Xiaomi Redmi 5 - koncepcióváltás

A kis telefon, gigászi telep elvet a Xiaomi méretes képernyő, szűkösebb kávák koncepcióra cserélte, a méretes telepet pedig beáldozta. Az eredmény jó, de erős a házon belüli konkurencia.

Hardver, szoftver

A generációváltás méret- mellett sebességnövekedéssel is jár, a nyolc 1,8 GHz-re skálázott Cortex-A53 magot bevető Snapdragon 450 ráadásul elég takarékos is a 14 nanométeres gyártástechnológiának köszönhetően. A középkategória alján abszolút ütőképes ez a mobilplatform, a HD+ kijelzőnek pedig kellő lóerőt biztosít az Adreno 506-os GPU, akár komolyabb 3D-s játékok esetében is. Nyilván teljesen gördülékeny képfrissítésre a drágább okostelefonok képesek egy Real Racing 3-at elindítva, de a legtöbb játék gond és melegedés nélkül elfut. A MIUI felületen is fürge a navigáció és elfogadható sebességen pörög az alkalmazáskezelés is, a 3 GB RAM és a 32 GB-os tároló képességeihez viszonyítva. A 23 GB szabat tárhely is elégséges és microSD kártyával bővíthető. Igaz, a Mi A1 nem sokkal többért 4 GB RAM-ot és dupla ekkora tárolót kínál, erősebb processzormagokkal.


[+]

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Xiaomi Redmi 5 Asus Zenfone 4 Selfie Lite Ulefone U Asus Zenfone 4 Max
Rendszerchip Snapdragon 450 Snapdragon 425 Mediatek Helio P23 Snapdragon 425
AnTuTu Bench. 7.x 70322 pont 44068 pont 77918 pont 43862 pont
Geekbench 4.x (single/multi) 765 / 3477 pont 685 / 1898 pont n/a 668 / 1810 pont
GFXBench Manhattan onscreen 18 fps 5,7 fps 10 fps 5,6 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 9,4 fps 2,8 fps 10 fps 2,8 fps
AndroBench Sequential Read 277,95 MB/s 260,98 MB/s 287,20 MB/s 273,86 MB/s
AndroBench Sequential Write 113,54 MB/s 72,91 MB/s 242,5 MB/s 73,29 MB/s
AndroBench Random Read 36,25 MB/s 44,62 MB/s 67,67 MB/s 34,51 MB/s
AndroBench Random Write 16,69 MB/s 7,72 MB/s 17,98 MB/s 10,38 MB/s


[+]

Igazából a böngészés egy-egy döccenése és tucatnyi alkalmazás egyidejű használata idején világlik csak ki, hogy lóerőben van erősebb középkategóriás ajánlat, azok persze többe is kerülnek. Mondjuk ennyiért sem ártott volna a 7.1.2-esnél frissebb Androidot mellékelni, de legalább a 9.2.7-es, magyarított és OTA-n frissülő MIUI modern. Az oreós szoftvercsomag és a MIUI 9.5/10 befutásáról nem rendelkezünk információval, aki mindenesetre találkozott már a Xiaomi felületével, otthonosan mozoghat rajta, a korábbiaknál letisztultabb megjelenés mellett. Alkalmazásmenü továbbra sincs, bár bizonyos témákkal ez visszanyerhető, a hasznos lehetőségek száma pedig nőtt.


[+]

Testreszabható például az értesítési sáv és a kapcsolópanel, variálható az alsó három gomb sorrendje, opció ezek elrejtése és a lebegőikonos kezelés, valamint a home gombtól jobbra vagy balra simítva az egykezes elrendezés, ami kapóra jön. A motorháztető alatt további lehetőségek adottak, például duplakoppos felébresztés vagy sárgás olvasási képernyőmód. A jó helyen lévő és szempillantás alatt dolgozó ujjlenyomat-olvasó alkalmazászárolásra is bevethető, emellett bizonyos appokba két fiókkal is be lehet jelentkezni. Be lehet lépni persze a Mi-fiókkal is, szinkronizálási és biztonsági mentési lehetőségekkel, plusz létrehozható egy másodlagos asztal, például az otthoni és a munkakörnyezet elkülönítésére.


[+]

Erőforrás-felügyelő ugyan akad, ám szerencsére az nem okvetlenkedik, de azért megkérhető automatikus gyorsításra vagy éppen biztonsági feladatokra, az említett zárolást beleértve. Az alkalmazás felhozatal a hasznos minimumra hagyatkozik, így adott a QR-kódolvasó, a számológép, az óra, az időjárás, az iránytű, a fájlcserélő, a hangrögzítő, a jegyzetelő, a Facebook és egy MIUI-s fórumalkalmazás. Kifejezetten hasznos a naptár és a fájlkezelő, hát még a Mi Távirányító, ami bár nem programozható, az otthoni szórakoztatóelektronikai kellékeket könnyedén lehet kezelni a beépített infrának és szoftversémáknak köszönhetően.


[+]

A duplikációk persze nem maradhatnak el a gyártói és a Google-féle csomagnak köszönhetően: kétfélre galéria, zenelejátszó, videolejátszó és böngésző van. A Chrome-ot aligha kell bemutatni, de a MIUI-s is rendben kezel több lapot, plusz adott az adatforgalom-csökkentő és az éjszakai mód. Némi dadogással együtt a böngészési sebesség remek, ekkora kijelzőn pedig kényelmes is, még ha a HD+ kijelzőn az apró karakterek rajzolata szőrös. A Gboard billentyűzet mindent tud a magyar nyelvi támogatástól kezdve a korrektúrán, a témázáson és az átméretezésen át az ujjhúzós bevitelig. A tárcsázó és telefonkönyv sem szenved hiányt lehetőségekben: rendben kezeli a SIM-ek, az online fiókok és a mobil névjegyeit, többféle rendezési és szűrési elvvel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • MWC 2018: Kezünkben a Redmi Note 5 (Pro)

    Az Indiában Pro utótaggal elstartolt, Snapdragon 636-os készülék Barcelonába csak Redmi Note 5 néven érkezett, és könnyű összekeverni a Redmi 5 Plusszal, amit Indiában Redmi Note 5-nek hívnak. Mi van?

  • Xiaomi Redmi 5 Plus - új forma, régi erősségek

    18:9-es képarányra váltott a Redmi sorozat, az 5 Plus pedig külsőben, összeszerelésben, takarékosságban és kijelzőben is magabiztosan hozza a minőséget.

  • Xiaomi Redmi 5A - továbbra is

    Ez még nem a hosszított kialakítású, kávamentesített Redmi, ár/érték aránya viszont elsöprő, nem mellesleg pedig már itthon is megvehető.

Hirdetés