- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Android szakmai topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- One mobilszolgáltatások
- Egyre kevésbé érdekli az okostelefon Európát
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Nokia N900 - egy kategória újraértelmezése
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
Új hozzászólás Aktív témák
-
saril
senior tag
-
ledgeri
nagyúr
Clonezilla (meg egy picit puritánabb változata) jó lenne, pl... Csak ezek (macriumot beleértve) mind a natív HDD adatot mentik, így ha van titkosítás, pl veracrypt-es "szabad hely is bekódolt" változat, akkor amennyi vinyófelületed van, annyi helyednek kell lenni, míg pl, ha a saját adatod mented, akkor beférnél kevesebbe is.
-
ddekany
veterán
válasz
Dr. Akula #152 üzenetére
"Hogyhogy azt _kell_ használni? Mindenhol vannak informatikusok, nem telepítik fel?"
Ahol vagyok, ott egy rendszergazda nem döntheti el ilyet egyedileg. Van egy céges alkalmazás bolt szerűség, és hosszas döntési procedúra eredménye, hogy oda mi kerül be (és annak menyire friss verziója). Ezért is lenne fontos, hogy az MS odafigyeljen ezekre a beépített alkalmazásokra power user szempontból is, mert a valóság az, hogy sok ember azt kénytelen használni. (Ezért is örültem nagyon, mikor az Edge gyárilag kapott oldalra rakható füleket. Itthon mióta csak létezik az Opera nekem alap.)
-
válasz
Dr. Akula #171 üzenetére
A lényeg az, hogy ahány ház, annyi szokás. Meg felkészültésgi és tudásszint. Láttamolyat, ahol az ACL-t sem ismerték, mindenki a saját gépén volt helyi adminisztrátor és a c:-n a felhasználói könytárában tárolt mindent. Az én kérésemre mentegetett minden ki pendrive-ra, mert semmilyen szintű biztonsági mentés nem volt.
De volt IT-osztály...
MaCS
-
Dr. Akula
félisten
Ez pont rád igaz. Multinál még a beszerzéshez se kell 80 pecsét, egy 4 millás cucc esetén a főnök kérdése: "és megvettétek?".
#169MaCS_70: Én jellemzően a céges IT vagyok, és igen, felügyelve vannak a rendszerek. De ez nem azt jelenti hogy ész nélkül tiltunk mindent. Víruskereső se választás kérdése, nincs az hogy egyik a Kasperskyt szereti, másik a NOD32-t - de van valamilyen a gépén! Egységes, persze, de funkciójában megfelelő. Itt meg ugye arról volt szó hogy egyes helyeken állítólag nem lehet az Explorernél jobbat használni filemásolásra, mertcsak... Nálunk akinek nem kell filet másolni, az filekezelőtől függetlenül nem is fog. De akinek kell, az meg megkapja hozzá a megfelelőt, nem szopatjuk azzal hogy klikkelőbajnoksággal húzzuk az idejét. Nem az a lényeg hogy TC vagy Far, hanem hogy egyablakos használhatatlan, vagy 2 ablakos használható.
-
válasz
Dr. Akula #165 üzenetére
Akkor most jól megmondom a tutit!
Mindkettőtöknek igaza van!
Családon belül tudok példát mindkét szélsőségre.
Volt olyan notebook, amelyet kőkeményen felügyelt a céges IT. Olyannyira, hogy az adott feladat elvégzéséhez szükséges programot sem volt hajlandó telepíteni és a portable porgramok használata is szigorú tilalom alá esett. (Egyébként én is úgy látom, hogy ez az irány a sokkal jellemzőbb. Az IT-sek is védik a seggüket -- okkal.)
Előtte viszont hasonló területen szintén két (!!!) nagy cég úgy adta ki a notebookokat, hogy azokon a dolgozónak konkrétan adminisztrátori joga volt!
MaCS
-
Dr. Akula
félisten
válasz
W.Wilson #166 üzenetére
Nyilván ezesetben van valami hasonló tulajdonságokkal bíró egységes szoftver amit tudnak adni helyette. Az Explorer munkalassítónak jó csak, olyan nincs egy munkahelyen hogy hát szenvedjél... Ha kell a TC (vagy bármelyik 2 ablakos filekezelő) a melóhoz, akkor kapni fogod. Pl. egy adatszolgáltatót nem kötelezünk Explorerben klikkelgetésre, mert a cégnek nem jó ha húzza az időt vele.
-
W.Wilson
aktív tag
válasz
Dr. Akula #165 üzenetére
100+ ezer főt foglalkoztató multinál dolgozom, voltam korábban is hasonló méretű cégnél. Az, hogy egy új szoftver bekerüljön a céges store-ba, hónapok kérdése. Ha én, mint egy mezei senki, kitalálnám, hogy a TC-t akarom felrakni, mert jobban kézreáll, amikor fájlokat másolgatok, az első approval stepnél röhögnének körbe.
-
Alaaf Pi
senior tag
válasz
Dr. Akula #159 üzenetére
Leírtam, mit lehet. Ha nem tudod értelmezni a magyarul leírt mondat, az nem az én bajom. Azt lehet használni, amit IT engedélyez. Mindegy, hogy freeware, vagy fizetős.
És nem, nem csak a funkció számít, hogy azt kell esetleg tiltani. Tudom a te nulla sugarú világodban olyan fogalmak ismeretlenek, mint szoftver összeférhetetlenség, biztonsági kockázat, support kockázat, de nagyvállalati környezetben ezek legalább olyan fontosak, mint a licenszdíj. -
Dr. Akula
félisten
Szerintem te nem láttál még ilyeneket közelről, amit leírsz az köszönőviszonyban nincs a valósággal, tipikus ahogy azt Móricka elképzeli... Ahol valamit tiltani kell, ott nem 1 bizonyos programot tiltanak, hogy aztán egy másikkal meg simán ugyanazt csináld, hanem magát a műveletet! Nem céges policy, hanem enforceolt group policy biztosítja hogy ne rajtad múljon hogy megteheted-e. Ami pedig a munkához kell, az fel lesz téve, nem sutyiban, hanem hivatalosan. Kérni kell, jóváhagyják, települ. Nincs olyan cég aminek az lenne az érdeke hogy TC helyett Explorerrel szarakodjon Mancika. Ha meg nem kell neki olyat használnia, akkor az Explorer is tiltva lesz. Meg az usb port is.
-
dabadab
titán
válasz
Dr. Akula #152 üzenetére
Hogyhogy azt _kell_ használni? Mindenhol vannak informatikusok, nem telepítik fel?
Nem láttál még igazán nagy céget, igaz? Olyat, amikor van a kőbe vésett, szigorúan betartatott policy, hogy ezeket a programokat lehet installálni, amit nem a cégnél, meg nem is az anyavállalatánál, hanem az anyavállalat anyavállalatánál véstek kőbe.
Sok sikert a Total Commanderhez/Far Managerhez!
(Igen, ez tényleg kontraproduktív elmebaj, de hát a nagycéges lét az ilyen, ha meg a cég fő tevékenységi köre kémkedésre különösen érzékeny (pl. fegyvergyártás), akkor meg főleg.)
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Alaaf Pi #158 üzenetére
Irfan helyett XnView? TC helyett Far Manager / Double Commander? Van egy csomó free alternatíva. De ezt mondtam is, hogy az egyik lehetséges megtagadási indok a "no warez". Tehát nem az a probléma hogy semmit nem lehet, csak azt nem amiért fizetni kéne, de nem hajlandó rá a cég. Kell helyette egy ingyenes alternatívát választani. Ezért nem kell szenvedni Windows Explorerrel...
-
Alaaf Pi
senior tag
válasz
Dr. Akula #156 üzenetére
Azt mondja már betanításkor, hogy használni csak a cég IT által engedélyezett programot lehet, ha valami kell, akkor kérni kell, majd megnézik, megvizsgálják, tesztelik biztonságra, stabilitásra, és döntenek.
Pl. Irfanview nem lehet, mert nem vettek hozzá licenszet és nem is tervezik.
A világon meg nem csak olyan cégek vannak, amelyeknél powerpointokat kell simogatni, teljes céges értéken harminc Euro IP-vel. -
Dr. Akula
félisten
válasz
Alaaf Pi #154 üzenetére
Én eddig csak olyan helyen dolgoztam, ahol az IT kizárólag azt tiltotta meg ami 1. nem volt megvéve, és hát warezt cégnél azért mégse (de ha megveteti a céggel, minden további nélkül mehet), vagy 2. veszélyes lehet a biztonságra. Namost ahol van Windows Explorer, ott egy ugyanolyan funkcióval rendelkező Total Commandert, Far Managert nem látok indokoltnak tiltani. Nem üt vele nagyobb rést a pajzson. Mit mond erre egy nálatok lévő IT-s? Vagy meg se lett kérdezve, mert biztos úgyse, és hát néma gyereknek...
-
-
ddekany
veterán
válasz
Dr. Akula #143 üzenetére
"Hiába erőlteti az MS, az emberek akkor is mást használnak helyette."
Szabadidőben igen. De nekem pl. munkában, ha valamihez van Windows-ba beépített megoldást, akkor jobbára nem adnak alternatívát. Így pl. Intézőt kell használni mindenkinek. Ráadásul a fájlkezelésre pont jellemző, hogy munka keretében vannak a komplexebb tevékenységek, nem szabadidőben.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Trailblazer #147 üzenetére
Ez talán valamikor Amigán nézett ki így CGA-san, most már tök jellegtelen, olyan windows exploreres, némi TC beütéssel. És még csak nem is free.
-
Dr. Akula
félisten
Mert nem csicsásnak kell lennie, hanem hatékonynak. Ami bevált, hatékony, azt nem kell elrontani csicsával. Egy öltönyt se akarsz szivárványszínűre festeni, meg matyómintát hímezni rá, erre se kell. A filekezelés karakteres művelet, minden más csak elvonja a figyelmet. Ha túl sok a szabad hely, csicsa helyett nagyobb betűmérettel (jobb láthatóság) vagy több szöveggel (jobb áttekinthetőség) kell kitölteni. Amúgy visszakérdezek: minek kéne még ott lenni? 3D-ben animált, raytracelt, antialiasingolt forgó bigyóknak?
Tessék itt egy grafikus, ez szebb?
-
sb
veterán
Biztos nem volt tiszta amit írtam: inkrementális mentés. Megvan mondjuk az utolsó 2 hónapból minden 3. napi rendszer mentése. Akármelyik jóra visszaállhatsz.
Anno vmelyik Win8 főverzió cserével b*tak bele a hálózati kezelésbe. Egyszer mentés helyett kénytelen voltam friss reinstallra, ugyanazzal a főverzióval 3x ment szét a hálózatkezelés 1-1 hónap használat után. Nagyon jól megoldotta a friss reinstall.
Nem világos mikor éri meg a nagyobb sz*pást választani ha remekül megy tovább az eredeti rendszer. Nem 100%-os a Win, nekem is volt amikor belassult pár %-ot mérhetően, nem igazán érdekelt. Amikor meg nagyobb volt a gond újraraktam. De hobbiból ezt mondjuk 5-10x megtenni 1 helyett... olyasmi mintha azt mondanád, hogy nem elég a tisztasági festés, némi felújítás 1-2 évente, hanem ha 20-30 évente falig le kell verni és újraépíteni a lakást/házat akkor ez a legtisztább megoldás 1.5-2 évente is. Rutinból már gyorsan fog menni.
-
sb
veterán
Jójó, de mit adtak még nekünk ezen kívül a rómaiak?
Kb. 100 dolgot lehetne felsorolni amit a TC tud és az intéző nem. Nem is értem, a 2 panel a nulladik tétel nulladik altétele kb. De ahogy megnyomom a másolás gombot jön a többi: háttérben, sorba rakva, egyező file-okkal előre kiválasztani mit csináljon, stb... és ez egy alfunkció volt, van még 1000 másik...@Dr. Akula
Mondjuk a FAR a másik véglet, valahol W95 grafikus felülete óta nem értem ki akarDOSkarakteres ablakban bármit csinálni ami GUI-s feladat. Ez hasonló kínzásnak tűnik ergonómiailag - mondjuk egy színes gomb kirakása, vagy akár egy keret kirajzolása? - mint az intéző funkcionálisan. Az, hogy nem karakteres felületre van korlátozva valami eléggé csak hozzáadni tud ehhez képest. -
Dr. Akula
félisten
Igen, természetes kiválasztódás szerint mindenki NC alapú filekezlőt (TC, Far, stb.) használ a beépített Intézkedő helyett.
Hiába erőlteti az MS, az emberek akkor is mást használnak helyette. Nem lenne egyszerűbb belátni hogy ahogy 640k RAM se lett elég, úgy az Intézkedő se? Nekünk mindegy, mi azonnal installálunk valami jobbat Win telepítés után, de ők erőlködnek annyit hogy a default MS appokat használjuk már, Chrome helyett Edge, stb. Ehhez kínálniuk is kéne valamit, az IE-t (meg az eredeti Edget) is le kellett kukázniuk ahhoz hogy használja valaki az ő böngészőjüket, itt is ideje lenne belátniuk hogy ez se fog másképp menni.
-
Dr. Akula
félisten
Azóta mennyiben lett jobb? Mennyivel zárkózott fel egy 30 éves Norton Commanderhez?
Valami pc kezdetei videóban volt, hogy az egészet azért találták ki az MS-nél, hogy rávegyék az embereket az akkor még újdonság egér használatára (a pasziánsz is ezért került be), legyen mivel mutatni hogy mennyivel menőbb a Win mint a DOS. De hogy azóta miért nem vették észre hogy az emberek megtanulták használni az egeret...
-
Alaaf Pi
senior tag
"Meg a Windows intézőt is lehet használni billentyűzettel, egy másolás picit lassabb, mert a forrás és célmappák megkeresése, fájlok kijelölése után egy F5 helyett Ctrl+C, kattintás, Ctrl+V kell."
Maradjunk annyiban, hogy az nem nevezhetö használhatónak billzettel, ha már egerészni kell benne. -
Szoktam használni napi szinten Midnight Commandert, ami ugye gyakorlatilag billentyűzet-only. Nem tudom mi olyan nagyon sokkal gyorsabb egy ortodox fájlkezelőnél, ami nem alapművelet. Meg a Windows intézőt is lehet használni billentyűzettel, egy másolás picit lassabb, mert a forrás és célmappák megkeresése, fájlok kijelölése után egy F5 helyett Ctrl+C, kattintás, Ctrl+V kell.
Persze ha lenne végre a windows intézőben kétpaneles mód, akkor csak azt használnám, de nincs és nem érzem égető szükségét.
-
Dr. Akula
félisten
Így van. Dilikutya jól mondta, a TC-nek és társainak azért van piaca, mert az MS 30 éve nem tudja lekoppintani a Norton Commandert. Ennek már rég beépítve kéne lennie. Több értelme lenne mint holmi Paint 3D-knek és hasonló vackoknak, amire viszont számolatlanul égetik az erőforrást. 1 programozót ráültettek volna, 30 év alatt akkor is kész lenne már, ha még ott kezdte volna az ismerkedést a számítógéppel.
-
Franklin
addikt
Friss install után az első utam a ninite pont com oldalra vezet, ahol rengeteg alap progit tudok feltenni egyetlen fájl letöltésével.
-
copass
veterán
válasz
King Unique #99 üzenetére
ott van a szemed előtt, mégse látod.
de én jól szórakozom ahogy erőlködsz... -
Dr. Akula
félisten
válasz
Bgyarmati #109 üzenetére
Vannak itt driverek hozzá. A Lenovo nem támogatja hivatalosan, mert nyilván nem foglalkozik már vele, de attól még lehetnek olyan driverek amik működnek vele. Úgy látszik mások vették a fáradságot letesztelni. Elvileg tehát frissíthetsz. Én megpróbálnám előtte a TVSU-val, hátha az is talál azért valamit, és akkor nem is kell külső forrásból. Core2-es Dell gépre is raktam már fel Win10-et ami szintén nem volt hivatalosan támogatott. Ja és a Windowsba is egyre több drivert behánynak, szóval lehet hogy valami drivert már ott is talál alapból, ha msát nem, egy genericet.
-
Bgyarmati
csendes tag
Nálam egy 12 éves LENOVO Thinkpad T510s notebookon fut egy Windows7. Ez 12 éve nem volt újratelepítve. Pedig hosszú ideig a céges gépem volt, WSCAD-del, 2 féle AutoCAD-del, amiket már nem használok, hiszen nyugdíjba mentem, emiatt a céget is felszámoltuk. A CAD-eket azért nem szedtem le, mert az a tapasztalatom, hogy érdemes Murphy-re hallgatni: "Ami jó, azt ne javítsd!". Sokszor a leinstalláló programok olyan file-okat is leszednek, amiket valamilyen, már kideríthetetlen okból más program is használ, és a nem használt program leinstallálása után random programok nem futnak. Persze, a winchestert rendben tartom, nekem bevált a Wise registry cleaner. Fél évente készítek teljes winchester mentést, de eddig rendszer visszatöltésre nem volt szükségem, csak néhány szerencsétlenül letörölt vagy sérült szövegfile-omat vagy e.mail címjegyzékemet töltöttem vissza. A Win7-nél pedig azért maradtam, mert erre a hardwarre NEM tölthető le már a win10-sem, ezt nem én állítom, ezt maga a LENOVO jelentette ki, azzal, hogy ezen a gépen egyáltalán nem kívánják támogatni a Win10-et! (Próbaképen egyszer feltettem a win10-et, és pont az történt, amit a LENOVO állított: egyes hw. elemek nem működtek (hang, video, ujjlenyomat érzékelő, etcetera), amit a LENOVO előre meg is jósolt.
Úgyhogy az életemből hál'Istennek kimaradtak az újratelepítgetések. -
Dr. Akula
félisten
Hogyne lenne. 2 hete adták ki a legújabb verziót, bétából mai build is van. Ráadásul már Arm64-es verzió is van. Ez még mindig egy nagyon is élő dolog, még szilveszterkor is kódolnak.
A TC-t csak arra használom hogy azon a telefon memóriája is megjelenik meghajtónak, fel/le másoláshoz. Minden másra Far.
-
A kétpaneles megjelenítas szerintem sokkal inkább baromi hasznos munkafelület, mint "boomer" beidegződés.
A FreeCommanderben egyébként azt is szeretem, hogy jobbkattintásra egyből a teljes helyi menü felugrik, nem a Windows 11 kétlépcsőse, amelyben még tovább kell bolyongaon egy csomó, gyakran használt opcióhoz.
MaCS (boomer)
-
Dr. Akula
félisten
A felhasználó szempontjából az, mert ő csak megkapja a hozzáféréseket, aztán meg panaszkodik hogy "nem tud dolgozni", = nem bírja kivárni míg megnyílik.
A másik alap még az "eltűnt a dokumentumom", amit TC-ben egy Shift+F5-tel készített helyi másolattal bármikor kivédhetne - ha használná.
-
PuMbA
titán
Van sok olyan nap, hogy nem másolok semmit, sehova. Ha igen, akkor is egy nap egyszer-kétszer. Nincs hálózati tárhelyem se, nem gyűjtögetek semmit, mert nem akarom ezzel tölteni az időm. A Windows Fájlkezelő tökéletesen elég az átlag embernek a mai világba, ahol szinte minden a neten van.
-
King Unique
titán
Mivel adja magát, ezért nem meglepő.
Igen, ezt a "szemét" szót feltűnően sokat használod, de azt már jellemzően nem fejted ki, hogy ez pontosan mit is takar, miért lenne mindenkinél olyan állapot, miért lenne az akkora probléma hogy csak a tiszta telepítés a 0-ról lehet opció és más módszer egyáltalán nem, ebből valóban jól látszik, hogy mennyire is érthetsz ehhez.
Tehát leírod hogy normális ha az a "szemét" egy tiszta telepítés után újra létrejön, de ha a "klónozottnál görgeted magad előtt" már nem, holott kb. ugyanott leszel utána a tiszta telepítésnél is, na ezt kellene végre megérteni... -
A Total Commander egyfajta "boomer" beidegződésnek látom. Anno még suliban is tanították alapfeladatokra. És akkoriban volt is haszna, mert a windows fájlkezelő tényleg béna volt, meg kellett fájlokat is darabolni, stb. de manapság kb annyi értelme van, hogy picit gyorsabb meg van pár extra. De én még nem nagyon láttam senkit hogy többre használná, mint amit a windows intéző tud...
Munkára windows alá nekem pl WinSCP van SFTP miatt, az is hasonló ortodox fájlkezelő, habár nekem kevés, valami más kéne, megnézem ezt az Ingyenes Parancsnokot.
-
Dr. Akula
félisten
Legjobb a Far Manager, hagyományos Norton Commander dizájn, és ugyanúgy free. Ugyanaz írta aki a RAR formátumot és a WinRARt. Lassan 30 éves, és még mindig frissítik.
-
A FreeCommandert ajánlom mindenki szíves figyelmébe. Közepes szintű felhasználásig szerintem tökéletesen kiváltja a TotalCommandert, és még pár előnye is van vele szemben:
- Teljesen ingyenes, nem kell az elején kattintani,
- Van belőle portable változat -- noch dazu a PortableApps is listázza, tehát azon belül indítható, frissül (évente egyszer)MaCS
-
copass
veterán
válasz
King Unique #88 üzenetére
feltünően sokat használod a troll kártyát, hogy igazold magad...
az hogy nálad a szemét fogalma egy oprendszernél kimerül a biztonsági másolatokban és ideiglenes fájlokban, az elég jól leírja hogy mennyire nem értesz hozzá!ha újratelepíted a 0-ról, akkor az előbbiek egy idő újra létrejönnek
ez a normális...ellenben egy klónozottnál görgeted magad előtt az eddigieket...
értelmezni kéne azokat amiket írok... -
-
A Total Commander 2023-ban alapfeladatokra overkill, cserébe hax0rnak érezheti magát az ember, főleg ha mások előtt demózhatja vele azt, amit sima windows intézővel is meg lehet csinálni megerőltetés nélkül.
Én nagyon régen használtam TC-t, egyszerűen elég a windows intéző, nem kellenek extra feature-ök. Habár attól még lehetne benne kétpaneles ortodox layout.
-
Alaaf Pi
senior tag
Engem az érdekelne, hogy reinstall során mikor és honnan lesz net hozzáférése a gépnek, hogy onnan települjön az OS.
Illetve ezt mennyire lehet meghekkelni, hogy nem kívánt elemet is telepítsen, vagy más disznóságot alkosson. -
King Unique
titán
Milyen "szeméttel"?
Az hogy vannak pl. frissítés utáni biztonsági másolatok, ideiglenes fájlok a rendszerben, az önmagában még nem hiba, attól még nyilván ugyanolyan jól működhet egy Windows, meg a klónozás után is. Sőt, ha újratelepíted a 0-ról, akkor az előbbiek egy idő újra létrejönnek, szóval már csak emiatt is sok értelme van az állandó újratelepítésnek, ja nyilván nincsen."A fentiek miatt érkezik egy friss újratelepítési metódus, amely már elérhető az Insider felhasználóknak, és az a lényege, hogy a Windows Update szolgáltatást használja a forrásfájlok beszerzésére. A lényege igazából annyi, hogy letölti és telepíti az operációs rendszer éppen aktuális verzióját, méghozzá anélkül, hogy felhasználó fájljait, beállításait, illetve telepített alkalmazásait eltávolítaná. Elméletben ez lesz a legegyszerűbb módja annak, hogy az adott rendszer kvázi helyreállítható legyen, miközben nem kell dolgozni az újrakonfiguráláson."
Biztos hogy én értettem félre, nem lehet hogy inkább neked nem feltétlen sikerült rendesen elolvasni és értelmezni a cikket, meg hogy abban nyilván nem a mindent a 0-ról kezdő standard clean install módszerről van szó?
Írtam olyat, hogy az NVMe SSD szar? Nem! Az lett leírva, hogy az a szekvenciális olvasási és írási sebességnél gyorsabb jóval a SATA SSD-knél, ellenben az operációs rendszer és a programok futtatásánál pont nem az számít, ami tény.
Nem, de te a leírtak alapján a nyilvánvaló dolgok és tények állandó megkérdőjelezésével valószínűleg egy troll lehetsz.
-
copass
veterán
válasz
King Unique #86 üzenetére
minden rendszer telítődik szeméttel egy idő után, akármit is csinálsz vele.
klónozással görgeted a szart magad előtt.
amúgy valamit nagyon félreértelmeztél a cikkben...újratelepítésről van szó.
nvme szar? okké...
te ilyen lakosságirobinhood vagy nem?! -
King Unique
titán
Az ugyanott lehet folytatni a rendszer használatát ahol abba lett hagyva miért lenne kockázat? Gondolom a nap vicce akart lenni, de még annak is gyenge.
Ha egy meglévő jól működő rendszert klónoz az ember, akkor az miért lenne utána rossz? Nyilván ugyanolyan jó lehet, ugyanolyan jól működhet az a klónozás után is, többek között pont ez a lényege.
Pár óra alatt megvan a telepítgetés? Ja, már akinél, ellenben akinél sok program és beállítás van, annál nyilván nem feltétlen, pont ezért akarja elkerülni az újratelepítést a 0-ról... Na meg ugye ha egy hardvercsere miatt nem kell újratelepíteni, meghajtócserénél meg pl. fél óra alatt kész van a klónozás, akkor megint nincs miről beszélni a tiszta telepítés utáni X órányi pepecselés ellenében...
Ha az operációs rendszer és a programok futtatásánál, telepítésénél jellemzően a kis méretű fájlokkal végzett műveletek sebessége és az elérési idők számítanak, akkor vajon sokat számít az hogy SATA helyett NVMe SSD, amely utóbbi jellemzően a szekvenciális - nagy méretű fájlokkal végzett műveletek - olvasásnál és írásnál gyorsabb jóval? Nem, nem igazán.
Nem is cél feltétlenül a meggyőzés, meg ha láthatóan direkt trollkodsz a nyilvánvaló tények ellenében, valamint én legalább példát is tudtam mutatni mástól, ellenben esetedben ugye az sincs.Egyébként meg nagyon egyszerű, ha valaki csak a tiszta telepítést ismeri, annak alkalmazásáig sikerült eljutnia X év alatt, akkor azt kell írni és nem feltétlen nekiállni kritizálni az egyéb módszereket, pláne ha az utóbbiak is eleve bevált módszerek és egyre többen használják azokat, SSD-k gyártói is nem véletlenül mellékelnek sok esetben ingyenes programot a klónozáshoz, a jelen cikk alapján maga a Microsoft is olyan alternatív újratelepítési módon dolgozik a Windows 11-nél hogy utána ne kelljen mindent a 0-ról kezdeni, stb.
-
copass
veterán
válasz
King Unique #81 üzenetére
ugyanott folytatható a rendszer
kockázat...hosszú órákat vagy akár napokat pepecselni az újbóli "belakással"
viszont garantáltan jó lesz, ellenben egy klónozással...
kellő rutinnal pár óra alatt megvan a telepítgetés.
nvme ssd és "gigás" nettel már minden sokkal gyorsabb.
még mindig nem győztél meg ugyanazzal az 1 db példával!
jellemzően már nem kell annyiszor újra rakni egy rendszer és már sokkal egyszerűbb az egész, mint anno amikor a sorrend se volt mindegy! -
Dr. Akula
félisten
-
King Unique
titán
Hát az olvasottak nem feltétlen úgy tűnik.
Mármint ha a pl. fél órás mentéssel-visszaállítással és klónozással utána ugyanott folytatható a rendszer használata ahol abba lett hagyva, ellenben a tiszta telepítésnél lehet mindent teljesen elölről a 0-ról kezdeni és egy már belakott rendszerél adott esetben utána hosszú órákat vagy akár napokat pepecselni az újbóli "belakással", akkor szvsz evidens hogy melyiknél lesz az "elbaszd az időt" állapot.
30 perc a tiszta telepítés és utána a "belakás"? Ja, már akinél, ellenben akinek egy X éves telepítése van sok telepített programmal és beállítással, az nyilván nem fogja azt teljesen a 0-ról fél óra alatt újra reprodukálni, nem véletlenül akarja az újratelepítést elkerülni, meg inkább menteni - visszaállítani és klónozni..."ha változik a hw, akkor mindig tiszta telepítés van"
Ha az előbb még konkrét példával is szemléltetve lett, hogy akár jelentős hardvermódosítás után is megtartható a már telepített Windows 10/11 és nem feltétlen kell emiatt újratelepíteni a 0-ról, akkor az ezzel ellentétes "okosságok" nem világos mi alapon jönnek.
-
ddekany
veterán
-
copass
veterán
válasz
King Unique #66 üzenetére
nem kell felvilágosítani!
hdd,ssd klónozás/visszaállítás csak arra jók hogy elbaszd az időt rájuk...oprendszernél nem látom értelmét a "folytatásnak"!
ha változik a hw, akkor mindig tiszta telepítés van. 30 percről beszélünk, amikor már él a rendszer a frissítések közben tudsz telepíteni mást is.
legyen napi mentés aztán csók. -
AtHoS
nagyúr
Jaja, értem a konklúziód ezért használsz Win7-et, meg valamilyen linux-ot, mert "extrát" kell használni akármihez is a legújabb windowsnál
Biztosan semmi extrát nem használnak a felhasználók csakis az OS-el elérhető ie-t ill. most már edge-et, beépített fájlkezelőt, médialejátszót, pdf megjelenítőt, yt ...stb letöltőt, virnyákkergetőt, fényképnézegetőt, fényképszerkesztőt, biztonságimentés készítőt, jelszókezelőt, archíválót, stb....hát perssssze
-
Meridian
senior tag
én még azokat a partíciókat is törlöm amin a windows szerepel... létrehozza újból.
Amúgy ez a megőrzöm az eredeti fileokat, telepített programokat, meg mindent is, az sosem működött Microsoftéknál.. az legalábbis számomra nem megoldás, hogy a példának okáért már 100GB-ra felhízott windows minden file-ját lemásolja, beteszi valami win.old mappába majd kitesz pár hivatkozást ezekre, és egy csomó mindent megint PLUSZ HELYFOGLALÁSSAL rá- és újratelepedít.... így a 100GB-os régi rendszerből lesz 140GB.. köszönjük, de a jó megoldás ott kezdődik, hogy ismét csak 50GB. Annyi lenne a valós mérete a menet közben a sok szeméttel felhízlalódott 100GB-os újratelepítendő régi rendszernek.
Majd ha ez flottul megy, szóljatok, addig marad a clean install, vagy partíciómentésből helyreállítás (ami egy villámgyors clean install - igaz, ekkor az időközben kijött service pack-ok telepedéskor megint teleszemetelik a rendszert, szóval ez is csak akkor jó ha, még nemrég volt a windows telepítve előtte, de valami elrontódott).
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz
Low Noise #41 üzenetére
Én annyira nem csipázom az OS-nek nevezett spyware-et, ami teljesen debilnek néz (nekem ne egyszerűsítgessen, mert annak szinte sosincs jó vége), miközben teljesen jól működő dolgokat elkavar valamerre vagy megszüntet, és a gépigénye sem annyira matyóhímzést. Olyan szoftvert/funkciót meg nem használok, amihez jobb a Win 11 vagy egyenesen kell (pl. 500+ Hz kijelző).
-
-
sb
veterán
válasz
King Unique #66 üzenetére
Abszolút hülyeség újratelepítéssel kezdeni, egyetértek.
Ez nem jelenti azt, hogy nem tudja összesz*rni magát egy Win. De ez éppúgy előfordulhat hw cserék nélkül is, akár frissítésekre, stb... ahogy hw cserét is simán abszolválhat. Az már rég nem újdonság, hogy egy kis odafigyeléssel a driveres cserék megugorhatóak hw cserénél, az sem általános amit itt annak vélnek: hogy csökken a teljesítmény. Ugyan miért? Lehet, hogy csökken - lásd fentebb, akár hw csere nélkül is egy idő után - meg simán lehet, hogy nem.@lezso6
Ugyanígy vagyok vele. W7-től gyk. egy kezemen meg tudom számolni hányszor raktam újra rendszert összesen. W7-en is volt legalább 4-6 Intel-AMD-NV váltásom, W8 upgrade, aztán idővel friss install, de ugyanígy ment tovább a 8.1, 10 is. Lehet, hogy 5 évente kijön az átlag reinstall.Viszont Macrium, Acronis Trueimage beütemezve, otthoni 3-4 rendszerről 3 naponta inkrementális mentés, forgó törléssel kb. 2 havonta és szétmásolva 2-3 gépen. Problem solved. Bármitől összesz*rta magát - jellemzően vmi Win frissítés, de ez se túl sűrű szerencsére, 2-3 évente talán előjön (Win update is késleltetve 1 héttel nem árt) - 10-15 perc múlva (SSD-ken ofc) visszaállítva az 1-2 napos állapot.
@copass
A lementett image mindig friss mint a példából látható. Pont hogy ezzel sincs semmi gond vagy frissíteni való. -
King Unique
titán
Mármint mi a szenvedés, hardvercsere miatt megsprórolni az újratelepítést és ott folytatni a rendszer használatát ahol abba lett hagyva, vagy a lementett lemezképfájlból szükség esetén visszaállítani és szintén ott folytatni a rendszer használatát ahol abba lett hagyva, ez talán macerásabb, mint minden szirszar miatt balga módon állandóan újratelepíteni és mindent a 0-ról kezdeni, meg pláne hogy egyesek még telepíteni sem tudnak rendesen és pl. a megfelelő bootolási módot sem találják el? Nem, nyilván nem, sőt inkább pont az utóbbi lehet a szívás, a macerásabb és időigényesebb.
Talán nem halottunk még arról, hogy pl. rendszermentést lehet gyakrabban is készíteni, sőt növekményes / különbségi formában + ütemezni is, meg hogy nyilván nem a fél évvel korábbi mentést kell visszaállítani a naprakész állapothoz? Aztán ha már tiszta telepítés, akkor annál utána talán nem kell frissíteni, a programokat újra letölteni és telepíteni? De, nyilván kell...
Ezen logikai mentén akkor gondolom egy sima HDD
—►
SSD vagy SSD—►
SSD cserénél is inkább újratelepítesz a 0-ról a klónozás helyett, mert csak, meg nem számít hogy már az SSD-k gyártói is sok esetben mellékelnek ingyenes programot a klónozáshoz, de biztos ők sem értenek hozzá és nem tudják hogy mindig csak a tiszta telepítés lehet opció. -
JulianSinulf
őstag
Érdekes elképzelés.
Ha jól értem, akkor, ha valakinek rakoncátlankodik a wine, akkor minden programot és beállítást megtarthat, ami a hibát okozza és csak a win fájlokat írja felül.
Ennek így nem látom értelmét.
Persze, ha a win fájljaiban történik valami hiba, akkor jól jöhet, de olyan meg miért történne? (Leszámítva mondjuk a vírust, bacit.)
Vagy még azt tudom elképzelni, hogy egy ilyen művelet után mégsem marad minden program maradéktalanul működőképes és a beállításokkal is lesznek gondok, de a win legalább jól fog működni.Emlékszem, hogy a dupla dll eltávolítás is mekkora szívás volt. Sok "takarító" programban benne volt. Egyszer megcsináltam, aztán nem ment a játékban a kormány, ami addig jó volt. Úgyhogy visszaállítottam és azóta sem piszkálom őket.
Ha az ember nem cseszi szét minden vacakkal a rendszerét, akkor nem kell újratelepíteni sem.
A W10-em a játékgépen túlélt egy intel-ről amd-re váltást és gond nélkül megy. Már nem is tudom, mikor volt telepítve. Jó rég.
Másik gépen is vagy 4 éve problémamentesen teszi a dolgát a nap 24 órájában. -
copass
veterán
válasz
King Unique #61 üzenetére
wow! 1 ember...
sak görgeted magad előtt a szart, ami kibuggyan idővel...
egyszerűbb felrakni egy új rendszert, mint bütykölni a régit. ezek a lementett lemezképek is szenvedés, mivel úgyis mindent frissíteni kell. szóval az is mókolós.
én speciel csak azokat telepítem amiket muszáj, minden más portable...mappát felmásolom és csók. -
-
King Unique
titán
Mármint ez szerinted csak mendemonda, meg a téma topikjából és egyéb itteni topikokból a számos saját példa. Na jól van, fárasszál mást.
Inkább a cikk eredeti témáját kellene tovább fejtegetni, ahol ugye a vázolt új újratelepítési funkció kb. olyan lesz, mint most a repair install in-place upgrade-del.
-
PuMbA
titán
válasz
King Unique #59 üzenetére
Rendben, de én nem látok számos gyakorlati tapasztalatot, csak mende-mondákat ezen a Hardware Unboxed mérésen kívül
Ha lenne más bizonyíték, azaz konkrét mérés, azt szívesen olvasnám, de még nem találtam.
BUÉK, legyen igazad!
-
King Unique
titán
Nem, nem kell az FPS mese, a lényeg továbbra is az, hogy elég sok mindent kibírhat a Windows 10/11 és egy alaplapcsere és teljes platformváltás miatt nem feltétlen kell újratelepíteni a 0-ról, ami tény, számos gyakorlati tapasztalat igazolja pl. ezen a fórumon is.
"Nem arról van szó"
"mindenkinek elég egy Pentium 4, egy Geforce 3-mal"Ha valamit nem írok le és nem állítok olyat, akkor te miért állítasz, csak hogy próbáld valahogyan kényszeresen igazolni a fals gondolatmenetedet?
Na meg a szerkesztés előtt eleve az lett írva, hogy alaplapcserénél eleve újratelepítés kell, az is csak utólag lett kozmetikázva...
-
PuMbA
titán
válasz
King Unique #57 üzenetére
Mérések kellenek, hogy újratelepítés előtt milyen sebességet kapott valaki, majd utána
Az, hogy nem tapasztal semmit se jelent...a szemünk nem bír fps-t mérni és fps kiírás nélkül sokan azt mondanák, hogy 70 és 80 fps ugyanannyi
"ha nem FPS fetisziszták?"
Nem arról van szó, hogy fps fetisiszta, hanem hogy ha valaki kifizet 150-300k-t egy nyamvadt VGA-ra és 100k-t egy processzorra, akkor azt a sebességet kapja, amit a hardver valójában tud. Szerinted viccből vesznek erős hardvert az emberek? A te gondolkodásoddal mindenkinek elég egy Pentium 4, egy Geforce 3-mal, mert mindenki más csak fps fetisiszta, aki ennél jobbat akar. Ha
-
King Unique
titán
Talán minden egyes AMD és Intel-alapú hardverkonfigurációt végigteszteltek, valamint ha az előbb linkelt példában sem említett a fórumtag semmilyen problémát és lassulást, valamint pl. én sem tapasztaltam ilyen jelentős hardvermódosításnál, akkor is így van?
Segítek, nem feltétlen."Az, hogy 10% sebességet elbuksz a szoftver miatt szerinted normális?"
Írta valaki hogy az normális, vagy ennyire nem megy a szövegértelmezés?
Segítek itt is, arról volt szó, hogy amit itt próbálsz előadni, azt nem feltétlen lehet általánosítani, meg korántsem mindenkit érint mivel csak a felhasználók egy kis szelete FPS mániás hardcore gamer, a többséget eleve nem is érinti..."Hogy tapasztalnának lassulást, ha nem mérik?"
Minek mérjék külön, ha nem tapasztalnak érezhető lassulást, meg ha nem FPS fetisziszták?
-
PuMbA
titán
válasz
King Unique #55 üzenetére
Mi az, hogy adott? Intel-ről AMD csere van a tesztben, tehát minden Intel-ről AMD csere esetén így van
Ugye tudod, hogy a két gyártó processzora teljesen másképp működik, modelltől függetlenül.
"A másik az, hogy max. az ilyen FPS mániások gerjednek erre,"
Az, hogy 10% sebességet elbuksz a szoftver miatt szerinted normális? Akkor vehetett volna szerencsétlen ember 10%-kal lassabb hardvereket, mert úgy se számít.
"ellenben egyéb esetben a felhasználók nem nagyon tapasztalnak kb. semmilyen lassulást"
Hogy tapasztalnának lassulást, ha nem mérik? Ha veszel
-
King Unique
titán
De pont az benne a vicc, hogy ez csak egy afféle házi teszt adott hardverkonfigurációkon és nyilván nem az összesen, pont ezért még általánosítani sem lehet, hogy minden játékosnak ajánlott lenne...
A másik az, hogy max. az ilyen FPS mániások gerjednek erre, ellenben egyéb esetben a felhasználók nem nagyon tapasztalnak kb. semmilyen lassulást és utána is ugyanúgy jól működik a rendszerük, akkor meg ugye mégis minek telepítenék újra a 0-ról, meg ha megoldható a hardvercsere anélkül is. -
PuMbA
titán
válasz
King Unique #52 üzenetére
Nem muszáj, de ahogy a videó mutatja, sebességet vesztesz a tiszta telepítéshez képest
Játékosoknak tehát ajánlott.
-
King Unique
titán
Mármint egy ilyen videó alapján akkor már általánosítani lehet minden egyes hardverkonfigurációra, meg akkor mindenki telepítse kényszeresen és feleslegesen újra?
Nem, nyilván nem feltétlen kell, meg ugye korántsem mindenki hardcore gamer, az csak a felhasználók egy kis szelete, meg alapesetben simán megoldható az alaplapcsere és a teljes platformváltás újratelepítés nélkül is, ami után ugyanúgy jól működhet tovább a Windows 10/11 (példa).
Sőt, szinte kb. majdnem minden megoldható újratelepítés nélkül, pl. a IDE/RAID—►
AHCI és Legacy—►
UEFI váltás is, egyedül a 32—►
64 bit váltás nem, az utóbbihoz kell mindenképpen tiszta telepítés. -
King Unique
titán
-
PuMbA
titán
A Windows újratelepítés egyébként architektúra cserénél biztosan elkerülhetetlen, ha nem akarunk 10% fps csökkentést, így nem érdemes 4-5 éves telepítéseket görgetni magunkkal:
-
PuMbA
titán
válasz
Krugszvele #46 üzenetére
Ez is jó ötlet! Én nem használok Total Commander-t sem, csak a beépített Windows Fájlkezelőt
Ezért is örültem, hogy ellátták a Windows 11-ben több funkcióval.
Nekem a lehető legkevesebb letöltendő és telepítendő program a célom, hogy Windows újra telepítésnél ne 1 hét kelljen, míg a gépemet újra belakom. 1 nap alatt megvagyok jelenleg. Ebben nekem sokat segít a Windows 11.
-
válasz
Low Noise #34 üzenetére
Szintúgy.
A Windows 10-es rendszereim 5-5 évet futottak hibák és belassulás nélkül -- végül azért lett friss telepítés, mert az aktuálisan 13 éves Athlon II hardvereimet cseréltem le, és úgy gondoltam, mégiscsak így dukál.
A Windows programokhoz nem nyúlós helyrehozása meg amúgy meglepően jól műköid, úgyhogy jó okkal remélhetjük, hogy a jelen megoldással gyakorlatilag kifogástalan eljárást kapunk. Volt ugyanis egy súlyosan elcseszett W10 rendszer, százas nagyságrendű, egymás hegyén-hátán telepített programmal, szabálytalan törlésekkel -- szóval tipikusan a hozzá nem értő, de mindenbe magabiztosan beleugró kamasz gépe. Én sem hittem benne, de ráeresztettem egy rendszerjavítást, és a rendszer a végére megjavult. A telepített programok pedig maradtak és működtek. Már amelyik olyan állapotban volt. Mindenesetre innentől rendet lehetett tenni rövid úton.
Amúgy mindenkinek ajánlom, hogy sima uninstall helyett használjon valamilyen menedzselt uninstallert. (pl. IObit, Geek, stb.) Meglepően sok szemetet találnak a programok után a sztenderd letelepítési eljárás lefutását követően.
MaCS
-
knight42
csendes újonc
válasz
Armagedown #11 üzenetére
Win10 eddig bármiről bármire ment így.
Olyannyira, hogy kb 3 éve egyszer sem telepítettem 10-est: van egy Image-m, amit 3 éve készítettem, fent van rajta az a kb 10 program ami alapból jól jön (Firefox, Chrome, Sumatra PDF, Greenshot, Faststone stb.) és kihúzom az új gépre, majd egy sysprep. i5 3 gentől felfele gen 11-ig, és AMD FX, Ryzen-en is megy. Laptop is, Desktop is.
Windowsupdate felteszi a drivereket, meg azt a kb fél évnyi frissítést ami azóta van.
Aktiválás szépen megy: ha van a gép bios-ába égetett licence, vagy volt előző aktiválás, akkor megtalálja.Ha nagyon lelkes vagyok, akkor az eszközkezelőben a régi hardvereket eltávolítgatom (show nonpresent devices kell neki) így egy picit gyorsabban indul.
-
Anno Windows XP-nél volt ez, hogy gyakran újratelepítettem (1 év már nagyon réginek számított), de igazából már azt is csak megszokásból, mert kb 20 éve vannak annyira stabilak a windowsok, hogy kb sosem kényszerülök újratelepítésre. Legtovább nálam a Windows 8.1 volt anno, legalább 5+ évig. Újratelepíteni akkor szoktam a rendszert, ha új windows verzió van, vagy változik a hardver, esetleg ha a windows mappa láttán csak azt tudom mondani, hogy ÚRISTEN VERY BIG.
-
PuMbA
titán
válasz
Low Noise #41 üzenetére
Semmi. Egyéni preferencia. Nekem itthon és a céges laptopomon is 11 van körülbelül mikor megjelent, azelőtt több évig 10-et használtam.
Szerintem jobb, mint a 10, mert jóval egyszerűbb
Például a tálcán a hangerő ikonra kattintva a felugró kis buborékban egyből tudod eszközönként és alkalmazásonként állítani a hangerőt, némítani mikrofont. Vagy a Fájlkezelő tud több fület kezelni, ismeri alapból a 7z tömörítést, nem kell felrakni külön 7Zip-et vagy más tömörítőt stb. Kényelem, kényelem hátán.
-
copass
veterán
válasz
Low Noise #34 üzenetére
O&O ShutUp10++
kiganéz nekem mindent! -
PuMbA
titán
válasz
Low Noise #34 üzenetére
"jó lenne egy "Windows Gamer" ami mentes a szükségtelen dolgoktól."
Felesleges hercehurca lenne a Microsoft részéről. Kiveszed azt a 2-3 dolgot automatikus indításból, letiltod a diagnosztika gyűjtést a Gépházban és voálá, ezt bármelyik gamer félkézzel meg tudja csinálni
Még annyi, hogy Start menüben ott van pár plusz ikon, de én kitűzök mindent magamnak, amit használok és így sose látom őket.
-
Low Noise
senior tag
Jó, hogy van ilyen, bár lehet nekem van szerencsém, de nekem már hosszú ideje csak akkor kellett telepítenem, ha olyan új hardver került be ami ezt igényelte.
Jobbak már ezek a mai Windowsok ilyen szempontból mint a windows 95 vagy a Millenium, ez utóbbi igen instabil volt nekem. A Windows 10-el annyi a gondom, hogy olyan a startmenü mintha kihányták volna oda. A másik, hogy tele van olyan dolgokkal programokkal amit én nem használok, jó lenne egy "Windows Gamer" ami mentes a szükségtelen dolgoktól. -
Indiant
addikt
Végre egy hasznos funkció.
-
JasL
őstag
válasz
Trailblazer #27 üzenetére
Mountolni azt pont nem, nem bármilyen fájlt kibonthatsz belőle utólag is a programban.
-
saril
senior tag
Én be is kapcsoltam, nem tudtam hogy van ilyen lehetőség.
-
7Heads Drago
veterán
válasz
Krugszvele #5 üzenetére
Formatálni a telepítő lemezről is tudsz.
-
JasL
őstag
Nemrég egy CHiP magazinban találtam rá a Hasleo Backup Suite Free-re, és azóta szerelem! NVMe-ket is kezeli, tud boot menüben Hasleo-t hozzáadni (nem kell pendrive sem a visszaállításhoz, hanem van saját boot rescue partíciója), tömöríti az image-t, természetesen van disk, partititon és file szintű visszaállításra lehetőség. Anno az Acronis True Image-t szerettem ennyire. Ráadásul folyamatosan fejlesztik, most jött ki nemrég a 4.0. VEssetek rá egy pillantást, szuper program, és ingyenes. Természetesen tud USB-s Emergency Disk-ről is bootolni, ha valakinek ez kellene (maga készíti el a bootolható image-t). Az UI kicsit puritán, de maga a szoftver irtó jó, arra amire kell.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Nem kell hozzá még a format sem, mert az USB telepítőről indított boot loader három kattintásra legyalulja.
Szeretem, mikor valaki az átvitt értelmű dolgokra szó szerint reagál.
---------------------------------------------------------------------------------
(#4) Toth_Jani:
Most 4 éves a legutolsó Win 10 telepítésem, ez alatt kétszer volt alaplap csere (tehát a jelenleg benne lévő a harmadik, végig AMD), a VGA épp a hatodik (AMD-NVIDIA vegyesen), fenn van 10+ egérdriver, meg egy rakás egyéb cucc, a kikapcsolva töltött órák száma, ha a szerelést nem számolom bele, szerintem összeadva nem éri el az egy napot, és teljesen patika.
Mindenesetre C partíción nem tárolok semmi olyat, aminek az esetleges elvesztése vonatsínre fekvést indukálna, a fontosabb dolgokról meg legalább két (fizikailag) különböző meghajtóra teszek mentést. Ha nem foglal sok tárhelyet, akár háromra is.
Új tárolónál meg elsőre mindig rendes mélyformázás a gyors helyett, akkor is, ha fél napig tart.
-
ledgeri
nagyúr
válasz
AxBattler #23 üzenetére
Mondjuk ha van egy géped ami 1 éves, és pl win 10-et használsz, nem hinném, hogy változik annyit bármi, hogy ne működne amíg az OS kitart... Hacsak nem távlelövik, nem gondolnám, hogy annyira nagy biztonsági lyuk, és ha megvan a telepítője felrakható. Nem egy routerOS, hanem egy hdd klónozó... nem hinném, hogy pont ezt akarja most valaki betámadni.
-
dabadab
titán
válasz
Krugszvele #12 üzenetére
Ez igazából azért elég alap dolog, Linuxoknál kb. kezdettől működött, meg Windos NT vonalnál is, csak régebben költöztetés előtt a SATA drivert kellett vmi genericre rakni, mert azon tudott elhasalni a mutatvány, ha a déli híd nem pont ugyanaz a chip volt (márpedig miért lett volna).
-
ledgeri
nagyúr
válasz
Armagedown #11 üzenetére
Azért abból a free-nek vége 4-én valamennyire!
-
King Unique
titán
Eddig az alaphelyzetbe állításnál csak a személyes fájlok voltak megtarthatók a helyi lemezt használva az éppen telepített visszaállításához vagy szintén a Windows Update-et a legújabb verzió letöltéséhez, a telepített alkalmazások és beállítások mentek a levesbe, ellenben most már az utóbbiak is megtarthatók. Ami egyébként annyira nem újdonság, mert a "Repair Install Windows 11 with an In-place Upgrade" módszerrel kb. ugyanezt lehetett csinálni eddig is, csak most automatizálva lett és berakva a gépházba a helyreállítási opciók közé. Ennyi!
Attól hogy van egy X éve telepített Windows 10/11 és vannak átmeneti vagy esetleg "maradék" fájlok korábbi programtelepítésből, az önmagában még nem hiba és attól még teljesen jól működhet a rendszer, meg nyilván nem kell emiatt újratelepíteni. Persze ha egyeseknek a kényszeres újratelepítés a mániájuk és / vagy nem is ismernek más módszert, meg annyira szeretnek mindent újra a 0-ról beállítani, annyira ráértnek ezzel bíbelődni, stb., akkor persze azt is lehet.
-
Semplar
őstag
válasz
Armagedown #11 üzenetére
Vagy az ingyenes Magyarul is tudó Hasleo
-
kpityu2
őstag
Windows XP javító telepítés.
-
Krugszvele
senior tag
Lehet, hogy pár embernek újdonság, de hátha valakinek szerzek pár óra előnyt
Ha van egy bármilyen gépben legalább win 10 rendszered, akkor azt az adathordozót átrakhatod bármilyen másik gépbe, elindítod és kis szöszölés után működni fog ugyanúgy.
Kényes hardvereken (laptop) nem próbáltam, valamint egzotikus processzorokkal (amd) sem, de intelről intelre minden desktop esetben 100% hatékonysággal működött. -
-
anulu
félisten
megjelenés napjától a tavaly januári kb komplett gépcseréig nem volt újrahúzva. akkor igen, azóta megy (most volt CPU csere), simán megugrott egy nvme -> nvme migrálást is.
-
Dr. Akula
félisten
"letölti és telepíti az operációs rendszer éppen aktuális verzióját, méghozzá anélkül, hogy felhasználó fájljait, beállításait, illetve telepített alkalmazásait eltávolítaná"
Ilyen eddig is volt, csak a winupdate helyett a cédé lemezt kérte. A lényegen nem változtat, a sok szemét ottmarad a vinyón, pont amitől az újratelepítéssel meg kellene tisztítani a gépet.
-
Örülök, ha a Microsoftnál mindig mindenkinek vanilla Windows-a van, az Edge-ből használt online Office-szal.
Az igazi szívás nem a Windows újratelepítése, hanem utána az összes használt programé, plusz ezek beállítása. Komolyabb fejlesztői gépnél ez akár összesen egy heti munka is lehet.
Ezért itt a legfájdalommentesebb megoldás a gép belakása után egy full backup, majd szükség esetén ebből restore, és a frissítések végignyomkodása. -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Nem tudom, szerintem egy újratelepítés format c:\-vel kezdődik.
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Formula-1
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Plus - Yellow - Használt, karcmentes
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest