Xiaomi Redmi Note 5 - elhúzza a kategória nótáját

A Xiaominak a 19-re is sikerült lapot húznia: fürgébb és képernyődominánsabb az aktuális Redmi Note a korábbi ár/érték bajnokoknál, és a dupla hátlapi kamera sem hiányzik.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Redmi Note 5 két nanoSIM-et fogad be dual standby technológiával és korrekt vételi, beszélgetési minőséggel, kellően hangosan. A B20 természetesen adott, a 4G átvitel pedig elvileg akár 600/100 Mbps-on is folyhat, hálózattól függően. A kétcsatornás WiFi modem 802.11a/b/g/n/ac szabványú (Display, Direct, HotSpot), a Bluetooth 5.0-s (A2DP, LE), az USB pedig 2.0-s (microUSB, MTP, OTG). A navigációs modul villámgyors (A-GPS, GPS, Glonass, BeiDou, Galileo), szobabelsőben is pontos a pozíciószerzés. Akad iránytű, hang szenzor, hall szenzor, infra, giroszkóp, és gyorsulásmérő. Nincs viszont NFC vagy barométer.


[+]

Nagyobb lett a kijelző és erősebb a hardver, a 4000 mAh-s telep viszont még így is kiemelkedő üzemidőt biztosít. 7-8 óra képernyőidő rendre kijöhet töltésenként, bár mint mindig, a maximális fényerő, a 3D-s játék vagy a 4k-s videózás hamar leszívja a Note életerejét. Intenzív használattal így is másfél nap kényelmesen kijöhet két töltés között, visszafogottan pedig két-három. A port sajnos maradt microUSB szabványú, adott viszont a QuickCharge 3.0-s gyorstöltés, a telep pedig passzoló adapterrel 2 óra alatt csordultig kerül. Az első órában 66% töltöttség vándorol bele. Netezni, 150 niten 16,5 órán át lehet töltésenként, videózásból pedig a 20 óra is meglehet, ami kiemelkedően jó.


[+]

Összefoglaló

Értékelés: Xiaomi Redmi Note 5
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 8,5 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 9 pont
Ár/érték aránya 10 pont
Hogyan értékelünk?

A OnePlus 6 teszt végére érve a minap azon morfondíroztam: megadjam-e a különösen ajánlott plecsnit. Aztán végül nem csak a néhány baki, hanem a párhuzamosan nyomogatott Redmi Note 5 miatt se kapta meg. A Xiaomi ajánlata a modern és takarékos rendszerchippel ugyanis a Never Settle villámtelefon mellett sem érződött lassúnak, vastagon túlteljesítve a középkategória elvárásain, az alkalmazáskezelést és a 3D játékot beleértve. Mindezt úgy, hogy a csúcsmobilok között nem is drága OnePlus ára alá vág 100 ezer forinttal, a 4/64 GB-os kiszerelést 65, a 3/32 GB-osat pedig 55 ezer forintért kínálva. Ez már megint elképesztően kompetitív árazás, a Note 5 pedig egy olyan telefon, ami a többség igényeit bőven kielégíti. Már ha a többséget az igazán méretes, amúgy remekül egyberakott fémház vaskossága nem taszítja el, az egykezes használat kiesett. Cserébe viszont hatalmas, tűéles és kellően világos képernyő jár, ami napokig fel tud villanni két töltés között. A MIUI 9.5 pedig kellően felszerelt rendszer friss Androidon, ügyes gesztusvezérléssel és számos extrával, nemsokára érkező MIUI 10-zel. Aki mégis a Google gyári megjelenéséhez ragaszkodna, annak hamarosan befuthat a Mi A2, szóval a gyártó mindenkire gondolt.

Nem véletlen, hogy robog a Xiaomi szekere, persze ha a Note 5 hibátlan volna, senki se venné meg a drágább ajánlatait. A leglátványosabb baki a kékes képernyőkalibráció, amin csak részben lehet a menüből korrigálni. A kamerafelvételek a kategóriaátlagon belül igen jók, a dinamika viszont inkább csak átlagos, a HDR módon pedig illene javítani. Kár, hogy a Mi A1 teleobjektíves másodkamerája helyett itt portrémódra szakosodott modul jár, nem túl acélos háttérelmosással. Az is sajnálatos, hogy a 4K felvétel csak alternatív szoftverrel érhető el, viszont a gyári Full HD-s klipek elektronikus képstabilizálása nagyon ott van. Nem úgy a hangminőség, amivel még mindig gondjai vannak a gyártónak. Az biztos, hogy aki kisebb készülékre vágyik, jobb, ha a Redmi 5 után nyúl (bár az sem éppen apró), aki pedig combosabb multimédiás hangszórót igényel, érdemes máshol szétnéznie. Ám a Note 5 egyik bakija sem üt meg kritikus szintet, ennyiért pedig egy ilyen gyors és kiegyensúlyozott mobil szinte ajándék. Hiába kerestem a csúszós fémházon a fogást, a legerősebb plecsni ellen nem találtam elegendő érvet. Bravo!

Xiaomi Redmi Note 5

Bone123

A tesztkészülék az EuStock jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz, kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

 • MWC 2018: Kezünkben a Redmi Note 5 (Pro)

  Az Indiában Pro utótaggal elstartolt, Snapdragon 636-os készülék Barcelonába csak Redmi Note 5 néven érkezett, és könnyű összekeverni a Redmi 5 Plusszal, amit Indiában Redmi Note 5-nek hívnak. Mi van?

 • Xiaomi Redmi 5 Plus - új forma, régi erősségek

  18:9-es képarányra váltott a Redmi sorozat, az 5 Plus pedig külsőben, összeszerelésben, takarékosságban és kijelzőben is magabiztosan hozza a minőséget.

 • Xiaomi Redmi Note 5A Prime - az elsőrendű

  A Xiaomi phabletjének Prime verziója egészen kifogástalan belépő szintű konstrukció ujjlenyomat-olvasóval és remek teljesítménnyel.

 • Xiaomi Mi A1 - tisztasági fogadalom

  Csatlakozott a Xiaomi az érintetlen operációs rendszert kínáló Android One mozgalomhoz, és egy küllemben ismerős, ám kitűnő dupla kamerás phablettel nyit nyugat felé, verhetetlen áron.

Hirdetés