beszélek, ami egy DVD-méretű lemez esetén kb. 500-1000GB tárhelyet biztosít. Így azért már kicsit más a leányzó fekvése.
És akkor még nem is került szóba az, hogy a keretezett diák mennyi helyet foglalnak. (Egy A4-es mappa helyett egy fél szekrényt...) -
zsiga667
addikt
Aki nem menti át a képeit az éppen aktuális mainstream adathordozóra (és esetleg formátumba), az meg is érdemli hogy később ne tudja őket megnyitni...
És lassan eljutunk oda hogy (fizikailag) kevesebb helyet fognak foglalni a filmek digitalizálva (16bit-es .tif-ben, 24*36-os képkocka esetén mondjuk 20Mpixelre scannelve) mintha negatívon tartanád. De gondolom épp neked nem kell mondanom hogy milyen sok helyet tudnak foglalni a negatívok, ha valaki év(tized)eken át nyomja a gombot... -
Protezis
őstag
A legtobb labot tudomasom szerint digitalis geppel dolgozik. Igy a fekete-feherre alakitas kb 2 kattintas. En nem ertek ezekhez, csupan 1-2 honapja fotolaborban dolgozom, ahol mar reg nem a sotetszobas muvelet zajlik - pontosabban az, csak gepekkel. Egyik oldalon beteszem a filmet, masik oldalon 20 perc mulva kijon a negativ. Ezt utana scannelik, es nemi digitalis szinkorrekcio utan (melyet ember vegez kepenkent) kinyomtatjak a hagyomanyos vegyszeres eljarassal. A hivo gep csak c-41 filmekkel boldogul, ff filmet mas csinalja. Ezert nem ertem az ff film letjogosultsagat.
Mod: Smogus: na jo, akkor mostmar ezt is tudom. mondjuk ha sokaig minosegromlas nelkul akarom tarolni a felveteleimet, akkor digitalisan tarolom, de azt hiszem ezzel a felfogassal itt nem leszek nepszeru
[Szerkesztve] -
Szekkancspet
csendes tag
Köszönöm, minden tiszta. Lenne még egy kérdésem: A gépem ( praktika bx-20 ) az elmúlt egy hétben elkezdett azzal szórakozni, hogy egyszerűen nem exponál. A felhúzással semmi gáz, minden úgy történik ahogy kéne, csakhogy ha lenyomom a gombot, nem történik semmi. Az egész mechanika mozdulatlan marad, csak egy elfolytott kis kattanást hallani, és semmi. Ez ügye elég gáz, mivelhogy az embernek nem mindig van ideje kétszer elsütni a gépet, ráadásul nagyon visszatekerni sem tudom a filmet, mert a fene tudja hogy mennyit ahhoz, hogy ne az előző képet csesszem el, tehát egy kockát ki is dobok az ablakon, és ez kb minden negyedik próbálkozásnál így van. Habár a közeljövőben szeretnék beruházni egy '' újabb '' gépre, de azért jó lenne valahogy orvosolni a problémát. Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a hiba?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- AKCIÓ! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G7 - i7-10GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest