Hirdetés
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Redmi Note 14 Pro+ 5G - a tizenhármas átka
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Bemutatta az Apple az iPhone 16e-t
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
dwiki
senior tag
Most ne ezeken az ''apróságokon'' lovagoljunk
...
Én csak azért linkeltem be, hogy (ha igaz amit állít a cikk) egy ''átlagos'' Pc-n is el fog menni az OsX, gond nélkül...
Persze ha csak Intel procin akkor rákapcsolódtam a cumira, mert azé holmi OsX végett nem fogok AMD-ről váltani...
-
dwiki
senior tag
'' Mivel láttunk már néhány eredeti Apple-rendszert, megalapozottan jelenthetjük ki, hogy az Intel Pentiumon futó változat ugyanolyan gyors, nem szaggat, nem fagy. Háromdimenziós gyorsítást használó kezelőfelülete a több tucatnyi ablakot pillanatok alatt széttolta, összehúzta, Dashboard és Exposé meg sem kottyant neki. Ennyi idő alatt a Windows talán még egy ablakot sem tud becsukni.''
...
''jó hardvert igényel az OS X. Csak akkor hajlandó elindulni, ha a processzor ismeri az SSE2 utasításkészletet, és van benne grafikus gyorsítókártya. Ez persze manapság igazán nem nagy szám, a Wikipedia egyik bejegyzése szerint az önkéntes tesztelők több mint százötven különféle számítógépen sikeresen futtatták. Saját teszthardverünkben 3 gigahertzes P4, 1 gigabájt RAM és egy ATI 9550 grafikus gyorsító volt.''
Forrás:
http://index.hu/tech/szoftver/macosx0829/ -
dwiki
senior tag
No ha már így átalakult a topic neve - ami szvsz nem volt egy jó ötlet - akkor feltennék egy Maces kérdést. (digitalizálással - is - foglakozók előnyben..)
Adott egy régebbi powerbook, amin van egy film, (gyakorlatilag lényegtelen minlyen formátumban) és adott egy külső -asztali - DVD felvevő. Mind a kettőn van SVCD cucc, a laptopon kimenet, a felvevőn - ha jól értelmezem - ki és bemenet is.
Kérdés hogy lehetne felvenni a laptoprol e filmet közvetlenül SVCD-n keresztül?
(más kimenet is jó lenne persze, csak ezt találom a legjobbnak, vagy talán a egyetlen - elvileg - járható útnak)
Tehát a lényeg csak annyi lenne, hogy hogy tudom beállítani a laptopnál hogy az SVCD kimenetre rakja a video jelet? Milyen progival lehetne megcsálni?
Vagy egyéb ötlet a feladat megoldására?
(A pb-ben nincs belső DVD író, küső USB-s, firewares DVD író sem jöhet szóban, tehát csak a fent felsorolt eszközök)
Ha valakinek van ötlete, köszönettel várom... -
dwiki
senior tag
Jó, akkor igazatok van, meg mindent meg lehet magyarázni...
Eddig akkor azért nem gyártottak több gombos egeret, mert túl bonyolultan nézett volna ki, és azt meg nem akarták. (Valamint biztos gondoltak az egy ujjal élők népes táborárá, hogy ők se legyenek hátrányosan megkülönböztetve) . Ez valószerűen hangzik. (jó olvastam egy állítólagos okot amit állítólagosan SJ. mondott hogy miért is, és ő nem ezen okokat hozta fel, de én kifordított logikával a fenti következtetésekre jutottam)
Amúgy szerintem hogy mit is akart mondani, azt talán akkor derüne csak ki hogy ha látnánk az angol eredetit, mert hogy hogyan fordították az egy dolog...
Tehát ha valaki tudja hol található az ominózus mondat englishül akkor ne tartsa magában... (kivéve ha nekem van igazam, és nem szeretné hogy ez a tény kiderüljön)
(amúgy észerevettem hogy a topicok - nem csak számteches topikok - többségében áltban más álláspontot képviselek, mit az adott topicban lévő emberek zöme. Úgy látszik én más vagyok. Outsider. Meg misfit. Vagy egyszerűen csak látens buzi?
-
dwiki
senior tag
Na ne, ez olyan naiv hozzáállásnak tűnik...
Hogy lehet egy design bonyolult. Jó, bele lehet magyarázni, de...?
Szerintem arra gondolt hogy az eddigi több gombos egereken túl bonyolult volt a gombok elhelyezése...
Abban egyetértünk hogy az egygombos az átlátszó design miatt jól nézett ki, ez viszont, hát igen tipikus szappan, akár hogy is nézzük. -
dwiki
senior tag
Ez nagyon tetszett:
''Az Apple egyik alelnöke, David Moody azt mondta a Cnetnek: ''Számtalan többgombos egér van a piacon, de mindegyik bonyolult. Mi nem voltunk hajlandóak feladni a dizájnt, sem a könnyű használhatóságot.''''
Magyarul bonyolultak a többgombos egerek, ergo eddig ezért nem gyártották Apple-ék, viszont amit most ôk csináltak, az egy pofon egyszerû többgombos. Kész. Biztos attól egyszerûbb, hogy úgy néz ki mintha, pedig dehogy...
Marketing mindenek fellett. -
dwiki
senior tag
válasz
Deluxe00 #1418 üzenetére
Én csak azt nem értem - bár nem vagyok egy nagy RAM szakértő - hogy amiket írsz azok áltban tuning RAM-ok - ha nem tévedek - tehát azért vesznek ilyet az emberek hogy jól megtolják...
Viszont a MAC-re nem jellemző a nagy tuning, tehát...
De ezt csak félve kérdezem ill. jegyzem meg. -
dwiki
senior tag
Hát igen, az a baj hogy az enyémben
...
Há máséban lenne, engem sem idegesítene
Amúgy ez a fönti - jobb felső sarok beli ( spotlite-, ha így írják) - dologra vonatkozik, vagy desktop állapotban - vagy filekezelésnél - apple+f-re?
Mert ha jól gondolom, és jól vettem észre - bár ebben nem vagyok biztos - nem ugyan az az eredmény.
[Szerkesztve] -
dwiki
senior tag
Abban egyetértünk hogy semmi sem 100%-an tökéletes
...
Viszont nálam tök gyakran egy programon belül átváltogat az a billkiosztás, és baromi idegesítő, hogy még a legegyszerűbb billparancsokkal is állandóan szívok, pl apple+z-vel...
A másik, ez az új kereső ami szerintem nagyon kiforratlan, pont tegnap is szívtam vele. Beírtam egy olyan szót amiben hosszú ő van - személy szerint én nem használok filenévben ékezetet, de amit kerestem így töltöttem le, át meg nem neveztem -
Csak gondolom hogy az ''ő'' a ludas (egy 4 betűs szimpla szó)
Elkezdi kerregetni a winyot, minden más task elérhetetlen, vagy ha el is érem használható lassú... 10 percig vártam - közben próbáltam mással foglalkozni, nem géppel hogy gyorsabban teljen az idő, de 10 percig bírtam -, aztán elkezdtem kilődözgetni a taskokat, majd restart, mert leáálítani persze a keresét nem igazán lehet, az ablakot hiába csuktam be...
Szóval szerintem se 100%-os ......
XP meg otthon most elkezdett szarakodni, 2 naponta újra kell indítanom, mert belassul. Bár sejtem melyik progi a hunyó ,de mivel szükségem van rá, egyenlőre együtt élek evvel.
OsX én tapasztalatom szerint is tovább birja valóban a kiképzést (tehát nem kellene évente ujratelepíteni, de ennek egyik oka hogy nem szemetelem annira tele, másrész meg mivel mindig jön az új verzio, ezért mégiscsak újra van telepítve(rátelepítést én soha nem csálok) ...
-
dwiki
senior tag
válasz
MoP_FX 57 #1412 üzenetére
Szerintem is holt felesleges 2 Giga, átlag/normál használathoz...
De még DTP-re is elég az 1 Gb, extrém esetektől eltekinteve (áltban nem 40 db 50 megas képet szerkeszt az ember...)
Legalábbis nekem nek okozott nagy problémát hogy 12Gb van cégnél macban, és 1 otthon PC-ben.
Persze ártani nem árt, ha nincs másra költeni akkor had szóljon...
Ez meg az én véleményem szigorúan...
-
dwiki
senior tag
válasz
MoP_FX 57 #1391 üzenetére
Én detto...
És had mondjam egy olyan (ellen) példát, hogy ve(te)ttem 2x512 plusz ''mac ready'' kingston ramot, ugyan olyat ami alapban a gépben volt. És ezután a gép instabillá vált, gyakran fagyott... Mondjuk 100%-ig nem bizonyosodott be hogy a RAM volt a bûnös - hosszú történet - de biztos ami biztos alapon maradt az eredeti 2x 512 M...
Bár ez egy nesze semmi... történet, de....
[Szerkesztve] -
-
dwiki
senior tag
Lényeg hogy nyomtat nem?
De asszem én is jártam így különben...
Két nyomtatóval próbálkoztam ez irányban (csak érdekesség képpen) Az egyik működött, a másik nem. Mondjuk hozzá kell tenni hogy a nem működőnek nem volt maces drivere, és vmit meg kellett adni, hiába látta a hálózaton. Vagy vmi ilyesmi volt ha ól emlékszem..
Mondjuk sokat nem szüttyögtem vele, csak érdekesség képpen néztem, mivel van azon kívül még 4 nyomtató ''tiszta'' mac hálón, egy ezekből meg közvetlenül az én gépemen. Bár gondolom ez nem érdekel, meg nem is vigasztal...
-
dwiki
senior tag
Hát gameportot azé xp is lekezeli....
Vagy nem?
Hangkari meg milyen régi hogy nem kezeli? Még az SB16-ot is felismeri. az Xp, legalábbis ha jól emlékszem volt XP-SB16 cuccom egyidőben (ISA-s)...
De ezek csak tippek, elismerem.
Amúgy nem tom mi az az RBR... (csak a DTP-t tudom, mimndig csak a munka ...
)
-
dwiki
senior tag
Azé Win98-al jönni nem fer...
Ha Te azt mondod, én azt mondom Os9...
Sokan ugyan szerették, de én nagyon utáltam...
Állítólag régebbi Os-ek jók voltak, nekem 8-as hoz kis mértékben, 9-es valamivel több közöm volt, de nagyon nagyon hate. Instabil volt kb mint win98, ha nem jobban, a többi problémára már nem nagyon emlékszem, de fúj...
-
dwiki
senior tag
Első mondatod ugyan nem értem, de DTP= Desktop Publishing. Quark, többiek pl...
Nem mondtam hogy nincs játék. Csak:
1. Kevesebb (+ lasabban jönnek ki áltban szvsz)
2, Ha neadj isten warez progit keresgélsz , nehezebb dolgod lesz (bár persze mi nem teszünk ilyet...)
3, Hol állítassz be antialaist stb-t? Én nem találtam ilyet, de lehet én vagyok béna (nagyon nem is kerestem ugyan)
4, A csúcsszuper Dualprocis G5-be 9600 pro-t raknak?
Anno mikor G4-en meloztam MX200-as (de lehet440 ?) volt a gépembe, egy olyan gépbe ami jóval drágább volt mint az én otthonim, amiben egy Ti4200-as figyelt... Ettől függetlenül nagyon jókat Quake 3-tunk rajta előző melóhelyemen, az antialias hiánya nem igazán zavart, viszont az 1 gombos egér inkább. (mégse mondhattuk főnöknek, Te Q3hoz kellen egy 3 gombos...) Fel is mondtam
...
Szóval én csak arra akarok kilyukadni, akár hogy is nézzük Mac nem játékra van kiatalálva, bár lehet rajta játszani. Mint ahogy irodai célra is lehet használni egy G5-öt, de hát nem arra van kiatalálva...
Persze PS2 meg Xbox van játékra kihegyezve, de azért PC-t is sokan vesznek azzal az elsődleges céllal hogy játszanak rajta. (És a moduláris szerkezet miatt könnyebb összerakni egy PC játékgépet - megveszed minden elemből a legdrágábbat, és akkor van esély hogy 1 évig minden játék elfut rajta bazinagy felbontásban)
Textura problémám PC-n személy szerinte egy Unreal verzioval volt még a Ti4200 ideében, de rájöttem hogy ősrégi a driverem, felraktam az újat, azt kész. Bár ez tovább tartott mint tíz perc, letöltés, telepítés, újraindítás.
Bár nem játszok hú de sokat, mostanság pláne...
Online snapszernek meg mindegy min nyomom (bár sajnos Macen nem igazán sikerült belőnőm, pedig próbáltam legújabb javat felrakni)
Regedit meg mekkora király?!
-
dwiki
senior tag
Én még nem találkoztam olyannal aki Ps után másra könnyen és szívesen á áttért volna másra... De ettől még persze lehet ilyen....
Persze ez igaz lehet máshonnan is, ha valaki Gimpel kezdett ahhoz ragaszkodik. , azt szokta meg, az áll kézre nekik.
Sőt olyat is ismerek aki nagy Paint Shop Pro hívő...
paint.NET-ről még nem is hallottam.... -
dwiki
senior tag
-
dwiki
senior tag
De ez nagyon szubjektiv skála , bár lehet annak is szántad....
(végül is avval kezdted hogy ''én'')
Mert hát DTP szempontjából linux valóban nincs szoftveresen ellátva, de van olyan terület ahol meg linux a legjobban ellátot, főleg ha ár/teljesítményt is nézzük...
Ha mondjuk ''nagy '' játékos vagy, és ez alapján nézzük a szoftverellátotságot akkor meg Mac is elvérzik.... (jó van rá játék progi, átprotolnak dolgokat, de azért....)
Akár hogy is nézzük - szvsz(?) - szoftverellátotsága - általánosságban - XP-nek még mindig a messze a legjobb, dehát ez van (egy darabig biztos, aztán meglátjuk mit hoz a jövő...)....
Persz ez csak az egyik szempont, és Te nem csak e szempontból nézted,....
[Szerkesztve] -
dwiki
senior tag
Cs-m van nekem is, nem CS2, nem tom miért szarakodik elindulásnál...
Mucommandert meg még jópár maces kétablakost kipróbáltam, de egyik se jön be... Macre sajnos nincs jó kéablakos filekezeleô, szvsz...
Ja linux dtp-re használhataltan ez is tény. Bár ebbe is bele lehet kötni, de minek :9 ? -
dwiki
senior tag
No ez egy korrekt válasz volt :
...
Leírtád nagyjából az előnyöket, hátrányokból is említettél azért...
Van igazság amit írsz abban, az tény...
Ilyen photoshopos problémával én nem találkoztam, bár viszonylag ritkán van ilyen feladat (hogy sok kép egyidejû átméretezése actionscriptel). Bár csináltam már ilyet.
De azért hogy kicsit kontrázzak, OsX-nélnekem pl indesignot és illustratort is nem tom miért elsőre áltban nem indítja el, csak annyit csál hogy beragad töltéskor... Ha megnyitom a force Quit.. ablakot, ott látom is pirossal. Ott kilövöm, mégegyszer indítom már jó lesz. Namost ez nem egy halálos probléma (bár kicsit idegestő) de egy kezdő azért gondban lenne, mivel azt se tudja mi az a force quit....
De összeségében kezdőnek valóban talán könnyebben átlátható mac oprendszer, nem kell ezer plusz progit felrakni, az alap filekezelés is sokkal jobb mint az explorer (más kérdés minden kicsit is hozzáértő TC-t használ windoowson.) Szóval tény hogy vannak előnyei az OsX-nek, van nagyon sok jó dolog benne. És a z Xp-t igencsak meg kell támogatni jópár progival hogy használható legyen. Ezek nagy része viszont ingyenes vagy shareware.
Meg azt se felejtsük el hogy Pc-re azért a linux is ott van. (jó powerpc-re is lehet linuxot rakni, de én olyannal még nem találkoztam...) Egyre könnyebb telepíteni (ó mondjuk nem Debianra gondolok, bár már az se akkkor ördöngôsség), és ha egyszer valaki jól beállítja, akkor az is rendszer marad jó darabig.... -
dwiki
senior tag
válasz
Deluxe00 #1325 üzenetére
Biztos így van, egy proci sebességét csak és kizárólag a pi számítás mondja meg, , és ha esetlegesen mégis lassabb rajta egy adottt program az csak a rossz optimalizáció miatt van... Ez így nagyon hihetőnek hangzik, csak éppen semmit sem ér önmagában...
Ja és nem is mondtam oylat hogy semmit nem mutat egy ilyen teszt, csak annyit hogy nálam az a lényeg hogy egyes progik hogy mennek ill. nem mennek, most akár milyen okból kifolyólag. Felhasználót hol érdekli hogy optimalizálási vagy e procceszor teljesítmény gyengeség miatt nem fut megfelelő sebességel egy progi? Sehol.
Mármint egy átlagfelhasználót. ...
Ja és hogy visszatérjek a konkrét esetre , az adott 3d szofot mikor csinálátk, még nem igazán volt G5, ergo biztos hogy G4-re optimalizálták.
Mégis G5-el használható, míg G4-el gyakorlatilag nem.
Persze azt mindenki tudja hogy a G5 jóval bikább, bár nem tom hogy teljestít pi számításban, és nem is nagyon izgat.... -
dwiki
senior tag
Lehet hogy a 80 Gb-os noti hd közel csúcs, de én jobban értékelek egy ''sima'' 200 Gb Sata-s winyot... Pedig az még talán nem is annyira csúcs...
(bár nem gondoltam bele mikor előzőt írtam hogy ebbe noti HDD van, ez is igaz)
G4 ből lehet ez a legújabb proci, no de a G4 maga, akár hogy is nézzük nem egy új új dolog...
Ami 20-ért nekem van:
1300 duron, microatx lap-ház-táp, 20 Gb winyo-..., Bár jut eszembe a winyo eredetileg csak 4,3-as volt, a huszast később pattintottam bele, igaz nem volt nekem semmiben, de ez az én szerencsém....
Amúgy félreértettelek , nem webfejlesztésre, hanem webezésre gondoltam, bár a webfejlesztés se olyan hú de nagyon gépigényes dolgo, lévén hogy 72dpi-s képekkel dolgozik az ember. szerintem erre is elég lenne ez az 1.3-as duron, - photoshopoztam én régebbi gépen is, értelemszerűen nem a legújabb CS2-t raknám egy ilyen gépre)
P4-em nem volt soha, csak AMD-m (pentiumom utoljára úgy 433-as celeron tájékán) -m.
De biztos ugyan úgy szenved azzal is a photoshop mint P4-el... (bár én nem vettem ilyesmit észre, de lehet más feladatokat végzek PS-el mint Te)
Hát én nem híreszteltem olyat (legalábbis most) hogy windóz az isten (bár olyat se hogy az OsX). A topic címe meg Pc vs mac, és se nem Pc az Istenkirály, és se nem MAc az Istenkirály. Abban igazad van hogy egy PC vs Mac topicban valószínű nem jön be egy olyan fanatikus Pc hívő - aki nem is látott macet, mert nem igazán tud valszínűleg hozzászólni. Olyan aki Macet használ, nagy valószínűséggel használt valaha, ill. párhuzamosan pc-t is. Márpedig aki Macra vált, annak a nagy többsége Mac hívő is lesz , ez is igaz. Persze azért vannak kivételek...
Hogy Te I-Mac-et vennél ha pénz nem számítana, az csak azt bizonyítja hog ízlésesek és pofonok... Végül is nem vagyunk egyformák szerencsére....
A gyorsasági tesztekre most nem térnék ki, én inkább gyakorlati dolgokból indulok ki, hogy mi hogy megy, és kész... Én nem szívok igazából nagyot pc-vel sem, macel sem, de mindegyikkkel van problémám az is igaz.... Magyarul egyik se tökéletes.
Most OsX alatt a legnagyobb ''nemtetsző dolog'', hogy állandóan önkénényesen vál
togatja a billenytűkiosztásom (két fajta magyar billkiosztást használok) Ez az előző verziókban nem volt ilyen vészes (ki lehetett kapcsolni nyelv bill. szinkronizálást, de itt nem találok ilyesmit... Ha valaki megsúgja a megoldást megköszönöm.
Van ugyan itt is egy kapcsolási/választási lehetőség ('' use one...'', de nem igazán segített.
Ez az új keresőrendszer se nyerte el a tetszésemet, néha csak úgy bedöglik és nem keres semmit, meg az is idegesít hogy nem kell enterezni a keresés indításhoz, így mihelyt beírom az elős betűt elkezd keresni, (ki lehet ezt kapcsolni?) ja és van hogy meghalsztja úgy a rendszert hogy nem tok semmi máshoz hozzáférni,. ennyit a gyakorlatban a mac megfektethetetlen multitask rendszeréről....
Valamiért a Firefoxnál - most pl hogy ezt gépelem, - nem látom az utolsó beirt 3-4 karaktert, így valahol vakon gépelek. Bár lehet ez a Firefox hibája, bár előző OsX-en nem volt ilyen gond, de lehet hogy akkor más Firefox verziot használtam...
Most ezek a legnagyobb kínjaim a Tigernél.. Xp-t most nem sorolom..
Az utolsó mondatodról meg annyit, hogy nem kell úgy mellre szívni...
És mégegyszer, ha nálam nem számítana a pénz, egy macminire én is beruháznák, mert tetszik.... (már volt hogy elgondolkodtam, rajta, csak aztán rájöttem hogy második gépnek luxus, kihasználni nem tudnám, első gépnek meg kevés lenne) -
dwiki
senior tag
válasz
Deluxe00 #1308 üzenetére
Az utolsó bekezdésre...
Dolgoztam pár macen úgymint G3 (meg előbi modelleken is, de azoknak a számaira már nem emlékszem), G4, G5, és napont látok, E-mac-eket, Power bookot...
A G4 ''nyers erejéről'' annyit hogy 3D rendelésre (amire Strata 3D nevű progit használok) egyszerűen hm, nagy nulla... Nem tom pi számolásnál mit tud, nem annyira gyakorlati feladat...
Most egy dulprocis ''rendes'' G5-van a munkahelyemen egy 21 colos Sony CRT-vel, Tigerrel... Ez már jó rendelerésre, is tény...
Otthon egy A64 3000+... (most a perifériákat had ne soroljam)
Szóval engem ne nagyon akarjon senki meggyőzni... Mert nehéz lesz. Nagyon nehéz...
Mindegyik géppel van szívás is, öröm is...
De imádok pc vs. mac témán vitatkozni, mikor van némi szabadidőm... -
dwiki
senior tag
Imádok vitázni
...
De persze az az én véleményem...
A négyzetméterekkel engem igazolsz?
Tehát ergo neked nincs annyi pénzed hogy 120 négyzetméteren duálprocis G5-el döngess, ezért neked fontos a villanszámla plussz a hely...
Ez így van, én ugyan ezt írtam csak fordítva...
No én írtam ugyan hogy használt, de azt nem hogy szar
Most egy 2 éves használt Audi A6-os szar? (Bár sokat fogyaszt, ha a villanysázmlához akkarunk hasonlítani...) Ha már a kocsis példánál tartunk...
Hát 50-ből (szigoran belsőben) szerintem össze lehet rakni egy olyan micro atx alapú pc-t ami sok tekintetben alázná a mac minit. De lehet hogy túlzok és lenne az félár is...
Persz ha a külsőt is nézzük már messze nem...
Egyrészt azért a micro atx messze nagyobb, másrészt vannak ugyan nagyon szép házak (pl silverstone házak) de azok árban már már oda is rakják magukat...
Szóval összeségében nézve persze nem olyan egyértelmű a dolog, de ha csak a belső nézzük, - puszt sebességet - akkor...
Ha meg azt mondod hogy neked csak webes dolgora meg hobbira kell (hobbi mp3, film? gondolom) azt húszbol kihozom, annyira hogy itt áll az asztalomon egy kis gép ami ezekre a feladatokra perfect, és pont 20 volt...
Az új gépeket inkább ne hasonlítsuk, mivel a mac mini csak kívül új, de nem éppen egy hú de új technologiát képvisel (mármint proci, vga, winyo vonalon) ....
Kocsis példa: Vegyünk egy uj cliot amiben nincs légkondi, központi zár, elektromos ablakemelő, és egy 4 éves astrat amiben vannak a fentiek...
Hát, lehet az astrat választanám... De biztos hülye vagyok...
(Bár ha jobban megnézem ez esetben lehet a mac mini a clio...)
(amúgy a kocsis hasonlatok mindig szarok, de mindegy...) -
dwiki
senior tag
Háát...
- Kevesebb helyfogalás.
Ok, de ez azért nem olyan életbevágó... Aki ilyen értékű gépet vesz, valszínű nem 40 m2-es panelben ''sínylődik'' ....
- 1/3-a áramfelvétel
Megint nem egy meggyőző érv, lásd fentebb...
- monitor is van hozzá
Ez hol előny? Ez hátrány, esély sincs egy jobb/nagyobb monitor cserélésre...
(eleve ugye a macek fő felhasználási területe a grafika, arra meg azért a TFT-k még - sajna - mindig nem az igaziak)
-stb, stb...
Ez igaz...
De nem vagyunk egyformák kinek ez, kinek az...
(látom neked a mac mini.... Pl. E-mac helyett én is biztos hogy mac minit választanék... Pedig E-machez jár monitorAz más kérdés hogy személy szerint én otthonra - ha csak nem duskálnék az anyagi javakba - mac minit se vennék, avval együtt hogy külsőre nagyon bejön. Elsősorban mivel belül kicsit lightos, bár amire kitalálták arra természetesen használható, csak éppen azt kb 50e-ből ki lehet hozni egy használt pc-ből... De nagyon szép tény... És tuti beszereznék egyett ha mondjuk megnyerném a lotto ötöst... )
-
dwiki
senior tag
Nos nekem PC-re olyan billenty?m van amin van ''mute'', hangerő le-fel, és ezen kívül csak
egy két + gomb... Tehát egy olyan mulim. bill, amin nem sok felesleg van, és nem is foglal
túl nagy helyet (szvsz)....
Bár azért nagyobb mint a MAc-es tény.
Amúgy a billentyűről való Cd drive ajtó kinyitást anno egyszer megcsáltam Pc-ről...
(Litestep -ez kiváltja win98/xp esetén az explorert, új ''desktopot varázsol'' -
segítségével, de bizonyára máshogy is meg lehet oldani)
Jó dolog az biztos (mármint az eject a billentyűn) . Ami nekem hiányzik macnél
billentyű gomb, az az ''insert bill'', mert PC-n avval szoktam kijelölgetni fileokat
Total C-ben (igaz spaceval is kiváltható...)
Ami még nagyon jó a maces billbe, azok az USB portok. (volt már olyan ügyfelünk
aki kérdezte hol tud a PC-jéhez ilyen USB ''huboa'' billt szerválni... Sajna nem
tudtam segíteni...)
És igen, a régebbi macek (G3 és korábbi)-hoz tartozó billentyűkön a ki-be kapcs
gomb milyen jó volt... Nem tom ezt miért hagyták el.
Sikerült szétszednem a maces bill-t, 13-as imbusz kellett hozzá, valóban... -
dwiki
senior tag
Ez különben tényleg megfigyelehető, én is ismerek olyat aki élből leszól mindenkit aki
nem MAC-en dolgozik (jó azért nem élből), pedig az illető se valami nagy
talentum...
Amúgy szvsz teljesen mindegy hogy ki min dolgozik (DTP-re gondolok persze),
nem attól lesz jó vagy rossz valami (ill. valaki)... -
dwiki
senior tag
-
dwiki
senior tag
Hát egyáltalán nem nyilvánvaló. Jó, tételezzük fel új gépet akarsz venni. Akkor is vehetsz
E-mac-et, i-macet, G5-öt, ezeket is kisebb nagyobb procival, felszerelséggel, és akkor a
PC-ről (hogy milyen pc) még nem is beszéltünk...
Szóval... Igazából semmi nem derült ki a hozzászólásodból... -
dwiki
senior tag
-
dwiki
senior tag
válasz
loszerafin #583 üzenetére
Igen írtam is rá példát.
Tehát vagy konkrét számú kérdőjel, vagy a * mindent visz.
Tehát tény hogy nem tökéletes, tetszőleges számút nem tudsz megoldani. -
dwiki
senior tag
''A legfejlettebb operációs rendszer ingyen
A Sun állítása szerint a Solaris 10 a ma létező legfejlettebb operációs rendszer, amit
számos szolgáltatás tesz egyedivé. ... A Solaris 10 által támogatott processzorok között
találni a 32 és 64 bites Sun SPARC, valamint a 32 és 64 bites x86 processzorokat. A
szoftver kihasználja az AMD és Intel chipjeibe épített 64 bites kiterjesztéseket, valamint a
Hyper-Threading technológiát. '' -
dwiki
senior tag
Hát igen, a tanárok tévedhetnek...
Én ismerek egyet aki azt ''tanítja'' hogy a Photoshop szar, a paintshoppro meg überkirály...
De a legjobb hogy ugye, mindig építkezik a Paintshoppo (értsd lop) a PS-ből, és az új
verziókba már azt is beintegrálják.
Ő meg önelégülten megjegyzi hogy az új PSP már ezt is tudja...
Szóval ilyen is van...
UI:
Amiket felsoroltál azok melyikébe tartozik a MAc és PC?
Szerintem a ''személyi számítógépbe'' -
dwiki
senior tag
válasz
Don Vittorio #556 üzenetére
Ja, már értem. De az csak ''vicc'' volt, azért volt:
-
dwiki
senior tag
válasz
Don Vittorio #554 üzenetére
EZt most nem értem.
Mi ''nem''? -
dwiki
senior tag
Ezt nehezen hiszem, mivel a régebbi macekre Power PC -t ''szoktak mondani'', sőt, mintha
rá is lenne írva...
Továbbá:
''Továbbra is kitartunk a Mac OS és a PowerPC platform mellett'' - mondta egy
Apple-szóvivô.
(Computerworld, 96. 11. 5., 2.o.)
Hogy is van ez?
Persze lehet itt más jelent a PC. Pl: Pure Computer... -
dwiki
senior tag
Mondjuk személy szerint én sem használok csak angol betűket + számokat, de hát lássuk
be, nem erre tart a világ...
Egy ''átlag'' user meg megszokta hogy win alatt (de osx alatt is) tud ékezetes betűket +
egyebeket (pl 10db pontot...) használni, így elvárja hogy minden így működjön.
Hát ez van, előbb utobb valószínűleg ''mindennek lehet mindent adni, minden alatt'' ....
-
dwiki
senior tag
válasz
loszerafin #543 üzenetére
Miért baj az hogy a kiterjesztést külön kezeli?
Szerintem ez egy kimondottan jó dolog.
A b, példára pedig szerintem nem a ''*'' karakter a megfelelő, hanem a ''kérdőjel''.
(DOS-nál)
Tehát dir a?b*.*
vagy dir a?b?.*
Ha emlékeim nem csalnak...
Mondjuk a kérdőjel csak egy karaktert helyettesít,
tehát dir a?b*.* = azbasz.com, de nem egyenlo azmeghbasz.txt vel....
Az azmeghbasz.txt = a?????b*.*
Bár akkor egyszerűbb kiírni, mint kérdőjeleket számolgatni
(remélem jól írtam, régen volt, utánanézni meg lusta vagyok, de így rémlik)
Persze lehet ezt mindenki tudja. -
dwiki
senior tag
Hát ugye ez nagyon általánosító/elnagyolt hozzászólás, ''PC eléggé haldoklik közben''.
Milyen Pc? Milyen Mac?
Mert ha teszem azt veszel egy G3-as Macet, valószínűleg kellemetlen meglepetés érne...
(és esetlegesen vica versa, egy bikább PC kellemes meglepetés okozhat)
Persze egy G5-el sem lesz valószínűleg gond...
Szóval ez a hozzászólás nagyon ámátőr felhangú volt, már megbocsáss.... -
dwiki
senior tag
Egy kis maces segítség kellen...
Valaki megtudja mondani hogy hogyan lehet szétszedni e billentyűt? Mert már nagyon
dzsuvás (a hátuljában még egy döglött muslica is elhelyezkedett), és szeretném
kicsit kitisztíani. Fent látok két hozzáférhető csavarozási helyet, amit mini imbusz
kulcsal lehetne kilazítani, de nem vagyok benne biztos, hogy az nem az usb portot
fogja.
Valaki szedte már szét?
Ötlet? -
dwiki
senior tag
Megint kb ott vagyunk ahonnan anno én is elindultam...
A commanderei gyengék, akár hogy is nézzük. Jó azt lehet mondani hogy szokjuk meg a
findert, de ennyi erővel azt is lehetne mondani hogy szokjuk meg az ''intézőt''/explorert....
Az hogy hiányzik a ''belső'' bővíthetőség, akár mit mondassz, baj és hiány....
Amúgy amit mondassz hogy külső egységekkel oldható meg, az pc/xp-nél is fennál...
(Ergó nincs előnyben a MAc ezen a téren...)
Nekem van otthon egy külső usb-s hdd cuccom, faszán műkszik. Aztán hazavittem
melohelyről külső firewares CD írót, faszán működik (ugyan úgy bekapcsolt gép
mellett dugom rá/kapcsolom be, természetesen (tehát semmiféle bios turkálás,
restart....)
Otthon (PC-n ugye) 3 belső + az USB rackes winyot használom - a külsőt csak
ideiglenesen, nem megy mindig, ezt is üzemközben kapcsolgatom ki be...)
Ami nagyon ott van a G5-nél viszont, hogy eleve adott a második serila ata táp és
adatkábel csatlakozás, új vinyo esetén csak rá kell dugni. Ez jó.. (gyakorlatilag
''filléres'' megoldás, de ki van találva nagyon)
Az meg hogy hány progit írnak (1000-et Pc-re, 10-et meg Macre), és hogy
átlagban jobb az Maces 10 az lehet (hangsúly az átlagon...). De hogy a nagy
számok törvénye itt is faszán érvényesül, az is tuti, és az 1000-ből ki lehet
választani az igazán tutikat....
Példák:
filekezelő : Win/Total commander (amúgy a dirOpust is láttam-próbáltam winen -
átportolták-, de nem győzött meg, bár vannak benne nagyon jó dolgok, tény)
Macen: nincs megfelelője (jó finder, meg egyéb jobb/rosszabb kétablakos cuccok,
de csak halvány utánzatok)
képnézegető: Infanview kicsi, ingyenes, mindent tud amit elvárok egy
képnézegetőtől
Macen: Hát amiket eddig prószáltam, egyik se nyűgözött le (iphoto, preview,
simplephotobrowser)
Amit leginkább hiányolog belőlük, hogy ha megnyitok egy képet, nem tudok
végimenni az ugyanazon könyvtárban lévő képeken egy sima bill nyomással,
mindet be kell töltenem. + a full képernyő kezelést is nehézkenek találom -
gyenge. Persze lehet csak nekem nem állank kézre a dolgok.... De ha tudtok jobb
képnézegetőket, szívesen kipróbálom őket...
Mai kliens: The Bat - egyszerűen a legjobb, minimális hibája van csak.
Itt Macen a Mailt használom (fantáziadús név, kb a progi is ennyire fantáziadús...)
Hát harmat gyenge mutatvány, bár van benne egy két tetszetős dolog, kétség kívül.
Ja és használtam outlokot is macen...
CD író progi: Nero vs Toast. Nálam itt is a Nero a befutó, bár a toast is egyre jobb
lesz, és végül is Toast ellen nincs különösebb kifogásom...
Hát ennyi lenne a programkritizálásom...
Ja és a keresésben a ''*'' maszk karakter hiánya nekem is nagyon hiányzik...
Amúgy nekem úgy tűnik, sokan azért huzzák le a PC-t/Xp-t mert nem tudják,
nincsenek tisztában vele, hogy mit is tud igazából... De lehet csak kötekszem... -
dwiki
senior tag
E-mac. Hát nem tom mi hangos benne, de valszinűleg venti(k).
Ibook ügyben nem nagyon tok hozzászólni, csak azt az egyet láttam, és az egy elég régi modell volt. Az nem győzött meg (bár én eleve nem vagyok laptop párti Pc-vel sem). Filmnézésre nem próbáltam (vagyis mintha avval is gondok lettek volna, de erre nem esküdnék meg) Q3 hoz viszont gyenge volt, az tuti.
Attól még lehet amire neked kell jó.
Kérdés (neked) megéri e az árát (egyáltalán mennyibe kerül?). -
dwiki
senior tag
Ez igaz, csak hát ugye ha valamit floppyn kapsz, arra nem tudod rádugni a pendrivet...
Most azért vihetem haza a floppyt, mivel itt a cégnél van e-mac, powerbook, g4, g5, és
még van könyvelésre egy (ősrégi) pc is...
Na most pendrive is van, de a régi pc-s gépen w98van, (amiben van floppy) ahhoz meg
kellene valami driver hogy felismerje a pendrivot... (usb is van rajta) Viszont nincs driver a
pendrivehoz, ráadásul inet sincs a gépen - nincs hálózatban - így nem tudok letölteni
drivert...
Szóval igazi 22-es csapdája...
(persze azt megtehetném hogy letöltök drivert valamelyik macen, aztán kiírom CD-re, és
azt felrakom a Pc-re, ekkor felismeri a pendrivet, így a floppyról rá tudok másolni a
pendrivere és azt már át tudom vinni a macre. Egyszerűnek hangzik, de én erre lusta
vagyok)
-
dwiki
senior tag
Elsősorban pont az alu cooler masterekre gondoltam
Érdekes nekem amúgy az új i-mac tetszik.
Ezek az e-macek rohadt hangosak, nem szimpik emiatt. (meg elég gyengusok is amúgy,
bár attól függ mire kell)
Az ibook meg kicsit dr szöszis
Meg nem olyan nagy durranás (bár nekem csak egy régebbi típushoz volt szerencsém, de
az gyengus volt, még a quakeIII se ment rajta rendesen....
Igen floppy drive-ért kár pénzt kiadni (pendrivok, Cd-k, DVd idejében), csak hát néha kellhet
ugye, ha így hoznak valamit... -
dwiki
senior tag
Külsőre azért ma már lehet igencsak szép (és halk) Pc-et is összerakni.
Ma már igen nagy a választék, és megvan a választás lehetősége (és öröme), ha kell
válaszhatsz diszkréten elegánsat, de akár hivalkodón csicsásat, amilyet akarsz. Persze
pénz kérdés a dolog...
És az is igaz, hogy a G4/G5 is jól eltalált designal van megáldva, bár szerintem a G4
képen szebb mint élőben, mert az a m?anyag, hát nem az igazi... (jó, azért 10/8,5 -ös)
A G5-el is van azért külsővel kapcsolatban egy két problémám(Bár nagyon ott van a
design, nagyon bejövôs nekem is)
Tahát a problémák:
- Elől lyukacsos, de nincs porszűrő
- A bővíthetőség hiánya (mobilrack, + DVD drive) - külsőket leszámítva
(aztán igaz hogy a klisfloppyk ideje lejárt, de pont ma kaptam egy floppyt, amit
vihetek haza, hogy CD-re, pendrivera vegyem róla a cucccost)
Persze külső usb-s floppyt is lehet kapni (bár nem tom Machez jó e)
Ezek a legnagyobb problémái, mármint ami a külsőt érinti, szvsz. -
dwiki
senior tag
No én vagyok a kivétel
Én ha ugyanannyiba kerülne egy Pc mint egy Mac, akkor is Pc-t használnék otthon.
De ez valóban szubjektív, és az is igaz hogy általában ez nem így van, az én ismerősi
körömből is - a legtöbben - miután megismerték a Macet, teljesen rákattantak, és
akad olyan is aki otthonra is Mac-et (G4-et) vett.
De hát nem vagyunk egyformák (szerencsére) ugye...
(én mondjuk elfogadnék egy ajándék G5-öt... Aztán eladnám és összeraknék egy
kedvemrevaló Pc-t. Szeretek legózni...) -
dwiki
senior tag
válasz
joysefke #444 üzenetére
Nem mondod
Ezt a ''módszert'' ismerem (sőt használom is), de össze se lehet hasonlítani a kettőt...
(amúgy a mac is tud ''hagyományos'' hálókaris IP alapú módon kommunikálni)
(pl előző melóhelyemen sokat quakeztünk, úgyhogy két gépen osX, egyen (G3)
pedig MacOs 9 volt)... -
dwiki
senior tag
válasz
joysefke #439 üzenetére
Asszem disk target mod, de ez nem tuti
Lényeg hogy az egyik gép sima winyóként látja a másik gépet.
(a laptop csak winyoként jön fel, ne is tudsz hozzányulni, csak a ásik géprôl éred el)
Vagyis kb olyan mint ha pc-re usb-n rádugunk egy külső tokban vinyot.
Csak itt a géppel műveljük ugyanezt... -
dwiki
senior tag
Igen, ez mindegyik jó kis téma, és mindháromra áll nagyjából amit elmondtam. (szvsz)
(Ja és itt van még az AMD vs Intel is ugye
De én legjobban a MAC vs. Pc vitát szeretem, minden (esetleges) értelmetlensége
ellenére
Mod: Na mostmár dolgoznom is kellene valamit...
[Szerkesztve] -
dwiki
senior tag
Mondok egy olyan dolgot is, ami nagyon tetszik a Macben.
Firewaren összedugom egy Pbookkal (vagy ibookal, bár avval nem próbáltam), nyomok a
bootoláskor (mármint a laptop bootolásakor) egy T betűt, aztán had szóljon a
másolgatás...
Nem tom ezt pC-n meg lehet e ennyire frappánsan oldani (nem tudok róla, persze
lehet hogy van ilyesmi)? -
dwiki
senior tag
válasz
joysefke #425 üzenetére
Igen, tény hogy nincs értelme XP1700-hez hasonlítani a G5-öt.
Szerintem amúgy meg jobb ''süketelni'' mint ''tesztelni''.
Mivel (szinte és gyakorlatilag) minden szubjektiv.
És mit teszteljek?
Nem nagyon izgat hogy milyen gyors a (egy) gép, mert már mindegyik elég gyors a
munká(m)hoz - emlékszem még P1-es DTP-zésre. No ott kellett trükközni...) (kivéve a
renderelés, de ahhoz meg úgy látszik még nem gyártottak elég gyors gépet, mert az egy-
két nap renderelési idő nekem még sok) , az izgat hogy kézreálló legyen, ''könnyű''
legyen kezelni, stabil legyen (mint lentebb/fentebb írtam ez a gép sajna nem a legstabilabb
darab, bár mostanában - lekopogom - ''megemberelte'' magát (valószínűleg az időjárás
miatt, mint ecseteltem, bármilyen hihetetlen -.)
Szóval igazából az egész vitának - mint általában a vitáknak - nem sok értelme
van.
Mert mi változik akkor ha ''kiderül'' hogy ez vagy az jobb?
Változik a MAC eladások száma, ha valaki esetleg itt elolvasott hozásszólások miatt
megkívánja a MAC-et? Esetleg csökken a MAC eladások száma ha valaki esetleg itt
elolvasott hozásszólások miatt ''elutasítja'' a MAC-et? Esetleg, de nem jelentősen...
Meg tud győzni egy megrögzött Maces egy megrögzött Pc-st és vica versa? Nem
valószínű. Mi más történhet még? Eljön a világbéke?
És persze igazából ki sem derülhet semmi lényeges (mármint hogy melyik a ''jobb''),
mert annyi szempont van ami dönt... (és a legtöbbb erősen szubjektív, teszt ide
vagy oda)
(és hogy egy példát is mondjak a szubjektivitásra, szinte bármilyen fájműveletet
gyorsabban megcsinálok (elindítok) otthon az 1700-esen mint itt a maccel. Mert
ott van totalc, itt meg csak húzkodom az ablakokat össze vissza... Számomra -
ebből a szempontból sokkal jobban kézreáll a win. De előfordulhat hogy ugyanazt
a fájműveletsort valaki gyorsabban megcsinálja macen mint én Tc-vel (bár nem
hiszem)
Ezen dolgok ellenére (mint első hozzászólásomban is írtam) én szeretem a Mac vs
Pc vitákat...
Talán épp azért, mert annyira értelmetlenek.
(ugyanez áll a Linux vs Win vitára is, szvsz) -
dwiki
senior tag
A wines dolgoban valóban nagyjából igazad van, szinte mindenki Xp-t ért alatta, de azért
még a 98-is ott van....
Nagyon sok, számítógéppel csak ''muszájból'' (internet, word stb) foglakozó ismerősöm
használ win98-at.
A másik dolognál meg nem véletlenül raktam sűrűn (vagy nem elég sűrűn?)
vigyorgó sárga fejeket... Erősen túloztam és ironizáltam...
A kocsis hasonalotkat azért nem szeretem, - bár néha én is élek velük-, mivel
teljesen más nagyságrend, és lényegesen nagyobb a piaci szereplők száma.
Azt viszont én soha nem mondanám hogy azért kicsi a MAC piaci részesedése mert
szar... (jó nem is állítottad hogy én is ezt állítom)
-
dwiki
senior tag
válasz
joysefke #418 üzenetére
Mármint az A64-el se érdemes összehasonlítani, vagy a Xp1700-re gondoltál?
De azért az is elgondolkodtató, hogy munka ügyileg ugyan azt meg tudom csinálni
az Xp1700-en, mint a G5-ön (ja, hogy két percel lasabban?)...
Bár azt is hozzá kell tennem, hogy otthon ritka hogy nagyméretű nyomdai
minőségű/felbontású képekkel dolgozom...
Még egy dolgot érdemes megnézni (az általad felsoroltakon kívül): (szvsz)
Ki mire esküszik, ki melyik ''irányba'' ''fanatikus''... -
dwiki
senior tag
Persze, ebben igazad van, kissé kötekedtem
De olyan pongyola itt néhány dolog...
(ami nem baj, csak akkor ha valaki ''véresen komolyan'' mond ilyeneket...)
És épp ezért nem írnák le olyat hogy a ''MAC NEM PC'', meg azért se, mivel a MAC
jócskán építkezik ''Pc'' elemekből. Ha másfelőll nézzük, akkor meg mi értelme van
olyat leírni hogy a MAC NEM PC?
Ez olyan mint azt írni a FÉRFI NEM NŐ. De mindkettő ember nemdebár?
Ja és az is nagyon pongyola hogy ''win fut rajta'', mivel nem lehet egy kalap alá
venni az 98/Xp/2000/nt/95 stb-t, ez nyilvánvalo (- mint ahogy Te sem MacOs-t
írsz, hanem OsX-et)
Aztán a linux is igencsak jön fel, szóval az sem elhanyagolható tényező, szvsz...
Pc megnevezés helyett? Talán IBM Pc (bár tudom erősen sántít, és nem is jó a
megnevezés)
Szóval ez fogós kérdés, és valóban van némi képzavar.
De ez ugyan az, mint hogy azt írod hogy mivel win van a számítógépek többségén,
ezért Pc alatt egy ''Winxp-t futtató PC-t értenek.'' (Én tovább mennék...)
Ugyan ezen okból, vagyis az elterjedetség miatt - , a legtöbben a Macet is ''PC''-
nek nézik a szó szoros értelmében...
Tehát ha azt mondjuk hogy minden Pc-n win fut (mivel ez van elterjedve), akkor
ennyi erővel azt is mondhatjuk hogy minden számítógép Pc .... (és nem is érdemes
a Maccel foglakozni mivel annyira kevés van belőle. Megkockáztatom több linuxos
Pc van Mo-n - de valószínűleg a világon is - mint ahány MAC. Ergo, ha a linuxot
kizárjuk, kizárhatjuk a MAcet is, mint számítógépes tényezőt...
A végén még bebizonyítom hogy nincs is MAC... -
dwiki
senior tag
Hát a Macen (G5 Dual 2GHz) én is megcsáltam a bluros cumot....
Nekem 2'35'123 lett, de hozzá kell tenni hogy ez annyiban ''életszerűbb volt'', hogy nem
volt újraindítás, meg futott pár progi (köztük egy illustrator) a háttérben...
Az a baj, a Pc-m már elég elavult gépecske xp1700 ''kissé'' feltuningolva, de ha
kijön az nforce4-es lap, cserélem is, valami A64-es procival, no akkor lesz érdekes
a ''verseny''...
A xp1700-es max a G4-el van versenyben, ez nem kérdés... -
dwiki
senior tag
Nem azért, de Te annyira elvakult vagy, hogy az hihetetlen...
Nyomod a ''szakzsargont'', és néha azért mondassz nagy hülyeségeket...
(Tény, csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit, avagy dolgozz keveset, nem ér
baleset...)
(persze van amihez nem tudok hozzzásszólni, én csak''felhasználó'' szinten nézem a MAc/
Pc dolgot.)
De az ilyenek nagyon tetszenek:
''A MAC NEM PC''. Akkor mi? Nagyszámítógépes rendszer?
''1) Apple-nel nem igazan lehet szetvalasztani a hardvert es a szoftvert.''
Ezt hogy érted? Miért létezik számgép ahol el lehet választani a szoftvert a hardwertől?
Másrészről a Macre is lehet pl. linuxot rakni...
Viszont G5-re, nem lehet (tudtommal) Os9-et vagy korábbit rakni...
''2) PCk problemajanak egyik forrasa a rengeteg gagyi hardver, es az, hogy
rengeteg gyarto szarik betartani 100%osan a specifikaciokat. ok, alairom, hogy
letezik minosegi franko PC hardver is (pl Sony), de nem ez az altalanos sajnos''
Miért a MAC-ba nem tudok szar hardwaret rakni? (Ugye alapban ott vannak a
meglehetősen gyenge vidkártyák, de most nem erre gondolok) Rakhatok bele
bármilyen memóriát, winyot, Cd/dvd drivet...
Viszont nem rahatok bele, még egy DVD drivot, avagy mobil racket...
(persze USB-n, vagy Firewaren keresztül csatlakoztathatok)
E mellett nem rakhatok bele, semmi PCI-os cuccot (mármint G5-be), mert ''okosan''
kivették belőle, és csak PCI-X van. (így pl nem tudom átrakni G4-ből a SCSI kártyát,
hanem vehetek újat méregdrágán, ha az ugyancsak méregdrága umax scannert
használni szeretném...)
Ja és persze a drivert is meg kell venni a scennerhez, mert OsX-hez nem
adtak hozzá, és ingyen meg nem upgradelhető... (ez persze a Umax genyasága,
nem másé) És az a durva hogy nem egy olcsó otthoni scannerről van szó... -
dwiki
senior tag
Na nem mondd már hogy két partícióra nem rakhatok fel két oprendszert mert dobok egy
hátast...
(persze ha azt hitted hogy egy partícióra, úgy érthet? a beszólás)
Otthon az egyik Pc-men, a következ? rendszerek vannak, teljes béket?réssel
egymás mellett:
- Beos
- Win98
- Uhu Linux
- Debian Sarge
- Debian Woodoo
Régebbi gép, azért w98 és nem Xp... -
dwiki
senior tag
Igen, de most nem fagy. És így valószínű elhajtanának...
(amúgy az ''összekötőnek'' szóltam, ő is a memoriára gondolt, ezért cserélgette is rendesen....)
Másrészt én is gondoltam arra hogy op hiba, azért is hajtottam a Panthert.
No de mondom, nem tudok felrakni bizonyos progikat rá. Arra én is gondoltam (bár nem szabadna ennek lennie) hogy az zavar be, hogy a másik partición már ott van a progi. Ezért még egy olyan ötletem is van, hogy berakok egy szűz sata winyot, a mostanit lehúzom és meglátom. (de ez saját sata winyo lenne, úgyhogy csak hibakeresésre jó)
De azért mindenképpen ''egyszerre'' kellene működnie (egy winyon, két partícion, tehát ahogy most van) a két Op-nak. A progikat felraktam újból, tehát nem a jaguar alá feltelepítettet indítottam)
Amúgy jaguárral hozták a gépet, ezért van rajta az ugye.
Hát nemtom hogy a nu c-t próbáltam e, de mondom sok hasonlót találtam. De mind igen nagyon hm gyenge volt (hogy finoman fejezzem ki magam)
De azért megnézem. (mindig ajánlanak ilyeneket, és egyik se vált be...)
Nekem mondjuk ez az egyik legnagyobb hiányom, hiába NC-n, és Dos Navigátoron nőttem fel...
Az alma+tab a jaguárnál gyenge, a panthernél már jó... -
dwiki
senior tag
Asszem még garancilis (gondolom 1 év van rá)
Hogy hangja? Mármint a G5-nek?
Halk... G4-nél jóval halkabb, tényleg nagyon halk (az irodában van még egy G4 + 1 e-mac,
no azok hangját hallom, míg az asztlomon lévő G5-ét nem...)
Viszont az otthoni Antec Sonatam sem hangosabb...
Egyedüli hangos alkatrész a G5-ban amúgy a DVD író, na ha az felpörög, az hangos... -
dwiki
senior tag
Igen, de mit mondanék? Néha fagy, ''néha'' sűrűn fagy, de nem tom mikor és miért?
(csak tippelni tudok ugye)
És ha náluk nem jön elő mert olyan kedve van? És min dolgozok addig?
Ráadásul vidék és nem Pest...
Szóval nem olyan egyszerű...
(amúgy ezért lett a mem is cserélgetve, mivel csak az az egy hardware változott) -
dwiki
senior tag
Hú csak most találom meg ezt a topicot...
Pedig imádom Pc vs. Mac vitákat...
Nem olvastam végig a topicot, csak beleolvastam + elejét és végét.
Abban a ''szerencsés'' helyzetben vagyok, hogy mindkét géptípussal ''dolgozom'',
''szórakozom'', mittomén....
Mac-ből itt figyel előttem az asztalon (január óta) egy dual 2Ghz-es...
És hát, nem nagyon szeretem...
(előtte egy G4 volt, őt még jobban bírtam)
Problémáim:
- Nem (volt?) stabil (mármint a G5).
Minek okát először memoria problémának gondoltam (az alap 512 M RAM mellé
kapott 1Gb (kimondottan Machez ajánlott ramot, majd ki lett cserélve az 512 még
1 Gb -re, és stabilabb lett, de még mindig fagyogatott. Kivettem az egyik párat,
maradt 1 giga, másik párat hazavittem tesztelni az NF7-s-ben. No ott atomstabil)
És ekkor rájöttem hogy mégsem, (vagy mégsem csak) a Mem a hibás, mivel így is
fagyogatott, talán ritkábban (előtte heti 2-4 (csontra) fagyás volt.
Aztán ''rájöttem'' egy dologra...
Ahogy hült az időjárás kint a gép kezdett stabil lenni. most hogy kellemes őszi
időjárás van, a gép nem fagy!
Valami alkatrész (a csúcsszuper hűtőrendszer ellenére) nem bírja a meleget!
(ja és van légkondi a helyiségben és ennek ellenére!)
Szóval ez így leírva hihetetlen, de egyszerűen nem látok más gondot (nem került
bele semmi alkatrész, semmi új program semmi)
Mindegy, jövő nyárig remélem ellesz valahogy...
Aztán szoftveres problémák. Felraktam a Panthert (10.3.x) (persze a működő
Jaguar (10.2.8) mellé).
És egyes progikat egyszerűen nem tudok működésre bírni... (Indesign 2.x, Strata
3Dpro 3.x) Ja és ezek mind legális progik. (jó, a panther nem)..
Szóval néha hajamat tépem...
Az OsX hú de nagyon felhasználóbarátságáról, kézre állóságáról megint tudnék
vitatkozni, de persze ez télleg ízlés (és szokás) kérdése is.
Pl a Total Commander hiánya nekem nagy-nagy fájdalom (kipróbáltam vagy 20
klónt, de egyik sz*r*bb mint a másik)
Aztán alul ez a dockbar... (nagyon látványos ahogy fokozatmentesen nagyítódik
kicsinyedik, de X-edik mellékattintás utá kikapcsolja az ember (mármint a
nagyítódást).... Az apple+tab-os megoldás is harmat gynege szerintem, bár
pantherben már javították... Aztán hogy ''apple''+spacera bill. kódlapot vált, és ezt
nem lehet kikapcsolni, vagy más billkombinációra átállítani...
Meg még van egy két számomra nem olyan szimpi dolog, de tényleg ízlés-szokás
kérdéskörébe tartoznak ezek a dolgok....
A gyorsaságról.
Ha valaki ismeri a Strata 3d progit - nem egy elterjett dolog - tudhatja hogy
gyögyörűséges cuccokat lehet renderelni vele. Namost igazán jó beállításokkal
történő renderelés esetén, egy hétvége alatt kiszámol egy képet - viszonylag nagy
felbontásban - a G5 (G4-el esély nincs rá). Sajnos nem tudtam összehasonlítani az
otthoni géppel, mivel nem sikerült Stratat ''szereznem'' Pc-re - vagyis csak régebbi
verziót, de biztos hogy jóval gyorsabb a G5-t, ez tény.
Viszont photoshop, indesign ilyesmi DTP progik esetében, nincs észrevehető
sebességbeli különbség...
Ezen ''apróságokat'' leszámítva nincs semmi gondom a G5-el. (Ja és a G4-el télleg
minden rendben volt - OsX alatt - mert az Os 9 -az egy fostaliga volt, kb olyan
stabilitással mint egy win95 -)
Lényeg, összefoglalva, otthoni felhasználásra szvsz felesleges pénzkidobás a Mac,
sőt én, ha ugyan annyibe kerülne, akkor sem választanék Macet...
Nem igazán érzek Mac életérzést, annak ellenére hogy munkidőben ezeken
dolgozok egy ideje...
Egy nagy előnye azért van, a vírusmentesség. (bár pont mostanában kapott be a
cég egy exceles macrovírust, amit semilyen vírusírtó - winxp-s se tudott kiírtani...)
No mindez az én magánvéleményem, amit pár éves (kb 3 év) intenziv Mac
használat (napi 8 óra) után tudok mondani, némi régebbi Power Mac - típusra
nem emlékszem már, némi G3, sok G4, és 3/4 év G5 használat után.
(és persze csak a felszint kapirgáltam, és tisztán csak (az én) felhasználói
szempontomból)
Hogy a hozzászólás szétesik, a Mac (safari) és a fórummotor együttes
kölcsönhatásából ered...
Új hozzászólás Aktív témák
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- eBay
- Titán TUF módra: teszten az NVIDIA GeForce RTX 5070 Ti!
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Milyen RAM-ot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen mosógépet vegyek?
- Milyen routert?
- SCUF Valor Pro kontroller teszt
- További aktív témák...
- Új 2K Gamer PC Intel i9-12900F/RTX 3070 Ti 8Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR4-DDR5 2-3 Év Gar (27% ÁFÁ-s)
- Olcsó PC , i5 6400 , 1050 Ti , 16GB DDR4 , 120GB SSD , 500GB HDD
- Új 4K Gamer PC Intel i9-12900F/RTX 3080 10Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR4-DDR5 2-3 Év Gar (27% ÁFÁ-s)
- AMD Konfig - MSI X470, Ryzen 7 3800x, Vega 56, 32 GB RAM, 512 GB SSD
- Lenovo P500 - 1650 v3 6 mag/12 szál, 16-32GB DDR4 RAM, 490W 80+gold táp, számla, 6 hó gar