- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- NFC Ring, avagy gyűrű, amivel fizetni is lehet
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
ffodi
veterán
Kérlek olvasd el még egyszer azt a pár hsz-t, amit írtam. Lehet a mai dekoncentráltságom miatt picit "rosszul" fogalmazok, és így nem megy át a mondanivalóm......
Az elsődleges probléma, hogy üresjáratban valami terheli, check...erre javasoltam a feladatkezelős mókát.
Aztán a netezés közbeni 62 °C sem olyan természetes, legalábbis nekem, így itt is lehet valami turpisság, check.... -
ffodi
veterán
Értem, mit mondasz, de netezés közben 62 °C az sok. Vagy valami nem fasza a hűtővel, vagy a gyári ventivezérlés fos, vagy a pasztával van valami. Ezzel arra akarok utalni, hogy nem ez az elsődleges gond, de itt is van valami......
Nálam 40-42 °C max netezés közben, és kb. ilyen a GPU-Z által mutatott kép is.
-
ffodi
veterán
Értem. Netezés közben normális ha így ugrálnak a dolgok, asztalon üresjáratban nem.
Szerintem kapcsold be a GPU-Z, és a feladatkezelőben kezd el kilőni a futó programokat. Elég gyalogmódszer, de könnyen lehet célravezető.
Joshi:
Valami terheli az biztos, viszont ha netezés közben 60 °C a GPU, akkor elég tré az a hűtés, vagy valami gebasz van vele.
-
ffodi
veterán
A hőfokok egyértelműen abból következnek, hogy valami terheli a vga-dat a háttérben. (Persze lehet a pasztával is gebasz, mert azért elég meleg a GPU.....)
Szerk.: Nem emlékszem, hogy írtad volna, de a GPU-Z-s képek, azok üresjáratban születtek, vagy pl. neteztél is közben?
-
ffodi
veterán
Miért is?
A gyári venti 1,7 A-es, így a vga csatijára nyugodt szívvel rá lehet kötni két combosabb 120-140 mm-es ventit egy az egyben. (persze átalakító kelleni fog.)
Szerk.: A kábelek színére pedig érdemes figyelni, mert nem mindig a klasszikus piros/fekete/sárgát használják.
Általában:
Pin1 - GND (fekete)
Pin2 - 12 VDC (sárga vagy piros)
Pin3 - Fan tach. (zöld vagy sárga)
Pin4 - PWM (egységesen kék) -
ffodi
veterán
válasz
viktor82 #15964 üzenetére
Ez a hangos/nem hangos dolog nagyon relatív és szubjektív.
Az én véleményem: Alapon (2d órajel mellett) mondjuk úgy viszonylag viselhető a hangja, de halknak nem nevezném. Terhelés alatt katasztrófa.
Ha van a gépben 25 venti, amik nem feltétlen vannak teljesen visszaszabályozva, akkor nevezhető halknak az adott környezetben, de összességében "hangos" a gép. (üresjáratban) Ha elkezded terhelni akkor ahhoz, hogy "tisztességesen" behűtsd a GPU-t forgatni kell 50 % körül annak pedig nagyon beteg hangja tud lenni. Persze ha nem vagy érzékeny a zajra, vagy a gép a pincében/padláson van elszigetelve, akkor ez adott esetben nem jelenthet gondot.
-
ffodi
veterán
válasz
norbalia87 #15901 üzenetére
Szemrevételezéssel, tapasztalattal, vagy megnézed a választékot, majd rákeresel neten és összehasonlítod a ref. kártya PCB-jével.
-
ffodi
veterán
válasz
odorgg #15878 üzenetére
Én mondjuk biztosan nem tenném vissza azt a förmedvény ventit, hiszen "ő" az egyik (fő) oka a gyári cooler cseréjének.
Egyébként az általad említett szélcsatorna nyilván ér valamit, viszont ha lecseréled a gyári hűtőt, akkor már nincs sok értelme annak a radiálventinek ott, mert nem kell átfújnia semmilyen bordát (mondjuk a VRM1 környékét biztosan jól portalanítaná), tehát valószínű jobb megoldás, ha "normális" csendes axiált teszel a helyére.
Akkor megérné őket lecserélni.
-
ffodi
veterán
válasz
odorgg #15876 üzenetére
Vagy nem teszed rá a műanyag borítást, mert a venti rögzítéséhez az nem kell.
1500-on nincs vészes hangjuk, kb. mint a gyári hűtő 30-35%-on.
Egyébként készítettem egy egyedi ventiprofilt, így teljes terhelésen max 85-88%-ig tekeri fel őket a vga, ami halkabb, igaz 1-2°C-kal azért minden melegebb.
-
ffodi
veterán
válasz
odorgg #15867 üzenetére
Korrekt. Most kíváncsiságból én is mértem egyet ugyan olyan beállításokkal és meglepő módon majdnem pontosan ugyan olyan eredményt kaptam mint te.
(Heaven Extreme beállításon ~20 perc)
Egyébként a kártya görbülése ellen az is egy trükk, hogy a ventitartó keret oldalán található réseken keresztül egy tehetséges kisebb méretű (fa)csavarral a bordát enyhén megfeszítve rögzíted. Lásd (itt még a régi VRM borda van fent egyébként):
-
ffodi
veterán
válasz
Nagylajos_1 #15460 üzenetére
Megértelek, bár én kíváncsiságból biztosan kipróbálnám, amíg még megvannak a vga-k. Win telepítés úgyis max 5-6 perc (pendrive-ról SSD-re), úgyhogy.....
-
ffodi
veterán
válasz
Nagylajos_1 #15451 üzenetére
UEFI vagy Legacy módban bootoltál? Ha UEFI-ben, akkor érdemes megpróbálni a másik lehetőséget (és fordítva). Ilyen jellegű gond esetén, van amikor ez megoldja a dolgokat. (persze ezen módok váltogatásánál előfordulhat, hogy nem indul a winfos.....)
-
ffodi
veterán
A korábbi Sniper Elite 3-as probléma úgy tűnik megoldódott.
14.6 RC2 ki a kukába, 14.4 WHQL telepít és kész. Ennyit a driverekről (tegyük hozzá, hogy ez bosszantó, mert több driverrel is próbáltam, igaz mind BETA volt.......ált. csak BETA drivereket használok, lehet el kellene felejtenem ezt a "rossz" szokásomat......) .
-
ffodi
veterán
Persze.
Mivel érzésem szerint nincs baja a kártyának, így felesleges gariztatni, azzal amúgy is csak a tökölés lenne, mert Alpenföhn hűtő le, gyári vissza, stb........ Illetve engem nem abból a fából faragtak, hogy ha valami rendellenességet tapasztalok, akkor viszek mindent egyből gariztatni.
-
ffodi
veterán
Próbáltam már többféle gyári BIOS-t is...... Mindegyikkel csinálta, de mint említettem csak SE3 alatt. Máshol még tuningolva is rendben van.
Illetve próbáltam még menet közben egy mining-ra kihegyezett BIOS-t, ahol optimalizálva voltak utólag az RAM-ok időzítései, és azzal tökéletes volt. A dologban csak az a szopás, hogy valamit a ROP-okkal is csinált a gyerek a fogyasztás optimalizációja érdekében (írta is), mert a teljesítmény kb. 15%-kal gyengébb volt.
-
ffodi
veterán
A fura az hogy csak a SE3-ban, máshol nem..... Ha meg nem tetszik a kártyának a környezet és a többi hardver beállítása akkor mehet a pi****...
Egyébként egyértelműen a híres Black Screen jön elő, játék közben hirtelen fekete képernyő, és reset hatására látszólag újraindul a gép, de restartot követően nincs kép és toporzékol a PC egy helyben, csak a ki-bekapcsolás segít.
-
ffodi
veterán
Tudom ez ennyivel el van intézve, ha BS van, akkor az most már kompatibilitási gond........(tehát kapcsold ki az energiagazdálkodást, ne használj UEFI módot stb.....miért is?)
Erre csak annyit mondok, hogy a javított driver előtt nekem is voltak BS-ek szép számmal. Az újabb meghajtók ezt látszólag megoldották, mígnem jött a Sniper Elite 3, ahol a memóriát downclockolnom kell 1200 MHz-re, hogy ne kapjak BS-t......
(holott BF3, BF4, C3, Watch Dogz, stb, mindenhol jó volt........akár tuningolva is)
Tudom-tudom jön majd erre is valami folt.......
-
ffodi
veterán
válasz
ricshard444 #14481 üzenetére
Ez csak az elmélet, meg az AMD ígérete. A valóságban jelen van még ez a gond, akár tuningolva, akár alapórajelen........ Érdekes módon azóta az ominózus driver óta nincs erről újabb hír, pedig a külföldi fórumokat olvasva elég gyakori gond a BS még most is.....és a megoldás nem a garanciáztatás......
-
ffodi
veterán
válasz
Malibutomi #14393 üzenetére
Ez utóbbi nem feltétlen igaz. Nekem 2 monitort (mindkettő DL-DVI-n) hajt a kártya (290x) és üresjáratban szépen 350/150 MHz-en jár.
-
ffodi
veterán
válasz
Gaboo007 #14169 üzenetére
Érdekes, amit írtok.....
Én megjelenéskor váltottam 7970-ről 290x-re, mindegyiket 1100 MHz körüli GPU-val használok/használtam. A két kártya között szerintem sok esetben jelentős különbség van, igaz ehhez hozzájöhet az is, hogy én 2560x1600-ban játszom.
Szerintem megérte váltani, a C3 pl. rendes beállítások mellett játszhatatlan volt a 7970-el, a 290x pedig elég szépen vitte.
-
ffodi
veterán
válasz
daveoff #13587 üzenetére
Sokan képzelik? Szerintem akinek volt/van ref. kártyája, és kicsit is odafigyel/érzékeny a gép hangjára, zajszintjére, legyen az üresjárat vagy terhelés, az jogosan mondja, hogy hangos. Szerintem is brutál hangos, már 35-40%-tól, üresjáratban pedig a 20-25%-on is relatíve "nagy" zajt csak a többi komponenshez képest (tegyük hozzá, hogy nálam.....)
Egyébként nekem a custom hűtős verziók is hangosnak számítanak sok esetben.
Az természetesen igaz, hogy a ref. kifújja a meleg nagy részét, az egyedi hűtősök pedig általában nem, és emiatt utóbbi esetben kicsit magasabb ventifordulat kellhet, ha gyenge a ház szellőzése.
-
ffodi
veterán
válasz
hdekakas #12454 üzenetére
A lapok BIOS-ában szokott lenni egy olyan opció, hogy "Init display first". Itt ki tudod választani, hogy melyik slotban lévő diszkrét vga, avagy az IGP (ha van) legyen az elsődleges. Ebben annyi a szépséghiba, hogy egyes lapoknál csak annyi lehetőség van, hogy IGP/dvga, vagyis az esetleges dvga-k között nem tudsz választani.......(tehát a "legfelső" lesz a first)
-
ffodi
veterán
válasz
odorgg #11688 üzenetére
Sajna nem lehet szétszedni (szépen
). A hűtőcsere idején ez volt az első gondolatom, hogy az a keret milyen fasza lenne a VRM-(ek)et és a VRAM-okat hűteni............ Aztán azóta nem foglalkoztam vele, vagyis inkább fogalmazzunk úgy, hogy mindig eszembe jut, hogy fel kéne adni egy hirdetést ref. hűtő ügyben, de végül mindig elmarad.
-
ffodi
veterán
válasz
hdekakas #11474 üzenetére
A ref kártyák esetében a vrm hűtés elég hatékony a cooler kialakításából adódóan, nem kell azért annyira leírni. Másrészt a GPU-t is le tudja megfelelően hűteni, egyedül a zajszint/hőmérséklet arány van elég messze az optimálistól.
Igazából sem rövid (néhány óra), sem hosszútávon nem jó a 100 °C feletti vrm hőmérséklet. (ref-nél a vrm DirectFET-jeinek a max junction tempje 120 vagy 125 °C ha jól rémlik, gondolom a nem refeknél is hasonló a helyzet, szóval baj nem nagyon lehet elvileg, de jobb minél alacsonyabban tartani mindent
) Ha pedig tuningolsz, akkor különösen kell figyelni a hőmérsékleteket, nem egyiket, vagy másikat, hanem mindegyiket!
-
ffodi
veterán
válasz
MiklosSaS #10981 üzenetére
Szerintem a CorsairLink.....
-
ffodi
veterán
válasz
Malibutomi #9767 üzenetére
Ha ugyan az az IR-es feszültségszabályozó van a kártyádon, mint a referencián, akkor működnie kell. Az eltérés abban lehet, hogy esetleg "máshol csücsül" az I2C buszon a kicsike, mint a példában.
AB-vel egyszerűen kiderítheted hol is van, akár 2 módon is. Vagy csinálsz egy parancsikont, ahova az elérésbe beírod a " után, hogy -i2cdump (szóköz kell a " után). Ez generál egy (ha jól emlékszem) .txt-t, amibe benne lesz a "lokáció". Vagy az AB mappája\Profles mappában kinyitod a megfelelő "VEN_1002&DEV.....blabla" fájlt (valószínű a legutoljára frissített lesz a nyerő, ha több is van), és ebben benne lesz a szükséges infó. Pl. egy ilyennel kezdődő sor után: [I2C_BUS_01_DEV_30]
Ha megvan a szükséges paraméter, jelen esetben BUS=01, DEV=30, akkor ez alapján kell módosítani a parnacsot, mely a következő:
MastR példájából: "/wi6,30,8d,00 = alap"
wi = írás
6 = BUS
30 = DEV
8d = Hexa cím, ahova beírod a kívánt értéket (ez nem változik)
00 = Amit beírsz az említett címre (ez a feszértéktől függően változik)A mi esetünkben (BUS=01, DEV=30):
/wi1,30,8d,00
-
ffodi
veterán
válasz
janos666 #4402 üzenetére
Igen, és igen.
Rossz taktika volt így bekötni, célszerű lett volna az egyes kártyákat azonos tápról hajtani, főleg akkor, ha a tápok máshol nem voltak "összeföldelve". (vagyis táponként 2 vga 6+8 pines csatival.) Lehet ezeket a kapcsolóüzemű tápokat egymás mellett hajtani, de akkor úgy szokás őket bekötni, hogy a tápon a zöld (power on) és valamelyik fekete (GND) pineket közösíteni kell. (már csak a közös indítás miatt is célszerű.)
-
ffodi
veterán
válasz
KAMELOT #3496 üzenetére
Ez nem feltétlen igaz. A gyártók szeretik áttervezni a ref. NYÁK-ot a custom hűtő mellé, ez pedig sok esetben azt eredményezi, hogy gyengébb minőségűre sikeredik a tápkör a költségcsökkentés eredményeképp. Persze vannak csúcsváltozatok, ahol más a helyzet..........de azt sose feledjük, hogy lég/vízhűtés mellett elsősorban az határozza meg a vga (GPU tuning ugye elsősorban) tuingolhatóságát, hogy mennyire fogounk ki jó példányt.......
-
ffodi
veterán
Ha nagyon brutál módon adja elő a kártya a cicergés témát (pl "csattog", mint a te esetedben), akkor az lehet hibás, vagy ha még nem az, akkor könnyen elképzelhető, hogy hamar azzá válik, ilyenkor valamilyen szinten érthető a csere.
Viszont a klasszikus muzsikaszó, amit a tápkör eljátszik, az megszokott jelenség.
mclaren-d:
Elállhatsz az üzlettől ha nem tetszik (és benne vagy még a néhány napban), de egy újabb vásárlásnál jó eséllyel ismét hasonlót foghatsz ki, úgyhogy érdemes meggondolni ezt a műveletet.
-
ffodi
veterán
Alapfesz mellett szokott még némi tartalék lenni a kártyákban, ami kb. 100-150 MHz, így talán az instabilitással sem lesz probléma. Ha mégis, akkor egy kis plusz fesz, vagy kisebb órajel visszavétel megoldhatja a problémát, melyeket adott esetben tekinthetünk "3rd party" paraméterezésnek is.
-
ffodi
veterán
Ez akkor azt jelenti, hogy a Mantle adott körülmények között jelentősen jobban terheli majd a vga-t, mint egy DX alkalmazás, és emiatt jobban visszaveszi majd a vga az órajeleket, tiszta sor. Viszont mi van akkor ha a powertune-t feltolom +50 %-ra (mást nem változtatok)? Itt ismét addig tolja az órajeleket, amíg ki nem fut a teljesítménylimitből, ergo elképzelhető, hogy alapórajelen akár nem is fogja visszavenni Mantle alatt (megfelelő hűtés mellett)?
-
ffodi
veterán
válasz
N.Ferry #2935 üzenetére
Beállítod a temp határt 95 °C-ra, a max ventifordulatot 100%-ra, a TDP limitet +50%-ra és ugyan úgy tudod majd tuningolni, mint eddig bármit. (jó esetben ugye nem lesz a GPU soha 95 °C, így nem fog ugrálni az órajel, stb.....). Ha a gyári ventiprofil nem tetszik, akkor állítasz egy sajátot, mondjuk MSI AB-ben. Ennyi.
Persze ha nem stabil a tuningod, vagy eléred valamelyik paramétert (határt), akkor visszaveszi majd az órajelet.
-
ffodi
veterán
válasz
Malibutomi #2930 üzenetére
Ez teljesülhet is gyári értékekkel szerintem (TDP limit 0% ugye ami ha minden igaz 250 W).
Nincs értelme ezt tovább fejtegetni, maradjunk abban, hogy így működik és kész, más kérdés, hogy szerintem is kretén ez a gyári megoldás.
-
ffodi
veterán
válasz
Malibutomi #2925 üzenetére
Azért veszi vissza, mert az a "referencia működés". (hogy miért, annak gondolom több oka is van) Ahhoz hogy a custom cooleres verziók is igazodjanak ehhez, ugyan így fognak működni. A custom hűtős, de OC-s verzióknál pedig valószímnű nem lesz visszavétel, mert ezzel a lépéssel akár órajelemelés nélkül elérhető a plusz sebesség. (vagy lesz órajel emelés de throttling, vagy mindkettő és egyik sem egyszerre
)
"A ref-nek sem az a normális működése hogy throttlingol,"
Pedig elvileg de.
-
ffodi
veterán
válasz
SzlobiG #2918 üzenetére
Állítólag az a lényeg, hogy úgy kell átparaméterezni a custom hűtős verziókat, hogy azonos órajelen (referencia órajeleken) ugyan azt a teljesítményt hozzák mint a ref. Vagyis azoknak is ugrálni fog az órajelük, csak más lesz a hűtési profil, target temp etc........
Ha azokon átállítod a ventiprofilt, akkor azok sem fognak "ugrálni", vagy ha teszel egy normális hűtést bármelyik verzióra, és megfelelően behűtöd, akkor sem lesz ilyen "gond".
-
ffodi
veterán
Többszöri olvasatra sem ez jött le nekem az írásából.......
Elég zavarosnak tűnt a megfogalmazás, és a végére olyan érzésem volt, hogy ez aztán egy k**** nagy baromság. Ha viszont ezt jelentené, amit írtál, akkor nincs is értelme említeni.......Pont az a lényege a hűtőcserének, hogy jól behűtsünk mindent, minimális zajszennyezés mellett. (nehogy már az legyen, hogy jól behűtök mindent, a GPU nem éri el a 95 °C-t és emiatt lassabb a kártya, mert nem vagyok a target temp közelében........mert szerintem mindenki így értette)
Szerk.: Mindig elfelejtem, hogy Abu a 3rd party dolgokat nem veszi bele a számításba. Gyári CCC-s szabályozással már értem a dolgot.......
-
ffodi
veterán
válasz
Motion_Blur #2791 üzenetére
Dehogy. Nálam jelenleg 65-70 °C a GPU, 75-80 °C a VRM1 és 58-62 °C a VRM2 teljesen terhelve, 1150 MHz-es GPU órajel mellett 1,25 V-on, 75-80 %-os ventifordulat mellett (PK3-as ventik). A titok nyitja, hogy a kártya hátulját meg kell kicsit szellőztetni.
-
ffodi
veterán
válasz
Motion_Blur #2720 üzenetére
Szomorú ezt hallani.
Mondjuk az az adapter elég kretén. Úgy 7 V az a 7 V, hogy a GND lényegében el van tolva 5 V-tal. (vagyis a +12 V-os ág a + a GND pedig a +5 V-os ág a molexben. Ebből lehetnek gondok.)
Lehet érdemesebb lett volna rátolni egy ventivezérlőre.
-
ffodi
veterán
válasz
SkyS1gn #2714 üzenetére
Nekem is csinálja, a régiben nem csinálta.
Sőt, ugyebár ez a driver a "fekete halált" hivatott javítani, de nálam csak rosszabb lett. Játék közben néha meghal, amit a régivel szintén nem csinált.
Egyébként ha valaki kíváncsi a jelenségre, akkor állítson be AB-ben mondjuk -100 mV-os offsetet, ez az idle feszt leviszi 0,85-0,87 V körülire, és pikk-pakk meghal.
-
ffodi
veterán
válasz
Motion_Blur #2660 üzenetére
Én úgy tudom, hogy a nagy csoport a VRM1, a VRM2 pedig a kis hármas csoport elöl. Valamilyen szinten logikus is, hiszen a nagy csoportnak van több dolga, így melegebb is. Itt jegyzem meg, hogy a kedves mérnökök igazán rakhattak volna még +1-2 fázist a tápellátáshoz, akkor nem lenne ilyen meleg.......
-
ffodi
veterán
válasz
Goldmen75 #2636 üzenetére
Lásd előző hsz-t : "Mindent hővezető ragasztó-lappal tettem fel." Tehát nem a hozzá kapott ragasztóval.
Nem a hatékonysággal van a baj, hanem, hogy alapban ~1,25 V-ot kap a GPU, és ily módon azért melegszik rendesen a VRM. Ha tudod csökkenteni a feszt, akkor ez is szépen vissza fog hűlni. A gyári megoldás azért jobb a VRM hűtést tekintve, mert a venti közvetlen rajta/mellette van, és mitagatás van légszállítása rendesen. (cserébe hangja is.......)
Szerk.:
Igen vettem. A gyári trutyival is felrakhatod, csak azt nehéz lesz majd leszedni, egyébként nincs vele gond.
Ventik a gyári megoldással vannak fent.
Csavarral nem tudod felrakni a nagy VRM hűtőt, csak azért írtam, hogy "csavaros", hogy be tudd azonosítani.
-
ffodi
veterán
válasz
Goldmen75 #2633 üzenetére
VRM1-en a gyári borda van (vagyis amit a Peterhez adnak, amit akár csavarral is rögzíthetsz). Elől a VRM2-n (háromszög alakú), ott egy a Peter-hez kapott keskeny borda, és egy ugyan ilyen csak darabolt borda található.
Ventik: Noiseblocker PK3 140 mm
Hátlap fent van, egyik sarkánál eléggé rányomódott két kondira, így azt az oldalát csak kicsit húztam meg.
Mindent hővezető ragasztó-lappal tettem fel.
-
ffodi
veterán
Idle hőfokok:
GPU 32-34 °C
VRM1 30-33 °C
VRM2 30-33 °C15 perc Valley extreme HD után:
GPU 64 °C
VRM1 89 °C
VRM2 61 °CBeállítások:
1100/1300 MHz
GPU feszültség -31 mV (1,13-1,15 V valós)
Saját ventiprofil, max sebesség: 72 % <-- Így kb. olyan a hangja, mint a gyárinak ~30-35 %-on. -
ffodi
veterán
Alpenföhn Peter felszerelése a 290x-re -> sikeres.
Eredmények hamarosan.........
-
ffodi
veterán
válasz
Goldmen75 #2530 üzenetére
Az összes korábbi csúcs léghűtő jó rá, mert fizikailag rá tudod tenni az egyező méretek/furattávolságok miatt. Egyedül a több RAM chip miatt kellhet több RAM-borda, valamint a VRM hűtése lehet még kérdéses a meglévő megoldásokkal. (egyébként ezekre ugye mindre van megoldás)
-
ffodi
veterán
Ami kimaradt, a kártyán lévő lukak furattávolsága (GPU hűtő rögzítéséhez) 54 mm, a sima Peter legközelebbi értéke 53 mm. A különbség pontosan 1 mm, így fel lehet tenni a hűtőt, de kicsit erőltetni kell.
Szerk.: Azért gumis az a hátlap, hogy ne bántson "senkit".
Elfér a nagy ramsüni is...... ha a borda és a hűtendő felület között ott lesz a tippre 0,5-1 mm vastagságú hővezető lap, akkor pont nem fogja elérni az ott "útban lévő" kondikat, a tekercs pedig ilyesformán nincs útban. Az a csík erősebb, mint gondolnád. Ezek a hővezető lapok akár 0,5-1,5 kg/cm adhéziós tulajdonsággal is bírhatnak!
-
ffodi
veterán
válasz
Goldmen75 #2524 üzenetére
A menetes szár pont olyan hosszú, amilyen kell, hidd el (kell rá a hátlap ugye). A VRM hűtő lukai nem stimmelnek, de ezek már a 79xx szériához sem voltak jók, ráadásul ott nem is voltak a vga-n lévő lukak a bordával egy vonalban (ezért adnak egy csík hővezető lapot). A másik VRM-re nem kell 3szög alakú dolog. Egy nagy ramsünit ráraksz úgy, hogy a hővezető lap/ragasztó olyan alakban lesz a bordán, mint ahogy a VRM a kártyán.
Ha minden jól megy, holnap ráapplikálom, és akkor elmondom a tapasztalatokat.
-
ffodi
veterán
válasz
#35434496 #2521 üzenetére
Ez jó kérdés. Léggel (gyárival, vagy másikkal) szerintem 1300 MHz körül lehet a vége hűvösebb szobahő mellett. Valamint ehhez már elég sok fesz (1,38-1,43 V névleges) is kellhet, amit lehet nem adok oda neki, mert ez léggel már elég határeset, ha sokág szeretném még használni a kártyát.
(mindenesetre jól skálázódik a többletfesz. hatására)
Hűtött vízzel vagy komolyabb megoldásokkal menne szerintem bőven 1300 MHz felett.
Macka:
Tudok róla, ezért írtam, hogy kell/lehet. Vagyis csak opció.
Ezeket a hővezető ragasztós megoldásokat általában permanens megoldásnak szánják, így nem csoda ha nem, vagy csak nehezen tudod szétbontani. A 290x-re egyébként én is hővezető lapokkal fogom feltenni a bordákat.
-
ffodi
veterán
válasz
stargazerhu #2515 üzenetére
Nem is panaszkodtam.
Nem tudom, ebben az esetben definiálták -e valahol, hogy mi a rendeltetés szerű használat, de szerintem ilyen nincs leírva sehol, hogy a tuning (ésszerű tuning) nem az (meg persze az ellenkezője sem), max nem támogatott dolog és nincs rá "garancia". Szerintem a nem rendeltetésszerű használat az lenne, ha pl. ajtókitámasztónak használnám, kutyát dobálnék vele, beraknám a WC-be szagelszívónak, stb......
-
ffodi
veterán
válasz
Goldmen75 #2507 üzenetére
Igen, a venti átfújja a lamellákon a levegőt.
Még nem tudtam felrakni, mert valami mindig közbejött, ami megakadályozta. Majd talán holnap......
Jól gondolod, de azt se feledd, hogy az összes nem ref vga-n is ilyen megoldás lesz majd (a korábbi tapasztalatokból kiindulva).
Új hozzászólás Aktív témák
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Napelem
- Házimozi haladó szinten
- NFC Ring, avagy gyűrű, amivel fizetni is lehet
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen légkondit a lakásba?
- CPU léghűtés kibeszélő
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- Bitcoin Miner Eladó Bitmain Antminer S19 JPro 104 Th 3150 watt
- Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730,
- Exkluzív AMD Ryzen 7 Setup - Nem csak vásárolhatod, bérelheted is! Kamatmentes rèszletre is!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest