Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• spect80

senior tag

válasz Synthwave #33 üzenetére

Most látom hogy a venti cserélhető azért írod, mea culpa. Így tényleg egy fokkal élhetőbb.
    De továbbra is tartom hogy htcpnek, home servernek overkill teljesítmény és a fogyasztás szempontjából is, játékra meg túl kicsi a hatékony hőkezeléshez.

#32 fatpingvin
    Van egy ilyesmi gépem, hasonló feltételezések alapján vettem, úgyhogy tapasztalatból értetelenkedek.
    Napi használatra (net, chat, videónézés, office use) indokolatlanul erős emiatt az előd mac mini m2-vel szemben nem is teljesen hangtalan ami engem zavar.
    95%-os max cpu használtra állítva halkabb, de így "kihajtva" is max 35%-os CPU peakek vannak és átlag 10-12% terheltség mellett is teljesen fluid a rendszer. Erre egy 7840U-s procis gép is elég lett volna harmad áron, harmad ekkora fogyasztással.
    Játék közben a 2db DDR5 5600Mhz RAM simán eléri a 92 fokot. Csak azért nem megy feljebb, mert kilépek mielőtt megsül. A BIOS-ban rengeteg állítási lehetőség van, csak épp RAM sebesség állítási opció nincs, úgyhogy most várom a gyártó által felajánlott újradesign-olt fedlapot, aminek talán jobb hőelvezetése van.

Ránézve erre Minisforum lap designra biztos vagyok benne, hogy ugyanezek a problémák itt is jelen vannak. A borda egyszerre hűti a CPU-t, a 2 db NVME SSD-t, meg a chipsetet.
    Kétlem, hogy akár már közepes terhelés mellett is ez halk tud maradni.
    A notebook RAM-ok hűtése nyilván jobban megoldható, mint egy mini pcnél csak ha már ITX szabványt veszek, akkor egy B550 lap meg egy 5800X3D kombó ugyanennyiért alulfeszelve, külön chipset hűtéssel, eleve hűtőbordás normál ramokkal, általam választott hűtővel, fém PCI-E 4.0 x16 foglalattal esélyes hogy csendesebb, hűvösebb lesz.
    Arra azért kíváncsi lennék, hogy ez a műanyag slot mennyi idő alatt olvad le kihasználva PCI-E 5.0 X16 sebességet?

• spect80

senior tag

válasz Synthwave #14 üzenetére

Mire? A lapon lévő hűtést nyilván nem kezdem el hekkelgetni, a ház hűtés meg segít ugyan de csak indirekt módon.

#15 Oliverda: 75w max tdpje van, azért az már elég masszív. Nekem egy 7940hs-es minipc van max 65w cpu fogyasztással,kihajtva játékok alatt gpu 99%, cpu 60% terheltség mellett 60-65C és visító venti. Nem is játszom rajta. Viszont office, media, NAS egyéb server célra meg overkill, arra elég lett volna valamiyen u-s cpu, 15w tdpvel hangtalanul. Komolyabb cpu igényre meg akkor már desktop irányba megy az ember, ami hűtés és bővítés tekintetében is sokoldalúbb. Esetleg dockerre, hagy virtualizációra alkalmas lehet, de ilyen kis méretben ilyen hűtéssel nem bíznék rá egy 7x24es akármilyen szolgáltatást

• Rick4

félisten

válasz Synthwave #5 üzenetére

Vagy nem! Lesz ez ennyiért épp elég eu raktáras helyen, ahol ez bruttó ár lesz!

Új hozzászólás Aktív témák