- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Baryka007
addikt
válasz
pengegyerek #43024 üzenetére
-
Baryka007
addikt
válasz
pengegyerek #43024 üzenetére
Az a 14 fok is szép! Egy jól szellőző gépház, egységes ventilátorokkal minden be és kijáratnál még sokat tud segíteni ! A statikus nyomás így egyenlő ha ugyan olyan ventilátorokat teszel be, ugyan annyi lesz a szívó, mint a toló ereje az egész szellőzésnek, ezzel is lehet még sokat nyerni
Majd írj, hogy hogy ment a BIOS-vagy ha gond van közben! -
pengegyerek
aktív tag
válasz
pengegyerek #43019 üzenetére
Nos a pasztázás megvolt végre bár majdnem mini strókot kaptam egyszer kétszer de nyertem 14 fokot vele
Sajnos időm nem volt a biosra is de igyekszem azt is bepótolni, eddig csak próbálgattam az órajeleket meg hogy mennyivel tudom csökkenteni a feszkókat.
-
Baryka007
addikt
válasz
pengegyerek #43016 üzenetére
Én R9 290 eshez használtam de Hawaii GPU kódnevű kártyákhoz szerintem jó!
Mielőtt neki állsz a dolognak, nézd meg hogy a kártyádon van e BIOS kapcsoló ( ezt ott találod ahol a régebbi AMD kártyákon a CrossfireX csatlakozó van. egy kis fekete pöcköt keress ami 2 állásban kapcsolhat ) az alábbi képen ez látható is!
Ha van ilyened, akkor állítsd a 2 es állásba!
Miután ez megvan, töltsd le a GPU-Z nevű programot, lehetőleg a legújabbat. Majd ott a BIOS verzió melletti sorban találsz 1 gombot, azzal letudod tölteni a BIOS-odat. Ha letöltötted nevezd el mondjuk R9390_Default.rom .-nak
Ez off, ha akarsz feszültséggel is játszani.
-
MSI Afterburnert telepítsd fel, és szépen kezdd el lefelé húzogatni ( ezt most nem írom le hogyan kell ) a feszültséget addig amíg még Furmark alatt stabil a kártya... Ha kapsz kékhalált, akkor ahhoz adj hozzá +5mv ot és az lesz kb a mindenkori stabil feszültséged... nekem R9 290 nél 975mv a gyári feszültség GPU Z-t közben indítsd el menj át a Sensor fülre és VDDC nél látod a kártya pontos feszültségét. Ha stabil a kártya, akkor azt írd fel valahová magadnak, vagy jegyezd meg hogy mennyi volt ! Erre még visszatérünk!
-Ha ezzel megvagy, akkor csomagold ki a tőlem letöltött fájlt. És indítsd el a HawaiiBiosReader_x64 programot Rendszergazda módban! (Ez fontos). Majd tallózd be neki a BIOS.-fájlt (Az Open file gombbal) Ezután menj át a FAN profileba, ott látni fogsz olyanokat hogy Temp Target 1-2- és 3... Ezeket én 50-65-75 re állítottam a sajátomnál. Utána Fan Speed 1-2-3 ott azokat az értékeket tudod megadni % os arányban, hogy az előző Temp targeteknél hány % .-ot forogjon a ventilátor a VGA.-n. Ezeket 20-55-100 ra állítottam a sajátoménál.
(Ez innentől csak a feszültség állítás)
Noh ha akarsz feszültséggel is játszani, akkor PowerPlay fülön a GPU Freq. Table.-nél az utolsó Statenél ami fel van írva neked a dpm nél. a Valueban látod a GPU-d órajelét, ugyan ebben a sorban a legutolsó szám a "vol" oszlopban ami van azt jegyezd meg. És menj át a Limit tables fülre. Ott ugyan azt a dpm számot, és vol számot kikeresed ( legalsó lesz ahogy a GPU Freq tablenél is a legalsó volt ) Oda ha 975mV a gyári feszültsége a GPU.-dnak az lesz beírva hogy 975000... Ezt a számod ha pl 965mV on ment a kártyád, akkor értelemszerűen írd át 965000 .-reNoh ha mindennel végeztél, akkor nyomd meg a Save filet, és ha lehet egy teljesen ÚJ fájlba mentsd el ezt a cuccot!
Ezután megnyitod a másik programot RENDSZERGAZDA módban! Ami így van elnevezve amdvbflashWin Ez elég sokáig tart amíg elindul, lehet hogy közben akadni fog az egér is meg ilyen apróságok fognak történni. De ha megnyilt, akkor katt a Load Image gombra ( ide tallózd be az elmentett új bios-odat ) majd ezután katt a Porgram gombra. És már nincs más dolgod, csak várni amíg elkészül. Ezután indítsd újra a gépet! Eleinte nem fogja felismerni a kártyát a géped, mert azt hiszi új videókártya van berakva. Szóval lehet, hogy kétszer kell újraindítani ! Vagy egy driver reinstall legrosszabb esetben.
Ha ez megvolt, akkor végeztél ! Voilá !
Jah és mégvalami, ha elrontottad valahol, akkor kapcsold ki a géped BIOS kapcsolót húzd vissza az 1.-es állásába. Indítsd el a gépet, ha felállt a windows menet közben rakd át megint 2.-es állásra. És rakd rá az elmentett gyári ROMODAT. És ha gondolod elkezdhetsz vele játszani megint.
Bár nem hiszem, hogy ellesz rontva, ha csak nem kapsz áramszünetet vagy ilyesmit.
Link a programokhoz! (GPU Z és MSI Afterburner nincs benne !
-
Baryka007
addikt
válasz
pengegyerek #43013 üzenetére
Kész biost nem kell letöltened, GPU Z vel letöltöd a jelenlegi BIOS-odat majd RBE (Radeon Bios Editor ) -al meg átállítod ( át programozod ) majd ATI Winflashel vissza flasheled.
Ha komolyabban érdekel, akkor adok ide linket is, hogy melyik progikkal csináltam én anno a Hawaii GPU-s karikkal ezt.
-
válasz
pengegyerek #43013 üzenetére
No offense, de ha a szétszedéstől félsz, akkor nem biztos, hogy jó ötlet a bios átírással foglalkozni.
Amúgy a szétszedésről sok videót találni a neten, még ha az adott hűtésről esetleg nem is, a lényeg azonos mindegyiknél. Leszereli az ember a hűtést, letakarítja a régi hővezető paszta maradványait, újrapasztázza és kész. A gond max. a gap-padokkal lehet, de ha abból is van tartalék, akkor az is megoldható kis ügyeskedéssel.
Nem mondom, hogy az elsőnél nem aggódtam én is túl a dolgot (ezer éve...), de első nélkül nincs második.
-
Baryka007
addikt
válasz
pengegyerek #43008 üzenetére
Üdv, lehetséges igen... Újra kell írni a BIOS-át neki. Ezen felül ki kell prolni a hűtőjét, MX4 el vagy mégjobb pasztával újra pasztázni, igény esetén gappedelni is. És az újraírt bios.-ban kicsit extrémebb Fan Profilet adni neki, valamint kis alulfeszelést. És kész
Nekem Sapphireban van olyanom mint neked... Zárt gépházban 68-73 fok között eljátszik magával. Az írt módosításokkal persze ...
-
Tomko78
őstag
válasz
pengegyerek #43008 üzenetére
fentebb pár hsz írtam nekem is elkezdet melegedni a vga újra pasztáztam azóta drasztikusan vissza esett a hőfok
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Hobby elektronika
- Autós topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Opel topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 16 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 1TB lemezes játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest