Xiaomi Redmi 5 - koncepcióváltás

A kis telefon, gigászi telep elvet a Xiaomi méretes képernyő, szűkösebb kávák koncepcióra cserélte, a méretes telepet pedig beáldozta. Az eredmény jó, de erős a házon belüli konkurencia.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Redmi 5 két nanoSIM-et fogad be dual standby technológiával és a hazai LTE sávok támogatásával (B1/B3/B4/B5/B7/B8/B20), a beszélgetési hangminőség megfelelő, bár sem a hangerő, sem a tisztaság nincs a csúcsmobilok szintjén. A WiFi 802.11b/g/n típusú HotSpottal, Directtel és Displayjel. Előfordult többször, hogy a kapcsolat megszakadt, ez talán a tesztmodell számlájára írható. A Bluetooth 4.2-es (A2DP, LE, HID). A földi antennák és rourterek mellett a GPS, a GLONASS és a BeiDou műholdak segítségét lehet kérni a gyors és pontos navigációhoz, a Galileo, a QZSS vagy az SBAZ csoportokét nem. Akad iránytű, infra, giroszkóp, gyorsulásmérő, hang szenzor és hall szenzor. Csak az NFC és a barométer hiányzik; már attól függ, kinek.


[+]

A legfőbb áldozat generációsan a telep szenvedte el, 4000-ről ugyanis 3300 mAh-sra csökkent az akkumulátor, míg a képátló jócskán megnőtt. Szerencsére a hardver kellően takarékos, hogy a fenomenális üzemidő csak szimplán nagyon jóra csökkenjen: 5-7 óra képernyőidő összejöhet a tavalyi 6-10 helyett, illetve kétnapos töltési ráta a három ellenében. Csupa játékkal, navigálással vagy kinti használattal persze a Redmi 5 is lemeríthető egy nap alatt, csak ehhez tényleg meg kell dolgozni. Érdekes, hogy bár a 150 niten mért, egy töltésre jutó folyamatos böngészés 20 óráról 14-re esett vissza, a mozizás 11,5-ről 14-re nőtt generációsan, amiért ismételten a takarékos Snapdragon lehet a felelős. Akárhogy is: a 2 amperes töltővel mintegy 2,5 órán át etetendő telep napi használatban rekordokat többé nem dönt, viszont simán jobban teljesít a legtöbb közép- és csúcskategóriás társnál anélkül, hogy maga a mobil túlságosan vaskos lenne. Elfogadható kompromisszum.


[+]

Értékelés: Xiaomi Redmi 5
Külső
Ergonómia 8,5 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

Összefoglaló

A Redmi 5 remekül sikerült phablet, ám éppen ez a legfőbb problémája: szinte a Note széria méreteire hizlalta magát, így oda az egykezes használat, a karcsúsítás miatt pedig a gigászi telepből vágtak. Ennyiben viszont ki is merültek a komolyabb kifogások a 3/32 gigabájtos kiszerelésben 43 ezer forintért hazavihető mobilt illetően, mert ez megint baromi erős ár/érték arányt jelent. Adott a magyarított és gyakran frissülő MIUI, két SIM foglalattal és B20-szal. Ott a nappal elfogadható kamera és a jófajta összeszerelés, recsegések vagy illesztési hibák nélkül. Az üzemidő pedig így is simán jó, a forma megnyúlva is szemrevaló, a HD+ kijelző pedig, ha nem is tűéles, kellően világos és nagy. Aki mégiscsak 5”-en maradna, annak a Xiaomi a hardverben és anyaghasználatban gyengébb Redmi 5A-t kínálja lényegesen olcsóbban, de inkább érdemes picit félretenni, mert ma a Mi A1 phablet roppant versenyképes áron megkaparintható.

57 ezer forintért az utóbbi vegytiszta Android Oreót kínál, élesebb Full HD kijelzőt, jobb kamerákat és erősebb videós képességeket. Többé pedig az sem indok, hogy a Xiaomi phabletek túl nagyok, mert a Redmi 5 se kicsi. Nyilván az errefelé ismertebb konkurencia is kínál alternatívát, ám ár/érték vonalon leginkább szolgáltatói kötelékekkel. Sokan inkább a kártyafüggetlen utat választják, és ott a Xiaomi már egy ideje képtelen hibázni. Ha pedig Redmi 5 vásárlót veszít az 5A, az 5 Plus vagy a Mi A1 ellenében, akkor se lehet oka a szomorkodásra, mert így is, úgy is elpasszolt egy mobilt. Éppen ezért lehet meg idén 100 millió darab eladása.

Xiaomi Redmi 5

Hidegkuti Zoltán a.k.a. Bone123

A tesztkészülék az Eustock jóvoltából jutott el hozzánk, a felajánlást köszönjük!

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • MWC 2018: Kezünkben a Redmi Note 5 (Pro)

    Az Indiában Pro utótaggal elstartolt, Snapdragon 636-os készülék Barcelonába csak Redmi Note 5 néven érkezett, és könnyű összekeverni a Redmi 5 Plusszal, amit Indiában Redmi Note 5-nek hívnak. Mi van?

  • Xiaomi Redmi 5 Plus - új forma, régi erősségek

    18:9-es képarányra váltott a Redmi sorozat, az 5 Plus pedig külsőben, összeszerelésben, takarékosságban és kijelzőben is magabiztosan hozza a minőséget.

  • Xiaomi Redmi 5A - továbbra is

    Ez még nem a hosszított kialakítású, kávamentesített Redmi, ár/érték aránya viszont elsöprő, nem mellesleg pedig már itthon is megvehető.

Hirdetés