-
Mobilarena
Mielőtt hozzászólásban feltennéd a kérdésed olvasd el a Témaösszefoglalót, a Téma tudnivalókat vagy használd a keresőt.
Az esetek nagy többségében megtalálható a válasz!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aprósólyom
addikt
válasz
colossal89 #47149 üzenetére
Amúgy most nézem, hogy 580-as BIOS-t tettél fel rá? Miért?
Lentebb vinni az idle fogyasztást nem igazán tudod. Én kísérleteztem vele. 725-730mV körül még stabil volt, de kb. 1W nyertem. Az órajel nagysága is számít a fogyasztásban és mivel idle állapotban csak 300MHz-en fut, nem sokat nem lehet nyerni. Inkább legyen stabil és ne tépdeld a hajad egy váratlan crash miatt.
Azzal lehet nyerni inkább, hogy a magasabb állapotoknál (stage 3-7) csökkented a feszültséget és órajelet, hiszen minden ha tevékenyen használod a gépet, akkor sokszor fentebb lép a stage 1-2 szintekhez képest.
Van még más alternatíva is, hogyan csökkentsd a PC fogyasztását:
- Ha esetleg gamer egered van magasabb polling rate-tel, akkor csökkentsd azt. pl. 500Hz vagy 250Hz-re. Minél magasabb annál inkább boostolja a CPU saját magát mindenféle egérmozgásra, márpedig Windowsban az basic. De mégjobb, hogy ahol csak lehet billentyűzettel navigálsz.
- Tartsd alacsonyan a Desktop képfrissítést. Számít bizonyos esetekben. Bár neked csak 75 monitorod van. Abban az esetben nincs értelme 60Hz-re váltani. Kb 60,75Hz és 144Hz vagy magasabb között lenne értelme váltogatni desktop és játék között. Bár a VGA és Monitor is válogatja, hogy számít-e.
- Csökkentsd a monitor fényerejét, amennyire csak lehet. Egy LED háttérvilágítású monitor le lehet vinni 10-15W-ra (0-10% fényerő körül), míg 80-100% fényerőnél könnyen 25-35W. (24" fullhd monitornál mértem).
- A 4. genes intel procidhoz gyanítom lehet állítani az alaplap BIOS-ban light load-t, ami az alacsony frekis állapotokban szabályozza a feszt. De lehet csökkenteni az uncore feszültségét. Meg lehet undervoltolni a DDR3 memóriákat. Pár 2-3 wattot akár lehet nyerni idle állapotban, ha esetleg az értékek eddig gyáriak. -
Gyuri27
félisten
válasz
colossal89 #47149 üzenetére
Driveres mérés nem mérés. Saccolásnak se az igazi.
-
Aprósólyom
addikt
válasz
colossal89 #47127 üzenetére
Nézd milyen jó fej vagyok,
feltöltöm neked ezt a képet, amit most csináltam. Csak most, csak neked, mert most épp egy Sapphire Nitro+ RX 580 4Gb van a gépben:
Kicsit homályos lett, mert fél kézzel a mérőt, fél kézzel a kompakt fényképezőt tartottam...Monitor fogyasztása nincs benne. Ha pontosan ki akarod számolni a fogyasztást, akkor a Proci szenzorja full idle alatt 7,5-8W körülre mutatja a HWiNFO. 4db 4GB DDR4 modul, 2 venti 600RPM-en, 1db SSD, 2db 2,5"HDD radiben.
Az egész pereputty egy 500W 80+ Gold tápon csüng, ami ilyen alacsony terhelésen kb. csak 75% hatásfokkal üzemel.
Anno számoltam, talán olyan 13W körüli lehet csak a VGA. -
válasz
colossal89 #47139 üzenetére
Erről Rendes fogy mérővel lehetne megbizonyosodni.
-
5150
aktív tag
válasz
colossal89 #47134 üzenetére
Szerintem ezt is érdemes lenne mérlegelni.
Nekem nincs 580-am, de ez volt az első, ami feltűnt, mikor 580-as bioszt toltam a 480-ra. Ugyanigy 33W volt az ebadta. Csak én akkor betudtam ezt annak, hogy a biosz nem a kártya biosza és az eredetit amúúgyis visszaraktam.
-
válasz
colossal89 #47135 üzenetére
Akkor ez nem megoldás. A magas vram órajelre vonatkozik a vblankos megoldás.
300 Mhz VRAM mellett hogy lehet magas a idle fogyasztás? Pláne 322 Mhz-es gpu órajel mellett. Akkor az a driver hazudik. -
varmi2
nagyúr
válasz
Ha vonta 400ft a különbség a 33W és a 16W között. És ez is csak akkor ha napi 24 órát megy, a hét minden napján. Ha csak napi pár órát megy, akkor kb 100ft lesz a különbség. Annyit nem ér, hogy rugózz rajta.
-
válasz
Másik monitorral, vagy esetleg a vblank idő módosításával amiről volt itt már szó.
-
5150
aktív tag
válasz
Most hogy igy mutatod, emlékszem én sem értettem ezt a 33W-ot, de én betudtam annak, hogy 580 bioszt raktam a 480amra. Ezek szerint nem a biosz volt inkompatibilis, mert nálad csont ugyanannyit ir idle-ben. A 480 7W-ot eszik ugyanilyen üzemben. "Undervolt csak bios mod al lehetséges 300mhz-en" az meglehet, de sajnos nem mindig listázza a bios buhera progi (kettőt néztem) a pontos feszültségeket:
Ha véletlen sz'r értéket irsz be, a GPU elköszönhet. Az nem segit, ha negativba húzod a teljesitmény csuszkát? -
envagyok
veterán
válasz
colossal89 #26806 üzenetére
Külföldi vásárlás: kaszinó
Ha nem lesz baja gariidő alatt, te nyertél az olcsóbb ár miatt, ha lesz , akkor vesztettél.
Ennyi.
Annyiból jobb, hogy kint nincs annyi ügyeskedő, így nem szőröznek annyit. Itthon már kétszer utasították el a jogos garanciaigényemet mondvacsinált okokra hivatkozva.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Hozzászólás előtt olvasd el!
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B460M i5 10400 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest