- Magisk
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- iGO Primo
- Telekom mobilszolgáltatások
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
Adoredtv wafer calculation - hogy jön ki a 30000/hó, milyen volumen-növelési potenciál van benne?
Coreteks: a konzol chipek 3d stacked memóriával jönnek? - nyilván persze itt nem a GDDR6-ról van szó, hanem arról a képről, ahol az elvileg xboxnál szerepelt 1GB L4$.
Egyes pletykák szerint a Renoir prémium termék lesz - nem lepődnék meg, ha a Renoir és a konzol apuk között lenne hasonlóság. Valamint a pletykák szerint a van Gogh ultra prémium. Ezzel lehet közös bizonyos vonakozásokban majd az xbox apuja? -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
TSMC wafer
https://tw.appledaily.com/new/realtime/20200101/1684737az AMD idén át fogja venni a legnagyobb 7nm megrendelő szerepét.
Rendes fordítás ittAZ AMD 30000 waferre (wpm) adott le rendelést. Ebben idén nyilván benne vannak a konzolok is.
Ez azt jelenti, hogy a korábbi 27k wpm becslés túlzó lehetett.
Elképzelhető, hogy tényleg van kapacitáshiány -
Petykemano
veterán
A kapacitással kapcsolatos felvetést nem teljesen értem.
Elképzelhető, hogy az EUV kapacitás az elején szűkös lesz, és emiatt drága.De figyelembe véve, hogy a zen és zen+ is piacon van még, és úgy tűnik, hogy nem pusztán a készletek ragadtak be, valószínű, hogy a zen2 is velünk marad a zen3 érkezésével is.
Csak az a kérdés, hogy a ryzen 4k sorozatban kap-e nevet, refreshként, vagy megmarad-e így.Refreshhez még új stepping se feltétlenül kell. A 3950X-hez.használnak már remek minőségű lapkákat és álítólag az epychez is azt viszik. Ha a felsőházat lefedik zen3-mal, akkor már juthat zen2 lapka 6-8 magos kivitelre olyan, ami eléri a 4.7 GHz-t. Ez pont 10% lenne.
Ezzel együtt ez csupán egy lehetőség, amiről azt tudhatjuk, hogy Papermaster nem zárta ki
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #2380 üzenetére
Meg ez:
"MP: There’s a natural cadence to where we are, and we have multiple design/implementation teams in play. As one team completes, the other rolls off. You know I think it’s the right rate for us, because in some markets you have an increased expectation of a new product every year, like smartphones. For that market you have to catch the holiday season every year with pretty much a new core, and to a large extent they can do that. But that need to tie things off at the same time every year means that there might be performance still left on the table for that core, and that’s going to happen every generation."
A zen esetében ez így volt. Azért lett a mobil/apu mag zen+, vagyis javított és a ryzen 2k is megkapta ezeket a zen+ magokat.
Kérdés, vajon a zen2 esetén is.szűk volt-e az időkeret és az apu változat javított/befejezett zen2 magokat kap-e?
Amely esetben felvetődhet a kérdés, érdemes-e kihozni asztali változatban is? -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2377 üzenetére
Szerintem ez is érdekes:
"
IC: Should we expect Zen 2 to have a refresh, like a Zen 2+, like Zen 1 did?
MP: I have nothing to say on any refresh on current designs, but we always look at where it makes sense and where we’re able to take opportunities to provide a bump in performance, power, or die area." -
Petykemano
veterán
Igen, teljesen ez a kép bontakozik ki az eddigi ismeretekből, hogy az asztali apu (zen2 renoir) és az asztali CPU (zen3 vermeer) között nem telik el olyan sok idő.
Csak az a kérdésem, hogy nem jelent-e marketing problémát, hogy notikban már hamarabb megjelenik?
Ezzel együtt szerintem az OEM és szerver piacon van nyomás az amdn, hogy a partnerek hajlandók/kénytelenek legyenek az AMD termékpalettát növelni az Intel marketing horsepower ellenében. De ez nyilván a DIY piacra semmilyen hatással nem lesz.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2367 üzenetére
Persze tudom, hogy a 3950X még csak most jelent meg, de nem lesz furcsa, hogy januárban bejelentik a 4000-es Renoirt, remélhetőleg Q1-es elérhetőséggel, és közben asztaliból meg szinte egész évben csak 3000-eset lehet kapni?
Jó persze ez a 4k boltokban még nem lesz kapható, csak notikban. Azért furi.Korábbi apuk indítását nem lőtték jobban össze?
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2357 üzenetére
Azt már az asmedia fogja készíteni. De hogy vajon B550 névem meglátja-e a napvilágot, vagy majd csak B650 néven,.az jó kérdés.
Nexgen chipset szerintem indokolt, mert az x570 nagy is, drága is és sokat ia fogyaszt.
Viszont B550 néven kihozni furi lenne, ha közben nemsokára itt a zen3. Vagy inkább úgy mondom, ha B650 néven jön, akkor nemsokára itt a zen3, ha viszont B550 néven, akkor még pár negyedévig nem.Kérdés, hogy vajon a comet lake -re húz-e valamit az AMD.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Modularitás
Egy jól hűtött házban tökre el tudok képzelni 6-10 ilyen guszta alu tokban elhelyezett sticket - amilyen most egy m.2-es ssd is.De hát azért egy valamirevaló borda még egy 40-50W-os GPU-ra is kell.
De mondjuk olyan skálában működhet, hogy akarsz-e játszani 1080p lowban, vagy nem. És egyéb mini asic/fpga gyorsítók is működhetnek, videoenkódolás, stb.
Érdekes elgondolás. Azt mondják, nyugaton pont nem babrál senki a gépekkel, megveszik az OEM gépet a boltban. Ezért is pici a DIY piac.
Nem állítom, hogy notiknál ne lenne menő, hogy mint a memóriakártyát bedugsz valamit is valami sokkalta gyorsab lesz, de ugyanakkor a piac nagy része ponthogy nem tudja, hogy Mit vesz és nem is akarja megtudni. Nem akar érteni hozzá, nem akarja tudni, ami annak megítéléséhez kell, hogy milyen alkatrészre van szüksége' Integráltat akar és jót. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2338 üzenetére
Kiváncsi vagyok, hogy a jövőben is megmarad-e az apu vonal a mobil és a budget szegmens lefedésére, vagy elindul-e felfelé az IGP és lesz-e haszna?
Nyilván amíg monolitikus addig igen, mert most a desktop és szerver chip közös.
Jelenleg egy IGP-vel rendelkező 4/8-as desktop cucc is annyiba kerül, vagy szinte drágább, mint egy 6/12 magos IGP nélküli. Tehát nem kedvező.Ugyanakkor én továbbra is azt gondolom, hogy tök praktikus a cpukon valami, ami legalább képet tud adni.
Nyilván kezdeni vele bármit is, ami nem képeadás, akkor érdemes, ha széles körben elterjedt.Amúgy ha a Renoir 8 magos zen2, akkor miért is kell ennek monolitikusnak lennie? Miért nem lehet egy 7nm-es (hogy kicsi legyen) IO lapkát készíteni ami tartalmazza az IGP-t?
Most már azt is tudjuk (Navi4 alapján), hogy 12CU és 64 bit memóriavezérlő kb 80mm2 lehet.
-
Petykemano
veterán
Azt látom, hogy a Zhaoxin a belső piacra gyúr és nyilván meg fog jelenni a világpiacon is, ha kellően versenyképes tud lenni. Belsőleg lehet piaca, 30 millió állami számítógépet kell három éven belül sajátra cserélni hardver és szoftver tekintetben is.
Kína fejleszti a saját gyártást is, tehát addigra Lehet, hogy saját gyárakból kerül ki. -
Petykemano
veterán
2. Beszélgetés egy szerverekkel foglalkozó emberrel
Ő nem akart, de a 4. Sebezhetőségnél, pontosabban annak javításánál feladta és az általa kiforratlannak tartott romera váltott.
Ennek több oka is volt:
- a javítások miatti teljesítményveszteség olyan mértéket öltött, hogy fizikailag nem tudott volna több szervert elhelyezni
- a javítások miatti teljesítményveszteség olyan mértéket öltött, hogy az perf/W mutató hosszútávon a tervezetthez képest súlyos veszteségeket eredményezett volna.
- nem tudhatod, mikor jön a következő sebezhetőség.Az epyc kellemes csalódást jelentett, rosszabbra számított. Az epyc gyors, energiahatékony, és jól bírja a terhelést.
Mesélt a végén egy kórházról, ahol hasonló gondokkal küzdenek. Megduplázták a szervereik számát, miközben a javítások miatt elvesztették a teljesítmény kapacitás felét.
Továbbra is igaz: Az Intel gyárai a sebezhetőségek javítása miatti kapacitásbővítés miatt füstölnek. Mert a legtöbb felelősségteljes rendszergazda a biztosan működőből való bővítést választja, mint egy bizonytalanra való váltást.
De abban azért elég biztos vagyok, hogy pár helyen biztos vettek egy epyc szervert tesztelésre, és ha kitapasztalták, akkor mehet a megrendelés.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2320 üzenetére
Én azt olvastam, például pont a Google féle quantum supremacy bejelentésről, hogy azért ezek jelenleg még felhasználhatóság szempontjából nem olyanok, mint az all-purpose versatile cpu, hanem sokkal inkább, mint egy fixfunkciós asic, alja egy meghatározott feladatot lényegesen gyorsabban hajt végre, mint a CPU.
A quantum chip meg azt az párféle számítást még elképzelhetetlenül gyorsabban.Nem.vagyok szakértő, laikusként mondom, tévedhetek is.
Mindenesetre ha oda 5 éven belül eljutunk, hogy fixfunkciós egységekként használhatók lesznek quantum egységek az az Intel CPU+gpu+fpga+asic+foveros+emib terveibe pont beleillik.
Nyilván persze ez csak bizonyos műveletek felgyorsulását jelentené.
Jim Keller viszont ponthogy nem hisz a quantum számításban. Elnondása szerint amikor algoritmust írsz, vagy épp neuron hálót tanítasz be, azt várod, hogy ugyanazokra az inputokra ugyanaz az output történjen. A quantum számításban elmondása alapján ez nem mindig van így, lehetnek véletlenek.
(Najó, persze a memóriánál is erre találták ki az ECC-t. Tehát lehet azt csinálni, hogy egy quantum számító egység nem 1, hanem 3, vagy 5)Az amd együtt tud most is működni pl a xilinxszel. Szerintem nem kérdés, hogy tudna-e CPU-t szállítani valakinek a saját quantum számító egységeihez.
HA az amdnek nincs quantum technolófiája, akkot ebben az időtávban az is érdekes kérdés, hogy.vajon akinek van quantum számító egysége, tudna-e magának cput készíteni riscv alapon, ha szükséges.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2313 üzenetére
Ez most Via?
Vagy mi köze ennek a Via / Zhaoxin nevekhez?
Csak tulajdonosi összefonódás a vián keresztül az x86 licencek miatt?Vagy ez a centaur már lejárt licencvédelmű techmológiára épül?
Tök fura ez az egész. Hol voltak ezek az elmúlt 10 évben? Eddig azt hittük, hogy ilyen cput tervezni naaaagyon drága és nehéz és az amdnek is csak nagy szerencséje van, hogy van mire alapozni. Hogy történik, hogy gombamód nőnek az arm, de most már x86 alapon versenyképes designokkal előálló cégek?
Ez is eléggé arra utal, hogy amit a skylake és a zen tud, valójában elavult, nagy tőkeerős cégeknek ezen már rég túl kéne lennie (lásd Apple )
Mert ugye valójában a haswell 5 éve piacon, ennyi idő alatt már vissza lehetett fejteni. Pont az az 5 éves fejlesztés hiányzik, ami az Intel miatt kimaradt. -
Petykemano
veterán
Ez nem a cpu részesedést mutatja, hanem a szervergyártókét
Negyedévente 3m szerver, $22millárd bevétel.Ha mondjuk átlag $3000-ral számoljuk a procikat, akkor $9milliárd jön ki. Legyen 10, csak hogy kerek legyen.
Ez ugye azt jelenti, hogy az AMD számára minden megszerzett százalék a szerverpiacon negyedévente kb $100m bevétel.
Ha 10%-ot elérnek, akkor $1milliárd
Ha 20%-ot, akkor $2milliárd többlet.(Illetve ha az AMD átlagosan olcsóbban adja a procikat, akkor ennél vélhetően valamivel kevesebb)
-
Petykemano
veterán
"A harmadszintű tárral most sem ér véget a cache-ek sora, a tervezők ugyanis System Cache néven egy kvázi L4-es, 3 megabájt kapacitású gyorsítótárat is beépítettek, amelyhez a rendszerchip összes eleme hozzáférhet. A Qualcomm szerint ez elsősorban a processzor fogyasztására van áldásos hatással, a szükséges memória-sávszélességet ugyanis bizonyos esetekben jelentősen redukálhatja az extra gyorsítótár."
Ha ez ennyit számít, akkor feltehetőleg ugyanez hatással lenne
- a notebookokra is hasonló módon
- valamint önmagában az IF fogyasztására is, amin keresztülfolyik most minden IO.Vajon mikor jön valamilyen hasonló megoldás az AMD-nél?
-
Petykemano
veterán
válasz
Cathulhu #2298 üzenetére
Valóban izgalmas lesz.
Az Arm procik nemcsak hogy számosságukban sokasodnak, hanem eddig ragyogó előrelépéseket produkáltak évről évre. Persze tegyük hozzá, hogy a bejelentést követően mindig közel egy év kell, hogy abból piaci termék váljon és mindig csak a legújabb gyártástechnológián.A kunpeng ilyen szempontból nem biztos, hogy igazán jó összehasonlítási alapot fog adni, sokkal inkább az amazon 64 magos cucca, ami Neoverse N1-re épül - ha jól tudom, ez az arm utolsó kifejezetten szerverfelhasználást célzó designja.
Ezzel szemben a kunpeng TaiShan v110 magokból áll, ami Cortex A72-re alapulnak. Persze ha megnézzük a speficikációt, biztosan jobban ki vannak tömve cache-sel, tehát nem biztos, hogy az A72 => A73 => A75 => A76 => A77 átmenetek között megadott névleges teljesítménykülönbség irányadó, hiszen az magában foglalja a frekvenciaemelkedést is ahhoz képest, amin az A72 eredetileg ment. Az Arm ezek között mindenesetre ~30%-ot adott meg, az 185%-os előrelépést jelentene. Ha ebből kivonjuk a frekvenciát, meg azt, hogy a TaiShan v110 is jól ki van már tömve cache-sel, akkor is szerintem még jó sok százalék benne marad.
Mindenesetre az biztos, hogy az Arm nagy előrelépései is mindig részben a jobb (sűrűbb) gyártástechnológiából fakadtak. A nagy kérdés az, hogy
- az Arm ezt fenn tudja-e tartani, tehát hogy 5nm-re lépve is hoz-e majd mondjuk egy A78 +30%-ot?
- az X86 tervező cégek fel tudják-e venni a versenyt.Utóbbihoz annyit tennék hozzá, hogy hát azt látjuk, hogy az intel 10nm-re lépve hozott átlag 18% IPC-t (ezt szerverek terén valószínűleg realizálni is tudja majd frekvencia bukó nélkül) és a willow cove is egy kisebb lépés előre, majd a 7nm-en megint nagyobb előrelépés.
Az AMD-ről nem tudunk semmi konkrétumot, de ilyen konkurencia mellett ha a zen3 (és így tovább) csak a korábbi években megszokott 8-10%-os IPC emelkedést hozná, akkor halálra van ítélve. Tehát muszáj az AMD-nek - és az intelnek is - nagyot gurítani.
Összességében én egy elképesztően felgyorsuló cpu piacra számítok a következő 5 évben. 2x-es teljesítménynövekedésre 1 szálon. Tehát míg ma azt gondoljuk, hogy hát egy 2014-ben vásárolt 4/8-as Haswell vagy Skylake egész jól elketyeg, szerintem a ma használt procik 5 év múlva kifejezetten lassúnak fognak számítani.
Természetesen ha készpénznek vesszük, hogy az x86-ot nincs hová fejleszteni, akkor az AMD és az intel vagy kiesik, vagy átállnak más utasításkészletre.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
Cathulhu #2284 üzenetére
Egyesek szerint semmi más nem ia tudná az RTG-t felrántani, mint a márkahűség, a brand.
Vagyis hiába tett volna le az asztalra az RTG egy versenyképes gput. Az nem tudta volna megtörni a kialakult márkahűséget, brandkapcsolatokat: amd+AMD, intel+nvidia.
Illetve hát ehhez az kellett mindig, hogy azonos áron lényegesen jobb teljesítményt, vagy azonos teljesítményét féláron kínálja az AMD.Kár, hogy nem látunk pre-zen grafokonokat.
Ezen vélemények szerint a CPU a húzó.termék, ahhoz kapcsolódik a gpu.
Természetesen a versenyképes termék elengedhetetlen, de azt nem kell féláron adni a sikerhez.Konyhanyelvre lefordítva ez azt jelenti, hogy az AMD gpuinak piaci részesedése az AMD cpuinak piaci részesedésén belül mozog. Minél nagyobb a CPU részesedés, annál nagyobb a mozgástere a gpuknak.
Ez látszik a sztem a 2017H2-2018H1 változáson.A magas CPU részesedés egy kinyíló ajtó, amin egy versenyképes termékkel át lehet lépni. De az AMD esetében a szuperversenyképes gpu nem működne.
Ez persze azt fogja eredményezni, hogy az AMD nem fogja a gpuit budget áron kínálni. Hanem pont oda fogja, ahová az nvidia is, vagy legalábbis nem ez az elsődleges szempont, mert ár a sárga grafikonon belüli elmozdulást az AMD irányába legálabbis csak kis mértékben befolyásolja. Ez nekünk vásárlóknak drágább termékeket jelent.
És ezt látjuk. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2281 üzenetére
Pár évvel ezelőtt, talán az intel 22nm bevezetésekor volt szó arról, hogy az intel milyen kemény elvárásokat szab a notebookokhoz egyéb alkatrészeket gyártó beszállítóktól - az üzemidő miatt. és hogy emiatt is kénytelen mindent integrálni a prociba, mert csak így mehet biztosra, hogy minden a lehető legalacsonyabb fogyasztású a platformban.
A lakefield is eléggé ilyen vállalkozás.
Azt nem tudom, hogy 22nm-en miért ne lenne kapacitás, de azt esetleg el tudom képzelni, hogy 22nm-es gyártósorokat alakítottak át 14nm-re és 22nm-ből - ahol eddig a chipseteket gyártották - hiány alakult ki.
A másik lehetőség, hogy mégiscsak CPU-kat fognak gyártani a Samsungnál, de nem core/cove magokat, hanem atomokat. Itt jön képbe a lakefield, ahol szintén kritikus fontosságú a jó fogyasztás.
-
Petykemano
veterán
K19.0 Genesis -> Threadripper 4000
K19.1 Milan -> Epyc 7003 -
Petykemano
veterán
AMD "K17 SR CPU.
AMD "K17.1 RV APU.
AMD "K17.2 RV2 APU.
AMD "K17.3 SSP" CPU.
AMD "K17.4" APU.
AMD "K17.5 FF APU.
AMD "K17.6 RN" APU.
AMD "K17.7 MTS" CPU.
AMD "K17.8" APU.
AMD "K17.9 DL" APU.
AMD "K19.0 GN" CPU.
AMD "K19.1 Milan" CPU
AMD "K19.2 VMR" CPU.
AMD "K19.5 CZN?Nem ugrik be minden. SSP? RN? DL?
GN?00A50F00 \ Zen3 \ Cezanne \ CZN-A0 \ 7nm+ \ K19.5 \ APU
-
Petykemano
veterán
Ez azért különös, mert ha a Renoir 4000-ként jelenik is meg, ami indokolt, mert a 3000-es apu széria már foglalt, akkor is, ami a legutolsó roadmapen megjelent az az, hogy az év elején bemutatandó Renoir mobil verzió és az alapján az asztali csak év közepén érkezne.
Itt viszont desktop CPU-ról van szó. -
Petykemano
veterán
válasz
solfilo #2231 üzenetére
Szerintem valami olyasmiről lehet szó, hogy változik a benchmark pontösszesítő szabálya.
Régebben mintha nem lett volna 4 szálas pont.
most meg úgy tűnik, mintha igyekeznének mindent megtenni, hogy a sok magos procik sok magból származó pontelőnyét elinflálják a pontozással.Most már van 1, 2 szálas, 4 és 8 szálas és 64 szálas pont is és lehet, hogy az sem állandó, hogy melyik milyen arányban számít bele.
Vita tárgyát képezheti, hogy ez a szabálymódosítgatás helyes-e, hogy milyen tesztek és milyen arányban való beszámítása jelképezi a "real world" helyzetet.
-
Petykemano
veterán
---- warning ----
== Rumour =="According to latest rumor, Zen3 L1 cache will be about 40% faster than Zen2 L1 Cache: over 2000 GB/s. No data about L2/L3."
[link] -
Petykemano
veterán
A zen3 tervezésén a Mike Clark vezette, az eredeti zen fejlesztőcsapata dolgozott. Nem tudom, hogy ez jelent-e majd valamit.
Az L3$ összevonás sztem nem csak multithreadben számít. A userbenchmark CPU tesztben mindig van adatméret függő latency grafikon. Ha ugyanannyi L3$ lesz egy CCDben, mint most, akkor is egy behúzással (kitevővel) arrább kezd el nőni a késleltetés.
Ez azért párszázalékot biztos számít. 😃A legnagyobb hatása a játékokban lesz. Ezt most nem méri a cinebénch. Azt gondolom úgy Lehetne mérni, ha bizonyos tesztekben 4-8 szálat Lehetne használni. Egy 6-8 magos intelnél célszerű új magot használni, amíg van szabad. Ryzennél a ccx miatt nehéz eldönteni, hogy egy 4. Vagy 5. Szálat a másik CCX szabad magjára vagy a terhelt CCX egy mér használt magjának szabad szálára érdemesebb-e terhelni. Mindkettőnek van impactje a végeredményre.
Azt gobdolom, hogy a victim jellegű cache.hasznosságának vannak limitei. Csökkenő határhaszmosság. Egy bizonyos méret fölött elfogy az az adat, amit, amit egyszeri használat után hasznos cacheben tartani.
Ezért, meg mivel fepmerült annak lehetősége, hogy tovább növekedhet az L3$ a CCD-ben, én várnék valami prefetcher logikát is, ami használati minták alapján elöbetölt adatot az L3$-be. -
Petykemano
veterán
"Looks like these RX 5500 XT 8GB models from Gigabyte are very close:
GV-R55XTGAMING OC-8GD
GV-R55XTOC-8GDWhy is AMD so quiet about the XT variant? No idea."
(videokardz) -
Petykemano
veterán
a micron szerint 2020 végén kezdhet elrajtolni a DDR5.
Szerintem egy hibrid alaplap készítése drága volna. (Régebebn mintha lettek volna olyan megoldások, hogy DDR2 és DDR3 slot is volt egy lapon.)
És a hibrid IO-s cpu is feleslegesnek tűnik akkor amikor egy CPU lapkát az IO lapkával tudsz DDR4 vagy DDR5 irányba is sorolni.Ha valami hibridet csinálnak, akkor az sztem az, hogy az új cpu működik előző generációs IO lapkával is. A low-end DDR4-es IO lapkával, a High end - ahol tényleg számíthat a több sávszél - csak DDR5 IO AM5 lapba.
De az tény, hogy zavaró lehet, hogy egy CPU generáció nem egyféle alaplapba megy bele. -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #2201 üzenetére
alternatív értelmezés:
"Norrod did qualify his remarks by pointing out that Zen 2 delivered a bigger IPC gain than what's normal for an evolutionary upgrade -- AMD has said it's about 15% on average -- since it implemented some ideas that AMD originally had for Zen but had to leave on the cutting board."A Zen2 azért hozott magasabb IPC növekedést a vártnál, mert olyan eredetileg a zen1-be tervezett dolgok kerültek bele, amik a zen1-ből idő hiányában kimaradtak. Behozták a lemaradást.
"However, he also asserted that Zen 3 will deliver performance gains "right in line with what you would expect from an entirely new architecture"
De innentől ennek vége, a zen3 már nem fog annyit hozni, mint a zen1->zen2 váltás volt, hanem szépen belesimul abba a görbébe, ami egy új architektúrától várható (=ami egy egyre csökkenő IPC növekedést jelent generációról generációra és amely kontextusban az új architektúra maga a zen) -
Petykemano
veterán
A napokban jelent meg a zhaoxin 7000-ről pár bejegyzés. Haswell IPC kb.
Ez a.cucc versenyképes?
-
Petykemano
veterán
Az, hogy 8 mag lesz.egy CCX-Ben talán a kódok alapján már elegendő ahhoz, hogy új nevet kapjon, mivelhogy új struktúra, máshogy kell felismernie az OS-nek. Míg ez a zen1-től a zen2-ig nem változott.
A "completely different architecture" ennél persze többet sejtet, olyasmiket, hogy nem csak a lapka belső szerkezete, hanem a magok is jelentő mértékben változnak.
Igazán nagyot olyasmi szólna, ha elemelkednének az Intel által kitaposott úttól és mondjuk emelnék a aluk számát, vagy megváltoztatnák a a cache működését (L3 prefetcher, HBM L4)A "right in line with what you would expect from an entirely new architecture" valaki olyannak a szájából, aki épp két éve dobott piacra egy "entirely New architecture"-t olyan 20-40%-nak hangzik nekem.
De az az érdekes számomra, hogy még fél éve sincs, hogy piacra került a rome, és a zen2. Forrest Norrod "peddig" már most tízeli a zen3-at. Ráadásul így, ami a lelkes rajongókban nyilvánvalóan egy magasfokú elvárást épít fel.
Forrest Norrod nem hülye, a múltkor, amikor a frekvenciákról kérdezték, nem hitegette a.hallgatóságot a bűvös 5GHz-cel, hanem épphigy hűtötte a kedélyeket azzal, hogy azt mondta, várhatóan inkább csökkenni.fog az elérhető frekvencia innentől a.gyártástechnológia előrehaladtával.
Vajon miért tízeli a zen3-at így?
Ennyire közel lenne?
Vagy valóban ennyire jó?
Vagy csak szimplán arról van szó, hogy további potenciális vevők számára kell az üzenet, hogy lesz socket-kompatibilis csere-szabatos előrelépési lehetőség? -
Petykemano
veterán
"When asked about what kind of performance gain Milan's CPU core microarchitecture, which is known as Zen 3, will deliver relative to the Zen 2 microarchitecture that Rome relies on in terms of instructions processed per CPU clock cycle (IPC), Norrod observed that -- unlike Zen 2, which was more of an evolution of the Zen microarchitecture that powers first-gen Epyc CPUs -- Zen 3 will be based on a completely new architecture.
Norrod did qualify his remarks by pointing out that Zen 2 delivered a bigger IPC gain than what's normal for an evolutionary upgrade -- AMD has said it's about 15% on average -- since it implemented some ideas that AMD originally had for Zen but had to leave on the cutting board. However, he also asserted that Zen 3 will deliver performance gains "right in line with what you would expect from an entirely new architecture" -
Petykemano
veterán
A 3950X B450-es alaplapban is remek
[link] -
Petykemano
veterán
Nem adják fel
NuviaÁllítólag a Tachyum is fejleszt vmi újat
És a MS is behúzott valami eddig számomra ismeretlen cégtől AI magokat -
Petykemano
veterán
Technológiai szempontból igazad van, de szeritnem ez árfüggő is.
Ha a Cascade lake X árban nem a 24-32 magos Threadripperrel versenyez, hanem az $500-$750 áras AM4-ekkel, akkor nyilván azokkal kell hasonlítani.
De ha ár alapján mondjuk a 18 magos intel egy szinten van a 24 magos TR-rel, akkor az összehasonlítás szerintem valós igényből fakad.Valós igény - mindkét megközelítés valós és lehetséges:
- azonos áron melyik jobb?
- Egy bizonyos teljesítményszintet hol kapom meg olcsóbban -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2164 üzenetére
Így már látszik, remek ötlet a translate!
Nehéz elvonatkoztatni az áraktól...
16GB RAM mondjuk $80
alaplap mondjuk $120
Ryzen 2200G mondjuk $80 (hűtő included)
128GB SSD mondjuk max $50
kaszni, táp (nyilván persze nem ilyen kicsi) mondjuk $80
_____
~$400Persze tudom, hogy ez pro minden szempontból és nem pedig konzumer alkatrészekből van összerakva. Csakhát nehéz elvonatkoztatni az áraktól.
[link] ilyen is van már. Itt a 2400G 16GB rammal és 250GB SSD-vel kerül 670-ba
-
Petykemano
veterán
Robert Hallock bejel [link] entette az 1024 magos Threadrippert
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2152 üzenetére
Ez tulajdonképpen annak beismerése, hogy míg a DIY piac rugalmasan reagál a teljesítmény és ár paraméterekre, addig az OEM rugalmatlan.
Egyrészt az Intel ugye biztosan fizet a kizárólagossági fokért rebate-et az eladások után. Tehát nem lehet úgy nyitni az AMD felé, hogy csak 10 vagy 15% AMD termékkel kezdenek és várják az eredmények javulását.
Sőt, az is lehet, hogy a mobil cpuk és az asztalik egybe számolódnak, tehát még csak asztali vonalon se tudják dobni az intelt anélkül, hogy ne buknák a pénzeket.
Ez azt jelenti, hogy nem is lesz OEM nyitás, amíg az AMD elő nem áll egy nagyon versenyképes és keresett mobil apuval. És akkor se, ha ezzel az AMD nem ér el rögtön 30-40%-os részesedést.Nyilván az se mindegy, Mit keresnek a felhasználók.
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #2141 üzenetére
A 3600X (ami 6 mag, 3.8/4.4-es) $250. Ha az IO lapka is pont 4x akkora, akkor ha ez ennyiért megéri, akkor a 3960X-nek is meg kéne érnie $1000-ért.
A 3700X (ami 8 mag, 3.6/4.4-es) $329. Ha az IO lapka is pont 4x akkora, akkor ha ez ennyiért megéri, akkor a 3970X-nek is meg kéne érnie $1300-ért
Én nem hiszem, hogy felár gyártási költséggel lenne magyarázható. Ha nem az extra teljesítményért beszedett prémium, akkor ha mindenképpen gyártási okokkal akarjuk magyarázni, akkor vagy a gyártási összkapacitás limitált, vagy legalábbis az olyan minőségű lapkák, amiket ehhez fel tudnak használni. (Ámbátor kolléga úr itt jelentette, hogy ilyen jellegű szűk keresztmetszeteken úrrá lettek)
-
Petykemano
veterán
válasz
solfilo #2134 üzenetére
A "milking"-et nem egyszerű és nem is triviális tetten érni. Mármint persze objektíven nem is lehet, mert nem tudjuk az adatokat. Akkor beszélhetünk milkingről, szerintem, ha az ember azt érzi, hogy a cég tudna jobbat, és/vagy olcsóbban is.
Milkingről szerintem nem csak akkor lehet szó, ha azt csakis egy cég csinálja. Vagyis attól, hogy az intel eddig bődületesen drágán tartotta (megfejte) a legnagyobb teljesítményszinteket attól még az nem válik nem azzá, ha cégek elkezdenek nem versenyezni egymással, hanem kiegyeznek. egy bizonyos - relatív magas - margin szintben ami alá nem mennek - akár megegyezés nélkül, akár úgy is, hogy az a margó csak a részvényesek felé tett vállalás.
Valamiért a tőzsde úgy működik, hogy a magas margóval dolgozó cégeket tartják sikeresnek, azoknak az árfolyama megy föl. Szerintem ennek nem is feltétlenül kell összefüggésben lennie a piaci részesedéssel.
A milking mögé persze mindig bele lehet tenni kapitalista, céges érdekeket. Például, hogy a legmagasabb teljesítményszinteken jogos a felfelé hajló árgörbe, mert az prémium, vagy pont az, hogy hát a részvényesek érdekei, vagy akár pusztán az is, hogy kell a mani az AMD-nek, hogy tovább tudjon versenyezni. Ezek a maguk perspektívájából nézve természetesen jogosak.
Na mindegy, oda akarok kilyukadni, hogy attól ,hogy az intel bődületesen drágán adta eddig a 16-24-32 magos portékáját, attól az még vásárlói szemmel nézve unszimpi, ha ebbe a sorba az AMD is beáll. (Persze mindig elmondom, a részvényesek nyilván tapsolnak)
Én abban egészen biztos vagyok, hogy az új 24 és 32 magos TR sokkal jobb eredményt fog produkálni, mint a korábbi 24 és 32 magos. Hiszen lényegében minden olyan esetben elszenvedett performance-regressiont javít, ami a memóriaelérés gyatraságára volt visszavezethető.
Talán annak fényében tűnik mégis borsosnak az ár, hogy az intel bejelentette, hogy lényegében megfelezik a cascade lake X árait.A zen2 árai is magasabbak voltak picit a várakozásnál és most a TR is. Azt gyanítom, hogy az AdoredTV féle szivárgás afféle kutatás lehetett az AMD részéről, hogy mit szól a nép az árakhoz.
Azt meg látjuk a mindfactory eladásokból, hogy így is viszik mint a cukrot. Üzleti értelemben jogosak az árak, nem valószínű, hogy tudnák növelni az eladást, ha alacsonyabb áron árulnák.Tartok tőle, hogy ebben a kérdésben az intel kezeiben vagyunk.
Ami a több pénzt illeti, tökre jogos a megjegyzésed a Q3 eredményekkel kapcsolatos fanyalgással kapcsolatban. Én a mindfactory adatokból és az epyc sikertörténetekből kiugróbb eredményre számítottam. Ott van az intel által lefedett $80b-os piac, amit remek marginnal szolgál ki. Az AMD-t illető jóhírek hatását az intel meg se érezte. Ha pénz kell a részvényesek elégedettségéhez, akkor nemá azokról a piacokról próbálja azt beszedni, amik épp örülnek a fejlődésnek, versenynek, hanem furakodjon be azokra a piacokra, ahonnan az intel szerzi a sok pénzt.
A remek DIY eredmények, Rome hírek ellenére nem lényegesen változó üzleti eredmény nekem arra utal, hogy az AMD a zen2-vel a remek eredmények ellenére sem tud betörni olyan piacokra (még) ahol az intel szokott aratni.
-
Petykemano
veterán
Amd
25
440W -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #2133 üzenetére
Nehéz összerakni a képet, ha a TSMC-hez kötődő gondolatot is mellétesszük.
Mert ha az AMD tényleg küszködik a rendelkezésére bocsájtott gyártókapacitással, akkor érthető, hogy epyc szerverekre lövi el és hogy drágán adja a termékeket.Nem lehet, h a zen3 samsung?
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2132 üzenetére
Persze, hogy a high end a cél,.mindenkinek az, mert ott lehet nagy árréssel dolgozni.
(Persze a jó biznisszhez mind a nagy árrésű, mind pedig a nagy volumenű piac szükséges)Azt hogy tesztelgeti az AMD az intel szintjét, nem a teljesítményre, hanem a marzsra vonatkozik.
Persze, ehhez kell a jó (pontosabban a konkurenciát maga mögé utasító) termék.
Azt látjuk, hogy az amd - jó versenyzőként - generációról generációra lejjebb hozza a földi halandó számára elérhető magszámot, vagyis a $/core értéket. Vagyis eddig így volt.
8 mag
1700X: $399
2700X: $329
3700X: $32912 mag
1920x: $799
2920x: $649
3900X: $49916 mag
1950x: $999
2950x: $899
3950x: $74924 mag
2970WX: $1299
3960X: $139932 mag
2990WX: $1799
3970X: $1999Jól látható, hogy a vége felfelé kanyarodik.
Világos, hogy a zen+-os 24-32 magos verziókhoz képest, amiket bénított az egyenetlen memóriaelérés, ezek a zen2-es skuk jelentős előrelépést jelenthetnek.
És nem kell magyarázni azt se, hogy hát egy profitorientált cég, meg így működik a piac, és hogy nincs konkurencia, stbDe vásárlóként nem kell lefeküdni a cég profitcéljainak, nem?
Amikor egy cég a fejlesztéseivel, többletértékével nem kívánatosabbá akar válni a piacon ezzel megosztozva a fejlesztés gyümölcsén a vásárlóval, habem monopolisztikus helyzetével élve a fejlesztés többletértékét prémium áron akarja egy at egyben megfizettetni a vásárlóval (értsd: az ár/érték arány nem javul, a cég bevételei, marzsa és profitja meg nő), azt hívjuk "milking"-nek.
Persze ez jót tesz a tőzsdei értéknek, de ez az a piaci viselkedés, amiért az nvidia és az Intel is kapja a szidalmakat a vásárlók érdekeit szem előtt tartóktól.
-
Petykemano
veterán
Remek szórakoztató coreteks anyag
- alig egy-két éve, hogy az AMD versenyképes termékekkel áll elő és úgy tűnik kezd elszaladni a ló. Részvényesek diktálta mohóságtól ködösen próbálna az AMD az árak és a margin növelését. Tesztelgeti, el tudja-e érni az Intel és nvidia szintjét, mi az az ár, amit még a vásárlók lenyelnek. Az AMD népkedvencből hamar megvetett lesz?
- rx 5500 eredeti elképzelés szerint $240 volt, de még az AIB partnerek se akarták ennyiért adni?
- tényleg gyártókapacitás hiánya áll fönn a Tsmcnél? Az Apple, az AMD és a Huawei közül a TSMC kivel ápolja a legszorosabb kapcsolatot és miért?
- 5600 -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #2119 üzenetére
a diák olvasható formában: [link]
-
Petykemano
veterán
Minden info 3 percben: [link]
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2110 üzenetére
Ezek elég borsos árak.
Én $1000-1200-ra számítottam a 24 magos esetén. Persze kétségtelen, hogy a most $1000-ért árult 2970WX-nél lényegesen jobb lesz. És ez a 24 magos talán le fogja nyomni az itnel 28magos Xeon W-3175X is, de a 32 magos biztosan. Annak a $3000-os árához képest viszont bármelyik ezek közül ajándék. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2107 üzenetére
Pontosabban a TSMC-nek nem valamiféle termelési kapacitási problémából fakadhatott hiány, hanem minőségi problémák álltak fenn. Ez a "minőségi" kérdés ugye a régi nóta, hogy nem tudni, hogy a gyártástechnológia nem elég jó, hogy kiszolgálja a tervezett frekvenciák elérését, vagy a design.
Kiváncsi lennék, hogy miképp oldották meg?
Csak átkalibrálták a válogatást (mondjuk azért, mert az 1.0.0.4 AGESA több chip esetén enged magasabb frekvenciát)
Vagy volt egy respin, vagy csak simán finomodott a gyártátechnológia annyira, hogy már jobb a chipek minőségbeli kihozatala? -
Petykemano
veterán
Amd market share
Desktop, server, mobile -
Petykemano
veterán
válasz
solfilo #2100 üzenetére
Én szkeptikus vagyok.
A 6-8 mag persze vonzón hangzik, de a BXX jelzés a CUk számára vonatkozik.
B12 a top 11.helyett és 1500mhz 1100MHz helyett. (Legalábbis ezeket hallottam)
Ez nem hangzik rosszul (+50%, de egyrészt azért kérdés, hogy a 4ch LPDDR4 kb ~33%-kal magasabb sávszélkínálata mellett ebből mi fog realizálódni.Ez a 12CU 6-8 mag mellé képadáshoz Kicsit sok, játékra meg a tisztességes előrelépés ellenére is sovány.
(Közben ugye azt mondják, hogy az inteltől jön a HBM-es saját cpu emibbel, meg interposerrel)Persze ez a 6-8C/B12 mobilba nagyon jó lehet.
A szkepticizmusom ott van, hogy mire ez notiba bekerül és kapható is lesz, az fél év.
Sajátmárkás minipcként tűnne a Legjobb színben. -
Petykemano
veterán
válasz
solfilo #2093 üzenetére
"Su: To finish off this year, we’re planning on launching our Ryzen 9 3950X, as well as our Threadripper product portfolio. You’ll see that over the next few weeks in November."
"You’ll start to see our next-generation mobile products, as well, coming in early 2020. You’ll see 7nm mobile chips that have yet to come to market. That’s a pretty strong portfolio. "
Vajon ez csak a Renoir-t jelenti, vagy végülis akkor a navi14 is ide tartozik?(Vajon az ilyen interjúknak mi értelme van? Mindenki kiváló partner, mindenkivel szeretnek együtt dolgozni, szeretik a versenyt és remek termékeknek nézünk elébe a következő évben.)
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #2094 üzenetére
A videocardz tapasztalataim szerint nem szokott olyan nagyon távoli mendemondákat, pletykákat, szóbeszédeket lehozni. Szinte kizárzólag a a megjelenéshez/bejelentéshez nagyon közeli - már gyártói - szivárgásokat: diák, tesztek az esetek többségében mindenféle spekulációtól mentesen.
Így pár nappal esetleg egy-másfél héttel megelőzhetik a hivatalos jelentést, miközben a leközölt információ már sok meglepetést nem tartalmaz, inkább csak lefixálja az ismerhető adatokat.
-
Petykemano
veterán
válasz
solfilo #2089 üzenetére
Sztem ez kellően ismert és megbízhatónak vélt információforrása volt a dátumoknak: [link]
(#2090) Pinky Demon
Szerintem ezek a tesztek/diák nem a szervervásárlóknak szólnak, hanem egy általános public opinion, általános marketing minden piacra. Királytermék hatás. Hogy nézne már ki, hogy az intel elveszti az elsőséget a legbrutálisabb, legerősebb cpuk terén? Az nyilván nem vetne jó fényt a márkára akkor sem, ha egyébként mondjuk a mobil procik terén tökre versenyképes.Ha megtörik az intel brand csillogása, esetleg a vásárlók nagyobb arányban fordulnak nem szerver termékek esetén is az AMD felé (Egyszerűen azért, mert terjed a szóbeszéd a laikusok között is, hogy Béla, akinek Karcsi az ismerőse azt olvasta, hogy a legjobb proci az AMD (persze Karcsi a szerverekről olvasott, de hát ez szűrődik át))
Persze hozzá kell tenni, hogy nyilván ez nem egyik napról a másikra történne. De azt gondolom, hogy pár firkászt foglalkoztatni azért, hogy a fény megtörésének esélyét is eloszlassák, megéri.nov 5 vs nov 7
Eddig az is jellemző volt, hogy a bejelentések kedd magasságára voltak időzítve. -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2086 üzenetére
Vajon mikor.jön el a pillanat, amikor valaki - aki egyébként komolyan vehető szereplő - kiad egy olyan tesztet, hogy mondjuk az Intel konfigokat lekorlátozza 1 magra, és kimutatja, hogy 100x gyorsabb az AMD? - pusztán azért, hogy nevetségessé tegye az Intel ilyen jellegű trükközéseit, amit most "performance strategy"-nek becéznek.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2071 üzenetére
Az EUV nem lehet a fejvakarás oka:
"N6 makes much more extensive use of EUV in order to improve yield and reduce cost by folding the number of masks."Erre mondtam, hogy az N7+ zsákutca lehet, ezért inkább marad a milan 7nm (nem 7nm+)
"TSMC expects N6 risk production to start in Q1 of next year with ramp planned by the end of 2020."
"TSMC started risk production of N5 in March 2019. [...] TSMC expects to ramp N5 in the first half of next year – tentatively scheduled for Q1 2020."Tehát N5 lesz már 2020-ban tömeggyártva, míg ahogy mondod, N6 csak tömeggyártás 2021-ben várható.
Ha emellé hizzátesszük Lisa su mondatát, akkor az jön ki, hogy valószínűleg elengedik azt, hogy cutting édge node-ra tervezzenek:
2020: N7 (esetleg a zsákutca N7+)
Zen3, Milan - talán ezért is engedték el az SMT4 gondolatot
2021: N6
Zen4, Genoa?
2022: N5 -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2064 üzenetére
Mindennel egyetértek, amit írtál.
Én nem (sem) azt mondtam, hogy az AMDnek mihamarabb 5nm -re kell mennie, mert az csak előnnyel jár.
Csak azt mondtam, hogy a tranzisztorsűrűséget olcsón, azaz különösebb mérnöki fejvakarás,.vagy növekvő fogyasztás.nélkül biztosítja.
Nyilván emellett lehetnek.hátrányai is, például az,.hogy drága és talán limites a kapacitás.A 7nm-nek a következő 1-2 évben IP kompatibilis továbbfejlesztése az N6, tökre.érthető, hogy nem az 5nm-t célozzák.
Abban viszont kételkedem, hogy Lisa Su kijelentése több évre értelmeznető. Bem hiszem, hogy akkor jövőre még N7 és aztán további 2 évig még mondjuk N6-on lesznek. Vagy legalábbis én meglepődnék.
-
Petykemano
veterán
Genoa: 96c
[link](Érdekes az icelake l, sapphire rapids fejtegetés is)
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2061 üzenetére
Értem az érvelést és egyet is értek egy dolgot kivéve:
Az UPC növelése korábban is azért nem történt meg, mert egységnyi % IPC növeléshez túl nagy és egyre nagyobb mértékben (%) kellett fieztni a lapkaméretben. Ami nyilván emelte a fogyasztást és korlátozhatta a frekvenciát.
Korábban 8-10%-okat lehetett hozni párszáz mhz-cel, ugyanezt IPC-ben nyilván 20-30%-kal nagyobb lapkával lehetett volna csak.
A 7nm => 5nm nem ígér magasabb frekvenciát. Viszont 86%-kal kisebb tranzisztorméretet és fele fogyasztást.Tehát az IPC növelésének, tehát az architektúra fejlesztésének egy fontos összetevője, hogy kétszer.annyi irányít tudsz lepakolni ugyanakkora frekvencia és energiaszükséglet mellett.
Emellett persze vannak más módszerek is. A 3d stacking például.
És Abban is persze igazad van, hogy az.optane igényére a magasabb IPC nem válasz. -
Petykemano
veterán
A TSMC 7nm process 2018 áprilisban kezdett magas volumenű gyártásba.
Ez 2018Q2.
Az alábbi ábra szerint a tömeggyártás megkezdése.után 3 negyedévvel (2019Q1) már 0.09d/cm2 volt a hibasűrűség.(Src)
Tehát mire az AMD termékei gyártásba kerültek, de legkésőbb most:
- zen2 chiplet: 93%
- navi10: 80%
- Navi14: 88%
- vega20: 73%
A Yield.N7+ az 7nm EUV, de nem kompatibilis a 7nm DUV-val
N6 is EUV, de kompatibilis a 7nm DUV-val.
N6 jövőre jön.N5
"N5 is TSMC’s next ‘full node’. TSMC expects N5 to ramp and reach high yield even faster than N7. A slight change from N7 is the fact that this node has been optimized upfront for both mobile and HPC. In the last few nodes, TSMC used to introduce a low-power mobile process first and then go back and optimize for HPC. With N5, TSMC says it has been optimizing the process for HPC right from the start. Compared to the standard N7 node, N5 provides around 15% higher performance at the iso-power or, alternatively, up to 30% power reduction at iso-performance. N5 also introduces new eLVT (extreme-LVT) devices for high-performance applications which can push the performance to as much as 25% higher at iso-power compared to N7."Ígéretes. Fura volna, ha az AMD ezt ne igyekezne kiaknázni. De persze Lisa Su kijelentése jelentheti pusztán azt is, higy jövőre még N6-on lesznek.
(Az N7+ nekem Kicsit zsákutcának tűnik)Termékprocess diverzifikáció várható vajon?
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2056 üzenetére
Én se vallanám be.
Lehet, hogy tényleg nem arról.van szó, hogy kapacitáshiány lenne. Lehet, hogy a TSMC tudna biztosítani többletkapacitást, de jelenleg, nagy érdeklődés mellett csak drágán.
Olyan drágán, amiből kijön az epyc, a ryzen3k ($200+), és a $400-os navi.
De mondjuk a $200-os navi már necces, és az olcsóbb 3500X is - ezeket tételekez készletre nem rendelik be, csak úgy, hogy az OEM azonnal ki is fizeti és nincs kockázata annak, hogy árverseny miatt bukóra.jön ki a vége.Tehát Ha meglódulna a kereslet bármelyikre a húzótermékekből, akkor egyáltalán nem jelentene gondot.többet termelni, de az olcsóbb termékekre még nem elég olcsó.
Jövő év elején indul az 5nm tömeggyártás. Az biztos levesz majd némi keresletet a 7nm-ről és talán olcsóbb is lehet. Talán erre.vár az AMD a mainstream termékek piacra dobásával.
Tegyük hozzá, hogy az elmúlt sok év tapasztalata az, hogy piaci részesedést nem (csupán) olcsóságból ered. Nem biztos, hogy az hozna átütő sikert, ha a ryzenek még olcsóbbak lennének. (A videokártyákra szerintem ez mondjuk nem igaz) az OEM piac is úgy működik, hogy azt adják, amit a vásárlók keresnek. Ide bekerülni nem az kell, hogy mégolcsóbb legyen, hanem mindshare.
Ez mondjuk Kicsit pont ellentmond annak, hogy nem rohannak az újabb node felé. Azon nyilván könnyebb jobb terméket készíteni, de nyilván drágább is.
Az 3950X biztos az agesa 1.0.0.4-re várt.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2054 üzenetére
Ez Nekem azt sugallja, hogy tényleg kipöckölték őket a 7nm kapacitásokból, de legalábbis a növekedésből és emiatt úgy gondolják,.hiba volna arra építeni a stratégiát, hogy majd mindig a Legjobb nodeon gyártva árasztják el a piacot versenyképes termékekkel, mert nem tudják leversenyezni azokat, akikkel a gyártókapacitásért küzdenek.
Ez valójában a gyakorlatban majdhogynem ugyanaz a probléma, mint amivel az intelt küzdött: mindkét esetben elérhetetlen a jobb gyártástechnológia.Ez megmagyarázná, miért volt a Milanos ábrán 7nm+ helyett 7nm.
Arra leszek kíváncsi, hogy élnek-e olyan lehetőséggel, mint az Intel foveros, hogy apró különböző process nodeon.gyártott chipletekből raknak össze valamit.
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2046 üzenetére
Én a magam részéről - nem pénzügyi elemző szemmel nézve - jobb eredményre számítottam.
Mondjuk egy olyan eredményre, ami valamiféle megindulást, előrelépést, elmozdulást jelent/jelez. 9% bevételnövekedés az szinte semmi. Nem rossz, meg tök jó, hogy növekedés van, de ez nagyon messze van attól a potenciáltól, amit jelenle az intel fed le, másrészt évi 10%-os bevételnövekedés azért nem világmegváltó néhány éves távlatban - és hát tudjuk, hogy csak néhány év van, mire az intel összeszedi magát.
Voltak hírek arról, milyen jól megy a ryzen3k, DIY piacon 80%-os piaci részesedés.
Kezdenek komolyabb darabok is bekerülni OEM kínálatba.
Röppentek fel hírek arról, hogy a Rome iránt milyen nagy az érdeklődés.
Röppentek fel hírek arról, hogy hány szuperszámítógépbe kerül majd Rome.
Úgy is állt össze, hogy biztos hiány és drágulás is azért van, mert minden irányból kapkodják el termékeket.
Eközben az intel darabra 10%-kal kevesebb szerverCPU-t szállított.
Voltak hírek arról, hogy milyen jól megy a navi10 is.
Fel is merült a kérdés, hogy jaj, lesz-e elég wafer? Amely félelmeket aztán a TSMC "körzeti megbízottja" oszlatott el.A béke segge alól nézve/indulva sikert sikerre halmoz.
És mindennek az eredménye egy egyszámjegyű növekedés.
A sikerek fényében egy $150-200m-os növekedés elég árnyékos ahhoz képest, hogy az intel negyedéves árbevétele $15+bIlyen lehet, amikor NB1-es magyar bajnok hibátlanul végigverve a teljes NB1-es palettát, kijut a bajnokok ligájába és...
-
Petykemano
veterán
Intel MRAM L4$
Így is lehet -
Petykemano
veterán
Vajon a 3950X csak erre várt?
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #2034 üzenetére
Nem abból a pozícióból válaszolok most, hogy tudom, mi a jó/jobb megoldás. Lehet, hogy nincs igazam.
De arra gondolok, hogy ha az AMD szeretne a notebook (+NUC) piacból harapni, akkor nem biztos, hogy megengedheti magának, hogy az apuk gyártástechnológiája (itt ugye most már szinte csak a sűrűségről beszélünk) lépéshátrányban legyen. 2021-ben az intel 7nm-en fog gyártatni, de a lényeget minimum 10nm-en. ARról is szólnak pletykák, hogy az intel a gpu-kat a samsungnál gyártatja.De ez persze nyilván gyártókapacitás függvénye is, ahogy mondtad. Állítólag a TSMC-nek van beleszólása abba, hogy az AMD mint gyártathat. (ez szólhat pro/kontra is az 5nm-es apu mellett)
Mindenesetre ha jövő év elején tényleg lepakol az AMD egy 7nm-es aput (Renoir), akkor szerintem azért nem annyira elképzelhetetlen, hogy 2021-ben annak utódja 5nm legyen.
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #2028 üzenetére
Ne csak olyan apukra gondolj, ami $400-os ócskaságokba megy, hanem olyanra, ami $2000-3000-os prémium cuccokba
A notebook piac volumene 2x nagyobb mint a desktop.
[link]Eddig valóban lemaradásban voltak az apuk, de a további piacok lefedése érdekében nem volna hülyeség, ha a lemaradás megszűnne.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #2010 üzenetére
( [link] )Vajon az intelnél tapasztalt visszaeső kereslet megjelent az AMD-nél?
-
Petykemano
veterán
Blokkonként van átemelve egyikből a másikba. A belső részen levő 4 IF SDF pont ugyanúgy néz ki, mint a Ryzen 3k IOD esetén. a Blokkok másként vannak elrendezve, de alapvetően ugyanazokból a blokkokból épül fel.
(Szerintem itt azért sokat tudna segíteni bármilyen stacked L4$ megoldás)
-
Petykemano
veterán
( [link] ) -
Petykemano
veterán
"According to official stats from boxcounter Context, 12 per cent of the 5.242 million desktops and notebooks flogged to resellers and retailers in the region had AMD CPUs inside, up from 7 per cent of the 5.077 million shipped a year ago. This equates to more than 629,000 machines, up from 355,000 machines last year."
[link]
(a kontextusból úgy veszem ki, hogy ez talán 2019Q3-ra vonatkozik.) -
Petykemano
veterán
Én eddig nem számoltam utána annak, hogy hogy jött ki az, hogy az AMD 27k wafer/month kapacitást használ.
Ott van, hogy a teljes bevétel 27%-a 7nm-ből származik és az is ott van, hogy a teljes bevétel 29%-a HPC piacról van. De abban teljesen igazad van, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a 7nm-es bevételek pont ugyanolyan arányban osztódnak el egyes piaci szegmensekre, mint a teljes bevétel, tehát a 0.27x0.29 számítás valójában helytelen.
-
Petykemano
veterán
A TSMC számaiból (ha a 7NM HPC-t úgy tekintjük, hogy mind AMD)
"9.4B - Overall Quarter. 27% of it is 2.53B. 29% of 2.53 is 736 Mil, which is One quarter of AMD’s expense with TSMC. Not bad I think🤫"
[link]Ebből az jön ki, hogy
"According to these numbers, AMD utilize about 27K 7nm wafers/month at TSMC."
[link]Én a számítást nem ellenőriztem ésbazt se, hogy a HPC csak AmD-e.
1db 300mm2-es waferből
- kb 700 zen2 chiplet
- kb 250 Navi10 chip
- kb 350 Navi14 chip
Mivel a kalkulátor által kodobott számokat lefelé kerekítettem és mivel mindenki ódákat zeng a jó kihozatalról, ezért tegyük fel, hogy ezek a lapkák vágott vagy egész formájukban de már mind felhasználhatók.Ez azt jelenti, hogy a teljes termelés
- max ~19m zen2 chiplet
Vagy
- max ~7m navi10 chip
Vagy
- max ~10m navi14 chi
Vagy ezek valamilyen kombinációja
(Tfh a Vega20 gyártókapacitás igénye negligálható)Havonta
Mondjuk tételezzük fel, hogy eladnak 1m navi10-et havonta (ez akkor kb $100-200m bevétel)
Mondjuk tételezzük fel, hogy el fognak adni 2m navi14-et havonta és ezt már gyártják is. (Ez is mondjuk $100m bevétel havonta)A kapacitás kétharmada még így is megmarad zen2 chipleteknek.
Az 12m zen2 chiplet.
Van egy remek cikk, ami táblázatba szedi, hogy mely termékek esetén milyen bevétel jut egy CCD-re. Ezek a per CCD árak nem tartalmazzák az IOD önköltségi árát.Ha ezt a 12m CCD-t mind top epycként adnák el, akkor az $11.5b bevétel lenne havonta
Ha legolcsóbb 3600-ként, akkor pedig $1.7b
Tegyükfel azért a volumen nagy része ryzenként megy el olyan termékben, ami nem a legdrágább, tehát számoljunk átlag $200-ral : így $2.4b jön ki.
HavontaPersze lehet azt gondolni, hogy hát ennél biztosan több az alacsonyabb bevételi potenciállal rendelkező gpu eladás, de eddig pont azt beszéltük, hogy ha hiány van a ryzenből, és szűkös a kapacitás, akkor hülye lenne az AMD gput gyártani, mikor a cpu jobban megéri.
Ezen számok alapján úgy tűnhet, az AMDnek Q3-ban a negyedéves bevétel akár $5-6b (vagy fölötte) is lehet. Pont ezt várnánk, mégis túl szép, hogy igaz legyen.
Amikor kijön a jelentés, meglátjuk. 😃
-
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #2004 üzenetére
Részletes magyarázat a velvételekről itt: [link]
Ez alapján egy Kicsit nehéz elképzelni, hogy miképpen Lehetne megoldani azt, hogy egy mag tudja használni mind a 8 ddr4 csatornát. Egyszerűbbnek tűnik, ha 1-1 ilyen kvadráns mellé (akár a ddr4 elé akár a CCD-kre stackelve) ledobnak egy 8/16GB kapacitású HBM2E/HBM3-t.
Szerintem ez lényegesen kisebb késleltetésű lenne (főleg a stacked) mint a ddr4 és ilyen kapacitás mellett még akkor hasznos, ha 20-30ns-mal növeli a ddr4-ből való olvasás késleltetését. -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #1928 üzenetére
2020Q1: Renoir U/H
2020Q2: zen2 embedded
2020Q3: Renoir G/E
2020Q4: ryzen4k, consoles
Vajon ha a Renoir 6-8 magos apu, akkor vajon a unified L3$ van annyira könnyű, hogy már ebbe utat találjon?
Ha igen, annak pont egy olyan hatása lenne, hogy ha felezik is az L3$-t, 1 magnak pont annyi állna rendelkezésére, mint a zen2 esetén, tehát nem lenne IPC regresszió -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #2005 üzenetére
Ha két die.van, akkor akár még magasabb is lehet a sokmagos turbó, ami szintén segíti a sokszálas teljesítményt.
És ha gyengébb chipeket használnak, mint a 3800X esetén, akkor az egyszálas turbó nem fog elérni a 3800X-ét, valamint játékokban is az egy CCD talán előnyösebb, mint a 2, miközben a multithread teljesítményre jó hatással lehet a sok L3$. -
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Renoir, Rembrandt, Durango CCD
5/6/7nm (7/6/5)
[link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Autós topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- GTA V
- Nintendo Switch 2
- Okos Otthon / Smart Home
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest