Xiaomi Redmi 5 - koncepcióváltás

A kis telefon, gigászi telep elvet a Xiaomi méretes képernyő, szűkösebb kávák koncepcióra cserélte, a méretes telepet pedig beáldozta. Az eredmény jó, de erős a házon belüli konkurencia.

Külső, kijelző, csomagolás

Továbbra is évről évre nő a mobilkijelzők átlagmérete, tavaly aztán megindult a kávamentesítési világháború, aminek elburjánzásaképp idén elárasztották a piacot a notchos, azaz betüremkedéses mobilok, erősen megosztó visszajelzésekkel. Mindenki eszeveszettül farag a keretekből, így a tavaly még újszerű, 18:9 arányú mobilok lassan kezdenek ódivatúvá válni. A Xiaomi márpedig egyelőre ragaszkodik a szenzorszigetmentes formához, és 2:1 arányú panelt kínál a a Redmi 5, a Redmi 5 Plus, a Redmi Note 5 és a Mi Mix 2S is, árban felfele mind kevesebb képernyőkerettel.


[+]

Mindez azt is jelenti, hogy a legolcsóbb 18:9-es Xiaomi mobil elég sokat meghagyott az alsó-felső kávából, így hiába nőtt 76%-ra az előlapi képernyőarány, az 5,7”-re nyúlt panellel sajnos ugrott az egykezes használat. Márpedig a Redmi 3/4 tulajdonosai épp azért szerettek bele az elődmodellekbe, mert a méretek elfogadhatók maradtak, a fémházban pedig gigászi telep lakozott. Új szelek fújnak ugyanakkor a piacon, és a phablet méretűre nőtt folytatás éppen a telepből csippentett le, hogy a 3300 mAh-s Redmi 5 a trendeknek megfeleljen, mégse legyen vészesen vaskos. 157 grammjával egyébként nem az, a szemléletváltás viszont nem fog az egykezes használatra tervezett Redmi rajongóknak örömet okozni. Ráadásul árban és méretben sincs vészesen messze a Mi A1 és a Redmi 5 Plus, úgyhogy összesűrűsödött a házon belüli konkurencia.


[+]

Kijelző-teszt
Xiaomi Redmi 5 Xiaomi Mi A1 Huawei P Smart Xiaomi Redmi 5 Plus
Képátló 5,7 hüvelyk 5,5 hüvelyk 5,65 hüvelyk 5,99 hüvelyk
Felbontás 720 x 1440 1080 x 1920 1080 x 2160 1080 x 2160
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 484 nit 471 nit 536 / 576 nit 593 nit
Fehér fényerő (min.) 1,1 nit 1,9 nit 4,0 nit 1,4 nit
Fekete fényerő 0,26 nit 0,33 nit 0,35 nit 0,20 nit
Kontrasztarány 1861:1 1428:1 1534:1 2964:1
Színhőmérséklet 8022 / 7423 K 7543 / 6810 K 7365 K + kézi 8334 / 7435 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Mindez nem jelenti azt, hogy a Redmi 5-nek 43 ezer forintért ne lenne keresnivalója: éppen a fentiek ára és mérete, illetve az 5”-en maradt, plasztik Redmi 5A közé pozicionálták, némi kompromisszummal. Ilyen a 720 x 1440 pixeles IPS panel, ami tűélesnek nem mondható, de azért a karakterek kényelmesen olvashatók. Az 500 nit körüli fényerő odakint nagyjából elegendő, és sem a betekintési szögek vagy a kézzel szabályozható kalibráció, sem pedig az érintési érzékenység oldaláról nem lehet belekötni. A szélein csiszolt védőüvegbe és a keskeny oldalkeretekbe sem: ha a kijelző teteje nem is, alsó kétharmada fogásváltás nélkül elérhető, a maradékra vészesetben pedig ott az egykezes mód.1 Alul mindenesetre maradt annyi káva, hogy a kezelőgombok simán odaférhettek volna, a virtuális variációk viszont legalább elrejthetők.


[+]

Ennyi ellentmondást sikerült találni a megnyúlt Redmi 5 kapcsán, ilyesmit a remek összeszerelés pedig nem tűr: a javarészt fém, hátul egy-egy sávban műanyag szerkezet komoly szorongatásra sem nyikkan meg, és egy hét teszt után sem kezdtek az illesztések elbizonytalanodni. Alul microUSB port és monó hangszóró, felül pedig 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet és infra fedezhető fel. A matt és rendkívül csúszós hátlap tetején a 12 megapixeles kamera jócskán kiemelkedik, a LED villanó, az ujjlenyomat-olvasó és a Mi felirat viszont nem. A biometrikus azonosító pont mutatóujjra esik, és rendkívül gyorsan reagál.


[+]

Jobbra a bekapcsoló épp jó helyen van, míg a hangerőszabályzó kissé magasabbra csúszott az ideálisnál. Fogásváltásra persze a méretkategória miatt eleve szükség van, például az értesítési panel legördítéséhez. A két vízszintes képernyőkáva közül a felső a keskenyebb, pedig pont ott kapott helyet a tompa fényű szelfivillanó, a beszélgetési hangszóró, a fénymérő, a közelségérzékelő, az 5 megapixeles kamera és a fehér fényű értesítő LED. Bár különösebb indoka nincsen, a képernyő négy sarka némi ívelést kapott, ami egyfelől hozzátesz az esztétikához, másfelől levág a tartalmakból – nem feltétlenül indokolt ez a kivitel.


[+]

Mivel a telep el lett zárva a házba, a két nanoSIM-et vagy egy nanoSIM-et és egy microSD kártyát befogadó hibrid tálcát balról kell előhúzni, amennyiben az ember ilyen elemeket betolna a Redmi 5 agyába. Ehhez megmosolyogtatóan apró SIM-tű jár a narancssárga dobozból, emellett egy 2 amperes töltőfej és egy microUSB kábel, a füles kimaradt. Akinek mégis hiányozna a plasztik kivitel, áttetsző tokot is elővarázsoltat a csomagolásból, ami a védelmen felül sokkal jobban tapadóvá teszi a Redmi 5-öt. A tesztkészüléket az EuStock biztosította.

Hardver, szoftver

A generációváltás méret- mellett sebességnövekedéssel is jár, a nyolc 1,8 GHz-re skálázott Cortex-A53 magot bevető Snapdragon 450 ráadásul elég takarékos is a 14 nanométeres gyártástechnológiának köszönhetően. A középkategória alján abszolút ütőképes ez a mobilplatform, a HD+ kijelzőnek pedig kellő lóerőt biztosít az Adreno 506-os GPU, akár komolyabb 3D-s játékok esetében is. Nyilván teljesen gördülékeny képfrissítésre a drágább okostelefonok képesek egy Real Racing 3-at elindítva, de a legtöbb játék gond és melegedés nélkül elfut. A MIUI felületen is fürge a navigáció és elfogadható sebességen pörög az alkalmazáskezelés is, a 3 GB RAM és a 32 GB-os tároló képességeihez viszonyítva. A 23 GB szabat tárhely is elégséges és microSD kártyával bővíthető. Igaz, a Mi A1 nem sokkal többért 4 GB RAM-ot és dupla ekkora tárolót kínál, erősebb processzormagokkal.


[+]

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Xiaomi Redmi 5 Asus Zenfone 4 Selfie Lite Ulefone U Asus Zenfone 4 Max
Rendszerchip Snapdragon 450 Snapdragon 425 Mediatek Helio P23 Snapdragon 425
AnTuTu Bench. 7.x 70322 pont 44068 pont 77918 pont 43862 pont
Geekbench 4.x (single/multi) 765 / 3477 pont 685 / 1898 pont n/a 668 / 1810 pont
GFXBench Manhattan onscreen 18 fps 5,7 fps 10 fps 5,6 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 9,4 fps 2,8 fps 10 fps 2,8 fps
AndroBench Sequential Read 277,95 MB/s 260,98 MB/s 287,20 MB/s 273,86 MB/s
AndroBench Sequential Write 113,54 MB/s 72,91 MB/s 242,5 MB/s 73,29 MB/s
AndroBench Random Read 36,25 MB/s 44,62 MB/s 67,67 MB/s 34,51 MB/s
AndroBench Random Write 16,69 MB/s 7,72 MB/s 17,98 MB/s 10,38 MB/s


[+]

Igazából a böngészés egy-egy döccenése és tucatnyi alkalmazás egyidejű használata idején világlik csak ki, hogy lóerőben van erősebb középkategóriás ajánlat, azok persze többe is kerülnek. Mondjuk ennyiért sem ártott volna a 7.1.2-esnél frissebb Androidot mellékelni, de legalább a 9.2.7-es, magyarított és OTA-n frissülő MIUI modern. Az oreós szoftvercsomag és a MIUI 9.5/10 befutásáról nem rendelkezünk információval, aki mindenesetre találkozott már a Xiaomi felületével, otthonosan mozoghat rajta, a korábbiaknál letisztultabb megjelenés mellett. Alkalmazásmenü továbbra sincs, bár bizonyos témákkal ez visszanyerhető, a hasznos lehetőségek száma pedig nőtt.


[+]

Testreszabható például az értesítési sáv és a kapcsolópanel, variálható az alsó három gomb sorrendje, opció ezek elrejtése és a lebegőikonos kezelés, valamint a home gombtól jobbra vagy balra simítva az egykezes elrendezés, ami kapóra jön. A motorháztető alatt további lehetőségek adottak, például duplakoppos felébresztés vagy sárgás olvasási képernyőmód. A jó helyen lévő és szempillantás alatt dolgozó ujjlenyomat-olvasó alkalmazászárolásra is bevethető, emellett bizonyos appokba két fiókkal is be lehet jelentkezni. Be lehet lépni persze a Mi-fiókkal is, szinkronizálási és biztonsági mentési lehetőségekkel, plusz létrehozható egy másodlagos asztal, például az otthoni és a munkakörnyezet elkülönítésére.


[+]

Erőforrás-felügyelő ugyan akad, ám szerencsére az nem okvetlenkedik, de azért megkérhető automatikus gyorsításra vagy éppen biztonsági feladatokra, az említett zárolást beleértve. Az alkalmazás felhozatal a hasznos minimumra hagyatkozik, így adott a QR-kódolvasó, a számológép, az óra, az időjárás, az iránytű, a fájlcserélő, a hangrögzítő, a jegyzetelő, a Facebook és egy MIUI-s fórumalkalmazás. Kifejezetten hasznos a naptár és a fájlkezelő, hát még a Mi Távirányító, ami bár nem programozható, az otthoni szórakoztatóelektronikai kellékeket könnyedén lehet kezelni a beépített infrának és szoftversémáknak köszönhetően.


[+]

A duplikációk persze nem maradhatnak el a gyártói és a Google-féle csomagnak köszönhetően: kétfélre galéria, zenelejátszó, videolejátszó és böngésző van. A Chrome-ot aligha kell bemutatni, de a MIUI-s is rendben kezel több lapot, plusz adott az adatforgalom-csökkentő és az éjszakai mód. Némi dadogással együtt a böngészési sebesség remek, ekkora kijelzőn pedig kényelmes is, még ha a HD+ kijelzőn az apró karakterek rajzolata szőrös. A Gboard billentyűzet mindent tud a magyar nyelvi támogatástól kezdve a korrektúrán, a témázáson és az átméretezésen át az ujjhúzós bevitelig. A tárcsázó és telefonkönyv sem szenved hiányt lehetőségekben: rendben kezeli a SIM-ek, az online fiókok és a mobil névjegyeit, többféle rendezési és szűrési elvvel.

Kamerák, multimédia

Az előlapon 5, a hátlapon pedig 12 megapixeles szenzor kapott helyet, egy-egy LED villanóval megtámogatva, PD-autofókuszra viszont csak a hátlapi modul képes, méghozzá jó tempóval. Egy szelfi. A kameraszoftver a bekapcsoló dupla lenyomásával gyorsan indul, kezelése pedig egyszerű: a kereső négy sarkában a vaku, a HDR, a kameraváltó és az effektek érhető el. Tőlük jobbra a módválasztó, a galéria, az exponáló és a videofelvevő. Adott az arcszépítés, a rögzítés hangutasítással, az önkioldó, a vízszintező, a panoráma, az esti és a kézi mód, bár az utóbbi mindössze négy fehéregyensúly sémát és érzékenységállítást kínál, az expozíciót érintőfókuszálás után lehet szabályozni. Camera2 API támogatás és DNG RAW mentés nincs.


[+]

A középkategóriában helytállóak a nappali felvételek, középen kellő mennyiségű részlettel, ellenfényben ügyesen kompenzáló HDR-rel és általában megfelelő, bár néha kissé pontatlan fehéregyensúllyal. A szélek felé haladva viszont kezdenek elmosódni a részletek, amihez a zajmentesítés is hozzátesz, aztán az egészet nyakon önti az algoritmus felesleges túlélesítéssel. Ennek ellenére jó a helyzet, amíg elég fény van, igaz ez a részletgazdag makrókra is.


[+]

Estefelé viszont, amikor a fények már olyan nyugodtak, a Redmi 5 tudománya kezd elfogyni: a fókusz, a részletek és a fehéregyensúly oldaláról nincs konzisztencia, és számos próbálkozásból kevés jó eredmény születik. Nincs messze árban a Mi A1, és annak a dupla kamerájából lényegesen több kihozható. Például telés felvételek vagy 4K-s videorögzítés, míg itt csak a 1080p adott. A képélesség középszerű, optikai és elektronikus stabilizálás nélkül a produktum pedig pont annyira remegős, amennyire a mobilt tartó ember keze. Egy példa. A sztereó hang ráadásul újfent túl lett szűrve, így a környezet effektusaiból gyakran nem sok marad meg, míg a szél gond nélkül megrecsegteti a mikrofonokat.


[+]

A Zene előadók, albumok, számok és mappák szerint rendszerezi a helyben tárolt állományokat (a WMA-t kivéve), emellett listák és kedvencek is képezhetők. Akad jó pár widget, hangszínszabályzó, füleshez tartozó hangsémák, minőségjavítás és FM-rádió. A videolejátszó FHD felbontásig bezárólag megbirkózik a H.263, H.264, H.265, Mpeg4, DivX, Xvid és AC3 kódolásokkal, a feliratok is megjelennek. A lejátszó egy-egy oldalán ujjhúzással állatható a fény- és hangerő, emellett válaszható teljes képernyős mód, bár ez nem belenagyít, hanem széthúzza a 16:9-es videókat. 4K és HDR kódolású klipekkel nem érdemes próbálkozni, kifognak a hardveren.


[+]

A készülék alján megbújó és könnyen eltakarható monó hangszóró elég hangosan szól, hogy zajos körülmények között is hallani lehessen a csengéseket, viszont a maximumnál zajos a produktum is, úgyhogy az élvezhető hangminőséghez lejjebb kell szabályozni. Ilyenkor csak átlag feletti a hangerő és kissé „orrhangú” a produktum, viszont akad némi mély hang. Összességében átlagosnak mondható a helyzet. Ugyanez igaz a fülesre menő hangminőségre, ami szerencsére a jégi, jó, 3,5 milliméteres porton keresztül zajlik. A hangerő átlag feletti, a minőség pedig tiszta, dinamikus és zajmentes, bár részletességben nem veszi fel a versenyt az audioélményre rámenő csúcsmodellekkel. Mp3 hallgatásra simán elmegy, és ott van még a rádió is.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A Redmi 5 két nanoSIM-et fogad be dual standby technológiával és a hazai LTE sávok támogatásával (B1/B3/B4/B5/B7/B8/B20), a beszélgetési hangminőség megfelelő, bár sem a hangerő, sem a tisztaság nincs a csúcsmobilok szintjén. A WiFi 802.11b/g/n típusú HotSpottal, Directtel és Displayjel. Előfordult többször, hogy a kapcsolat megszakadt, ez talán a tesztmodell számlájára írható. A Bluetooth 4.2-es (A2DP, LE, HID). A földi antennák és rourterek mellett a GPS, a GLONASS és a BeiDou műholdak segítségét lehet kérni a gyors és pontos navigációhoz, a Galileo, a QZSS vagy az SBAZ csoportokét nem. Akad iránytű, infra, giroszkóp, gyorsulásmérő, hang szenzor és hall szenzor. Csak az NFC és a barométer hiányzik; már attól függ, kinek.


[+]

A legfőbb áldozat generációsan a telep szenvedte el, 4000-ről ugyanis 3300 mAh-sra csökkent az akkumulátor, míg a képátló jócskán megnőtt. Szerencsére a hardver kellően takarékos, hogy a fenomenális üzemidő csak szimplán nagyon jóra csökkenjen: 5-7 óra képernyőidő összejöhet a tavalyi 6-10 helyett, illetve kétnapos töltési ráta a három ellenében. Csupa játékkal, navigálással vagy kinti használattal persze a Redmi 5 is lemeríthető egy nap alatt, csak ehhez tényleg meg kell dolgozni. Érdekes, hogy bár a 150 niten mért, egy töltésre jutó folyamatos böngészés 20 óráról 14-re esett vissza, a mozizás 11,5-ről 14-re nőtt generációsan, amiért ismételten a takarékos Snapdragon lehet a felelős. Akárhogy is: a 2 amperes töltővel mintegy 2,5 órán át etetendő telep napi használatban rekordokat többé nem dönt, viszont simán jobban teljesít a legtöbb közép- és csúcskategóriás társnál anélkül, hogy maga a mobil túlságosan vaskos lenne. Elfogadható kompromisszum.


[+]

Értékelés: Xiaomi Redmi 5
Külső
Ergonómia 8,5 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 9 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 8 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 9 pont
Hogyan értékelünk?

Összefoglaló

A Redmi 5 remekül sikerült phablet, ám éppen ez a legfőbb problémája: szinte a Note széria méreteire hizlalta magát, így oda az egykezes használat, a karcsúsítás miatt pedig a gigászi telepből vágtak. Ennyiben viszont ki is merültek a komolyabb kifogások a 3/32 gigabájtos kiszerelésben 43 ezer forintért hazavihető mobilt illetően, mert ez megint baromi erős ár/érték arányt jelent. Adott a magyarított és gyakran frissülő MIUI, két SIM foglalattal és B20-szal. Ott a nappal elfogadható kamera és a jófajta összeszerelés, recsegések vagy illesztési hibák nélkül. Az üzemidő pedig így is simán jó, a forma megnyúlva is szemrevaló, a HD+ kijelző pedig, ha nem is tűéles, kellően világos és nagy. Aki mégiscsak 5”-en maradna, annak a Xiaomi a hardverben és anyaghasználatban gyengébb Redmi 5A-t kínálja lényegesen olcsóbban, de inkább érdemes picit félretenni, mert ma a Mi A1 phablet roppant versenyképes áron megkaparintható.

57 ezer forintért az utóbbi vegytiszta Android Oreót kínál, élesebb Full HD kijelzőt, jobb kamerákat és erősebb videós képességeket. Többé pedig az sem indok, hogy a Xiaomi phabletek túl nagyok, mert a Redmi 5 se kicsi. Nyilván az errefelé ismertebb konkurencia is kínál alternatívát, ám ár/érték vonalon leginkább szolgáltatói kötelékekkel. Sokan inkább a kártyafüggetlen utat választják, és ott a Xiaomi már egy ideje képtelen hibázni. Ha pedig Redmi 5 vásárlót veszít az 5A, az 5 Plus vagy a Mi A1 ellenében, akkor se lehet oka a szomorkodásra, mert így is, úgy is elpasszolt egy mobilt. Éppen ezért lehet meg idén 100 millió darab eladása.

Xiaomi Redmi 5

Hidegkuti Zoltán a.k.a. Bone123

A tesztkészülék az Eustock jóvoltából jutott el hozzánk, a felajánlást köszönjük!

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Specifikáció

Xiaomi Redmi 5
Xiaomi Redmi 5 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 151,8 x 72,8 x 7,7 milliméter
Tömeg 157 gramm
Színvariációk fekete, fakóarany
SIM-foglalat 2 x nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5,7 hüvelyk
Kijelző felbontása 720 x 1440 pixel (282 ppi)
Kijelző típusa Kapacitív IPS-LCD
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon 450
Processzor típusa 8 x 1,8 GHz-es Cortex-A53
Processzor csíkszélessége 14 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Adreno 506
RAM mérete 3 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása korlátlan
SMS memória korlátlan
Belső tárhely 32 GB
Memória bővíthetősége microSD (max. 128 GB)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE B1/B3/B4/B5/B7/B8/B20
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 150 Mbps
IrDA / Bluetooth van / 4.2 (A2DP, LE)
WiFi 802.11b/g/n (HotSpot, Direct)
USB USB 2.0 (microUSB, MTP, OTG)
Push-to-talk / RSS nincs / nincs
GPS van (GPS, Glonass, Beidou)
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / nincs
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 7.1.2 (MIUI 9)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Mi Távirányító, Visszajelzés, Biztonság, MIUI Fórum, Mi Drop, Témák
Multimédia
Fő kamera 12 megapixel (f/2,2-es optika, dupla LED villanó, autofókusz)
Másodlagos kamera 5 megapixel
Videófelvétel 1080p @ 30fps
Zenelejátszó szoftver van
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 3300 mAh-s lítium-polimer
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
3,5 mm-es audio kimenet, aktív zajszűrés másodlagos mikrofonnal, fény- és közelségszenzor, ujjlenyomat-olvasó, infra, giroszkóp, gyorsulásmérő, hall szenzor, hang szenzor

Azóta történt

Előzmények

  • MWC 2018: Kezünkben a Redmi Note 5 (Pro)

    Az Indiában Pro utótaggal elstartolt, Snapdragon 636-os készülék Barcelonába csak Redmi Note 5 néven érkezett, és könnyű összekeverni a Redmi 5 Plusszal, amit Indiában Redmi Note 5-nek hívnak. Mi van?

  • Xiaomi Redmi 5 Plus - új forma, régi erősségek

    18:9-es képarányra váltott a Redmi sorozat, az 5 Plus pedig külsőben, összeszerelésben, takarékosságban és kijelzőben is magabiztosan hozza a minőséget.

  • Xiaomi Redmi 5A - továbbra is

    Ez még nem a hosszított kialakítású, kávamentesített Redmi, ár/érték aránya viszont elsöprő, nem mellesleg pedig már itthon is megvehető.

Hirdetés