- Google Pixel topik
- Zeiss triplakamera az új Vivo V60-ban
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Fenntartható, tartós kiegészítőket mutatott be a Fairphone
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Allien
veterán
Nem is olyan régen, egy ECS K7S5A PRO volt az alaplapom, de a proci most is ugyanaz, tehát egy Duron 1600-s. Az árához képest nagyon jó lap, és egy kicsit még húzhattam is. Ami még érdekesebb, hogy az új lapban sem tudtam sokkal jobban húzni ( ECS-ben max 147 fsb [150], AN7-ben 155 fsb-n), alap feszen. ECS-ben viszont nem lehet plussz kakaót adni, legalábbis bios-ból nem, csak egyébb úton, viszont azt már nem vállaltam be, pedig lehet, nem is kellett volna lapot cserélnem.
Most az AN7-ben 1,5 V-ról 1,6-ra emelve 170-s fsb-re raktam, bár még egy kicsit emelhető. Így 1600@2040, ami 28%-s tulhajtás, szvsz, elég jónak mondható, de ha ezt egy ECS lapban is meg lehet tenni, akkor igazából nem sok értelme van drága alaplapot venni, kivéve, ha extra fícsörökre van szükség, mint sata, raid, firewire, vagy dual chanel (ami igazából nem olyan jó). Usb 2-s már van az ecs-n is, illetve ''csak'' 4x agp, ami szintén nem olyan nagy gond, mert pl. Sapphire 9600 XT shimán fickándozott benne, gond nélkül.
-
Allien
veterán
Max daruval, vagy csiklandozzad valami madártollal, hátha attól jobb kedve lesz. Bocsi. Sajna, alapban max 166-s fsb lehetséges, de ha jól tudom, azon nem nagyon indul be semmi. Ha rosszul tudom, nézd meg. Aztán egy BIOS frissités (Cheepo), és mehet egy kicsivel gyorsabban is, de inkább cseréld le a lapodat egy nforce 2-s alaplapi csipkészletes lapra. A márkát most hagyjuk, de ha kevés a pénz, akkor egy Abit NF7, asszem 15E-nél olcsóbb, szvsz itt kezdődik a tuning valahol. Aztán a csillagos ég, de józan határon belül maradva, egy 20-25E körül már relative minőségibb lapot is kaphatsz, vagy több extrát (fícsört), valamivel gyengébb minőségben (bár ez is néha vitattható).
-
Allien
veterán
Most mi is a tárgy? Nem a tuning gyenge lappal? Abban benne van a memoria is, legalábbis, a procival erőssen összefügg, ha fsb-t állitasz. Lehet, kisebb időzitéssel nem indul, mint nálam, de vissza rakva normál értékére, még elég sokat tudtam húzni rajta, hogy kompenzáljam a memo időzités lassulását. Memo időzitést pedig azért lehet minden lappal, még ha esettleg szük keretek között is.
-
Allien
veterán
-
Allien
veterán
No, lehet, vissza kell venni, mert kidobál játékokból.
-
Allien
veterán
Van egy Duron 1600-som, az újabb fajta, lockos. Volt egy ECS K7S5A PRo-m, új biossal, és a 147-s fsb-n ment stabilan (1600@1764), 150-n lehetett a max neki (1600@1800), amin még bootolni hajlandó, de ezen már néha fagyott, és nem memória probléma volt.
Most Abit AN7-sem van, és fesz emelés nélkül a 155-s fsb-n ment, a memoria időzitései pedig extra szűkek (2x512 400-s Samsung ramok, Cl 2,5 400-n, elvileg), ezen a frekin az időzités 6,2,2,2 ,ami nagyon jó! Lehet, ha a memo időzitést nagyobbra rakom, fesz emelés nélkül is feljebb lehetne húzni, de jelenleg adtam neki még, tehát alapban 1,5 V lenne, és most 1,594-t kap (amit az ECS lapon NEM lehet!). Jelenleg a memo beállítása 7,3,3, 2,5 ,és az fsb 181, tehát 1600@2175 ! Everest (Aida) szerint ez 36%-os tulhajtás! Még nem tudom, meddig lehet húzni, a hűtő elvileg bírja a 3200+ Bartont is hűteni (Spire Whisperrock IV).
Mem olvasás/írás Everst szerint:
Alapon (133 fsb, duron 1600). ............1974/ 783
tuningolva (181 fsb, duron 2175)..........2645/1053
Szvsz, ez nagyon jó, és valszeg nem ez a vége! Igaz, a tesztelés most jön, tehát a procit most fogom erőltettni. Próbáltam a memó időzitést kisebbre venni, de a win már nem indult.
Sandra-val 3 teszt: CPU Arithmetic Bencmark, CPU multi-Media Benchmark, és Memory Bandwicht Benchmark futtatva.
Alapon:
Cpu AB:................6026/2411
Cpu MMB:............8885/9480
Memory:...............1938/1853
Tuningolva:
Cpu AB:.................8174/3255
CpuMMB:..............12039/12882
Memory:................2639/2510
Tehát, nagyon nem mindegy az alaplap, de a kettő (ECSK7S5A PRO / Abit AN7) nem is egy (ár)kategória ( ~8000 / ~22000), hiszen az ecs már régebbi konstrukció, az an7 pedig igazán frissnek mondható, még ha a lapkakészlet (nforce 2 ultra 400) már nem annyira friss.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Asus B360M i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650 XT 8GB ZALMAN N4 600W
- Eladó karcmentes Xiaomi Redmi Note 10 5G 4/128GB / 12 hó jótállással
- Dell 7400 Intel Core i7-8665U
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest