Xiaomi Redmi 5 - koncepcióváltás

A kis telefon, gigászi telep elvet a Xiaomi méretes képernyő, szűkösebb kávák koncepcióra cserélte, a méretes telepet pedig beáldozta. Az eredmény jó, de erős a házon belüli konkurencia.

Külső, kijelző, csomagolás

Továbbra is évről évre nő a mobilkijelzők átlagmérete, tavaly aztán megindult a kávamentesítési világháború, aminek elburjánzásaképp idén elárasztották a piacot a notchos, azaz betüremkedéses mobilok, erősen megosztó visszajelzésekkel. Mindenki eszeveszettül farag a keretekből, így a tavaly még újszerű, 18:9 arányú mobilok lassan kezdenek ódivatúvá válni. A Xiaomi márpedig egyelőre ragaszkodik a szenzorszigetmentes formához, és 2:1 arányú panelt kínál a a Redmi 5, a Redmi 5 Plus, a Redmi Note 5 és a Mi Mix 2S is, árban felfele mind kevesebb képernyőkerettel.


[+]

Mindez azt is jelenti, hogy a legolcsóbb 18:9-es Xiaomi mobil elég sokat meghagyott az alsó-felső kávából, így hiába nőtt 76%-ra az előlapi képernyőarány, az 5,7”-re nyúlt panellel sajnos ugrott az egykezes használat. Márpedig a Redmi 3/4 tulajdonosai épp azért szerettek bele az elődmodellekbe, mert a méretek elfogadhatók maradtak, a fémházban pedig gigászi telep lakozott. Új szelek fújnak ugyanakkor a piacon, és a phablet méretűre nőtt folytatás éppen a telepből csippentett le, hogy a 3300 mAh-s Redmi 5 a trendeknek megfeleljen, mégse legyen vészesen vaskos. 157 grammjával egyébként nem az, a szemléletváltás viszont nem fog az egykezes használatra tervezett Redmi rajongóknak örömet okozni. Ráadásul árban és méretben sincs vészesen messze a Mi A1 és a Redmi 5 Plus, úgyhogy összesűrűsödött a házon belüli konkurencia.


[+]

Kijelző-teszt
Xiaomi Redmi 5 Xiaomi Mi A1 Huawei P Smart Xiaomi Redmi 5 Plus
Képátló 5,7 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,65 hüvelyk 5,99 hüvelyk
Felbontás 720 x 1440 1080 x 1920 1080 x 2160 1080 x 2160
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 484 nit 471 nit 536 / 576 nit 593 nit
Fehér fényerő (min.) 1,1 nit 1,9 nit 4,0 nit 1,4 nit
Fekete fényerő 0,26 nit 0,33 nit 0,35 nit 0,20 nit
Kontrasztarány 1861:1 1428:1 1534:1 2964:1
Színhőmérséklet 8022 / 7423 K 7543 / 6810 K 7365 K + kézi 8334 / 7435 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Mindez nem jelenti azt, hogy a Redmi 5-nek 43 ezer forintért ne lenne keresnivalója: éppen a fentiek ára és mérete, illetve az 5”-en maradt, plasztik Redmi 5A közé pozicionálták, némi kompromisszummal. Ilyen a 720 x 1440 pixeles IPS panel, ami tűélesnek nem mondható, de azért a karakterek kényelmesen olvashatók. Az 500 nit körüli fényerő odakint nagyjából elegendő, és sem a betekintési szögek vagy a kézzel szabályozható kalibráció, sem pedig az érintési érzékenység oldaláról nem lehet belekötni. A szélein csiszolt védőüvegbe és a keskeny oldalkeretekbe sem: ha a kijelző teteje nem is, alsó kétharmada fogásváltás nélkül elérhető, a maradékra vészesetben pedig ott az egykezes mód.1 Alul mindenesetre maradt annyi káva, hogy a kezelőgombok simán odaférhettek volna, a virtuális variációk viszont legalább elrejthetők.


[+]

Ennyi ellentmondást sikerült találni a megnyúlt Redmi 5 kapcsán, ilyesmit a remek összeszerelés pedig nem tűr: a javarészt fém, hátul egy-egy sávban műanyag szerkezet komoly szorongatásra sem nyikkan meg, és egy hét teszt után sem kezdtek az illesztések elbizonytalanodni. Alul microUSB port és monó hangszóró, felül pedig 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet és infra fedezhető fel. A matt és rendkívül csúszós hátlap tetején a 12 megapixeles kamera jócskán kiemelkedik, a LED villanó, az ujjlenyomat-olvasó és a Mi felirat viszont nem. A biometrikus azonosító pont mutatóujjra esik, és rendkívül gyorsan reagál.


[+]

Jobbra a bekapcsoló épp jó helyen van, míg a hangerőszabályzó kissé magasabbra csúszott az ideálisnál. Fogásváltásra persze a méretkategória miatt eleve szükség van, például az értesítési panel legördítéséhez. A két vízszintes képernyőkáva közül a felső a keskenyebb, pedig pont ott kapott helyet a tompa fényű szelfivillanó, a beszélgetési hangszóró, a fénymérő, a közelségérzékelő, az 5 megapixeles kamera és a fehér fényű értesítő LED. Bár különösebb indoka nincsen, a képernyő négy sarka némi ívelést kapott, ami egyfelől hozzátesz az esztétikához, másfelől levág a tartalmakból – nem feltétlenül indokolt ez a kivitel.


[+]

Mivel a telep el lett zárva a házba, a két nanoSIM-et vagy egy nanoSIM-et és egy microSD kártyát befogadó hibrid tálcát balról kell előhúzni, amennyiben az ember ilyen elemeket betolna a Redmi 5 agyába. Ehhez megmosolyogtatóan apró SIM-tű jár a narancssárga dobozból, emellett egy 2 amperes töltőfej és egy microUSB kábel, a füles kimaradt. Akinek mégis hiányozna a plasztik kivitel, áttetsző tokot is elővarázsoltat a csomagolásból, ami a védelmen felül sokkal jobban tapadóvá teszi a Redmi 5-öt. A tesztkészüléket az EuStock biztosította.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • MWC 2018: Kezünkben a Redmi Note 5 (Pro)

    Az Indiában Pro utótaggal elstartolt, Snapdragon 636-os készülék Barcelonába csak Redmi Note 5 néven érkezett, és könnyű összekeverni a Redmi 5 Plusszal, amit Indiában Redmi Note 5-nek hívnak. Mi van?

  • Xiaomi Redmi 5 Plus - új forma, régi erősségek

    18:9-es képarányra váltott a Redmi sorozat, az 5 Plus pedig külsőben, összeszerelésben, takarékosságban és kijelzőben is magabiztosan hozza a minőséget.

  • Xiaomi Redmi 5A - továbbra is

    Ez még nem a hosszított kialakítású, kávamentesített Redmi, ár/érték aránya viszont elsöprő, nem mellesleg pedig már itthon is megvehető.

Hirdetés