- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Moto G54 5G Power Edition - nem merül le
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Apple Watch
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- One mobilszolgáltatások
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ngabor2
nagyúr
megint bekavartak firefoxnál a jogi dolgok? én a ff-t szeretem, nem az iceweasel-t. az nem ugyan az. nem szeretem az ilyen cseréket...
-
ngabor2
nagyúr
fel szeretnék tenni egy wines játékot, szerver módban. Fishsim2 a címe, nem tudom, ismeri-e valaki. én nem ismerem, viszont egy barátom szeretne vele játszani, csak neki/nekik nincs olyan gépük, ill. netkapcsolatuk, amivel aktívkodni tudnának (mikrós, vagy egyéb natolt háló). nálam csak liunx van, de van 2 leírás, ami szerint akár mehet is:
Azert nyitottam ezt az oldalt, hatha masok is szeretnek a jatekot Linux alatt futtatni, ok ne szenvedjenek fel evet, mire rajonnek.
Én így oldottam meg UHU 1.1 alatt.
Elsőként a wine nevű emulátorral próbáltam futtatni, de ott hiányolta a játék a dirxet. egy ideig feladtam.
Mikor egy ismerősömmel a Linuxot vitattam, fel is hoztam a játékbeli gyengeségét. Ő mondta erre a megoldást.
A neve az emulátornak CEDEGA.
Na ha ezt telepítem, ez alatt menni fog minden dirxes játék... ja telepítem. Aki látott Linuxot belülről, az tudja, nem oly egyszerű a mutatvány, hogy letöltöm, kicsomagolom a helyére oszt hali...
Lehet kinlódni annak, aki nem ismeri a rendszert, és itt nem elég a felhasználószintű ismeret.
Profik ne is olvassák tovább.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Viszont, nagyon kezdőknek (mint én)
UHU-n van egy ''Gnome terminál parancssor'' nevű ikon kis képernyő a képe, enyhén elfordítva.
(Na ezt pl konzolnak hívják, pedig nem is az a neve... hanem Gnome terminál...)
Na erre katt.
miután bejön egy dos formájú ablak amiben látod a felhasználói neved, meg ezt :~$
beírod, hogy su, majd enter. kér egy jelszót, ami a root jelszó.
beírod, és teljes hatalmad lesz az oprendszer felett.
Ezt írja ki: root:/home/felhasználói név
beírod: mc
egy kellemes, Norton commander jellegű fájlkezelő jelenik meg.
Itt a cedega.tgz kicsomagolt állományát bemásolod a usr/bin, usr/lib usr/share könyvtárakba.
ha kész, exit parancs, amíg a felhaszn neved nem látod a fekete sötétben... ekkor beírod cedega
sikít, mint a hülye, hiányol pár file-t, de szrd le.
Következő meló.
telepítsd a fisingszimulátort emígyen
(Én először a home/felhaszn könyvtárba betettem a fs2_full.exe filet egy fishsim mappába)
:konzolba a következőket beírva: cedega fs2_full.exe
csodák csodája, elindul, mint a winben, a telepítés. jelöld ki telepítendő helynek a korábban létrehozot fihsim könyvtárat, és kész is vagy a telepítéssel. egy röpke puki sem jött ki a seggeden, máris végzett a gép.
Na akkor indítsuk a progit.
persze... nem ikonozunk, hanem: konzol
cedega fishsim2.exe
és indul a progi!!!! És talán ez alatt tudsz játékszervert is indítani... (persze ez nem szentírás)
ezzel az a probléma, hogy a cedega fizetős, és nem igazán akarunk rá költeni többet.
I installed Fishsim2 using WINE sometime last year, or maybe it was the year before, I don't remember. I was using Fedora Core 3 at the time and the experiment wasn't entirely unsuccesful. I managed to install and run FS2 ok, I could fish too, but the keyboard didn't work at all, so I couldn't change rods , tackle or bait.
ez alapján meg... hááát, nem tudom, érdemes-e belevágni. ha valakinek van ötlete, vagy tapasztalata akkor ne kíméljen. a játék elérhetőségét mindjárt előkeresem, remélem az nem fizetős...
no, ezt találtam: [link], [link] -
ngabor2
nagyúr
válasz
bambano #2995 üzenetére
nekem mindig is ez tetszett a linuxban. van egy probléma, és azt nagyon sokféleképpen meg lehet oldani. ki mihez ért jobban. az xarg-ra nekem még nem volt szükségem, ezért nem is igazán néztem utána.
a find-nek nálam az a ''baja'', hogy mindig ír elérési utat is. egyes progik nem szokták értékelni, ezért trükközni kellett vele egyszer.
én úgy vagyok a ``-vel, hogy ezt ismerem, egyszerűbbnek tartom, mint a $() módszert. ha ilyeneket már egymásba kell ágyazni... akkor keresni szoktam egyszerűbb megoldást
amúgy a for i in `find . -type f` do; cat $i >> file.txt; done módszert meg se említettem
Gaben: ebben nincs tapasztalatom, úgyhogy ezért nem válaszolok. -
ngabor2
nagyúr
cat `find . -type f` > file.txt.
ez az alkönyvtárak file-jait is összefűzi. azért nem kód, mert az idézőjel fontos (alt-gr 7)
cat * > file.txt
csak az aktuális kt file-jait fűzi össze, ha alkönyvtárak is vannak, arra hibát ad (de továbblép).
bár ennek így nem sok értelmét látom. bár gondolom valójában nem az /etc-t akarod öszefűzni -
ngabor2
nagyúr
válasz
mandrake83 #2983 üzenetére
a /etc/init.d-be tedd be a ki szkriptet, és csinálj róla egy symlinket az rc6.d-be és az rc0.d-be. lehetőleg a legelső helyre, hogy legyen ideje lefutni. nomeg egy adag ellenőrzéssel, és biztosítással
(pl. van-e háló, el tudta-e küldeni, ha nem, akkor valahova logolni helyi gépen, de ne fusson hálózati hiba miatt végtelen ciklusba, stb.) -
ngabor2
nagyúr
válasz
mandrake83 #2981 üzenetére
az indulást pl. a /etc/rcS.d-be is lehet linkelni, vagy az rc[23].d-be.
a kilépő szkriptnél mindenképp érdemes várni addig, míg biztosan ki nem megy a levél, vagy legalább pár próbálkozásig. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Ezekiel Ston #2949 üzenetére
először is, meg kell nézni, hogy van-e az adott programcsomagból linuxos változat. ha van, akkor az valszeg suse csomag lesz...
amúgy a novell egy cég, verziószáma sincs. melyik progi ez konkrétan? -
ngabor2
nagyúr
válasz
bambano #2947 üzenetére
root@lizard:/var/lib/locales/supported.d# locale-gen hu_HU.UTF-8
Generating locales...
hu_HU.UTF-8... up-to-date
Generation complete.
no, megvanvalóban a LANG volt a nem jó. az csak hu_HU volt. átállítva hu_HU.UTF-8-ra már jó.
mod: mégse az igazi[link] iso8859-2-ben jól jeleníti meg a neveket, utf-ben ? van az ékezetes helyeken. de konvertálni nem hagyja, notest-tel se.
-
ngabor2
nagyúr
utálom az utf8 vs. iso8859-2 harcot
van 2 halom file-om. az egyik neve utf8-as, a másik iso8859-2 kódolású. természetesen egyik kódolással se jó mindkettő. hogyan lehet legegyszerűbben azonos kódra hozni őket?
mod: mivel csak 4 file volt, megoldottam borzasztó fapados módszerrel. annyira gyány, hogy le se írom... -
ngabor2
nagyúr
ha az ubuntuból indulunk ki, akkor pl. a kopete, gaim benne van. asszem az amsn-t is fel lehet aptgettel tenni, van csomagja. a skype-ot sose próbáltam feltenni, valszeg annak is van csomagja, de ha nincs, akkor a honlapjáról elvileg elérhető.
vírusírtó nem kell. első körben tűzfal se, ha otthoni gépről van szó. -
-
ngabor2
nagyúr
az ubuntu topik 1. hsz-ában ott a megoldás. nem kell semmi rescue prompt, simán bebootolsz, majd crtl-alt-f1,
sudo mount /dev/hdaXY /mnt
chroot /mnt
sudo grub-install /dev/hdaX.
hogy milyen ubuntu-disztribbel bootolsz be, az gyakorlatilag mindegy, a változatok között sincs ezügyben eltérés.
ps: ezt a küldött pü-ből másoltam idehasonló okokból
ja, annyit javítottam, hogy pü-ben ubuntu-disztrib helyett debiant írtam. -
ngabor2
nagyúr
egyrészt kevesebb smiley is elég.
másrészt mire vetted a memet: hogy üresen álljon, vagy hogy a gép használja? a memhiány miben jelentkezik? sokat swap-pel? belassul? kidobja a progikat? ha nem... akkor a gép értelmesen használja a memet. egy free kimenetet dobjál, és lássuk, az 512MB-ból mennyi a cache. azt le lehet vonni a használtból, mert azt bármikor fel tudja szabadítani. -
ngabor2
nagyúr
-
-
ngabor2
nagyúr
úgy tűnik, hogy a gyár tűzfala ''jól van megcsinálva'', a 443-as porton se engedi ki az ssh-t.
nincs valami php-szkript, vagy egyéb, hasonló dolog, amin keresztül webes felületen át lehet egy terminállal kommunikálni? -
ngabor2
nagyúr
hogyan lehet a firefox-nak megmondani, hogy ha egy oldal a tartalomra azt mondja, hogy type=application/x-mplayer2 , akkor az mplayert ajánlja fel a lejátszásra?
-
ngabor2
nagyúr
procmail guruk, segítsetek. jönnek nekem a levelek egy listáról, és mindegyiknek a végén ott van egy 5-soros lábléc... amire semmi szükségem, csak idegesít. mindig ugyan azzal a sormintával kezdődik. procmaillel (vagy procmailből hívott szkripttel) hogyan lehet levágni?
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
ez az első sora a cuccnak, ami már nem kellene.
régebben a HIX-leveleket vagdosta egy progi, csak azt most nem tudom elérni. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Jester01 #2786 üzenetére
akkor a kérdés változik egy kicsit, és talán már nem is ide illik (wines topikban meg ritkán járok): hogyan tudom megnézni, hogy mely portok jutnak el egy adott gépig? a wigwam nem megoldás, mert az csak a tűzfalig lát, onnantól nem. de nem hinném, hogy a 21-es és 80-as porton kívül más nyitva lenne... az meg nálam foglalt.
dabadab: nem tudom, hogy a cégnél milyen hálózati cuccok vannak. mélyebben nem merültem bele. -
ngabor2
nagyúr
újabb érdekes probléma... van a gépem, ami kintről elérhető pl. ssh-val. és van a melóhelyen a gép, ami tűzfal, proxy és nat mögött van, ráadásul az ssh is le van tiltva (végülis érthető okokból...). valahogy mégis meg kellene oldani, hogy néha rá tudjak nézni az itthoni gépre, vagy tudjak futtatni rajta dolgokat. webszerver fut, php fut, ha kell, mysql is van, illetve bármi, ami elérhető és telepíthető.
a lényeg: http-n, vagy https-en keresztül szeretnék egy terminált nyitni a benti gépen, amin keresztül az itthonit elérem. asszem a távoli asztal elérés is le van tiltva bentről a gyáron kívülre. -
-
ngabor2
nagyúr
van egy telepítő cd-image. viszont pillanatnyilag nincs újraírható cd-m, fixre meg nem akarnám kiírni. mennyire nehéz pendrive-ról rávenni a telepítésre a rendszert? amúgy egy ''Feisty Fawn'' (a. k. a. Ubuntu 7.04) herd3-ról lenne szó.
-
ngabor2
nagyúr
/etc/modules-be írd be a modul nevét.
viszont nekem is lenne egy kérdésem az okosokhoz:
[22470754.572000] usb 3-8: new high speed USB device using ehci_hcd and address 50
[22470754.704000] scsi43 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
[22470754.704000] usb-storage: device found at 50
[22470754.704000] usb-storage: waiting for device to settle before scanning
[22470759.704000] Vendor: Flash Model: Drive UT_USB20 Rev: 0.00
[22470759.704000] Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 02
[22470759.704000] SCSI device sdg: 2015231 512-byte hdwr sectors (1032 MB)
[22470759.704000] sdg: Write Protect is off
[22470759.704000] sdg: Mode Sense: 00 00 00 00
[22470759.704000] sdg: assuming drive cache: write through
[22470759.708000] SCSI device sdg: 2015231 512-byte hdwr sectors (1032 MB)
[22470759.708000] sdg: Write Protect is off
[22470759.708000] sdg: Mode Sense: 00 00 00 00
[22470759.708000] sdg: assuming drive cache: write through
[22470759.708000] sdg: sdg1
[22470759.864000] sd 43:0:0:0: Attached scsi removable disk sdg
[22470759.864000] sd 43:0:0:0: Attached scsi generic sg6 type 0
[22470759.864000] usb-storage: device scan complete
van egy ilyen pendrive-om. kemény 28k-val tud is rá írni a rendszer... van 2 másik is, arra lényegesen gyorsabban tud írni, bár az is messze van a win alatti sebességtől. valaki gyógyírt tudna erre? le szeretném cserélni a régieket, mert ez kisebb helyen elfér, és normálisabban néz ki.
mod: ha a mount opciók közül kiveszem a sync opciót, akkor 2-3MB/s sebességgel másol (time sync és du -k alapján, tehát nem az mc mondja ennyinek). csak azt nem tudom, hogy sync-kel miért ilyen gyatra. esetleg valahogy ''késleltetett sync''-et nem lehet megadni? a logikai írás után egyből nyomjon rá egyet, mert akkor meg lenne oldva a problémám. -
ngabor2
nagyúr
válasz
VladimirR #2726 üzenetére
egyszer kellett wint telepítenem egy olyan vinyóra, amin előtte linux volt. az xp telepítője megette. ismeretlen partíció, törlés, majd az üres vinyón új partíció. és működött.
lenne egy kisebb összegű fogadásom, hogy az eredeti kérdező meg se próbálta win telepítő cd-vel leírtani a linuxot. -
ngabor2
nagyúr
válasz
VladimirR #2717 üzenetére
a partíciókkal legjobb tudomásom szerint tud mit kezdeni. ismeretlen partíció, de tudja formázni. tehát nem linuxos téma.
aki meg csak törölni akarja a linuxot, az igen nagy valószínűség szerint semmit nem akar áthozni linux alaól, tehát az adott fs-re nincs szüksége. -
ngabor2
nagyúr
Deb ellen szól a macerásabb telepítés és a puritánabb volta. Mellette a stabilitása.
magát a debet nem macerás most már telepíteni. rá a modult. talán azt macerásabb egy kicsit, ha csomagból akarod. ha nem abból, hanem az amd oldaláról letöltött ''forrásból'' (ami egy bináris amúgy), akkor jó az is. csak érteni kell hozzá.
az ubuntu tulajdonképpen valóban egy kezdő-barát debian. katt-katt, és megvan. de ha nem szeretsz kattingatni, vagy debianon szocializálódtál, akkor apt-cache search, apt-get install, dpkg-reconfigure és társai is játszanak.
mandriva, suse... semmi nem szól ellenük, legfeljebb az én ízlésem, ami nagyon szubjektívde ha jól látom, ezen a fórumon a 2 legaktívabb disztó-topik az ubuntu, és a debian. meg a gentoo... de az megint más szemlélet, más világ. oda illik profinak lenni, és sok-sok idő kell.
-
ngabor2
nagyúr
mezei VIA VT8237 déli híd
ez tud raid-et? nem is tudtam... mindig tanulok én is valamitlehet, hogy akkor az epiához szerzek 2 azonos vinyót, és én is raid-ben fogom nyomni
amúgy deb helyett továbbra is az ubut ajánlanám. végülis az is deb, csak szépen felöltöztetve. persze ha a kernelfordítás és hasonló dolgok nem riasztanak el, akkor mehet az is. nem vagyok benne biztos, hogy az alá megvan lefordítva az fglrx modul. -
ngabor2
nagyúr
az ATi kártyák támogatottsága nem a legtökéletesebb... de belőhető. ubuntu alatt az easyubuntu alapból fel tudja tenni, de egy apt-get install xorg-driver-fglrx linux-restricted-modules-`uname -r` után egy dpkg-reconfigure xserver-xorg megoldja a gondot... jó esetben.
a raid-et kezeli, ha a chipet ismeri (elég sokat ismer). 64 bit miért kell? működik, de egyelőre nem sokminden használja ki. -
ngabor2
nagyúr
válasz
rokefeller #2675 üzenetére
amin meglepődtem most Etch telepítése után: reboot után egyből grafikusan jött be... ezelőtt az x-et se tette fel. lehet, hogy korábban volt nálam a hiba, de ezt az etch-et már egész felhasználó-barátnak nevezném.
oké, még épp nem annyira, mint az ubuntut, de akkor se rossz. -
ngabor2
nagyúr
wlan ap guruk, ha vagytok, segítsetek nekem. [link]
a gépben levő hálókártya:
08:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG Network Connection (rev 02)
root@ngabor-laptop:/etc/network# lsmod | grep ipw
ipw3945 124576 1
ieee80211 35272 1 ipw3945
linux alá nincs wpa modul? mert a wep be van töltve, wpa-t meg nem is találok... lehet, hogy ez a hiba?
mod: közben a probléma áthidalásra került (wep-re állítottam az ap-t), de azért a kérdés továbbra is áll. -
ngabor2
nagyúr
a networkmanager csak egy frontend, valójában más programokat futtat, kényelmesebben.
amúgy ez minek a része? rendszerszolgáltatás, vagy a session-managerhez/ablakkezelőhöz kapcsolódik?
ha rendszer, akkor gondolom az /etc/rc.d kt-ban lesz valami, amit linkelni kell a /etc/rc.[23]-ba. ha ablakkezelős, akkor az aktuális ablakkezelő beállításai között kell turkálni. -
ngabor2
nagyúr
pár hsz-t (mondjuk 1-2-t) visszaolvastál volna, és megkaptad volna a választ... vagyis az egyik választ.
mert asszem van valami tákolt driver, ami a win bináris ntfs-meghajtóját használja, és ezáltal elég jól tudja az ntfs-t kezelni. egyes live cd-ken rajta van. de mivel sose volt rá szükségem, ezért nem tudom, hogy mi is ez valójában. -
ngabor2
nagyúr
az ntfs írás lehet, hogy nem véletlenül nincs alapból benne egyes disztribekben. annyira nem atomstabil még, mivel a gyártója nem igazán sieti el a specifikációjának kiadását (abba ne menjünk be,el hogy ki kellene-e adnia, mert csak flame lenne). van úgy-ahogy működő, összetákolt írás-támogatás, de nem az igazi.és attól, hogy az egyik disztribben alapból benne van, még nem jelenti azt, hogy a többire nehéz feltenni.
-
ngabor2
nagyúr
végre-valahára megjelent a macromedia flash 9 linux alá. már épp ideje volt... elég sok oldal nem jelent meg a 7-essel.
-
ngabor2
nagyúr
próbálkozok a deluge életre keltésével. svn-ből szedtem le, ezzel a hibával fogad:
ngabor@lizard:~/deluge/trunk$ ./delugegtk.py
deluge_core; using libtorrent 0.11.0.0. Compiled with NDEBUG value: 1
Applying preferences
No DHT file to resume
Traceback (most recent call last):
File ''./delugegtk.py'', line 349, in ?
interface = DelugeGTK()
File ''./delugegtk.py'', line 56, in __init__
self.tray = dgtk.TrayIcon(self)
File ''/home/ngabor/deluge/trunk/dgtk.py'', line 38, in __init__
self.tray = gtk.StatusIcon()
AttributeError: 'module' object has no attribute 'StatusIcon'
a fordításhoz is egy talicska csomagot fel kellett tenni (boost csomagok), de itt már végleg elakadtam. azért ezt akarom lefordítani, és nem a 0.4.0-t használni, mert abban nincs még benne a webui. ebben benne ven, ''működik'' is, csak épp ha nincs alatta a fő progi, akkor kenhetem a hajamra... -
-
ngabor2
nagyúr
van egy dvd-image, mdf, ill. md0 kiterjesztéssel. ezt mivel lehet kiírni?
próbálkoztam az mdf2iso-val, azt mondta, hogy ez már iso. csakhogy 2 darabban... cat-tal összemásolva jó lesz vajon? sajna nem tudom leellenőrizni. -
ngabor2
nagyúr
először is, milyen eszköznek ismeri fel? ha nincs sata vinyód, akkor igen nagy valószínűség szerint sda lesz.
root-ként: mount /dev/sda1 /mnt/pendrive
(a pendrive kt létezzen!) ha erre nem mond hibát, akkor fel van csatolva. ha mond, akkor
fdisk /dev/sda
p-vel ki tudod iratni a partíciós tábláját, az érdekes lehet. ha csak 1 partíció van rajta, és semmi egyéb hiba, akkor
mkdosfs /dev/sda1
(feltéve, ha valóban /dev/sda1 az a partíció! gondolom nem nagyobb 2 GB-nál az a pd, úgyhogy a fat32 felesleges rá.) -
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2533 üzenetére
/usr/games/brutalchess a bináris, man brutalchess (vagy man 6 brutalchess) a manual oldala.
[link], [link]
a xine vs. mplayer: én se akarok vitát nyitni, különösen azért, mert a xine-t nem ismerem. kb. 1 éve fordítottam utoljára mplayert, azóta azt használom. amit kell, azt tudja. dvd-t nem ezzel szoktam nézni, hanem ogle-vel. már amennyit nézek vele...
lehet, hogy ki fogom próbálni a xine-t is, veszíteni nem lehet vele. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2530 üzenetére
a brutalchess egy bináris, vagy egy indítószkript? ha ez utóbbi, akkor érthető. sőt, visszább megyek. biztos, hogy ez a neve a binárisnak? nézd meg a csomagban.
az mplayert meg ezexerint már megoldottad. ettől függetlenül mplayert, vagy gmplayert indítottál? mert nem ugyan az a konfig file-juk. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2527 üzenetére
1: ldd `which brutalchess` mit mond? ha ott kiírja, hogy melyik libeket nem találja, akkor tovább tudsz lépni.
2: mplayer -vo help mit mond? azok közül tudsz válogatni. a ~/.mplayer/config file-ba írd bele valamelyiket (nálam pl. vo=xv van benne). a gui.conf-ba pedig vo_driver = ''xv'' -
ngabor2
nagyúr
az everesthez hasonló összetett cucc létezik linuxra? vagy valami cucc, ami pl. a memidőzítéseket meg hasonló nyalánkságokat kiírna?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Forest_roby #2487 üzenetére
apt-cache search fglrx
mit mond?
mod: megnéztem a debian.org-on... nincs semmi róla.
de a google ilyet talált. [link] egy próbát megér. sőt, [link]. ez frissebb.
mod2: még egyszerűbb: a sources.list-be felveszed a testing ágat, ebből is a non-free repository-t, majd apt-get install fglrx-kernel-src fglrx-driver-dev fglrx-control (a drivert azért nem, mert ahoz a kernelt is frissíteni kellene a testing-ben levőre... azt meg első körben nem ajánlanám). -
ngabor2
nagyúr
ugye jól tudom, hogy az /etc/crontab-ban a köv. sor:
*/5 * * * * ngabor programnév
5 percenként futtatja ngabor user neve alatt az adott programot?
mert ha igen, akkor valamit vagy elírtam, vagy nem tudom, mi van... -
ngabor2
nagyúr
válasz
_MaSTeRFoXX_ #2471 üzenetére
linux alatt nem 1 file van, hanem több. neked valószínűleg elég lenne a /etc/rc.0 és rc.6 (vagy valami hasonló, suse már rég volt a kezeim között) könyvtárnól a networking linkeket törölni. kicsit(?) gány megoldás, de biztos: nem állítja le a hálót.
ha privátban dobsz egy ls -l /etc/ kimenetet, akkor talán többet tudok mondani. azért pü-ben, mert egy kicsit hosszú... -
ngabor2
nagyúr
válasz
VladimirR #2464 üzenetére
biztos, hogy adatvesztés nélkül? nem lehet, hogy amiatt írt a grub hibát? ráadásul a netinstall cd-ről futott, tehát a partíciók ''szabadon voltak''.
df-re a hda2-re mennyi helyet ír ki? amekkora a hda2, vagy amekkora volt a netinst előtt? ha ez utóbbi, akkor fdisk is elég, törlöd a hda3-t, a hda2-t megnöveled, majd e2fsck (megintcsak live-ról, újraindítás után). -
ngabor2
nagyúr
válasz
bambano #2462 üzenetére
valszeg ezt akarja elkerülni...
bár valóban ez lenne a legkultúráltabb módszer, de lehet, hogy helyben nincs annyi háttértér hirtelen, amire mindent ki tudna menteni.
a legszebb, hogy nem is kell újratelepíteni mindent. tar-ral leszedni a hda2-ről a rendszert, partíció-egyesítés, majd vissza az új hda2-re a be-tarolt rendszert.
ha ftp-n viszi a tart, akkor arra érdemes figyelni, hogy 2 gb-nál nagyobb file-okkal nem boldogul, tehát érdemes darabolni (split), aztán egyesíteni (cat). -
-
ngabor2
nagyúr
ismét speedstep. sikerült bekapcsolni, megy is szépen... csak most meg ki kellene kapcsolni, vagy legalábbis rávenni arra, hogy 1.6GHz-en hajtsa a procikat. jelenleg 800 MHz, 1.07, 1.33 GHz-et tud. elvileg tud 1.6GHz-et is, de azt nem sikerült előcsalni:
root@ngabor-laptop:/home/ngabor# cpufreq-info
cpufrequtils 002: cpufreq-info (C) Dominik Brodowski 2004-2006
Report errors and bugs to linux@brodo.de, please.
analyzing CPU 0:
driver: centrino
CPUs which need to switch frequency at the same time: 0
hardware limits: 800 MHz - 1.60 GHz
available frequency steps: 1.60 GHz, 1.33 GHz, 1.07 GHz, 800 MHz
available cpufreq governors: userspace, performance
current policy: frequency should be within 800 MHz and 1.33 GHz.
The governor ''userspace'' may decide which speed to use
within this range.
current CPU frequency is 1.33 GHz (asserted by call to hardware).
analyzing CPU 1:
driver: centrino
CPUs which need to switch frequency at the same time: 1
hardware limits: 800 MHz - 1.60 GHz
available frequency steps: 1.60 GHz, 1.33 GHz, 1.07 GHz, 800 MHz
available cpufreq governors: userspace, performance
current policy: frequency should be within 800 MHz and 1.33 GHz.
The governor ''userspace'' may decide which speed to use
within this range.
current CPU frequency is 1.33 GHz (asserted by call to hardware).
cpufreq-set-tel próbáltam magasabb értéket beállítani, eredménytelenül.
prócáltam a /etc/init.d/cpufreqd -t lekapcsolni, a helyzet változatlan.
4-féle governor van, egyikkel se sikerült.
próbáltam modulokat kiszedni: amelyik governor használatban volt, azt értelemszerűen nem engedte. mintahogy a speedstep_centrino-t se. -
ngabor2
nagyúr
válasz
YouCanCANON #2432 üzenetére
valszeg bambano megoldása a legésszerűbb és legegyszerűbb.
ha meg már próbálkoztál, írd le, hogy mivel próbálkoztál, hogy azt már ne ajánljuk. -
ngabor2
nagyúr
ezzel kezdtem. a google nekem is barátom
de miután egy modul miatt az egész modul-kt-t újra kellett fordítani (cirka 2 óra egy epián... más gépre nem volt hangulatom átvinni...), elegem lett belőle. ugyanis csak forrásban van meg a modul... a linkelt címen pedig nincs megfelelő modul nekem, csak régiek.
a ralink-modul fordítással-belövéssel-beállítással együtt kb. 5 perc volt ugyan azon a gépen. úgyhogy a d-linket már el is adtamköszi azért a linket.
-
ngabor2
nagyúr
valakinek sikerült már acx111 chippel szerelt wlan-kártyát életre kelteni linux alatt? mert nekem nem akar összejönni...
intel és RaLink chippel nincs gondom, mindkettő megy gyönyörűen, de ezt a d-linkes cuccost nem bírom életre kelteni. modult is fordítottam hozzá, be is töltötte, de az iwconfig nem látja. az lspci alapján tudom, hogy acx 111 chippes a dolog.
(kimeneteket most azért nem adok, mert már kivettem a kártyát, csak idegesít, hogy már a 2. ilyen kártya, amivel nem boldogulok.) -
ngabor2
nagyúr
válasz
VladimirR #2402 üzenetére
az üzenet alapján csak tippelni tudok: a win frissítette a kapcsolatot, és ezt a samba nyugtázta ezzel az üzenettel. különösen, ha működik, nem kell vele foglalkozni.
ha zavaró (mert valszeg engem igen erősen zavarna), a /etc/sysctl.conf-ba tegyél egy ilyen sort:
kernel/printk = 4 4 1 7
ettől megszűnik, miután syslogd-t újraindítod (asszem azt kell... de reboot után biztos)
-
ngabor2
nagyúr
válasz
VladimirR #2397 üzenetére
nem kell, mert amíg nem csökken egy szint alá (kb. 5-10%) a szabad hely, addig kultúráltan önmaga gondoskodik a töredezettség-mentességről.
de ha rajtad is kitör az ''akkor is defragolok!'' perverzió, akkor van rá progi... amivel igen könnyen az örök vadászmezőkre küldheted a teljes fs-t, ha nem vagy elég körültekintő. nekem egyszer már sikerült(akkor álltam át először debianra SuSE-ról)
apt-cache search defrag... bár nem próbáltam, illene, hogy eredményt adjon. -
ngabor2
nagyúr
usb-s tévékártyák vs. linux. e téren van valakinek tapasztalata (a google-n kívül)?
-
ngabor2
nagyúr
válasz
VladimirR #2375 üzenetére
egy tanács: ha már debian, akkor az mplayerből fordítás során csinálj csomagot, könnyebb kezelni. fog neki kelleni valami miatt 2 csomag (debhelper-perl, meg még egy, annak nem tudom a nevét), de utána egyszerűbb kezelni.
DEB_BUILD_OPTIONS=''--enable-gui --language=hu --disable-runtime-cpudetection --enable-streaming --enable-menu'' fakeroot debian/rules binary
persze az opciók közé tetszőlegeseket betehetsz. -
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
válasz
VladimirR #2371 üzenetére
igen, közben még egyszer átnéztem, és javítottam.
az, hogy a ./configure megtalálja, az nem elég. annak a dev-csomagok kellenek, azokat meg valszeg megtalálta. az ld.so.conf-ban levő kt-kat nézi át libek után.
nem kell utána újrafordítani, csak egy progit kell futtatni (asszem dl, vagy valami hasonló... ennek is mindjárt utánanézek...)
a libaa.so pedig így látatlanban az aalib csomagban lesz, mindjárt utánanézek.
mod: megnéztem, nem sokat tévedtem[link]
aalib1-dev csomag kell neked.
mod2: dl a progi neve, alapcsomagban van, tehát fenn lesz. -
ngabor2
nagyúr
válasz
VladimirR #2369 üzenetére
ez nálam akkor jött elő, mikor valamelyik lib nem olyan verziójú volt, mint amit várt. ez pedig tipikusan disztrib-keveredésnél jön elő.
workaround:
cd man
ln -s man3 man3caca
a cpp-s hibára: egyes cpp-ket nem szeretnek egyes progik, mert gyakran bugosan fordítanak. asszem a 2.95-öt, a 3.3-at és a 4.0-t szeretik. de elvileg a readme-ben ennek is illene benne lennie.
a /usr/local/lib benne van a /etc/ld.so.conf file-ban?
a libaa-t miért nem csomagból tetted fel? apt-get install aalib. azt valszeg megtalálta volna. persze fel lehet tenni forrásból is, de szerintem a readme-ben is benne van, hogy az install-kt-nak benne kell lennie az ld.so.conf-ban. -
ngabor2
nagyúr
ha ext3, akkor asszem azt lehet növelni közvetlen utána levő résszel, resize2fs-sel. csökkenteni nem lehet. a reisert nem lehet manipulálni.
ami még fontos: nem lehet mountolva az épp átméretezendő partíció.
de átméretezés helyett inkább másik partíció mountolását javaslom.
ha csökkenteni akarod a méretet... arra online módszer nincs, lemented valahova a teljes rendszert (tar), átpartícionálod, visszamásolod. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Speeedfire #2360 üzenetére
1 kérdést csak 1 topikba tegyél fel...
-
ngabor2
nagyúr
válasz
dr_strange #2353 üzenetére
értem én, igazad is van. csak sajnos úgy veszem észre, hogy a kérdezők előtt 2 út áll: vagy egy nem elég népszerű disztrib esetén nem kap választ, vagy egy népszerűre váltva megkapja a választ. a ph-s nem-vérprofi linuxosok elég nagy része (és a profik egy része is) ubuntut, vagy debiant használ, így pl. elég kevesen használnak mandrivát (gondolom én).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged