Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Bár zajlik a CES, de nézzünk pár pletykát az új iPhone-ok kapcsán is
Új hozzászólás Aktív témák
-
Flow
senior tag
A legjobb síelős film, amit eddig láttam (jó, nem láttam túl sokat...
): utubeVan story, zene kiváló, látvány szédítő ,motiváló!

-
lorcsi
veterán
-
Manitou
veterán
semmering zauberg vs semmering stuhleck közül melyikre érdemesebb menni?
Stuhleck lesz a célpont, de lehet a másikat is megnéznénk
-
Flow
senior tag
A síelés szerintem tipikusan az a dolog, ami az elején sok verejtékkel, és szenvedéssel jár, ami azért rossz, mert az embernek hamar elmehet a kedve tőle. Nem biztos, hogy a ti sportotok, azt is el kell fogadni, de ha majd kicsit kiheveritek a traumát, lehet, hogy egy esélyt érdemes lenne neki adni... Vagy akár a boardnak!
Arra azért vigyázz, hogy a legtöbb dolog könnyednek tűnik, amit gyakorlott ember csinál. A board sem lesz gyerekjáték, de ki tudja, lehet, hogy az sokkal jobban fog tetszeni!

Amúgy hétvégén voltunk egy napot síelni Laax-ban, és nagyon durván jók voltak a pályák. A gleccsernél volt egy piros, ami a top 3-ba került nálam simán. Mondjuk rohadt drága volt...

-
lorcsi
veterán
igen, fent már én is éreztem, hogy egy kevés jégkoris múlt nem lenne rossz..nem pedig 0..
(#586) Flow
utolsó nap még felmentünk a párommal és egy másik oktatóval a hegyre...másabb sebességgel csinálta..én is segítettem a páromnak (legalább az egyikőnknek jöjjön meg a kedve)
viszonylag sikeres lett így már...de a vége egy rossz hátra borulás és térd facsarodás lett...
benne van a pakliban, már szépen gyógyul neki
szal' valamenynire megmaradt a kedva tanárokkal beszélgetve kiderült, hogy a mi csoportunk volt a leggyorsabban tanuló..teli 14-15 évesekkel
nekünk meg pont ez a sebesség nem kedvezett
amíg fent segítettem nézegettem a deszkásokat is..lehet átnyergelek
sokkal könnyebbnek tűnik
egy csaj tolta a csapatban...nagyon laza, de ő sem kezdőkéntsőt a legtöbben már legalább a második alkalommal voltak síleni
megmondom őszintén baromi fárasztó volt mikor már első nap az újdonsághoz képest elég sokat cipeltük a felszerelést és mentünk a cipőben...
miközben a szállásunknál is lehetett volna topogni, érezni milyen ha lécen vagyunk..stb..
bazi nagy lépésekben haladtunkha úgy hozza a sors még rápróbálunk majd, mert mindkettőnknek tetszik az a laza csúszás
-
Lmh
őstag
válasz
csababarca
üzenetére

-
Lmh
őstag
válasz
csababarca
üzenetére
Jaja, Decathlon. 90ropi volt. Ez volt az utolsó atomic léc Budakeszin. Ne is írd, ha máshol olcsóbb, nem akarom magam idegesíteni. Kellett, megtetszett, megvettem.
Pedig nagy árgépes vagyok, de most kivételesen tudatosan nem keresek rá neten 
-
Flow
senior tag
Az én feleségem volt hasonló szituban. Ő nagyon meg akart tanulni snowboardozni, de sajnos gyerekkorában a mozgáskultúra fejlesztése nem volt a szülei prioritási listáján. 30-hoz közeledve az x-edik szezonon van túl, ugyan néha kicsi letörik a lekesedés, de már egész jól megy neki. Tök büszke vagyok rá, hogy a nehézségek ellenére kitartott, pedig az első alkalommal majdnem elrebedt a csuklója, és úgy összeverte magát, hogy alig ismertem rá.
Persze ez nem azt jelenti, hogy mindenáron rá kell feszülni, ha nem érzed a vibe-ot, akkor tényleg nem kell erőltetni, szóval ha abbahagyod, az is rendben van.
Azért már az is értékelendő, hogy megpróbáltad, de remélem nem ment el teljesen a kedved!Nekem a most hétvégére tervezett 3 napos síelést kellett kihagynom, mert a combtövem nagyon fájt...
Azt hittem, hogy sérvem van, de aztán már múlik... Remélem hétvégén tudok zúzni, mert eddig csak 2,5 napot tudtam síelni az új lecemmel... 
-
zolynet
veterán
Szerintem csak nem éreztél rá, lehet nem a te sportod.
Én tavaly kezdtem (33) és 2óra múlva már elhagytam az ék alakban lecsúszást.
Mondjuk biztos sokat segített hogy előtte ~20évig jégkoriztam.
A megállással sosem volt baj.
Azért ne add fel, adj még egy esélyt neki, ha úgy adja ki a lépés.
-
Lmh
őstag
válasz
csababarca
üzenetére
Atomic Smoke Ti lett belőle. Tetszik. Alig várom, hogy kipróbáljam. Remélem nem okoz csalódást

-
lorcsi
veterán
-
akos3
addikt
válasz
Flashback
üzenetére
Hát 20e környékén nem kapsz
Akkor miről beszélgetünk? ha új lécet akarnék/tudnék venni akkor én is tudok böngészni az egyes boltok kínálatában.
Az én kérdésem kifejezetten erre a lécre irányult, mert adatai és fotó alapján kinézete szerint elég jó ár a 20 rugó. Elfogadtam volna azt a választ, hogy nem érdemes megvenni, ha valaki értelemesen megindokolja, elmagyarázza, mert jobban ért hozzá, vagy netán ismeri a tipust. Ehelyett te belinkeltél egy oldalt ahol új léceket lehet venni 60 ezertől. Köszi.... -
Csabroncka
addikt
Szia, én náluk voltam, 2 éve vettünk komplett felszerelést párommal. Korrektek, és a lécek/kötések is szervizeltek.
-
Lmh
őstag
Sziasztok!
Viszonylag sürgősen kéne lécet vennem. Én használtra gondoltam, de ahol voltam eddig boltban/kölcsönzőben, ott csak szezon után adnak el használtat, addig kölcsönöztetik, máshol pedig nem volt használt.
Első kérdésem gyors tipp Budapesti síüzletre ahol van jó használt/új kínálat szakértő eladókkal?2. [egyik boltban ez a léc] volt kb, 37 ropiért újonnan. Erről mi a véleményetek? Elég jó, haladó síző vagyok, sok kanyar, párhuzamosan végig összetett láb, közepes-haladós tempó.
hopp még befértem szerkesztési időbe, ez egy jobb link hozzá: [link]3. Decathlonba megyek ki holnap sícuccokat venni. Síszemüveg, pulcsi, aláöltözék, símaszk...sílécet nem akartam ott venni, mert nem igazán bízom az ottani eladókban. Erről tapasztalat? Illetve a kínálat milyen? Árak...?
3+1. Giro síszemüveg az decathlon saját márka, igaz? Erről vélemény? (Giro Focus vagy Signal szemüveget tervezek venni.)Előre is köszi!

-
akos3
addikt
Sziasztok.
Sajnos eltörött a kötése hőn szeretett, ám de kissé régi atomic beta v7.20 lécemen. Úgy gondolom, h nem éri meg külön vennirá kötést, hasznltan nézegettem ennél némileg job léceket már, de nem a profi kategóriát érthetően.
Egy fischer rx6-ost néztem, fs10-es kötéssel. Adatai alapján megflelne az én középhaladó tudásomnak, csak utána néztem és az egyetlen hibája,h 2004/2005-ös modell, ami elég réginek hangzik. Habár az eladó állítja, h 2009-ben vette és max 2x használta.
Mi a véleményetek róla: [link] -
ati012
őstag
-
Flow
senior tag
Helló!
Ha már így pörög a topic az utóbbi évekhez képest, engedjétek meg, hogy megosszam a videót a múlt hétvégéről link.

-
zolynet
veterán
No akkor egy kis zillertal-arena-i beszámoló.
Wald im Pinzgau-ban szálltunk meg onnan indultunk minden nap ~15percnyire levő Filzstein parkolóba.
Onnan egy napos síeléssel fel lehet jutni Königsleitenspitze (2315m) és visszajutni a kiindulási pontra, természetesen hüttézéssel együtt.
A csúcsról az 52-52b-52c-55-ös útvonalon jöttünk le, hát sohat többet, ugyanis eszméletlen buckás volt, és már a porhót is letolták a snowboard-osok. (nem csak ők de azért ők erősebben dózerolják a pályákat, voltak szép számmal) Volt hogy az egyik nap mégegyszer arra felé járton, inkább a kabionos felé vettem az irányt és szépen lejöttem vele, pedig én aztán úgy vagyok vele hogy menjünk inkább még egyet ne üljünk le. Azon a hegyen az 51-es pálya nagyon kellemes volt bár a vége szintén kicsit lejegesedett, ott kicsit koncentráltabban kellett. A hegy másik oldalán lévő pályák (39,40) egyáltalán nem tetszettek, itt egy csúszás és mentünk vissza, mindenki egyetértett.
Az örömsíelés kedden volt, ahol csak a Hochkrimml-t síeltük, gyönyörű napsütéses időben. Az összes pálya kiváló volt: 77,78,79,80, 82 ... nagyon széles pályák voltak és tulajdonképpen kevesen ehhez képest. Később videót is felteszek csak még a vágási fázis van.
A hét második felében Gerlos-tól indultunk neki. 1napot ugyan kihagytunk, pihenőnap, de pénteken ott is bejártunk szinte mindent változó időjárási viszonyok mellett. Itt nagyon sokan voltak, a kék pályák miatt, kvázi síelhetetlen annyian, rengeteg gyerek, tanuló, lassú ember. Szerencsére itt csak 1x csúsztunk és tovább is mentünk A csúcs felé. Isskogel-től Übergangsjoch-ig nagyon sokat kellett ülni, és ezen a szakaszon régi beülösök vannak, olyanok melyeken bubit sem lehet lehajtani, így elég vacogós volt a csúcsra érni, 2502méter.
A hegy másik oldala teljesen más volt, napsütés és jóval enyhébb szél. A piros 19-est síeltük be, vissza a csúcsra, hüttézés és indulás vissza. Ide kellett volna még egy nap hogy a többi pirosat is megismerjük.
Elég komoly ára van a síbérletnek, de ha azt vesszük hogy ~140km lehet besíelni és 49felvonó van akkor azt mondom reális.Utolsó nap sikerült kipróbálnom egy Atomic VF73 lécet.
159cm, 118-73-103, 13.5m radiussal, hát a fischer vc200-hoz képest ég és föld. Kicsit se rázott be nagyobb sebességnél és úgy ment át a buckán mint egy tank, kettészelte!
Azt hiszem majd beújítok egy lécet, eddig a Metron szériát nézegettem (9,10,11) azokat ~25-35k körül meg lehet kaparintani. Ha van ötlet h mit nézzek ilyen kategóriában akkor jöhetnek az ötletek.
Ezt lehet lemegyek megnézni: metron 11 tiKépek:

-
Csabroncka
addikt
válasz
csababarca
üzenetére
Eplényen sokat segített a mostani időjárás. Végre a haladó, technikás pályák is alakulnak!

A facebookra került fel kép a 4-es és 3-as pálya alakulásáról, itt azért jó 1,5 méter kemény havat ki kell szórni a letörésekre, hogy hosszabb távon síelhetőek legyenek.
HÉTVÉGÉN FELEJTŐS A TÖMEG MIATT!
-
zolynet
veterán
hibátlan, úgy harap, szeli a havat ... egy bajom van, valószínűleg kinőttem a lécet (fischer s200), nagyon beszitál az léc eleje, ha kicsit jobban eleresztem, kvázi puha nagyon
mondjuk ez így elég erős kijelentés hogy kinőttem hisz tavaly 5napot, idén 4napot síeltem, összesen életemben ... bár itt azt mondják hogy ahhoz képest hogy ennyit síeltem őstehetség vagyok hogy így küldöm, persze bőven van még hova fejlődnöm, de ha megyek síelni több napra akkor szerintem valami keményebb lécet veszek, illetve olyat amivel fejlődhetekma már elég buckásak és jegesek is voltak a pályák, jöhetne egy kis friss hó ide a Zillertal aránába
-
Lmh
őstag
Sziasztok!
Lécet+kötést tervezek venni. Kérdésem, hogy hol lehet nagy választékből a legjobb áron kapni. Decathlon? Vagy a nagy, kimondottan síboltok is jó árakkal dolgoznak? (Budapesti vagyok)
Az a helyzet, hogy fogalmam sincs a cílécek áráról. Világ életemben a nővérem lécével síeltem, ami valami egyszerű léc volt, mindig szüleim intéztek mindent. Most önnálósodtam és vennék magamnak egy jó lécet.
Haladó vagyok, kicsi korom óta síelek. Nem megyek le a pályáról, nem freestyle-ozok...Szépen szoros, párhuzamos lécekkel, sok fordulóval sízem normális tempóban.
Mi az az ár nagyon körülbelül ami alatt már gyanúsan olcsó és ami felett már parasztvakításnak érzitek, illetve az évente 1-2 hetet sielő hobbisportolónak kb megfelelő.
Vannak-e kerülendő márkák?Előre is köszi!
-
Flow
senior tag
Nem atomszéles a talpa, és nem is papírhajlékonyságú, de azért elég jól elboldogultam vele a mély részeken is! Sőt, mentünk le művelt (+30 centi friss hó kissé buckásítva), és műveletlen feketén is (gyakorlatilag szűzhó volt).
Kezd elszállni a félelmem, hogy túl hosszú lesz...
150e volt kötéssel.
-
Flow
senior tag
Sziasztok!
Kicsit away voltam a topictól, de a mostani élményeimet megosztanám! Az utóbbi időben 3 síterepet látogattam meg.1. Engelberg: idei első besíelésem, ráadásul a délutánt sífutással töltöttük. Sokat nem tudok róla mondani, nekem átlagosnak tűnt, de még bőven akad pálya, amin nem voltam.
2. Jungfrau (Grindelwald-Kleine Scheidegg): Kiválóan megmunkált pályák, elég sok széles szakasz is van, így kevésbé buckásodik. Iszonyú jó kilátás, Eiger északi falára gyakorlatilag rálátsz egész nap. Szombaton voltunk, leghosszabb várakozási idő felvonónál:10 perc, de átlagban 2 volt.
3. Sörenberg : Kellemes, lankásabb pályák, elég sok "off-piste" lehetőség, kezdőknek/középhaladóknak, vagy csak aki egy lazább napot szeretne.Várakozási idők vasárnap: kb 0 perc. Lehet, hogy csak a rossz idő miatt voltak kevesen (egész nap esett a hó). Snowboardosoknak kevésbé ajánlott, ugyanis a néhány kabinos és ülős felvonót leszámítva az összes csákányos.Svájci pályák összességében szerintem konzervatívabb "színezetűek", mintha kicsit felül lennének becsülve.
Bónusz: miután az utóbbi 6-7 évet egy ismerős levetett kb 15 éves lecével toltam végig, úgy éreztem, eljött a pillanat felszerelésre is berhuzáni. Tavalyelőtt már újítottam egy 90-es bakancsot, ez szerintem érdemes volt meglépni, mert sokszor a fesztergő cipőm miatt "ment el a léc". Kicsit nyom, de ez hozzá tartozik nálam az élményhez.

És a fő attrakció annak, aki eddig elolvasta:
Szóval az új léc... Engelbergen még ismerkedtünk egymással, de utána hamarosan egymásra találtunk. Kiválóan viselkedik művelt pályán, de ma bebizonyította, hogy friss havas terepen van igazán elemében. Alig pattog el, nagyon jó a kanyarképessége, reszponzív, hihetetlenül élveztem a csúszást vele. A szűzhótól mindig tartottam, hiszen az eddigi lecem alig volt piskóta, és nagyon vékony volt - a régi műhelyek terméke. De a mai 60-80 centis szűzhó eddig ismeretlen szórakozási lehetőséget nyitott meg előttem. Az új léc kicsit nehéz, de kis odafigyeléssel kellemesen irányítható maradt a mély részeken is. Nagyon király volt!!!! 
Nem mondanám atomgyorsnak, de úgy gondolom a tempó még bőven növelhető, sokkal-sokkal bátrabb vagyok vele.Elan amphibio 12 176 cm (én 184 vagyok, és kb 82-84kg)
Bocsi , tldr, de ezt most ki szerettem volna írni magamból!

-
zolynet
veterán
11. kerület Eszék utca, Atlanta síszaküzlet
Az első napunk hibátlanul sikerült, verőfényes napsütés, kiváló hó, remek pályák, Zillertal Arena

-
zolynet
veterán
válasz
csababarca
üzenetére
Hétvégén mentek volna a kollégámék, de meggondolták magukat és inkább Donovaly-ba mennek, buszos megoldás. Pedig én is kíváncsi lettem volna.
-
csababarca
őstag
Mostanában volt valaki Eplényben vagy Mátraszentistvánon síelni? Milyenek a viszonyok,illetve hova érdemesebb menni?
-
-
zolynet
veterán
Lécek leadva éleztetni, waxolni, csütörtökön megyek értük. (3,3k)
Szombaton korai indulás, irány Ausztria,1hét!
Zillertal Arena, Mayrhofen a főbb csapásirány. -
szilva01
őstag
válasz
Flashback
üzenetére
Ahol elfér. Amíg belvárosban laktunk addig egy galérián volt (ami kifejezetten ilyen ritkábban használt dolgok tárolására volt pl.: karácsonyfadíszek, kempingcuccok, sífelszerelések), most családi házban lakunk és a padláson van. De én tavaly kétszer voltam síelni és a kettő között az ágy alatt volt, mert simán befért oda. Lehet ez az enyhe igénytelenségem és a síszeretetem miatt van de ha olyan lakásban élnék ahol mondjuk csak a konyhapultnak támasztva férne el egy síléc én ott is ellennék vele.

-
Síléc tárolást ki hogy csinálja? Eddigi tapasztalataim alapján ahány ház annyi szokás.
-
Doom
aktív tag
válasz
Flashback
üzenetére
Akkor megbeszélhetted volna velük, hogy elviszed a cipőt és beállítják. Mondjuk a kötés rászereléséhez nem kell a cipő.
Waxot nem tudom. Ezt is tőlük kérdeztem volna meg, de gondolom használható állapotban szállítják a léceket, legfeljebb majd használat közben/után kell szerintem.
-
szilva01
őstag
válasz
Flashback
üzenetére
Ez lehet hatalmas baromság, de mintha valami súly/10 lenne az iránymutató érték.
Mindenesetre ha nem mondja meg valami nagyokos neked kell kitapasztalnod, nekem 12-esen van a 80 kilómmal, ezalatt nagyobb tempónál/nagyobb terhelésnél lecsatolt. A waxoláshoz bevallom még ennyit sem értek. 
p.s.: Vehettél volna piros cipőket is.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
kenguru99
senior tag
Sziasztok!
Mariborban tud valaki jó félpanziós szállást ajánlani?
-
Na most nagyot röhögtem.
Felhívtam a keresztapámat akitől kaptam a lécet amivel megtanultam síelni. (Zöld pályán kezdtem majd piroson fejeztem be) Éreztem hogy hosszú volt a léc az 5 nap alatt. Szóval kérdeztem hogy mekkora lécet adott erre ő mondta hogy 178cm-et.
Na mondom, én meg itt 5cm variálok. Azt hiszem a 165 lesz ezek után. -
Doom
aktív tag
válasz
Flashback
üzenetére
Szerintem carvingnál ez már majdnem mindegy. A hosszabb általánosságban nagyobb felületen fekszik és talán kicsit gyorsabb, de 5 cm-en szerintem a világon semmi nem múlik. Szlalomból talán a rövidebb jobb, GS-ből meg talán a hosszabb, de a boltban lehet, hogy tudnak mondani valami irányt erre (asszem az álladhoz szokták mérni). Ezen szerintem semmi nem fog múlni.
-
Doom
aktív tag
válasz
Flashback
üzenetére
Érdekes, hogy ezen a linken famagosnak van írva, az előzőn meg ez nincs említve, valamint a skill szintet is máshová teszik itt, mint a bolt honlapján. Akkor bocs, én az alapján a leírás alapján mondtam, amit mondtam, a különféle hangzatos marketingszövegeket meg nehéz követni, valszeg ez a léc is jó lehet neked. Meg kell nézni a rugalmasságot, keménységet akkor élőben.
Sajnos nem ismerem a léceket, mert mióta vettem jópár éve egyet, az azóta is kiszolgál, és nem követem a fejlesztéseket meg a márkákat.Zolynet: a rádiusz nem függ attól, hogy kezdő az ember vagy nem. A nagyobb rádiuszú lécek GS lécek, amik értelemszerűen gyorsabbak, a kisebb rádiuszúakkal meg kisebb sugárban lehet fordulni értelemszerűen. Szerintem ez inkább stílusfüggő, ki mit választ. A skill szint inkább a léc felépítésében tükröződik: mennyire kemény, mennyire rugalmas. A kezdők a puhább lécet könnyebben meghajlítják, kisebb sebességgel is tartja az ívet. Aki jobban tud, az gyorsabban megy, ő már meg tudja hajlítani a kemény lécet, ami nagy sebességnél is tart, nem rezeg be, nem ugrik ki a sávból.
-
zolynet
veterán
válasz
Flashback
üzenetére
nekem csak az szúrt szemet hogy a rádiusza 16méter, ami egy kezdőnél nem épp ideális
persze olyan lécet kell venni amivel fejlődni lehet, ez oké, de talán egy 11-12méteres rádiuszú léccel gyorsabban ráéreznél a jó technikárakezdő vagyok én is, csak azért írom, de informálódj, kérdezz meg másokat is
nem tudom mennyire esik útba neked, de a rokonsport-ban vettem szemüveget meg kérdezősködtem erről-arról és nagyon segítőkészek voltak, ajánlom őket
-
Nézem ezeket a léceket de ezek némelyike már 8 éves.
Sajnos nem vagyok nagyon nagy pro vásárló használt léc terén. Azt a tanácsot kaptam hogy nézem meg az éleket, felületet meg hogyha szembe rakod egymással a két lécet meglegyen a görbület közöttük és hogy ne lehessen összenyomni túl könnyen. Fa magos léceket ajánlottak.Egyenlőre nagyon szimpatikus az általam linkelt léc mivel ÚJ. Ennyi plusz infót találtam róla: [link]
Az akkori ára alapján ez talán egy jó középkategóriás lécnek számított.
-
zolynet
veterán
válasz
Flashback
üzenetére
Nem saját tapasztalat, hanem ismerősé, akire hallgatok, majd 20éve síel.
Ő egy metron 9 balanze-t használt egy hétig (1 vagy 2éve), azt mondta az nekem nagyon jó lenne több évre is ha lécet akarok venni. Amúgy ~200ezer forintos léc, mely már kifutó és újat nem igazán lehet kapni. Múltkor látott egyet 250.000ft volt (ha jól emlékszek az metron 11 volt), zsír új.
Jó ár-érték arányú léc. -
zolynet
veterán
válasz
Flashback
üzenetére
én most ezekkel szemeztem: atomic metron
idén is szerencsém van, lesz kölcsön lécem, de ha nem lett volna akkor a
Atomic Metron 11 Balanze (164cm) lécre biztosan rámentem volna. Az a magasságodhoz neked is jó, én 180cm vagyok 160cm-is léccel voltam februárban, legutóbb egy nem carving 168cm-is lécet próbáltam, hát ég és föld. Nekem talán a 160-162 az ideálisabb, neked a 164 is belefér.
A többit már leírták, amúgy sem vagyok profi. -
Doom
aktív tag
válasz
Flashback
üzenetére
Szia!
Abból kiindulva, hogy hányszor voltál síelni, arra következtetek, hogy még kezdőnek számítasz (no offense), bár nyilván nem tudhatom, hogy síelsz. Attól függően, hogy mennyire veszed komolyan, mennyire akarsz rendesen megtanulni carvingozni, rövidebb vagy hosszabb ideig jók lehetnek ezek a lécek. Ezek kezdőknek való (oda is van írva) puha lécek, azaz nem tartják olyan jól az ívet. 90kg-mal már meg lehet hajlítani keményebb léceket (de ehhez kellhet azért komolyabb tudás, mert ha nem tudsz rendesen carvingozni, akkor inkább hátrány mint előny), és ha jobban tudsz síelni, akkor ezt értékelni fogod.
Nem tudom, milyen léceid voltak eddig, de lehet, jobban járnál, ha bérelnél valami komolyabbat, és meglátod, hogy mennyire jön be - akár helyszínen is, akkor többet is kipróbálhatsz. Aztán szezon végén meg vennél egyet, ami úgy érzed, megfelelő, akkor komolyabb kedvezménnyel is hozzá tudsz jutni.
Én személy szerint hosszabb távra csak famagos lécet vennék (innen ezekből választanék, kivéve a freestyle), mert ha komolyan gondolod, és meg akarsz tanulni, esetleg veszel is néhány órát, vagy van oktató ismerősöd, akkor gyorsan lehet fejlődni, és hamar kinősz egy ilyen lécet. De ha csak a csúszkálás a cél, akkor ezek is jók, akármeddig. -
Sziasztok
2010-ben tanultam meg sielni 5 nap alatt már piros pályán sieltem. Az elmúlt 3-4 évben egy két napokat sikerült csak silenem, de most idén megint megyek egy hétre ide.
Mindenem van a léc kivételével. Ha kapnék 40-50K-ért egy számomra jó lécet már nem bérelnék. 182cm vagyok. Az ideális léc egyenlőre 160-165cm számomra.
Ezeket néztem:
G-Force Sport+IQ-LT10 Blizzard síszett
MAGNUM CROSS+IQ-LT 10 Blizzard síszett
Kérdés hogy ezek közül bármelyik jó lenne nekem? 160 vagy 165cm hossz?
MOD: 90kg vagyok.
Tanácsokat előre is köszönöm!
Üdv! -
csababarca
őstag
A profiknál van előírás hogy mekkora lécet használhatnak maximálisan? Azt látom higy szlalomhoz rövidebb lécet választanak, mint óriáshoz pl. De ezt szabályozza is a FIS? Ha igen hogyan?
-
zolynet
veterán
válasz
V.Stryker
üzenetére
Még sosem jártam ott, de szerintem nem is fogok.
Az egy kis domb amelynek viszonylag nagy tömeget kell elnyelnie, nekem az nem lenne élvezet.
Pedig gondoltam rá, aztán épp a híradóban láttam egy bejátszást, melyen látszódott a tömegelés így gyorsan el is vetettem.
Azért nem beszélnélek le, menjetek nézzétek meg, legalább mi is megtudjuk h érdemes-e menni.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Valaki volt már Eplénybe mostanság?
Holnap gondoltam, hogy elmegyünk asszonypajtással. De csak most nézem,hogy elég kevés pálya van behavazva. Kicsit bizonytalan vagyok, hogy menjünk-e.
-
zolynet
veterán
Egy kis prabichl-i beszámoló:
Tegnap 6kor indultunk Gyensdiásról, f10re értünk a prabichl-i parkolóba, melynél igen nagy volt a zsúfoltság. Ez a pályán egyáltalán nem látszott, jól eloszlott a 'tömeg'. A zord időjárás miatt csak az 1-es, 3-as és 4-es pályákat lehetett használni. -13fok és a hozzá tartozó iszonyatos szél, nem éppen ideális.
Több beszámolóban olvastam h a pályákat viszonylag hamar buckásra és jegesre sízik, ezt nem akartam elhinni, de sajnos igaz, ~f1re nagyon sok helyen jeges volt a pálya, és olyan buckás hogy szerintem a veszélyes kategória. Úgy hogy végig esett a hó és a hóágyúk is mentek, mondjuk szar irányba. (nagy szél miatt)
Most cimborám kölcsön lécével mentem (fischer vc100) ami nekem nagy volt, 168cm. Ezzel egy hétre biztosan nem fogok menni, mert volt küzdés. Első 50méter után letudtam gyorsan az első esést
na mondom ez nem lesz okés. De aztán nagyon ráéreztem és gyorsan alkalmazkodtam a léchez. Azzal megyek amit adnak. 10-től már 'csak' 30€ volt a napijegy (35€ 9től), ami még mindig sok, főleg úgy hogy a két felvonóból egy ment csak. 14-től még rosszabbá vált az idő, 15kor befejeztük és indultunk haza.Képek:
jómagama tó felett
zéró sorbanállás
3-as pályaés az esti jól megérdemelt murauer sörci

Síelésben gazdag új évet!

-
zolynet
veterán
Hát nincs közel amit kinéztetek, de 5napért már simán vállalja az ember ezt a távot, sőt ez ahhoz képest tulajdonképp nem is messzi. (nem francia v olasz)
Jövőre 1hétre ide megyünk(február eleje): Wald im Pinzgau
6-7 síterep is van, melyet be lehet síelni, remélem sokat be tudunk síelni.Majd nézem a hójelentést, de azért reménykedek hogy december végén, január elején csak lesz hó az említett két hely valamelyikén.
Most Hebalm a szimpatikusabb, remélem ~3óra alatt tényleg le lehet tudni az utazást.Mindenkinek:
Szlovákok helyett még mindig inkább az osztrákokat javasoljátok? -
varsam
őstag
Nem tűnik rossznak, csak legyen hó. Mariborba is az volt a baj, hogy igaz szezon végén voltunk (márc eleje), de tavaly már elég nagy pályarész le volt zárva mert nem volt hó az alacsonyabb helyeken. Gondolom emiatt is ment csődbe.
Mi Kravec-be megyünk végülis február 12-én, és itt lesz a szállásunk: Hotel Penzion Jagodic
5 éjszaka, 5 napos síbérlettel félpanzióval kb 250€/főre jön ki, szerintem jó ár.
Ez ugye főszezon és 1500m fölött leszünk, szóval kell hogy legyen hó
Nagyon várom már én is. Nekem most lesz a 3. alkalmam, hogy síelni fogok szóval elég kezdő vagyok, elsőre ráadásul kéztöréssel jöttem haza, de nem tántorított el a dologtól 
-
zolynet
veterán
Szia!
Két terepet néztem ki a két ünnep közöttre:
1) Hebalm
2) Rogla
Maribor-t is néztem,de jó tudni hogy akkor arrafelé tényleg ne menjünk.
Azért ez a két kinézett hely mert Keszthelyről indulunk és olyan helyet szeretnék találni ami ~200km-re van és ~1500m magasság, nomeg könnyedén besíelhető legyen és lehetőleg ne legyen zsúfolt. Ezt a tömeg dolgot többet írták az említett két kinézett helyre hogy vállalható, nincs tömegelés, meglátjuk. Ha lesz tapasztalat megírom.
Amúgy idén síeltem először (Lachtal - ide visszamegyek), de egyből rákaptam az ízére, fél délután alatt megtanultam, valszeg köze lehet annak hogy ~20éve jégkorizok.
Nagyon várom már hogy menjünk, tűkön ülök!
-
varsam
őstag
Valaki nem tud esetleg valami jó ajánlatot? Ahol az elmúlt pár évben voltunk Maribor - Pohorje, sajnos csődbe ment és minden bizonytalan. Utószezonban elég olcsón lehetett menni, pályabérlettel, félpanzióval 3-4 éjszakára. Valami hasonló jó lenne most is. Aki tud valami ne tartsa magában.

Lassan indul a szezon -
giigz
veterán
Keményen pörög a topic!!

-
Dare2Live
félisten
Olyannal találkozott már valaki, hogy a szálláson ~20:00ig nincs fűtés?
Travelex el jöttünk síelni Les 2 Alpesbe, ez a szállás [link] és ma pl 2020kor kapcsolodott be(kapcsolták be?) a fűtést. Ez azt jelenti, hogy 1600ás hazaéréskor olyan 15C van a szobánkban ami el lehet képzelni egész napos síelés után milyen kellemes.
Szervezőknek szóltunk vasárnap, hétfőn és ma is de érezhetően nem oldja meg a problémát. A helyzet nekem különösen érthetetlen az elmúlt 8évben mindig Franciában voltunk síelni és jellemzően mindig le kellet csavarni a fűtést nagyját mert különben 24-25C volt amit nem bírok.
btw a mai nap már feltaláltuk magunkat ami annyit tesz, hogy miután megjöttünk bekapcsoljuk a hozott hajszárítót amivel egy 70-80 perc múlva már kellemes 20C+os a klíma csak baromi hangos.
-
Doom
aktív tag
Nem akarlak én mindenáron lebeszélni, lehet, hogy neked bejönne a kemény cipő. De szerintem a különbségeket komolyabb tudással lehet csak észrevenni. Nyilván nem ismerem a sítudásod, csak az alapján, ami leírtál eddig, nem hinném így látatlanban, hogy neked ilyen kemény cipő kell. Napi 7-8 órában valszeg kényelmetlenebb, mint egy puhább cipő.
-
-
Flow
senior tag
-
Doom
aktív tag
No az elmélet valamelyest csorbult, hétvégén Turracher Höhén esett a hó majd' egész nap, 11 után már buckasí, ratrak meg sehol
A haverom meg úgy emlékezett, franciáknál is láttunk anno napközis ratrakot. Úgy látszik, terepe válogatja, nem országa.
De 11 előtt a ratrakolt pályára ráhullott 5-10 centi szűzhón siklani nagyon király volt
Bandus: engem 20 év síelés után sem érzem, hogy a 60-70-es cipő korlátozna. Ettől függetlenül a kinézett cipők biztosan nagyon jók, gondolom megérik az árukat.
-
-
nagyon jó képek, fájdítják a szívemet rendesen

én is túléltem, nagyon remek volt, hatalmas élmény, azóta sem találom a helyem itthon, meg a munkahelyen.
4,5 nap síelés volt, az elején a kezdőkkel voltam, tényleg a legelején kezdtük a dolgokat, de hamar visszajöttek az emlékek 7 évvel ezelőttről
aztán egy kékpályás nap után már a pirosak sem okoztak gondot, de jobban élveztem a síelést a kékeken, ott azért biztosabb volt a ritmus. napi 2*2 óra oktatás volt, szóval sikerült elég sokat fejlődnöm. páran az oktatóval rádión is nyomták, jövőre ezt is ki akarom próbálni, meg pár magánórát, szeretnék minél gyorsabban, minél jobban síelni. szóval következő szezonban ide is két hetet jövök egyhuzamban 
köszi neked is meg mindenkinek a sok tanácsot a felszereléssel kapcsolatban, minden darabjával teljesen elégedett voltam. amit jövőre kell még vennem: vékonyabb kesztyű meg valami softshell a melegebb időkre, most jól jött volna, plusz saját bukó (ez kölcsönbe volt nálam) és egy olyan sícipő ami jó lesz 2-3 szezonra. szvsz jól megy és elég gyorsan is haladok, így olyan 80-90 flex index környékéről választok majd valamit. lehet még most, ha már ilyen remek akciók vannak a szezon végén.
valami ilyenre: [link] vagy ilyenre [link] gondoltam. -
giigz
veterán
Mi is egy jót síeltünk, 5 napos bérlettel Kresichberg-en. Az első nap esett a hó egész nap, vagy 20-30 cm jött össze, reggeltől zárásig tiszta bucka minden pálya, teljesen kétségbe estem, hogy most én vagyok-e ennyire béna, már az is megfordult a fejemben, hogy a síelés nem is nekem való...
Aztán a 2. naptól kezdve minden nap tökéletesen sima volt a pálya, és nagyon jó puha hó volt rajta, egyes helyeken a szűzhóban lehetett síelni, hatalmas élmény, ahogy eltűnik a léc, és mintha a levegőben mennénk, olyan puha. 
GPS szerint 71 km/h volt a legnagyobb sebesség amivel mentem, rengeteget fejlődtem a hét alatt, kellemesen kifáradtam, nagyon jó volt
Skiline szerint 212 km jött össze.Még annyit, hogy a Wedze aláöltöző valami b@szott jó vétel volt, azért a 2.990 Ft-ért ajándék, venni fogok még egyet az biztos, nagyon kényelmes, nagyon jó anyagból van, jobbnak érzem, mint a Nike aláöltözőm, ami 10.000 Ft volt...
Pár kép:
-
Flow
senior tag
Hehe, teljesen egyetértek! Én azt hittem, hogy csak a "franciáskodásuk" miatt tesznek rá, de ez logikus magyarázatnak tűnik.
Igen, nagyon jó kis hely Alp d Huez! kezdők is voltak, ők is megtalálták a nekik való pályákat, mi is síelgettünk azért erre-arra, de még egyszer azért visszamegyek, mert pl a hosszú fekete 2 nap kivételével zárva volt, és nem volt alkalmam lejönni rajta (csak a tunneles irányba).
Ja igen, meg egy normális sí is kéne, mert azzal, ami most van, botlábúnak érzem magam.
Kibéreltem egy napra tesztelni egy Elan Amphibio Ti 78-at, elég penge volt, csak ennyit nem szeretnék sílécre kiadni...

Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S21 FE 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honeywell DCR313N elemes kapucsengő
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3972
- Samsung Galaxy S20 128GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
): 

elveszett amit írtam, nem volt kedvem /időm újra leírni.

Pedig nagy árgépes vagyok, de most kivételesen tudatosan nem keresek rá neten
Azért már az is értékelendő, hogy megpróbáltad, de remélem nem ment el teljesen a kedved!

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)