Hirdetés

Xiaomi Redmi Note 5A Prime - az elsőrendű

A Xiaomi phabletjének Prime verziója egészen kifogástalan belépő szintű konstrukció ujjlenyomat-olvasóval és remek teljesítménnyel.

Hirdetés

Kialakítás, kijelző, tartozékok

A Xiaomi belépő kategóriás phabletjének Prime változata nem ok nélkül irtó ismerős, lényegében tökéletesen megegyezik a Redmi Note 5A-val a megjelenítés és a kialakítás szempontjából, a lapkakészlet viszont grafikusan erősebb, több operatív memória áll rendelkezésre, belefért a költségvetésbe egy biometrikus azonosító és lényegesen jobb szelfikamera is. Mindez pedig pontosan 13 ezer forinttal kerül többe. A Redmi Note széria előző generációi is kitűnő ár/érték arányt mutattak, a Note 5A és Note 5A Prime sem kivétel, mindössze annyit érdemes mérlegelni, hogy igényt tartunk-e nagyobb felbontású önarcképekre és ujjlenyomat-olvasóra. És jelentősen komolyabb grafikus teljesítményre. És MIUI 9.2-re. Ez meg már így csomagajánlatban határozottan megfontolandónak tűnik.


[+]

Már csak azért is, mert az árkategóriában olyan – és itt most nagyon sokat gondolkodtunk egy érzékletes, ugyanakkor kíméletes megfogalmazáson, de nem jött össze – ipari hulladékokkal lehet szembesülni, hogy az kis híján sérti az ENSZ UNCAT (kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetések vagy bánásmódok elleni) egyezményét. Konkrét nevesítés nélkül, de simán előfordulhat három-négy éves lapkakészlet, egy gigabájt RAM és egyéb feldolgozhatatlan paraméterek akár magasabb árszinten is. A Xiaomi viszont kétség kívül uralja a belépő szegmenst a kategóriaátlagot gyakran meghaladó teljesítménnyel, kulturált felszereltséggel és általánosan jellemző stabilitással, vállalható kompromisszumok mellett. Ezen pedig a Note 5A Prime sem változtat.


[+]

Mivel a kialakítás és a megjelenés tökéletesen megegyezik, a külsővel túl sokat nem érdemes foglalkozni, a Redmi Note 5A Prime szintén 153 x 76,2 x 7,6 milliméteres és 150 grammos, ezúttal viszont nem recseg a továbbra is nettó műanyag kasztni, teljesen stabil, integráns és kifogástalanul illesztett. Bár, a hátlap közepén finoman nyomkodva érezhető némi holttér. Az egyetlen látható különbség a hátlapon található ezüsttel szegélyezett biometrikus azonosító felület, amely kifogástalan hatékonysággal dolgozik. A tökéletesen kézre eső ujjlenyomat-olvasó villámgyors és tévedhetetlen. A készülék feloldásán kívül egyetlen további funkciója van: mindkét kamera esetében lehet vele exponálni, ami egyébként a szelfi esetében nem csak evidens, de ennek megfelelően kimondottan kényelmes is.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés Xiaomi Redmi Note 5A Prime Xiaomi Redmi Note 5A Oukitel U7 Plus Motorola Moto E4 Plus
Képátló 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280 720 x 1280
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 510 nit 466 nit 442 nit 463 nit
Fehér fényerő (min.) 1,7 nit 1,7 nit 17,6 nit 7,3 nit
Fekete fényerő 0,41 nit 0,25 nit 0,44 nit 0,32 nit
Kontrasztarány 1244:1 1864:1 1066:1 1447:1
Színhőmérséklet 7737 K / 6728 K 7923 K + kézi 8137 K 7273 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

A 16:9-es képarányú panel maradt, háttérvilágítás sajnos nem termett az alsó káván fix elrendezésben sorakozó navigációs gombokhoz, a monokróm értesítő LED viszont most sem maradt le a felső káváról, ahol ezúttal egy 16 megapixeles, LED segédfénnyel kiegészített szelfikamerával nézhetünk farkasszemet. Minden egyéb változatlan, a HD felbontású panel által produkált értékek nagyjából megegyeznek, a megjelenítő felbontása szerény, de a minőség az árszinten kifejezetten jónak mondható, továbbra is kiváló fényerővel és automatikával. Kontrasztból elbírtunk volna erősebbet is, bár opcionálisan választható magasabb érték, ekkor kizárólag az automatikus színhőmérséklet adott, pedig a Meleg megnevezésű majdnem színhelyesre sikerült.

Az infraport maradt, viszont lett ujjlenyomat-olvasó is. Méghozzá kiválóan elhelyezve.
Az infraport maradt, viszont lett ujjlenyomat-olvasó is. Méghozzá kiválóan elhelyezve. [+]

A dupla koppos ébresztés fizikai előlapi kezelőgombok hiányában külön hasznos, a jobb oldali bekapcsológombhoz és hangerőszabályzókhoz pedig számos funkció kapcsolható attól függően, hogy egyszer, kétszer, vagy hosszan nyomjuk. A bal oldalon található SIM tálca most is két nanoSIM-et fogad be, külön foglalattal a microSD kártyának, így megmarad a 32 GB belső tárhely bővíthetősége dual SIM üzemmódban is. A felső élről nem maradt le az infraport és a 3,5 milliméteres jack csatlakozó sem, noha fülhallgatót ezúttal sem mellékeltek. Az Eustocktól érkező, narancsos árnyalatú, szépen rendezett doboz tartalma is változatlan: hazai szabványnak megfelelő 2 amperes hálózati töltőfej, microUSB kébel és SIM tű. Meg persze a készülék.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Xiaomi Redmi Note 5A - árképzésből ötös

    Olcsó, jól működő phablet, minőségi kialakítással, komolyabb hibák nélkül. A Redmi-széria legújabb tagja is hozza a gyártótól elvártakat, de ne egy csúcsmodellt várjunk.

Hirdetés