- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Yettel topik
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Apple Watch
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
Én mondjuk azzal is egyetértek, amit a víruskergetőkről írt: ne ugráljon, ne pattogjon, tegye a dolgát a háttérben, akkor visítson, ha gáz van. Vicc, hogy vannak olyan IS-csomagok, ahol ha megszakadsz sem tudsz automatikus frissítést beállítani, minden egyes alkalommal kézzel kell megcsinálni.
-
-
-
válasz
kovaax #25683 üzenetére
10 eve hasznalok Linuxot napi szinten, I/O miatt sosem volt fennakadas. Persze ha vki meg mindig IDE eszkozoket hasznal, tehet szert ilyen tapasztalatra. Ez viszont azon nem valtoztat, hogy ua konfiguracion a Win7 jo, a Win10 meg tre ebbol a szempontbol.
(Persze olyat is lattam, hogy AIX alatt kiszallt a fibre hattertar, fallback SCSI-ra, az meg felnyomta a loadot rendesen.)
-
válasz
togvau #25681 üzenetére
Ez szerintem inkabb scheduler kerdese. XP-ben tre volt, Win7-ben jo, 10-esben megint tre. Linux alatt sosem volt gondom azzal, hogy intenziv I/O muvelet kozben mast is csinaljak. AIX alatt elofordult, hogy tele volt a lemez, egy ssh kapcsolat felepitese eltartott 10 percig, de mukodott, belepes utan meg lehetett takaritani.
-
-
Itt pl. ugy tunik, hogy ua. GPU-t is tudod hasznalni. Raadasul kollegam is csinalta a korabbi cegemnel es azokban a ThinkPadekben is csak 1 integralt intel vacak volt.
-
-
-
válasz
MasterDeeJay #25451 üzenetére
nem kell hogy exchange funkciókat tudjon
vs
exchange-t tudhat valamelyik
Szoval melyik?
-
-
-
-
-
Best practice kerdes:
Tervezem, hogy LVM-re telepitem a jelenlegi rendszeremet, ami nagyjabol 1.5 TB belso HDD es 1 TB kulso hattertarat jelent. Mi tortenik, ha a kulso egyseg nincs csatlakoztatva, amikor bootolok (sem a rendszer allomanyai, sem a home-ok nem oda kerulnek)? Megall hibaval, vagy tovabbmegy warninggal? Vagy tegyem a kulsot kulon vg-ba?
-
-
-
-
válasz
PumpkinSeed #23864 üzenetére
Koszi, beneztem oda, ahol van egy csomo azonosito, de veletlenul sem egyezik egyik sem a docker altal kiadott listaval.
-
Hol találom a filerendszerben a Docker containereket?
-
válasz
RaPiDsHaRe #23805 üzenetére
Megnezed az nmap dokumentaciot, ha meg kodszinten akarod ellenorizni, akkor beszerzed a forraskodot, ha nyilt szoftver.
-
Koszonom a valaszokat.
-
-
Egy jol sikerult atnevezesi paranccsal sikerult rejtette tenni nehany allomanyt. Hogyan lehet eltuntetni a filenevek elejen a pontot?
-
Szoval: amig van spare terulet a vg-k mogott, addig a gparted megbirkozik az atmeretezessel adatvesztes nelkul - legalabbis linux mint 17 alatt mukodik.
-
válasz
Jim Tonic #23206 üzenetére
Igen, ez igy van, kulonben nem ismerne fel. Amibol viszont meg gond lehet, hogy az lvm-en beluli lv-ket mar nem ismeri - bar a GUI mutatja, meddig van tele a vg...
Raynes: igen, koszi, a 3 lepcso eddig is vilagos volt, amivel gondom van, azt mar leirtam. Viszont particionalatlan teruletre van szuksegem nemi Windows-os baromkodas miatt, tehat egy ntfs-t akarok rakni a felszabadult helyre.
-
válasz
Raynes #23204 üzenetére
Eleg sok oldalra bekukkantottam, a kerdest azert itt tettem fel, mert egyiken sem volt olyan helyzetre szolgalo megoldas, amiben en vagyok. Mindenhol a pv-t teljesen kihasznalo vg-k voltak, nalam viszont van egy nagy spare terulet az lv-k utan. Namost, ha van meg spare teruletem, mi a helyzet a filerendszerekkel? Minden leiras shrinkeli a filerendszert, de nalam ezt nem latom szuksegesnek, viszont momentan nincs lehetosegem backupra, ezert kozeledek ovatosan a muvelethez.
-
-
Sziasztok,
Van egy ~1 terrás SSHD a következő felállással:
alfa ~ # vgdisplay
--- Volume group ---
...
VG Size 922.51 GiB
PE Size 4.00 MiB
Total PE 236162
Alloc PE / Size 153600 / 600.00 GiB
Free PE / Size 82562 / 322.51 GiBalfa ~ # fdisk -l
Disk /dev/mapper/myvg-root: 53.7 GB
Disk /dev/mapper/myvg-home: 483.2 GB
Disk /dev/mapper/myvg-data: 107.4 GBMint látható, van egy picit több, mint 300 gigányi spare terület a vg-ben. Szeretném összébb húzni, mintegy 100 giga particionálatlan területet felszabadítani anélkül, hogy újra kelljen rakni a rendszert. Tudja valaki a pontos menetét ennek?
-
-
-
-
-
-
válasz
N0zer0 #19790 üzenetére
Akkor a LUKS headert hogy dumpolod ki?
Egyébként csak annyi kell, hogy néhány percre ott hagyd a gépedet. Rebootolják a géped, pendrive-ról kidumpolják az információt, aztán normál módon újraindítják. A nagy többség azt fogja hinni, hogy sima reboot volt vmiért.
-
-
válasz
N0zer0 #19764 üzenetére
Egészen pontosan nem törhető, hanem megkerülhető. A titkosítóprogram tudja, honnan kell kiolvasni a kulcsot a titkosított területről, nem tart semeddig módosítani, hogy ha pendrive-ról bootolom a gépedet, akkor írja oda vissza egy szöveges állományba. Ehhez persze fizikai hozzáférés szükséges a gépedhez.
bob.xzr: köszi a linket.
-
-
válasz
ubyegon2 #19688 üzenetére
Nem nagy vaszisztdasz, bonyolultabb volt leírni, mint amennyi idő alatt meg lehet csinálni. Kulcsszavak, amelyek alapján megtanulható: bash scripting, grep, awk, sed és ha mindezek megvannak, akkor jöhet a program, amelynek a kimenetét testre akarod szabni - pl. hdd sentinel és a conky a megjelenítéshez. Mondjuk nekem a kedvencem a grep-awk páros, sed-re ritkán van szükségem.
Az meg általánosan elmondható, hogy amilyen kimenetet tudsz produkálni scriptből, azt át is tudod adni a conky-nak megjelenítésre.
-
-
-
-
-
-
-
-
A következő problémakört kellene körbejárni:
Multiuseres Linux desktop környezetet kellene kialakítani úgy, hogy minden usernek saját LUKS jelszava legyen és ne férhessen hozzá sehogyan sem a többi user állományaihoz és egyáltalán: teljesen legyenek elszeparálva egymástól.
Az addicionális LUKS kulcsokat létre tudom hozni. sudoersben tudom szabályozni, mely parancsok hozzáférhetők a felhasználók számára, de kíváncsi lennék, ti mely utasításokat szabályoznátok?
Milyen egyéb dolgokat kellene még beállítani szerintetek?Az OS vörös hatos, a userek pedig műszakoznak a masinán (tehát nem egyidőben használnák a gépet, hanem egymás után).
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
buherton #19182 üzenetére
Az nem az apt-ban van, hanem az általa kezelt csomagtárolókban. Az apt nem tud róla, milyen verzió van a tárolókban az egyes programokból, nem is érdekli, neki az a dolga, hogy eljuttassa a gépedre, amit telepíteni akarsz.
kemotox: az a csíkozódás nem bíztató, memtest-et javasolnék - már csak azért is, mert be van lassulva a cucc, aminek nem kéne.
-
válasz
buherton #19174 üzenetére
Nekem személy szerint nincsenek túl jó tapasztalataim a Red Hat-környéki rendszerekkel, de ez szubjektív. Ha az ősök felé szeretnél menni, akkor Slackware és Debian - gyakorlatilag az első disztribúciók közé tartoznak. A Slackware-nél stabilabb és gyorsabb rendszert még életemben nem láttam, túltesz a Debianon is, de ott mindent Neked kell csinálnod: nincs függőség-kezelés, nincs automatikusan induló grafikus felület, nincs automatikusan létrehozott xorg.conf. Mire felteszed és beállítod, garantáltan ismerni fogod a Linuxot. Én túl lusta és kényelmes vagyok a használatához, de olyan összecsiszolt KDE4 van benne, hogy még.
-
-
-
-
-
válasz
Speeedfire #18985 üzenetére
A korábbi linken megtalálsz mindent, amire szükséged van.
-
válasz
Speeedfire #18983 üzenetére
Igen, a publikus kulcsot. Ezenkívül ügyelni kell arra, hogy a megfelelő file-ban legyen a kulcs, vagy átállítod az sshd_configban a helyét, másrészt ahogy korábban is írták, a .ssh könyvtárnak be kell állítani a jogosultságait, különben csak jelszavas autentikáció van.
-
válasz
Speeedfire #18981 üzenetére
No, hát itt a gond. Ha a publikus kulcs van az A szerveren, akkor az A szerverre tudsz ssh-zni B-ről és nem abban az irányban, amerre Te szeretnél.
-
válasz
Speeedfire #18978 üzenetére
Melyik kulcsot másoltad az A szerverre? (Mellesleg: privát kulcsot nem utaztatunk a hálón, ellenkező esetben adtunk a sz*rnak egy pofont...)
-
-
-
-
-
válasz
ubyegon2 #18827 üzenetére
Nem a Linux tárolja, hanem a böngésződ. Kapcsold inkognitó módba és akkor nem rögzít semmit.
Private Browsing
Firefox won't remember any history for this window.
In a Private Browsing window, Firefox won't keep any browser history, search history, download history, web form history, cookies, or temporary internet files. However, files you download and bookmarks you make will be kept.
To stop Private Browsing, you can close this window.
While this computer won't have a record of your browsing history, your internet service provider or employer can still track the pages you visit.
-
-
-
-
-
-
-
/media
/sys
/mnt/media és /mnt egyértelmű, miért ne, a /sys-t meg ezért ne.
/proc futásidőben jön létre.
-
-
válasz
Claude Leon #18617 üzenetére
Mutass egy embert a világon, aki úgy születik, hogy ismeri a Windows-t.
-
válasz
Claude Leon #18604 üzenetére
Nem, azért, mert egészen más a filozófiája, mint a kereskedelmi szoftvereknek. A user error az user error, fizetős rendszerek esetén is.
-
-
-
-
-
válasz
sanchomuzax #18382 üzenetére
Nézelődj a fórumon "conky" kulcsszó után kutatva.
-
-
válasz
sanzi89 #18364 üzenetére
Azért, mert a 2-3-4-5 futási szinteken automatikusan belép - te akartad így. Nézd meg, hogy Debian alatt melyik szint mit jelent, aztán ha sikerült kiválasztani, melyik szint kell, akkor az oda belépésre csinálj külön entry-t a grubban és ott ne engedélyezd az autologint.
-
-
-
-
válasz
PumpkinSeed #18302 üzenetére
Nem elképzelhetetlen, hogy már nem támogatják, mivel ott van helyette a Kali.
-
-
Mail szervert szeretnék belőni, webmailes elérhetőséggel. Nem fontos, hogy önmagán kívülről tudjon leveleket forgalmazni, csak saját magán belül kell ilyen lehetőség.
Ismertek ilyet, leírással együtt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamer Laptop, Gamer Monitor és Konzol Felvásárlás Magas Áron, Gyorsan és Egyszerűen!
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged