- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ghoula
senior tag
válasz
ricshard444 #26297 üzenetére
Tudom, nem sok esély van rá, hogy ettől feltámad a kártya, de én a helyedben azért megpróbálnám, hogy 2. kártyaként az atiflash látja-e a bios chipet rajta, és ha igen, akkor egy gyári biost visszaírnék.
-
Ghoula
senior tag
válasz
Xmister #26171 üzenetére
Persze a rosszul illeszkedő hűtő okozhat meglepetéseket, de én most arra próbáltam rámutatni, hogy ha egyenetlenül melegszik egy chip, és/vagy egyenetlenül hűtöd, akkor míg alapon ezeket a különbségeket nem feltétlen okoznak problémát, emelt fesszel azért könnyebben belefuthatsz.
Az 1.45V az nem a túllőt érték, az az, amit meg kéne kapnia, és kis terheléssel meg is kap. Ha terheled az áramfelvétel hatására beejti a feszt a vrm. Erre jön még a tüske.
Ezt legbiztosabban egy szkóppal lehetne mérni, nekem sajnos nincs, de akinek megvan hozzá a felszerelése és kedve/ideje, szívesen olvasnék ilyen teszteket.HSM: a fesztüske független a hőmérséklettől, hidegen is agyoncsapja egy idő után a chip-et. Persze a folyamatos, magasabb tápfeszt jobban bírja hidegebben.
Proci: Nem kell tartani a trotyitól, sőt alapfeszen simán 1100 felett fog menni a tied.
Nekem pl. 1150 felett kezd el torkos lenni, addig elég a +60mV de 1170-hez már kell a +100. Persze ez chip-függő, de támpontnak jó lehet.Kíváncsian várjuk az eredményeket.
-
Ghoula
senior tag
válasz
Xmister #26163 üzenetére
Igen,pontosan arra gondolok.
Mar leirtam,hogy nem a legjobb pelda volt,de akkor ismet: igen,abban az esetben a rossz felfogatas (es a hoterheles) hatasara repedt.
De ha a hotspotban levo tranyok hőmegfutnak (félvezetobol teljesen vezeto lesz)akkor pont igy fog kinezni. Igy szerintem van relevancia,ha csak a kep erejeig is.Szerk: nyilvan ez egy szelsoseges eset,de wgy legbuborek a pasztazasban pl mar okozhat ilyet.
Ezert is vetettem fel a tullovest amitol en jobban tartok mint a hotspotoktol. -
Ghoula
senior tag
válasz
Xmister #26160 üzenetére
Hotspot-ról beszéltem. Abba alapfeszen is belefuthatsz, bár tény, nem ez volt a legjobb példa, de attól függetlenül, hogy a törés vagy a füstölést volt előbb, az eredmény ugyanaz.
5870-ben 3 szenzor volt, ott simán volt vízzel is 10+ -os delta.
A 290X az egyik legsűrűbben pakolt chip, sokkal több tranyóval és amperrel mint az 5870. -
Ghoula
senior tag
Igazából mindkét témához kapcsolódik, offszetelés és fix feszes bios.
Fix feszes tuning bios nagy valószínűséggel full load line calibration-el megy, ezért nincs vdroop load alatt.
Ebben az Anandtech-es cikkben egész jól elmagyarázzák a hatásait.
Én személy szerint alap feszen inkább tuningolnék LLC-vel, mert akkor a 2D feszt nem kell pluszba offszetelni.
Nyilván, ha az alap drop-olt feszt nem tudod hűteni, akkor sok értelme nincs. Az LLC miatti magasabb fesz túllövés kb pariban lesz az offszeteltel is.
Viszont 100mV felett én nem csak amiatt aggódnék. hogy "hotspot"-ok alakulnak ki a chip-en belül, ami persze elég problémás tud lenni, lásd ezen a linken. ( Bár itt azt mondják az egyenetlenül felrakott hűtő miatt van, de ha feljebb tekertek, írja az arc, hogy nem felrakáskor gyakta le, hanem stressz teszt közben pukkant el.)
Szóval az is problémát tud okozni, hogy ok, hogy belövöd +200-ra, ami drop-olva load alatt lesz 1,35V, de a full fesz az 1,45V és erre jön még a túllövés ami a normál esetnél több lehet, mivel határon, vagy afelett megy a vrm. És az ilyen fesz tüskékkel lehet remek teljesítmény ellenállást csinálni a félvezetőből, szóval csak óvatosan. -
Ghoula
senior tag
válasz
proci985 #25705 üzenetére
Indítasz egy valley-t, ablakban vsync off és közben nézed hwinfoban az aktuális feszeket.
De nem hinném, hogy túlfeszel a kártyád a fentiek alapján. Mondjuk én akkora felbontásban nem toltam neki léggel, mint te, így erről tapasztalatom nincs.Nem is kell, attól még, hogy OC kártya, alapon normálisan kellene működnie.
Régen nekem is több időm volt ilyenekre, viszont ezt most tudatosan úgy építettem, hogy egyszer kelljen összerakni, és egész közel állok ahhoz amit elképzeltem. ( Ha kihagyjuk a beleölt pénz mennyiségét...) Ezért is nem állok már neki pl. +100mV fölé menni, cpu is szolid tuninggal megy, biztos van még több is benne, de a stabil működés többet ér.
Én is azzal pasztáztam annó újra, csodákat ne várj tőle, de egy próbát megér.
-
Ghoula
senior tag
válasz
proci985 #25700 üzenetére
Akkor az színel az 1.15-höz, amit én látok, csak a terhelés miatt tovább drop-ol. Az 1.21 az a peak, azt nem kell nézni. Szóval a fenti teóriám itt el is vérzett, ami abból a szempontból rossz, hogy így ezzel nem tudsz mit kezdeni.
Igen, sajnos nincs hozzá bios editor, pedig ráférne, mivel load alatt simán lehetne lejjebb menni, csak ugye idle-ban akkor fagyizik. Talán nálad az LLC-vel lehet majd játszani és nem kell offszetelned a magasabb órajelekhez.
De tény, az a kártya nem feltétlen arra van, viszont attól még hogy vannak ezek a plusz opciók, nem kéne kizárnia a "kiveszem a dobozból és megy" faktort.Ha már úgyis leszeded a hűtőt a víz miatt, megpróbálhatsz egy pasztázást, persze ez megint üti az általad jogosan elvárt felhasználói élményt...
-
Ghoula
senior tag
válasz
Malibutomi #25687 üzenetére
Malibutomi, te nem vagy mérvadó,mindig belenyúlsz a tutiba, a következő kártyámat veled fogom vetetni
Lehet egy rossz pasztázás is, vagy jobban szivárgó chip, de azért jó lenne tudni, Proci hol és mikor látja ezt a feszt.
DC2 az emelt órajel ellenére is drop-olt 1.15V-on megy gyárilag.
Az 1.25V abban az esetben sok, ha itt a drop-olt feszről beszélünk, de gyárilag a DC2 is ad neki annyit, ha nincs terhelés ami lehúzza, de az órajel felugrik max-ra. Viszont úgy láttam, Matrix-on lehet állítani gputweak-el a loadline calibration-t, vrm frekit is, így ha az ott gyárilag magas értéken van, akkor akár amiatt is csinálhatja, vagy ln2 üzemmód?
Igaz itt van +100mV offszet, de látszik, hogy ebből ~120mV-ot drop-ol a kártya.
Ha nála load alatt van 1,25V az kb olyan mintha rátolnék ~150-es offszetet, és akkor nem is csodálkoznék a fogyasztásán és a hőmérsékleteken. -
Ghoula
senior tag
válasz
mike710 #24991 üzenetére
Nagyon szívesen, örülök hogy segítettem.
Amúgy ha már úgyis tropa a gyári venti, annak a kábeléből is tudsz faragni ilyet.
Az 5pinesből 4 ér megy direktben a hátsó ventire, és az y másik végén, normál 4 pines aljzat és csatival van a másik venti.
(Most nincs előttem a venti, így nem tudom, hogy a második fordulatszám visszajelzés az 5. pin, vagy az külön pwm jel a másik ventinek.)@Noby Azt nem írtad, hogy itthon keresel ilyet, de látom feltaláltad magad.
-
Ghoula
senior tag
-
Ghoula
senior tag
válasz
proci985 #24966 üzenetére
Az a radi elég lehet, 280 GTS-t én Q6600+chipset+5870-hez használtam, elvitte. Mondjuk 2db 290X-hez már karcsúnak érzem, de egyet, procival el kéne bírnia. Szintén DCP2.2 van nekem is, de 7V-on járatom, nem vettem észre különbséget 7V-12V között.
Nem, a pumpa/tartály a radi mögött van a ház eléjében, onnan radi- CPU- GPU a kör. Igazából mindegy a bekötési sorrend, talán 1-2 fokot számíthat, de a víz hőmérséklete közel azonos az egész rendszerben.
Szívesen, örülök ha segítettem. -
Ghoula
senior tag
válasz
proci985 #24957 üzenetére
Ha nem is mátrix, de DC2, FC blokkal van tapasztalat. Mivel a mátrixon pengébb VRM van, ott az még hűvösebb lenne.
Nekem eléggé alulméretezett radiátorom volt/van így persze sose értem el olyan hőfokokat, mint mások, de 50 és 60 fokos gpu között sok különbség nincs. a VRM így felmegy nekem ~70 fokra, amin fujipoly gap-paddal lehetne segíteni, de sok értelmét nem látom.
Régi gépet 2500K 1,28V@4,5GHz, alaplapi VRM, 290X +100mV/1,25V droppolt fesszel elvitte 1170-en egy 280as EK radiátor.Mostani gépet, 4790K,1,25V@4,6 Ghz, 290X ugyanúgy, elviszi egy dupla 18as EK WE radiátor.
Teszi ezt úgy, hogy az egyik ventit a GPU vezérli , 55foknál éri el a max 1000-es fordulatot, a másikat az alaplap, 70 fokos cpu-nál van max venti, amit ugye normál felhasználásnál közel sem ér el.
Ha nem emelek GPU feszt, 55 alatt van a GPU, bár gondolom nálad a 3 monitor és felbontás miatt inkább a fentiek a mérvadóak.
( A karcoktól az elején és a szedett-vedett ventiktől most légyszi tekintsünk el.)
Amit ebből ki szerettem volna hozni, hogy ha van már épített vízhűtésed, akkor szerintem jobb megoldás az FC blokkos GPU(k), mint a 295. Teszteken hiába mértek alacsony gpu hőmérsékleteket, a VRM ~100 fok volt.
Az meg hogy a jelenlegi vízhűtésed csak nagyobb deltával képes elhűteni a rendszeredet, az nem gond, ha ehhez nem kell tornádó a radiátoron.Szerk: gbors-nak igaza van, érdemes várni az új generációra, de ettől még az FC blokkozós véleményemet tartom a 295-el szemben.
-
Ghoula
senior tag
Valley alatt melegebb volt, mint pl Crysis3-ban, de sajnos most kényszerpihenőn van a kártya, így tesztelni nem tudom. De még van egy kis tartalék a ventiben, ~70%-on ment, szóval az elszállástól talán nem kell tartani, a hangjától viszont annál inkább
( Azt meg írtam, hogy X-es, és ez az Asus-ok közül szerencsére átlag feletti eredmény.
) De ettől függetlenül, a nagy átlagnak megfelelő lehet.
-
Ghoula
senior tag
katt
Igaz ez X-es chip, azok közül is talán egy kicsit jobb, alacsonyabb szivárgású darab.
De az is látszik, hogy nem furmark-hoz és hőmérséklet rekord döntésekhez van méretezve a hűtője, de játék alatt nem mondanám, hogy elviselhetetlen mind hőmérséklet, mind hangerő szempontjából -
Ghoula
senior tag
válasz
DroiDMester #17950 üzenetére
Olvasd már vissza, amiket írtam a 290x DC2-ről...
Alapon simán viszi az 1100at, de persze ez nem azon múlik, hogy Asus, vagy sem.... -
Ghoula
senior tag
A VRM throttling lett belerakva:
Gugli fordítóval a lényeg:
"One detail that Asus seems to admit through the latest versions of two bios of this card as a necessary safety limit 112 ° C for the measured temperature of the VRM. Once it is reached, the frequency drops to 300 MHz" -
Ghoula
senior tag
Milyen windows az, hogy nincs safe mode?
Ha emeled a feszt, akkor bírja tovább is a memvezérlő. Én inkább azt mondanám, hogy adott feszen annyit bír. Nyilván megtehették volna, hogy emelik gyárilag a feszt, a TDP limitet, de akkor meg kifutsz a TDP-ből, túlmelgszik a GPU, VRM.
Afterburner meg ha lefagysz a memó miatt, restartnál nem adja meg a plusz feszt, de a powertune az xml alapján meg beállítja az emelt órajelet. -
Ghoula
senior tag
Legközelebb ha belefutsz, elég a safe mode és keresd meg a profilodban az AppData\Local\ATI\ACE\Profiles-xml-t.
Keresd meg ezt a szekciót:
<Feature name="MemoryClockTarget_PCI_VEN_1002&DEV_67B0&SUBSYS_046C1043&REV_00_4&80E7924&0&0008A">
<Property name="Want_0" value="15000" />
<Property name="Want_1" value="140000" />Nálam most így néz ki 1400-on, tehát az alsó sorban visszaveszed és máris spóroltál egy reinstallt.
-
Ghoula
senior tag
válasz
Gilthanas #15247 üzenetére
Na jó, a nyílegyenestől most én is messze vagyok
Ne kérdezd mi történt, restart után elkezdte.
Gpu órajel beesik kb 5 Mhz-et, a load 97-100 között.
Újabb restart, egyből kezdi, majd miután minden felesleges kacatot kiirtottam a futó processek közül, kisimult:
Itt is ugrál a load, de csak 98-100 között, a gpu órajel nem esett, vagyis elvétve, akkor is 2 mhz-et.
Szerintem ez a teszt nem terheli folyamatosan a GPU-t, ha máshol nincs probléma, akkor ez így rendben van. -
Ghoula
senior tag
válasz
Gilthanas #15242 üzenetére
Igen, arra gondoltam, bár én is az über biossal néztem. Lehet nem is a kakaliszt csinálja, hanem más driver fogja meg a gépet, és emiatt zuhan be, mert a powertune szerint unatkozik a gpu.
Az fps is esik ilyenkor?
Én 14.4 whql-el néztem, béta driverezéshez nincs már türelmem, alapból is csak akkor cserélem, ha tartalmaz olyan javítást/optimalizálást, ami érint. -
Ghoula
senior tag
Lehet nem kéne ma már olvasnom/kommunikálnom, mert kihagy az agyam, az totál kimaradt, hogy szerintük lehet hardverhiba... Bár ez nekem is furcsa, hogy hardveres hibát mióta tudunk biossal javítani, de ők tudják
Párszor azért a Giga is megszivatott, van benne ilyen bios recovery, hogy a diszk elején nem használt részbe ír bios backupot. És ha a bios resetelődik, akkor akár a raid-et is elcseszheti. Na ezt megcsinálta.
Aztán tud olyat is, hogy emiatt a diszken felhasználató terület lecsökken, 2T-s diszkből lett 500as, ha jól rémlik. Érdekes volt, de ezzel együtt lehetett élni( na jó, a raid elkefélése az fájt
)
-
Ghoula
senior tag
Biztos azért mert drmos van rajta
Viccet félretéve, én annó azért "selejteztem" az asus x48-as rampage lapomat, mert nem volt hozzá egy bios sem, amivel normálisan, alapórajelen működött volna. Alkalomadtán bucira fagyott, hol terhelés alatt, hol idle, de 2 napot nem tudott menni egyben. Olvasgatva xtremsystems fórumot, egy srác elmélyedt a témában, és kiderült, hogy egy mch időzítés volt gyárilag túltekerve a biosban. Kérlelte az Asus-t, adjanak ilyen biost, amiben javítják, (kb 0.001% teljesítményvesztésről beszélünk, cserébe használhatóság) mi volt a válasz, ez mar nem támogatott termék. Akkor jöttek be az X58ak. Szóval azért mert a biossal bénáznak, de hardver felépítésben jó a lap, én nem gariznám, legalább próbálkoznak, egyszer csak beletrafálnak.
Hozzátenném, a többi komponens a mai napig megy egy p35DQ6-ban, atomstabilan. -
Ghoula
senior tag
Szerintem ezen francia teszt alapján elég jól el lehet dönteni, hogy melyik kártya szolgálja ki az igényeid.
Szerk:
Ez most jutott eszembe, mondjuk így a 85 fokos tesztnek talán az lehet az értelme, hogy ezzel azt az esetet lehet szimulálni, ha rosszul szellőzik a házad és megreked a meleg benne. Aztán az is lehet, hogy tévedtem.Minden esetre azért az jól látszik, hogy eléggé ki vannak centizve ezek a hűtések és kevés kivétellel, főleg tuning alatt nem tudják ( az én igényeimnek) megfelelő hőmérsékleten tartani a kártyákat. Bár vannak akik szerint a 125 is ok, de azért ez a tuningos Asus szerintem jól mutatja, hogy óvatosan kell adagolni a plusz feszt, órajelet, mert hamar ennek a közelében vagy.
Persze van rá gari, 3 éven belül visszaviszed, de én nem kísérteném a sorsot. Persze ez is lehet egy jó hozzáállás, hiszen mire tönkremegy, jó eséllyel új szériára cserélik, azzal kihúzod még egy jó darabig, aztán cserélsz, vagy egyből eladod.
Amúgy nem lennék meglepve ha a következő szériában már az egy gpu-s modellek is kompakt vízhűtővel érkeznének.
-
Ghoula
senior tag
A normalizált érték az 85 fokra beállított GPU-val van? Bevallom, ennyire nem voltam figyelmes.
De végülis azt írtam elsőre, hogy szinte minden kártáyánál ez van, ez igaz is.
Tehát akkor a trixi kivételével minden kártyára igaz, hogy melege van a memóknak.Tuningolt Asus-al van az ott több is, mint 100.
-
Ghoula
senior tag
Ha mögötte a nyák meleg, akkor azon keresztül felfűti, és a bordán( vagy nem
) disszipál.
Lehet hogy a hűtő 55 fokos, de a memó felett a nyák nem.
Belinkelted azt a képet, ahol a legjobbnak mutatják a TriX-et.Azért a második képen a trixi is fűt rendesen, a memóriák alá is.
Jó lenne tudni, milyen terhelések voltak ezekben az esetekben, de gugli translate-el sem lettem beljebb. -
Ghoula
senior tag
Azért érdemes a többi kártyára is vetni egy pillantást:
katt
Tény, Asus messze jobban funkcionál főzőlapnak, mint bármelyik, de az általad említett 85 fok a memóriák környékén szinte minden kártyánál megfigyelhető.
Amúgy amióta legutóbb ez téma volt, lett pár új kép itt. Érdemes megnézni az tuningolt Asust.Simán lehet, de azért megnéznék egy infra képet Vaporról is
Persze a csere vicc volt, de ha van egy jó pákád és ügyes vagy...Az jó sok amper, nem beszélve Asus matrix a 14 fázisával is még ha 40A-es is, lehet vele heggeszteni
(Azért ez már az a marketing része, amit említettem, mert ezt normál üzemben nem használod ki, még lehet ln2-es feszeknél sincs annyi amper)Ezaz, régebben xtremesystems-en voltak ilyen témájú review-k, de manapság elég pangás van odaát...
-
Ghoula
senior tag
Tudom, én meg ezt a gondolatmenetet vittem tovább.
Csak azért mondom, hogy a régi lapodon drmos volt, és volt annál jobb lap is, az nem jelenti azt, hogy a drmos az nem jó.
Sejtettem, hogy ezt fogod találni, Giga lapokon ez van egy ideje.
Azért nézd meg, hogy a Vapor-on a VRM elrendezése sokkal szellősebb, mint Asus-on. Ez már szerintem önmagában segíthet, jobban eloszlik a hőterhelés a nyákon, bordán. Aztán simán lehet, hogy jobb a hővezető lap, a hűtőborda felfogatása, aktív backplate is segít. Vaporon a venti lapát alatt van a VRM borda, Asuson a venti motorja alatt, ahol nincs légmozgás.
Asus-on hosszú vékony hűtő van, amit a két végén fogatnak le. Namost ha ott túlfeszíted, akkor homorodik a hűtő, és középen elemelkedik, ezért van alatta a szélén műanyag alátét. Vaporon is van, de attól még az jobban rányomhatja a hűtőt. És ha nincs meg a megfelelő leszorító erő, akkor pont annyit ér rajta az a borda.Én pl kivettem ezeket az alátéteket, és a hűtő és a vrm hűtő közé tettem ilyen felragasztható szilikon félgömböt, hogy nyomja középen a bordát. Pár fokot nyertem vele. Persze ezzel nem azt mondom, hogy dícséretet érdemelnek az Asus mérnökök, ne kelljen már utólag hergelni a hűtést...
Tény, elméletben kibírja, de ha lehet, nem használnám határon.
Szóval szerintem emiatt simán lehet a magasabb a hőmérséklet, aztán amit említettél a kapcsolási frekit sem tudjuk.
A hőmérséklet mérés pedig..., hát, ha nem is direkt, de ha Vaporon középen mérnek, akkor lehet hogy attól a fet-ek a szélén sokkal magasabb hőmérsékleten mennek. Asus-éknál meg a tömörebb elrendezés miatt lehet pontosabb. Ennél jobb megoldás volt annó a fázisonkénti mérés. De az is lehet, hogy, most is ez van és abból a legmagasabbat lehet kiolvasni, de ezt nem tudjuk biztosra.Ha megnézed a kitgurus képet, jól látszik, hogy Asuson a tekercsek között melegszik a nyák, gondolom az elégtelen légmozgás is tehet erről. De azért ahhoz, hogy azt a képet lőjjék, levették a hűtőt, és nem látjuk, hogy hogyan fújatták rá a levegőt.
Amúgy a doksiban írják, lábkompatibilisek a drmos-ok, szóval lehet még tekerni a Vaporon, ha bátor vagy
Sokat lehet tanulni az ilyen kicsit elmélyedős, például VRM elemzős cikkekből, topikokból de mostanában ritkán találkozom ilyennel. Lehet nincs rá kereslet, de én például szívesen olvasnám.
(Az hogy most megfelelő szaktudás hiányában elmélkedünk róla, az egy dolog)
-
Ghoula
senior tag
Csak vízre a legjobb a refi, nagyobb a blokk választék. DCII valahol az arany középút szerintem.
Persze hogy nem minden, főleg hogy összevissza ugrál az órajel és a fesz, rángatja a tápot rendesen a 290.
De arra jól rávilágít, hogy még ha régebbi technológia is a drmos, bőven túl van méretezve a VRM és nem szenvedsz hátrányt semmiben. ( Az a pár watt plusz hő, amit esetleg termel, a teljes kártyáéhoz képest töredék)Hogy jön ide egy régi alaplapod, amiben nem is ettől a gyártótól származó drmos volt... A mostani alaplapod szerinted mivel van szerelve?
Mi számított komoly melegedésnek? Kérlek magyarázd meg, miben volt meggyőzőbb pl a Bloodrage, attól hogy nem drmos-os volt?Azért érzek egy jó nagy adag marketinget is ebben a directfet témakörben. Pont mint a fázisok számánál...
-
Ghoula
senior tag
Ja, hát persze hogy az!
Hidd el elsőre nekem sem volt az, és bár a saját preferenciám jó pár fokkal az alatt van, mint amit Asus-ék megálmodtak, nem lehet panaszom a kártyára, mert atomstabil, nem lóg, nem csikorog. ( A saját igényeimre meg ott a vízhűtés, amit mondjuk egy harmadik verziós msi gaminggel már nem biztos, hogy olyan flottul oldasz meg.
Na jó, még a drmosnak értelmes leírása van, azzal a kevéssel amit tanítottak, lehet értelmezni, de a másiknál azt se tudom melyik grafikont nézzem.
Nem haragudnék meg ha valaki hozzáértő segítene ezeket értelmezni.
Amit értettem kb: A directfet magasabb feszültség tartományban működik, jobban hűl a pcb felé, de hogy most annak max áramot honnan nézzem, azt nem tudom
A drmos 60A-t tud, van 6 fázis az Asus-on, nézd meg a max áramodat hwinfóval. Biztos kevés,nem?+100mV-os tuningnál (1,12xV , max 209A -nél jut fázisonként ~34 amper, itt a hatékonysága picivel 93 alatt van. Tjunction mindegyiknél 150, bár azért azt jó lenne tudni a VRM hőmérsékletet pontosan honnan olvassa ki a kártya?
Mi volt a személyes tapasztalatod, ami alapján azt mondod a directfet jobb volt?
-
Ghoula
senior tag
válasz
A.C.E. #15109 üzenetére
Akkor nálam ott kihagy a gravitáció, de nekem nem hajlott.
HSM: Sajnos igazad van, gyári formájában az a backplate csak merevít( bár a terhelés nagy részét a külön merevítő viszi), de teszel a VRM felett egy csík gap padot és máris hűt.
(A memória hűtött, csak nem bordával és levegővel, hanem levegővel.)
A fetek közti különbség pedig érdekelne, miért is annyira rossz ami az Asus-on van? -
Ghoula
senior tag
válasz
daveoff #15068 üzenetére
+1 DCII mert ugye a VRM hőmérséklet nem minden, bár tény, hogy az magasabb vele.
És erre tuti lesz kompatibilis vizesblokk, ha szeretnéd vizezni később, de addig is nem kell a refi hangját hallgatnod.@hadde: akkor mindegy, úgy látom eldőlt.
Asus-on tuti van matrica, többiről nem tudok érdemben nyilatkozni.
-
Ghoula
senior tag
válasz
Dtomka #14840 üzenetére
A q6600-at azért hoztam fel, hogy azért nem kell lecserélni valamit, mert tönkre fog menni...
Olvasd el figyelmesen, amit írtam. Szó sincs a q6600 teljesítményéről, Sandy-ről beszéltem -
Ghoula
senior tag
válasz
Dtomka #14837 üzenetére
"Váltani mindenképpen kell, mert ami elromol6....én meg azt nem szeretném megvárni."
Például itt?
De hogy hogyan jön ide a q6600 és főleg annak a teljesítménye? Persze hogy gyorsabb, mivel nem is natív 4 magos, hanem 2x2. Még jó hogy nem az X2-vel kezdjük hasonlítani az i5-öt.
Persze, ez pont egy olyan pont volt, ahol elkezdték kihasználni a többszálúsítást, és volt gyakorlati előnye az i-nek a q6600-hoz képest. Mint ahogyan majd lesz ez az APU-val a jövőben.Én speciel azért hoztam fel, hogy (akár túlhajtva is, sokáig 3.6, most 3.4-en megy) sokkal többet kibírnak ezek a cuccok, mint hogy cserélni kelljen, mert tönkre fog menni.
Amúgy előbb fog tönkremenni a tápod, meg az alaplapodon a kondik, mint a cpu. Ez ellen meg tehetsz, normális alaplap hűtés, ne legyen rajta centi vastagon por, és végül a kondikat ki is lehet cserélni, ha elöregszenek.#14828: " Ez alapján én azt mondanám, hogy Sandy-t sem kell cserélni"
Sőt sajnálom, hogy az első generációs i szériát nem vették bele abba a tesztbe, megnéztem volna hogyan viszonyul az újabbakhoz valós felhasználásnál( nem szintetikus tesztben.)
Persze, hajkurászhatod a legújabb technológiákat, de talán a fenti tesztből is látszik, hogy gyakorlati haszna nincs az évenkénti platform cserének. Persze ha meg tudod oldani akciósan, és anyagilag belefér, hát hajrá.
De számold ki hogy mennyit spórolsz a villanyon a platformcserével, hány év alatt hozná vissza neked a belefektetett összeget? -
Ghoula
senior tag
Pont erre mondom, hogy talán lenne értelme egy hibrid architektúrának, ahol az integrált GPU a cpu-val közösen futtat mondjuk fizikát, majd a raszter, post processing már a külön, nagyobb teljesítményű diszkrét gpu-n fut. Szerintem azért azt is vegyük figyelembe, hogy a mai diszkrét GPU-k teljesítményét jó ideig nem fogják elérni az APU-k.
Dtomka: Miért lenne kötelező váltani? A Q6600-asom P35-ös lapban a mai napig vígan üzemel.. és még jó pár évet le fog húzni. Az Athlon X2-esem 0-24ben megy évek (kb 5) óta...
-
Ghoula
senior tag
Ez igaz.
Az ütemező nem (feltétlen) tud különbséget tenni a virtuális és a valós magok között.
Tudod a PC-n is használni a GPGPU-t, most is használják. Ami miatt a HSA jobb, hogy sokkal kissebb a késleltetés, nem kell buszon keresztül a GPU memóriájába írni, onnan vissza a rendszermemóriába.
Szóval lehet azt PC-n is használni, kérdés az adott kód kötegel, egyben számoltat sokat, vagy sok kicsi adat, és olyankor (jobban) számít a késleltetés. Szóval futni fog, max nem tudsz mindent fullra kapcsolni. Mire olyan szintre jutnak a HSA programozással konzolokban, hogy jelenlegi PC-n az a kód használhatatlan legyen, addigra szerintem már PC piac is APU alapú lesz.Érdekes lesz, az biztos.
Kérdés lesz-e hybrid PC, azaz low latency GPU a prociban és kötegelt feldolgozásra tudod használni a meglévő GPU-t? Vagy ez olyan elfuserált architektúra lenne, hogy bele se kezdenek? -
-
Ghoula
senior tag
válasz
GeneraL_XTX #14816 üzenetére
Egy alacsonyabb órajelre és 8 szálra írt programot jóval magasabb órajelű és magas IPC-jű proci 4 szálon simán futtatja közel azonos sebességgel. ( főleg ha van sok cache és az éppen nem futó szálat nem kell onnan kikukáznia)
Visszafele ez probléma, ami látszik is, hiszen jelenleg az AMD az alacsonyabb IPC és többszálúság hiánya miatt lassabb, és fog profitálni a több szálból. De i5-el a magasabb IPC miatt nem hinném, hogy akkora probléma lenne. Persze az i7, főleg ha natív 8 magos, gyorsabb lesz.
És ez a teória azonnal bukik, ha a portolás közben a magas IPC-s 8 szálas procikra optimalizálnak.
Persze ez csak az én véleményem, de azért még nem kezdeném el kukázni az i5-öket, főleg ha az Ivy, vagy Haswell -
Ghoula
senior tag
válasz
TTomax #14674 üzenetére
Látom még mindig nem olvastátok el, amit írtam....
Nem a magas hőmérsékletre panaszkodtam, hanem csak azt hoztam fel, hogy tuningolt kártyával, főleg feszemeléssel csúnyán terheli a VRM-et, és csak óvatosan a tuninggal.@richarrd444, Akinek nem tetszik ez a téma, tekerje át. De szerintem ez inkább témába vág, mint sok egyéb hozzászólás a topikban. Az meg hogy melyik hozzászólást minősítjük szemétnek, nézőpont kérdése...
-
Ghoula
senior tag
válasz
TTomax #14662 üzenetére
Tudom, de nem hinném, hogy a kondik is ugyanúgy szeretik tartósan ezt a magas hőmérsékletet. Lehet maga a GPU, tápstab IC kibírja, de a hőingadozás meg a forrasztásokat terheli. És ha figyelmesen elolvastátok volna, amiről beszéltünk, az ez utóbbi volt.
És ha vízzel el tudok érni ilyen VRM hőfokokat,akkor főleg az Asus kártyával, ahol nem túl izmos a VRM hűtés, léggel könnyen el lehet érni a 125-öt, ha az illető nem figyel oda.
( Mint ahogy írtam,nem is a hőmérséklet volt a lényeg, hanem inkább az, hogy alapon 4 fokkal tért el a gpu-tól a vrm, túlfeszelve meg 13 )És ha 90 fok felett így romlik a hatásfok, miért is nem rossz, ha felette van? Főleg tuningolt kártyáknál, ahol igencsak megugrik az áram és a fogyasztás.
-
Ghoula
senior tag
Nem tudom mi van ezzel, már az elején is néztük ugye, hogy elég szolidan kéri az ampert.
A max fogyasztás érték szerintem csalóka, mert azt drop nélküli értékből számolja, vagyis gondolom a max fesz és max áramok-ból, de nem feltétlen történnek ezek egy időpontban.A gpu hőfok az nem sok, ha azt nézzük, milyen sok cucc van ráaggatva erre a rendszerhez képest kicsi radiátorra. Inkább az, hogy a vrm delta alapfeszen pár fok, itt meg tizenX fok. Mi lenne +200-on?
Bale_E: 2500K@4,6 1,28V-on, EK szupermaci blokk, alaplapi VRM, 290X , EK DCP2.2@ 5V
Mindezt hűti egy EK 280XTC radi 2 db 14-es gelid pwm venti, amiből az egyiket a cpu vezérel(5x fokos a cpu, kb 55%-on megy) , másikat a gpu, képen látszik meddig tekeri.
Többet is ki lehetne belőle hozni, de nekem a csend többet ér mindennél. Ja és nem szeretnék batár gépet, óriás/sok radival. Ez matx rendszer, de így is nagy, nagyon birizgálja a fantáziám az itx-re váltás, persze vizezve. -
Ghoula
senior tag
Kis érdekesség, +100mV, 1,21 körülire droppol, 1200/1500 Serious sam3 kb egy óra alatt ezt produkálta a gép:
A VRM delta víz ellenére is megszalad, szóval én inkább azt mondanám, nem (feltétlen csak) a 85+ GPU hőfokkal ölöd meg a kártyát, hanem ha ész nélkül tolod neki a feszt és ekkor még jobban terhelődik a vrm, és a többi környező alkatrész. (+100mV fölé még vízzel sem szívesen mennék, ez még szerintem belefér)
És mondjuk ha ez mellé még profilozol, és ahogy kilépsz, vissza alap feszre, még kevesebb idle terhelés, és a forrasztásaid hamar feladják. -
Ghoula
senior tag
Asetto éppen nincs, Bf-el sem játszom. De pl tudok nézni BL2-t, bár az lófütty vsync-el, Serious sam3, Gta4, Wolfenstein,.
Kicsit még tesztelgetném, és majd jelenkezem, mire jutottam.@HSM
Server és gigabit lan. Nem feltétlen mondod meg, hogy az a storage lokálban van, vagy hálózati.
A vizhűtés nálam hobbi, sok évre nyúlik vissza, így nekem nem volt akkor kiadás a vga-t belefűzni a rendszerbe.
De tény, ezért nekiállni vizet építeni, ha neked léggel is elég, teljesen felesleges. -
Ghoula
senior tag
Szintén panel, de ez sátortetős, annak is a tetőtere. Igaz megy a klíma, de ebbe a szobába csak úgy mutatóba fúj be. Így van kb. 28 fok, klíma nélkül meghalsz, 30-32 fok. ( úgy hogy még nem fűtött be a gép
)
Klíma nem azért van, hogy jó legyen, hanem hogy túlélj
Nekem nincs vinyó egyik gépemben sem, nem viselem el a hangját... Az szerverbe való -
Ghoula
senior tag
Köszi.
Full terhelésen azért van egy kevés hangja a ventiknek, de messze jobb, mint a léghűtő. Normál felhasználásnál atom kussban van, és ez a lényeg.
Tudom, eléggé ki van centizve, de nagyobb nem fér el a házban.
Ha 70 fokon megáll úgy a cucc, szerintem az még ok lehet. De majd még ismerkedünk, aztán meglátjuk. Ha nagyon befűt, akkor visszaveszem a procit 4,5-re, az a 100 mhz igazából e-cerka, nem venni észre, de -30mV-ot tudok faragni a cpu-n.
@Cris: 4 csík volt, ebből 2 a ramok, kockázva, a 3. 0,5-öst kell felszabni a VRM2-re és a VRM1 felső részére, ahol szélesebb, a 4. , ami az 1mm-es lenne, abból kell vágni VRM1-re.
-
Ghoula
senior tag
Annyira nem rossz ez az Asus
Na jó, csaltamkatt
A VRM1-re azt írja, használd az 1mm-es gap pad-et, de szerintem ez pont ugyanaz a 0,5mm-es volt, amit a VRM2-re írnak, lehet ezért magas alapból a VRM1, kivéve ha fujipoly-zol. Nekem az nem volt, így maradtam ennél, de tettem alá még egy 0,5mm-es phobya XT-t.
Vizeseknek magasnak tűnhet a hőmérséklet, de ha azt nézzük, hogy rajta van az alaplapi vrm, a cpu (2500K@4.6) és a vga, mindezt egy 280as EK radi hűti,2db gelid ventivel szerintem egész jó. -
-
Ghoula
senior tag
Tudom, hogy régen file-név alapján ment, azóta sok drivert kaptunk, de akár az is lehet, amit mondasz. A valóság meg valahol a kettő között/keveréke lehet.
Az egyszerű kód az a select * from dual.
Tudtommal pont az a lényege, hogy egyszerre terheli a rop-okat, shader részegységeket fullban.
-
Ghoula
senior tag
Tudtommal a furamárkot shaderkód szinten felismeri a driver és trotyizza.
@Andro93: Tuti erre is lesz magyarázat/trolling
szerk:
most nézem a linkelt furmark cpuz-t...
80W a VRM veszteség? Átlagban olyan 40W körül volt, ahogy néztem az itteni teszteket.
Nálad 68W difi volt ~200A-hez, nem szóltam -
Ghoula
senior tag
FDB
Itt jól látszik, mi is az az FBD. Igazából az egy tweakelt csúszócsapágy.( a Jamicon HTLS-e is az)
Hozzátenném, amit vettem 5850-et, egy merő retek volt belül a hűtője, a por és a tengelyre tekeredett szőrök nincsenek jó hatással egyik típusra sem. Mint ahogy a kiegyensúlyozatlan forgórész.Nem is baj, hogy rögzítették rendesen, gondolj bele az a szörnyeteg 5K fordulaton kiesik a helyéről. Átfúrja magát a ház alján.
Tény, a golyóscsapágyast szervizelni nem tudod, ha bekrepál, csak csapágycsere(ha kapsz, ezek szerint). A porvédő lemez mögé lehetetlen zsírozni, olajjal meg csak még rosszabb lesz, kimossa a maradék zsírt is. Viszont a golyós elvileg nem köpi pont emiatt a kenést olyan mértékben,mint a csúszó.
Ami a venti orientációját illeti ,az is lehet, hogy ez egy jó reklámszöveg, én elhittemkatt
Lehet, hogy nektek volt rossz tapasztalatotok az Arctic ventikkel, nekem eddig soha, pedig használom léghűtésre, radiátoron is volt, házszellőztetésre. Szerintem jók, bár hőszenzorost még nem használtam.
De ha már venti, PWM-es 14esben mit ajánlanátok radi szellőztetésre? -
Ghoula
senior tag
Azért nem csak ez 2 típus létezik, elérhető áron sem.
Szerintem én úgy tudom(
):
A golyóscsapágy nagyságrendekkel tovább bírja, viszont hangosabb, ahogy írtad, kis fordulatszámon ráadásul morognak( a morgós motorokon felül) .
Ha a siklócsapágyban kikopik a persely, akkor zsírozhatod, kotyogni fog a tengely.
Csapágy szaküzletben be tudják neked szerezni a legextrémebb csapágyakat is, az ne legyen ellenérv szerintem.
Ami viszont a golyós mellett szólhat még, az az, hogy míg a siklócsapágyast csak függőleges helyzetben lehetne elméletben használni, mert egyéb esetben a persely szélén súrlódik a venti, vagy a zeger gyűrű (emiatt itt jó eséllyel ez utóbbi műanyag. ),a golyóscsapágyast lógathatod fejjel lefele, ( ahogy a vga-k zömében áll) , a belső perselyen támaszkodik meg a venti, a zéger, és ott nincs súrlódás.Használhatnának ennél mondjuk frissebb technológiát is( POM, FDB, Maglev) bár gondolom ezeknek a nagy fordulatszámú verziójuk biztos drága( gyárihoz pl). Custom hűtésnél viszont igazán beleférhetne...
Szóval a siklócsapágy szervizelhetőség szempontjából egyszerűbb, de van aki nem szeretné fél évente szétszedni, főleg, hogy garit bukhatod miatta, és nem csak azért jobb a golyóscsapágy mert jobban bírja a fordulatszámot és egy kicsit tartósabb. Nem kicsit tartósabb.(a 2900XT-m ventije ment kb egy évet, majd utána sokat pihent a fiók alján, majd vettem egy venti hibás 5850-et. Abban 2,5 éve megy hibátlanul, önmagához képest hangtalanul. Szerintem ha nem dzsungelben hajtod 100as párában, vagy sivatagban port szívatsz vele, örök élet +1 nap a golyóscsapágy, mivel ha nem vibrál a venti, nem kap annyi tengelyre merőleges terhelést,csak gördül magában.Az FDB-s Arctic-om 3 éve megy 7/24-be fullon, még mindig atom kussban van, nem kotyog.)
-
Ghoula
senior tag
Köszi szépen srácok a teszteket.
Ha jól rémlik, akkor nekem is 74,7, de most nem vagyok a gépnél.
Az asic quality az ugye pont fordítva van, minél nagyobb, annál nagyobb a szivárgás.Az, hogy Daveoff kártyája sokkal többet fogyaszt, mint az enyém, 1100-on 140W vs 180W átlag, az még akár ok is lehet, hiszen 2%-al szivárgósabb. Persze ez az érték sem feltétlen képezhető le egy az egyben, hiszen 2% eltérés nem okozhatná ezt.
MalibuTomié meg elvileg jobb,mint enyém, mégis az átlag fogyasztásra többet ír neki. ( ugyanannyit, de neki van benne egy kis idle is) Pedig sokkal jobbat kéne, hiszen 2%-al jobb az asic.
Szinyák kolléga 290ese ( szintén asus) asic szerint sokkal szivárgósabb, mégis majd ugyanazon a feszen megy mint az enyém, de ( a házhűtés különbségeket most ne vegyük ide) ránézésre kevésbé fűt mint az enyém.
Erre mondtam, hogy nem feltétlen bíznék meg a hwinfo adataiban, az is lehet, hogy az asic registert félreértelmezik a programok. Illetve azt is, hogy elképzelhetőnek tartom, hogy magasabb szivárgású chipeknek több fesz kellhet, és az én tapasztalatom pedig az, hogy a kis szivárgású chipek a kevesebb fogyasztás ellenére magasabb hőmérsékleten mennek. Igaz egyikre sem tudok(unk) magyarázatot.
( talán a szivárgás segít a chipen belül a hő elvezetésében?)
-
Ghoula
senior tag
Sajnos nem volt lehetőségem ennyi chipet kipróbálni, hogy ilyen következtetéseket vonjak le, de úgy látom magyarázatot te sem tudsz rá.
A kártyádra tett megjegyzésem ismét ebbe a kategóriába tartozott, tényleg nem megy átAbban igazad van, hogy a hűtések különbsége miatt elég nehéz hőmérsékletben összehasonlítani a kártyákat.
Fogyasztás és ASIC kapcsolatát lehetne nézni. De ahogy nézem a többiek adatait, a max feszkók náluk magasabbak, talán mondhatjuk, hogy azok jobb ASIC-kű chipeknek kéne legyenek, mégis többet fogyasztanak. Mondjuk itt az átlag feszkóval és csak a valley terhelés alatti ingadozással pontosabbak lehetnénk. Meg a pontos ASIC quality-vel.Daveoff, MalibuTomi! Nem túraztatni szeretnélek benneteket, de le tudnátok úgy is futtatni a tesztet, hogy futás közben reset-elitek a hwinfo-t? Hőmérsékletet teljesen felesleges a ligthning-hoz nézni, úgy is elpics@ztok mindenkit.
Fogyasztás és fesz adatok lennének érdekesek. Meg hogy nektek milyen az ASIC quality?
-
Ghoula
senior tag
Én értem, te nem érted amit mondok.
Persze egy bizonyos szintnél nem tudod lejjebb vinni a feszt, de mivel a 290-ek többsége 1V körül elmegy, ezért nem indokolja semmi, hogy a 290X-en a kisebb szivárgású chip ne tudná ezt. Amiért nem teszik, az az , hogy ne legyen akkora szórás a TDP-ben. Leveszik a 290-esekét, akár az X-esekét mesterségesen megemelik. De hogy a kisebb szivárgású chipnek KELL a magasabb fesz, azt nem tartom valószínűnek.
Persze tudom, hogy az elektromos teljesítmény hővé fog alakulni. Szarkasztikus akartam lenni, lehet rosszul fogalmaztam és nem jött át.
Neked jobban sikerült.
Minden tesztben ez látszik, a 290 kevesebbet fogyaszt, nem melegszik annyira. Akkor a tied a világ legrosszabb 290-ese fogyasztás szempontból?
Az enyém azt mutatja, amit az átlag asus 290x teszt. (Ki akar gyulladni
) Nekem meg az X-es mivolta ellenére, amellett, hogy fogyasztásban jó( jobb), szintén melegszik.
Ezért mondtam, hogy elképzelhető, hogy hülyeséget ír a hwinfo( ami lehet hozott anyagból is hülyeség.) a fogyasztásra.Mondom, el tudom hinni hogy ennyivel jobb a giga hűtés nálad mint az asus, bár ez más tesztekben nem jön ki. (az ottani giga 290-et hasonlítva a tiedhez) Viszont a te kártyádnak a fogyasztási adatok alapján jobban kéne melegedni.
Jó lenne összenézni ugyanattól a gyártótól fogyasztási adatokra és hőmérsékletre kártyákat. Így, hogy nem tudjuk az ASIC quality-t, hwinfo-s teljesítmény adatok híján sokat nem mondanak a thermo képek. Max arra jók, hogy lássuk a hűtés merre kergeti a meleget, és hol lehetnek melegedési pontok. -
Ghoula
senior tag
válasz
korcsi #12325 üzenetére
Erről beszélek, én is így tudom.
Ezért is örülnék, ha össze tudnánk nézni X-es kártyát és ugyanolyan sima kártyát, mit fogyaszt és melegszik Valley-val.
Mert mindenhol azt látni, hogy az X-es kártyák jobban fűtenek, mégis alapon az enyém kevesebbet fogyaszt mint HSM nemX-ese. Ez persze lehet a hűtő különbségből is, de amit eddig láttam neten tesztet, az X-es kártyák jobban fűtöttek, pedig elvileg a chip minőségéből adódóan azok kevesebbet kéne fogyasszanak ebből adódóan fűtsenek. -
Ghoula
senior tag
T9500, P9500, mindkettő 105-ös Tjmax
HA be tudnám csapni a fizikát, már rég megépítettem volna a teleportot, és azon keresztül járnék be melóbaOk, ezt értem, ha kisebb a szivárgási áram, kisebb a fogyasztásom is, tiszta sor, de azt nem feltétlen magyarázza, miért kell nagyobb fesz, hogy ugyanazt az órajelet vigye?
12091
Az itt idézett cikk alapján azért teszik, hogy ne legyen akkora szórás TDP-ben.Azonos feszen és órajelen persze hogy jobb lesz a kis szivárgású chip chip. De most nem csak a fogyasztás érdekelne, hanem a hőtermelés.
És ezzel arra célzok, hogy hiába nézzük a chip által mért adatokat, áram, elektromos teljesítmény, ha ez nincs lineáris kapcsolatban azzal, hogy ebből mennyi fog hővé alakulni. Józan paraszti ésszel azt mondaná az ember, hogy minél több az elektromos teljesítmény, annál több lesz a leadandó hőmennyiség, de akkor azt kéne látnunk, hogy a levett feszültség ellenére még mindig többet fogyasztó (és hőtermelő) nemX-es kártyáknak kéne kazánozni, az X-esek meg nem. -
Ghoula
senior tag
Neeem, ezzel tisztában voltam annó, elvileg ugyanaz volt a TJmax.
A bojleralkatrészeknél is nézted?
Ebben igazad lehet, nem új technológiával készülnek.Viszont a tied megy 1100-on olyan kis fesszel, enyém -100mv-ra fekete képezik, és az még mindig több.
Lehet nekiállok 5-10mV-onként, hátha kicsit tudok faragni belőle.Asus-nál biztos cumi, főleg ha emberünk nem monitorozza, és tekeri neki a +200mV-ot, rövid szikra , hosszú füst.
Ami viszont ennek a teóriának ellentmond, hogy ha megnézed a régebben linkelt thermo képeket, ott jól látszik, hogy az X-es kártya jobban fűt, mint a nemX. Pedig elvileg a fogyasztása több( lehet) a nemX-nek, ergo többet is kéne disszipálnia.
guru3d:
290
290X
A francia oldalon is ez látszik a giga kártyákkal. De akkor vagy a hwinfo írja ki rosszul, vagy a a vezérlő mond hülyeségeket.
-
Ghoula
senior tag
Ez lehetett volna akár, de a VID-je is alacsonyabb volt. Mondjuk annak ellenére hogy kazán volt, 2,5-ről majd 3,2-re meg lehetett cibálni, úgy, hogy közben még egy picit alul is feszeltem.
Semmi baj, még a legjobbakkal is előfordul.
Ez mondjuk érdekes. Simán lehet, hogy TDP keretbe nem fért be, és emiatt kuka.
Mindemellett tuti vannak defektív chip-ek is, kérdés mikor jön ki az 5830-nak megfelelő variáns.
Bár lehet ott már olyan TDP van, hogy inkább eladják villanykályhába fűtőszál helyett.Szignifikáns, de ettől még azért nem lett sweet spot a 290x.
Aztán az is lehet, behúztam a szilikonlottót, és csak ez az egy kártya ilyen. Összenézném a lightning-os kártyákkal Valley alatt, főleg, hogy azok -50mV-al mennek ehhez képest. Furamárkot nem erőltetném, asus-on leolvad a vrm.
Tippre azt mondanám a fesz megválasztásban van része a gyártónak is, és az a két kártya fogyasztásban hasonló lesz, mint ez.@Malibutomi, Daveoff!
Le tudnátok ti is futtatni a Valley-t, lehetőség szerint hwinfo-val?
Bench része nem lényeges, csak hogy pár perc kőrözés után hogy alakulnak a fogyasztási adatok.
Köszi! -
Ghoula
senior tag
Jó az kilencnek is
De én újrapasztáztam MX4-el. A gyári mennyiségre nem volt túl sok, de ilyen beszáradós fajta.
A felület nálad is ugyanannyi, azon keresztül is ad le hőt a hűtőnek, csak alatta nem melegszik, hanem oldalról fűti a többi.Nem, de ha nem csal az emlékezetem már máshol is olvastam erről, hogy a kis szivárgásúak magasabb hőmérsékleten mennek.
Nem feltétlen értem miért.
Én a VRM OUT-ot nézem, a bejövő az teljes fogyasztás mérésénél érdekes, abban benne van a vrm veszteség is. 170W vs 145 , az talán már jobban hangzik, és szerintem a szivárgási áram is pont ugyanúgy fűt, mint a normál, a nevéből adódóan az áramfelvételbe is beleszámít.
De tény, válogatják, vagyis a nemX-eseket ki, kérdés mennyire defektív az a blokk.
-
Ghoula
senior tag
@HRM
Nem bírtam megállni, gyorsban szőröztem egyet.
Előre szólok a VRM hőmérséklet témáját nem ér feszegetni...83-ról zuhan be 74-re a hőmérséklet. Ezt inkább elfogadom, mint a 15-20at, ott már valami nem kerek. Bár lehet számításba kéne vennünk a chip szivárgását is, talán amiatt van?
Ez a szivárgás téma is elég érdekes, mert volt P9500-as cpu-m, ugye ami kis szivárgású, 25W-os proci volt. Na az olyan vígan belenyalt a 90+ fokba, öröm volt nézni, míg a 35W-os T-s társai magasabb fesszel nem melegedtek ennyire, de többet fogyasztottak.
@ Daveoff, Szinyák
Sajnos ASUS-ék performance bios-os profilja is kevés hozzá, de a fentebb futtatott Valley-t megcsináltam az általam használt beállításokkal is, saját, hasonló venti profillal.Itt már hangos, viszont pl az új fagyis Batman dlc-vel az alábbiakat tudja, persze vsync-kel, és csak 4xmsaa.
Ezt még elviselem, de persze ez relatív. -
Ghoula
senior tag
Ez tiszta sor, de ettől még ha a belső,(szerintem kevesebb
) delta hirtelenebben is változik, az csak magát a szilíciumot fogja terhelni,a forrasztást kevésbé.
A hirtelen drop persze abból adódik, amit mondasz, nem is állítottam az ellenkezőjét, megszüntetni sem tudod, csak kompenzálni azzal, hogy a vízhűtés tehetetlenségéből adódóan lassabban melegszik fel és hűl le. És nem hinném, hogy a gyári hűtőn nem lenne jelen ez a hatás, függetlenül attól milyen meleg.Abban is igazad van, hogy ez egyre inkább probléma, főleg notinál tapasztalom. Hogy az amúgy is kisméretű magot, egyre vékonyabb házban, egyre kisebb hűtőkkel próbálják hűteni, miközben az egyre kisebb felületen próbál fűteni, ugyanannyit, vagy akár többet is .
De míg az asztali gépbe tudsz egy jóval túlméretezett vízhűtőt rakni, notiba nem tudsz.Végtelenbe püfölhetjük a billentyűzetet ebben a témában, javaslom, tegyük félre, amíg nem lesz víz a kártyámon, és akkor szívesen csinálok majd teszteket, persze ahogy az időm engedi.
ThodEE:
( Én régebb óta űzöm az ipart, de ettől még nem mondanám tapasztaltnak magam, sőt...)
Viszont az a grafikon szerintem nem ezt mutatja. Hanem a 2 pumpa teljesítményét, mekkora víznyomást tud, mekkora átfolyásnál. A blokkoknál pedig azt, hogy mekkora átfolyásnál milyen mértékű ellenállást tanúsít, ezáltal mekkora víznyomás kell ahhoz, hogy annyi folyadékot tudj adott idő alatt átjuttatni rajta.
Aztán ez van valamennyire hatással a hőmérsékletekre is. -
Ghoula
senior tag
válasz
ricshard444 #12229 üzenetére
HSM kolléga arról beszél, hogy a nagyobb tranzisztor sűrűség miatt a chip belseje és a felülete közötti delta nagyobb. Én pedig erre mondtam azt, hogy egy nagyobb teljesítményű hűtővel tudod ezt ellensúlyozni, megszüntetni persze nem tudod. De ez feltételezi azt, hogy a lehetőségekhez képest a felületről a hőmennyiség elvonását a lehető legjobban megoldod.
-
Ghoula
senior tag
Tudom, ezért is mondtam, hogy ezek elméletek, a valóság ettől rosszabb, de ettől függetlenül, amíg a felületek hőátadása bírja, nem az a szűk keresztmetszet, addig hasonló lesz az ideálishoz, ergo a nagyobb hűtő jobb, és kisebb lesz a delta.
A haswell az tök más téma. Ott nem a kis felület/ nagy tranyó sűrűség a probléma, hanem a die és a kupak közötti hőátadás, nézz megy egy metélt haswellt, ott szerintem nincs ekkora drop.
Amúgy amit Mcwolf kolléga ír, az a 30 fok sok, ott akkor valami nem kerek a hőátvitellel, hiszen a gpu magot direktben hűtőd. Igazad van, a fok delta az 30 fok delta és nem tesz jót a forrasztásoknak. Bár ha lehet választani, akkor én is inkább 60ról deltázok, mintsem 90ről -
Ghoula
senior tag
Szerintem nem, de cáfolj meg ha nincs igazam.
Adott felületen keresztül ugyanakkora hőmennyiséget 2X akkora teljesítményű hűtővel fele akkora hőfokon tudod tartani. De persze ez feltételezi azt, hogy azon a felületen keresztül tökéletes a hőátadás, a két hűtő felülete ugyanolyan.
Persze ez a valóságban nem így van, ezért is adják meg a pasztáknál azt, hogy pl 8W/mm2 a hővezető képessége. ( Gondolom ez az adott hőmennyiségre vonatkozóan X deltával, ezt nem adják meg, ha ezen felül vagy, akkor a maradék "ottmarad" a chipben és nőni fog a deltád)
Ha felület 2x akkora, akkor a hőátadási képességed 2x akkora lesz, de ezt csak akkor tudod kamatoztatni, ha a hűtő a felvett hőmennyiséget el is tudja disszipálni.Persze nem ezzel a 8W-al kell nézni, hiszen jó esetben a paszta csak a mikrorepedéseket tölti ki.
Ahol a hűtővel direktben érintkezik, ott értelemszerűen jobb lesz.Gondolom találkoztál már radiátor tesztekkel, ezekre lehet rajzolni hőmennyiség(teljesítmény)/delta hőmérséklet grafikonokat.
Mivel egy 280as radi akár 1000W-nyi hőt el tud disszipálni, ezért ezek a grafikonok elég laposan kúsznak felfele. Míg egy léghűtőnél ez sokkal meredekebb lesz.Ezért van, hogy a léghűtő a a teljesítmény változásokat magasabb deltával éli meg, míg egy vízhűtésbe ha 200W helyett 400-at termelsz bele, lehet egy fok különbség sem lesz, sokkal nagyobb a "tehetetlensége", egyenletesebb hőmérsékleten tartja a gpu-t.
Nincs is szükség a ventilátorok ilyen mértékű vezérlésére, mert drop-od sem lesz ekkora. Ha van, akkor az a két felület nem megfelelő hőátadási képességéből adódik.
( Pl egy nagyobb tartállyal is tudsz javítani a teljesítményen, mert hiába kisebb a hőleadód, ha a víztömeg 2X annyi, sokkal lassabban fog átmelegedni. Végső soron az a vízmennyiség is átmelegszik, de nem mindegy, hogy pl 2 vagy 4 óra múlva)@Cris99 Változik, de mivel a víz már elég kismértékű áramlása is nagyságrendekkel megnöveli a hővezető képességét, így kb csak a kikapcsolt pumpa és a bekapcsolt között veszel észre különbséget.
Lehet mérni, de gyakorlati haszna nem feltétlenül lesz egy bizonyos pont felett a gyorsabb áramlásnak. Ezért is hajtom pl a pumpát 12V helyett 5V-on, mert azon kívül, hogy hangosabb, nincs nyeresége.
@ ThodEE Szerintem te tapasztaltabb nálam ebben a témában, így ha tévednék, kérlek javíts ki.
-
Ghoula
senior tag
Miért ne segítene a víz? Sokkal nagyobb hőmennyiséget tud elszállítani, amit ráadásul jó esetben messzebb egy raditáron fogsz leadni. Nem az a baj, hogy sokat fűt a chip, hanem hogy ezt hőmennyiséget hogy "veszed" onnan ki? És ahogy írtad, az elektromos paraméterei is javulni fognak a léghez képest, mivel alacsonyabb lesz a hőmérséklet.
A belső hotspot-ok megmaradnak, de azok is tudnak csökkenni vízzel.
Pl 5870-em shader temp-je 8 fokos deltával ment vízzel. Léghűtővel ez 15-20. -
Ghoula
senior tag
Köszi a képet, így már minden világos, meg a Tomshardware-es képeken is látszik, hogy oldalra nem zárt a hűtő. Fura is lenne.
Persze, az teljesen ok, ha nem csak a max órajelet teszteli ki az ember, hanem egy energiatakarékos módot is , vagy azt az optimális kombót, ahol már magas az órajel,de még nem terheled agyon az alkatrészeket. Amíg közel lineárisan skálázódik a fesz és az órajel.Nem kell ahhoz nyár, már most felfűti a szobát a gép... Párom meg is jegyezte, hogy a vga csere óta meg lehet rohadni a szobában
Mi van, fázol talán?
200W azért már szépen határon járatja a hűtést, lehet még ezt a majdnem full ventizést megpróbálom 200W-tal, kíváncsi vagyok, elég-e neki. Meg a hdd keretet is ki fogom operálni, szerintem sokat fog számítani.
A memó meg persze, hogy jól hűl, az első venti leginkább a mem feletti lamellákról viszi el a meleget, míg a gpu-ról a heatpipe-ok hátra.Az a delta nekem sok, bár rég volt léghűtőm, így más értékekhez vagyok szokva. Viszont az a hirtelen hőingadozás nem biztos, hogy hosszú távon jót fog tenni a forrasztásoknak. Ezek a kártyák vízért könyörögnek...
Pozitív légnyomás hasznos, de a felülről befújást én szoktam kerülni, mert a kifújt meleg szépen felszáll, és visszaszívja fent. Bár mint írtam,nekem be van nyomorgatva asztal alá. Ettől még lehet átszellőztetni is pozitívval, csak több levegőt kell betolni a házba, a szívó rész a tetején pedig a légmozgás nagy részét irányítja, a többlet meg ahol tud, távozik.
-
Ghoula
senior tag
Ha igazán fair tesztet akarsz, akkor inkább egy sima 290 tulaj tegye meg ezt.
De egy dolgot pedig te felejtesz el, én nem akarok versenyezni, csak arra próbáltam rávilágítani, hogy annak ellenére, hogy magam is az alacsonyabb hőmérsékletek híve vagyok, tudok létezni az Asus kártyával, sőt, egyáltalán nem bántam meg ezt a kártyát, és már kezdett zavaró lenni, hogy folyton ekézed.Nem mélyedtem el ilyen mértékben a vezérlő ic-k ismeretében, elhiszem neked, de akkor ennek lehet örülni, kiszámolhatom mennyit kell játszanom, hogy meglegyen télire a fűtés
Az első képen is a vrm1, az ami a gpu-t eteti.... Vagy ezt kérdezni szeretted volna?
Nem lepődök meg, csak írtam, hogy érdemes megnézni. Bár a te teljesítmény ellenállásoddal még szebb értékeket láthatnánk.
Sajnos nekem nem lenne türelmem hozzá, de azért szívesen megnéznék egy 290/X fesz-órajel skálázódást elektromos teljesítmény adatokkal. Lehet rá is keresek, hátha vannak nálam kevésbé lustább emberek.
Igen, azt látom, én a másik oldalára kérdeztem rá, a pci csatival ellentétesre. Mert amit előbb beraktam képet, azon úgy látszik, mintha az a rész oldalról zárt lenne.
Ok, köszönöm, de nem lenne egyszerűbb az asztal felett fényképezni? -
Ghoula
senior tag
Hát az a kisventis szörny az biztos porszívó, így ránézésre is
Ok, ez a döntött borda/venti ez jó ötlet részükről. Viszont 2 dolgot nem értek.
Ha oldalt zárt, és a talpa tömör, a felső zölddel bekeretezett részről hol távozik a levegő? Vagy a kép volt csalóka és oldalt nem zárt? A piros keretben lévő részen nincsenek lamellák, hanem ott tömör a hűtő?Átlát azon a kamera, attól ne félj.
Nem hinném, hogy a lyukak között megbújnak rejtett hotspot-ok. Az a rész egységesen meleg.
Az általad linkelt francia oldalon a Giga 290-ek is full pirosak, nem tudom hol látod azt a -10 fokot.
Sőt, mintha a sima 290 még jobban át is lenne melegedve.
Lefuttattam közel azonos beállításokkal én is a tesztet, bár annyira nem tudtam levenni a gpu feszt( -100-on már BS-ezik desktopon is), illetve fix 50%-os ventivel járattam, az átlag nálad is annyi volt.
A vrm2 a hűtésből adódóan az persze, hogy melegebb, de szerintem ahhoz képest, hogy a fesz több (~40mV), és ez X-es kártya, szerintem egész jó a többi.
Ami viszont érdekes lehet, azok az áram és teljesítmény értékek. Közel 25%-al több áramot kerget át a tiéden, pedig a fesz kevesebb neked.
Azért megnéztem persze a gyári órajeleken is, ez már azért magasabbak a hőmérsékletek, de azért vegyük figyelembe, hogy ebben a szobában elég meleg van, a ház is be van kuporgatva az asztal alá, a szellőzése sem kimondottan acélos...
Viszont érdemes megnézni, hogy a +60mV és a +100Mhz mem/gpu milyen szépen megdobta a teljesítményt és az áramot.
Már amennyiben kicsit is hitelesnek mondhatóak ezek, bár a fentiek fényében nekem azért vannak fenntartásaim ezzel kapcsolatban.
Hozzátenném azt is, hogy ezekkel a feszekkel 1100/1450-en simán megy a kártya, semmi kék, piros, fekete és egyéb egzotikus színek nem kísértenek.Ennél azért agresszívebb ventiprofilt használok, úgy játék közben max 85 a vrm, és nem szoktam vele órákig stressz tesztelni, használom, és annak a célnak tökéletesen megfelelő.
Ettől függetlenül, mivel magam sem szeretem az ilyen magas hőmérsékleteket, meg fogja kapni idővel a vizet, de azért a magasabb vrm hőmérséklet miatt én nem írnám le az asus kártyákat.
-
Ghoula
senior tag
Nem felejtem el, de szerintem 20 fokos delta akkor is sok a borda és a chip között.
Ha a borda aljának széle 20 fokkal hidegebb az még ok lehet, de közvetlen a gpu-nál nem.Ez abban az esetben ok is lehetne, ha a memóriák olyan mennyiségű hőt termelnének.
De mivel nem, ezért jóval kisebb az üzemi hőmérséklete, mint a gpunak, így a gpu felől érkező meleg levegő felfűti. Ha erre bordát teszel, akkor csak növeled a felüleletet, amin keresztül ezt a hőt felveheti."Ha van borda a memóriákon, ha nincs, ugyanaz a hőfokú levegő hűti, viszont lényeges különbség, hogy a borda összeköti a modulokat, kiegyenlíti a hőmérséklet különbségeket (a PCB hőfoka elég eltérő ugye alattuk), ezenkívül ezenkívül a memóriák hőleadó felüleét is a sokszorosára növeli, így káros semmiképpen nem lehet elméletieg sem."
Pont erről beszélek.
A közös hűtő nem csak a a memória modulok között egyenlíti ki a hőmérsékletet, hanem ha a gpu-val is össze van kötve, akkor azzal is. Ha önmagában fűtene a memória, akkor persze jó lenne neki a nagy felület, de a gpu több hőt termel.
Amit írtál a merőleges hűtőkről, az igaz lehet, de ebben az esetben hatékonyabb lenne, ha az alaplap fele zárnák a hűtőt, de ahogy nézem Gigáéknál ez pont fordítva sikerült:
( Ez nem tervezési baki? Vagy azt csak Asus-éknál jegyezzük, a többi gyártónál ezek feature-ök
)
Nem tudom mit értesz tömör alatt? Szerintem van ott elég lyuk rajta, de amit guru-ék mértek, az a lyukon keresztül a nyák. Azért az az izzástól messze van. Azt aláírom, ebben a formában az Asus backplate inkább hátrány, mint előny, mert csak meggátolja az alaktrészek disszipálását. Ha lenne a nyák és a plate között hővezető lapka, akkor el tudná vezetni a vrm túloldaláról a meleget.
Persze, hogy jobban melegszik az Asus sarka, mert a hűtője pont arra a sarokra fújja a meleget, míg a Giga keresztbe fúj, és a bordának az alja tömör, így a meleg levegőt nem fújja rá a nyákra. Ezt is belevontad a tanulságba, vagy csak az volt a lényeg, hogy találtál egy paramétert, amiben az Asus rosszabb?
Miért is vérzett el? Azzal, hogy 91 helyett 98 fok a vrm? Érdekes, a másik tesztben meg jobb volt mint a Giga, akkor kinek is higgyünk? Meg ha szerinted a memória olyan mértékben fűt, akkor azt is belevehetjük, hogy az Asus kártya 100MHz-cel magasabb memória órajelen megy, nem tudjuk mennyi volt a gyári fesz, etc...Az miért baj, hogy jobban felfűtötte a házat? Nyitott oldallappal a keresztbe lamellázott hűtő persze hogy jobban muzsikál, de ha tennének rá egy plexi oldallapot, egészen más lenne a kép. Szerintem ez is tanulságos lenne.
Most komolyan, egy teljesen másik típusú kártyán hogy 1550-en vagy 1600on ment az adott memória, az szerintem kimeríti az irreleváns fogalmát. Ott sem tudjuk mekkora táp és egyébb feszkókat kaptak a memóriák, a memóriavezérlő a gpu-ban, az időzítéseket sem tudjuk, így főleg ne keverjük ide.
Szerintem teljesen feleslegesen értekezünk a témában, mindkét kártyára lehet pro-kontra érveket hozni dögivel. De a lényegen nem változtat, egyik sem lesz ezektől a paraméterektől használhatatlan, és 91vs 98 fok 3 év múlva ha gondot is okoz, akkor a 91 is gondot fog okozni, nem csak a 98.
-
Ghoula
senior tag
A hűtőborda talpa és a lamellák között lehet, de a talpán nem hiszem, hogy 20 fokos deltád van.
Ha igen, akkor oldalirányba nem vezeti ki jól a meleget. Ha a gpu és a borda talpa között 20 fokos deltád van, akkor az régen rossz.
Persze mivel hőkiegyenlítődés van, a hűtőborda nem lesz olyan hőmérsékletű, mint a gpu, főleg ha ventilátorral folyamatosan friss levegőt kap, ami jó esetben hűvősebb, ezért tud a borda disszipálni.
De ettől még a talp el fogja vezetni oldalirányba is, ha nem így lenne, akkor a hűtőbordád csak a gpu felett melegedne, ahol meg ugye pont nincs légmozgás a ventilátor motorja miatt.Mivel ezeknél a kártyáknál, a meleg levegő a nyák irányába távozik, így teljesen mindegy, hogy van-e hűtőborda a memórián, vagy nincs. Vagyis nem, mert ha ráteszel egy bordát, lehet önmagában a memória jobban tudna disszipálni, de mivel a gpu hűtőről érkező meleg levegővel fújatod, ezért bordával akár még melegebb is lehet.
Szóval a memóriák mindenképpen melegedni fognak, az viszont, hogy ezt a felmelegített levegőt hova vezeted, az fogja befolyásolni az egésznek a hőmérsékletét.
Ebből a szempontból a ref hűtések sokkal jobbak, mivel a lamellák között egységesen mozog a levegő, és a felmelegített levegő egyből a házon kívülre távozik.
( Azt most ne nézzük, hogy AMD-ék ezt a kört benézték, NV vonalon működik ez a megoldás, és elég jól.)Az, hogy a lamellák milyen irányúak, az annál inkább. Ha ezek merőlegesek az alaplapra, akkor szépen megreked a levegő, míg ha párhuzamos, akkor a hátlap fele távozik a levegő egy része.
De pl ezeknél ha a kártyát hátulról megfújatod, akkor jó eséllyel szembefújsz a ventijével, sokkal jobb, ha a kártya síkja felett a hátrafele kifújt meleg levegőt távolítod el, a lehető leghamarabb, vagy aláfújsz, hogy a venti szobahőmérsékletű levegőt tudjon a bordára továbbítani.És akkor azt ne is nézzük, hogyan befolyásolják a test-benchekben függőlegesen állított kártyák ezeket az eredményeket.
De azért érdemes megnézni a guru3d-n a hőképeket. A Gigabyte pont ugyanúgy melegszik, mint az Asus, bár jó lenne látni ezeket a kártyákat backplate nélkül is, de a Gigánál jól látszik, hogy mennyire átmelegszenek a ramok is. ( Persze , ott van a performance mód, amit ugye Asus-nál nem tudjuk, mert csak egy mérés van) Ja és azt is érdemes megnézni, hogy mekkora a különbség Asusnál a 290 és a 290X között. És a 7970eket ne keverd ide, tök mindegy ott mi volt, ezek nem olyan kártyák, közel sem mennek akkora órajelen a memóriák, hogy a hőmérséklet bezavarjon nekik, mivel többnyire a gpu előbb kifullad.Egy szó mint száz, ekézheted a "kopasz" Asust a végtelenbe, biztos én is részrehajlónak tűnhetek, hiszen Asus-om van, de mégis a személyes tapasztalatok azt mutatják, hogy nem olyan rosszak, mint ahogy te azt lefested.
-
Ghoula
senior tag
Mennyivel jobb az, amikor közös hűtőn van a gpu és a memória? Akkor pont ugyanúgy felfűtik egymást, sőt, lehet még magasabb hőmérsékleten megy a memó, mint amikor csak a nyákon keresztül kap plusz hőt...
-
Ghoula
senior tag
válasz
Malibutomi #11339 üzenetére
Nekem a Chieftec CFT 750 nem bírta, 4 db 18A-os ága van. Szerencsére az Asus DCII-höz volt Y adapter, így 3 dróttal vígan megy.
-
Ghoula
senior tag
A binnelésről nem tudok ennyire pontos infókat, de ha azt mondod nem lehet, akkor elhiszem, hogy nem lehet.
De így ezeknek az extra VRM-el támogatott termékeknek a létjogosultsága megkérdőjelezhető, hiszen egy normál VRM-el épített kártyával ugyanúgy a határig húzhatod a GPU-t, míg egy rosszabb chip-pel szerelt extra kártya nem fog úgy menni. ( Vagy fog, mert az extra VRM-el olyan mennyiségű feszkót tudsz neki adni, és annyi áramot átkergetni rajta, amivel az is fog annyit menni, de milyen áron?)Tény, léghűtésben az általad említett típusok jobbak, mint a DC2, VRM hűtésben mindenképpen.
Annak ellenére, hogy én sem osztom feltétlen ezt a nézetet, ezek a VRM-ek hitelesítve vannak ezekre a magas hőmérsékletekre. Attól, hogy azok a léghűtők sokkal jobban lehűtik a VRM-et, nem fog feltétlen jobban menni.
ASUS hozott egy döntést a 780 hűtőjének felhasználásáról, és "passzív" vrm hűtésről, így is az ATI referencia hőmérséklet alatt tudják tartani a kártyát. MSI meg arról, hogy csúszócsapágyat alkalmaznak a hang minimalizásának érdekében, és köpi a venti magasabb fordulaton a kenőanyagot( ami végső soron a venti beállásához fog vezetni). És akkor melyik a jobb?A trixx és a pcs abból a szempontból tényleg jó, hogy ref nyák, jó teljesítményű léghűtő. De pl az MSI ugye kissebb áramú choke-okat alkalmazott a gaming kártyáknál, és a ref felépítés ellenére mégsem kompatibilis a ref vízhűtőkkel( magasabb kondik), szóval ebből a szempontból nézve a DC2 jobb választás, mert ref-hez képest halkabb léghűtője van, de kapsz rá fullcover vízhűtőt ha szeretnél.
Szóval egzaktul nem állítanám, hogy azok a kártyák a DC2-nél szofisztikáltabban lettek volna tervezve, építve, inkább azt, hogy más szempontokat tartottak fontosabbnak, mint a másik gyártó.
-
Ghoula
senior tag
Igen, és nem lehetne az AMD-től binnelt gpu-kat venni? Akár széria alapján, amik a legjobban sikerült negatívokkal készültek? Persze, tiszta sor, hogy utólag tesztelni macera és költség, nyilván ezeket a gpu-kat nagyságrendekkel bonyolultabb tesztelni mint azokat a régieket. De túlzásnak semmiképpen nem nevezném.
Nem állítanám biztosra, hogy nem lehet, találgathatunk, hogy a megnövekedett kereslet miatt nem válogatnak. Vagy tartalékoltak a firestream kártyákra belőlük, hiszen azon van a nagy pénzük. Ehhez ott kéne kb dolgozni, hogy tudjuk...
Bocs, így utólag visszaolvasva felületesen értelmeztem amit írtál. De sajnos ez tény, ilyen világban élünk. Nem azt mondom, hogy legyél slendrián, sőt, inkább tiszteletre méltó a hozzáállásod, csak ne lepődj majd meg
Vannak olyan termékek, ahol minden szempont előtt van a mérnöki precizitás és minőség, de azok tényleg 2-3szor többe kerülnek, mint a fogyasztói szegmens. Ez utóbbiban meg sajnos lesznek határidők, amiket egy-egy mérnök ilyen huszárvágással fog megoldani, mint asus a hűtőjével.
Ez még egy DCII esetében akár bocsánatos bűn lehetne, de egy mátrix esetében már kevésbé. Vagy, úgy voltak vele, minek költeni a léghűtőre, ha azok akik ilyen terméket vesznek a DCII (vagy akármelyik normál kártya) helyett, úgysem alap hűtővel tolják, hanem ln2, víz, ergo több a profit. Viszont ebben megint szemetek voltak, mert a hűtőn, legalábbis DCII-n, ott figyel a garimatrica. -
Ghoula
senior tag
válasz
radi8tor #10494 üzenetére
Miért lenne túlzás a bin-elés? A 2x-3x árat azt tartanám túlzásnak. Ha tudnak cpu-t, memória chipeket bin-elni, gpu-t miért lenne olyan lehetetlen? Mintha nem lett volna régen ilyen, golden sample széria?
Nem azt mondom, hogy nem lenne költsége, de nem is egy átlag kártyáról beszélünk, hanem über ln2 órajelrekord döntésre pozicionált termék(ek)ről. Félreértés ne essék, nem csak a lightning kártyáról beszélek, ide értendő a matrix is... Az hogy ezt senki nem csinálja, azt nem azt jelenti, hogy ördögtől való dolog lenne (ebben az esetben). Főleg, hogy akár egy normál kártyával is tudod feszegetni az architektúra határait.
@HSM : nem feltétlenül ők tervezték, inkább a budget-et és a határidőt szabták meg a mérnököknek. Ezt hozták ki belőle.
-
Ghoula
senior tag
No offense, de majd ha végül mérnök leszel, és dolgozni fogsz, rájössz, hogy a mérnöki precizitásnak csak egy bizonyos fokig lesz kereslete, amíg az profitot termel...
Amúgy nyugodtan lehet ekézni az MSI-t is, hiszen egy ilyen kaliberű terméknél elvárható lett volna, hogy válogatott gpu-kat tegyenek rá. -
Ghoula
senior tag
(#9709) Televan: 7970/280X-ről eszemben nem lenne váltani. FHDban főleg elég, nagyon jó kis kártya az.
Aztán majd jön 20nm-en az új generáció, és így tovább... Nyűg meg mindenhol van, talán a 290-ekkel kicsit több.
(#9728) HSM: Ezt az előre vásárlást értsd úgy, hogy kicsit a "sweet spot" fölé lövöm be, de igazad van, az előrelátó az jobb kifejezés erre. Én is 5870-ről jöttem, azelőtt egy 2900Xt-m volt, nincs kényszer az aktuális legjobbat megvenni. 280ast szerettem volna először, de annyit olvastam közben a 290esekről, hogy hosszú távra jobbnak tűnt az. Amikor eljön a vga csere ideje, kinézek egy aktuálisan jó, de jövőbemutató kártyát, és azzal a következő 2-3 generációt kihúzom. Tény, hogy ár/ érték arányban a 280x a legjobb, majdnem az lett, de ha tudom, hogy 2-3 éven belül biztos nem veszek másikat, hosszú távra jobban járok a 290esekkel.
Lehet, hogy most nincs kihasználva, de később 1-2 év múlva elképzelhető, hogy a 280as már letérdel, a 290 meg mediumban elketyeg.De hogy ontopic is legyek, meghajtottam full ventivel az Asus-t, +100mv-al, ami terhelés alatt 1,21-1,24 V körül alakult. 3dm11-et megfutotta 1200/1500-on. 1220-on már szemetelt. Majd ha kap vizet....
Amúgy a 750-es Chieftec tápom letérdelt tőle, nem a tuning miatt, újraindult már alapon is. Régi fajta, 4X valahány amper-es 12 volttal. Még jó hogy adtak hozzá 2x6pin ->8pin adaptert, 3 pcie dróttal atom stabil. -
Ghoula
senior tag
válasz
Malibutomi #8982 üzenetére
Ezzel tisztában vagyok, de pont ezért azt vártam volna a tesztben, hogy 1,4-1,5V-on megküldik, és azzal mit kezd. Lássuk, hogy az egyedi tervezésű VRM és 3 tápcsati mit tesz hozzá, egy átlag oc-hoz képest ez a túlhajtási kapacitás mennyivel jobb. Lehet nincs igazam, de a "monumental achievement" az nem itt kezdődik nekem.
szerk:asus dcII
( persze ez ln2, de ha nem is ezt, de valami ilyesmit várnék tőle, pedig ez elpida...) -
Ghoula
senior tag
-
Ghoula
senior tag
válasz
Malibutomi #8935 üzenetére
Nem arról volt szó, hogy az 512-es vezérlő miatt nem is kell szénné húzni a memóriát?
A MHz és 3dmark pontszám kergetésen kívül van gyakorlati haszna ennek a sávszélnek?
Illetve megint itt vagyunk, hogy offszetekről és alap feszkókról beszélünk, de konkrét értékeket nem tudunk...
A hűtése tetszetős, de nem hinném, hogy annyival jobb lenne, mint bármelyik.Azért van csúsztatás a cikkben, mert azt sehol nem jelzik, csak a konkluzióban(illetve az fps-ekből lejön) hogy a kártyát túlhajtva tesztelik, bár ezt nem jelzik a grafikonoknál.
Illetve van ott egy ASUS DCII OC kártya. Na most az az OC kártya alap 1050-en, vagy az is túl van hajtva?
Kíváncsi lennék, hogy azonos core órajelen mennyivel jobb az 1650-es mem órajel, mint mondjuk egy átlagos 1400? -
Ghoula
senior tag
válasz
Malibutomi #8861 üzenetére
ok, én is másik csatornát nézek...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- The First Berserker: Khazan
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Xbox Series X|S
- PlayStation 5
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Konteó topic
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Motoros topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Hálózati kábelek és szerelésük
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- Samsung Galaxy Z Fold5 , 12/256 GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest