Xiaomi Redmi Note 5 - elhúzza a kategória nótáját

A Xiaominak a 19-re is sikerült lapot húznia: fürgébb és képernyődominánsabb az aktuális Redmi Note a korábbi ár/érték bajnokoknál, és a dupla hátlapi kamera sem hiányzik.

Külső, kijelző, csomagolás

Jó szériája van mostanság a Xiaominak: a minap remekelt a Mi Mix 2s tesztasztalunkon, és eddig meggyőző, amit bármely Mi 8 variációról hallani lehet. Tavasszal a Redmi 5 és az 5 Plus bizonyította: a középkategóriában, ár/minőség arányban nehéz a Xiaomi mobilokkal versenyezni, a tőzsdére lépés előkészítése és az egyre közelebb és közelebb megnyíló márkaboltok pedig azt mutatják: a gyártónak nem a vad terjeszkedés, hanem a megfontolt vevőcsalogatás és a vásárlóréteg magtartása a fontos.


[+]

Ez nem jelenti azt, hogy ne esnének be itt-ott bakik, akár szoftveres, akár hardveres oldalról, van ami a tesztidőszak után üti fel a fejét, és Kedves Olvasóink jelzik fórumközösségünk berkein belül. Az mindenesetre látható, hogy a gyártónak fontos a nyugati nyitás, a Google sztenderdjeinek is jobban megfelelnek az ajánlatok, és ezek remek alternatívák a kártyafüggetlen piacon, míg szolgáltatói vonalon továbbra is a tradicionális nevek dominálnak. Mi a hivatalos partner, az EuStock jóvoltából kaptunk kézhez egy 4/64 GB-os Redmi Note 5-öt, és amikor a szenzorsziget a forró nyár abszolút és vitatható slágere, illetve a szerkesztőségben is egymást takargatják a bevágások, üde színfolt egy „hagyományos”, 18:9 arányú panel, 1080 x 2160 megszakítatlan pixellel.

Kijelző-teszt
Xiaomi Redmi Note 5 Honor 7X LG Q6 Nokia 6.1
Képátló 5,99 hüvelyk 5,93 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2160 1080 x 2160 1080 x 2160 1080 x 1920
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 500 nit 455 nit 477 nit 484 nit
Fehér fényerő (min.) 1,1 nit 3,0 nit 3,1 nit 2,0 nit
Fekete fényerő 0,17 nit 0,23 nit 0,31 nit 0,36 nit
Kontrasztarány 2941:1 1979:1 1540:1 1343:1
Színhőmérséklet 9331 / 8227 K 7919 K + kézi 8161 / 6645 K 8418 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az 5,99”-es IPS megjelenítő ráadásul kellően éles és átlag feletti fényerőt kínál napfény alatt. Szemből rátekintve jól láthatók a tartalmai, oldalra fordítva viszont gyorsan csökken a fényereje. A betekintési szögek a színek és a kontraszt szempontjából mindenesetre jók, a kalibráció ellenben szokatlanul kékes lett. Bár lehet melegebb színsémát választani vagy nagyobb telítettséget kérni, messze a szabvány szerinti sztenderd, egy sRGB mód jól jött volna. Van viszont kékfényszűrő, este pedig kellően elsötétül a panel, amit Gorilla Glass üveg borít.


[+]

Noha lett volna hely a képernyő alatt a kezelőgomboknak, jó hír, hogy a panel teljesen megtölthető tartalmakkal, a virtuális sáv ugyanis gesztusfunkciókkal kiváltható, az iPhone X megoldásán egyet csavarva. A főoldalra a képernyő aljáról felfele simítva lehet visszatérni, az alkalmazásváltóhoz pedig ugyanígy, csak a kijelzőn hagyva az ujjat. Visszalépni ugyanakkor a bal és jobb oldalélek felől lehet, ami egyébként nem feltétlenül praktikátlanabb, mint valamely alsó sarok felől gépészkedni a hüvelykujjal. A Redmi Note 5 alumíniumháza ugyanis elég csúszós lett az ilyen mutatványokhoz bizonytalanságához, a hátlap alján és tetején kitapintható, keskeny műanyag sáv sem tapad jobban.

A Redmi Note 5 a Honor View 10 mellett
A Redmi Note 5 a Honor View 10 mellett [+]

Mindjárt nő a fogásbiztonság, ha a dobozban mellékelt, átlátszó tok felkerül a Xiaomira, csak oda a festett fémház hideg (nyáron igen meleg) érintése. 158,6 x 75,4 x 8,1 milliméteren és 181 grammon mindenesetre a Note 5 mezítelenül is vaskos mobil érzetét kelti, mert az. Így hiába a kellemesen ívelt forma, oda az egykezes használat lehetősége, ha pedig az új gesztusfunkciók aktívak, az egykezes módnak is lőttek. Notchmentes vonalon a Mate RS határozottabban ügyesebben faragott az alsó-felső kávából. Más kérdés, hogy annak árából tíz Redmi Note 5 vásárolható.


[+]

Felül 13 megapixeles kamera, beszélgetési hangszóró, fénymérő, közelségérzékelő, tompa fényű vaku és fehér értesítő LED kapott helyet, a készülék tetején pedig infra és mikrofon. A két nanoSIM-et vagy egy nanoSIM-et és egy microSD kártyát befogadó tálcát balról lehet kihúzni. Jobbra a bekapcsoló pont hüvelykujjra esik, a hangerőszabályzókhoz viszont némileg nyújtózkodni kell. Alul 3,5 milliméteres kimenet, mikrofonfurat, microUSB port és monó multimédiás hangleadó pillantható meg, míg hátul iPhone inspirációjú, függőleges kamerapúp, 12 + 5 megapixeles kiosztásban, dupla LED villanóval. Sajnos a lencsevédő üveg fémkerete nem emelkedik magasabbra, így jobb azt az érdes, éles felületektől távol tartani.


[+]

Az ujjlenyomat-olvasó pont jó helyen van, esztétikailag pedig a Mi és egyéb feliratok is ügyesen lettek felfestve. A kezektől gondosan el lett zárva a 4000 mAh-s telep, ám éppen ez a gondoskodás hoz magas összeszerelési minőséget, bármiféle recsegés vagy bizonytalanság nélkül. Akadt korábban gyengébb, ropogósabb konstrukciójú Redmi, az utóbbi időben, a középkategóriában ezen egyértelműen átléptek. Ezt bizonyítja a házon belül bevetett, dupla grafén lap, ami jobb hőelvezetést tesz lehetővég. A Note 5 elegáns fekete és fiatalosabb világoskék, fakóarany és rózsaarany színekben érhető el. A csomagolás minden esetben tűzpiros, benne megmosolyogtatóan apró, kényelmetlenül picike SIM tűvel, némi leírással, jótállási jeggyel, microUSB kábellel és 5V / 2A-es töltővel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • MWC 2018: Kezünkben a Redmi Note 5 (Pro)

  Az Indiában Pro utótaggal elstartolt, Snapdragon 636-os készülék Barcelonába csak Redmi Note 5 néven érkezett, és könnyű összekeverni a Redmi 5 Plusszal, amit Indiában Redmi Note 5-nek hívnak. Mi van?

 • Xiaomi Redmi 5 Plus - új forma, régi erősségek

  18:9-es képarányra váltott a Redmi sorozat, az 5 Plus pedig külsőben, összeszerelésben, takarékosságban és kijelzőben is magabiztosan hozza a minőséget.

 • Xiaomi Redmi Note 5A Prime - az elsőrendű

  A Xiaomi phabletjének Prime verziója egészen kifogástalan belépő szintű konstrukció ujjlenyomat-olvasóval és remek teljesítménnyel.

 • Xiaomi Mi A1 - tisztasági fogadalom

  Csatlakozott a Xiaomi az érintetlen operációs rendszert kínáló Android One mozgalomhoz, és egy küllemben ismerős, ám kitűnő dupla kamerás phablettel nyit nyugat felé, verhetetlen áron.

Hirdetés