- Magisk
- HMD Skyline - jó szerelés
- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Fotók, videók mobillal
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
Aktív témák
-
luciferc
őstag
hogyan lehet elérni, hogy a SANE egy másik scanner (hp scanjet 2400) driverét használja az én nem támogatott scanneremhez (hp scanjet 3670)?
-
luciferc
őstag
válasz
dr_strange #2794 üzenetére
nem tudom mennyire fér bele ez a polémia a topik kereteibe, szvsz igen, de ha nem, akkor szóljatok.
szóval: én sem gondolom, hogy a linuxnak feladata a korábban windowst használók kiszolgálása. DE! a linux grafikus felületeinek igenis feladata a felhasználók kiszolgálása (ahogy minden felhasználói programnak is ez a feladata, nem öncélúan léteznek, jó esetben). Amennyiben pedig a felhasználók egy része (szvsz az új felhasználók nagyobb része) windowsról tér át (gyakran csak részlegesen, mondjuk otthon), akkor úgy vélem, hogy a linux grafikus felületeinek igenis elemi érdeke megfelelő testreszabhatósággal lehetővé tenni, hogy a fantasztikus linux alapokon akár egy majd 100%-ig win stílusú felület jelenjen meg.
A Kusader esetében mint mondtam, nem azt szeretném, ha utánoznák a TC-t, hanem azt, hogy lehetővé tegyék a TC-s megjelenés szinte 100%-os utánzását. (tulajdonképp ehhez csak minimális dolog hiányzik, bár ezek pl számomra elég zavaróak)
amúgy általában semmi gond a linuxos programok felületével, használhatóak, praktikusak. A file kiválasztó párbeszéd ablakok megjelenését mondjuk kritikán alulinak tartom. Ez windows alatt tényleg milliószor esztétikusabb.
Mondhatnám, hogy a linuxért kritizálok, nem ellene. -
luciferc
őstag
válasz
dr_strange #2789 üzenetére
te is nagyon jól tudod, hogy nem erre gondoltam.
egy olyan népszerű, és tényleg igen kiváló programnál, mint a krusader, ami ráadásul eléggé testre is szabható igazán beleférne, hogy minden képernyő elem helye változtatható legyen (hiszen 90%-uk már most is az). mellesleg lehet, hogy az én ergonómiai igényeim elbaszottak, de az az elrendezés, hogy a bal panel bookmarkja a jobb oldali panel bal szélén (tehát kb a képenyő közepén) jelenik meg, az eléggé érdekes
Fáj vagy nem fáj, de bizony a linux híveknek el kell fogadni, hogy amíg a win és egyes win-es programok az elterjedtebbek, és sokan win-ről váltanak (gyakran csak részlegesen) linuxra, addig bizony majdhogynem muszáj lehetővé tenni, hogy a két rendszer igen hasonlóan nézzen ki és működjön a felhasználó szemszögéből. Persze ez jórészt már teljesül, de egy két apróság igen idegesítő tud lenni. Pl az is, hogy a krusader képtelen a *-ot mint wildcard értelmezni másolásnál. ez 2003. október 11 óta van rajta a TODO listán!!! -
luciferc
őstag
Általános megjegyzés: én elhiszem, hogy a Linuxos programozók nem akarják utánozni a win-es programokat, felőlem nyugodtan indulhatnak egyedi arculattal, egyedi gomb elhelyezéssel, de úgy gondolom (saját helyzetemből kiindulva), hogy nagyon hasznos lenne, ha az olyan Linuxos programok, amiknek van (iszonyat elterjedt) win-es megfelelője rendelkeznének olyan előre definiált külsővel is, ami a win-es programmal szinte 100%-os egyezést mutatna, vagy legalább lehetővé tennék az ilyen külső elérését.
Aki világéletében Linuxot használt, annak ez nem számít, de aki megszokta a win-es programokat, netalán párhuzamosan kell a két rendszert használnia (pl én is ebben a helyzetben vagyok), annak ez nagyon nagy könnyebséget jelentene. Hogy őszinte legyek, bennem is megfordult, hogy hagyom a nyavajába a Linuxot, mert szép szép a filozófia, de ha 1-2 apróság máshol van a rendszeresen használt programokban, az elég idegesítő tud lenni. -
luciferc
őstag
krusader kérdések:
1. a bookmark gomb helyét lehet változtatni? illetve a bookmark gomb menüjéből a Media, meg virtual filesystem meg egyébb szarságokat el lehet tüntetni, vagy legalább máshova tenni (hogy a tényleges bookmarkok legyenek fent)
2. el lehet valahogy érni, hogy másoláskor a kijelölt fileok kijelölését megszüntesse? -
luciferc
őstag
válasz
snowflake #2767 üzenetére
ó, ezt már ismerem, már a kdmrc-t is feltúrtam, de egyszerűen képtelenség rávenni, hogy más stílusban jelenjen meg, arra meg végképp lehetetlenség rábírni, hogy a felhasználók listáját mutassa.
gdm-mel megy a dolog, de ott meg az a baj, hogy amikor kde-ből azt választom, hogy Kijelentkezés, akkor az ''éjszakás'' ablakon nincs leállítás és újraindítás gomb, csak kijelenkezés. ezt gdm+kde kombinációnál hogy lehetne odavarázsolni? -
luciferc
őstag
válasz
dabadab #2763 üzenetére
akkor összességében azt mondhatjuk, hogy debian alapú (pl ubuntu) disztrónál kernel fordítás nélkül nincs hibernálás? hát ez nagyon csúnya dolog
amennyire tudom, a kernel fordítás nem a legegyszerűbb dolog, ott az a halom opció...
más: ubuntuban van itt valaki járatos? az ubuntu topik elég halott, pedig van ott pár kérdésem. de lehet, hogy általános tudással is adható rájuk válasz
pl: Ubuntu, majd KDE felrakása repositoryból. Képtelen vagyok a login képernyő (ez ugye a kdm felségterülete) kinézetét változtatni. a kdmrc fileban szépen látszik, hogy megadtam dolgokat, de simán szarik rá. mi lehet a hiba? Ugyanez van Kubuntuval is, pedig az alapból KDE-s. ötlet? -
luciferc
őstag
lehetséges a linux hibernálása? egyszerűen nem találok róla semmi kézzelfogható normális információt.
-
luciferc
őstag
válasz
dabadab #2728 üzenetére
van valami tipped mi lehet a hiba? ez a Bővebben: link config file gyakorlatilag egyezik az enyémmel, hátha ez segít.
-
luciferc
őstag
na, segítenék a vitában és a nekem való segítségetekben. az xmd-mel működik, ott nem lövi le az x-et, vagyis restartolja, ahogy köll
ellenben deviszont és: ha visszarakom az ati driver előtti xorg.conf-ot, akkor működik a dolog kdm-mel is, azaz restartol az x server. d ahogy végignéztem az ati féle xorg.conf-ot, nem nagyon találtam benne semmit, ami ilyen no restartra vonatkozna.
a userlista persze még mindig nem működik a bejelentkező képernyőn. nincs valaki kde guru a környéken? -
luciferc
őstag
ezeket beállítgattam magamtól is (feltúrtam a kdmrc doksiját), de nem kóser még mindig
tierbatyo: hát pedig nem így van, ha logout-olok, akkor visszadob tty1-re, az x-nek meg lőttek.
sőt, azt sem bírom beállítani, hogy a felhasználók listáját megjelenítse
jelenleg az /etc/X11/default-display-manager file tartalma: /usr/bin/kdm
a /etc/kde3/kdm/kdmrc tartalma
[General]
ConfigVersion=2.3
ConsoleTTYs=tty1,tty2,tty3,tty4,tty5,tty6
PidFile=/var/run/kdm.pid
ReserveServers=:1,:2,:3
ServerVTs=-7
StaticServers=:0
[Shutdown]
HaltCmd=/sbin/halt
RebootCmd=/sbin/reboot
UseLilo=false
[X-*-Core]
AllowNullPasswd=false
AllowRootLogin=true
AllowShutdown=Root
AutoReLogin=true
ClientLogFile=.xsession-errors-%s
Reset=/etc/kde3/kdm/Xreset
Session=/etc/kde3/kdm/Xsession
SessionsDirs=/etc/X11/sessions,/usr/share/xsessions
Setup=/etc/kde3/kdm/Xsetup
Startup=/etc/kde3/kdm/Xstartup
[X-*-Greeter]
AntiAliasing=true
ColorScheme=KDEOne
EchoMode=OneStar
FaceSource=AdminOnly
FailFont=helvetica,12,-1,5,75,0,0,0,0,0
ForgingSeed=1112755402
GUIStyle=HighColor
GreetFont=charter,24,-1,5,50,0,0,0,0,0
GreetString=Welcome to %s at %n
GreeterPos=50,50
HiddenUsers=
Language=hu
LogoArea=Logo
LogoPixmap=/usr/share/apps/kdm/pics/kdelogo.png
MaxShowUID=29999
MinShowUID=1000
Preloader=/usr/bin/preloadkde
SelectedUsers=lucifer,teszt
ShowUsers=Selected
SortUsers=true
StdFont=helvetica,12,-1,5,50,0,0,0,0,0
Theme=/usr/share/apps/kdm/themes/kubuntu
UseBackground=true
UseTheme=true
UserCompletion=false
UserList=true
[X-:*-Core]
AllowNullPasswd=true
AllowShutdown=All
NoPassEnable=false
NoPassUsers=
ServerArgsLocal=-nolisten tcp
ServerCmd=/usr/X11R6/bin/X
[X-:*-Greeter]
AllowClose=true
DefaultUser=lucifer
FocusPasswd=true
LoginMode=DefaultLocal
PreselectUser=Previous
[X-:0-Core]
AutoLoginEnable=false
AutoLoginUser=lucifer
ClientLogFile=.xsession-errors
[Xdmcp]
Enable=false
Willing=/etc/kde3/kdm/Xwilling
mit kell módosítanom, hogy ne üsse ki az X servert logout esetén, és hogy a megadott felhasználók látszódjanak a listában? -
luciferc
őstag
Tudtok arra valami megoldást, hogy amikor kilépek a KDE sessionből (logout), akkor ne állítsa le az x servert, hanem visszakapjam a bejelentkező ablakot? mit kellene beállítani és hol?
-
luciferc
őstag
válasz
dabadab #2711 üzenetére
hm. igazad van. én viszont cd-vel próbáltam és az auto kiegészítéssel. na ott nem működik, és sajnos a wine-nal sem működik együtt, nem bírja a dll-eket betölteni. valami ötlet? a program működik read-only partícióról, lévén cd-ről tud futni, tehát nem ez a baj, hanem egyértelműen a filenév.
-
luciferc
őstag
kipróbáltam posix=0-val, ugyanúgy megkülönbözteti a kis/nagybetűket.
a case_sensitive pedig innen származik Bővebben: link
szóval tanácstalan vagyok, hogyan tudnám elérni, hogy ne tegyen különbséget a kis/nagybetűk között.
[Szerkesztve] -
luciferc
őstag
NTFS partíciót mountolnék nagybetű/kisbetű érzékenység nélkül. erre elvileg a ''case_sensitive=false'' opció szolgálna, pl a következő sorral az fstab-ban
/dev/hda1 /mnt/C ntfs users,owner,ro,umask=000,case_sensitive=false 0 0
ha minden igaz. de nem működik. mi a hiba? -
luciferc
őstag
#2662-re valaki?
-
luciferc
őstag
kérdeztem a kezdős topikban, de nem jött válasz, hátha más a közönség itt...
krusaderben a beállításoknál a Megjelenés csoportban a Működés fülön az Egérrel való kijelölés módja terület inaktív. miért? hogyan tehetem aktívvá?
azóta vannak újabb kérdések:
kde-ben hogyan lehetne a billentyűzet kiosztások közötti váltást shift+ctrl-re állítani? minden mást megeszik, de ezt nem
feltettem az ati driverét, azóta ha kijelentkezek, az x-et is kilövi. miért??
szeretném elérni, hogy a bejelentkező képernyőn fel legyenek sorolva a userek, de hiába mondom neki, hogy legyen lista, szart sem ér. természetesen kdm az aktív manager
A rendszer: Ubuntu hoary, úgyhogy alapból gnome volt fent, kde utána került rá.
Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- iKing.Hu - Samsung Z Fold 6 - Navy - Használt, szép állapot
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest