- iPhone topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Milyen okostelefont vegyek?
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CPT.Pirk #32259 üzenetére
Most először, a bekapcsolás után röviddel, 2D képtartalom mellett is meghalt a... ?vga driver?
Arra mentem be a szobába, hogy pepita képhiba virít a képernyőn fél perccel a boot után. A releváns részekről tettem fel pastebinre: [link]
Röviden, kezdődött egy valamivel:júl 19 17:30:43 kepsz-pc kernel: [drm:amdgpu_job_timedout [amdgpu]] *ERROR* ring gfx_0.0.0 timeout, signaled seq=1309, emitted seq=1311 júl 19 17:30:43 kepsz-pc kernel: [drm:amdgpu_job_timedout [amdgpu]] *ERROR* Process information: process firefox pid 1482 thread firefox:cs0 pid 1660
Ekkor elindul egy gpu reset, de azt hiszem belehalt a reset folyamatba. Aztán pedig újra és újra megpróbálja, de egyszer sem sikerül neki a reset. A pastebin végét levágtam, mert csak ismétlődés volt benne még hosszan.
Van valami ötletetek? Vagy h. kinek kellene jeleznem ezt a gondot?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #32263 üzenetére
Másfél órát ment a gép porszívó módban, procit minden szálon a stress-ng -vel, gpu-t meg a furmarkkal terheltem le. A problémát nem tudtam előidézni, de a hőmérsékletek se szálltak el. Szóval szerintem a tápot kizárhatjuk.
Szóval szerintem szoftveres a probléma, csak nem tudom mit kezdjek vele.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #32263 üzenetére
Ez mondjuk igaz, az áramfelvétel ilyen hardvernél tüskés jellegű magas csúcsokkal, amiket ki kell tudnia szolgálni a táp kimeneti kondijainak és ez nem látszik a pusztán a wattszámból. Na majd utánajárok ennek.
Linux alatt van olyan komoly gpu terhelő progi, mint mondjuk a Furmark szőrös fánkja Windows alatt?
Így kapásból a Unigine benchmarkjai vannak meg nekem, de az nem stressz teszt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #32260 üzenetére
A táp bírja, kiszolgálja az 5800X procimat és egyszerre a vga-t is. Illetve ebben nem vagyok biztos, hogy mindkettőt egyszerre 100%-on megjárattam-e, ezt még kipróbálom. Külön-külön mindkettőt meghajtottam már 100%-on hosszabb ideig is.
Úgy egyébként nem rég cseréltem alaplapot és vele együtt procit is 3600X-ről 5800X-re, de nem volt kihatása a problémára.
Abból gondolom a problémát szoftveresnek, hogy ezen a gépen W10 alatt teljesen stabil a kártya.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Aktívan játszok Linux alatt, van 2 gépem AMD vga-val és mesa-val használom őket, az oprendszer mindkettőn Manjaro KDE.
Az egyiken minden frankó, régebbi RX570 vga van benne.
A másikban is majdnem minden frankó, 2 generációval modernebb RX5600 XT van benne. Viszont mióta csak megvan ez a kártya, ez már több mint 1 éve, játék közben random előfordul, hogy kimerevedik a kép, aztán átmegy fekete képernyőbe, majd visszajön az utolsó képkocka, de úgy mintha ram hibás lenne a kártya. (nem az, alaposan kiteszteltem)"ERROR* Waiting for fences timed out!"
Ilyenkor annyit tudok tenni, hogy átlépek konzolra és ott újraindítom a gépet. Aztán jellemzően tudok játszani, mintha mi sem történt volna. Ilyenkor ez zajlik le: dmesg
Szóval valamitől meghal a vga és csinálni próbál egy gpu resetet, de belehal. Ez a gpu reset képesség egy relatíve új dolog a kernelben, de a leírt hiba már akkor is volt, mikor még nem volt a kernelben ez a képesség.
Ugyanezzel a problémával mások is küzdenek: [link] [link] [link] de h. hová kellene fordulnom ezzel, azt nem tudom.
Az eltelt kb. másfél év alatt volt olyan kernel - mesa - amd firmware kombináció, amivel nem jött elő a hiba és akkor pár hétig jó volt, talán kétszer is. Játéktól független, mindegyik játékom alatt találkoztam vele a Cyberpunktól az STO-ig. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vargalex #31990 üzenetére
Az Arduino a kisebb gond, az Eclipe IDE-t nem lehet kiváltani mással és abban készülnek a komolyabb munkáink. Persze az Eclipse is tud Git-et, de az megint egy specifikus megoldás, mi meg hol ebben, hol abban dolgozunk. Így is lesznek kihívások ezen a téren.
lionhearted: ez kiesik, mert saját felhőben tartjuk ezeket.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #31985 üzenetére
Igen, csak használunk 4 különböző IDE-t, meg még az ostoba Arduino IDE-t is... Központi megoldás kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
xabolcs #31983 üzenetére
Forráskódot, ami vagy C#, vagy Freepascal, esetleg QT-s C++, projekttől függ. Nem kifejezetten programozó cég vagyunk, így eddig nem volt érdemi verzió kezelésünk, most próbálom bevezetni.
Viszont most rászántam az időt, próbálgattam és végre megértettem hogyan működik a merge... Így viszont már príma az egyszerű Git-Guitar nekünk, az ütközéseket meg vagy kézzel megoldom, vagy valami diff tool-lal ha sok van. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #31975 üzenetére
Diff-eket csinált ütközés feloldásnál. Nekünk valami olyan kellene, mint pl. a SmartGit, csak az nem ingyenes céges célra. Meg egy kicsit túl sokat tud (legalább is számunkra) és belekavarodtunk a branch-ek kezelésébe vele.
ivana: köszi -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Off topic, milyen ingyenes és egyszerű Git gui klienst javasolnátok, ami tud ütközés feloldást is?
A Guitar az frankó lett volna, de nincs benne ütközés kezelés. Megnéztünk még párat a cégnél mint pl. a Sourcetree, de nem találtuk meg a frankót.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #31817 üzenetére
Egyik leírása sem említ ilyet, szerintem nem. Amúgy egy katyvasz a program, pl. szemben az ssh-val nincs beépítve neki git támogatás, de ha egy olyan projektet nyitsz meg neki ami már benne van egy git repóban, akkor azt varázslatos módon mégis tudja használni, mert van egy különálló git modulja az Altiumnak... Viszont ez így totál béna megoldás, nem életszerű...
Amíg nem lesz újabb altium verziónk, addig szerintem annyit tudok kezdeni a helyzet javításával, hogy az apache webszerveremen bekapcsolom a digest titkosítást a jelszóhoz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #31815 üzenetére
Jövök neked egy sörrel!
A szerverhez csak az IP kellett, a /home.. meg a Rep. Subfolder mezőbe kellett írni, így fel tud csatlakozni. Reggel van még, hogy erre nem jöttem rá magamtól.
Viszont a program azért rúgott egyet belém...
Igaz nem a legújabb verziót használjuk mert b. drága és most épp nincs verziókövetésünk, de a francnak hagyott végig kínlódni ezeken a dolgokon, ha végül is nem tudja használni az svn+ssh megoldást...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #31812 üzenetére
No, egyszer az svnserve dolgot kiiktattam.
Létrehoztam egy svn felhasználót, csináltam neki .ssh mappát és beletettem az authorized keys fájlt. Aztán svnadmin-al csináltam egy üres repositoryt az ő home könyvtárába.
Itt viszont elakadtam, nem tudom hogyan kellene megadnom a proginak a repó elérését. Akárhogy próbálom, mindig azt írja, hogy nem talál repót. (az ssh rész szerintem oké, mert közben kétszer is kéri a kulcsom jelszavát)
Ugyanerre a Tortoise meg elakad a jelszó bekérés után, hogy nem talál bejelentkezési módot...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #31812 üzenetére
Oké, de itt a kliens be van építve a programba, és választhatok benne http, https, file, meg ssh+svn mód között, mikor megadom neki az svn szerver elérését. Azon a progin kívül még esetleg a tortoise svn van, amivel tudom próbálni. A progi az Windowsos célprogi a munkához...
Kíváncsi leszek, hogy mire jutok ezzel holnap. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #31808 üzenetére
Nekem az a kapocs hiányzik itt, hogy miként lehet ezt megcsinálni.
Sok leíráson mentem végig, de ezzel amit írsz még nem találkoztam. Általában mindenki apache-on keresztül teszi elérhetővé az svn-t a helyi hálón. Az svn+ssh-ra meg eddig csak az svnserve -es megoldást találtam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
f_sanyee #31803 üzenetére
Ohh, ez nem ált össze nekem, szóval nem a daemon fájlba kell beírni, hanem az auth keys fájlba...
Szóval akkor kb így kell kinéznie, ha jól értem:
command="svnserve -t --tunnel-user=jozsi" ssh-dsa AAAABtce9euch… jozsi@example.com
command="svnserve -t --tunnel-user=bela" ssh-dsa AAAABtce9euch… bela@example.com
Hétfőn csinálok egy svn usert a gépre, annak az auth fájljába felviszem akit szeretnék és átírom a daemont ennek megfelelően. Köszi!
sh4d0w: igen, ezért akarom megszüntetni. Kényelmes volt, csak ebbe a részébe eddig nem gondoltam bele.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Szeretném biztonságosabbá tenni az úgymond szerver, Lubuntu 20.04 gépemen az SVN elérést. A gépre SSH-n keresztül be lehet menni és GIT szerver is fut rajta, de mind a kettő csak SSH kulccsal működik, szóval ezek rendben vannak.
Az svn viszont nem. Azt jelenleg egy apache webszerver szolgálja ki, amit így http kapcsolaton keresztül lehet elérni, azon belül meg név és jelszó van csak mint biztonság...
Amit ezen a téren találtam, az az ssh+svn elérés, az svnserve programon keresztül. A Debianos leírás alapján megcsináltam a system-s beállítást, bár nem külön svn felhasználó alá, de ez most szerintem mindegy, azt majd talán később megcsinálom ha már egyáltalán működik.
A Daemon konfigjánál viszont elakadok. A példában nem használnak ssh-t, se a defaulttól eltérő portot.
# svnserve options DAEMON_ARGS="--daemon --pid-file /run/svnserve/svnserve.pid --root /srv/svn/repos --log-file /var/log/svnserve/svnserve.log"
Nem tunneling verzióban a daemon elindult. Viszont nézve az svnserve leírását, nem világos, hogy mit kell benne megadnom a tunneling használatához.
Szerintem a
--daemon
helyére kell egy-t
, hogy tunneling, ez az ssh. Viszont utána kell-e--tunnel-user akármi
,próbáltam többféle verzióban megadni de egyikkel se indult el a daemon. Az sem világos, hogy az "akármi" megadása milyen formában szükséges. Egyszerűen csak oda kellene írnom úgy és annyiszor, ahány ember ssh kulcsát felviszem a gépre?
Szóval ilyen--tunnel-user bela
--tunnel-user jozsi
--tunnel-user pista
módon kell ezt megadni, ha ennek a 3 embernek felvittem a publikus kulcsát a gépre? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Generáltam új fájlt magamnak, benne passphrase-el. Most fasza, és csak akkor enged be, ha tényleg jó a kulcsom.
Nem tudom mi lehetett a baj az előzővel, ha a GIT-et tudtam vele használni ezen a gépen. Mindegy, csinálok mindenkinek új ssh fájlt, passphrase-el aztán akkor menni fog.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mikor kérte a passphrase-t, akkor entert ütöttem. Vagyis elvileg nincs passphrase. Ugyanezen a gépen van git szerverem a git felhasználó alatt, ott ez a pubkey működik.
Nekem ez gyanús:
can't open /dev/tty: No such file or directory
Hogy ezt a Windowsos gép cmd-je adja vissza. Mert hát ez Linuxos fájlrendszerben keres valamit Windows alatt. Vagy nem tudom.Netszemete:
A useremnek van jelszava. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
A key fájl az 664, és a tulajdonosa a userem. Ez szerintem oké.
Az egészet nem másoltam be, a lényeg szerintem innen van a -v -vel futtatáskor:
debug1: Next authentication method: publickey
debug1: Offering public key: C:\\Users\\Borisz/.ssh/id_rsa RSA SHA256:szPorBR6Y3azDvPx3qlkfoUKJWOCqMu0pDen/EALbVM
debug1: Server accepts key: C:\\Users\\Borisz/.ssh/id_rsa RSA SHA256:szPorBR6Y3azDvPx3qlkfoUKJWOCqMu0pDen/EALbVM
debug1: read_passphrase: can't open /dev/tty: No such file or directory
Enter passphrase for key 'C:\Users\Borisz/.ssh/id_rsa':
debug1: Trying private key: C:\\Users\\Borisz/.ssh/id_dsa
debug1: Trying private key: C:\\Users\\Borisz/.ssh/id_ecdsa
debug1: Trying private key: C:\\Users\\Borisz/.ssh/id_ed25519
debug1: Trying private key: C:\\Users\\Borisz/.ssh/id_xmss
debug1: No more authentication methods to try.
borisz@...: Permission denied (publickey).
Aztán a -vvv -vel futtatva ugyanez így néz ki:
debug3: sign_and_send_pubkey: signing using rsa-sha2-512
debug3: failed to open file:C:/dev/tty error:3
debug1: read_passphrase: can't open /dev/tty: No such file or directory
Enter passphrase for key 'C:\Users\Borisz/.ssh/id_rsa':
debug2: no passphrase given, try next key
debug1: Trying private key: C:\\Users\\Borisz/.ssh/id_dsa
debug3: no such identity: C:\\Users\\Borisz/.ssh/id_dsa: No such file or directory
debug1: Trying private key: C:\\Users\\Borisz/.ssh/id_ecdsa
debug3: no such identity: C:\\Users\\Borisz/.ssh/id_ecdsa: No such file or directory
debug1: Trying private key: C:\\Users\\Borisz/.ssh/id_ed25519
debug3: no such identity: C:\\Users\\Borisz/.ssh/id_ed25519: No such file or directory
debug1: Trying private key: C:\\Users\\Borisz/.ssh/id_xmss
debug3: no such identity: C:\\Users\\Borisz/.ssh/id_xmss: No such file or directory
debug2: we did not send a packet, disable method
debug1: No more authentication methods to try.
borisz@...: Permission denied (publickey).
Vagyis ha jól értem, ezt nem lehet üres passphrase-el használni?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van egy gép Debiannal. Rajta SSH. Annyit szeretnék elérni, hogy csak azokat a felhasználókat engedje be, akiknek a publikus kulcsa benne van a
/home/felhasználóm/.ssh/authorized_keys
fájlban.Ezek lettek módosítva van az
/etc/ssh/sshd_config
fájlban:PubkeyAuthentication yes
AuthorizedKeysFile %h/.ssh/authorized_keys
PasswordAuthentication no
PermitEmptyPasswords no
Aztán
systemctl restart ssh
paranccsal élesítem.Ez így viszont nem jó. Ha be akarok lépni másik gépről, akkor kéri a passphrase-t, aztán rögtön utána permission denied (Publickey)-t kapok.
Ha a
PasswordAuthentication
értéke yes, akkor belépéskor kéri a passphrase-t, majd kéri a userem jelszavát és be is enged. No de akkor is beenged, ha kikommentezem a gépem ssh kulcsát az auth. fájlban! Olyankor nem kérdezi a passphrase-t, csak a felhasználóm jelszavát és az elég neki a beengedéshez...Mit kellene máshogy csinálnom, hogy ne engedjen be olyat, akinek nincs ott az ssh kulcsa a gépen? Akkor se, ha egyébként tudja a jelszót a userhez. Már vagy 10 leírást végigolvasva sem jöttem rá a megoldásra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valaki tudja, hogy mi a probléma, ha a full átlátszó KDE téma nem így néz ki, mint itt a képen? [link]
Két gépem van ugyanazzal a disztróval, egyiken ilyen, másikon meg csak homályos valami van átlátszóság helyett. Nem találtam eltérést a két disztró között. Másik transzparens témák is homályos valamik ezen a gépemen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Livius #31325 üzenetére
Ma jutottam el oda, hogy ki is próbáljam. A VS2019 telepítése után 2 perccel már ment a távoli debug a Raspberry-n, nem sokkal később meg már érdemben programoztam is rajta. Nem hittem a szememnek, hogy ez ennyire könnyű is lehet és a dolog ráadásul kétirányú, mert behozza PC-re a raspberry-n lévő libraryket, mintha itt állnának a projekt mappájában.
Köszi a tippet!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #31310 üzenetére
Jah kupleráj, de ez nekem mind totál új terület.
Most éppen rájöttem, hogy totál hiába kínlódtam eddig az Eclipse-el. Az csak 64 biten létezik, a PI-re ugyan létezik 64-bites oprendszer is amire fel is települ, viszont a GPIO portok buzerálásához kellő wiringPi nem működik 64 biten, meg amúgy is egy kínlódás volt olyan toolchaint találnom, ami 64 bites arm-en le is tudott fordítani valamit...
Szóval per pillanat visszaálltam az eredeti raspberry OS-re, és ott Geany alatt elkezdtem dolgozni, szépen megy a GPIO kezelés, még a végén az egész projektet az alatt csinálom meg...Most még meg tudom csinálni, hogy teszek monitort meg perifériákat a PI-re, viszont a fejlesztés későbbi szakaszában már be lesz építve a termékbe ahol nem fogok hozzáférni a hdmi-hez, de debuggolni már ott kell majd helyben.
Egyébként a Geany egész jó sebességgel használható ssh -X -en keresztül, és még az általa futtatott program is átjött hozzám. Viszont majd megpróbálom megvalósítani amit írtál. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #31283 üzenetére
Úgy nézem, hogy mindenképpen helyben kell futtatnom a fejlesztő környezetet a PI-n, ha hozzá szeretnék férni pl. a GPIO portokhoz.
Azt most megcsináltam, hogy fut az Eclipse-CDT a raspberry-n. Kíváncsiságból ssh -X -el elindítottam az Eclipse-t ami át is jött hozzám az asztali gépemre, de ebben a formájában használhatatlanul lassú. (kisebb progikkal tök jól ment ez)
Mit lenne célszerű használni ami erre való? Egyik lehetőség gondolom a TeamViewer használata és teljes távoli asztal...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
vargalex #31292 üzenetére
Van még egy funkció, gombnyomásra AP módba kell lőnie magát az eszköznek, ami ad egy hotspotot telefonnak, ahonnan rá tudod állítani az egészet az adott helyen lévő wifire, erre egyszerű kész megoldás van Raspberryre.
Meg az is elképzelhető, hogy egyszer fog kapni 4 darab USB-s kamerát a PI és azoknak a képét is be kell majd küldenie szerverre, szóval nem baj, ha ott a lehetőség meg a kraft az eszközben.
Az időzítés egyébként jah, az RS485 irányváltó lábát nem is tudja kellően gyorsan kezelni a PI, azt egy 555-tel oldottam meg. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #31289 üzenetére
Egy-két apróságot lehet abban fogok megcsinálni, de egyébként kész, saját könyvtáraink vannak C-re, szóval marad meg ahhoz értünk.
vargalex:
Az Arduino egy vicc ilyen célra, ráadásul a C és a C++ egy sajátságos keverékét használják ami itt-ott eltér a szabványtól de ezt csak akkor veszed észre, mikor nem pont úgy működik egyik-másik függvény, ahogy annak kellene.
Volt alkalmam dolgozni egy bonyolultabb szerkezeten amiben minden belső elektronikát Arduino kezelt, de az az igazság, hogy erősen érződött rajta, nem ilyen feladatokra találták ki. ESP-vel még nem dolgoztunk, de a szerkezet alegységeiben ST mikrovezérlők lesznek, azoknak a munkáját fogja össze a Raspberry.
Json csomagokat is kell majd küldenem szerverre meg hasonlók, ilyeneket nem szeretnék alacsonyabb szinten megvalósítani. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
és Bambano,
Igen, az embedded eclipse Remote SSH módját üzemelem most be. Nekem kicsit szokatlan a dolog, mert ennél butább beágyazott eszközökre fejlesztettem eddig ahol nem volt SSH meg hasonlók, vagy rendesen asztali PC-re.
Az már megvan, hogy ráküldi a binárist az eszközre... Futtatni még nem sikerült mert szerintem nem arra fordult le a bináris amire kellene de már az agyvérzés kerülget így is a sok több éve elavult tutoriál megnézése után.ivana: igen, headless jelenleg. Jelenleg.
Tudod mikor a marketing kitalálja, hogy ez nagyon jó, de tegyünk rá egy érintőképernyőt is, az milyen trendi manapság és biztos nem bonyolult megcsinálni...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #31277 üzenetére
Ez így lehet, hogy több erőforrást visz mint amennyi hasznot hoz. C-ben kellene programoznom egy olyan Raspberry-t, aminek nem lesz kijelzője, legfeljebb webszerveren keresztül lehet majd ezt-azt látni, meg a szerveren keresztül, ahová json csomagokat küld.
Én Lazarus (freepascal) alatt csináltam volna meg, de kollégáim miatt meg praktikussági okokból maradtunk a C / C++ programozásnál, így jönne be a képbe a QT Creator, ami alatt már dolgoztam és jó cucc volt, de akkor nem nekem kellett összeraknom a cross-compile KIT-et hozzá.
A "B" terv az, hogy Eclipse alatt csinálom a progit, mert ahogy nézem azt 1-2 nagyságrenddel könnyebb beüzemelni cross-compile területre és ezt jobban is ismerjük. Még talán gtk-s ablakot is lehet benne csinálni, ami kiír pár értéket, több meg nem is kell. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Amit itt csinál a videóban az rsync-kel: https://youtu.be/TmtN3Rmx9Rk?t=1439
az lehet Ubuntu specifikus dolog?Mert mikor Manjaro-n próbálom ugyanazt:
rsync -avz pi@192.168.100.39:/lib sysroot
akkor nekem egy darab sysroot nevű link jön létre, ami a usr/lib -re mutat. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
GIT kérdésben kellene egy kis segítség. Van egy GIT szerverem egy belső hálós gépen, amit a belső hálóról így:
git clone git@192.168.7.103:/~testrepo.git
el is lehet érni. E szerint készült: [link]
Itt nem értem, hogy mit takar a:/~
tag a címben.Valamint ez a gép ssh-n keresztül elérhető a külvilágból, de nem a 22-es, hanem egy másik porton. (az ssh működik, be tudok lépni a gépre)
Viszont sehogy nem jövök rá, hogy milyen szintaxissal lehetne megoldani, hogy elérjem ezt a git repót itthonról.Ilyesmikkel próbálkozom:
git clone ssh://git@XXX.XXX.XXX.XXX:17722/testrepo.git
de nem találja a repót. Gondolom az a tag a címben amit kérdeztem, annak köze van ehhez. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mi tud megborulni egy pendrive használatánál?
Ugyanarra a penre ma 2x kiírtam már 10GB körüli filmeket. Normális idő alatt felmentek rá és a leválasztás se tartott sokáig. Most a 3. filmet kiírtam rá (az előzőek törölve lettek, így valszeg még helyileg is oda íródott, ahol az előző kettő volt), de már több mint 20 perce várok a leválasztásra eredménytelenül.
Usb3-as bazi gyors pendriveról van szó, de ntfs fájlrendszerrel... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Meg kellene valósítanom egy Raspberry-n olyan konfigurációs felületet, mint pl. amit a google home meg hasonló cuccok is csinálnak.
Vagyis a konfiguráció alatt a PI-n a wifi az hotspotként működne, arra telefonnal vagy laptoppal fellépve valami webszerveren keresztül ki lehetne választani a helyi wifit meg beírni a jelszót hozzá és a konfig végén átváltana wifi kliens módba, majd fellépne a beállított wifire.Interface konfiggal meg a kapcsolódó dolgokkal viszonylag tisztában vagyok, inkább az egésznek a "hogyan-ja" a kérdés. Lazarus meg QT alatt van némi programozási tapasztalatom, de még nem látom, hogy merre kellene elindulnom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #31095 üzenetére
Passz, sosem foglalkoztam ilyennel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #31080 üzenetére
Onedrive ?sharepoint? felhőnk van, sokra nem megyek vele. No majd még gondolkodom.
bambano: ahha. Sigh.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #31078 üzenetére
Igen, így van. Eredetileg nem merült fel az igény, hogy otthonról is lehessen git-et meg svn-t elérni, mert a kollégák Windowshoz voltak szokva és a verzió kezelésre ezek helyett saját programokat írtak, amik annyit csináltak, hogy dátumos zipet gyártottak a projektből a hálózatra a nap végén.
Viszont mióta van git meg svn, azóta szeretik használni is őket. Meg most már szeretnénk otthonról is. Nem lehetetlen, hogy le tudom levelezni a közös routerünk tulajával a dolgokat, de valszeg egyszerűbb lenne, ha egy mobilinternet sticken keresztül menne az a kis forgalom, amit otthonról csinálnánk.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Adott egy Linuxos backup és szerver gép, kábeles nettel. Fut rajta git és svn, meg a saját hálózati adatmentő progim.
A gond az, hogy közös internet mögött vagyunk egy másik céggel és nincs hozzáférésem a routerhez amiből kapjuk a netet, így a git és svn szervereket otthonról nem érjük el.
Ha a gép kapna pl. egy USB-s stick formájában mobilnetet, akkor elvileg meg lehetne oldani, hogy a git és az svn kívülről elérhető legyen, IP cím alapján. Viszont azt hogyan lehet megoldani, hogy úgy egyébként mindenre a vezetékes netet használja a gép? Arra az esetre gondolok, hogyha nem korlátlan adatforgalmas a mobilnet, akkor ne arról álljon neki pl. frissítéseket letölteni...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #31040 üzenetére
Így van, ahogy mondod. Mondjuk játékra is alkalmas az RX570 és a mesa driver, én csaknem mindent ezzel játszottam Linux alatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #31037 üzenetére
Tudom mire gondolsz, de nem kikapcsol a gép, hanem szabályosan elindul a leállítási folyamat és le is áll. Hiába van kikapcsolva a démonban ez.
Most beírtam egy exit 0-t a szkript elejére ami powerfail esetén a jelek szerint lefut, így megy a gép batteryről. Low battery esetén egy másik szkript fut le.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
CyberPower UPS van egy Lubuntu 20.04-es gépre kötve. USB-n látja, minden jó. Az arch wikiben [link] írtaknak megfelelően működik, kiadtam ezt a parancsot:
pwrstat -pwrfail -shutdown off
hogy ne állítsa le a gépet az UPS azonnal, ha elmegy az áram de töltve van az UPS (hiszen pont ez lenne az UPS lényege...). A config is azt mutatja, hogy sikerült és csak 35% töltöttség alatt kellene leállítania a gépet.
Ugyanakkor ha az UPS-t kihúzom a konnektorból, akkor pár másodperccel később leállítja magát a gép.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Volt egy ötletem, hogy SMTP-n kiküldött üzenet végére beszúrom a tehenet a napi baromságaival. Megy is a dolog, viszont a megjött levél csak Thunderbird alatt jelenik meg helyesen, lásd alsó képet. Valami karakter kódolási dolog lehet, így outlook alatt összecsúsznak a dolgok.
Szerintetek lehet ezzel valamit kezdeni? A forrás egy sima szövegfájl, ahol szóközök tagolják a tehén alkatrészeit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Crontab. Szeretnék futtatni egy bash szkriptet minden boot után, ami küld nekem egy emailt a gép elindulásáról. A szkript megvan, működik.
Ha
10 * * * * /bin/bash /home/userem/szkriptem.sh
módon írom be, akkor lefut az adott óra 10. percében és megjön az email.Viszont ha
@reboot
-ot írok a 10 * * * * helyére, akkor semmi sem történik. A man 5 crontab szerint a @reboot működik, ugyanakkor olyan posztokat is látok neten, hogy Lubuntu alatt a @reboot nem használható, de erről nem tudok biztosat. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valóban, az nem jutott eszembe tegnap. Viszont ezzel is csak szívok...
visudoval beírtam a sudoers fájl legvégére amit szeretnék, majd pedig kijelentkeztem és vissza, e leírás szerint: [link]
borisz ALL=NOPASSWD:/home/borisz/backupScript/hdsentinel-017-x64
de persze továbbra is kéri a jelszót, ha sudo-val indítom. Mit rontok el? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
bambano #30747 üzenetére
Ma volt azzal is egy köröm, de ezen a gépen nem szeretnék semmi ilyet állítani, mert nekem kínzás ezekkel a kilométeres manpage-el rendelkező dolgokkal kínlódni.
Annyit tud, hogy smtp-n küld egy emailt azzal a swis army knife smtp dologgal, ennyi nekem elég is.
Ez csak egy backup gép ami csinál x időnként mentést a felhős dolgainkról, és ilyenkor küld róla emailt a részletekkel, meg ha sikerül azt a nyamvadt szkriptet lefuttatnia, akkor a HDD-k állapotáról is, egyébként ellesz magában egy sarokban mint git és svn szerver. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Újabb kérdés, régi nóta... Crontab...
Van egy bash scriptem a userem home mappájában, a script futtatható, de kell hozzá root, mert a HDD smart adatokat szedi össze.
Lubuntu alatt a
sudo crontab -u root -e
paranccsal hozzáadtam a crontab táblához, de persze nem fut le.50 16 * * * /home/borisz/backupScript/hdd_check.sh
De persze nem fut le... Egyáltalán látszik valahol, hogy mi a baja? Az elérési út pontos.
Az idő most csak egy próba volt. Crontabnál elvileg amit beírok, az rögtön online... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez alapján beüzemeltem egy SVN szervert és működik is, HTTP kapcsolaton keresztül lehet használni. [link]
Ennek [link] a leírásnak az 5-ös pontja szerint ezeket megcsináltam:
a2enmod ssl
a2ensite default-ssl
/etc/init.d/apache2 restart
De ettől még nem lett SSL képes a dolog. Mit kell még csinálnom, hogy a https is menjen? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, végül is jah, lehet egy Debian-t megnézek a gépen, mondjuk LXDE-vel.
Saját célra rolling disztrókat használok, de azok nem ilyen helyre valók.
A OneDrive szinkronizálás csak-csak megoldható Debian alatt...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Disztrót keresek. Régebbi i3 procis gép, 4gb ram, sima HDD, Intel vga.
Nagyjából állandóan menne, adott napokon le kellene szinkronizálnia egy OneDrive felhő teljes tartalmát, hogy aztán abból tömörített backupot csináltassak vele. GUI is kell, néha lenne használva másra is, mint az időzített backup, meg GIT szerver.
Mint Cinnamonra gondoltam először, de ezen a gépen érdekes módon lassabb, mint a Win10, valamint telepítve már a wifi sticket nem tudja használni, mert túl alacsony jelerősséget mutat, miközben live alatt meg gond nélkül működött...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#63718632 #30571 üzenetére
Ezek legalább normális HP gépek. Volt szerencsém HP Pavilion DV5 gépet szétszedni takarítani, na az cumi volt a javából. Több patent volt benne, mint csavar, fogták a hűtőbordát, és köré építették a gépet... Szó szerint elemeire kellett szednem, hogy újra tudjam pasztázni, miután a gyári retek átment hőszigetelőbe.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Láttatok már olyat, hogy egy laptopon az egér egy kattintásig működik, utána már csak mozgatni tudom a képernyőn a pointert, de rákattintani semmire?
Egy HP Elitebook 8350 került hozzám, Win7 volt rajta, ott még tudtam kattintani. Van a gépen pöcökegér meg touchpad is.
Egyből gyalultam és ment fel a Mint XFCE, de az alatt meg van a leírt jelenség. Már live rendszer alatt is ez van.
Kipróbáltam a gépen az Antix Linuxot, pont ugyanezt produkálja.Nem állítom, hogy nem alaplap hibás a gép, mert a 4 usb portjából 1 működik... Ha abba az egybe bedugok egy egeret, akkor az működik, azzal tudok kattintani. Ha engedélyezem az amúgy működő touchpad-es kattintást, akkor az sem csinál semmit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Frawly #30545 üzenetére
Az a Netflix 1080p plugin működik, jelenleg is használom Firefox alatt. Hidd el, 1440p 82-es monitoromon elég hamar kiszúrnám, ha nem menne.
De a Netflix test patterns videó is azt írja, hogy 1080-ban megy a műsor.
A viwedine dolog meg nyáron mikor ránéztem, csak Edge alatt működött, így a 4K videókhoz kénytelen voltál Edge-t használni Windows alatt.
A telefon dolog egyébként jah, már a nyitott bootloader is problémát okoz a drm szintekben. A mostani telefonom is ilyen, de érdemi romlást nem okoz a képben, pedig elég jó felbontása van.Az anticheat dolgok meg ring-0 hozzáférést igényelnek, hogy működni tudjanak. Nem szánt szándékkal Linux ellen csinálják ezt, egyszerűen csak kényszerből, mert a csalások is rámentek a ring-0 hozzáférésre.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Frawly #30540 üzenetére
Nem magát a platformot, hanem a böngészőt kötötték hozzá a Netflixhez, ami talán még kreténebb megoldás. A maximum minőséghez Windows alatt is Edge böngészőből kell Netflixezned... Viszont van Firefox kieg, ami Linux alatt is engedi a 1080p-t Netflixen, csak keress rá a "netflix 1080p" kiegre.
Az anticheat dolgok meg szintén javulnak, nem rég került be az 5.7-es Linux kernelbe egy olyan hívás lekezelése, amit a wine szintjén már nem lehetett implementálni, mert nem a normális Windows hívásokon keresztül működött. Jött erről hír a wine csapatától, aztán nem sokkal később már jött rá az implementáció a kernelbe.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
f_sanyee #30501 üzenetére
Nem kell automatika, csak egyszeri beállítás lenne. Van pár olyan tablet errefelé, ahol gyárilag az UEFI ?bios? orientációja portrait és emiatt a Linuxok is úgy állnak be.
Nem értem miért nincs erre automatika, ha egyszer alapból helyesen be tudja állítani az érintőképernyőt, akkor egy elforgatásnál miért nem zajlik le ugyanaz a folyamat...
Az udev az itt hogyan jönne a képbe? Abban eszköz csatlakozásra lehet rule-okat beállítani ha minden igaz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Arra még mindig csak xinput parancsos megoldás létezik, hogyha egy tableten elfordítom a kép tájolását, akkor az érintőképernyő is kövesse azt? A legújabb Mint Cinnamon és Manjaro KDE alatt se megy ez még magától.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Frawly #30455 üzenetére
Ez más, mert nálad a stub-ok olyan nem implementált dolgok, amik ált. nullával térnek vissza.
Ez amivel foglalkozom most ez már 2018 vége óta meglévő bug és reportolok is oda, csak nem igazán halad a történet. Igazából a framework-ös üzi a különösen érdekes, mert arra nem wine-s találatokat dob a google, hanem .net-es MS oldalakat hoz.
A te esetedben friss wine, meg a wine-staging lehet a megoldás, nem tudom most mit használsz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valakinek mond valamit ez a 3 wine hibaüzi? Google-el már nem jutottam előrébb az ügyben. Az Altium Designer-t próbálnám életre kelteni Linux alatt, de nem akar menni. Az utolsó üzi valszeg a .net40-hoz kötődik, de az is lehet, hogy a wine-mono esetén is ezt kapom.
002b:err:winsock:WSAIoctl -> SIO_ADDRESS_LIST_CHANGE request failed with status 0x2733
002b:err:combase:RoGetActivationFactory Failed to find library for L"Windows.Foundation.Diagnostics.AsyncCausalityTracer"
002b:err:eventlog:ReportEventW L"Application: X2.EXE\nFramework Version: v4.0.30319\nDescription: The process was terminated due to an unhandled exception.\nException Info: exception code c0000005, exception address 0000001400053EEC\nStack:\n"
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Heroes of the storm-ot tud manapság valaki játszani Linuxon?
Wine 5.3 - megy a telepítés, viszont a játék indításánál végül unhandled exception-el elszáll.
Megpróbáltam playonlinux alól is, de az ott lévő script régi Wine-t használ, amivel már a battle net bejelentkezés sem működik. Ezért átírtam a telepítő scriptet, 5.2-es wine használatára. Azzal már ment a telepítés, viszont a játék indulásakor meg szintén unhandled exception van, plusz pár vkd3d hiba, úgy néz ki elkezdték a DX12-t használni, ami még lehet nem működik az 5.2-es wine-ben...wine: Unhandled exception 0x80000003 in thread c5 at address 03450FA6 (thread 00c5), starting debugger...
fixme:vkd3d_create_device: Unsupported feature level 0xc100.
fixme:vkd3d_create_device: Unsupported feature level 0xc000.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Mini-ITX
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- HiMedia lejátszók
- Hobby elektronika
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Milyen TV-t vegyek?
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Gyermek PC játékok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Samsung Galaxy S23 , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z270G GAMING WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest