- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
-
Mobilarena
Egyre több bankkártya méretű, egy kártyás számítógép kapható a piacokon, tipikusan nem Intel platformon. A topic ezen számítógépek hardveréről, linuxos operációs rendszeréről, szól. A kis gépek zöme otthoni hardverfejlesztésre, barkácsolásra is alkalmas, így ehhez kapcsolódó elektronikai kérdések is témába vágnak.
Új hozzászólás Aktív témák
-
suste
veterán
Eddig nem is láttam ezt, de végre az "m2 berry" verzió visszatért a helyes útra.
Nem is tudom miből gondolták, hogy a 100Mbit+NoSata majd jó lesz, amikor arra ott a kiforrottab Rpi széria....
Már csak az a kérdés, hogy szoftver oldalon van-e valami használható? Az elérhető Android/ubuntu/Raspbian rendszereken vajon működik-e rendesen minden -
suste
veterán
Ha jól láttam, akkor az rpi3+ gigabites csatlakozója sem tud gigabitet. (gondolom megint az usb2-n lóg
)
A BpiM1 -en natív a sata és a gigabit is normálisan van megoldva(#1523) inf3rno
Nem volt szó router funkciorol!
Szerintem pont hogy a routert használta volna NAS-nak, mivel jó kis board van benne. -
suste
veterán
BpiM1 kijön, és pont ez lenne a lényeg, hogy egyik opciónak sem kéne drágábbnak lenni, hanem a felesleges dolgok kerüljenek ki a funkciónak megfelelően (fölöslegesen erős proci, felesleges hdmi kimenet, stb).
Nekem van BpiM1 és szervernek tökéletes, főleg ha lenne benne egy kicsit erősebb proci... -
suste
veterán
válasz
Egy-két #1450 üzenetére
+1
én is mindig azon mérgelődöm, hogy miért nem tudnak normális lapokat csinálni
szerintem 3 kategória kéne:1: médialejátszó + kis NAS
ehhez nem kell brutál proci, csak egy normálisabb video (HDMI-FullHD) és hozzá jó támogatás, +1GB RAM, +USB2, +100LAN is elég
Rpi majdnem jó csak én az Rpi3-at már túlzásnak vélem proci ügyben, inkább lenne olcsóbb2: NAS + egyéb számításigényes dolgok
USB3 és/vagy SATA, +1000LAN, +1-2GB RAM, erősebb proci amik ezek kihajtásához szükséges
itt meg lehetne spórolni esetleg a HDMI-t, így talán ez is olcsóbb maradhatna
Bpi-M1 jobb procival3: 1+2, értelemszerűen drágábban, 4K meg minden akinek ez kell
úgy gondolom ledvillogattáshoz, okosotthonhoz, gyakorláshoz, tanuláshoz már az Rpi1 is alkalmas volt, így ehhez nem kell őrült komoly HW
ezekhez képest meg minden mai lap vagy felesleges dolgokat tartalmaz, vagy marha drága, de mégsem tud mindent
persze lehet én gondolkodom hülyén, de kb ezeket a felhasználásokat tapasztalom/látom/olvasom
-
suste
veterán
kb mint arra a pármillió routerre, amit gond nélkül használnak az emberek az eredeti (több éves) szoftverével
otthoni környezetben normális tűzfal beállításokkal szerintem nem kell agyonaggódni magát senkinek, és hetente új frissítést keresnie/feltennie...
munkahelyi környezetbe meg nem ez az árkategória való.... -
suste
veterán
én is pont azt mondom, hogy a cél a fontos
nálam az acél, hogy egy központi egység legyen, és ha már van egy ilyen 7/24-es cuc, akkor az mindent ellásson amit csak lehet(minden más eszköz csak esetileg üzemel)
NAS-nak az Rpi szerintem nagyon rossz példa a 100-as LAN-nal meg az USB2-vel (hasonló áru routerem az USB3-mal meg 5db gigabites porttal sokkal jobb erre a célra),viszont medialejátszónak tökéletes lehet
de ha valakinek a médialejátszás a fontosabb ......a routeres, kártyapc-s cuccot egyszer belövöd, utána az is évekig gondozásmentes (ráadásul nincsen mozgó alkatrész)
rokonságban, barátoknál beüzemelt routerek évek óta működnek hibamentesen (ftp, samba, dlna, tm, nyomtató, szkenner, stbstb)
én 1-2 évente lecserélem a routert, de nem azért mert bedöglik, hanem mert van egy jó vétel, és a régit is jó áron el tudom adni -
suste
veterán
na igen, ízlések és pofonok
én megőrülnék, ha minden funkcióra külön kütyüm lenne
pl még a gondolatától is rosszul voltam egyes szolgáltatók tv-khez külön adott dobozaitól (+ távirányító), mikor a tv amúgy is tudja kezelni a hazai adásokat
a routeren futó legtöbb szoftver úgyis csak időszakonként van használatban, így bőven elbírja az összeset -
suste
veterán
válasz
Egy-két #1431 üzenetére
Bpi M1 120/30 Mbyte/s -t tud a SATA HDD-röl/re
az írás valami driver probléma lesz szerintem
hálózatban a gigabit miatt nincs akadály
igaz a proci gyengécske a mostani modellekhez képest, de ezen legalább ki is tudod használni a max erejét
USB2-höz meg 100Mbit/s hálózathoz minek kéne erős proci -
suste
veterán
válasz
doberman #1344 üzenetére
köszi! elmentettem, de egyelőre a dlink-860 miatt nincsen szükségem a Bpi-re....
az RCA-val biztos mókolni kell, hiszen az újabbakon már kis jack van és máshol
de a hűtést nem tudom tervezték-e, vagy csak meglukaztották a dobozok tetejét?
én inkább oldalt és több helyen fúrtam volna meg a HDD-nél...de aztán lehet nincsen igazam -
suste
veterán
válasz
kovbandi82 #1342 üzenetére
hát ha nem raksz valami hőszigetelő anyagot közéjük, akkor biztos melegítik egymást
ki kell próbálni, hogy simán egymásra teszed őket, és beüzemeled a Bpi-temp és a HDD-temp statisztikákat, aztán meglátod milyen eredményt kapsz (persze kipróbálhatod nem egymásra téve is, hogy legyen viszonyítási alapod)
(nálam most ez a kis házacska a dlink routerre kötött 2. HDD-t takarja)
-
-
suste
veterán
válasz
kovbandi82 #1335 üzenetére
Nekem csak a is kerámia lap van hozzá, ami benne volt a csomagban [link]
-
suste
veterán
válasz
kovbandi82 #1331 üzenetére
Nekem is van Bpi M1-em. Bőven tudja amit szeretnél, openwrt -vel is egyszerűen megoldható. Sajnos a Transmission 6-7mb/s -nél megáll, pedig a vas tudna többet is. De talán elég ez is. A gigabit miatt meg hasít a hálózat az Rpi-hez képest....
-
suste
veterán
Logikusan minden eszközt az árához kell viszonyítani, és ebben jelenleg szerintem verhetetlen ez a dlink.
Az is biztos, hogy minden téren tökéletes eszköz nincsen.
Én teljes megelégedéssel használom mint router+nas kombó!
Szóval azt tuti nem lehet rá mondani, hogy használhatatlan vacak.
Neked valszeg túl nagyok voltak az igényeid a tudásához képest, ezért egy drágább eszközt kellett keresned...... -
-
suste
veterán
válasz
magyarl #1239 üzenetére
BpiM1 6-7MB/s-t is tud, és valszeg a transmission hibája, hogy csak ennyi, mert a vas még nincs kihajtva ilyenkor.
Viszont normilsabb kártya pc árából inkább vennék egy dlink860l-t, ami komplett router, és openwrt-vel az is tudja ezt a sebességet, és az usb3 miatt komoly adatsebessegre képes.A 841v1 meg nagyon gyenge, swap nélkül ne is próbálkozz vele!
-
suste
veterán
válasz
musztiii #1178 üzenetére
szerintem pont elég a 100Mbit ahhoz amit akarsz:
-mediacenternek nem kell több, ha esetleg hálózatról jönne a media akkor sem
-torrentezni nem fog többel
-a rácsatolt háttértárról minek másolgatnál, ha mediacenter lesz eslősorban?nekem bpi-m van, de elsősorban szerver feladatokra vettem...
szóval szerintem az elsődleges felhasználás alapján kell dönteni közöttük -
suste
veterán
hát pont ez az, hogy éppen a HD (720p, 1080i) mkv-kkal van a legkevesebb gond, azt általában elviszik, de a többi különböző kodeknél vérzik el
legalábbis én ezt tapasztaltamaz biztos, hogy nem olyan egyszerű a dolog, mint ahogy leírtad (megveszed, telepíted)
amit írtak, az rpi2, azt esetleg érdemes lehet megpróbálni, de az ugye már nem ez az árkategória, és tesztelgetni már nem biztos hogy mindenkinek belefér...
-
suste
veterán
elvileg igen, gyakorlatilag általában szívás van vele
inkább olyan kártyapc vagy minipc kell, ami hivatalosan támogatja az xmbc-t (e nélkül a hardveres kódolás nem minden esetben megy, és e nélkül viszont elvérzik...)
a többi hasonló olcsó cucc csak erős idegzetűeknek és hozzáértőknek való, mert sok szoftveres buherálást és utánaolvasást igényel -
suste
veterán
válasz
RoundRobin #987 üzenetére
Akkor meg mi ertelme? Nem is olcso, nem is egyszeru
.
-
suste
veterán
válasz
RoundRobin #980 üzenetére
Majdnem jo, de ethernet?
Hogy kotod halozatba?
Persze akinek nincs szuksege ra, annak ok... -
suste
veterán
persze, szinte mindent meg tudsz oldani vele (webserver, php, samba, nfs, transmission, dlna, ftp, p910nd, wget, curl, vpn, sane, qos, ddns stbstb)
a mi külön webes felületünket is scriptek építik fel... -
suste
veterán
válasz
Drótszamár #952 üzenetére
összedugod a kettőt etherneten aztán csak jó lesz valamire
-
suste
veterán
szerintem bármelyik banknál kérhető virtuális kártya
az otp-nél alapból ott van, csak használatba kell venni (utalni kell rá)
utána minden webes vásárlásnál használhatod...buyer protection: szerintem jól működik
nálam egy memóriakártya rossz volt, simán küldte a másikat az eladó, és kitolta a garanciát is.... -
suste
veterán
nagyon drága dolgot nem rendelek, az olcsók meg mindig megjöttek eddig, és örülök a (virtuális) kártyás vásárlás lehetőségnek
50dolláros Bpi csomag volt a legdrágább cuccomSD:
usb-s sd kártyaolvasó nem jó?
vagy + kéne még az USB mellé?sd-s olcsó mini router: [link]
ez csak mini, nem micro -
suste
veterán
Hat nagyon sokmindenre hasznalhato.
Openwrt-vel szinte minden megoldhato.
En az elodjevel (tplink710) ezeket csinaltam eddig:
-miniszerver (ftp, samba, dlna, transmission, nyomtatoszerver, szkennerszerver)
-wifi repeater/wds
-nyaralasokon sajat kulon alhalozat wifivel (normal router funkcio)
-csak kabeles eszkozokhoz wifi letrehozas (kliens mod)
-csak kabeles net eseten wifi letrehozas (ap mod)
-mobilnet wifin (usb modem)Ez a meret mar zsebben is lazan elfer, barhova magaddal viheted, telefontolto meg ugyis van nalad vagy valakinel....
Vargalex: en is rendeltem megegyet a 11.11 alkalmabol
-
suste
veterán
igen, aliról van
én a 3020H-t rendeltem, de igazából ha úgyis openwrt-t raksz rá, akkor mindegy hogy "H" vagy "F", csak "A" ne legyen
ez már igazán zsebrevágós cucc, még a tplink710-esnél is sokkal kisebb....és ráadásul erősebb isa legjobb az egészben a láncbakötés: telótöltő - NEXX - teló
így 1 töltővel megy a NEXX és tölti a telót is(#933) tvamos
én csak itt találtam, és az ár az nagyon baráti, főleg ingyen postával
egyébként elég hamar megjött -
suste
veterán
válasz
Zotykoresz #888 üzenetére
nekem sima Bpi M1 van beépített wifi nélkül
(van egy usb-s wifim hozzá, azzal megy android alatt) -
suste
veterán
válasz
Zotykoresz #886 üzenetére
Pedig a Bpi.com-os androidnak ilyen az alapkepernyoje.
-
suste
veterán
válasz
Zotykoresz #884 üzenetére
miért ragadsz le a kezdőképernyőnél?
be kell menni a settings/wifi -hez és bekapcsolni/beállítani, mint minden androidos eszközön....a kezdőképernyőt meg pl "NOVA" launcher-rel "kiiktathatod"
-
suste
veterán
én is gondolkodtam nagyon egy orange pi pc beszerzésen, de az fog vissza engem is, hogy mennyire lesz normális szoftver hozzá
most az aliexpressről 24,5$-ért lenne itt egy opipc+doboz, az rpi2+doboz meg 38,5$-ért
lehet megéri azt a 14$-t a biztosan jó szoftver (főleg a video támogatás)kiváncsi leszek mire jutsz vele!
-
suste
veterán
válasz
Drótszamár #863 üzenetére
Bpi feleennyibol kijon, igaz kicsit varn kell ra.
50$ korul van hazzal, tappal, sata kabellel, ingyen posta, afa es vam nelkul.
De persze ha mindenevo mediacenternek kell, akkor persze melos.... -
suste
veterán
-
suste
veterán
Lehet pont ezért lett ez a kedvező ár?
Hátha több embernek lesz kedve próbálkozni.
Arra lennék kiváncsi, hogy a Bpi szetthez képest amit vettem, hol lenne árban? (lap+ház+táp->kb 50$)
És meg lehetne-e oldani vele amit a Bpi-vel? (Archlinux: http szerver, ftp szerver, transmission, 720P lejátszás -érdekes, hogy a 720P és az 1080P is megy, de ua release SD meg kifagy nálam....de végülis a mai netsebességgel már nem gond a 720P sem...)
Tehát tényleg olcsóbban kijönnék-e ezzel az orangepi-pc -vel?
Bpi-n ha nem is lehet kihajtani a SATA-t, de csak jobb mint egy USB2-es aljzat, a gigabit meg megint csak nem használható ki, de csak jobb a 100Mbitnél.
Androidra lennék állati kiváncsi, remélem teszteled majd. Bpi-n nagyon gyenge lábakon áll, nem mondanám, hogy 100%-osan stabil. De legalább a teljeskörű videolejátszásra, skype-ra és egyéb dolgokra van megoldás.
Az erősebb proci csak segít rajta! -
suste
veterán
válasz
Neil Watts #809 üzenetére
A házat nem értem miért keverted bele
Ezek a házak a Bpihez készültek, minden luk ott van és akkora amekkora a lapon levő csati....
Pont illyen van nekem is. -
suste
veterán
válasz
Neil Watts #795 üzenetére
Lehet tudni mennyibe fajt?
Az Sd az csak class10, vagy uhs-I is?
A nemreg ideirtak az a bananra is vonatkoznak, foleg ha androidot is hasznalni akarsz!
A sima class10-zel nagy az esely az instabilitasra.... -
suste
veterán
válasz
Neil Watts #792 üzenetére
Androidhoz en olcso kinai legegeret hasznaltam, eleg kenyelmes, de ugye +1 eszkoz.
-
suste
veterán
válasz
Neil Watts #783 üzenetére
én szettben rendeltem (nagyon jó áron adták/adják), bpi+ház+kerámialap+satakábel+töltő=
54$-> most 49$, ebből a töltő a maximális 2A-es (10W),
-
suste
veterán
válasz
zolikaDB #769 üzenetére
nekem sima bpi van:
-androiddal megy a webböngészés (persze a flash az felejtős), skype, youtube, kodi (részletes tesztet nem csináltam, de amiket próbáltam azok mentek szépen), játékok, légegérrel jól vezérelhető tv-nél is
-archlinux-szal megy a webböngészés, office, youtube, mediatartalmakhoz van fent 3 féle lejátszó és eddig mindig volt olyan ami lejátszotta amit éppen kellett, vnc-vel is jól vezérelhető, vagy egy rádiós egér/billenytű -vel is
-openwrt-vel médiaszervernek tökéletes (samba+ftp+dlna+transmission, meg egyéb USB-s dolgok amiket rápakolsz), webes felületen bárhonnan elérheted (WAN/LAN felöl is), stbandroidnál volt már 1-2 váratlan reboot, de az arch és az openwrt az atomstabil
-
suste
veterán
válasz
zolikaDB #754 üzenetére
A Bpi-R1 -et nem ajánlom egyelőre, mert utolsó infóm az, hogy nem igazán hasít (főleg a hardveres képességeihez képest), és így elég drága is...
Routernél olyan kiskereskedelemben kapható normál routerekre gondoltam (Asus, Tplink, stb), amik képesek kiszolgálni egy otthoni rendszert. Összességében ez a legolcsóbb, legkisebb helyigényű megoldás, mert router amúgy is kell. Persze lejátszásra nem képesek, tehát csak letöltés és megosztás jöhet szóba. Itt ez a kompromisszum.
A Bpi is képes hardveres gyorsításra, csak az a baj, hogy trükközni kell:
-Android alatt jól elboldogul az mxplayer (van rendves driver), de maga az android messze nem olyan stabil mint mondjuk az Archlinux, indokolatlanul magas loaddal üzemel (1,5-2,5).
-Archlinuxra is van olyan épített rendszer, amiben a KODI a VLC-t és az MXplayert hívja meg a forrástól függően, de mégsem tökéletes....
Az Archlinuxos SD kártyámon van telepítve 3-4 féle lejátszó, és valamelyik mindíg viszi az éppen megnézendő dolgokat (köztük a youtube-ot is).
AZ lényeges, hogy az OTG támogatást ki kell kapcsolni, és akkor normális terheléssel üzemel (0,1-1,5).Sajna android alatt nem találtam eddig megoldást, hogy hogyan lehetne kikapcsolni az OTG-t, pedig ott is tuti ez okozza a magas load-ot. Ha valaki tudja, akkor ossza meg velem légyszi! Köszi!!!
-
suste
veterán
válasz
zolikaDB #748 üzenetére
az orange pi nekem Bpi vonal
visszatérve a routerre most már sok olyan router van, amiben elég jó kis proci/ram páros van, és befogható miniszervernek
persze az igényeket össze kell vetni az erőforrásokkal
sokan esenek abba a hibába, hogy normál szerverhez hasonlítják, és lefikázzák, hogy semmire nem jók, pedig ha az igények nem sok Mbit/s -se letöltések (és nem egyszerre több, hanem ráér sorban is), és nincsen nagy belső forgalom, akkor egy nagyon olcsó alternatívanálam az archerC5 végzi a letöltést (transmission), és a normál hálózati megosztást (samba), és a DLNA-t(mindlna)
így pc-nek (és egyébb más eszköznek) nem kell egyáltalán mennie ahhoz, hogy beszerezzek valamit, amit a tv-n megnézek (így nincsen nagy belső forgalom, mert minek másolgatnék...)
legtöbbször a telefonommal indítom (amit a világ bármely pontjából megtehetek), és mikor hazaérek csak leülök a TV elé, bekapcsolom és megnézem
ez mellett megy az ftp, mehetne a nyomtató/szkenner megosztás (ezek máshol vannak helyileg ezért másik minirouteren mennek)
a fő kérdés az, hogy mekkora letöltési sebeséget vársz el a letöltő eszköztől, de a routerben az a jó, hogy amúgy is megy 7/24-ben, és az éjszaka elég hosszú....miért ne lenne jogos igény akármelyik kártyapctől a letöltés???
Bpi 9-10MB/s-t biztosan tud (transmission-nel), a többi új cucc is ennél valszeg többet.... -
suste
veterán
válasz
zolikaDB #741 üzenetére
5, : ha csak a stream a cél, akkor nem elég a router?
mondjuk nem egyértelmű, hogy mit értesz az alatt, hogy a wifis routereddel letöltöd a tartalmat
egy jobb router tud torrentezni és samba-n / ftp-n / dlna-n megosztani, és akkor nem kell + eszköz
én egy tplink archer c5 -tel végeztetem ezeket a dolgokatnekem egyébként bananapi-m is van, amit androiddal asztali gépnek használgat a gyerkőc
én a skype miatt választottam a bananpi/android verziót (és mellékesen a SATA2 támogatás miatt)
azért van még 2db SD kártyám +ban, az egyiken openwrt van (2GB), a másikon archlinux (8GB), így elég gyors oprendszer váltással szinte bármire be tudom fogni... -
suste
veterán
én is ezt használom asztali oprendszerként, és sokkal kevésbé tekeri a hardvert, mint az android
de sajnos skype nincsen másra csak androidra, ezért kénytelen vagyok androidot is használni
az archlinuxnál onnantól lett gördölékenyebb a rendszer, amikor kikapcsolta a srác az OTG-t
(én magamnak csináltam a fex2bin-nel, így egyből működött sima USB-nek, ami sokat számíthat, ha nem kel a 3. eszköz miatt HUB)
jó lenne ha ezt meg lehetne oldani androidon is, és akkor talán az sem terhelné folyamatos 1 fölötti load-dal a rendszert.... -
suste
veterán
végre megy a Skype is!!!!
jó kis kör volt
a megoldás az "5.2.0.62296" verzió, amit persze nem ajánl fel a PLAY, hanem le kell vadászni valahonnan, és külső appként telepíteni
ezzel nem bontja a beszélgetést, jól működik a beépített mikrofon, HDMI-n jön a hang és megjelenik a másik fél videója is rendesen
logitech kamerámat nem ette meg sajnos, de az már csak a hab a tortán lenne....
ja! android verzió: "android_for_bananapi_4.2.2.img", a "banana.com" -ról -
suste
veterán
BananaPi -nél majdnem minden oprendszeren találkoztam az indokolatlan magas LOAD-dal (kivéve openwrt). Végre ki tudtam próbálni a weben talált érdekes megoldást, ami az OTG kikapcsolása volt, és ez tényleg megoldja a problémát. Elötte 1-es alá nem ment, akkor se, amikor nyugalmi állapotban volt, most normál 1 alatti értékeket produkál, akár vissza megy 0-ig is.
Ez a probléma megtalálható másik kártya pc-nél is???
Amiket próbáltam: android, archlinux, lubuntu.
Archlinux alatt kapcsoltam ki az OTG-t, és itt normalizálódott a LOAD. Androidon nem tudom van-e rá lehetőség (?).(#686) vargalex
Szia!
Én mindíg komplett cuccban gondolkodom. Pi+ház+töltő+stb.
Így is olcsóbb? -
suste
veterán
inkább ezzel próbálkozz: [link]
egyelőre én a 3-as verziót használom
nagyon jó dolgokat pakol bele a fejlesztő.....olvasd el a blogjátő is a linuxos DD parancsot írja, mint "telepítést", de talán a Win32DiskImager is felteszi rendesen
egyébként egy cd/dvd -s vagy pendrive-os linux-szal nem egy nagy kaland a DD-zés semandroid miért ne lenne a banánra?
van a lemaker oldalán is és a bananapi.com-on is (meg még sok helyen vannak buildek)szerk:
most nézem hogy Rpi2-n próbálkozol...idővel biztos lesz arra is minden
-
suste
veterán
nálam az archlinux-szal teljesen jól használató
persze ne hasonlítsuk egy i7-es intel géphez
a mai webezésnek a flashplayer a rákfenéje, mert ez megeszi a legerősebb gépeket is
(a leggagyibb flashes játék is brutál hőmérsékletet tud kihozni a régi laptopomból)
flash nélkül sima böngészésre bőven elég
leginkább médialejátszónak vannak ezek kihegyezve (hardveres kódolással 720P/1080i)
meg esetleg kis szervernek (torrent+samba/nfs+dlna) otthoni hálózatra -
suste
veterán
válasz
gábor-ka #663 üzenetére
erről beszélek
54 dollárből nem hozod ki egyik hasonlót sem
ráadásul a SATA port az nagyon nagy + szerintem
rendeltem 4 dolllárért egy HDD házat, ami pont olyan széles/hosszú, mint az Rpi doboz, így ezt alá lehet tenni
usb hub már van 1 dollárért (bill, egér, stb-nek)
így akár 1TB-os mini szervert/pc-t pofásan összehozod, bárhova leteheted (akár zsebre is véghatod), csak a kábeleket kell kicsit igazítanod
-
suste
veterán
Én jól el vagyok a Bpi+Archlinux párossal (mellesleg fut a háttérben a vnc, így bármikor ránézhetek, ami suliban is jól jöhet). Hálózatból is gyorsan megnyitja a dolgokat.
Office, videózás, webezés, letöltés -re jó, csak a skype hiányzik, de arra elvileg jó lenne egy másik kártya androiddal. Sajna elsőre nem jött össze androidon sem a skype-os beszélgetés, mert a kapcsolat létrejöttekor simán kilép a skype a beszélgetésből.... -
suste
veterán
elötte még írasd tele 0-val a szabad helyet, hogy minél kisebb legyen az image
műveletek:1: felcsatolod linux alatt a kártya mindegyik partícióját
2:
sudo dd if=/dev/zero of=/media/sajátmappa/csatolasi_név/00000000.000ezt a lépést mindegyik partícióra futtasd le ami a kártyán van, amíg nem írja ki, hogy megtelt
3: /media/sajátmappa/csatolasi_név/"00000000.000" fájlok törlése
4:
sudo dd if=/dev/mmcblk0 | gzip -9 -c > /home/sajátmappa/célmappa/mentési_név.img.gz"mmcblk0" lehet akár "sdb" is, attól függően, hogy a kártyaolvasó hogy csatlakozik a gépedben
egy egyszerű "df -h" paranccsal megnézheted a pontos csatolásokatha így mentesz, akkor az üres helyet nem menti el, így sokkal kisebb lehet az image (nálam az openwrt build a 2GB-os kártyával így lett 22MB-os image
)
-
suste
veterán
válasz
gábor-ka #618 üzenetére
igen én a Bpi-ről beszéltem
és egyébként kinek mi a szerver
én nem szeretek és nem is akarok sokat másolgatni a hálózatomban
most még a router torrentezik/dlna-zik, és ezzel is elvagyok még, de azért lassan kinövöm
ehhez képest a Bpi egy óriási ugrás lesz(#620) moli.hu
szerintem 8MB/s-re gondolt... -
suste
veterán
szerintem nem rossz ez a Bananapi
kicsit macerás ha többmindent akarsz összehozni, de jó pl kicsi szerver gépnek, és kicsi asztali gépnek is (webezés flash nélkül, youtube külön lejátszóval, film/zene lejátszás másik lejátszóval, libreoffice, stbstb)egy régebbi NW magos inteles gépet nálam kivált, és azért a fogyasztás és a méret nagyon különböző
nekem 54dollárt megért a csomag (pi+ház+sata kábel+kerámialap a procira)
az RPi2-n ha tényleg csak 100Mbites háló van, akkor az elég gáz....pedig árban nagyon jónak nézne ki....
-
-
suste
veterán
Egyre jobban tetszik ez az ArchLinux!!!
1/a, b: ezek még mindíg problémásak, de nekem nem létszükség, mert a TV-m lejátsza amit kell.
2: mint írtam firefox telepítve, működik.
3: SMtube telepítve (ezt hiányolta a VLC), de így sem indul el.
Minitube telepítve, youtube video jól megjelenik, könnyű keresni vele, de nincsen hangViszont:
firefoxban szaggat a youtube, de ha megkeresem a nézni/hallgatni kívánt dolgot, és a linket bemásolom a VLC-be, akkor ott hibátlanul lejátsza, ráadásul ott ugye kikapcsolható a videó, így zenehallgatásra is tökéletes.Nincsen valami egyszerűbb módszer, hogy egyből VLC-ben keressek youtube videókat???
4: Skype kliens létezik?
5: Libreoffice-t telepítettem, ez is működik.
Már csak annyival volt jobb az android ennél, hogy ott volt Skype kliens, igaz nem tudtam vele beszélgetni
.
Az viszont jobban tetszik ebben, hogy ennek rendes PC-s felülete van. -
suste
veterán
válasz
smallmer #573 üzenetére
a (#581) obalix -ban ajánlott archlinux-on van grafikus felület, és tényleg elég jó, de:
1/a: 720 HD filmeket viszi (gondolom hardveres gyorsítással), de a sima 1,5GB-os xvidek meg szaggatnak, amik android alatt simán mentek
valami beállítási probléma?1/b: kodi cucc nagyon pofás, de iszonyat megfogja a banánt, viszont csak ebből tudtam indítani hálózati meghajtóról (DLNA, SAMBA) filmlejátszást
SMplayert vagy a VLC-t nem lehet valahogy rávenni közvetlenül a hálózati meghajtók kezelésére?2: webböngészőt nem találtam benne, de gondolom csak lehet telepíteni
hogyan, honnan???3: youtube se indul el, pedig az SMplayer-ben van közvetlen indító gombja, de hiányzik neki valami
ezt honnan lehet feltenni rá?4: skype-ot ezekre a linuxokra lehet valahogy feltenni?
egyébként elsőre ment az SD-re "telepítés", viszonylag gyorsan indul, és jópofa az asztal is, eleve kint vannak a főbb programok linkjei
-
suste
veterán
válasz
smallmer #579 üzenetére
azzal biztos nem fog kapcsolgatni, mert a kernel betöltésnél kikapcsol, és onnantól nincsen kép
openwrt-vel pont olyan lesz, mint a routered!
lesznek a webes felületek, ahol be tudod állítani (luci, 8081, 8082, 9091), és egyébként úgy működik mint egy szerver
így sokkal kevésbé tekeri a hardvert a rendszer, pont ezért jobb ilyen felhasználásra
android, meg a különböző asztali linuxok sokszorosan leterhelik ehhez képest
pl androidon 2-es load alá nem nagyon ment, ha nem nyúltam hozzá akkor sem
lubuntu is rendesen terheli....egyébként elkészült a végleges is az openwrt-ből, csak nem mertem lesikálni, ezért csak DD-ztem, és így a teljes 2GB-os kártyát mentette, ami tömörítve is 1,5GB
bár ezt nem értem, hogy a 1,5GB üres helyet miért nem hagyja ki?
vagy ehhez valami speciális beállítás kéne?működik a kikapcsolás is rendesen, luci-ból lehet kikapcsolni a banánt, teljesen le is állítja, kikapcsol, led elalszik
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Belépő GAMER PC! i3-13100 / RX 6600 XT / 16GB DDR4 / 512GB NVMe / 600w!
- Lenovo ThinkCentre M83 / i3-4130 / 8 GB DDR3 / 128 GB SSD / Win 10 + 1 év Garancia + Számla!!!
- Asztali PC , R5 5500 , RX 5700 XT , 16GB RAM , 256GB NVME , 1TB HDD
- Asztali PC , i7 11700KF , RTX 3070 Ti , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 7 5700/5800X +RX 6600/6700XT/6800/9060XT +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA!
- OnePlus 13 - Black Eclipse - Használt, karcmentes
- Apple iPhone 13 128GB / Kártyafüggetlen 1ÉV GARANCIÁVAL
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- AKCIÓ! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest