Hirdetés

Porsche Design Huawei Mate RS - stílus: gyakorlat

Minek notch, ha az új PD luxustelefon képernyő-dominánsabb bármelyik P20-nál? Két ujjlenyomat-olvasó, három hátlapi kamera és óriási tároló, sokkoló áron.

Hirdetés

Külső, kijelző, csomagolás

A német alapítású, Ausztriában működő Porsche Design tervezőstúdió tevékenysége limitált szériás kellékek és különlegességek megalkotásából áll. Legyen szó tollról, 2:1-es Windows Laptopról vagy éppen Huawei óráról és telefonról, az eredmény tetszetős, az esztétikai mutató ezúttal pedig minden korábbinál jobban kileng. Ne kerteljünk: a Mate RS olyan, mint egy művészeti alkotás, és annyit is kérnek el érte. A PD-s termékeket a Huawei persze különc stílusgyakorlatként kezeli, azt demonstrálva, hogy a luxuskategóriában is van helye, a harmadik ilyen phablettel a kollaboráció háta mögött pedig már meg se lepődik az ember a félmilliós nyitóáron, avagy a limitált darabszámon.


[+]

Az új Porsche Design phablet ugyanis nem tömegtermék, és ez a legsúlyosabb hibája: a Mate RS a sencseniek legdögösebb és legjobban felszerelt készüléke, mégis keveseknek adatik majd meg, hogy birtokukba vegyék. Pedig nem fukarkodik nyálcsorgatós különlegességekben: a phablet két ujjlenyomat-olvasót is kínál, egyet a képernyő alsó harmadának közepén, a kijelző mögött. Ám hiába a pofonegyszerű használat, a PD tervezői úgy voltak vele: ez a feloldás nem a legpraktikusabb, így a hátoldalra is jutott egy, plusz harmadiknak ott az arcfelismerés. A notchot, vagyis a betüremkedő szenzorszigetet a Porsche Design pedig élből megvétózta. Így állt elő az a megmosolyogtató helyzet, hogy a márciusban bemutatkozott P20 trió az előnyösebb képernyőarányra hivatkozva kapott bevágást, nevető negyedikként a Mate RS aztán mindegyiknél kijelződominánsabb lett – és sokkal szebb.

Hiába a notch a P20 Prón: a Mate RS nélküle is képernyő-dominánsabb - és lényegesen szebb
Hiába a notch a P20 Prón: a Mate RS nélküle is képernyő-dominánsabb - és lényegesen szebb [+]

A PD arra a véleményre jutott, amit a szakma már tavaly pedzegetett, a felhasználók a véleményükkel támogattak, a Samsung pedig megcsinált: esztétikai öngyilkosság nélkül is lehet kávamentesíteni, a Vivo elképzelései szerint egyébként egész extrém módon. A gombamód elszaporodott iPhone X klónok ráadásul rendre meghagynak alul egy keskeny sávot, amit az Apple legalább felszámolt, így tényleg borult az androidos piacon az esztétika, de most már mindegy, mert szinte mindenki beállít a sorba. Oké, biztos akad, aki a fekete, végtelenül lekerekített és szimmetrikus Mate RS-ben a Galaxy S9 formájára ismer, viszont minden bizonnyal lemaradt a vörös variáns vadító látványáról. Arról ugyanis nem egy Samsung telefon, hanem az ember munkája jut eszébe, illetve a szükséges tevékenységmennyiség, amivel egy beszerzésére összekuporgat.

Nem néz ki rosszul a P20 Pro hátulról, a Mate RS mégis esztétikusabban rendezte el a hátlapi elemeket
Nem néz ki rosszul a P20 Pro hátulról, a Mate RS mégis esztétikusabban rendezte el a hátlapi elemeket [+]

Egy gyártó sem mondhatja magáénak a két szélén enyhén lekanyarodó kijelzőformát és a hasonlóan ívelt hátlapi üveget, van helye több márka ilyen készülékének a piacon, és szerintem a dolgot a PD-s srácok oldották meg eddig a legelegánsabban, ami igaz a sokelemes hátoldalra is. A tripla kamerarendszer, a feliratok, a LED villanók és az ujjlenyomat-olvasó tökéletes helyen van, ami mellett a P20 Pro ipari dizájnúnak hat, az előlapon hivalkodó Porsche Design felirat pedig pont azt a karaktervonást adja a Mate RS-nek, amivel az S9-től megkülönbözteti. A dizájn csillagos ötöséből a makulátlan összeszerelés, az IP67-es por- és víz elleni védelem, valamint a tökéletesen tenyérbe simuló, csiszolt kavicsra emlékeztető forma is kiveszi a részét. A roppant csúszós kivitel miatt a csillagot mondjuk vissza is venném.


[+]

Az egykezes használat mindenesetre csak azért problémás, mert a 152,9 x 72,5 x 8,5 milliméteres phablet egy hajszállal nyúlánkabb annál, hogy a hüvelykujj fogásváltás nélkül elérje a 6”-es panel tetejét. A billentyűkkel nincs ilyen gond: jobbra a recézett bekapcsoló és a feljebb kitapintható hangerőszabályzó kényelmesen kitapintható, az értesítési panel egyébként meg a hátlapi ujjlenyomat-olvasóval legördíthető. A dupla nanoSIM tálca balról csalható elő, aki pedig készíti a zsebkendőt a microSD foglalat kimaradása miatt, azt a 256 és 512 GB-os tárhelyopciókkal vigasztalnám. Helyhiánytól tehát nem kell tartani, bár hely a festett fémkereten éppen akadt, a 183 grammos házba jack port mégse fért.


[+]

Érdekes a sencseni sorminta: a P20 Lite-on van, a P20 Prón nincs, a Honor 10-en van, a Mate RS-en pedig nincs 3,5 milliméteres kimenet. Láthatóan nem tudnak a Huawei HQ-ban dönteni, hogy menjen-e vagy maradjon, úgyhogy besegítek: a felhasználók továbbra is használják a portot, és nem szeretnek átalakítót külön cipelni. Sokan viszont hajlandóak egy kicsit nehezebb telefont bevállalni, ha az tovább bírja egy töltéssel, és a 4000 mAh-s telep ígéretes papíron, illetve az eddigi Mate-ek remek üzemideje alapján. Az akkumulátor ráadásul nem csak az alsó USB-C porton tölthető: Qi szabvány szerint akár vezetékmentesen is. Mikrofonból alulra is felülre is jutott egy (az utóbbi mellé infraport került), míg a sztereó hangzásból a beszélgetési, illetve az erélyesebb, alsó hangleadó is kiveszi a részét.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés PD Huawei Mate RS Samsung Galaxy S9+ LG V30 Huawei P20 Pro OnePlus 5T
Képátló 6 hüvelyk 6,2 hüvelyk 6 hüvelyk 6,1 hüvelyk 6 hüvelyk
Felbontás 1440 x 2880 1440 x 2960 1440 x 2880 1080 x 2244 1080 x 2160
Technológia Huawei FullView OLED Super AMOLED P-OLED AMOLED Full Optic AMOLED
Fehér fényerő 431 / 588 / 1149 nit 340 / 646 / 1000 nit 404 / 523 / 670 nit 490 / 722 nit 422 / 571 nit
Fehér fényerő (min.) 1,8 nit 1,6 nit 2,9 nit 3,7 nit 2,1 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7940 K / 6606 + kézi 7592 / 6414 K + kézi 7850 K + kézi 7557 K + kézi 7729 / 6384 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A Mate RS OLED kijelzője nemcsak szimmetrikus formája miatt pakol oda a házon belüli konkurenciának: élesebb, mint amit a P20 Pro kínál és jobbak a P20-énál a betekintési szögei. Műszereink meg úgy minden egyéb mobilkijelzőnél nagyobb fénysűrűséget mértek pontszerű felületen, napfény alatt. Automata módban tehát annyira felugrik a fényerő, hogy vakító gázóriásunk se tudja a tartalomfogyasztást megakadályozni, legfeljebb a júzer napszúrása. 1440 x 2880 pixelen minden karakter rajzolata tökéletes, bár azt tudni kell, hogy alapból a rendszer FHD+ felbontáson fut. Megkérhető egyébként, hogy felhasználói módhoz automatikusan igazodjon a felbontás, HD+-tól QHD+-ig váltogatva.


[+]

A kalibráció közel van az ideálishoz, aki pedig tovább finomítana, kézi opciók járnak, éjjelre pedig szemkímélő mód, bár nélküle is kellemesen elsötétedik a panel. Az érintési érzékenység mindenhol tökéletes, és éppen ez az egyik kellemetlenség oka: annyira keskeny a két oldalkáva, hogy önkéntelenül is hozzáér az ember a panelhez, ami meg önkéntelenül reagál rá. Valami algoritmus dolgozik ennek kiküszöbölésére, mert a Nokia 8 Sirocco sokkal problémásabb ebben a tekintetben, a Galaxy S9 ugyanakkor hatékonyabban ismeri fel a vétlen érintéseket.


[+]

Az előlapon a márkafelirat markánsan kiemelkedik, a többi elem viszont belesimul a fekte festés minimalizmusába. A fénymérő és közelségérzékelő sose látszik, a beszélgetési hangszóró és a 24 megapixeles kamera csak alig, a balra elhelyezett, RGB értesítő LED meg akkor, ha dolga van. A Mate RS formája annyira szemrevaló, hogy még az is belefér, hogy felső kávája valamivel vastagabb az alsónál. A kérdést pedig valószínűleg már mindenki feltette: ha ilyen formájú telefont is lehet alkotni (és a riválisok megtették a luxuskategória horrorárazása nélkül), akkor miért nem eleve ilyenre tervezték a tömeggyártásra szánt P20 Prót? Az sem vékony pénztárcára szabott, viszont csúnyán lepontoznák a Mate RS ellenében egy szépségversenyen. A csomagolást is meg lehet irigyelni: a tetszetős fekete szerkezet egy EU-s és egy brit gyorstöltőt, két USB-C kábelt, egy jack átalakítót, egy SIM-tűt, egy USB-C-s headsetet, némi nyomtatványt és egy mutatós, fekete bőrtokot rejt. Ennyiért azért a vezetékmentes töltőpad még beleférhetett volna, azt viszont külön kell beszerezni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • A hónap végén érkezik a Huawei GPU Turbo

  A Huawei a CES Asia 2018-on jelentette be a GPU Turbo frissítési ütemtervét, számos készüléktípus tulajdonosa készülhet a megnövelt grafikus teljesítményre

 • Sziget helyett lyuk

  A Huawei állítólag új formanyelvet dolgoz ki, ami szükségtelenné teszi a szenzorszigetet. Lesz helyette magányos kamera a képernyőben.

 • A VLC blokkolja a Huawei készülékeket

  A népszerű videolejátszó alkalmazás fejlesztői blokkolják a kínai gyártó készülékeinek hozzáféréstét a VLC programhoz.

 • Ultrahangos ujjlenyomat-olvasóra válthat a Mate 20 Pro

  A képernyőbe épített, az optikainál érzékenyebb technológia a Galaxy S10-et beelőzve egy Huawei okostelefonban debütálhat. Állítólag a Galaxy A sorozat is a képernyőbe integrálja a biometrikus szenzort, csak a régebbi fajtából.

Előzmények

Hirdetés