- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pl. a bass boost tud olyat csinálni, hogy mindent halkít, hogy a "basszus"
jobban kijöjjön"erőteljesebbnek" tűnjön.Nem ezért csinálja. Hanem azért, mert különben torzítana, ezért ideiglenesen visszaveszi a hangerőt, ez a dinamika-kompresszió. Tehát ha pl csinálsz egy 12 decibel mélykiemelés (vagy bármilyen kiemelést), akkor ha a forrás elég hangos, akkor a kiemelés miatt torzítás lehet, mert kifut a dinamikatartományból. Ezért a limiter közbeszól s lehalkítja addig. Másik megoldás, hogy 12 decibeles kiemeléssel együtt 12 decibellel konstans módon lehalkítasz mindent, azaz kvázi "normalizálsz", így halkabb lesz a zene, de a mély több, s nem fog kifutni a szoftver a dinamikatartományból.
-
válasz
SunMount3r #63298 üzenetére
Persze, minőség az lehet jobb. De hangkarakteri különbség nincs vagy minimális.
-
válasz
SunMount3r #63295 üzenetére
Akkor hajrá, próbáld ki vakteszten. Minőségben nyilván van különbség, de karakterben max minimális, mérések szerint meg semmi, szóval lehet az a minimális karakterbeli különbség is csak az én placebóm.
-
válasz
Attila0 #63290 üzenetére
Akkor egyszerű a dolog: próbáld meg egy harmadik forrásról ami biztos jó. Illetve próbáld meg fülessel is, ott is ki kéne jönnie, egyáltalán nem nehéz ezt kideríteni.
TV-ről lehet azért, mert az adásoknak rádiós magaskiemelése van vagy eleve rátesz valami EQ-t maga a TV.
Még egy drágább asztali alaplapi sem keveri más arányban a hangokat? Bocs, nem tudok rá jobb kifejezést.
Lehetnek karakterbeli különbségek, de ezek minimálisak. Inkább ahhoz hasonlíthatók a hangkártyás különbségek, hogy pl 128 kbps MP3 vagy 320 kbps.
-
válasz
Attila0 #63288 üzenetére
Ezekből indulunk ki:
1. Létezik az a jelenség, amikor hozzászoksz egy hangzásvilághoz (magas, mély, stb kiemelés) és a normál állás emiatt furán, rosszul hangzik.
2. A Genius 1250B nem egy magashiányos hangfal, sőt ha jól tudom épp ellenkezőleg.
3. A telefonodról pont olyan rosszul szól, mint hangkártyáról.
4. Nem szokott olyan hibája lenni a hangkártyáknak, hogy ennyire magashiányosak.
5. Elvileg nem hibás a hangfalad sem.
Ami a fentiek alapján lehetséges:
A) az 1-es pontban lévő jelenségbe sikerült belefutnod.
B) Pont ugyanazt a problémát produkálja a hangkártyád és a telefonod is.
C) Mégis hibás a hangfalad.
-
válasz
NvidiaRTX #63280 üzenetére
A dinamika-kompresszió egy szoftveres dolog, hangkártya magától nem fogja csinálni, max ha bekapcsolsz valami EQ-t és feltekered a dolgokat. Néha előfordul, hogy alapból be van kapcsolva valami, s az csinálja, pl ez:
Nálam a fent pirossal bekeretezett pipa okozott dinamika-kompressziót. Ki kell venni, utána jó. Meg ezek bepipálása is okozhat gondot, ha van ilyen, ki kell kapcsolni ezeket:
Ha ezek nem voltak bekapcsolva, akkor vagy valami más csinálta még pluszban, vagy nem ezt hallottad, esetleg placebo.
-
válasz
GhanBuri Ghan #63271 üzenetére
Biztos lehetséges pl EQ APO-val, de én nem próbáltam.
-
válasz
Attila0 #63263 üzenetére
Milyen EQ-t használsz?
Szvsz kapcsolj ki mindent is, s két hétig használd így.
Anno nagyon fiatal suttyó koromban én is használtam pl SRS audio sandboxot meg szofteres EQ-t, sőt még a hangfalon is állítottam.
Aztán ezek után nem csoda, hogy nem vettem észre a FLAC és a 128 kbps MP3 között sem a különbséget.
-
válasz
Attila0 #63254 üzenetére
Nem hallásoddal van a baj. A kellemes kiemelések drogként hatnak az emberre: könnyen rászoksz, leszokni meg nehéz róla. Persze nem muszáj, viszont az nem minőségi zenehallgatás. Mert ha maxra tekert magassal hallgatsz zenét, akkor gyakorlatilag a magasat hallgatod. Ugyanez igaz mélykiemelésre is.
-
válasz
Attila0 #63250 üzenetére
Miért, más hangkártyáról jobban szól? Pl telefonnal?
Megfordult nálam már pár integrált hangkártya, de olyan sosem volt, hogy annyira ne lett volna magasa, hogy fel kellett tekernem a hangfalon. Sokkal nagyobb esélyét látom annak, hogy egyszerűen csak megszoktad a maxra tekert magast. Ami a lehető legjobb eset, mert saját magadon javítani ingyen van.
-
válasz
Attila0 #63248 üzenetére
Ki szeretnél dobni az ablakon 40ezret? Mert ha nem, akkor próbáld ki a hangfalat más forrásról is. Meg eleve fejhallhatón meg mindenen fel kéne tűnnie a problémának. Meg az sem kizárt, hogy esetleg a szofterében lehet levéve a magas. Vagy csak szimplán illúzió az egész, nagyon könnyen hozzá lehet szokni a magaskiemeléshez.
-
válasz
aprokaroka87 #63159 üzenetére
Igen, SBC-ről van szó. AptX esetén viszont elvileg minden eszköz ugyanolyan jó.
A 192 kHz 24 bit értelmetlen. Bőven jó már a 44.1 kHz 16 bit (CD minőség), ami felette van az bullshit. A sima 320 kbps MP3 és CD minőségű FLAC között se hallja a különbséget szinte senki vakteszten, a HiResről meg nincs adat, hogy valaki hallaná a különbséget a CD minőséghez képest.
-
válasz
aprokaroka87 #63157 üzenetére
Hangminőség szempontjából a jack objektíve mindig jobb, mint a Bluetooth, de gyakorlatban én nem tapasztaltam minőségvesztést, vagy legalábbis nem volt szembetűnő. De állítólag ez eszközfüggő is, valamelyik jobb, valamelyik nem.
-
válasz
aprokaroka87 #63150 üzenetére
Az R1580MB gyakorlatilag egy R980T + távirányító + mikrofonbemenetek (karaoke-hoz) + Bluetooth. Az R1010BT meg egy R980T + dizájn + Bluetooth. Az lényeges, hogy mindkettőn csak a basszus állítható, a magas hangszín már nem, utóbbit csak a drágábbak tudják.
szerk: lehet össze kéne szedni egy Edifier kisokost ezekről a kis hangfalakról. De nem igaz már, hogy csak Edifier jön szóba, baromi unalmas.
-
válasz
lautnermark #63146 üzenetére
Mobilról BT-n átlőve, a dac már az Edifier "sajátja", ergo akkor az Edifier a bűnős.
NEM. Akusztika miatt van különbség a mélyebb hangoknál, az elhelyezés miatt. Nálam is ilyen, meg gyakorlatilag mindenkinél, ahol nincsenek tökéletesen szimmetrikusan elhelyezve a hangfalak a szobában.
-
válasz
NvidiaRTX #63111 üzenetére
Az a baj, vele hogy drága. Jelenleg 50e az ára T5-nek, míg ugyanezt a mélynyomót tartalmazó S350DB / S351DB meg 90e körül már elérhető. Tehát 90e - 50e = 40e forintból kéne jobb 2.0, ami hozza a fenti 2.1 szatelitjeinek szintjét meg van rajta sub kimenet. Ilyen viszont nincs.
-
válasz
Attila0 #63057 üzenetére
A basszusok akusztikailag simán. De ő azt mondta, hogy ha megcseréli fizikailag a két hangfalat, akkor fordítva csinálja. Ha akusztika, akkor nem kéne ettől megfordulnia a balansznak, hanem ha előtt pl 80 Hz jobb oldalon halkabb volt, akkor ugyanúgy jobb oldaon kell halkabbnak lennie...
-
-
válasz
King Unique #63024 üzenetére
Szóval akkor ez így normális egy ilyen olcsóbb hangfalszetteknél, vagy nem és sikerült gyári hibásat kifogni?
Minden hangfalnál normális, ha maxon járatod, akkor recseg vagy jobb esetben bekapcsol valami limiter, rosszabb esetben elpukkan.
-
válasz
King Unique #63021 üzenetére
Ez teljesen normális, az USB-n kapja a tápot, ami max 2.5 watt, ez ennyit tud. Azért lehet recsegésbe vinni, hogy ha halkabb a forrás, akkor többet tudjon erősíteni. Nálad viszont gondolom eleve jó hangos, így nagy hangerőn már recseg.
-
válasz
NvidiaRTX #62953 üzenetére
Anno lemértem a kábeleit az S351DB-nek, kb 220 cm kábel van a mély és a jobb oldali hangfal között. De a baloldali hangfal már 5 méteres kábellel csatlakozik a mélyládához.
De ezzel a hangfallal nagyon meg fogod szívni szerintem minden szempontból...
-
válasz
NvidiaRTX #62930 üzenetére
El kell hogy keserítselek: innen nincs visszaút.
De komolyan. Bármit veszel. Már bevetted a piros pirulát, hiába vágyódsz vissza egy régebbi rendszeredhez, nem fogod ugyanazt kapni, amit akkor éreztél. És egy S351DB-vel se fogsz jobban járni, sőt, valószínűleg rosszabb lesz, hiszen kettő helyet egy mélyforrásod lesz, ami akusztikailag rosszabb. Na meg hangminőségre sem lesz ott.
Inkább ajánlanám, hogy játssz az elhelyezéssel. Nem feltétlenül kellenek radikális változtatások. Lehet már a hallgatói pozíció áthelyezésével nagyot javul a dolog, vagy azzal, hogy a hangfalakat kicsit beljebb húzod a faltól, stb.
-
válasz
SunMount3r #62918 üzenetére
Nem az unbalanced bemenettel van a probléma, hanem a sima (akár integrált) hangkártyákkal lehet probléma. Én még anno így használtam az első stúdió monitor páromat, s hát volt egy alapzajuk, mert a stúdió monitorok tiszta jelet kívánnak, ugyanis egyből erősítenek mindent, nincs rajtuk hangerőszabályzó, kb olyasmi a helyzet, mint amikor maxra tekert hangfalat csatlakoztatsz a a gépre. Ugye a hangfalaknál is előjön zaj, amikor maxra tekered: a forrás zaja. Stúdió monitoroknál ez a "maxra tekert állapot" az alaphelyzet. Ezért kell jó forrás hozzájuk.
Persze a balanced kábel sem árt, mert az unbalanced bizonyos hosszúság felett antennaként működhet és befoghat mindenféle zajt. Nekem anno nagyon hosszú unbalanced kábel néha reggelente befogott valami rádiót, ami kollégiumban nagyon fasza ébresztő volt egy durvább este után.
A lényeg, hogy mivel a stúdió monitorokon nincs hangerőszabályzó és rommáerősítik a kapott jelet, ezért normál hangerőn hallgatva nagyon-nagyon gyenge jel megy a kábeleken. Ennek két következménye van: mivel gyenge a jel ezért:
1) a forrás zaja relatíve hangosabb, tehát jó forrás kell
2) érzékenyebb az interferenciára, tehát balanced kábel kell -
válasz
GhanBuri Ghan #62915 üzenetére
Ez tévhit.
A Yamaha NS-10 nem stúdió monitor, hanem erdetileg egy HiFi hangfal volt, de annyira borzalmasan szólt, hogy senkinek sem kellett. De később felfedezték a szakemberek, hogy amellett hogy rosszul szól, kiemeli a hibákat, így elkezdték második monitornak használni, nagy sikerrrel. Mert ami az NS10-en jól szólt, az minden máson is. Ezért lett nagy legenda.
A stúdió monitoroknak nem olyannak kell lenniük, mint az NS10, hanem épp ellenkezőleg: a lehető legtranszparensebb hang a céljuk, így zenehallgatásra is kiválóak. Viszont egy jó masternek minden hangfalon jól kell szólnia, ezért a millás stúdió monitorok mellett használnak olcsóbbakat meg kifejezetten rossz hangfalakat is. Ez utóbbi kategóriába tartozik az NS10. De gyártanak kis egyutas gagyikat is direkt erre a célra, pl Avanton MixCube és társai.
-
válasz
SunMount3r #62870 üzenetére
Egy láncban az a legjobb minőségű hangerőszabályzás, ami a legkésőbb van a láncban. Ez a windows saját hangerőszabályzója. Nettó szakmaiatlan baromság, hogy egy program hangerőszabályzója ennél jobb minőség lehet. Mégis hogyan?
De a gyakorlatban meg nem is hallható a program és a windows hangerőszabályzója közötti különbség. Viszont ugye praktikumban elég egyértelműen jobb az utóbbi.
-
válasz
SunMount3r #62866 üzenetére
Ez nettó hülyeség. Mondjuk a Jriver amúgy is egy erősen audiofool lejátszónak tűnik.
-
válasz
SunMount3r #62862 üzenetére
Az Edifier hangfalaknál teljesen más a helyzet, ott az olcsókon költségcsökkentés miatt van, a drágábbakon meg design miatt, mert úgyis van távirányító.
A windowsos hangerőszabályzást nem az adott programban kell végezni, ez nagyon tévút, mert minden program más hangerejű lesz. A globális fő hangerőszabályzót érdemes használni. De ez is szívás, mert gyakorlatilag már 10-20%-on irdatlan hangos tud lenni.
-
válasz
SunMount3r #62859 üzenetére
Az gyakorlatilag a bemeneti érzékenység állítására való. Normál hangerőszabályzónak alkalmatlan, mert mindkét hangfalon kéne egyszerre szinkronban állítani, ami gyakorlatilag lehetetlen. Meg amúgy is messze van.
Néhány stúdió monitornál viszont elérhető normális hangerőszabályzó funkció, ezt általában valamilyen link névre hallgat. Pl Tannoy Reveal 502:
Az AUX részen látható egy kapcsoló meg két sima kis 3.5 mm jack. Ez úgy működik, hogy kell két db kis jack-jack kábel, egyikkel a két hangfalt kötöd össze, a másikkal pedig az egyik hangfalt a forrással. Ekkor annak a hangfalnak a potmétere használható a teljes rendszer hangerőszabályzására. De ez se valami kényelmes megoldás...
-
Akkor idéznék magamtól:
Stúdió monitor vétel előtt
Bizonyos ár felett szinte csak ilyet ajánlunk, azonban megvételük előtt érdemes odafigyelni az alábbiakra:1. Nincs rajtuk hagyományos értelemben vett hangerőszabályzó. Ezért ajánlott hozzájuk olyan külső DAC (hangkártya), melyen fizikai hangerőszabályzó van. Ha utóbbi nincs, az se gond, de ez esetben a windows (vagy egyéb operációs rendszer) virtuális hangerőszabályzóját kell használni, ami kényelmetlen lehet.
2. Nem jár hozzájuk kábel, ezért magunknak kell vennünk hozzájuk külön. TRS vagy XLR csatlakozó mindig szokott lenni rajtuk, de az otthoni környezetben népszerű RCA-t már nem mindegyikre teszik rá.
Stúdió monitor kábelek
Mindenek előtt az ún. balanced és unbalanced kérdését érdemes tisztába tenni. A legtöbb kábel unbalanced, azaz két vezeték van: jel és föld, ilyen például az RCA. A stúdió monitoroknál viszont szinte mindig balanced (vagy magyarul szimmetrikus) a csatlakozás, ami már három vezetéket használ: "meleg" jel (= jel), "hideg" jel (= "meleg" jel fordított polaritással) és föld. E kialakítás célja a hatékony zajszűrés hosszabb kábelek esetén, ugyanis a hangfalon a két jel különbsége fog megszólalni, így a két jelvezeték által összeszedett zaj az ún. fáziskioltás áldozatául esik, nem lesz hallható.
A balanced csatlakozó nem követeli meg a balanced kábelt, tehát kompatibilis az unbalanced kábelekkel is, tehát balanced TRS aljzatba unbalanced TS csatlakozó is dugható. Természetesen ha balanced jelátvitelt szeretnénk, akkor forrás - kábel - hangfal lánc minden elemének balancednek kell lennie, egyéb esetben unbalanced lesz a jelátvitel. Tehát nem elég venni egy balanced kábelt, aztán jónapot, balanced forrásra és hangfalakra is szükség van.
-
válasz
Hadeska22 #62800 üzenetére
A sima Creative Katana V2X "subwoofere" 5.25" (13 cm) hangszórót használ a V2 meg 6.5" (16 cm) méretűt. Ez sajnos már eleve nagyon hervasztó. Minimum 8" kéne. És akkor emellett még soundbarok nem a hangminőségükről híresek, én biztos nem vennék 300-400 dolláros mélyládát.
Ezért ajánlottam az Edifier S350DB / S351DB-t, ami nem soundbar, ezért sokkal-sokkal jobban fog szólni. Hátránya persze, hogy hiányoznak belőle bizonyos TV-hez hasznos feature-ök, de írtad hogy PC-vel használnád, így ezek nem problémák.
-
válasz
SunMount3r #62795 üzenetére
Jaj, minek ezen hisztizni? Beviszed random kábelekkel foglalkozó boltba, megmondod mihez van, ránéznek, aztán csinálnak neked egyet.
-
válasz
TaylorPro #62735 üzenetére
Az Edifier nekem nem márka, csak egy kínai tömegcucc amit több név alatt megvehetsz
Jajj, ez csak a szokásos sinofóbia. Pl az Edifier MR4 nagyon hasonló, mint a Presonus Eris E4.5, csak nem harsány meg jóval olcsóbb.
A csiptetős dolgot nem értem, ennyi pénzér ilyet kapsz, az a csoda, hogy az M-Audio ezt nem spórolta ki a BX4-ből, pedig az egy ultrabudget stúdió márka.
De akkor a lényeg, hogy mással nem hasonlítottad össze élőben, s úgy vetted.
-
-
Valaki meg tudná nézni az Edifier S350DB / S351DB 5 pines DIN kábelét hogyan van bekötve? Multiméterrel. Leesett a hangfal és széttépte a csatalkozót, s nem lehet bedugni oda:
Gondolom fixen ugyanúgy van kötve mind, de azért megkérdezem mielőtt rakunk rá másik csatlakozót, nehogy valami félremenjen, aztán a magas kapja a mély jelét és fordítva vagy a polaritás ne stimmeljen.
-
Kicsit frissítettem az összefoglalót, ha esetleg valakinek van hozzászólnivalója, akkor ne tartsa magában.
-
Optikának csak TV-hez van értelme, mert azokon (általában) nincs jack.
DNB egyik se fog igazán jól szólni, mert 50-60 Hz alatt már nincs semmi. Még az R2750DB-n se lesz jó, mert csak kb 45 Hz-ig megy. DNB-hez minimum S350DB / S351DB dukál, mert az lemegy 40 Hz-ig.
Esetleg még az S2000 MKIII lenne érdekes, ugyanis állítólag lemegy az 40 Hz-ig, mert szét van DSP-zve.
Több mérés alapján is így tűnik. De azért inkább meghallgatnám, hogy biztos-e, valakinek van kedve kölcsönadni?
-
Az R1280T mostanában elég drága 32ezer forintért, mert a ott az R1600T III pár ezerrel többért. Vagy annak BT-os változata, az R1700BT még pár ezer forintért. Ezek kicsit populárisabb hangú hangfalak, emelt méllyel és magassal. De az R1700BT árában még kapható az Edifier MR4, aminek viszont semleges, stúdió monitor jellegű hangkaraktere van, valószínűleg általános hangminőségre is jobb, én ezt választanám. A Presonus Eris E3.5 jó választás lenne, de az MR4 közel ugyanaz az áron egy kvázi E4.5 klón, persze nem ugyanaz, de gyanúsan hasonló. Az E3.5 a kis mérete miatt mélyben elmarad a többi versenyzőtől.
-
válasz
Attila0 #62575 üzenetére
Akkor megvan az ok. Ha egy erősítőn be van kapcsolva a loudness, akkor az hangerőfüggő szokott lenni. Minél alacsonyabb a hangerő, annál nagyobb mély- és magaskiemelés, s ahogy tekered fel a hangerőt, egyre kevésbé, végül általában 12 óránál teljesen megszűnik a loudness kiemelés.
-
válasz
magmakocka #62562 üzenetére
Akkor ez ilyen, habár én nem tapasztaltam, gondolom mert az égbe kell feltekerni a hangerőt hozzá a hangfalon.
De miért tekered fel? Úgy érdemes használni, hogy a forráson maximális a hangerő és a hangfalon állítod.
-
válasz
magmakocka #62559 üzenetére
A hangerőszabályzó gombként is funkcionál, azzal lehet ki- és bekapcsolni hosszan nyomva, rövidben nyomva pedig forrást váltani.
A vokál szerintem azért tűnik halkabbnak, mert a többi hang sokkal jobban kijön egy jó hangfalon.
-
válasz
magmakocka #62555 üzenetére
Azt AptX HD az nem baj, hisz jobb mint a sima AptX.
Sistergés búgás valószínűleg a PC hangkártyájából jön. Ha kihúzod, akkor megszűnik mindkettő?
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés Zenehallgatásról dióhéjban III.
- Teszt A zenehallgatásról dióhéjban II.
- Elemzés A zenehallgatásról dióhéjban I.
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 32GB 1000GB 15.6 új akksi 1év garancia
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest