- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Magisk
- iPhone topik
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Élő adás Utazómajommal és Kerek Istvánnal az AI kapcsán
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Már mint használjak inkább egy ASUS P5A alaplapot?
Nagy igazság. Minek forrasszak ha nem muszáj?
Viszont, ha már P5A akkor inkább egy P5A-B legyen. De ekkor ellenőriznem kell hogy milyen órajelgenerátor van rajta. Sajnos a P5A és P5A-B leírásai csak 11-féle állását említik a 4 jumpernek, maximálisan 120MHz-zel.
-
törölt tag
Azért nincs minden veszve. Ha a szorzót nem is, de a külső órajelet lehetne emelni.
A GA-5AX leírásában a 4 jumpernek 15 beállítása van leírva 66-140 MHz-es tartományban. Kipróbáltam a 16. beállítást is ( 4 jumperen a kombinációk száma 16 ), de az csak 60MHz-et ad.
Viszont... az alaplapon egy ICS9148-75 típusú 48 tűs SSOP tokos órajelgenerátor van, ami esetleg lecserélhető más típusra. Például az ICS9148-53 mindössze egy láb funkciójában tér el. A 47. lábon az AGP busz órajele helyett a PCI busz órajele van kivezetve. Ha ez így működik ( az AGP csatoló valószínűleg nem lesz használható ), akkor az alábbi táblázat szerint módosulnak a beállítható órajelek:
Kérdés, hol lehet fellelni ilyen ( vagy még kedvezőbb tulajdonsággal rendelkező ) áramkört. Szerintem nagy a valószínűsége hogy a kihalt dinoszauruszokkal vetekszik a számuk...
-
-
-
-
Lehet, hogy szerinted mítosz, én viszont saját tapasztalatból tudom, hogy nem mindig éli túl az XP az új alaplapot. Adott volt egy S754 Abit KV8 Pro lap VIA chipsettel. Ezt követte egy S754 Abit NV8 Nvidia NF4 chipsettel, és ezt még elviselte az XP, de amikor már egy AM2 Abit KN9 Ultrát raktam a gépbe, fejreállt, nem is bootolt már be, muszáj volt újratelepíteni.
Másfelől meg a friss Windows telepítésnél amint felkerült a Win a vinyóra, elsőnek mindig a chipset meghajtóját tesszük fel, utána minden mást. Ez sem véletlenül van így. Persze ha régi alaplpunk van és új Windowsunk, a natív meghajtók is megfelelnek (pl. PII-III BX440 gépre teszünk XP-t).
-
törölt tag
Egyben bizony!
Most próbálgatom hogy mit is megy az ALI Aladdin 5-ös chipsettel szerelt Gigabyte GA-5AX rev5.2 alapban az AMD K6-III+ 550/ACR processzorom. Úgy tűnik hogy egy picivel (~3%) gyorsabb a SIS530-assal szerelt Asus P5-99VM laphoz képest! Ráadásul ebben is csak 512kB-nyi L2 cache van.
Már csak össze kellene hozni a 800 MHz-et ebben a lapban is...
Vagy a 6 x 140 = 840 MHz-et, mivel itt lehet állítani ilyesmit is... -
-
-
-
-
-
törölt tag
"Akosf, igazából a CPU -250 °C-on már nem is működőképes, úgyhogy anyagszerkezetileg akkor már 0."
Nem mondtam hogy -250°C-ra kellene hűteni a CPU-t.
Másfelől miért ne lenne működőképes?
-100°C-on üzemelő processzorról már olvastam beszámolót. Talán még itt a logout-on is van ilyen.
szerk.: A szobahőmérsékletű 25°C-ról -100°C-ra történő hűtéshez képest csak kétszer hidegebb.
-
törölt tag
Ha egyszer szeretném kipróbálni a folyékony nitrogénes hűtést, akkor bizony ahhoz szükségem lesz folyékony nitrogénre. Ezen nem nagyon van mit vitatni.
Másfelől ha arra gondoltál hogy a folyékony nitrogénes hűtés kiváltható levegős hűtéssel, sajnos azt kell hogy mondjam hogy ez nem igaz. Ugyanis minél lejjebb viszed a processzor hőmérsékletét, annál jobban kitolódik a maximális működési frekvencia. Ez anyagszerkezeti okokból van így, ezen sincs mit vitatni.
Harmadszor, ha arra gondolsz hogy nekem elég lesz a levegős hűtés ahhoz hogy elbohóckodjak akkor abban lehet valami igazság.
Ugyanis ha arra van szükségem hogy egy feladatmegoldó programot ( pl. PI számjegyeinek kiiratását ) minél gyorsabban futtassak, akkor bizony előnyben részesítem a szoftveres optimalizációt. Ezzel gyakran több nagyságrendi gyorsulást lehet elérni mint a hardver tuningolásával, jóval kevesebb befektetéssel ( pénz, idő ).
Megjegyzem eddig csak levegős, hőelemes és vízhűtéses rendszereket próbáltam. Ha arról lenne szó hogy mivel hűtsek egy hétköznapi gépet, akkor bizony én is a levegős hűtésre szavaznék ( olcsó, egyszerű, biztonságos ). Ezen sincs mit vitatni.
-
A 4gigára tekert prescott magos p4esemet képtelenség léggel 70fok alá vinni, pedig csak 1,53v-ot kap!
Egy zalman 9500-as van rajta, full fordulaton, a ház oldalába közvetlen a hűtőborda fölött még egy 8centis fúja rá a hideg levegőt, előről egy nagy fordulatú 12centis venti légterelővel szintén a hűtésre fújja a levegőt, és a hűtés mögött, hátul 2db 8centis venti pedig szívja ki a felhevített levegőt... a ventik nagyon szépen összedolgoznak.. 70fok még így is...
szal egy bizonyos színt után még a vízhűtés is elvérzik... -
-
-
-
-
törölt tag
Végülis, jöhet a fotó is.
Előbb nézegettem, hogy P-100-asból csak hat darabom van. Viszont van az SX963, SX970, SZ996 és SY007-es szériából is. Az első három C2, ez utóbbi E0 steppinges. A C2-esek közt csak az üzemi feszültségben van kis különbség ( 3,3-3,4V ).
Azt hiszem nevezek majd az SX963-assal és az SY007-essel is. Az előbbi 1996 1.heti, az utóbbi meg 1996 5.heti gyártmány.
-
törölt tag
A Pentium 100-as versenyben benne lennék, de a VGA húzásban nem nagyon. A videokártyák sosem érdekeltek.
Az előbb egyébként sikerült 5Volton elindítanom egy 5x86-133-as processzort ( egyik PODP helyére tettem be, hogy ellenőrizzem bacsis mesternek elindul-e a SuperPI a 486-oson ). Miután elindult, felraktam 4x50MHz-re... volt egy 200MHz-es POST képernyőm.
szerk.: Ja igen, és már 256MB RAM teszi a dolgát ebben a gépben.
-
törölt tag
Intel Celeron D 347 stepping C1 @ 8113.22MHz
Intel Celeron D 347 stepping D0 @ 8004.08 MHzszerk.: Nem nagy különbség. Szólj ha sikerült megdöntened. Szurkolok.
szerk.: Valamint megjegyezném hogy az általam felhozott 3,6GHz-es Celeron D365-ös D0 steppinges, CedarMill magos. Nem értem miért lenne rosszabb mint a kisebb szorzóval megáldott 3,06GHz-es példányok...
szerk.: Na majd ha lesz egy a kezemben, megmutatom nektek!
-
-
törölt tag
"A 3,06 GHz-es Celeron D jobban tuningolható."
Melyik 3,06 GHz-es Celeron D-re gondoltál? Mert épp 11 féle van belőle.
SL7TY : Celeron D 346 / 533 MHz / 90 nm / E0 stepping / 256 kB
SL7VV : Celeron D 345J / 533 MHz / 90 nm / E0 stepping / 256 kB
SL7TQ : Celeron D 345J / 533 MHz / 90 nm / E0 stepping / 256 kB
SL7DN : Celeron D 345 / 533 MHz / 90 nm / D0 stepping / 256 kB
SL7NX : Celeron D 345 / 533 MHz / 90 nm / E0 stepping / 256 kB
SL7W3 : Celeron D 345 / 533 MHz / 90 nm / E0 stepping / 256 kB
SL9KN : Celeron D 347 / 533 MHz / 65 nm / D0 stepping / 512 kB
SL9XU : Celeron D 347 / 533 MHz / 65 nm / C1 stepping / 512 kB
SL9BR : Celeron D 346 / 533 MHz / 90 nm / G1 stepping / 256 kB
SL8HD : Celeron D 346 / 533 MHz / 90 nm / G1 stepping / 256 kB
SL8HP : Celeron D 345 / 533 MHz / 90 nm / G1 stepping / 256 kB -
tudod mit megy ez a kis 631es?
5466volt prime stabilan utoljára!
De mostmár tudom hogy kell a vdroop-ot kikapcsolni, biosban, tényleg minimálisra csökken a droopolás, majd megnézem úgy is hogy mi a vége!
Persze a feszt nem szabad tőle sajnálni, na meg a vizet sem
szerettem volna 6gigára felhúzni de annyit nem bír pedig állítottam neki 2v-ot is...
De azért még egy körre berakom a gépbe hogy tényleg mi a vége neki -
-
törölt tag
A merevlemezeken van szellőző nyílás, amin keresztül a víz behatolna a lemezek és a fejek közé. Tuti hogy nem működne. Sem a lemez nem pörögne fel, sem a fejek nem lennének a kellő helyen. A optikai meghajtókkal szintén ez lenne a baj. Ráadásul érdekes fénytörést is produkálna a folyadék a lézersugár útjában.
-
siriq
őstag
Jah. Megszokott dolog ha van pl. egy mukodo tv-d akkor kirakod a haz ele ugy, hogy nincs le vagva a tap kabel. Ha levan vagva akkor nem muxik. Itt angliban is ugyan ez az eljaras. Igaz miota valsag van mar nem dobalnak ki cuccokat. Az egyik ismerosom az rendszeresen ment korbenezni.
szerk: ez mar nem ide tartozik. Ez mar retro topic gyujtve.
-
siriq
őstag
Weitek Power 9100 vga tobbek kozott. Aki ismeri az tudja hogy milyen jo. Anno meg (gondolkozom) egy P1 proci volt aszem mmx 233(vagy arra huztam fel) ment. Siman ment a game vele. Meg a sok kidobott dualprocis gep(teljes gep), P2-P3. Mentem haza autoval aztan latom ki van dobva par gep(suliknal ez megszokott dolog). Parat haza vittem es kiprobaltam. Igy a vegen lett egy nagy kupac cucc a fogepemen kivul. Ennyi hirtelen. Most mar csak sorozes meg film. Holnap melo. Addig is probalok meg emlekezni milyen cuccok voltak.
-
Badman 4ever
őstag
Ez azért programfüggő is, nem minden eszi ugyanúgy a CPU-t...a WMPlayer felejtős, a Media Player Classic vagy az MPlayer a legjobb választás, azokkal meg tudod nézni az avidat.
Meg az egész winből kiszedtem mindent, ami zabálta a rendszert, szóval, úgy megoldható a videónézés. Amúgy 256Mb ram is javított valamit a helyzeten csak nem tudom, hogy miért. -
-
-
Badman 4ever
őstag
Nálam is van ez kis Compaq, mint gameszeró, ETQW fut majd róla, mert átalakítóval egy idő után behalt minden s370-es P3-mal és csak max 1óráig bírta a gép a dolgot és a slotos P2-ben nincs SSE, amiért nem futnak az újabb játékszerverek....éppen ezért várom a slotos 500-as P3-at, mert az is bőven elég ide.
-
Badman 4ever
őstag
"És nagyon élvezetes, ahogy azt a kis pöcköt feljebb tolod, és reménykedik az ember hogy betöltsön a Windows."
Na ezért szeretem ezeket az öreg járgányokat, ezeknek a tuningolása az igazi szépség, itt még van kihívás, hogy a memó bírja-e, a pci eszközök nem sülnek-e meg a a magas órajelen vagy elindul-e egyáltalán a windows vagy a gép, mennyi feszt bír ki a proci....nem a mai tuningnak nevezett izé, ahol csak az számít, hogy hú nitrogénhűtés ide, egy kis feszkó oda azt húzzuk az fsb-t....az molyfing.... -
-
törölt tag
Ez az F5 dolog érdekelne, ugyanis nálam is erősen memória szűke van.
- tiltott a virtuális memória, így kb. 1%-ot nyerek
- egy 128MB-os High Density PC133CL2 Micron RAM-ot használok, amiből csak 64MB-ot lát a SIS530-as, cserébe kb. 3%-ot nyerek mert így gyorsabban kezeli a memóriát
- ha megnyitom a feladatkezelőt ebből kb. 32MB-ot eszik a windows ( az egyik 7-10MB méretű svchost.exe szálat kézzel kell mindig kilőnöm )
- SuperPI prioritás: Valós idejű
- műveleti sorrend: Start/run:.WAmonitor.exe(itt kapja meg a szteroidokat a K6-os processzor) / close:.WAmonitor.exe / run:SuperPI1.1.exe / run:.CPUZ150.exe / PrintScreen / close:.CPUZ / close:SuperPI1.1 / feladatkezelő:close:explorer.exe / feladatkező:run:mspaint.exe / close:feladatkezeő / ctrl+v / mentés / close:mspaint / feladatkezelő:run:explorer.exe / ...Ezzel a módszerrel hogy szinte mindent becsukok, még a windows tálcát is, így épp hogy nem futok ki a memóriából a kép mentésénél. Szóval hogy is van ez az F5 dolog?
-
-
-
áhh
kikaptam a bővítőkártyákat, a memóriákat cserélgettem, de 112es fsb-n bootolás előtt leáll, legyen az 620mhz vagy 400... mindíg meghal, próbálgattam különböző feszültségeken, különböző bios beállításokkal, de mindíg ugyanott hal meg.. pedig eddig ment... kb fél évet állt a gép, most lekaptam a szekrényről és nem meeegy... a fene enné meg...
bár szerintem 600mhz-es K6-III+ azért így sem rossz -
törölt tag
-
-
-
Badman 4ever
őstag
Átszámoltam, ezek jöttek ki, lehet, hogy az a gond, hogy a 450-es PIII az Katmaios, és a 850-es PIII Rézbánya.
VaniliásRönk: Én is azért vettem a 850/100-as PIII-at, mert ugyanakkora sávszélességet bitosít a procinak 100-as FSB, mint 400/100 PII-nek. Egyébként vettem volna a Tualatin 1400-ast 133-as busszal, de az már meredek lett volna. -
Badman 4ever
őstag
Az én tesztjeimben, ha szorzok osztok, EVEREST 4.2-vel tesztelve, a következő eredmények születtek, amiket leírok. A 850-es P3-ból indulok ki, mivel az 100-as FSB-s és vetem össze a 400-as P2-vel, így: 400/850=0,47..akármennyi és ezt szorzom a P3 eredményeivel.
Eszerint:
P2/P3
AES: 606/582 (P2 nyert)
Photoworxx: 1720/1471 (P2 nyert)
Queen: 680/764 (P3 nyert)
Zlib: 1934/2146 (P3 nyert) -
az uccsó tesztemben ilyen procik is voltak, k6-III ellen... csak ugye nincsenek meg a grafikonok
játékok alatt a 600ra húzott k6-III+ elverte a 450es p3-at... de másba nem igazán sikerült neki
a sima k6-III szépen versenyzett a p2-vel de a p3már túl nagy falat volt neki... és az 500mhz-es K6-2+ volt egy szinten a 450es K6-III-al
a tesztnek elvileg még ma nekilátok, vagy ma késő este vagy holnap fent lesz a logouton, vigyázat csak erős idegzetűeknek
jah és engedd meg hogy külön gratuláljak, sikerült felélesztened ezt a topicot -
-
-
törölt tag
Sosem lehet tudni. Alig egy hónapja "ingyen" ( egy rakás másik CPU mellé ajándékba ) kaptam egy "vadiúj" Windows95 logós Texas Instruments 486DX2-66-os processzort, mert az illetőnek épp akkor futott be több tálcával belőlük ( százas nagyságrend ). Előtte meg vagy egy évig vadásztam rá.
-
-
törölt tag
-
-
-
-
-
akkor már 2-en vagyunk
a Super Socket7 királya a K6-III+ volt, az még jobban harap mint a sima K6-III, ééés tuningolhatóbb is!
az én 500asom 600Mhz-en ketyeg, megy 624et is, de ott már játékok alatt instabil, olyan 1,5-2óra után.. szal úgy is lehet használni meg tesztelgetni, csak nem 24/7ben
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Kerékpársportok
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kuponkunyeráló
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Konteó topic
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- The First Berserker: Khazan
- További aktív témák...
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 9 7900 /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i7-2760QM I 8GB I 256SSD I Nvidia I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest